חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

חדשות התרבות ואמנות מס' 09/2023

פסטיבלים ואירועים חגיגיים ברחבי הארץ ||| שלל פעילויות ואירועים בתחום האמנות והתרבות ברחבי הארץ ||| שלל תערוכות ופסטיבלים בכל תחומי האמנות ||| סרטים חדשים, תוכניות TV מעניינות בחודש הקרוב ועוד מסכים ||| ספרים, תערוכות ופסטיבלים לחום יולי אוגוסט ובכלל ||| להמשך הידיעות וההצעות ….

אירועים ופסטיבלים

זכרון יעקב עם פסטיבל הרחוב לה סטראדה

פסטיבל לה סטראדה (צילום עד רובנר)

מועצת זכרון יעקב בשיתוף עם תרבות זמארין ועמותת התיירות גדעונים גאה להשיק את פסטיבל לה סטראדה הרביעי, פסטיבל הרחוב המושקע בארץ! הכניסה חופשית! הפסטיבל יתקיים בימי חמישי, לאורך חודשי הקיץ יולי אוגוסט, במדרחוב דרך היין של זכרון יעקב. בתוכנית הופעות מוסיקה של אמנים מהשורה הראשונה ומגוון רחב של נגני רחוב שינגנו מוסיקה חיה לאורך המדרחוב, תיאטרון רחוב, דוכני אמנות ויצירה, הצגות לילדים, מיצגים מדהימים, התרחשות אמנותית ללא הפסקה, ועוד המון מוזיקה ואוירה ייחודית.

בין המשתתפים השנה: ערן צור, אורית טשומה, ארז לב ארי, לאה שבת, נטע ויינר, דניאל סאן קריאף, יאיר דלאל בפרויקט אלקטרוני חדש, קורל ביסמוט, רדיו לונה, Chorale Vie novel – להקה של מבקשי מקלט מקונגו ועוד.

בנוסף, יתקיימו הצגות ומופעים מיוחדים מבית תיאטרון הידית, תיאטרון הגברת, קרקס שבזי, ושלל יוצרים עצמאיים מרתקים.

יואל וירבה, מנהל מחלקת תרבות זכרון יעקב ומנהל אמנותי של הפסטיבל: "הרעיון המנחה שלנו הוא לערבב ולשלב. לתת מקום לסגנונות שונים; לאמנים מהשורה הראשונה בישראל לצד להקות מדהימות שלא שמעתם עליהן, וגם הרכבי נוער (בתנאי שהם מעולים); לשלב בין תחומי אמנות שונים – מוזיקה, תאטרון רחוב, אמנות פלסטית, מחול, וכל מה שיודע להופיע ברחוב; להזמין יצירות תלויות-מקום, שנולדות עבור המקום הזה והרגע הזה; לתת מקום לאמנות אותנטית, מחדשת, מסקרנת; ליצור בכל אירוע חווייה חד פעמית, שלא תחזור על עצמה לעולם. אנחנו גאים לתת במה ליוצרים נפלאים, ביניהם הרבה תושבי זכרון יעקב והסביבה, וגם מכל הארץ. יש המון יופי בתרבות הישראלית, ואנחנו שמחים לארח חלק ממנה במדרחוב היפה של זכרון יעקב – ושמחים מאוד לארח אתכם, קהל נפלא, קהילת זכרון יעקב ואורחים יקרים".

פסטיבל לה סטראדה 20232, ימי חמישי לאורך יולי אוגוסט בין השעות 18:00 -23:00 הכניסה חופשית. מידע נוסף באתר זמארין www.zamarin.org  ובפייסבוק: תרבות זמארין זכרון יעקב

מידע אודות כל אירועי הקיץ, מקומות הלינה והאטרקציות הנוספות בזכרון יעקב ניתן לקבל באתר עמותת גדעונים

visit-zichronyaakov.co.il  ובטלפון 04-6398811

במרכז סוזן דלל עם פסטיבל תל אביב דאנס 2023

לראשונה משיק הפסטיבל את תוכנית "לילות תל אביב דאנס" בשיתוף פעולה עם "התדר"

ו'סייפר קונקשן', אירוע היפ הופ עם רקדנים מכל העולם פתוח לקהל הרחב ברחבת סוזן דלל

פסטיבל המחול העכשווי הגדול בישראל, "תל אביב דאנס" חוזר השנה ל- 3 שבועות בין 18 ליולי ל-3 באוגוסט ומציג 18 מופעים ממגוון רחב של סגנונות מחול, החל מבלט ועד פנטומימה, מתוכם 10 מופעים בינלאומיים, ו-7 בכורות ישראליות. בנוסף, יתקיימו אירועים מיוחדים במהלך הפסטיבל ביניהם: תכנית ריקודים אורבניים "סייפר קונקשן" בשילוב אירוע היפ הופ ברחבה, סדנאות מקצועיות, סדנאות לקהל הרחב ואירועים ליליים בשיתוף פעולה עם 'התדר'.

הפסטיבל ייפתח בערב חגיגי, במופע "כל מה שאני צריך" של להקת ביוור דאם השוויצרית-צרפתית. הכוריאוגרף הנודע אדוארד הו, זוכה פרס "רקדן יוצא מן הכלל" השוויצרי לשנת 2019, יוצר עבור הרקדנים והרקדניות מחול מורכב ומסעיר בהשראת דמויות פוליטיות עכשוויות, עם אמירה חברתית נוקבת על כוחניות, אנרכיה וחופש; "א קורפו ליברו" של סילביה גריבאודי האיטלקיה, יעלה מופע הומוריסטי ומטמא המציג את זעקת המרי של אישה שוחרת חופש. המופע "עד" של ורה אונדרסיקובה, מצ'כיה, מזמין אותנו לנוף אוטופי שמזכיר לנו רגעים קולנועיים גדולים ומעוררי הרהורים לגבי מערכת היחסים של האדם והטבע.

"מרחבים" של סתיו סטרוז הישראלית מביא סיפור המשקף את המחיר שגובה המלחמה ואת קולם המושתק של א.נשים שמאסו בדימוי הגבורה. ב"S.O.S. – Songs of Sequence" של יסמין גודר, אנסמבל של 11 רקדניות.ם מקבל את פניו של הקהל במסע משותף ליצירת קהילה אד-הוק המבוססת על אמפתיה.

עוד יעלו "אנסמבל דאנס-און", להקה ברלינאית המורכבת מרקדניות.ם מקצועיות.ים שגילן.ם מעל 40 ומאחוריהן.ם ביוגרפיית מחול ארוכה, שיבצעו את "עבודות בדממה" של לוסינדה צ'יילדס, אחת הכוראוגרפיות החשובות של המאה ה-20. מנגד, עמית נוי, כוריאוגרף ניו זילנדי עולה, מתייחס לתופעת ילדי התרבות השלישית (TCK) על ידי יצירת כוריאוגרפיה לארבעה דורות של משפחה אחת.

לאור ההצלחה של השנה שעברה, פסטיבל תל אביב דאנס פותח את שעריו בשנית לקהילה המקומית והבינלאומית של ׳סטריטדאנס׳ במטרה לאפשר לרקדנים וקהלים חדשים חשיפה לסגנונות שונים כגון היפ הופ, האוס, ברייקדאנס ועוד. במהלך הפסטיבל יערך "סייפר קונקשן" – אירוע היפ הופ פתוח לקהל הרחב, יתקיים ביום שני 24 ליולי, ברחבה המרכזית של מרכז סוזן דלל. התוכנית השנה עוסקת בהעצמה נשית, עם דגש על נשים בתחום היפ הופ ויכלול באטל נשים – 7 TO SMOKE עם אמניות.ים אורחות.ים מארה"ב –  Miss Funk Aka Jackey Lopez and The  Versa Style Ladiesומגרמניה – מוזס ג'וזס וניקי של, ג׳אם סשן לכל סגנונות הרחוב, מסיבת אפטר ג׳אם ומופע פריצה במועדון הרפי של התדר. כמו כן, תעלה תכנית מחול אורבני, הכוללת סדנאות עבור רקדנים צעירים מקהילות מגוונות, כגון: חרדים לקצב, קבוצות נוער בסיכון ועוד.

תכנית TEL AVIV DANCE NIGHTS- סוזן דלל משיק את שיתוף הפעולה עם "התדר" ובשעות הערב המאוחרות, יתקיים "אפטר פארטי" לאירועים מרכזיים: מסיבה לאחר אירוע ההיפ הופ ב-24 ביולי ומסיבת סיום לאחר המופע הסוגר את הפסטיבל השתקפויות של עדי בוטרוס  , בכניסה חופשית ללא תשלום.

ענת פישר לבנטון, מנכ"לית מרכז סוזן דלל: "תל אביב דאנס הינו פסטיבל שנתי, המתקיים במרכז סוזן דלל כבר 25 שנה. השנה, שמנו דגש על תכני הפסטיבל כחגיגה מייצגת של המחול הישראלי לצד היצע בינלאומי מגוון ועדכני. אנו מזמינים את הקהל הרחב לגלות כישרונות חדשים, לחזות בהופעות מתרבויות וסגנונות שונים, ולהנות ממופעים המתאימים לחובבי מחול וגם לכל המשפחה.'

נעמי פרלוב המנהלת האמנותית של מרכז סוזן דלל:  "הפסטיבל מזמין אותנו לגלות את עולמו הייחודי והמרתק של כל אמנ.ית, שדרכו.ה אנו שואבים מבט חדש על המחול הממלא תפקיד חיוני בהתקרבות, בגישור על הבדלים בין תרבויות ובטיפוח השפה הבינלאומית של המחול שמקרבת בין כולם. הפסטיבל מהווה אבן שואבת ליוצרים בינלאומיים, לצד קידומם של יוצרים מקומיים ותיקים וחדשים בהם יוצרי ורקדני הסולו של תכנית 3|2|1 שהמרכז מקדם זו השנה השנייה."

המופעים והיוצרים המופיעים לפי סדר הופעם בפסטיבל תל אביב דאנס 2023:

כל מה שאני צריך, אדוארד הו בביצוע להקת ביוור דאם; א קורפו ליברו (גוף חופשי) & ר.וזה, סילביה גריבאודי; וואקאטי, טאדהי אלאווי וסאמוול ג'אפט בביצוע להקת המחול ננטיאה;  חדר מלא תקווה, הפעם לבד, עמית נוי;  ממלכת הצללים – סיגנה בלאן (שלט לבן), נואה סוליאה; G.O.A.T.S, בילי בארי וג'יאני נוטרניקולה; איגטסו , תמיר גולן; עד, ורה אונדרסיקובה והקולקטיב;  סולו, ראדים ויזבארי;   S.O.S – Songs of Sequence, להקת יסמין גודר; ילד הנייר , ואדים ויזבארי; עבודות בדממה, לוסינדה צ'יילדס בביצוע אנסמבל דאנס און; דברים ראשונים 1, מיכאל גטמן; מרחבים, סתיו סטרוז בוטרוס;  מסכת לזכר,  להקת מחול רועי אסף; פרויקט תדר.גוף | ניסיונות לתקשורת באמצעים ללא רגש , דני תבורי וניר ג'ייקוב יונסי; קרשנדו זהב WOMEN OF SOUNDS, אנאבל דביר; 3|2|1 – ערב באוצרות Theather de la Ville, פריז, בהשתתפות עבודות הטריו הנבחרות לשנת 2023 השתקפויות, עדי בוטרוס.

הפסטיבל זוכה לתמיכת משרד התרבות והספורט. כרטיסים בקופות או באתר https://telavivdance.suzannedellal.org.il/

מלון מגדלה עם מופע מחווה למוזיקה בלקנית במסגרת מוסיקה על ים כנרת

סוויטת מגדלה המפנקת במלון מגדלה (צילום דני בר)

אורחי מגדלה נהנים מתכנית תרבותית מגוונת כחלק מהאירוח במלון. המופע הקרוב יהיה קצבי וסוחף, שירי עם מארצות הבלקן, שירים בלדינו, בולגרית, רומנית, שירים עבריים בקצב ובקסם הבלקן, בביצוע זמרות עלמה ונגני להקת Ella-Bella. נשות 'עלמה' קול נשי ישראלי ולהקת נגני Ella-Bella  יצרו יחד מפגש מוזיקלי מיוחד במרכז הרוחני Duc in Altum  במתחם המלון. על הניהול המוזיקלי: אלה מדינה ושלומי מור.
מומלץ לשלב לפני או בסיום הקונצרט טעימה ממנות בר הגבינות והיין החדש שנפתח לאחרונה בלובי המלון. מנת הדגל: פלטת עץ ושיש, עליה יוגשו חמש סוגי גבינות לבחירה במנות נדיבות של 200 גרם גבינה לפלטה, מבין 14 סוגי גבינות שונות שיובאו ויוצגו במקום לבחירת הסועדים! הפלטה תוגש עם לחם חם שיאפה במקום, מלווה לצד הגבינות מוגשים ממרח עגבניות, ממרח פסטו, וזיתים תוצרת בית . כחלק מנוסטלגיה ואווירה בינלאומית הקיימת במלון, מציע הבר פונדו גבינה שיוגש בכלי מיוחד לשולחן. במלון שקדו על תפריט הגבינות והיינות יחד עם יועץ מומחה קולינריה מספרד ולכל גבינה תינתן המלצה והתאמה ליין המדויק לה ביותר, לחוויית טעם משובחת. (בתשלום נפרד. הבר פעיל בכל ימות השבוע בין השעות – 12:00 – 21:00)

הקונצרט יתקיים ביום שישי, 14.7.23 בשעה 16:00. עלות: 160 שקלים לאדם. (לאורחי המלון הכניסה ללא תשלום כחלק מהאירוח). הזמנת ארוחות ולינה במלון בתיאום מראש בלבד: 04-6209900. לתכנית הקונצרטים השנתית ולהזמנת כרטיסים: מלון מגדלה

בנוסף, לאחרונה דורג האתר הסמוך למלון – מגדלה, כאחד מעשרה אתרי התיירות המובילים במזרח התיכון מטעם Tripadvisor לשנת 2023. האתר מעניק מידי שנה את דירוג בחירת המטיילים 'הטוב שבטובים'. במסגרת הדירוג לשנת 2023 במזרח התיכון זכה אתר 'מגדלה' להיכלל בין עשרת האתרים הטובים ביותר. מגדלה הוכרה בין האטרקציות הטובות ביותר במזרח התיכון תודות לביקורות ודירוגי מטיילים מרוצים שביקרו במקום.
עיריית תל אביב-יפו עם פסטיבל יפו 110 בבניין המישלמה ביפו

פסטיבל יפו 101 (צילום דימה חבר)

עיריית תל אביב- יפו חוזרת להשתלט על בניין המישלמה ביפו עם פסטיבל יפו 110, פסטיבל אמנות פרוע רב תרבותי לערב אחד (חמישי, 20 ביולי) בו יהפוך בניין משרדי העירייה, השוכן בשדרות ירושלים 110, לאתר אמנות רב-תחומי של "קבלת קהל". הבניין יארח פסטיבל אמנות בחלליו בחדריו ובנתיב הרכבת הקלה בשדרה המובילה אליו ובו ישתתפו אמנים ואמניות, שיציגו שלל פעולות אמנות, פרפורמנס, מוזיקה, דראג, וידאו, שירה ומחול. מנהל אמנותי: עוז זלוף.

פסטיבל יפו 110 צומח מקווי התפר החברתיים, הזהותיים והתרבותיים של יפו ויוצר חיבורים חדשים שנותנים תקווה למרחב רב תרבותי שיתופי. מעצם היותו אינטראקטיבי, האמנים המשתתפים רותמים את הקהל להיות חלק פעיל בפסטיבל על שלל מוצגיו ומחברים את האמנות למרחב הציבורי ביפו. נבחרת האמנים ועבודותיהם משקפים תרבות מקומית עשירה, רב תרבותית, ורב גילית, כהצעה אופטימית לתרבות הישראלית ולמקום הישראלי.

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו: "פסטיבל יפו 110 הופך בשנתו השנייה למסורת החוגגת ומפארת את ההיצע התרבותי והיצירה המקומית שקיימים ביפו. את המגוון האנושי וחיבורי הקהילה המרגשים שנוצרו למטרת האירוע וכמובן, את העובדה שפעם בשנה, הם אלו שלוקחים שליטה על בניין המישלמה והופכים אותו למקום צבעוני וצוהל. אני מזמין את הציבור הרחב להגיע וליהנות מהכישרונות המקומיים ולגלות את העוצמה שיש ביפו".

בין האירועים בפסטיבל: אירוע השירה המרכזי של "הליקון" יכלול הקראת שירה של שרה פון שוורצה, איימן סיקסק, איאת אבו שמיס ועוד- בדלפקי קבלה שונים והופעה מוזיקלית על המרפסת הראשית הפונה לשדרות ירושלים| האמן מוחמד טוחי מציג את 'זכרונות ארכיוניים', סדרת ציורים דיגיטליים, בהשראת ארכיון צילומים של יפו בעשורים הראשונים של המאה העשרים ובעבודות וידאו של זכרונות בדיונים אמתיים, הוא חוזר למקום בו בלע לראשונה בחייו מי ים| "יפו-זזה" תערוכת אמנות הכוללת מפגשים עם אמנים במשרדים, יצירות אמנות שנוצרו בשיתוף תושבי שכונות העיר ביניהן ציור על שלטי חוצות, הקרנות על מבנה העירייה ועגלות עם פסלי אמנות שינדדו לרוחבן של שדרות ירושלים| "שירת הים"-  מופעים מוזיקליים של קבוצות יוצרות מקומיות – תזמורת, מקהלות, ספוקן-וורד ועוד| "היחידה להצלת יצירות אמנות" תחלק לקהל למטרת אימוץ יצירות אמנות של אמני יפו שניצלו מזריקה ונאספו מהרחוב| שקד מוכיח ולהקתה תפעיל ותרקיד בחדר הישיבות, אמנים חזותיים יציירו, יצלמו ויפעלו עם הקהל במשרדים שונים| דב גשונרא וליאורה רוזין יצרו איורים אותנטיים עשויים מחומוס ומרכיבים נלווים במנה שהודפסו על גלויות| דפנה מרקמן יוצרת פסלים וציורים, תוצר של עבודה עם מחוסרי דיור במקלטים בעיר ועוד.

עוז זלוף, המנהל האמנותי של האירוע: "היכולת של האמנות להתפתח קשורה ביצירת הקשרים בינה לבין מערכות אחרות דוגמת רווחה, חינוך, דת, משפחה, דיור, שיכון. פעולה של אירוע אמנות כזה במוסד עירוני גדול, מייצרת אפשרות אופטימית חדשה לעתיד של אמנות חיונית ומחוברת לזרם החיים".

עוז זלוף, אוצר ואמן בתחום אמנות מבוססת קהילה. חבר מייסד בתנועת תרבות, המקימה קהילות יוצרות ומוסדות תרבות בדגש על ישובים ושכונות בפריפריה, אוצר החממה לאמנות מקום של מוזיאוני חיפה ושל הגלריה בעפולה. עוסק בקידום יוזמות ופעולות תרבות בקהילה הגאה, באמנות קווירית ולמען נוער גאה, חבר מייסד בתנועת 'מרימה'.

שדרות ירושלים 110 יפו, בניין המישלמה ליפו. למידע הכניסה חופשית.

איגוד ערים כינרת עם קו סובב כינרת – שאטל הסעות חינם

ביזמת איגוד ערים כינרת מופעל בחופשת הקיץ 'קו סובב כינרת'- שירות הסעות חינם, לטובת הנופשים והרוחצים בחופי הכינרת, עד סוף אוגוסט. שאטל 'קו סובב כינרת' החינמי, שנוסף לו מיתוג קייצי מרענן, יפעל במתכונת רגילה של הקפת כל הכינרת בסופי השבוע (שישי ושבת), והחל מה-18 באוגוסט גם בימי ראשון עד חמישי. בנוסף, יפעיל איגוד ערים כינרת 'קו סובב כינרת' חינמי במתכונת מתוגברת בחופים המזרחיים מצומת צמח ועד צומת מעלה גמלא ובחזרה לטבריה, בימי ראשון עד חמישי, החל מה-30 ביולי ועד ה-17 באוגוסט.

דנה בכר מנהלת איגוד ערים כינרת: "האגם הלאומי מהווה אפשרות מצוינת לחופשה נפלאה ונגישה לכל תושב בישראל ובכדי לסייע לנופשים ובעיקר לבני ובנות הנוער הנמצאים בחופשת הקיץ, נתגבר את קווי השאטל החינמיים, כך שלא יאלצו לנסוע בטרמפים, ויגיעו בבטחה לחופי הכינרת".

עוד מציינת בכר כי כניסה רגלית לחופי איגוד ערים כינרת הינה חינם, והתשלום הינו רק עבור החניה בחניוני הרכב בתשלום זהה בכל חופי איגוד ערים כינרת (למעט לנכים בעלי תעודה תקפה ממשרד התחבורה). באיגוד ערים כינרת ממליצים לבני הנוער, היוצאים לחופשת הקיץ, להגיע בהסעות ציבוריות לאזור הכינרת ומשם להשתמש בשאטל 'קו סובב כינרת' החינמי לחופים ולא לנסוע בטרמפים. עוד מציינים באיגוד כי 15 חופי האיגוד הינם חופים שקטים, בהם אסורה מוסיקה.

פרטים לגבי שעות הפעילות של קו סובב כינרת באתר https://kineret.org.il. מידע כוכבית כינרת 55477*

מוזיאון האשליות בנמל תל אביב מתרענן בקיץ

מוזיאון האשליות (צילום דני בר)

המוזיאון מציע למבקרים עשרות אטרקציות שונות ומגוונות שיפעילו את המחשבה ויעוררו את הדמיון: אשליות גובה, אשליות היפוך, אשליות עיוות הנוצרות באמצעות מראות, אשליית אינסוף, אשליות אופטיות, הולוגרמות, אשליית ריחוף המדמות העדר כוח משיכה, קליידוסקופ, אביזרים בהם יש "טוויסט" מסוים ועוד.

כל מוצג והאשליה שהוא מייצר והתוצאה מרשימה ומאמנת את המוח, לא סתם מכנים מומחים את הביקור בו כ- "שיעור  כושר למוח".

המוזיאון מציע חוויה יוצאת דופן ומרגשת המשלבת את כל החושים. עד שלא תראו לא תאמינו! התחושה המתמדת המלווה את המבקרים בין המוצגים השונים היא שילוב מנצח בין תמיהה, תדהמה, בלבול והנאה – חוויה אינטראקטיבית סוחפת, מרתקת ומשעשעת עם טריקים מדהימים ומתעתעים המלמדים אותנו על ראייה, תפיסה, מוח האדם והמדע, כך שיהיה קל יותר להבין מדוע העיניים שלנו רואות דברים שהמוח שלנו לא יכול/ מצליח להבין במבט ראשון.

בואו להנות מהקסם המיוחד הגלום באשליות האופטיות אשר גורמות למבקרים להטיל ספק בחושיהם.

מתי? ראשון עד חמישי 9:00-21:00 שישי 9:00-16:00 . איפה? נמל תל אביב, מתחם צפוני, ביתן 26. החל מגיל 4. מחיר 99 שקלים ומבצעים בוועדי עובדים וכרטיסי אשראי

לפרטים: אתר המוזיאון www.musueumofillusions.co.il

עיריית ת"א-יפו והאופרה הישראלית עם אופרה בפארק ומאדאם בטרפליי של פוצ'יני

אופרה בפארק מאדאם באטרפליי (צילום יוסי צבקר)

ב- 3 באוגוסט עיריית תל אביב-יפו בשיתוף האופרה הישראלית תמשיך במסורת ההופעות הפתוחות בפארק גני יהושע עם הפקה מיוחדת של האופרה האהובה "מאדאם בטרפליי" מאת ג'קומו פוצ'יני, מהאופרות הפופולריות ביותר ברפרטואר האופראי בכל הזמנים. בהתאם למסורת השנים, את האירוע ינחה ראש עיריית תל אביב-יפו רון חולדאי.

מסורת אופרה בפארק החלה כבר לפני 20 שנה והיא מושכת אליה מדי שנה רבבות אנשים – מבוגרים, צעירים ומשפחות עם ילדים – המגיעים לפארק גני יהושע כדי ליהנות ללא תשלום מחוויה תרבותית מסעירה ומרגשת.

ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי: "אופרה בפארק" – שעורכת עיריית תל-אביב-יפו בגני יהושע כבר 20 שנה, תחת כיפת השמיים ובחינם – מעניקה לעשרות אלפי אנשים המגיעים מכל קצוות הארץ, חווית קיץ קסומה ומכושפת. התחלתי את מיזם אופרה בפארק מתוך אמונה שלכל אדם במדינת ישראל מגיעה הזדמנות ליהנות מאמנות בכלל ומאופרה בפרט, ואני גאה על כך שהפרויקט הזה ממשיך לזכות כל שנה מחדש בקהל מגוון – מאוהבי אופרה מושבעים ועד כאלה שנפגשים לראשונה עם עולם האופרה בהפקת הפארק שלנו. גם השנה צפויה לקהל חוויה יוצאת דופן עם הפקה מרהיבה של אחת האופרות הכי יפות שנכתבו אי פעם. אני מזמין את כולכם וכולכן לבוא ולהנות איתנו גם השנה!"

"מאדאם בטרפליי' האופרה שהלחין פוצ'יני והמבוססת על סיפור קצר של ג'ון לותר לונג, היא אחת האופרות המפורסמת ביותר ברפרטואר. שמה של האופרה הולך לפניה לא רק בקרב חובבי אופרה מושבעים ורבים מכירים כמה מהאריות מתוכה שהפכו לסימן ההיכר של הדיוות האופראיות הגדולות.
"מאדאם בטרפליי" הוא סיפורה של נערה יפנית שמתאהבת בפינקרטון, קצין צי אמריקאי, נישאת לו, יולדת את בנו ומגלה עם בואו לאחר שלוש שנות היעדרות שהוא נישא לאישה אמריקאית. היא מחליטה לשמור על כבודה ונוטלת את חייה בידיה כאשר בנה הקטן נותר עם אביו ואשתו.

האופרה מבוססת על יומני מסע שנכתבו על ידי נוסעים שהתלוו למסעות הצי האמריקאי. לפי המנהג היפני באותם ימים יכלו חיילים זרים להינשא לבנות המקום ואף לבטל את הנישואים בכל עת שיחפצו. מקשרים אלה נולדו תינוקות רבים שגדלו ללא האב שחזר למולדתו.

פוצ'יני נמשך לאקזוטיקה של המזרח הרחוק ושילב במוסיקה של "מאדאם בטרפליי" נעימות מתוך ההמנון היפני לאחר שהעמיק ללמוד על המוסיקה היפנית מאשת השגריר היפני באיטליה.

האופרה תעלה בניצוחו של דן אטינגר, מנהלה המוסיקלי של האופרה הישראלית,
בבימויו של גדי שכטר, אשר ביים בשנים עברו כמה מהפקות הענק שעלו בפארק,  בהשתתפות סולני האופרה הישראלית, בהם בתפקידים הראשיים: זמרת הסופרן אלה וסילביצקי בתפקיד הראשי, הבריטון עודד רייך (ששר לאחרונה את הרצל ב"תיאודור") בתפקיד שרפלס וזמרת המצו סופרן שי בלוך, והטנור האמריקאי ג'וזף דניס, לצד רקדנים, מקהלת האופרה הישראלית ובליווי תזמורת האופרה – התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון.

מאדאם באטרפליי בפארק גני יהושע. חמישי |3.8.23| פתיחת שערים – 19:00| תחילת מופע – 20:30. מנצח: דן אטינגר | במאי: גדי שכטר | סולנים: מאדאם בטרפליי: אלה וסילביצקי, פינקרטון: ג'וזף דניס, שרפלס: עודד רייך, סוזוקי: שי בלוך, גורו: איתן דרורי, קיית פינקרטון: גל כוכב, בונזו: יאיר פולישוק, נציב קיסרי: שחף רגב, דולורה, הבן של בטרפליי: אלי נחמני, מקהלת האופרה הישראלית – בניצוחו של איתי ברקוביץ', תזמורת האופרה – התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון. פרטים

המועצה האזורית מרום הגליל עם פסטיבל בין הכרמים

אהוד ואביתר בנאי (צילום רויטל טופיול)

הפסטיבל הגלילי שמפיקה זו השנה ה-17 המועצה האזורית מרום הגליל יתקיים בחודש הבא בין התאריכים 3-14.8, עם שבוע וחצי של שלל אירועים מיוחדים, מופעי ענק, סיורים ופעילויות לכל המשפחה.

"השילובים המוסיקליים המיוחדים שנוצרים בפסטיבל שלנו, ביער עין הוזים שהוא ללא ספק אחד ממתחמי המוסיקה המיוחדים בישראל מעוררים עניין רב בקהל בכל שנה והקיץ במיוחד", מסבירה צביה פרץ מנהלת התרבות והאירועים במועצה האזורית מרום הגליל המנהלת את הפסטיבל בשנים האחרונות. בשנה זו יתקיימו מופעי ענק של שלומי שבת ומשה פרץ במופע המשותף 'קרובים' עם אורחת מיוחדת – לאה שבת (10.8), ערב ובו שני מופעים בכרטיס אחד – אביתר בנאי | עידן עמדי (8.8), ונעילת הפסטיבל עם המופע הענק של חנן בן ארי (14.8), אליהם כבר נרכשו מספר רב של כרטיסים, וכאמור השבוע אזלו הכרטיסים למופע הזריחה המסורתי של הפסטיבל באמפי בישוב ליבנים ובו ישתתף השנה בניה ברבי.

נוסף על מופעי הענק, בשנה זו יתקיימו במסגרת הפסטיבל שני מופעי בכורה של הרכבים מהגליל – מופע תיאטרון של הצגת ילדים חדשה על פי הספר 'הנסיך הקטן' בכיכובם של שחקנים מהגליל בבית העם באמירים (6.8) ומופע מוסיקלי של ההרכב הגלילי – 'כנען אנסמבל' הרכב נשי של אומניות מהגליל במופע 'טברנה מהגליל' – חגיגת זמר ושירה מאגן הים התיכון (7.8, מצפה כנרת באמירים, הכניסה חופשית). חגיגה מקורית נוספת השבה לפסטיבל היא החגיגה הצ'רקסית המסורתית בריחנייה (3.8), ביום מיוחד שיכלול סיורים בגרעין הכפר וסדנאות אוכל אותנטי ללא תשלום, כאשר השיא יהיה בערב עם מופע ריקודים מרהיב של הלהקה הצ'רקסית המקומית שתארח את להקת הפולקלור הצ'רקסית 'אקדמיה' המגיעה לפסטיבל בין הכרמים הישר מירדן.

אירועים נוספים שיתקיימו במסגרת הפסטיבל יהיו גם פעילות לילדים במצודת בירייה וביער הסמוך (6.8), מופע שקיעה לקראת שבת במצפה כנרת באמירים עם עשאהל שריר ואורן עזר (4.8) ואירוע גדול שייערך בפעם הראשונה ברחבת המועצה האזורית מרום הגליל – שוק איכרים גליל-גולן עם מיטב התוצרת המקומית בעשרות דוכנים, סדנאות יצירה, הופעות ועוד (11.8).  "פסטיבל בין הכרמים משקף את המרקם האנושי המיוחד שלנו ברחבי המועצה, עם נקודה שמתאימה לכל אחד ואחת. יחד עם ראש המועצה עמית סופר וכל הצוות, במשך חודשים ארוכים בנינו פסטיבל שכמו יין טוב הולך ומשתבח משנה לשנה, הכרטיסים נחטפים וכדאי להזדרז!" מסכמת צביה פרץ.

לפרטים נוספים על כל האירועים הנוספים במסגרת פסטיבל בין הכרמים, אפשרויות הלינה הרבות ולתכנייה המלאה –  2beav.co.il  ובפייסבוק – פסטיבל בין הכרמים

היכל התרבות ראשון לציון עם פסטיבל תיאטרון החופש הגדול 10

בפסטיבל תוכלו ליהנות מההצגה כראמל מבית תיאטרון אורנה פורת שמתבסס על ספרה רב המכר ועטור השבחים של מאירה ברנע,  ההצגה בת הים הקטנה עיבוד קומי ועדכני לאגדה האהובה , ההצגה האריה הרעמתן והג'ירפה סיפור מפתיע ומרגש על קבלת השונה, הקוסם מארץ עוץ של תיאטרון השעה הישראלי הצגה קסומה, מרגשת ומוזיקלית.

בנוסף להצגה איכותית מהנה וכיפית, נהנים הילדים ובני המשפחה ממתחם של הפעלות, סדנאות, משחקיה ויצירה בכל 3 הקומות של היכל התרבות. משחקי שולחן (הוקי, כדורגל, הקפצת צפרדעים ועוד), משחקי רצפה גדולים במיוחד (סולמות וחבלים, איקס-עיגול, מבוכים ועוד), לגו וקוביות בנייה בגדלים שונים לטווח גיל רחב, ועוד…

הפסטיבל מתקיים בסוף החופש הגדול, לאחר הקייטנות, כמענה איכותי חוויתי למשפחות.

בימים החמים של אוגוסט- הפסטיבל מתקיים בסביבה ממוזגת ונעימה.

כרטיס הכניסה להצגה כולל את יום החוויה במתחם ההיכל, החל משעה 10:00 ועד לשעה 13:00. 21-24/8/23 שני-חמישי 13:00-10:00. טלפון לרכישת מנוי: 3701* פרטים באתר

משכן לאמנויות הבמה באר שבע עם פסטיבל סרטים ב-10 שקלים

3 ימים של פסטיבל יחיד מסוגו במסגרתו יוצג רפרטואר מובחר סרטים איכותיים!! פסטיבל שכולו חוויה תרבותית ומעשירה לכל המשפחה ובמחיר מיוחד! בפסטיבל יוצגו הסרטים בית ספר לחיות, ילדים קטנים, יסודי ועוד. איפה? המשכן לאמנויות הבמה בבאר שבע.

מתי? 27-31.8. מחיר? 10 שקלים. גיל: החל משנתיים. לפרטים באתר…

תיאטרון הפרינג' באר שבע עם פסטיבל הפרינג' הבינלאומי ה-13

מה בתוכנית: הפקות מקור ייחודיות לפסטיבל, הצגות תיאטרון איכותיות בבכורה, מופעים בינלאומיים, הופעות חיות, רפרטואר משובח של קלאסיקות ילדים, תיאטרון חוצות ססגוני, מייצגי אומנות – פסטיבל הפרינג', הנחשב לאחד מאירועי הפרינג' המרכזיים בישראל ומהמובילים בדרום שאף זכה בציון לשבח של איגוד הפסטיבלים של האיחוד האירופי, יוצא לדרך, זו השנה ה-13 ומציג תכנית אמנותית ייחודית ויוצאת דופן, שתביא, גם השנה, לקדמת הבמה את מיטב יוצרי הפרינג' מהארץ והעולם בתחומי התיאטרון, המחול, המוזיקה, אומנות הרחוב והאומנות הפלסטית:

בגזרת הילדים: "טוהר חלפון- והבאטל על הניקיון" מחזמר ראפ מקורי לילדים יעלה בבכורה לפסטיבל | "כראמל", הצגת הילדים עטורת הפרסים מבית תיאטרון אורנה פורת תעלה על בימת אולם תמוז – בית ליצירה מוזיקלית | עוד יציגו מיטב הקלאסיקות לילדים: "בים בם בם תירס חם", מיוצרי מיומנה ו"ד"ר דוליטל", מבית תיאטרון המדיטק.

ביום חמישי, ה-3 באוגוסט, רחוב אנילביץ' ייסגר לתנועה ויתקיים בו פסטיבל רחוב צבעוני וססגוני הכולל עשרות מופעים והצגות רחוב, מופע בינלאומי מספרד של להקת קרקס אפריקאי, הצגות ילדים, אקרובטים, RAUXA ו"קפה עם שירה", פרוייקט ייחודי שנוגע באלימות כלפי נשים, שנוצר בתיאטרון הפרינג' באר שבע בשיתוף בית הספר למשחק 'גודמן' מסל"ן.

תיאטרון הפרינג' באר שבע. 31.7 -4.8, החל מגיל שנתיים. לפרטים www.thefringe.co.il

בית to mix עולם של חוויות, אלמוג שריג וזאפה עם לילות אהבה בט"ו באב

דני סנדרסון (צילום ורדי כהנא)

מה: אהבה, סדרה של מופעים מסקרנים עם שילובים ייחודיים הכוללים עשרות אמנים ויוצרים, שיתקיימו לרגל ט"ו באב במהלך אוגוסט הקרוב מבית to mix עולם של חוויות, אלמוג שריג וזאפה. לאור ההצלחה יתפרסו השנה אירועי ט"ו באב. מבין השמות שייקחו חלק במופעים בשילובים מיוחדים (*לפי סדר הא' – ב'): אביב גפן, אברהם טל, אינפקטד משרום, ברי סחרוף, דודו טסה, דני סנדרסון, הדג נחש, התקווה 6, חנן בן ארי, טונה, יוני רכטר, יסמין מועלם, מארינה, קרן פלס, שלום חנוך, שלומי שבן, תיסלם.

בבית גבריאל ייחגג, זו השנה החמישית, על שפת כנרת פסטיבל לילות אהבה בהמשך למסורת המיתולוגית של "ליל אהבה בחוף צמח" האייקוני שהיה נערך מדי שנה בחוף צמח על שפת הכינרת. בין המופעים שיתקיימו במסגרתו: מופע הארנבות של ד"ר קספר והיהודים שני מופעים בערב אחד!! אינפקטד מאשרום, ההרכב הישראלי המצליח בעולם, מגיע לראשונה בבית גבריאל להופעה חיה, בה יארחו את נטע ברזילי והדג נחש. קרן פלס, מהיוצרות האהובות והמצליחות בישראל במופע עם כל הלהיטים, בו תארח את תמיר גרינברג. דודו טסה ושלום חנוך, שניים מהיוצרים החשובים במוזיקה הישראלית בזה אחר זה בערב אחד!

לראשונה אירועי ט"ו באב מגיעים לאמפי רעננה עם סופ"ש של אהבה ישראלית הכוללת הופעות חיות של מיטב האמנים תחת כיפת השמים: תיסלם ודני סנדרסון, תמצית ומהות הרוקנרול הישראלי ושתיים מהדמויות המשפיעות והחשובות במוזיקה בארץ, על במה יחד ולחוד! הדג נחש מארחים את פול טראנק ואברהם טל מארח את התקווה שש שני מופעים בלתי נשכחים בערב אחד!

פסטיבל לילות אהבה בית גוברין, ממשיך במסורת ויתקיים השנה בלוקיישן הקבוע עם כמה מהאמנים המובילים בישראל: שלומי שבן ויוני רכטר, מטובי המוזיקאים בארץ, בשני מופעים מרהיבים הכוללים רפרטואר משובח בערב אחד! מארינה מקסימילאן ויסמין מועלם, שתי יוצרות וזמרות וירטואוזיות בשני מופעים בערב אחד מהפנט וסוחף! ברי סחרוף מארח את טונה במופע מחשמל מלא ברפרטואר אהוב ומוכר! אביב גפן והתעויוט, ששיריהם הפכו חלק בלתי נפרד מפסקול המוזיקה הישראלית מארחים את שלום חנוך, אגדת הרוקנרול הישראלי, בערב מרגש! חנן בן ארי האמן שהפך את ההופעות שלו למאורע המבוקש בישראל, מגיע עם מופע חדש שיכלול את כל השירים המוכרים והחדשים. הדג הנחש והתקווה 6, שתיים מהלהקות הכי ישראליות עם שני מופעים מקפיצים בערב אחד!

איפה? בית גבריאל, בית גוברין, אמפי רעננה. מתי? לאורך חודש אוגוסט.

באר שבע עם פסטיבל סמילנסקי ליצירה ישראלית עצמאית ה- 18

פסטיבל סמילנסקי התקיים לראשונה בשנת 2006 כיוזמה עצמאית חתרנית של יוצרים מקומיים אשר רצו לייצר מציאות תרבותית חדשה בעיר באר שבע ולתת ביטוי וחשיפה ליצירה עצמאית מקורית ואותנטית. מאז הפסטיבל מתקיים בכל שנה בחודשי הקיץ והפך לסמל ומותג של העיר באר-שבע והעיר העתיקה בפרט.

מתחמי הפסטיבל ממוקמים בין הרחובות והמבנים הייחודיים של העיר העתיקה ויוצרים שילוב מרגש של תכנים עדכניים בנוף הארכיטקטורה העות'מאנית. אלון עדר | צנזורה | ריף כהן | השמחות | איזבו | מיכאל סוויסה | סימה נון | עוזי נבון | ג'ני פנקין | הזאבות | ועוד. איפה? באר שבע. מתי: 15-17 באוגוסט 2023 מדי ערב בין השעות: 18:30-23:00 ב-17.5 עד 01:00 לפנות בוקר. הכניסה חופשית.

נס ציונה חוגגת 140 עם אירועי קיץ צבעוניים ועשירים

חמי רודנר (צילום שרון דרעי)

ב- 17.7 יתקיים במתחם הלייב 140, מתחם ההופעות החדש של העיר, שהוקם במיוחד לרגל חגיגות ה-140 בפארק המדע, מופע מרכזי בו יוצגו פרקים שונים וזוויות מההווי של נס ציונה במגוון תחומים מאז ועד היום. במופע ישתתפו 300 תושבים שהם חלק בלתי נפרד מהגאווה המקומית! במהלך חודשי הקיץ יארח מתחם הלייב 140, את השורה הראשונה של האומנים בישראל במגוון הופעות: יהודה פוליקר מארח את מירי מסיקה ואביב גפן | התעויוט מארחים את היהודים, בניה ברבי, וסטטיק.

המופעים יתקיימו ב- 140, LIVEמתחם ההופעות החדש, הנגיש והקרוב, שמאפשר הגעה נוחה וכולל שפע של מקומות חניה במחירים מיוחדים ככלל ולתושבי נס ציונה בפרט!

בנוסף במתחם הנחלה, מתחם המופעים המחודש בנחלת ראובן, יתקיימו מדי שבוע במהלך חודשי הקיץ שפע של מופעים משובחים באווירה קסומה ביניהם: העבריות, שלושתנו, חמי רודנר מארח את פיטר רוט, פולמון בנחלה, קרולינה מארחת את דנה עדיני, טריפונס, גיא זוארץ, מופע אייטיז עם הרכב הקאברים של לאון רוזנברג ועוד.

שמואל בוקסר, ראש עיריית נס ציונה: "אני מזמין את תושבי נס ציונה ליהנות ממגוון עשיר של אירועי קיץ שהשנה חגיגיים במיוחד, במסגרת אירועי 140 לעיר. דאגנו לאירועים הפונים לכלל הגילאים והאוכלוסיות. מתחם "לייב 140", שהוקם לרגל החגיגות יארח אומנים מהשורה הראשונה בישראל – במחיר מסובסד לתושבי נס ציונה. אני מאחל לכולנו קיץ נעים של צוירת חוויות, מנוחה והנאה".

עוד מגיעים לנס ציונה הופעות ענק של האמנים המובילים בישראל במתחם לייב 140: אביב גפן, יהודה פוליקר מארח את מירי מסיקה ומופע אחד חינמי ובלתי נשכח של בניה ברבי, קיץ בגינה- מופעים ופעילויות מגוונת לכל המשפחה- בלב השכונות, קיץ בנחלה המחודשת, מופעי איכות בנחלת ראובן ועוד.

צפת עם פסטיבל הכליזמרים הבינלאומי ה-36

כליזמרים (צילום צבי יוכטמן)

הכליזמרים חוזרים לצפת: אחד האירועים הגדולים בסיום הקיץ בישראל יהיה פסטיבל הכליזמרים הבינלאומי בצפת שייערך בעיר הגלילית בפעם ה-36, והשנה בין התאריכים 22-24.8. הפסטיבל הענק, אחד הפסטיבלים הוותיקים והחשובים בארץ, יעמוד השנה בסימן '75 שנה לשחרור העיר צפת' ויכלול עשרות מופעי מוסיקה עם אמנים גדולים ומגוון אירועי חוצות, הכול בכניסה חופשית לקהל הרחב. לאורכה ולרוחבה של העיר העתיקה בין המדרחוב לסמטאות הקסומות יתקיים 'בשביל הכליזמרים' – שביל ייחודי הכולל הכוונה ושילוט שלאורכו עומדות במות הפסטיבל השונות בהן יתקיימו עשרות מופעים מדי יום ויום נקודות עניין נוספות בהן יהיו נגנים, דוכנים, אמני רחוב, מיצגים חיים וכליזמרים אותנטיים, לצד הגלריות והאווירה המיוחדת של צפת. הפעילות תתקיים בשלושת ימי הפסטיבל משעות אחר הצהריים ועד השעות הקטנות של הלילה.

בשנה זו צפויים להשתתף בפסטיבל אמנים מובילים – ביניהם אהוד בנאי, ישי ריבו, אודיה, דני סנדרסון ועוד, כאשר במקביל יעמוד הפסטיבל ה-36 בסימן חזרה לשורשי הכליזמר – עם אמנים בולטים מתחום הכליזמר והנשמה – ביניהם מוסה ברלין חנן, בר סלע, מירל רזניק, ישראל זוהר ואמנים נוספים. מלבד התוכן האמנותי, דגש מיוחד יושם השנה על התוכן המיוחד של העיר – עם 'בימה צפתית' שתפעל לאורך שעות היום, מספרי סיפורים מופלאים, 'סיורים מנגנים' – סיורים מודרכים בליווי נגנים בסמטאות העיר העתיקה, הופעות של הרכבים מקומיים, בשעות הערב המאוחרות – מסיבת כליזמרים עם DJ ועוד פעילויות רבות נוספות ללא תשלום למשפחות הרבות שיגיעו לצפת בימי הפסטיבל.

מוזיאון חצר היישוב הישן עם מאאתיים – פסטיבל סיפורים ירושלמים

גיל חובב (צילום רלי אברהמי)

פסטיבל הסיפורים הירושלמים "מאאתיים" הוא חגיגה לבני כל הגילאים על הפנים הרבות של העיר ותושביה: סיפורי ילדות ירושלמית, סיפורי שדכנים, סיפורים על כביסה, שוטרים וגנבים, מפורסמים וירושלים ועוד. ג'קי לוי, אבשלום קור, רוחמה רז, גיל חובב, מספרי סיפורים ושחקנים ישתתפו בסיורים תיאטרליים, במופעים ובמפגשים בחדרי המוזיאון. בנוסף לאירועים יתקיימו ב'מוזיאון חצר הישוב הישן' סיורים מודרכים להכרות עם הוויי החיים של אנשי הישוב הישן בירושלים.

אוצרת אמנותית: אורה פיקל-צברי. האירוע מתקיים בתמיכת עיריית ירושלים ומשרד התרבות והספורט.

"נדמה כי כלים אלו שנאספו מבעלי בתים שונים, עומדים כיום בפני קהל מבקרים מבוישים ונכלמים, לשונם עילגת וכאילו ניטל מהם כוח הדיבור כדי לספר את הקורות אותם בעבר… אין כאן כלים נאים המרחיבים דעתו של אדם… יש כאן כלים שהזיקנה קפצה עליהם, מלבושים בהם התעטפו בניהם של שומרי החומות של ירושלים. מהם מטולאים ומהם שדהו מזוקן. אולם על אף 'עוניים ודלותם' השמחה שוכנת בהם, ונדמה כי חשים הם כי 'שבו לגבולם' למקום שבו נולדו וחיו…" כך, בלשון ציורית, תיאר הסופר יעקב יהושע ב"סיפורו של הבית הספרדי", את חפצי מוזיאון חצר הישוב הישן עם הקמתו ביום ירושלים 1976. כמעט יובל חלף מאז ולא נס לחם של הכלים והסיפורים שמאחוריהם. ליתר דיוק, ההפך קרה: ככל שחולף הזמן, כך מוצגי וחפצי המוזיאון מקרבים את הבאות והבאים בשעריו אל ילדותם ואל שנות הנעורים. המוזיאון אינו רק מפגש עם העבר הפרטי והכללי. הוא אבן שואבת לסיפורים, למספרי סיפורים ולאוהבי הסיפור באשר הם.

יום שני 31.7.2023 – 16:00 מופע פתיחה – לכל אחד יש עיר ושמה ירושלים עם רוחמה רז. מאז ומתמיד היתה רוחמה רז מזוהה עם העיר ירושלים, עיר הולדתה, ואף זכתה לכינוי "הזמיר מירושלים". במופע הפתיחה תשלב רוחמה לצד חוויות ילדותה הירושלמית, שירים המספרים את סיפורה וקסמה של העיר. בין השירים האהובים "לכל אחד ירושלים", "לך ירושלים", "ירושלים שלי" ועוד.

17:30 "שוטרים וגנבים" סיור תיאטרלי עם חביב מזרחי 50 שקלים במוזיאון ובסמטאות הרובע היהודי. נצא לחקירה מקיפה בעקבות שודדים, גנבים ונוכלים מקומיים בירושלים של פעם. מי גנב שעון זהב בשער יפו? מי השאיל סוס במושבה האמריקאית? מי גנב את כבוד הרב מגג ביתו? סרג'נט ווטרס מפריד בין כורדים ואורפלים ועושה שלום באמצעות הקובה המסורתית, והשוטר התורכי איזמיר בקשיש מבצע תשאול וחושד בכל דבר שזז….
20:00 "לאהוב בעברית" עם גיל חובב. אחרי מאה שנה שנמנמו במגירות חתומות פרסם גיל חובב את מכתבי האהבה של סבא וסבתא שלו: לאה אבושדיד הספרדייה, הנאווה בבנות ירושלים שכונתה "פרח הפרחים" ואיתמר בן אב"י, האשכנזי שכונה "נסיך יהודה". גיל חובב, נכדם, מספר על הרומן הראשון שנוהל בעברית אחרי אלפיים שנה, על המתח העדתי שכמעט וסיכל את הנישואין, על רומנטיקה ללא קצה וגבול על גאולה ואפילו שיר או שניים.

יום שלישי 1.8.2023 – 10:00 סינמה בלאש. הקרנת סרטוני התערוכה "סיפורים יוצאים מן הכלים". משחק מציאות רבודה "בעקבות מונטיפיורי" – משחק אינטראקטיבי בו מונטיפיורי מנסה לשכנע את תושבי הרובע לצאת לגור בשכונה הראשונה מחוץ לחומות. (בתיאום מראש). 11:00 סיור מודרך בתערוכת הקבע של המוזיאון בעקבות חיי התושבים של ירושלים בימים לא היה חשמל ומים לא זרמו בברזים. 12:00 הבחירה של ניסימיקו. כתיבה: חביב מזרחי. משחק: ירדן באומהאפט. ניסימיקו בן בכור למשפחה ברוכת ילדים נאלץ לצאת לסייע לפרנסת המשפחה בירושלים של פעם. בסיור יתלוו המשתתפים אל ניסימיקו למסע בין בעלי מלאכה שהיו ואינם עוד מסע שבסופו עליו לבחור במקצוע ממנו יתפרנס בעתיד. סיור תיאטרלי אינטראקטיבי בו מתבקש הקהל לסייע לניסימיקו לבחור מקצוע הולם.

13:00 "טנא מכה" עם חביב מזרחי – "טנא מכה" הוא ביטוי קוד של אמהות שרצו שהשכנה תעסיק את הילדים כשהיא מכבסת. איך מעסיקים זאטוטים ביום של כביסה בחצר ירושלמית צפופה של פעם? על תחבולות ושאר תכסיסים של בעלות בית ירושלמיות ביום בו הבית כמרקחה והילדים מתרוצצים בין הדוודים הרותחים.

14:00 סיור מודרך בתערוכת הקבע של המוזיאון בעקבות חיי התושבים של ירושלים בימים לא היה חשמל ומים לא זרמו בברזים.

15:00 סינמה בלאש- הקרנת סרטוני התערוכה "סיפורים יוצרים מן הכלים".

16:00 שתהיי לנו בריאה ירושלים. עם שוקי בן עמי וכרמית ספיר-וייץ. שירה: ענת בירון. רפואה ושמחו אחרות בעיר: על כוסות רוח, תרופות סבתא ירושלמיות שונות ומשונות, קמעות, ו…איפה נמצא האוסף הגדול ביותר בעולם של חוקנים???

17:30 ירושלים-סיפור אהבה – סיור תיאטרלי בסמטאות העיר העתיקה בירושלים בעקבות אהבות שהתממשו ואהבות שלא. על תושייה ותחבולות, על עורמה, אהבה ואמונה שעמדו במבחן הזמן.

20:00 חוּבּר'לָה: חגיגה ירושלמית עם ג'קי לוי ומרב סמן-טוב. חגיגה ירושלמית של שירים, סיפורים והומור שיגלגל אתכם מצחוק וגעגוע ממחנה יהודה עד גינות סחרוב. ירושלים היא המון דברים, והם תמיד מחולקים לירושלים של מטה ושל מעלה. ערב מצחיק ומענג של מפגש בין שירי ירושלים לבין הסיפור וההומור של העיר שחוּבּרה'לֶה. חיבור מדוייק בין י' של מעלה וי' של מטה. כבר עשרים שנה ויותר ג'קי לוי מספר סיפורים ירושלמיים. למעשה הסיפורים הם שהפכו אותו – בת-ימי שכמותו – לירושלמי אסלי עם תעודות. מרב סמן-טוב הזמרת והיוצרת מוערכת, נולדה וגדלה בירושלים. ניחוחות הילדות שלה "בעיר שחוברה לה" שזורים בשיריה לאורך המופע.

יום רביעי 2.8.2023 – 10:00 סינמה בלאש – הקרנת סרטוני התערוכה "סיפורים יוצאים מן הכלים" – משחק מציאות רבודה "בעקבות מונטיפיורי" – משחק אינטראקטיבי בו מונטיפיורי מנסה לשכנע את תושבי הרובע לצאת לגור בשכונה הראשונה מחוץ לחומות. (בתיאום מראש)

11:00 סיור מודרך בתצוגות סיור מודרך בתערוכת הקבע של המוזיאון בעקבות חיי התושבים של ירושלים בימים לא היה חשמל ומים לא זרמו בברזים.

12:00 "הסתת שקנה חלום" עם עומר ראובני הידוע כ"עומר המספר". איך אפשר להגשים חלומות? האם ניתן להגשים חלום שקנינו בשתי פרוטות? כל זאת נדע מסיפור בליווי כלי נגינה על הסתת התימני מכפר השילוח שקנה חלום. נצא למסע מפרך מירושלים ללונדון, ובחזרה עד לסוף המפתיע.

13:00 טנא מכה" עם חביב מזרחי – "טנא מכה" הוא ביטוי קוד של אמהות שרצו שהשכנה תעסיק את הילדים כשהיא מכבסת. איך מעסיקים זאטוטים ביום של כביסה בחצר ירושלמית צפופה של פעם? על תחבולות ושאר תכסיסים של בעלות בית ירושלמיות ביום בו הבית כמרקחה והילדים מתרוצצים בין הדוודים הרותחים.

14:00 סיור מודרך בתצוגות סיור מודרך בתערוכת הקבע של המוזיאון בעקבות חיי התושבים של ירושלים בימים לא היה חשמל ומים לא זרמו בברזים.

15:00 סינמה בלאש – הקרנת סרטוני התערוכה "סיפורים יוצאים מן הכלים"

16:00 "סיפור, סנטור ומסיכה" עם לילך צור ועומר ראובני. האם שק מלא מטבעות זהב גורם לאושר? איך סבתא מיסה שלא ידעה לכתוב מילה אחת הצליחה להעביר את המסר לדור הבא? על רמאי בן רמאי ועוד. סיפורים מלאי צחוק ,דמע ומוסר השכל בליווי כלי נגינה פרסי.

17:30 "פארוואס לאכט די כלה?!" למה צחקה הכלה?! סיור תאטרלי עם חביב מזרחי. מנחם מנדל השדכן משתף אותנו בסודותיו המקצועיים ומגלה מה באמת קורה מאחורי הקלעים של השידוכים בישוב הישן של פעם. איזה חתול שחור עבר בין החברות הכי טובות? איך מעלימים פגמים של כלה פיסחת וחתן חצי עיוור? מדוע צחקה הכלה, ואלו סודות המשפחות הירושלמיות המיוחסות לא רוצות שתדעו

יום חמישי 3.8.2023 – 10:00 סינמה בלאש – הקרנת סרטוני התערוכה "סיפורים יוצאים מן הכלים". משחק מציאות רבודה "בעקבות מונטיפיורי" – משחק אינטראקטיבי בו מונטיפיורי מנסה לשכנע את תושבי הרובע לצאת לגור בשכונה הראשונה מחוץ לחומות. (בתיאום מראש)

11:00 סיור מודרך בתצוגות סיור מודרך בתערוכת הקבע של המוזיאון בעקבות חיי התושבים של ירושלים בימים לא היה חשמל ומים לא זרמו בברזים.

12:00 "הנגר ושלוש המכשושות" עם עומר ראובני הידוע כ"עומר המספר". סיפורו של נגר ארמני שיצא מגבולות העיר, שוטט בהרי ירושלים ופגש שלוש מכשושות (מכשפות בירושלמית). האם אותן המכשושות טובות או רעות? על כך נשמע בסיפור מוסיקלי עם תבלין מיוחד מאד.

13:00 "טנא מכה" הוא ביטוי קוד של אמהות שרצו שהשכנה תעסיק את הילדים כשהיא מכבסת. איך מעסיקים זאטוטים ביום של כביסה בחצר ירושלמית צפופה של פעם? על תחבולות ושאר תכסיסים של בעלות בית ירושלמיות ביום בו הבית כמרקחה והילדים מתרוצצים בין הדוודים הרותחים.

14:00 סיור מודרך בתצוגות סיור מודרך בתערוכת הקבע של המוזיאון בעקבות חיי התושבים של ירושלים בימים לא היה חשמל ומים לא זרמו בברזים.

15:00 סינמה בלאש – הקרנת סירטוני התערוכה "סיפורים יוצאים מן הכלים".

16:00 "סיפורים מתגלגלים בירושלים" בעקבות סיפוריו של יוסל ברנשטיין. על חמורים וסנדלרים, הלוואה עד בוא המשיח, כביסה וימי צנע. מפגש בין שני עולמות: הקיבוץ וירושלים. מספרת הסיפורים נורית שני (בתו של יוסל בירשטיין)היא גם ציירת שתצייר תוך כדי המופע וסיפוריו של מספר הסיפורים יהודה עצבה.

17:30 "ירושלים של פעם" עם גיא דורון. אחורה במנהרת הזמן לימים בהם לא היו מים זורמים בברזים וחשמל היה חזון רחוק. ימים בהם לא הייתה אנטיביוטיקה והתרופה הבדוקה ביותר הייתה קמע נגד עין הרע. מפגש עם דמויות ירושלמיות מיתולוגיות וסיפוריהן העצובים והמצחיקים.

20:00 "בין קודש לחול" עם השחקן והזמר גולן אזולאי. מופע אינטימי עם השחקן והזמר גולן אזולאי המוגש מזווית אישית וייחודית על מורכבות החיים כאמן הנע בין הקודש והחול. בין הסיפורים ישיר אזולאי מחרוזת פיוטי שבת

בית אבי חי עם קיץ 2023

בעקבות משיח -קריאה בטקסטים שבתאיים עם פרופ' יונתן מאיר – בתנועה השבתאית התפתחה תיאולוגיה רדיקלית שהשפיעה על ההיסטוריה היהודית בעת החדשה. בסדרת השיעורים נקרא קריאה צמודה בטקסטים מרכזיים הנוגעים לשבתי צבי ולתנועה השבתאית. דרך הצגת אגרות, חיבורים תיאולוגיים, חזיונות, זיכרונות, ספרות בדיונית ומחקר, נעמוד על ההתפתחות והדימויים של התנועה המפעימה הזו, המשפיעים עד לימינו אנו. פרופ' יונתן מאיר מלמד במחלקה למחשבת ישראל על שם גולדשטיין-גורן באוניברסיטת בן גוריון בנגב, והוא חבר האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים. ראשון–שני | 16.7–24.7 | 9:00 | בזום #סדר בוקר

תשעה באב הוא היום הקשה והעצוב ביותר בשנה היהודית, "הוֹאִיל וְהוּכְפְּלוּ בּוֹ צָרוֹת" (ראש השנה יח, עב). משום כך רבים הציעו לציין בו את זיכרון השואה. בשיעור נדון בהצעה, נבחן מדוע לא התקבלה באופן ציבורי, ונתמקד בפיוטי קינה מיוחדים שנכתבו לזכר השואה – חלקם ממש עם סיומה – ושנכללו בין הקינות של תשעה באב בקהילות רבות. רעיונות החגים וערכיהם באים לידי ביטוי בתפילות, בפיוטים ובטקסים שמציינים אותם. ניפגש כאן, בסדר בוקר, עם הרבה פרופ' דליה מרקס במועדים שונים לאורך השנה כדי לדון בטקסטים המיוחדים לכל חג, למן הגיבוש הראשוני שלהם והתפתחותם מני אז ועד היום. דליה מרקס היא פרופסור לליטורגיה (תפילה) בהיברו יוניון קולג' בירושלים. מהדורה שלישית של ספרה "בזמן: מסעות בלוח השנה היהודי ישראלי" יצאה לאור לאחרונה. שלישי  | 25.7 | 9:00 | בזום

ממשבר לתיקון- תגובת עם ישראל ומנהיגיו לחורבן בית שני עם פרופ' ישעיהו גפני

האסון של חורבן בית המקדש השני (70 לספה״נ) נתן אותותיו בשני מישורים: המישור הראשון היה בתחום האידיאי-נפשי, ואילו המישור השני נגע לתחום המעשי והתפקודי של המקדש. משימתה הראשונה של ההנהגה הייתה לשכנע את בני הדור שחוו את החורבן כי עדיין קיימת משמעות דתית להישרדותה של האומה, גם בהיעדר המקדש וללא עבודת האלוהים שנקשרה בתודעת הרבים עם המקדש הירושלמי. אל משימה זו נתלוותה פעילות נוספת שלא סבלה דיחוי, והיא הקמת מסגרות חלופיות לאלה שנהרסו עם החורבן. במהלך הסדרה נדון בביטוי הספרותי (חז"ל, יוספוס, ספרות חיצונית ועוד) שניתן לחורבן הבית. נראה כיצד דברי הניחומים, שראשיתם בהצגת דרכי עבודת אלוהים חלופיות כברירת מחדל, הפכו ברבות הימים לשוות ערך – ולעיתים אף עדיפות – על פני סדרי המקדש ועבודת הקורבנות שנהגו עד שנת 70. ישעיהו גפני הוא פרופסור אמריטוס בחוג להיסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו באוניברסיטה העברית. תחומי מחקריו הם תקופת הבית השני, המשנה והתלמוד. ראשון–חמישי | 30.7–3.8 | 9:00 | בזום #סדר בוקר

אגדה שקרתה באמת- מבט עכשווי על הרצל, בין חזון למציאות עם מתי פרידמן ותמר איש שלום. ״אין החלום כה נבדל מן המעשה כמו שיחשבו רבים״ כתב הרצל ב״אלטנוילנד״, ״כל מעשה בני האדם היה לפנים חלום, ואחרי כן יהיה גם כן לחלום״. קשה להאמין, אבל המסע של הרצל להגשמת הרעיון הציוני ארך רק שמונה שנים. במהלכן הספיק לקדם את החזון הציוני המהפכני שלו בכתיבה קדחתנית של ספרים ומאמרים, בכיתות רגליים בקונגרסים ובפגישות עם מצביאים, מנהיגים ושועי עולם. בפרק הזמן הקצר הזה הוא גיבש תנועה בין-לאומית, קומם עליו מתנגדים שראו בו הוזה, אך גם צבר אוהדים רבים שראו בו מעֵין משיח.

חגיגות 75 שנה למדינת ישראל הן הזדמנות להביט אחורה, אל הימים שבהם עוד הייתה רק "אגדה". העיתונאי והסופר מתי פרידמן והעיתונאית ומגישת החדשות תמר איש שלום ייפגשו לשיחה מיוחדת על דמותו האניגמטית של הרצל, יחזרו אל ספריו המכוננים וידונו בפער בין החזון למציאות. במפגש ישולבו קטעי ארכיון נדירים. רביעי | 19.7 | 20:30 | בבית אבי חי

על קו השבר- מפגשים קולנועיים לתשעה באב

הקרנות, הרצאות ושיחות לרגל תשעה באב על כאב ועל ריפוי בחברה הישראלית.  מפגשים קולנועיים לתשעה באב: הקרנות, הרצאות ושיחות לרגל תשעה באב על כאב ועל ריפוי בחברה הישראלית. בהשתתפות: מרדכי ורדי, תומר הימן, יונתן ניר, מיכל אביעד, מיטל צביאלי ואיתמר אלקלעי חמישי | 27.7 | 11:00, 13:15, 16:00 | אולם בית אבי חי. חמישי | 27.7 | 12:00, 14:00 | חדר 103 בית אבי חי

"המצלמה של ד"ר מוריס" (ישראל 2022, 74 דקות) הקרנה ושיחה עם יוצרי הסרט. בשנות החמישים של המאה הקודמת זוג בריטי צעיר שזה עתה נישא מחליט לצאת למסע בעולם. בשלב מסוים הם מגיעים לעיירה קטנה במדבר הישראלי, מתאהבים בה ומחליטים להישאר.

כך מתחיל סיפורם של ד"ר מוריס – טייס קרב, רופא וצלם חובב, ואשתו פיי, שבוחרים להקים משפחה באילת בשנותיה הראשונות. הסרט זכה בפרס הסרט הישראלי הטוב ביותר בפסטיבל דוקאביב 2022. חמישי | 27.7 | 11:00 | אולם בית אבי חי

"עקרה" ( ישראל 2022, 108 דקות) הקרנה ושיחה עם במאי הסרט. פייגי ונפתלי הם זוג חסידי ברסלב שמנסים לבנות את התא הזוגי והמשפחתי שלהם, בזמן שניחת עליהם אסון שאותו לא יכלו לצפות. זהו סרטו העלילתי הראשון של מרדכי ורדי. הסרט הוקרן לראשונה בפסטיבל ירושלים לקולנוע בשנת 2022. חמישי | 27.7 | 13:15 | אולם בית אבי חי

"אני לא" ( ישראל 2022, 95 דקות): הקרנה ושיחה עם במאי וגיבור הסרט. אורן לוי הוא תלמיד פנימייה שרוצה שיאהבו אותו, אבל נרתע מכל ניסיון לחיבוק וכועס על כל ההגדרות שניסו להצמיד לו במהלך חייו, כמו גם על הוריו המאמצים. הוא חולם להיות במאי קולנוע, ודרך תיעוד עצמי בווידאו הוא מתבונן על העולם ונאבק להבין מי הוא. הסרט "אני לא" זכה בפרסי הבימוי הטוב ביותר והצילום הטוב ביותר בפסטיבל דוקאביב. בתום ההקרנה תתקיים שיחה עם במאי הסרט תומר היימן וגיבורי הסרט. חמישי | 27.7 | 16:00 | אולם בית אבי חי

דוקותרפיה: קולנוע תיעודי ככלי לשינוי חברתי וטיפולי – פציעה שעבר במלחמת לבנון השנייה הובילה את הבמאי יונתן ניר ליצור סרטים שבהם הגיבור מתמודד עם טראומה קשה. בניסיון לתת מענה לאתגרים שניצבו בפניו במהלך העבודה עם הגיבורים הללו, התחיל ניר לעבוד יחד עם הפסיכולוג יורם בן יהודה, ששירת שנים ארוכות כראש היחידה לתגובות קרב בצה"ל. יחד הם פיתחו פרוטוקול טיפולי שאותו הם מכנים "דוקותרפיה – צמיחה פוסט טראומטית בעזרת סרטים תיעודיים". סרטיו של יונתן קצרו שבחים וזכו בפרסים בפסטיבלים בין-לאומיים נחשבים ברחבי העולם. חמישי | 27.7 | 12:00 | חדר 103

מבט נשי: קולנוע תיעודי פמיניסטי עם הבמאית והיוצרת מיכל אביעד – לאורך 30 שנה מיכל אביעד מתבוננת וחוקרת תופעות חברתיות ופוליטיות דרך סרטי קולנוע תיעודיים ועלילתיים מזווית נשית פמיניסטית – החל מסרטה הראשון "לחיות את שנותינו" (1987) בו עסקה בהזדקנות של נשים ואפליה מגדרית, ועד לסרטה האחרון "אישה עובדת" (2019) בו עסקה בהטרדות מיניות בעבודה. בהרצאתה תקרין אביעד קטעים מסרטיה, דרכם תתבונן אחורה תוך בחינה מחודשת של השינויים שעברנו כחברה ושל הסוגיות שעדיין ניצבות לפתחנו. מיכל אביעד, פרופ׳ בבית הספר לקולנוע באונ׳ תל אביב, תסריטאית ובמאית קולנוע, יצרה עד כה שמונה סרטים דוקומנטריים ושני סרטים עלילתיים. אביעד הייתה בין מקימות פורום היוצרים הדוקומנטריים בישראל, והקימה את המסלול לתואר שני מעשי בקולונוע באוניברסיטת תל אביב. חמישי | 27.7 | 14:00 | חדר 103

סיפורים במונו – מהבית- התשמע קולי (חלק ב׳) יואב קוטנר בעקבות ג'וזי כץ – השירה של ג'וזי כץ מפוצצת באופי, וזה לא מפתיע – חייה היו סוערים למדי. הנערה שעלתה מארה"ב בגיל 19 זכתה לתהילה חסרת תקדים כחלק מ"החלונות הגבוהים", בדיוק עם פרוץ מלחמת ששת הימים. הקול שלה ליווה כל מאורע דרמטי בהיסטוריה המקומית, וזה עוד לפני שהזכרנו את מערכת היחסים הזוגית והאמנותית שלה עם שמוליק קראוס, שיכולה לבדה לפרנס שלוש עונות של סדרת טלוויזיה.  שלישי |18.7| 21:00 | בזום

סיפורים במונו – מהבית- פעם בחיים- יואב קוטנר בעקבות עמיר לב – הפתגם הידוע אומר ש"אלוהים ועמיר לב נמצאים בפרטים הקטנים". סיטואציות ספציפיות מאוד הופכות לעולם ומלואו דרך עדשת המיקרוסקופ והלב של עמיר לב. עם פעלולי גיטרה מרהיבים וטקסטים שהם שיעור בסטוריטלינג, היוצר עם הקול המעושן יצר תת-ז'אנר ממכר ובלתי ניתן לחיקוי. יואב קוטנר במחווה לטרובדור מהגליל, ששר חתיכות חיים של כולנו כבר יותר מ-30 שנה. שלישי | 11.7 | 21:00 | בזום

סיפורי במונו- מהבית- מכל האהבות (חלק ב')- יואב קוטנר בעקבות עידן רייכל – עידן רייכל לא היה הישראלי הראשון שהביא מוזיקת עולם לפלייליסט, גם לא הראשון שניגן ושר עם יוצאי אתיופיה, אבל איש מקודמיו לא התפוצץ כמוהו. יותר מכל אחד לפניו, הוא הצליח לפתוח את האוזן המקומית לצלילים חדשים ומרוחקים, ועל הדרך לגרום לכולנו לזמזם "Nanu Nanu Ney" כאילו נולדנו באדיס אבבה. יואב קוטנר יקדיש מפגש זום נוסף של "סיפורים במונו – מהבית" לפרויקט שהפך לתופעה. שלישי | 25.7 | 21:00 | בזום

הקשבה רדיקלית- על נוכחות קשובה בעידן הרעש – אפרת שפירא רוזנברג, אלחנן ניר, יובל אידו טל, מאיה קוסובר, רוני קובן. שלושת השבועות הם הימים שמזכירים לנו את מחיר הקיטוב. הם ניסיון לצרוב בזיכרון הלאומי כיצד מסתיים סיפורה של חברה המורכבת מקבוצות ומשבטים, שבמקום להתמודד עם איומים מחוץ הם עסוקים במלחמה פנימית. נראה שהזיכרון הזה רלוונטי השנה יותר מתמיד: החברה הישראלית פצועה ומשוסעת, ונדמה שבמוקד השסע עומד אובדן היכולת להקשיב, בכלל ובפרט. בית אבי חי מזמין אתכם ואתכן לסדרה של שלושה מפגשים שבהם נבקש לעורר מחדש את יכולות ההקשבה האבודות שלנו כחברה וכבני אדם. בכל מפגש ננסה לפענח את האיכות המיוחדת של ההקשבה בעזרת רעיונות, תפיסות עולם, פרקטיקות ודמויות שונות שמתרגלות הקשבה, מפגש קרוב ונוכחות קשובה בעולם שלהן. דרכן אולי נצליח להרחיב מעט את חדרי הנפש והלב במציאות הישראלית שלנו היום. שלושה מפגשים בימי שלישי, החל מ-11.7 | 20:30 | בבית אבי חי

פגישה לאין קץ- אפרת שפירא רוזנברג בשיחה עם רוני קובן: על תקשורת, עיתונאות, ועל הניסיון להיפגש בתוך כל הרעש. שלישי  | 18.7 | 20:30 | בבית אבי חי | לצוד סיפורים- אפרת שפירא רוזנברג בשיחה עם מאיה קוסובר: על אנשים, מקומות, חירשות והאזנה, ועל הניסיון ליצור סיפור משותף בתוך כל הרעש. שלישי  | 25.7 | 20:30 | בבית אבי חי

המקור הכוהני ואסכולת הקדושה עם פרופ' ישראל קנוהל – בסדרה זו ננסה לעמוד על ההבדלים שבין תורת הכוהנים ובין אסכולת הקדושה, ונברר את הסדר הכרונולוגי של תהליך היווצרותן. נעיין במקורות השונים של רובדי היצירה הכוהנית, וננתח את מיקומם בתוך ההקשר ההיסטורי שבו נכתבו.  בתוך כך נראה מדוע קדמה תורת הכוהנים לאסכולת הקדושה, וכיצד צמחה האחרונה כתגובה לביקורת של הנבואה על הנתק שבין מוסר ופולחן. מתוך העיון יתברר ייחודה של אסכולה זו כהבנה מחודשת של מושג הקדושה, השואפת למזג בין המוסר והפולחן. פרופסור ישראל קנוהל הוא פרופסור (אמריטוס) למקרא בקתדרה ע"ש יחזקאל קויפמן באוניברסיטה העברית, עמית מחקר בכיר במכון הרטמן, מחברם של עשרה ספרים ומאמרים רבים. בספרו "מקדש הדממה" (מאגנס, 1993) עסק בהרחבה במקור הכוהני ואסכולת הקדושה. ראשון–חמישי  | 6.8–10.8 | 9:00 | בזום #סדר בוקר

אלכסנדר בירושלֵם: גלגולה של אגדה פוליטית עם ד"ר אורי אמיתי – בשנת 332 לפני הספירה, במסגרת מסע הכיבושים המסחרר שלו, הגיע אלכסנדר הגדול לארץ-ישׂראל. במאות השנים לאחר מכן נפוצו אגדות שונות במקורות יהודיים, שסיפרו מה קרה (או ליתר דיוק, מה יכול היה לקרות) כאשר פגש המלך המקדוני את יהודי הארץ. סדרת השיעורים פותחת בניסיון להבהיר מה ניתן ללמוד מן המקורות ההיסטוריים מחד, והאגדתיים מאידך, על שהותו ופעולותיו של אלכסנדר בארץ. הסדרה מציגה וסוקרת את האגדות העתיקות, בניסיון להבין מתי סופרו לראשונה, ומה היו מטרות המְסַפְּרִים. המקורות הנלמדים יכללו שני פרקים מתוך גרסת אפסילון של רומן אלכסנדר, מבחר מתוך ספרות חז״ל (ממגילת תענית, מדרש רבה, תלמוד בבלי), וכמובן את גרסתו של יוסף בן-מתתיהו. ד״ר אוֹרי אמיתי, מרצה להיסטוריא עתיקה באוניברסיטת חיפה. מתמקד במחקר בצומת הכפול של מיתוס והיסטוריא, ושל מפגשים בין-תרבותיים בעת העתיקה. ראשון–חמישי | 13.8 – 17.8 | 9:00 | בזום #סדר בוקר

ברוך משנה הבריות- יחסם של חז"ל לבעלי מומים ומוגבלויות עם ד"ר גילה וכמן – כיצד חכמי המשנה והתלמוד התייחסו לחריגים בחברה? אם משווים את הספרות התלמודית לזו המקראית, אפשר היה לצפות שחז"ל ילכו בעקבות החוק המקראי ויפסלו את בעלי המום מלשרת בקודש. למעשה, הדיון שלהם מציע סקאלה רחבה יותר של שילוב החריגים בחברה. האם יש משמעות לקיום מצוות על ידי אדם לוקה בנפשו או בשכלו? האם מוגבלות פיזית היא עונש משמיים? האם יש לבעלי מום יתרון כלשהו על פני אנשים בריאים? על שאלות אלה (ורבות אחרות) ננסה להשיב. בסדרה נעסוק ביחסם של חז"ל אל חריגוּת גופנית ומנטלית, וכל שיעור יוקדש לקטגוריה אחרת, כגון: בעלי מום (שונות פיזית), עיוורים וכבדי ראייה, חירשים וכבדי שמיעה, שוטים ומתמודדי נפש. נעיין במקורות הלכתיים המשקפים את מקומם של בעלי המוגבלות ביחס לחברה הנורמטיבית, כמו גם בסיפורים ובמימרות המייצגים את הפן הרעיוני והסיפורי של הנושא. נעסוק בעיקר במקורות מן המשנה ומהתוספתא, וכן מהתלמודים והמדרשים.  ד"ר גילה וכמן היא מרצה למדרש ואגדה במכון שכטר למדעי היהדות ובאוניברסיטה העברית. ראשון – חמישי | 20.8 – 24.8 | 9:00 | בזום #סדר בוקר

מסע סנחריב: עיון רב תחומי עם ד"ר טובה גנזל – למסע הכיבוש של סנחריב מלך אשור, שהחריב חלקים רבים ממלכת יהודה בשלהי המאה השמינית לפני הספירה, מוקדשים יותר פרקי תנ״ך מכל אירוע היסטורי אחר. בסדרה זו נתמקד במתרחש בממלכת יהודה, הניצבת למול האיום המתקרב של האימפריה האשורית האדירה, ועד לחורבנה. נבחן את העדויות בספר ישעיה, ונשווה אותן לתיאורים בדברי הימים ובמלכים ב׳. נשלים את התמונה באמצעות עיון בכתובות חוץ מקראיות, המדגימות את מרכזיותו של מסע סנחריב בהיסטוריה של ממלכת יהודה, גם שנים רבות לאחר סיומו. ד"ר טובה גנזל היא מרצה בכירה בחוג הרב תחומי למדעי היהדות, ועומדת בראש תכנית המצטיינים 'כרמים' של הפקולטה למדעי היהדות. ראשון–חמישי | 27.8–31.8 | 9:00 | בזום #סדר בוקר

סיפורים במונו – מהבית-יומן מסע- יואב קוטנר בעקבות אביב גפן – אביב גפן היה הילד הרע של הרוק הישראלי, העז לצעוק את מה שאחרים התביישו לחשוב, הפך לגורו של ילדי אור הירח וחטף ביקורת מההורים שלהם. מי שהיה סמל למרדנות ואנטי-ממסדיות, התברג בשנים האחרונות עמוק בלב המיינסטרים הישראלי. בשנה ה-50 (!) להולדתו של גפן, יואב קוטנר יעמיק ביצירה הענפה של המוזיקאי שפשוט אי אפשר להישאר אדישים אליו. שלישי | 1.8 | 21:00 | בזום

סיפורים במונו – מהבית- אצלי הכול בסדר- יואב קוטנר בעקבות שמרית אור –  את השיר ה"רשמי" הראשון שלה הלחין חבר מבית הספר – אחד, שלום חנוך. כמה שנים אחר כך, טקסט שכתבה קטף את המקום הראשון באירוויזיון. היא כתבה ליהודית רביץ אלבום שלם, זכתה בפרס אקו"ם לפזמונאות, ואבא שלה – יעקב אורלנד – היה אחד המשוררים הגדולים של התרבות העברית. שלישי | 8.8 | 21:00 | בזום

סיפורים במונו – מהבית- ונדמה שישוב- יואב קוטנר בעקבות חברי להקת פונץ' – ביחד ולחוד

"אני חוקר כמה שיר פופ יכול להיות יפה בלי להיות טיפשי", אמר פעם המוזיקאי שלום גד, והגדיר מעולה את היצירה שלו כאמן עצמאי וכחבר להקת פונץ'; מוזיקה מלודית וטעונה, לפעמים אפילו שמחה, שאפשר לרקוד וגם להתרסק איתה. שירים כמו "ונדמה שישוב" או "אני מאוהב בבחורה מבת ים" חרכו את הלב ואת תחנות הרדיו במידה דומה של הצלחה, והפכו את פונץ' – בהובלתו של הסולן והיוצר של יוסי בבליקי – ללהקת פולחן. את התוכנית הקרובה של "סיפורים במונו – מהבית", יואב קוטנר יקדיש ליצירתם של חברי להקת פונץ' יחד ולחוד, מבת-ים ועד לסוף המדבר. שלישי | 15.8 | 21:00 | בזום

סיפורים במונו על במת בית אבי חי-מה ידוע על היום הזה- יואב קוטנר פוגש את מאור כהן

אורח: עוזי רמירז – מאור כהן כנראה היה זיקית בגלגול הקודם, אחרת אין דרך להסביר את העובדה שהאיש מחליף צבעים ופרצופים בכזה נונשלנט. הוא התפרסם כיוצר קומי נטול עכבות עם שירים כמו "השכן", "Carol" או "ריקי", אבל טיפח גם צד רציני לחלוטין, עם אלבומים כמו "פרחי הרע" למילותיו של המשורר הצרפתי בודלר. אבל הרגעים הגדולים ביותר קרו כשכהן ההומוריסטי התאחד עם כהן הרגיש, והוליד להיטים כמו "הכי יפה בעולם" או "שישי שבת (יום הבוחר)". עכשיו הוא מגיע להופעה אקוסטית ושיחה עם יואב קוטנר על במת בית אבי חי, בתוספת אורח מיוחד – הגיטריסט המבריק עוזי רמירז ("בום פם", "האחים רמירז"). שלישי | 22.8 | 21:00 | בבית אבי חי ובזום

סיפורים במונו – מהבית- אימפריות נופלות לאט- יואב קוטנר בעקבות דן תורן – בתחילת שנות ה-80 דן תורן היה שחקן ואליל נוער. אל תתווכחו איתנו, זה כתוב בוויקיפדיה. אבל הוא נודע בעיקר ככותב ומלחין מבוקש, כזה שיצר אינספור שירים שרובנו מזמזמים גם מתוך שינה: "גידי" ו"קולנוע" (שרון ליפשיץ), "החיים שממול" ו"הזיות" (ברי סחרוף), "לבן על לבן" וכמובן "אימפריות נופלות לאט". שלישי | 29.8 | 21:00 | בזום.

בית אבי חי רחוב המלך ג'ורג 44, ירושלים www.bac.org.il/events

בית ליבלינג עם אירועים וסיורים יולי 2023

להשתמש במה שיש: העידן החדש בקיימות ובנייה (וובינר) – יום רביעי 19.7 | 11:30 – 12:45 | בהרשמה מראש באתר. וובינר מקצועי בנושא "רטרופיטינג" – ("Green Retrofit") מושג זה, התופס תאוצה בעולם הבנייה, כולל עבודות שיפוץ, שיקום ושדרוג של בניינים קיימים באמצעות יישום עקרונות של בנייה בת-קיימא. בוובינר נלמד את העקרונות הבסיסיים של עבודות "רטרופיט" – במה הן נבדלות מעבודות שיפוץ רגילות; מדוע עקרונות אלה חשובים במאמץ להפחתת פליטות של גזי חממה; ואיך עקרונות אלה באים לידי ביטוי במדיניות העירונית של תל אביב-יפו. הוובינר הוא חלק מסדרה בת שלושה מפגשים, ובסופה יתקיים קורס ייעודי בנושא "רטרופיטינג" בשיתוף המועצה הישראלית לבנייה ירוקה. הנחיה: אדר' שרון גולן, מנהלת מעבדת המחקר, בית ליבלינג. דוברות: אדר' איריס גבעולי, מרכזת הפורום הרשותי להטמעת התקנה לבנייה ירוקה במועצה הישראלית לבנייה ירוקה; ד"ר בעז קידר, מנהל מחלקת תכנון בר קיימא ואנרגיה, עיריית תל אביב-יפו.

פתיחת תערוכה חומרים משמרים: פרק א' ליהיא ברגר – יום חמישי 20.7 | בשעה 20:00 | כניסה חופשית. מסה, כידוע, לא נעלמת. אז לאן מתפזרת מסת החומר שהרכיבה מבנה שנהרס? בתערוכה "חומרים משמרים: פרק א'", התערוכה השביעית בחדר הפרויקטים, מציעה המעצבת ליהיא ברגר להתבונן על המסה שנצברת מהמבנים שנהרסים בעיר במסגרת פרויקטי פינוי בינוי ותמ"א – כמשאב, כחומר גלם, ולא כפסולת. ברגר עוסקת בשימור החומר והזיכרון של מבנים שאינם לשימור, אלה שנהרסים. בתערוכה, פרי המחקר שערכה, היא מאירה את רגעי הפירוק וההריסה של בניינים, ובוחנת אותם מנקודת מבט חומרית. מתוך רצון להעניק ערך לקיים, היא מציעה לפרק בניין במקום להרוס – וכשלב ראשון – להחזיר לשימוש אביזרי קצה כמו ידיות וצירים – אביזרי מתכת אשר אנרגיה רבה מושקעת ביצורם, אך השימוש החוזר בהם פשוט. בפעולה זו מזמינה ברגר לחשוב מחדש על הריסה ופירוק כצורה אדריכלית וכחלק מתהליך הבנייה, כמו גם על שימור, ומעלה שאלות על תרבות הזיכרון, השיכחה והמחיקה. התערוכה היא קריאה לפעולה ציבורית מתמשכת לשימור החומר והמורשת הבנויה הנעלמת של העיר. אוצרת: אדר' סברינה צגלה.

סיור בין גינות ומשעולים – 28.7, יום שישי | 11:00 | להרשמה. הצטרפו לסיור אורבני בין גינות ומשעולים, מקצתם ידועים ואחרים נסתרים, והכירו את תל אביב-יפו, כפי שדמיין אותה פטריק גדס, בחזונו מלפני מאה שנה, כעיר גנים ים-תיכונית. תוכנית גדס מ-1925 התוותה את התפשטותה של תל אביב צפונה עד לירקון. חלק בלתי נפרד ממנה היו גינות הבלוק הקטנות, המוצפנות בתוך הבלוקים העירוניים שיצרה התוכנית. במהלך הסיור נבקר בכמה מגינות הבלוק העירוניות, מקצתן ידועות ואחרות בגדר סודות הידועים רק לתושבי המקום. במהלך הסיור נשוחח על התפקיד המרכזי שייעד גדס לגינות הבלוק, נעמוד על תהליך הקמת הגינות ועל השינויים שהתחוללו בהן לאורך השנים. נשוטט ונגלה מעברים ומשעולים המחברים בין הגינות, ונכיר חלק מהמערכת הסודית של סמטאות, מסלולים ו"חלונות" ירוקים, שיסודותיה הונחו בתוכנית גדס והיא מהווה תשתית לעיר עד היום. הסיור מבוסס על ממצאי מחקר, שהוכן עבור מחלקת השימור בעיריית תל אביב-יפו, והוא מוצג בתערוכה "גינות הבלוק העירוני" בבית ליבלינג, מרכז העיר הלבנה. משך הסיור כשעה וחצי; אורך המסלול כ-3.5 ק"מ. נקודת התחלה וסיום: בית ליבלינג. מספר המקומות מוגבל; השתתפות ללא עלות; נדרשת הרשמה מראש

סיור הבית של העיר הלבנה – אנגלית – ימי שבת | 11:00 | להרשמה

סיור הבית של העיר הלבנה – עברית ימי שבת | 12:00 | להרשמה

סטודיו לילדים – ימי שבת, חודש יולי| 10:00 – 12:00 | להרשמה, ימי רביעי, חודש יולי | 18:00 – 16:00 | להרשמה

אנחנו מזמינים ילדות וילדים לשעתיים של יצירה בסטודיו של בית ליבלינג, מרחב פתוח לעשייה המציע את היצירה ככלי שבאמצעותו אפשר לחקור, ללמוד ולחוות את העולם. במהלך הפעילות בסטודיו אנו מיישמים את הפדגוגיה הנהוגה אצלנו, בבית הספר של העיר, המתרכזת בפיתוח תהליכי חשיבה על ידי עשייה ועניין עצמי: בזמן העשייה תהליכי חשיבה מתגבשים, יכולת ההבנה מעמיקה ואנו פתוחים לחשוב, ללמוד בעצמנו ולממש את הרעיונות שלנו תוך סקרנות למתרחש בסביבתנו. בסטודיו אנו מפתחים ומתרגלים מיומנויות ליצירה עצמאית באמצעות חומרים וכלים ייחודיים, ללא נוכחות הורים, ובליווי אנשי מקצוע מעולם האדריכלות, העיצוב והאמנות.

בימי רביעי, בסטודיו עיצוב לילדים, בהנחיית יולי מרוז, נלמד איך להתבונן בחפצים המקיפים אותנו מנקודת המבט של מעצבים. נבדוק אילו תחושות מייצרים אצלנו חפצים שונים ומדוע, ונכיר את תהליכי הייצור המרתקים והמפותלים שמביאים אותם אל חיינו. נגלה את מקור חומרי הגלם שמהם החפצים שסביבנו עשויים, ונעקוב את מסלול חייהם עד לרגע שבו הם נחשבים ל״פסולים״ והופכים לפסולת. בכל שבוע ניצור אובייקטים משלנו. נעבוד מתוך חיפוש אחר חומרים "פסולים" בסביבתנו ומתוך התבוננות חוקרת בהם. ניתן דגש על חומרים חיים שמגיבים ומשתנים ושניתן לקיים איתם דיאלוג – למשל, קליפת פרי. באמצעות חושינו (מגע, ריח, התבוננות) נגלה את הפוטנציאל האסתטי של חומרים כאלה ואת איכויותיהם. נתנסה בכלים מעשיים מעולם העיצוב כמו פירוק והרכבה, ובטכניקות מעולם הטקסטיל כמו אריגה, רקמה, תפירה וכבישה.

פסטיבל ערד חוגג 40 שנה

דני סנדרסון (צילום ורדי כהנא)

פסטיבל ערד, הפסטיבל הוותיק בארץ לשירה עברית חוגג 40 שנה לקיומו! 40 שנה שחלפו עברו להן כהרף עין! השבוע נחשפה תוכניית הפסטיבל לשנת 2023 והיא כוללת בתוכה שלל מופעים למבוגרים, לילדים, לבני נוער ובעצם לכל המשפחה. פסטיבל ערד הטמיע בעשרות שנותיו את האהבה לזמר העברי. מאות שירים זכו בו להשמעות בכורה, מאות שירים נוספים זכו לחידושים ומחוות ורבים מהאמנים המצליחים ביותר בישראל זכו לחשיפה ראשונה בפסטיבל ערד.

השנה יתקיים הפסטיבל לאורך ארבעה ימים, בין התאריכים 21-24 באוגוסט, במספר מוקדים ברחבי העיר ערד. כמו בכל שנה, הפסטיבל מגוון ופונה לכל קהלי היעד החל ממופעי בוקר לילדים, בצהריים מופעי מחווה ומופעים אינטימיים, בשעות אחה"צ יעלה הזמר ברובע האמנים ובלילות, לראשונה, יתקיימו המופעים המרכזיים בפארק המרכזי של העיר- פארק יהושפט.

את הפסטיבל מנהלת אמנותית ומפיקה, מרינה גלייזר, בתמיכת מפעל הפיס, משרד התרבות והספורט, קק"ל  וכן עשרות מעובדי עירייה השותפים מאחורי הקלעים.

המופעים הגדולים השנה עטורים בכוכבים מהשורה הראשונה והם יתקיימו כאמור בפארק יהושפט: עברי לידר, דני סנדרסון מארח את מזי כהן ואת נופיה, רן דנקר במופע קיץ וריטה בהופעה מרגשת.

במסגרת המופעים לילדים, אשר יתקיימו בספרייה יתקיים מופע "איך שיר נולד" – מופע שירים וסיפורים לילדים שכתב יהונתן גפן, המופע "שין שין" – מרי פופינס במופע מיסתורין וקסמים, "שרי פופ" מופע להיטים מבית יובל המבולבל, ובאולם דולב תופיע כוכבת הילדים רינת גבאי. כמו יתקיימו שלל מופעי מחווה בלעדיים כגון: אמני ערד במחווה לצביקה פיק יחד עם אורחת מיוחדת – הזמרת שרי, האחים אסנר במחווה ליהונתן גפן (ובהשתתפות בן ארצי, לירון לב ועוד), המופע אני גיטרה – עם אסף אמדורסקי – שר בני אמדורסקי ומופע מחווה לחתן פרס ישראל, דקלון בהשתתפות סגיב כהן, מאיה אברהם, ליאור פרחי ואודי צברי. בסוף יוני 2023 הלך גבי ברלין לעולמו ולמרות שתכנית הפסטיבל כבר נסגרה, היה חשוב לנו להוסיף מופע ייחודי לזכרו.

כמו כן, יתקיימו שלל פעילויות ומופעים נוספים ברובע האמנים, הספרייה, באולם דולב, ברחבת המתנ"ס ובהיכל הספורט אף יתקיים ערב ריקודי עם אל תוך הלילה. יש בהחלט למה לחכות! רכישת הכרטיסים למופעי הפסטיבל החלה ואתם לא רוצים להישאר בחוץ.

מרינה גלייזר, מפיקה ומנהלת אומנותית של הפסטיבל: "פסטיבל ערד חוגג 40 שנה של זמר עברי, מוזיקה ויצירה. הוותיקים ודאי זוכרים את הפסטיבל הראשון בשנת 1983 ואיך כולם שרו ברחובות. אמנים ולהקות רבות התחילו את הקריירה המוסיקלית שלהם על במות העיר. עבור עשרות אלפי אנשים פסטיבל ערד הוא אירוע מכונן – הופעה ראשונה עד זריחה, ישיבה על הדשא עם גיטרה, נשיקה ראשונה…. פסטיבל ערד הינו פסטיבל של חיבורים – חיבור בין אמנים וותיקים לחדשים, חיבור בין סגנונות, חיבור בין מזרח ומערב, חיבור בין שירת רבים למופעי יחיד וחיבור בין גיטרה חשמלית ואקורדיון. לפסטיבל יש מסורת, אופי ועתיד, ויש לו קהל מעריצים מושבע שלא החסיר ולא פספס הופעה מאז הפסטיבל הראשון בשנת 1983. פסטיבל ערד 2023 יוצא לדרך ואני בטוחה שאפגוש שוב בפארק, ברובע ובספרייה אלפי חובבי מוזיקה וזמר עברי. מצפה ומתרגשת!".

פסטיבל ערד 2023 מציע 4 ימים של מופעים ייחודים שיתפרסו על פני מספר מוקדים ברחבי העיר, תחת כיפת השמיים וכן באולמות סגורים וממוזגים. מרבית המופעים ללא תשלום (אך מותנים בהרשמה מראש) וחלקם בתשלום סמלי הנע בין 30 ל-50 שקלים.
לפרטים נוספים ורכישת כרטיסים: אתר מתנ"ס ערד

סינמטק תל אביב עם פסטיבל אנימיקס 2023 לאנימציה, קומיקס וקריקטורה

"אנימיקס" תל אביב – הפסטיבל הבין לאומי לאנימציה, קומיקס וקריקטורה שאוצר את מיטב היצירה בתחומי האנימציה, הקריקטורה והקומיקס יתקיים השנה בפעם ה-23. מאז היווסדו הפך הפסטיבל למסגרת הגדולה בארץ שאוצרת וחושפת את החומרים המעניינים לקהל הרחב ולמיטיבי הלכת בתחומים אלו תוך טיפוח וחשיפת הדור החדש של אמני האנימציה והקומיקס בישראל, כאשר הפעם, החידוש הגדול הוא הפיכתה לראשונה של תחרות סרטי הסטודנטים "אסיף" – לתחרות בין לאומית.

הפסטיבל, שיפתח ב – 8 באוגוסט בסינמטק תל אביב ויימשך עד ל-12 לחודש, יציג תכנית עשירה וצבעונית הכוללת חמישה ימים מלאים של סרטי אנימציה באורך מלא, אסופות סרטים קצרים למבוגרים וילדים, תערוכות במגוון רחב של נושאים ועוד. בנוסף, במסגרת הפסטיבל יתקיימו אירועי מחווה, סדנאות מיוחדות, הרצאות, מפגשי אמן, תערוכות, אירוע מיוחד ליקיר הפסטיבל התסריטאי, הקריקטוריסט ובמאי האנימציה ניר מולד (נירמו).

השנה הפסטיבל מציין 100 שנה לדיסני! חוגגים את המורשת הקסומה של הסטודיו הגדול בעולם שכבר מזמן הפך שם נרדף לאנימציה, עם הקרנת הסרטים הקלאסיים, הרצאות וסדנאות. מסע אל הסיפורים המרתקים, הדמויות האייקוניות והמוזיקה הבלתי נשכחת שעיצבו דורות שלמים של ילדים והורים.

אחד מנושאי הדגל של אנימיקס השנה הוא משבר האקלים, במסגרתו יוצג סרט ישראלי חדש בשם "איילנד" של הצייר והאנימטור מיכאל פאוסט (הצייר של סרט המופת "אגדת חורבן"). הסרט זכה בפסטיבל "אנסי" – פסטיבל האנימציה הגדול ביותר בעולם.

כמו כן, תיערך מחווה לשני ענקי התרבות יהונתן גפן ומאיר שלו שהלכו לעולמם השנה: פורה פרי הגפן –  תוכנית מיוחדת לפסטיבל המציגה את פועלו הרחב של יהונתן גפן כסופר, מחזאי, פזמונאי וסטיריקן  ומאיר פנים – מחווה מאוירת לסופר מאיר שלו שבימים הקרובים צפוי להופיע ספרו החדש והאחרון עם איוריו של מישל קישקה.

אירוע מחווה והוקרה מרגש נוסף יוקדש  לוותיק מדבבי דמויות האנימציה בישראל אלברט כהן – הקול העברי של סמי, עוזרו, קפטן קוק, האווז השיכור מ"חתולים בצמרת", הקוסם מרלין ב״החרב והאבן״ ועוד עשרות דמויות מוכרות ואהובות. לרגל הגיעו של כהן לגיל 90 יקיים הפסטיבל תוכנית מחווה מיוחדת בה ישתתפו גם אמני דיבוב  מוכרים נוספים שאתם וודאי תזהו (זוכרים את יאקו, וואקו ודוט מהסדרה ״אנימניאקס״? – אז הם) – שרית וינו אלעד, אלון נוימן ואוהד שחר. כמו כן נקבל הצצה מסקרנת אל העולם הקסום של תחום הדיבוב וגם נזמין ילדים מהקהל לנסות את כוחם בקריירת דיבוב קצרה.

כבכל שנה, הפסטיבל מתייחס גם להתרחשויות אקטואליות ולנושא שמעסיק את החברה הישראלית בחצי השנה האחרונה, עם התוכנית והתערוכה "צייר לי מחאה !״  – קווים לדמותה של מחאת ההמונים ששטפה את ישראל" ב-2023". במסגרתה יידונו השאלות עד כמה משפיעה המחאה החזותית? האם יש קווים וגבולות להפגנה מאוירת ועוד, עם הסיפורים הקטנים מאחורי ההפגנות הגדולות במפגש יוצרים לרגל המחאה הגדולה להגנת הדמוקרטיה.

התוכנית המיתולוגית חוזרת גם השנה, עם מקבץ סרטי אנימציה דוקומנטרים החושפים סיפורים אישיים ומרגשים, וסוגיות חברתיות. והפעם יוקרן הסרט My Year of Dicks (שרה גונרסדור, פמלה ריבון), ארה"ב 2022, שהיה מועמד לאוסקר השנה. תקציר: פאם מנסה ככל יכולתה לאבד את בתוליה ומחפשת אחר "האחד". התסריטאית והיוצרת פמלה ריבון מגוללת את שנות נעוריה במרדף אחר איבוד הבתולין  דרך סדרה של סרטי אנימציה קצרים בטכניקות וגישות מגוונות. נקודת מבט מוזרה, משעשעת וכנה להפליא על אהבה צעירה ועל הבחירות המטורפות שאנו עושים.

מהשטיח האדום – מקבץ סרטים קצרים זוכי פרסים למבוגרים

היישר מהשטיח האדום בהוליווד, אספנו בקפידה מבחר סרטים חדשים ויוצאי דופן שזכו להכרה ותשבחות מפסטיבלים יוקרתיים ברחבי העולם בשנה החולפת. יוצרי האנימציה הטובים ביותר בעולם מתנקזים לשעה אחת של ספקטקל נרטיבי-ויזואלי ומצוינות מונפשת שראשיתה ברגש. הסרטים: סוחרי הקרח (ז'ואאו גונזלס), פורטוגל 2022 // מגלשה שחורה (אורי לוטן), ישראל 2022 // יען אמר לי שהעולם מזויף ואני חושב שאני מאמין לה (לאכלן פנדרגון), אוסטרליה 2022 // סיירה (סנדר ג'ון), אסטוניה 2022 // המלח המעופף (וונדי טילבי), קנדה 2022 //  27 (פלורה אנה בודה), הונגריה 2023 – זוכה פרס דקל הזהב.

תרנגולת ללינדה! – פיצ'ר לכל המשפחה, זוכה פסטיבל אנסי. בימוי: צ'ארה מלטה סבסטיאן לאודנבאך | 75 דקות | צרפתית בתרגום לעברית | צרפת ואיטליה, 2023. פולט מרגישה כל כך אשמה לאחר שהענישה את בתה לינדה ללא סיבה, כשהבטיחה לה לבשל עוף, למרות שאין לה שמץ של מושג בבישול. אבל איפה קונים תרנגולת ביום של שביתה כללית במדינה? מכאן מתחילה שורת הרפתקאות שסוחפת אחריה את את כל השכונה, המשטרה ותרנגולת אחת, בסרט נוגע ללב ובעיקר מצחיק עד דמעות. הסרט זכה במקום הראשון בפסטיבל אנסי לאנימציה בבכורה ישראלית. הפקה: DOLCE VITA FILMS, Marc IRMER, MIYU PRODUCTIONS, Emmanuel-Alain RAYNAL, Pierre BAUSSARON, PALOSANTO FILMS, Flaminio ZADRA

Nayola – ניולה – סרטו החדש של חוסה מיגל ריבריו הפורטוגזי, שפתח השנה את פסטיבל מונסטרה בפורטוגל, מגולל את סיפורה של מלחמת האזרחים באנגולה, דרך שלושה דורות של נשים – אם, בת וסבתא. סרט צעיר ומרענן בגישתו הסיפורית שמאיר זרקור על סיפור לא מוכר לאוזן הישראלית, אך מאוד מוכר ללב. הוא מצליח לעורר הזדהות עם הכאב והחורבן שמביאה איתה המלחמה, לאורך הדורות.

ארנסט וסלסטין 2: המסע לגיבריטיה. פיצ'ר לכל המשפחה. בימוי: ג'וליין צ'נג וג'ין כריסטוף-רוג'ר | 80 דקות | צרפתית תרגום לעברית | צרפת, 2022. הזוג המוזר והאהוב, ארנסט הדוב גדול וחברתו וסלסטין העכברה חוזרים! והפעם השניים יוצאים למסע לארץ הולדתו של ארנסט – גיבריטיה, ארץ אקזוטית בה חיים המוזיקאים הטובים בעולם, והמוזיקה ממלאת את האוויר באושר. אך כשהם מגיעים לשם הם מגלים שכל סוגי המוזיקה אסורים להשמעה במדינה במשך שנים רבות, ואיך אפשר לחיות בלעדיה? יחד עם חבריהם ועם פושע מסתורי במסכה, ארנסט וסלסטין יעשו הכל להחזיר את המוזיקה והשמחה לארץ הדובים.

סרט האנימציה השני לזוג החברים האהוב, עם אנימציה קסומה ועדינה וסיפור הרפתקאות מלא יופי, חברות ומוזיקה. הסרט כבר הספיק לקטוף פרסים בפסטיבלים בעולם, וכעת מגיע לבכורה ישראלית בפסטיבל אנימיקס.

מאחורי הקלעים של ארנסט וסלסטין: הצצה אל מאחורי הקלעים של הפיצ'ר החדש עם היוצרת והאנימטורית הישראלית מור ישראלי שפועלת בצרפת ועבדה על הסרט כסטוריבורדרית. מור גם מועמדת השנה לפרס אופיר בקטגורית קצרים עם סרטה החדש "טיול עם אבא"

בנואה ברטה סיוויארד

אסטרטג קולנוע, מייסד חברת הייעוץ 'The Animation Showcase'. עזר לסרטים רבים לקבל הכרה בתעשייה, הוביל מסעות פרסים לסרטים, ועזר להם לקבל 17 מועמדויות לפרס אוסקר כולל FLEE, MARCEL THE SHELL WITH SHOES ON וזוכה האוסקר האחרון THE WINDSHIELD WIPER . בנואה גם אוצר אוסף שנתי של סרטי האנימציה הקצרים הטובים ביותר ומקרין אותו באירועים בתעשייה ובאולפני אנימציה מפורסמים כמו Pixar, Sony, Aardman, Netflix, Dreamworks, Illumination ועוד. בתקופת הקורונה, בנה פלטפורמת הסטרימינג ראשונה מסוגה המאפשרת לאנשים מתעשיית הקולנוע לצפות במיטב הסרטים הקצרים והפיצ'רים של העונה עם תוכן בלעדי של Making Ofs ועוד.

פרטים באתר אנימיקס : www.animixfest.co.il ווטסאפ: amimixtlv ובאתר הסינמטק: www.cinema.co.il ובפייסבוק www.facebook.com/AnimicsFestival

תיאטרון מחול ומוזיקה

הקאמרי עם מה קרה לעולם?

רזיה, מושבניקית בת 70, שכל חלומה הוא עוד נכד או שניים, יוצאת להצלת חיי הנישואים של בנה, אחרי שזה עזב את הבית בעקבות ריב קשה עם אשתו. היא גוררת איתה את בעלה, יצחקל'ה, למסע מוטרף של שני מושבניקים חמימים בעיר הגדולה. היא לא בריאה במיוחד ולא צעירה במיוחד, אך הדאגה האימהית מעניקה לה כוחות שלא ידעה שקיימים בה. הקומדיה החדשה שכתב גור קורן ("רומיאו ואמא", "לא לריב") מעלה על מסלול ההתנגשות אישה שבסך הכל רוצה לראות את המשפחה שלה מאושרת, ומולה – ילדיה, בני הדור הצעיר, שהעולם אולי שייך להם, אבל לא בטוח שהם יודעים מה לעשות איתו.

דרמה קומית מרגשת מאת גור קורן. בימוי: תמר קינן. משתתפים: רזיה – אודיה קורן, יצחקל'ה – מוטי כץ / רמי ברוך, דור – ישי גולן, צאלה – אנדריאה שוורץ, איה – נטע שפיגלמן, עומר – שירן בוחניק.

עיריית ת"א-יפו ובית ביאליק עם הסינגל גלם איש של חיים נחמן ביאליק ע"י ויקטוריה חנה

לכבוד חגיגות 150 שנה להולדת ביאליק שיזמו בית ביאליק ועיריית תל אביב-יפו, מעניקה אמנית הקול הבינלאומית ויקטוריה חנה 6 יצירות מוסיקליות בווידאו משירי המשורר לילדים.

גֹּלֶם אִישׁ, קַח פַּטִּישׁ, לְךָ עַבֹד, אַל תַּעֲמֹד! הָרִימָה רַגְלַיִם, הָנִיעָה יָדַיִם: אַחַת, שְׁתַּיִם! אַחַת, שְׁתַּיִם! מילים: חיים נחמן ביאליק. קונספט לחן וביצוע: ויקטוריה חנה. עיבוד והפקה מוסיקלית: אבשלום אריאל.

מספרת ויקטוריה חנה: "מתרגשת לשחרר את היצירה ה5 בסדרת שירי ביאליק לילדים. גם את השיר הזה דיקלמתי לילדי כשהיו פעוטות. אני רואה בו קריאה לתנועה ולתזוזה בתוך החיים/ ההיפך מקיפאון משתק. הבקשה הפנימית שלי היא לתנועה הפנימית, התנועה האותנטית שמשרה סיפוק והנאה בניגוד לתזוזות מכאניות לתוכן שאנחנו בד"כ פועלים. תודה עצומה לביה"ס עירוני א' בתל אביב. שפתח לנו את שעריו ולשיתוף הפעולה הפורה עם רקדניות מגמת המחול והכוראוגאפית נבר טנזר".

גֹּלֶם אִישׁ

גֹּלֶם אִישׁ,

קַח פַּטִּישׁ,

לְךָ עַבֹד,

אַל תַּעֲמֹד!

הָרִימָה רַגְלַיִם,

הָנִיעָה יָדַיִם:

אַחַת, שְׁתַּיִם!

אַחַת, שְׁתַּיִם!

מילים: חיים נחמן ביאליק

לחן: ויקטוריה חנה

עיבוד והפקה: אבשלום אריאלי, אולפני סלע. קרדיטים לקליפ: בימוי: יובל נהר המאירי. יוזמה והפקה של הפרויקט: בית ביאליק.

זאפה הרצליה עם כוכבי ערוץ הילדים הפרויקט של גיל ססובר

ילידי שנות התשעים התגעגעתם למכונת הלהיטים? גיל ססובר חוזר לבמה עם מופע סטנד אפ, מוסיקלי חדש- "הפרויקט של גיל ססובר- מופע שגדלנו עליו", בו הוא משלב להיטים מתוכניות הטלוויזיה השונות בהן השתתף, לצד סטנד אפ וסיפורים אישיים מאז ומהיום. אורחים מיוחדים: טל מוסרי, רובי דואניאס ואסף אשתר.

במופע משלב גיל את פסקול ילדותנו כמו: היי הוגו היי, הכיתה המעופפת, קסדה בראש טוב, דווקא אני, ערוץ הילדים זה אנחנו, שיר הטרטע, שיר חם ויפת, Here we are ועוד, בקצב הרוק וההיפ הופ, יחד עם חבריו מהעבר. את המופע מלווה להקת הרוק הגלילית האנרגטית 'הפרויקט המקומי'. מעבר לשירים מבצע גיל עם חבריו קטעים חדשים לדמויות אייקוניות, כמו: חם ויפת, המבזק של ז׳ק והמדען הצרפתי.

רוב המופע הקהל על הרגליים מה שמוביל למסיבה של ממש. ״אולי זה הגעגוע לילדות ולתקופה התמימה של הניינטיז ואולי זה ההומור והשירים שכולם מכירים בע״פ. על רקע המציאות של ימינו אנשים מחפשים נחמה ואמת, משהו שהיה שם בילדותם, וכנראה שיש את זה במופע. אני קורא לזה מחאה של שמחה.

זה זמן רב שמחפשים אותי ברשת, רק בתקופה האחרונה הגעתי לדיגיטל, וחיפשתי דרך באמצעותה אוכל לשלב את האהבה הראשונה שלי שהיא הבמה עם חומרים שרבים גדלו עליהם. יש תחושה בתקופה האחרונה שאנשים מחפשים לחזור למשהו תמים, אולי ללילדות, לאמת?!

משהו שמורגש באוויר. בעיני זה רצון לשמוח. אני קורא לזה מחאה של שמחה. במקרה, והרי אין מקריות בחיים (רק מה׳?!) הכרתי להקה גלילית קסומה ואנרגטית, ״הפרויקט המקומי״ ואיתם החלטתי להעלות את המופע שמשלב הומור ושירים קצביים וטובים, שאת חלקם הגדול מכירים כולם. התחלתי להופיע ודי מהר, חברי הטוב והמוכשר, רובי דואניאס הצטרף למופע אחד, ראה כי טוב ומאז הוא על הבמה איתי בכל הופעה. שמח מאוד שבמופע ב-8.8 בזאפה יצטרפו גם אהוביי אסף אשתר טל מוסרי ורובי דואניאס המוכשרים. בין היתר נבצע מערכונים מעודכנים של המבזק של ז׳ק, המדען הצרפתי, חם ויפת ועוד, בהתאם לימים אלה. נשיר גם את הכיתה המעופפת, היי הוגו היי, זה סימן בשבילי, ערוץ הילדים זה אנחנו, שירים של יוצרים מופלאים- דני רייכנטל ודנה ש״ץ, רוני ערן, שרון קנטור וארכדי דוכין, שמוליק נויפלד ויובל שפריר ועוד שיש לי הכבוד לבצעם. כמובן גם את שיר הטרטע, שיר חם ויפת שיצרנו כל חברי הקומדי סטור״. המופע יתקיים ב- 8.8.2023. זאפה הרצליה שעה 20:00 . כרטיסים בקישור…

GRAY בית להופעות חיות עם שבוע אהבה – ט"ו באב 1-5 אוגוסט 2023

קבוצת GRAY תציין את שבוע האהבה במגוון מיוחד של הופעות של השורה הראשונה של האומנים בישראל! במהלך שבוע ימים יתקיימו בשלושת מועדוני הרשת: GRAY מודיעין,GRAY ת"א וGRAY יהוד, רפרטואר מובחר של הופעות לרגל שבוע האהבה.

רשת מועדוני ה-GRAY החלה את דרכה ב 2014 ביהוד במטרה לקדם את חווית התרבות באזור. בשנים האחרונות התרחבה הרשת ונוספו לה מועדון גדול ומרשים במודיעין ומועדון בעל אופי ייחודי בתל אביב המארחים על בסיס קבוע את מיטב אמני ישראל.

מכירת כרטיסים בקישור: https://grayclub.co.il. פירוט מופעי ט"ו באב בGRAY:

1.8 חיים משה, גריי, יהוד פתיחת דלתות: 20:00 תחילת מופע: 22:00. חיים משה, האיש והאגדה, חוזר למועדון הגריי בליווי 6 נגנים יחד עם כל הקלאסיקות ושירי האהבה הגדולים שלו שמלווים אותנו ברגעים היפים והמרגשים של החיים. רשימת הלהיטים שבמופע: "הקולות של פיראוס", "אהבת חיי", "כל נדרי", "זה סימן", "נשבע" "אמא" "התמונות שבאלבום", "עוד יום עולה", "תן לזמן ללכת", "ברחובות העיר", "דברי אלי", "עיישה", "עד סוף העולם", "לינדה", "תודה", "על סף דלתך", "ממה אתה בורח"…

1.8 יסמין מועלם בסיבוב הופעות להשקת האלבום החדש – אין עולם, גריי מודיעין פתיחת דלתות: 20:00 תחילת מופע: 22:00. חודש אחרי צאת אלבומה השני "אין עולם" מגיעה יסמין מועלם מהיוצרות האהובות בארץ להופעה בגריי מודיעין. מהפריצה המטאורית שלה ב 2020 עם אלבום הבכורה 'אריה' יסמין מועלם לא הפסיקה ליצור ולהופיע. הקהל שהתאהב בהמוניו ושיריה שהפכו להיות פסקול של דור, הביאו אותה אל הבמות הגדולות ביותר בארץ, בכל הפסטיבלים והמועדונים, כשהיא מביאה איתה בשורה מוזיקלית חדשה, כריזמה וכישרון. לרגל צאת האלבום תעלה יסמין עם מופע חדש, שיכלול גם עיבודים חדשים ללהיטים המוכרים. 'אין עולם' מציג את יסמין מועלם גרסת 2023 – מאה אחוז כנות ורגש ומעטפת מוזיקלית מדויקת וסוחפת. השילוב הייחודי ליסמין שקירב אותה לכל כך הרבה לבבות – בין החום, המלודיות והשירה הקרובה והמרגשת, לבין ביטים ושימוש בסאונדים ממוחשבים ומרקידים והיכולת להפנט על הבמה,יגיע לשיא בסיבוב ההופעות ברחבי הארץ

1.8 חנוך דאום, גריי ת"א פתיחת דלתות 19:30 תחילת מופע:21:30. 'החיים הם תקופה קשה' הוא מופע סטנדאפ אישי, חשוף ואקטואלי של חנוך דאום, שטוען שהחיים קצרים, אבל לא קצרים מספיק.

2.8 ליטל שוורץ וקובי אפללו: מה הייתי עושה בלעדיך? המופע המשותף, גריי מודיעין, פתיחת דלתות 20:00 תחילת מופע: 22:00. מופע משותף חדש שהוא רכבת הרים של צחוק ומוזיקה. נסו לדמיין מה קורה כשאחת הנשים המצחיקות בארץ נכנסת לאולפן עם אחד
הזמרים האהובים שהוא לגמרי במקרה גם אחד המצחיקים? זה בדיוק מה שקרה לליטל שוורץ ולקובי אפללו. מופע חדש שנולד כמעט במקרה שהוא שילוב מפתיע בין הומור משוחרר נטול מעצורים לשירים. קובי וליטל עושים סטנדאפ וצוחקים על החיים, על עצמם ושרים ביחד. את ליטל שוורץ ממש אין צורך להציג, היא ידועה כאחת הנשים המצחיקות בארץ עם ניסיון של שנים על במות ורזומה מפואר של הופעות טלוויזיוניות. קובי אפללו הוא אחד הזמרים האהובים בארץ, כזה שיודע לרגע ולהיכנס עמוק ללב אבל גם אחד שיצא לו מוניטין כסטנדאפיסט בפני עצמו בקטעים שהוא מספר בהופעות. החיבור בין השניים שנולד במקרה, מתברר כמתבקש. התוצאה היא ערב שהוא רכבת הרים של צחוק ומוזיקה.

3.8 נועם חורב, גריי מודיעין, פתיחת דלתות 20:00 תחילת מופעים: 22:00. נעם חורב (39), הוא כותב ויוצר, זוכה פרסי אקו"ם. בשנים האחרונות הספיק להוציא מאות להיטים שכתב למיטב האמנים מכל קשת המוזיקה הישראלית, ביניהם: ריטה, מירי מסיקה, משה פרץ, שירי מימון, גלי עטרי, רוני דלומי ועוד. חיבר את רבי-המכר "טיוטה של אושר" ו"שמש בצנצנת", וכן את רבי המכר לילדים "לציונה יש כנף אחת" ו-"טביעת האצבע של איל". סיפור חייו המרתק של נעם טומן בחובו מסע מפותל, מאתגר ומלא אמונה, אשר במהלכו הגיע למרכז היצירה והמוזיקה הישראלית. צעדיו הנועזים לאורך דרכו המקצועית נחשבים בעיני רבים למודל להצלחה ולהגשמה עצמית. במהלך המפגש מספר בהומור וברגש רב את סיפורו האישי והמרגש, חוזר אחורה אל דרכו האמיצה ורצופת המכשולים לעבר הגשמת החלום, משתף בתהליך כתיבת השירים ויציאתם לאוויר העולם, חושף אנקדוטות פיקנטיות מלב תעשיית המוזיקה, וסוחף את המשתתפים לחוויה מוזיקלית וישראלית מיוחדת ובלתי נשכחת. במופע משולבים קטעים מוזיקליים ייחודיים ונדירים, וקטעים מתוך ספריו. בין המסרים שנעם מעביר בסיפורו האישי: אמונה בדרך, מסוגלות, התמדה ועשייה ללא פשרות, יצירתיות ועוד.

3.8 בעז שרעבי, גריי ת"א, פתיחת דלתות 20:00 תחילת מופעים: 22:00.  גדול זמרי הנשמה והמלחין במופע מרגש עם השירים המוכרים והאהובים שהפכו לנכס צאן ברזל במוסיקה הישראלית! המופע בליווי מורחב של נגנים, עם הלהיטים והשירים המוכרים והאהובים: לתת, אם את עדיין אוהבת אותי (אבנים מהירח), לשיר איתך, את לי לילה, הלוואי, היה חזק חבר, כשאת נוגעת בי, פמלה, חופשי ומאושר ורבים אחרים. לשמוע, לראות ולהתרגש.

4.8 מוניקה סקס, גריי יהוד, פתיחת דלתות 20:00 תחילת מופעים: 22:00. יהלי סובול, פיטר רוט, שחר אבן צור וספי אפרתי הם מוניקה סקס ההופעה של מוניקה סקס היא מפגן רוק מוקפד ומבוצע להפליא שמצליח לבטא את שנות הפעילות של הלהקה, חמשת האלבומים שיצאו, והשירים שכבר הפכו חלק מהפנתיאון הישראלי – מהאלבום הראשון והמופתי "פצעים ונשיקות" ועד אלבומם האחרון "לילה חדש" השישי במספר. הם איתנו ברציפות כשלושה עשורים ובעולם חדש בו וותק נחשב לעיתים כחיסרון, מוניקה סקס מוכיחים שוב שהזמן עובד לטובתם.  להיטי ענק זו מתנה נהדרת לכל אמן, אבל המוניקות מעולם לא הסתפקו במה שכבר יש להם ובשפע, ומקפידים כל הזמן לחדש ולאתגר.

4.8 רוקוויל אהבה, גריי מודיעין, פתיחת דלתות 20:00 תחילת מופעים: 22:00. רוקוויל משיקים מופע חדש שכולו אהבה רומנטית יוקדת וקיטשית ללא מעצורים. בואו ליהנות מהשירים הגדולים מפי מאהבים מוכרים ואהובים שיפרטו לכם על נימי הנוסטלגיה והגעגועים, ויניעו את פרפרי האהבה.

4.8 לוקח את הזמן – מופע מחווה משיריו של יצחק קלפטר אורח: חמי רודנר, גריי ת"א, פתיחת דלתות 20:00 תחילת מופעים: 22:00. מיטב השירים ותפקידי הגיטרה האלמותיים של יצחק קלפטר חוזרים לבמה במופע להקה סוחף. יצחק קלפטר עצמו לווה והדריך את ההרכב בתקופת החזרות למופע והיה מאושר מכך ששיריו שוב חוזרים לבמה. נכח במופע הבכורה שהיה בספטמבר 2021 ושיבח את הביצועים! המופע כולל שירים מכל תקופת יצירתו, שירים שכתב לעצמו ולאחרים: כוורת, צליל מכוון, הכבש ה 16, אריק איינשטיין, גידי גוב, יגאל בשן, גלי עטרי, יעל לוי ואלבומי הסולו. האהבה שלי היא לא האהבה שלו, לוקח ת׳זמן, שיר אהבה בדואי, צליל מכוון, היא כל כך יפה, אני ואת אז, יושב על הגדר, שביר, בלדה לנאיבית, סוף העונה, כל מה שאת אוהבת, בואי נישאר, נפגשנו ועוד רבים.

המופע שם דגש על אותנטיות השירים ומביא אותם בגירסתם המקורית, עם דגש על סולואיי הגיטרה האייקוניים. ההרכב מונה 6 מוזיקאים שמנגנים בהפקות של האמנים המובילים בארץ שחברו יחדיו מתוך אהבה והערכה רבה ליצירה של יצחק קלפטר.

5.8 רבקה זוהר, גריי יהוד, פתיחת דלתות 20:00 תחילת מופעים: 22:00. רבקה זהר חוזרת למועדון גריי יהוד להופעה סוחפת נוספת של המופע החדש שלה "לשמוע את הלב".לצד שיריה האהובים והמוכרים כמו "מה אברך", "זמר שלוש התשובות", "חלקת אלוהים", "בדרך אל הכפר" ועוד, בעיבודים חדשים, יפהפיים, רבקה תבצע גם שירים מאלבומה החדש "לשמוע את הלב". לאורך המופע נשזרים גם סיפורים ואנקדוטת מחייה של הזמרת אולי המרגשת ביותר שידענו אי פעם. על הבמה לצדה של רבקה הרכב מיוחד בן ארבעה נגנים (צ'לו, פסנתר, קונטרבס/בס, כלי הקשה) ביניהם אודי תורג'מן המפיק המוזיקלי והאומנותי של המופע. "והשניים היו לאחד בהפכם אמנות למשהו נשגב". רבקה זהר מותירה את קהל שומעיה נרגש ונפעם.

5.8 תום יער, גריי מודיעין, פתיחת דלתות 20:00 תחילת מופעים: 22:00. אחרי שכבשה את הקהל על מסך הטלוויזיה (״ארץ נהדרת", וזוכות פרס האקדמיה "תום יער עושה את שביל ישראל" ו"תום יער עושה בגרות", תכנית האוכל החדשה בכאן 11 – "סבתא בישלה עם תום יער" ועוד). אחרי שהוכתרה כמי שמייצגת את הקול של הדור החדש בקומדיה הישראלית, מגיעה הכוכבת הקומית לפגוש אתכם במקום הטבעי ביותר – על הבמה. עם מופע הסטנדאפ החדש, האישי, הלא מתנצל, הנוקב והקורע מצחוק שלה.
5.8 שי צברי, ת"א, פתיחת דלתות 20:00 תחילת מופעים: 22:00. שי צברי בסיבוב הופעות לרגל יציאת האלבום החדש בוא הביתה. שי צברי כבש לבבות ורבבות עם אלבום הבכורה שלו ׳שחרית׳ שהיה סנסציה. בוא הביתה אלבומו החדש כולל כבר שורה של להיטים ושי והלהקה יוצאים לסיבוב הופעות ארצי חדש. כל הסינגלים האחרונים של שי צברי הצליחו להעביר קצת מהקסם הבימתי של ההופעות שלו שהפכו לשם. שי צברי בהופעה תמיד תמיד מרקיד המונים ללא הבדלי דת, גזע, מין וגיל. ההופעה תכלול עיבודים חדשים לכל השירים המוכרים של שי מ׳שחרית׳ ואלו שיצאו אחריו: ׳לווי אותי׳, ׳שמש׳, ׳בוא הביתה׳, ׳מכור לאהבה׳, ׳קשה בלילה׳, ״כוכבים בשמיים״ ועוד. הלהקה: קלידים: רועי שמע, תופים: עינת הראל, בס וגיטרות: יונתן לוי/ עמרי שני, גיטרות עוד ובס: אליסף בשארי

קולנוע, רדיו, פודקסט ו-TV

אומאמי Umami של סלוני סוו  Slony Sow

גבריאל, אחד מהשפים המובילים והנחשבים בצרפת כולה מקבל את כוכב המישלן השלישי שלו. הוא אמור להיות מאושר, אבל לא מצליח – ולא קשה להבין מדוע: הוא מבלה את חייו במטבח או בשתייה, אשתו מבלה עם גבר אחר, ועם שני בניו כמעט אין לו קשר. בעקבות הצעה של חברו הטוב לנסות היפנוזה, יוצא גבריאל למסע בעקבות הטעם המיוחד שגרם לפני שנים לשף צעיר להביס אותו בתחרות מזון, בעזרת קערה של אטריות ראמן, ולנסות סוף סוף לפענח את ההשפעה האדירה שהייתה לאותו אירוע. האם הוא יצליח למצוא את טעם החיים?

תסריט, בימוי, עריכה ועיצוב: סלוני סוו Slony Sow. שחקנים: גביריאל קארון: ז'ראר דפרדיה | לואיז קארון: סנדרין בונר | ז'או קארן: בסטין בויון | רופוס :פייר רישאר | נינו קארון: רוד פארדו | טסואישי מוריטה: קיוזו נקטסוקה. צרפת 2022. 105 דקות | צרפתית, יפנית | תרגום לעברית ואנגלית. הפצה בישראל קולנוע חדש בע"מ. החל מ- 20 ביולי בסינמטק תל אביב וברחבי הארץ.

הנסיך וסינדרלה

מאז מות אביה, סינדרלה טובת הלב והאמיצה חיה עם אמה החורגת ואחותה החורגת דורה שמתייחסות אליה כמו משרתת. במהלך אחת הבריחות היומיות שלה ליער, סינדרלה מונעת מזוג נערים לצוד חיות בר. סינדרלה לא יודעת שאחד הנערים הוא הנסיך החתיך של הממלכה. הנסיך וסינדרלה מרגישים משהו מיוחד בקשר הקצר שנוצר ביניהם. הנסיך, כמו סינדרלה אוהב לברוח אל הטבע, ומסרב בכל תוקף ללכת בדרך שמתכנן לו אביו המלך. בנשף המלכותי הבא מתכנן המלך למצוא לנסיך את הכלה המיועדת.

בינתיים בביתה של האם החורגת, האם ובתה מתכננות את השתתפותם בנשף, כדי שהבת תנסה לשבות את ליבו של הנסיך. לסינדרלה שמביטה מהצד מובהר שהנשף לא בשבילה ובכל מקרה אין היא יכולה להשתתף בנשף בבגדים הבלויים שלה.

רק שהאם החורגת לא יודעת שלסינדרלה יש כמה חברים שיעשו הכל כדי לשמח אותה.  סינדרלה מקבלת במתנה שלושה אגוזי לוז קסומים. האגוזים יגשימו את כל משאלותיה. ערב הנשף מגיע ונערה יפהפיה יוצאת לכיוון הארמון. זו היא סינדרלה, לבושה בשמלה קסומה שכל באי הנשף, כולל הנסיך, עוצרים את נשימתם ברגע שהיא נכנסת לארמון. אבל – הקסם של אגוזי הלוז יפוג בשעת חצות הלילה, וסינדרלה נאלצת לברוח מהארמון לא לפני שהנסיך החליט שהיא הבחירה שלו.

רק סנדל זכוכית אחד שנפל לסינדרלה במנוסתה אמור לעזור לנסיך לנסות ולמצוא את אהובת ליבו. מומלץ מגיל 5 ומעלה. נורווגיה, 87 דקות. בימוי: ססיל מוסלי. בכיכובם של: אסטריד אס, אלן דורית פיטרסן (״זכאי״), קנגיז אל.

גרסה עברית: סינדרלה – אליאנה תדהר, הנסיך – רועי וינברג, אמא חורגת – יעל עמית, בנדיק, ברון – קובי ליקוורמן, דורה – שחר ירון, מלך – יואב יפת, רוזה, מלכה – אדוה עדני, אלפרד – אלברט כהן, מורה, חוואי – אליעזר וייס, סמי, הראלד – עמית יוסוביץ׳, סייס – שרון כהן, נערת כפר – לני כהן, נער כפר – גל שמי. תרגום, עיבוד, בימוי והקלטות: לני כהן. ניהול אמנותי: שרון כהן. אולפני דיבוב: SC Produb Israel. הפקה: שרון כהן הפקות. מיקס סאונד: רפי חן. הפצה סרטי שובל. בבתי הקולנוע החל מ- 20 יולי.

רובי נגד הזרם Ruby Gillman Teenage Kraken

קומדיית-אקשן מקורית לכל המשפחה, מצחיקה ומחממת לב, מהיוצרים של שרק והדרקון הראשון שלי. רובי גילמן המתוקה והמוזרה בת ה-16 נואשת להשתלב בתיכון "אושנסייד", אבל מרגישה שאף אחד לא באמת רואה אותה. אמהּ המגוננת מידי אוסרת על רובי באיסור חמור לעולם לא להיכנס לתוך המים.

אך ביום שרובי מפרה את הכלל החמור שהוצב לה, היא מגלה שהיא צאצאית ישירה של מלכות קראקן לוחמות ושהיא נועדה לרשת את הכתר מסבתהּ המפקדת המלכה-הלוחמת של שבעת הימים. הקראקן נשבעו להגן על האוקיינוסים של העולם מפני בנות הים הרעות, אשר נלחמות בקראקן במשך עידנים. אבל יש בעיה אחת גדולה עם הדבר הזה: הנערה החדשה, היפהפה והפופולרית בתיכון: צ'לסי,  היא לא רק יפה, אלא גם בת ים. עכשיו רובי תצטרך להכיר במי שהיא באמת, ולהגן על אהוביה.

הפצה טוליפ אנטרטיינמנט ישראל. סרטם החדש של אולפני דרימוורקס אנימיישן (שרק) בהפצה עולמית של חברת Universal Pictures©. בבתי הקולנוע.

מאסטר שפית The Kitchen Brigade

קאתי חולמת לפתוח מסעדה משלה. כאשר אנחנו פוגשים אותה היא עובדת אצל שפית סלבריטאית, שמבשלת הרבה פחות טוב ממנה, ועוזבת בטריקת דלת. היא מתקשה למצוא עבודה חדשה ובסופו של דבר מתחילה לעבוד כטבחית בקפיטריה של מרכז קליטה לנערים מהגרים, המגיעים לצרפת ממדינות אפריקה. ההתחלה, כמובן, לא פשוטה, אך בהדרגה התשוקה של קאתי לבישול משפיעה על הנערים, וגם להם יש שיעור או שניים ללמד אותה.

הבמאי לואי-ז'וליאן פטי רוקח את השילוב של צדק חברתי, קבלה, חלומות והומור, מתבל בגסטרונומיה צרפתית ומגיש דרמה קומית מהנה ומחממת לב.

צרפת 2022, בימוי: לואי-ז'וליאן פטי. משחק: אודרי למי, פרנסואה קלוזה, שנטל נוביר, פאטומאטה קאבה. 97 דקות | צרפתית | תרגום לעברית ואנגלית. החל מ- 3 אוגוסט בסינמטק תל אביב וברחבי הארץ.

עוברות את הגבול JOY RIDE

סיפור משעשע ומצחיק עד דמעות אודות ארבע נשים שיוצאות להרפתקה בינלאומית של פעם בחיים ובדרך מגלות את זהותן, ללא פשרות או התנצלות. כאשר נסיעת העסקים לאסיה של אודרי (אשלי פארק) יוצאת מכלל שליטה, היא נעזרת בלולו (שרי קולה), חברת הילדות הפרועה שלה; קאט (סטפני הסו), חברתה מהקולג' שהפכה לכוכבת אופרת סבון סינית; ודד-איי (סברינה וו), בת דודתה המוקצנת של לולו. החוויה כולה, ההשתוללות הפרועה וחסרת המעצורים שלהן הופכת גם למסע של קשר, שייכות, והתחברות לאמת אוניברסלית אחת: המשמעות להכיר ולאהוב את עצמך! היוצרים של 'שכנים' ו-'עשיר בהפתעה' אכן יפתיעו את כולם בקומדיה פרועה ומרגשת. ארה"ב, 2023. אורך הסרט: 149 דקות. בימוי: אדל לים. שחקנים: אשלי פארק, שרי קולה, סטפני הסו, סברינה וו. הפצה פורום פילם ובבתי הקולנוע.

הרוע שבפנים: הדלת האדומה Insidious the Red Door

צוות השחקנים המקורי של סדרת האימה "הרוע שבפנים" חוזר לפרק האחרון בסאגה המפחידה של משפחת למברט. כדי לנצח את השדים שלהם אחת ולתמיד, ג'וש (פטריק ווילסון) ודלטון (טי סימפקינס) חייבים להיכנס עמוק יותר מאי פעם אל העולם האחר, ולהתמודד מול העבר האפל של משפחתם ועם שורה של התרחשויות חדשות ומטילות אימה שאורבות מאחורי הדלת האדומה. בימוי: פטריק וילסון. שחקנים: טיי סימפקינס, פטריק וילסון, היאם עבאס, סינקלייר דניאל, רוז ביירן. ארה"ב, 2023. אורך הסרט: 106 דקות. הסרט מופץ על ידי פורום פילם ובבתי הקולנוע.

HOT עם המוסד וקללת לילהאמר

ביולי 1973, נחל המוסד הישראלי את הכשלון הגדול בתולדותיו: בעיר לילהאמר שבנורבגיה, חיסלו לוחמיו מלצר מקומי בשם אחמד בושיקי, בעוד היעד המקורי לחיסול היה חסן עלי סאלאמה, האיש שתיכנו את רצח הספורטאים הישראלים שנה קודם לכן באולימפיאדת מינכן.

שישה מהלוחמים, ביניהם מפקד הפעולה אברהם גמר, נעצרו מיד, נשפטו ונכלאו למספר שנים בכלא באוסלו. המבצע משך את תשומת לב התקשורת העולמית, והסב נזק גדול לישראל. לילהאמר היה חלק מהמבצע של חיסול ראשי המחבלים שהשתתפו ברצח הספורטאים הישראלים, וכונה "זעם האל". 14 מבצעים הוכתרו בהצלחה, לילהאמר נכשל.

הסרט עוסק ב"קללה" שדבקה בכמעט כול מי שהשתתף במבצע לילהאמר. משהו "השתבש" במהלך חייהם, כאילו נגעה בהם סוג של " קללת הפרעונים", כל מי שהשתתף במבצע נפגע, וחייו נטרפו. כמו כן, הסרט חושף שהלוחמים ידעו כי הם הולכים לחסל את האדם הלא נכון, ויידעו על כך את ראש המוסד ואת מפקד אגף המבצעים במוסד, שהורו להם, למרות זאת, להמשיך במבצע כמתוכנן.

ישראל 2023. יוצרים: עמנואל נקש, גידי מרון, נעם טפר | תסריט: גידי מרון | בימוי: עמנואל נקש. ב-HOT8 ובHOTVOD-

נורית אביב – אישה עם מצלמה של זהר ברנט

נורית אביב היא האישה הראשונה שזכתה להכרה מקצועית כצלמת קולנוע בצרפת ובאירופה כולה. כחלוצה שסללה את הדרך לדורות של נשים צלמות שבאו אחריה, צילמה סרטים של הבמאיות ששינו את מפת הקולנוע האירופאי בשנות ה-70. היא עבדה עם יוצרים מוכרים וחשובים. בארץ היא צילמה בין היתר את "שבלול", הסרט הראשון של חבורת לול, סרטים של עמוס גיתאי ושל מיכל בת אדם. באירופה היא צילמה סרטים של אנייס ורדה, רנה אליו ז'אק דואיון ועוד רבים. את סרטה הראשון כבמאית יצרה רק בשנת 1989, ועדיין לא חשבה שהבימוי יהפוך למרכז עיסוקה. מאז יצרה כבר 15 סרטים. העשייה הקולנועית שלה קשורה בקשר הדוק לביוגרפיה שלה – האובססיה לשפה, העיסוק בשאלות של זהות ושל מורשת, זרות ושייכות.

בין שיחות על קולנוע, על צילום, על אמנות ועל החיים, מספר הסרט את סיפור חייה. נורית אביב נולדה בעיר העברית הראשונה בשנת 1945. ליום הולדת חמש היא קיבלה מאביה הצלם את המצלמה הראשונה שלה, והפכה מילדה מצולמת לילדה מצלמת. בגיל שש כבר מכרה תמונה לעיתון. הילדה שנשאה מצלמה לכל מקום שאליו הלכה, ראתה את העולם דרך עינית המצלמה ומסגרה מקטעים ממנו, התגייסה לצבא כצלמת בעיתון "במחנה", ומיד עם שחרורה בגיל 20, נסעה לפריז והחליפה את מצלמת הסטילס במצלמת הקולנוע. מראשית שנות ה-70 היא מתגוררת בפריז, אבל יש לה גם חדר בתל אביב, ועד פרוץ מגפת הקורונה באביב של 2019, היא נהגה לשהות בו לפחות חודשיים בכל שנה.

סינמטק בעמק (קריית טבעון) 13.7 | לרכישת כרטיסים

סינמטק תל אביב: 14, 15, 16, 18, 19, 22, 25 ביולי | | לרכישת כרטיסים

סינמטק ראש פינה 21.7 | לרכישת כרטיסים

אבידות ומציאות Lost and Found של חורחה דוראדו Jorje Dorado

כמה רחוק תהיו מוכנים ללכת בשביל משהו שאיבדתם? מותחן מרתק. הפרופסור מ"בית הנייר" חוזר בדרמת מתח עוצרת נשימה שתדביק אתכם לכיסא. מריו (אלברו מורטה, הפרופסור מ״בית הנייר״) עובד במשרד בו הוא אחראי על כל האבידות שהצטברו שם במשך שנים רבות. הוא מבלה את זמנו בניסיון להתחקות אחר מקורם של אותם חפצים, על מנת להשיב לאנשים פיסות אבודות מחייהם. רק הלנה, קצינת משטרה צעירה, המבקרת לעתים תכופות במשרדו, מצליחה לסדוק במעט את השריון שלו. יום אחד, מגיעה אל המשרד מזוודה שנמצאה בקרקעית הנהר ובתוכה, בגדי תינוק ושרידי אנוש. מריו יוצא בעקבות המזוודה שמובילה אותו אל שרה, צעירה הלכודה מילדות בארגון הסוחר בבני אדם, כאילו היו חפצים. במאי: חורחה דוראדו. שחקנים: אלברו מורטה, דניאל אראוז, צ'ינה סוארז, ורוניקה אצ'גי. ספרד 2022. ספרדית בתרגום לעברית ולאנגלית. 105 דקות. החל מן ה 27 ביולי בסינמטק תל אביב ובכל רחבי הארץ. הפצה בישראל סרטי נחשון בע"מ.

'על החתום' עונה שנייה לפודקאסט מבית היוצר של בית אבי חי

על המכתבים הכי מסקרנים בהיסטוריה של ענקי הרוח והתרבות בהנחיית ליעד מודריק

פרק ראשון לעונה להאזנה: https://www.bac.org.il/podcasts/?podcastID=18855

בספוטיפיי: https://open.spotify.com/episode/1K7kWkETMWIPWmWvDXaGye

פודקאסט על המכתבים הכי מסקרנים בהיסטוריה. בכל פרק נציץ לתיבת הדואר של דמות אחת, ונגלה איך ענקי רוח כמו איינשטיין, רחל, ז'קלין כהנוב או הרב עובדיה יוסף, כתבו כשלא חשבו על פילטרים, על עורכים או על פאסון. הפרקים יעלו מדיי שבועיים ביום ראשון.

מנחה: ליעד מודריק שתארח בכל פרק דמות מומחית לגיבורי הפרק או לתקופה

בצוות "על החתום": אבישי חורי, שחר מונטלייק, ניר לייסט, יעל עובדיה

פרק ראשון לעונה השנייה: התשמעי קולי: רחל המשוררת – הומור פרוע, רכילות על גברים וגם בדידות ופרידה: המכתבים שרחל המשוררת שלחה ל-BFF שלה, שולמית קלוגאי, חושפים את מה שהשירים שלה הסתירו. מנחה: ליעד מודריק | אורח: מוקי צור | שיר סיום: אחינועם ניני והתזמורת הפילהרמונית הישראלית – אורי (עקרה)

הצל של צילה: נתן אלתרמן – "צריך לצלצל פעמיים" אולי נשמע כמו שיר תמים, אבל הוא מהדהד את מערכת היחסים הסבוכה שניהל אלתרמן עם שתי נשותיו – "אשת החוק" רחל מרקוס ו"אשת החיק" צילה בינדר. מנחה: ליעד מודריק | אורחת: פרופ' זיוה שמיר | שיר סיום: זהבה בן – זמר שלוש התשובות

מכתב האטום: אלברט אינשטיין – כמה שנים אחרי שכתב לזיגמונד פרויד במטרה "לפתור את בעיית המלחמה", אינשטיין כתב לנשיא ארה"ב המלצה חמה לפתח נשק גרעיני. "על החתום" מנסה להבין מה נסגר. מנחה: ליעד מודריק | אורח: פרופ' עופר אשכנזי | שיר סיום: Bob Dylan – Masters of War

שלוש בקשות ממובארק: הרב עובדיה יוסף — הרב עובדיה יוסף העביר במצרים שנים סוערות, שבמהלכן הוא אפילו נחשד בריגול. הקשר שלו עם מדינת הפירמידות נמשך בהתכתבות עם ידיד מפתיע – הנשיא לשעבר חוסני מובארק, "השם ישמרהו ויחייהו". תודה לבית מאור ישראל – ארכיון הרב עובדיה יוסף, ולרב משה יוסף. מנחה: ליעד מודריק | אורחת: הרבנית עדינה בר־שלום | שיר סיום: שי צברי – תפילת הדרך

סיפור על אהבה ואי־מייל: רונית מטלון ופרופ' אריאל הירשפלד – מה שהתחיל כהרפתקה ספרותית בדואר האלקטרוני, הפך לרומן מכתבים יוצא דופן וגם לרומן זוגי, בחיים האמיתיים. על הספר "השפעה בלתי הוגנת" של רונית מטלון ופרופ' אריאל הירשפלד. מנחה: ליעד מודריק | אורח: פרופ' אריאל הירשפלד | שיר סיום: אמיר דדון – בלילות של ירח מלא (ערן צור)

ממזרח שמש: ז'קלין כהנוב – דליה רביקוביץ' כתבה לה מכתב הערצה, עמוס עוז רצה להזמין אותה לקפה, וא"ב יהושע נשא אליה עיניים. המכתבים של הסופרת וההוגה ז'קלין כהנוב מציגים פמיניזם מזרחי שהקדים את זמנו, ואישה שלא נכנסה לשום הגדרה. *תודה לארכיון ז'קלין כהנוב במכון "הקשרים" של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. מנחה: ליעד מודריק | אורח: רפאל בלולו | שיר סיום: אביב בכר והדס קליינמן עם מארק אליהו – שובי לביתך

אמנות ותערוכות

גלריה 2, רחוב משה מאור 2 תל אביב עם תערוכת התרמה למען כרמי

תערוכת התרמה מיוחדת לכרמי, בנם של איל ויזר (כותב ומחזאי) ורמי מימון (אמן ומרצה) הסובל מתסמונת נדירה וזקוק לסדרת טיפולים בחו״ל שעלותם יקרה מאוד וכוללים ליווי רפואי. יותר מ70 אמנים ואמניות נרתמו ותרמו את יצירותיהם לתערוכה, כל הסכום שיגויס ייתרם למען הטיפול בכרמי, בנם של איל ויזר (כותב ומחזאי) ורמי מימון (אמן ומרצה).
כרמי, בן ה- 4, סובל מתסמונת נדירה וזקוק לסדרת טיפולים בחו״ל שעלותם יקרה מאוד וכוללים ליווי רפואי. כרמי נולד ב2019 במסגרת הליך פונדקאות בארה"ב. כשהיה בן חצי שנה החלו לשים לב בני הזוג בעיכוב התפתחותי ולאחר שסבל מפרכוסים מסכני חיים ועבר מספר רב של בדיקות, טיפולים ואבחונים נאמר להם שכרמי יסבול בעתיד מאתגרים רבים ועלול להתמודד עם החרפת תסמינים הקשורים להתפתחות כגון קשיים בהליכה, דיבור ועוד. במטרה למצוא טיפול שיציל את כרמי הוא החל בטיפול ניסיוני בהולנד שהוכיח שמסייע לו במצבו. את הטיפול יש לעבור אחת לחצי שנה והוא כולל ליווי רפואי, סיוע ושיקום. על מנת שיוכל להמשיך בסדרת הטיפולים החשובה  נרתמו למעלה מ70 אמניות ואמנים להשתתף ולתרום מיצירותיהם לתערוכה המיוחדת. בתערוכה יוכלו המבקרים לרכוש את עבודותיהם של האמנים המובילים במחירים אטרקטיביים. כל העבודות המוצעות למכירה ינועו בטווח מחירים אחיד של 2500 שקלים / 5000 שקלים / 7500 שקלים. כל הסכום שיגויס ייתרם למען הטיפול בכרמי. התמיכה מוכרת כתרומה לצרכי מס לפי סעיף 46א.

האמנים.ות המשתתפים: אביטל כנעני, אלין אלג׳ם, אורי גרשוני, אורלי סבר, איתן בן משה, אליסף קובנר, אנג'לה קליין, אנה ים, אסי משולם, אסנת בן דב, אסף אבוטבול, אפרת חכימי, אתי שוורץ, סטודיו בעלי המלאכה, גבריאלה קליין, גוסטבו סגורסקי, גיא ניסנהויז, גסטון צבי איצקוביץ, דוד טרטקובר, דוד עדיקא, דוד פרנקל, דורית גודארד, דנה דרויש, דנה יואלי, הדס סט, הילה טוני נבוק, הילה לביב, הלל רומן, ורוניק ענבר, חן כהן, טל גפני, טלי בן בסט, יאיר ברק, יאיר גרבוז, יואב וינפלד, יוניל, יוסף קריספל, יעל אפרתי, יעל בורשטיין, יעקב בן כהן, ישראל קבלה לאה אביטל, ליאב מזרחי, ליאור גריידי, ליאורה ויזר, ליאת אלבלינג, ליאת סגל, ליהי חן, מיכל נאמן, משה רואס, מתי הראל, נועה צדקה, ניבי אלרואי, נלי אגסי, נעמי סימן טוב, סיגלית לנדאו, עדו בראל, עירית תמרי, עלמה שניאור, ענת וייס, פיליפ רנצר, ציבי גבע, קרן זלץ, ראובן קופרמן, רון עמיר, רונה יפמן, רוני חג׳ג׳, רונית פורת, רועי רוזן, רותי דה פריס, רמי מימון, שי איגנץ, שי זילברמן, שחר יהלום, שי יחזקאלי, שירה אבולעפיה, שרון אתגר, שרון גלזברג, תמר לב און, Roni.mo, Know Hope

שרון גולן, בעלת גלריה 2, תרמה בנדיבותה את החלל עבור פרויקט מיוחד זה. התערוכה תתקיים ללא אירוע פתיחה.

תערוכת התרמה לכרמי – גלריה 2, רח׳ משה מאור 2, ת״א, בין התאריכים 13-15 ביולי.

שעות פתיחה: 13.7 חמישי – 12:00-19:00 / 14.7 שישי – 10:00-16:00 / 15.7 שבת – 10:00-19:00

מוזיאון ישראל, ירושלים עם תערוכה ראשונה המוקדשת למעצבים מהחברה הערבית

לציון 50 שנים למחלקה לעיצוב ואדריכלות במוזיאון ישראל תעלה בקיץ תערוכה ראשונה מסוגה המוקדשת למעצבים ויוצרים מהחברה הערבית בישראל. בתערוכה אותה אוצר רמי טריף, אוצר המחלקה לעיצוב ואדריכלות, משתתפים חמישה מעצבים (ארבע מעצבות ומעצב) מבוקעתא שברמת הגולן ועד יפו.
רמי טריף, אוצר לעיצוב ואדריכלות במוזיאון ישראל, ירושלים בחן את השינויים שחלו בחברה הערבית בשנים האחרונות ובחר לאצור ולהציג תערוכה ראשונה מסוגה בישראל – המוקדשת כל כולה לתופעה העולה של מעצבים ויוצרים מהחברה הערבית. לדברי טריף, "בעשור וחצי האחרון, חלה עלייה משמעותית במספר הסטודנטים מהחברה הערבית בישראל שסיימו לימודים באקדמיות לאמנות ועיצוב בישראל, דבר המעיד על התעניינות גוברת בקרב הדור הצעיר של החברה הערבית בלימוד דיסציפלינות שונות בתחומי העיצוב . בעבר הסטודנטים התענינו בעיקר בתחומי האמנות הפלסטית והארכיטקטורה".

התערוכה 'מעצבים בערבית', שחוגגת 50 שנה למחלקה לעיצוב ואדריכלות  מציגה עיצוב עכשווי מקומי בתחומי האופנה, הטקסטיל, הצורפות והמוצר שנעשה בידי הדור החדש והחלוצי של מעצבות ומעצבים צעירים מהחברה הערבית בישראל. באמצעות עבודותיהם של ארבע המעצבות גדיר סלייח, סמאח בטחיש, הזאר גרבלי, סופי אבו שקרה והמעצב, שאדי פרנסיס מג'לטון יוצג לראשונה בארץ פרי יצירתו של דור חדש וחלוצי של מעצבות ומעצבים מהחברה הערבית המבקש להשמיע את קולו במגוון נושאים חברתיים וזהותיים. התערוכה מצביעה על תחילתה של התפתחות חדשה בעיצוב המקומי ובתרבות החומרית הערבית המקומית.

התערוכה, שתוצג בגלריית העיצוב של מוזיאון ישראל, עוסקת בסוגיות הבסיסיות הנוגעות לתרבות ולמסורות בהן התחנכו המעצבים, ומדגימה רצון משותף לדבר על סוגיות חברתיות בוערות באמצעות השפה האוניברסלית של העיצוב; העבודות מתמודדות עם נושאים כמו, מעמד האישה, זהות לאומית ומגדר.

לצד היצירות של המעצבים יוצגו בתערוכה חמישה סרטונים שהופקו במיוחד ובהם מציגים המעצבים את השקפת עולמם ומסבירים מדוע בחרו להתמודד עם הסוגיות המורכבות המעסיקות היום את החברה הערבית באמצעות היצירות שלהם. אוצר: רמי טריף. מעצב התערוכה: ניל ננר.

מרכז אדמונד דה רוטשילד עם דטרמיניזם: שלוש תערוכות יחיד

בשלוש תערוכות הטרילוגיה בחרו לעסוק בחקירה ובהתבוננות במושג "דטרמיניזם", השקפה פילוסופית שלפיה כל מאורע בעולם, פעולות, החלטות או מחשבות אנושיות נקבעים באופן בלעדי על ידי אירועים קודמים.

יובל נאור, שהציג החל מה-12 ביוני, עוסק במוצא האדם מהקוף מבחינת המרחק או הקרבה של ההתנהגות האנושית להתנהלות חיה פראית, או שמא הוא תופס את האדם כחיה נאורה;

דניאל נחום שיציג החל מה-6 ביולי, מציג את הכוח של הטכנולוגיה והשליטה שלה על כל פרט בחיים המודרניים מול הכמיהה לחופש;

דור בר שלמה, שיציג החל מה-3 באוגוסט, קושר יחד את חלקי הטרילוגיה ומחזיר את המבט ללידה, לנקודת הפתיחה של העולם. הוא בוחן מחדש את רגע הלידה ומציע לראות את רגעי היקיצה השגרתיים כמשוחררים מהכורח הדטרמיניסטי, רגעים שבהם אפשר ליצור "יש חדש תחת השמש". ואולי אין. אוצרות: עדי יניב, מורן סולמירסקי־נועם ורותם קפלן.

מרכז אדמונד דה רוטשילד (קומה 1-). עד 24.8.

מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית עם תערוכות של עולם האיור

רוני פחימה ובתיה קולטון, הקוף למד לארוג, 2023, מיצב תלוי מקום (צילום דניאל חנוך)

במהלך ייחודי, מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית מקדיש את כל שטחו לעולם האיור הישראלי, עם שמונה תערוכות ופרויקטים חדשים שהוכנו על ידי למעלה משלושים יוצרות ויוצרים בני דורות שונים. האיור הוא אחד מעולמות היצירה האהובים על הקהל: הוא נע בין עיצוב לאמנות, יש לו סיפור וקל להתחבר אליו. מערך התערוכות "ספרו לי עוד" מציג את הפנים השונות והמפתיעות של האיור הפורץ מהדף ומקבל ביטוי חומרי מגוון בפיסול, בטקסטיל, בצילום, באנימציה ועוד.

מקבץ התערוכות ספרו לי עוד מבקש לשקף את המנעד הרחב שבו פועלים עולם האיור והמאיירים בין התפקיד המסורתי של האיור, כפרשנות לטקסט, ובין איורים שזכות קיומם טמונה בכוונה האמנותית של יוצריהם. העבודות מדגישות את ה"סיפור" (מי מספר, מי מבקש שיספרו לו, ואיזה תפקיד ממלא האיור בסיפור); אבל לא פחות חשוב, גם את ה"עוד" (למה ומתי אנחנו לא מסתפקים בקיים, ודורשים עוד ועוד ועוד).

  • הקוף למד לארוג | בתיה קולטון ורוני פחימה: באגדה הסורית "הקוף למד לארוג" נאלץ קוף ללמוד לארוג לאחר שבעליו מבהיר לו מה יהיה גורלו אם לא ירכוש מיומנות זו. זהו אחד משבעה סיפורים, מעשיות, אגדות עממיות ומיתוסים הקשורים במלאכת הטקסטיל שעליהם מתבססות רוני פחימה (נ‘ 1978, ישראל) ובתיה קולטון (נ‘ 1967, ישראל) בתערוכתן – בהם טקסטים של האחים גרים, ש"י עגנון, המיתולוגיה הנורדית ועוד. אלה מאפשרים להן להרחיב את נקודת המבט ואת המחקר, הן על טקסטיל הן על תאוריות של סיפור. קולטון ופחימה מכנות את עצמן "פועלות", ואת העבודה על התערוכה הן מתארות כמפעל, עם סדר יום נוקשה ועבודה פיזית קשה וממושכת. התוצרים הם סיפורי אהבה היוצאים מתוך הטקסטיל ומתוך הטקסטים. הן בוחנות את החוטים הנמתחים בין המכונה, המלאכה והטקסטיל: את הקשר בין חוט לסיפור, בין בד לבדיה, בין טקסט לטקסטיל, בין מלאכת הסיפור למלאכת האריגה. אוצר: יובל סער | ליווי אמנותי: ליאור שביל
  • ניב תשבי: הקרנבל: קרנבל הוא טקס עממי המבליט יסודות של חופש, פנטזיה ודמיון. הוא מתריס נגד הסדר החברתי בכך שהוא חוגג משאלות אסורות, פריצת גבולות ואיסורים וחדוות יצרים. הקרנבל שיצר ניב תשבי (נ' 1986, ישראל), מנכיח רגע קפוא מתוך תהלוכה במיצב תלוי-מקום גדול ממדים, שהוא ספק חגיגה ספק הפגנה או מצעד צבאי; מערך סדור של פסלי דמויות מובלות ומובילות, הולכות, שותקות וצועקות. תשבי נותן דרור למאוויים כמוסים; למשיכה לאסתטיקה של אלימות, טרור ואסונות; להתמכרות לחרדה, לפאניקה ולצריכת תקשורת המונים, המלהיטה את היצרים והופכת אימה לבידור. האיור של תשבי יוצא מהדף, פרקטיקה המזוהה איתו מתחילת דרכו. המיצב הפיסולי שלו מציע התבוננות על החיים שלנו כקרנבל משולח רסן. הוא מציב מראה למול הדחפים והצדדים המודחקים, המכוערים, העצובים והמגוחכים, כמו גם המשעשעים, בחיי היום־יום שלנו. אוצר: יובל סער.
  • מרב סלומון: הבלתי נשכחים – מרב סלומון (נ' 1967, ארה"ב) מספרת סיפורים באמצעות דימויים חזותיים, וכמעט בלי מילים. על הקירות נפרשות עבודות חדשות העוסקות במתח בין שני הכוחות המעצבים את חייה: הצורך לזכור והכמיהה לשכוח. במרכז התערוכה סדרת העבודות הבלתי נשכחים: רישומי פחם גדולי ממדים, כל אחד מהם מוקדש לזיכרון אישי מאחד מקרוביה של סלומון, שמתו לפני או במהלך חייה. בתחתית כל רישום ראשי התיבות של שם המת ושנת הפטירה. ממדי הרישום, הסמלים המלווים כל אחת מהדמויות ואופן ההצבה מקנים לזיכרון האישי אופי מיתולוגי ומעניקים לו מעמד של אנדרטת זיכרון. בסדרה מקורות היגון חוזרת ומופיעה דמות אישה גרוטסקית בתנוחות שונות של בכי, נהי, צער ואובדן שליטה. סלומון מחצינה את היגון עד לדרגה בארוקית, ונוזלי הגוף ניגרים למזרקות ענק מפוארות. כך מועצמים הרגש והכאב עד לכדי עונג, ובה בעת מוגחכים ומעוררים רחמים. אוצר: יובל סער
  • אבן, בד ומספריים – אראלה, שמואל כץ, רות צרפתי: כדי לראות עבודות של מאיירים רבי השפעה, צריך רק להושיט יד לארון הספרים בבית. כך, גם הקהל הישראלי זכה לארח בספרייה הביתית את יצירותיהם האהובות של שלושה מבכירי המאיירים הישראלים: שמואל כץ (1926–2010), רות צרפתי (1928–2010) ואראלה הורביץ (1929–1994). הדמויות שאיירו היו לנכסי צאן ברזל בתרבות הישראלית: דיירי המגדל של דירה להשכיר של כץ; דודי שמחה של צרפתי; איה הג'ינג'ית של אראלה (כפי שחתמה את שמה, ללא שם משפחה) ורבים אחרים. כץ, צרפתי ואראלה העמידו גופי יצירה איקוניים בתחום האיור בישראל. אולם מעבר לכך, הם חלקו תכונה ייחודית נוספת, שהיא לב ליבה של התערוכה "אבן, בד ומספריים": שלושתם פרצו את גבולות הדף הלבן ופורמט הספר, והצליחו להשתמש בשפתם האיורית בעת עיסוק בחומרים נוספים – אריחי טקסטיל וקרמיקה, עיטורי בטון, פיסול בברזל ומגזרות קרטון. תערוכה קבוצתית היסטורית זו מסתמכת על עיזבונות האמניות והאמן השמורים בארכיוניים המשפחתיים ובארכיון קיבוץ הל"ה. אוצרים: שוע בן ארי, יובל סער
  • ספרו לי עוד: בעקבות הרומן הגרפי – זאב אנגלמאיר, נינו בניאשוילי, אלון ברייאר, נעה כ"ץ, קרן כץ, גלעד סליקטר, עפרה עמית, מישל קישקה. שמונה מאיירות ומאיירים שכתבו ואיירו רומן גרפי למבוגרים התבקשו לחזור לספר שהוציאו לאור ולספר לנו עוד: זאב אנגלמאיר (נ’ 1962, ישראל), נינו בניאשוילי (נ’ 1980, גאורגיה), אלון ברייאר (נ’ 1983, ישראל), נעה כ"ץ (נ’ 1991, ישראל), קרן כץ (נ’ 1986, ישראל), גלעד סליקטר (נ’ 1977, ישראל), עפרה עמית (נ’ 1966, ישראל) ומישל קישקה (נ’ 1954, בלגיה). הספרים שפרסמו הם חלק מפריחה בסצנה המקומית של רומנים גרפיים בעשור האחרון, בעקבות התפתחות האיור והעמקת הוראת האיור במחלקות לתקשורת חזותית; התמיכות בהוצאה לאור של ספרות חזותית; ואמצעי העיצוב, הייצור וההפקה שנעשו לנגישים יותר. ברומן גרפי, לרוב הפן החזותי לכל הפחות שווה לפן הטקסטואלי, ולעיתים יש לו משקל רב יותר. פעמים רבות רומנים גרפיים מציגים תכנים אישיים, אוטוביוגרפיים, ויוצריהם כותבים ומאיירים אותם גם יחד. הספרים של המשתתפים בתערוכה עוסקים, בין השאר, במערכות יחסים: עם המשפחה, עם השורשים, ואפילו עם העציצים בדירה העירונית. לעיתים אנו שוכחים שהספר שבידנו הוא רק שלב אחד בתהליך יצירה ממושך, שהתחיל שנים רבות לפני שהועלה על הכתב ושנמשך לא פעם גם אחרי שהספר ראה אור. המאיירים ניצלו את ההזדמנות לחזור ליצירה ולשקף עבורנו, הקוראים, עוד רובד הגלום בה: חלקם חזרו לרגעים שקדמו לכתיבה; חלקם בוחנים אותה מפרספקטיבה של הזמן שעבר; יש הבוחרים להעמיק ולהדגיש רגעים מסוימים; ואחרים מנסים לשחזר את הרעיונות שהולידו את היצירה ולבטא אותם באופנים חדשים. אם בספרים שפרסמו שמונת היוצרים המדיום זהה – איורים שהודפסו על נייר, גם אם במגוון פורמטים וסגנונות – לכבוד התערוכה הם בחרו פרקטיקות ואמצעים שונים לפעולה. הם השתמשו בדו־ממד ובתלת־ממד, בקרמיקה ובאנימציה, באיור דיגיטלי וברדימייד. כמו כן, הם בחרו באסטרטגיות שונות של סיפור סיפורים: היפוך נקודת המבט, התמקדות בדמות אחת או בסצנה אחת, או שינוי שחל בגיבורים ובהם עם השנים, מאז ההוצאה לאור. כך הם יוצאים מהדף המודפס אל החלל המוזיאלי, בוחנים פורמטים אלטרנטיביים לספר סיפור, ומפיחים בספרים חיים חדשים. אוצרים: שוע בן ארי, יובל סער
  • ההיסטוריה המטורפת של האיור הישראלי – זאב אנגלמאיר, לילך רז, קרן כץ: סדרת תצלומי סטילס מוקומנטריים “מתעדים“ אירועי מפתח בתולדות האיור והקומיקס המקומיים, תוך ניכוס קומפוזיציות של כמה מהיצירות הגדולות והמזוהות ביותר בתרבות המערב: שיעור הקומיקס הראשון בבצלאל, הולדת שושקה, מותו הפתאומי של דודו גבע, הגיליון האלף של זבנג!, ביטול שבוע האיור ועוד – כולם מקבלים פרשנות רוויית פאתוס ומוגזמת. איור דורש הישענות תמידית, אך מתעדכנת כל העת, על נכסים תרבותיים. על מאיירים לאתגר את העין הביקורתית של הצופה, להרחיב את הקשרי הדימויים המרכיבים את התרבות החזותית, ולרבד דימוי בודד במגוון משמעויות מורכבות. זאב אנגלמאיר (נ' 1962, ישראל), קרן כץ (נ' 1986, ישראל) ולילך רז (נ' 1971, ישראל) מעבירים את היצירות הקלאסיות למזרח התיכון, לתפאורות כגון חוף הים, מבנים וחדרים מקומיים, ובהתאם נוכחת באיורים גם "דלות החומר" המקומית. הם לא מנסים לשחזר במדויק את היצירות, או חלילה את ההיסטוריה, אלא לאזכר אותן ולהציג פרשנות חופשית והומוריסטית שלהן. היוצרים והיוצרות מושאי הפרויקט: יוסי אבולעפיה, זאב אנגלמאיר, דודו גבע, נחום גוטמן, דוש (קריאל גרדוש), אילנה זפרן, דניאלה לונדון דקל, מ. אריה (אריה מוסקוביץ), דוד פולונסקי, חנוך פיבן, אורי פינק, זאב (יעקב פרקש), מישל קישקה, דני קרמן ותמיר שפר. אוצר: יובל סער
  • בינג' – סרגיי איסקוב, שירה גלעדי, אביב כץ, בן מולינה, גאי ספרן לולאי: פרויקט מתמשך. התערוכה נערכת בשיתוף מרכז אדמונד דה רוטשילד, הפועל לקידום וטיפוח יוצרים ויוצרות בתחילת דרכם. המסך הוא חלק בלתי נפרד מהווייתם ומזהותם העצמית של סרגיי איסקוב (נ' 1991, אזרבייג'ן), שירה גלעדי (נ' 1995, ישראל), אביב כץ (נ' 1996, ישראל), בן מולינה (נ' 1992, ישראל) וגאי ספרן לולאי (נ' 1993, ישראל) – חמישה מאיירים צעירים שהשלימו את לימודיהם באקדמיות לעיצוב ולאמנות בארץ בחמש השנים האחרונות. השימוש האובססיבי כמעט במסך, הגובל לעיתים בהתמכרות, מספק גם להם בריחה זמנית והסחת דעת מהמציאות. לאורך חודשי התערוכה ייכנסו חמשת המאיירים אל חלל התערוכה, כל אחד בתורו, ויספקו למבקרים פרשנות מאוירת לעולמם, בטכניקות שונות. כל אחד מהם יציע, בפרק זמן קצר, נקודת מבט ייחודית על הדרך שבה מידע נצרך ומהדהד בחיי היום־יום שלנו. שירה גלעדי תיקח את המבקרים למסע שופינג בלתי נגמר דרך שכבות של איורי תלת־ממד; גאי ספרן לולאי תאפשר, באמצעות מוביילים מיניאטוריים, הצצה לעולם הדייטינג ולמערכות היחסים הנרקמות דרך מסך; סרגיי איסקוב יכניס את המבקרים אל עולם של קונספירציות המתנהל באזורים חבויים ברשת, ויעבד אותן בטכניקות הדפס; בן מולינה יציץ לסלון של כל אחד ואחת מאיתנו באמצעות כלי אנימציה; ואביב כץ תיקח את המבקרים אל תוך חור שחור של התראות, הודעות ושרשורי מיילים אינסופיים שיתורגמו לאיורים על גבי גלויות ומכתבים. בכל רגע נתון מוזמן כל אחד מחברי הקבוצה להתערב בעבודת האחר, לפלוש למרחב המוגדר שלו ולשבש את עבודתו. כך מציגה התערוכה מהלך דינמי ומתפתח המאפשר למבקרים לחזות בתהליך עבודה משתנה, ומעוררת מחשבה על היחסים המורכבים בין אנשים וטכנולוגיה ועל הצורך הבלתי מסופק שלנו בעוד ועוד ועוד. אוצרים: יובל סער, ענבל ראובן
  • com: האיור שאינו נגמר – גל בולקא, ענבל גרי, אורי גרינברג, רן דסקל, שני יסמין, מעיין כהן, נועה כהנא, שלי לבבי, עדן פוקסיניאנו, מירי קונצמן, יעל רוזן קרן: לכבוד מערך התערוכות "ספרו לי עוד", קיבלו על עצמם מעצבי מושן ומאיירים מחברת monday.com את האתגר ליצור כרזות נעות שבליבן שם המערך בשלוש שפות: עברית, ערבית ואנגלית. המשתתפים, המורגלים בעבודה יום־יומית על מוצרים דיגיטליים, יצרו כרזות אנימטיביות באורך אחיד, של עשר שניות, המוקרנות בלופ אינסופי על גבי מסכים במבואת המוזיאון. הם עבדו לבד ובזוגות, והציגו את הפרשנויות האישיות שלהם לבקשה "ספרו לי עוד" במגוון שפות חזותיות בהשראת גזירי עיתונים, שרבוטים ידניים, איורים ממוחשבים ועוד. התנועה שהתווספה לפורמט הסטטי מאפשרת להם לספר סיפור נוסף, ומבטאת את האופן שבו איור חי ונושם בעולם הדיגיטלי. אוצר: יובל סער | ניהול אמנותי: שי ענבר. הפרויקט נערך בשיתוף חברת monday.com – חברת תוכנה ישראלית המספקת דרך יעילה ואינטואיטיבית לניהול צוותים, פרויקטים, תהליכים עסקיים ופעולות מורכבות. פיתחה מערכת הפעלה לעבודה (Work OS) באמצעותה יכולים ארגונים בכל סדר גודל לבנות כלים ותהליכים הדרושים להם לניהול היבטים שונים בעבודתם.

פתיחה: שבת, 22 ביולי 2023, בין השעות 10:00–14:00. 24 ביולי – 30 בנובמבר 2023. מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית רח' הבנים 4, הרצליה www.herzliyamuseum.co.il

מכללת אורנים עם תערוכת בוגרי התואר השני

קרן מאור-שער, RED CROSS LINE (צילום והדפסה דיגיטלית, 2023. מצולם אמיל ספארקל)

נדמה שהכוח של בוגרי התואר השני במסלול התמחות אמן – מורה – יוצר במכללת אורנים היא החשיפה האישית והאנושית של המציגים בה, שאסתטיקת היצירות שבהם מדגישה את הפער בין התהום לבין העדינות שבה היא מוצגת.

האמנית חן רותם מספרת את סיפורה המושתק של המלחמה, פורטת את מחיר הקרב על הנפש, מנסה לפענח את בני הזוג שחזרו אחרים לנשותיהם. בשזירה עדינה היא חושפת עדויות ממקור ראשון כיצד זירת הבית פוגשת את זירת הקרב.

אמנית נוספת ששבתה את ליבנו, היא קרן מאור – שער אשר לוקחת בחזרה בעלות (reappropriation) על גופה ומשתמשת בו ככלי ליצירה, כחומר וכמרחב המניע אותה לפעולה שיוצאת מתוכו, מפרקת אותו ונותנת לו ביטוי כאובייקט חיצוני.

האמנים.ות הבוגרים.ות של התואר השני החליטו לדבר על נושאי טאבו, כאלה שלרוב לא מדברים עליהם: מטראומות מורכבות ועד לאתגרי הורות.

האמנית שמס הווארי זועבי מציגה תערוכה מרהיבה לה היא בחרה את השם "הדהודי נשמות תלויות" המתארת את התלות שלנו במקומות, באנשים, בזיכרונות ובתמונות: כפרים, ערים, אנשים וחיות שחיו בארץ לפני הנכבה הם הדימויים ביצירתה של זועבי ובהם בולטת העז השחורה, שגידולה היה נפוץ בארץ עד שנאסר בחוק בשנת 1950 (ותוקן ב-2018). העיזים השחורות גורשו, והארץ "התנקתה" מהן.  הרחקת העז השחורה פגעה באיזון האקולוגי; חסרונה בלט בדילול הצמחייה ואף הוביל לשרפות רבות ולהשתלטות מיני צומח על שטחים נכבדים שקודם לכן היו מגוונים יותר.  יצירותיה של זועבי בתערוכה זו התמקדה בבדים. לפעמים אלה בדים חדשים, לפעמים אלה בדים משומשים שכבר "חיו" חיים אחרים ולפעמים אלה בדים שחורים שהציור עליהם נעשה בעזרת אקונומיקה. הבד מסמל עבורה את גוף האדם. הוא אף פעם אינו טבולה רסה. הוא תמיד "זוכר" את שעבר עליו. כל מה שנספג בו מסמל את מכלול החוויות והתכונות שצבר האדם לאורך חייו. החומרים שבהם היא משתמשת הם טבעיים ולקוחים מחיי היומיום – שמן זית, קפה, פירות למיניהם.

יצירותיה של זועבי בתערוכה 'הדהודי נשמות תלויות' מאופיינות בהיעדר תכנון, במקריות ואף באי שליטה. עקב כך נוצרים לעיתים דימויים מפתיעים, אשר כמו נולדים מעצמם מעירוב החומרים על הבד.

אחרי כל זה לא תבואו לראות? התערוכות יוצגו עד 29.07.23, כניסה חופשית.

מוזיאון תל אביב לאמנות עם איליה ואמיליה קבקוב: מחר נמריא

מוזיאון תל אביב לאמנות (צילום עמית גרון)

מוזיאון תל אביב לאמנות גאה להציג תערוכה מקיפה ראשונה בישראל, של איליה ואמיליה קבקוב, מהאמנים הידועים במאה ה-20, המוּכּרים כחלוצים של אמנות המיצב. השניים פעלו יחד כזוג אמנים מביתם בלונג-איילנד, ניו-יורק, מ-1989 ועד מותו של איליה קבקוב לאחרונה, ב-27 במאי 2023, כשהוא בן 89. "מחר נמריא", במוזיאון תל-אביב לאמנות, היא התערוכה הראשונה המוצגת בעולם לאחר מותו של איליה קבקוב.

התערוכה בוחנת את מקומם של זוג האמנים בשדה האמנות המושגית ומשרטטת את התפתחות אמנותם הָחֵל בראשית דרכו של איליה קבקוב כאמן "לא רשמי" במוסקבה, דרך עקירתו למערב ב-1987 ותחילת שיתוף הפעולה עם אמיליה ב-1989. איליה ואמיליה קבקוב ידועים בעיקר ב"מיצבים הטוטאליים" גדולי הממדים שלהם, הניזונים מן התרבות החזותית של ברית-המועצות לשעבר תוך התייחסות לנושאים אנושיים אוניברסליים כמו תקווה, חרדה וכישלון.

המיצבים הטוטאליים של הצמד קבקוב הם מעין "תפאורות" אוטונומיות, המוצבות בתוך חללי תצוגה מוזיאליים ומורכבות מאלמנטים אדריכליים וציורים. הסיטואציות התיאטרליות שהם מביימים מקיפות את המבקרים ומעניקות התנסות ישירה ובלתי אמצעית עם מציאות אחרת, הניזונה מחיי היומיום הסובייטיים בברית-המועצות הפוסט-סטליניסטית. עבודתם פורצת הדרך של בני הזוג קבקוב קוראת תיגר על היררכיות, קונוונציות ונראטיבים מקובלים תוך הנגדה של עבר, הווה ועתיד, ומעוררת את הצופים בה למחשבה ביקורתית, כמשתתפים פעילים. בדרכי האלגוריה, היא מעלה שאלות החורגות מתחומי האמנות ומופנות אל האדם באשר הוא.

התערוכה במוזיאון תל אביב לאמנות בוחנת את ההקשרים הפוליטיים, התרבותיים והדוריים של האמנות ואת יכולתה לתרום לשינוי, בייחוד בעִתות משבר. באקלים התרבותי הנוכחי בעולם, ובישראל בפרט, היא מבררת את כוחה של האמנות להסיג את גבולות המוזיאון באמצעות הדמיון. בתערוכה, המתפרשׂת על פני שני אולמות מרכזיים בבניין הראשי של המוזיאון, מוצגים ציורי שמן מתקופות שונות ביצירתו של איליה קבקוב, לצד כמה מהמיצבים האיקוניים של הצמד קבקוב, בהם לא כולם יילקחו אל העתיד, שהוצג לראשונה ב-2001 בביאנלה בוונציה.

איליה יוסיפוביץ' קבקוב, שנולד ב-1933 להורים יהודים בדנייפרופטרובסק, ברית-המועצות (כיום דניפרו, אוקראינה), נחשב לאבי האמנות המושגית הרוסית. משנות ה-30 ואילך, אמנים בברית-המועצות היו מחויבים ליצור בסגנון הרשמי של ה"ריאליזם הסוציאליסטי", שהוכרז על-ידי סטלין. במסגרת האילוצים הסובייטיים, בשנים 1987-1955 עבד קבקוב לפרנסתו כמאייר ספרי ילדים בסגנון הרשמי, אך במקביל ביסס את עיסוקו כאמן "לא רשמי", העובד בחשאי בסטודיו שלו במוסקבה.  קבקוב לא הורשה לצאת מברית-המועצות עד 1987, אז הוצעה לו מלגה בקונסטפריין של גראץ, אוסטריה. כעבור שנה יצא לניו-יורק, ושם חידש את קשריו עם אמיליה (במקור לקאך).

אמיליה לקאך-קבקוב, ילידת 1945 – אף היא מדנייפרופטרובסק – הוכשרה כפסנתרנית קלאסית במכללה למוזיקה באירקוצק, ולמדה ספרות ספרדית באוניברסיטת מוסקבה לפני שהיגרה לארצות-הברית ב-1975. בסוף שנות ה-80 החלו איליה ואמיליה לעבוד בשיתוף פעולה, וב-1992 התחתנו. יחד יצרו גוף עבודה פורה של מיצבים ועבודות מושגיות, הדנות במצב האנושי ובמושגים כאוטופיה וחלום, דמיון וחרדה.

יצירתם של הזוג קבקוב הוצגה במוזיאונים מרכזיים ברחבי העולם, בהם המוזיאון לאמנות מודרנית (MOMA) בניו-יורק, מרכז פומפידו בפריז, מוזיאון הירשהורן בוושינגטון ומוזיאון סטדליק באמסטרדם, ובתערוכות בינלאומיות כמו דוקומנטה IX בקאסל (1992) והביאנלה של מוזיאון וויטני לאמנות אמריקאית בניו-יורק (1997). ב-1993 ייצגו את רוסיה בביאנלה בוונציה, עם המיצב הביתן האדום, וב-2017 הוצגה רטרוספקטיבה של עבודותיהם בטייט מודרן בלונדון, בשיתוף עם מוזיאון הארמיטאז' בסנט-פטרבורג וגלריה טרטיאקוב במוסקבה.

קטלוג התערוכה רואה אור בנדיבותה של גלריה תדאוש רופאק, לונדון – פריז – זלצבורג – סאול

אירועים מיוחדים בתערוכה: 27.7.2023, בשעה 19:00 – מפגש בתערוכה עם האוצרת.

3.8.2023, בשעה 19:00 – ערב סביב סרטה של אמיי וולך (Wallach) איליה ואמיליה קבקוב: הכניסה מכאן (2013), עם הקדמה של אוצרת התערוכה.

למפגשים נוספים ואירועים בעקבות התערוכה בקישור… או www.tamuseum.org

בית הראשונים המתחדש עם שמורה של עמליה שם טוב ואור דגן

בצל משבר אקלימי, בו הפעילות האנושית משפיעה יותר מכל על הסביבה בה אנו חיים, רעיונות של התחדשות, בנייה ופיתוח מחייבים התייחסות הוליסטית לסביבה. "שמוּרה" הוא פרויקט מחקר עיצוב סביבתי וחומרי אשר פעל בבית הראשונים. הפרויקט מבקש להתייחס אל המרחב הטבעי של בית הראשונים, לאקולוגיה הייחודית לאזור ולאתגרים הנובעים מחיכוך בין התפתחות האדם לשימור המרחב הטבעי.

בית הראשונים בנוי על רכס כורכר ומשקיף על ההתיישבות האנושית ועל הסביבה הטבעית באיזור. אדמת הכורכר הינה מערכת אקולוגית רגישה ביותר. מיפוי המרחב סביב בית הראשונים, חושף ומציף את ההשלכות של התערבות האדם והשפעתו על המערכות האקולוגיות. ניצול הכורכר כחומר גלם לבניה, לצד התפשטות מיני צמחים פולשים שהובאו לצרכים שונים אשר משנים את הרכב הקרקע, מערערים את המגוון הביולוגי ודוחקים מינים מקומיים עד כדי היעלמותם מהנוף.

פרויקט שמורה מציע לדמיין ולבחון דרכים אחרות להתפתחות אנושית יצרנית לצד הסביבה הטבעית, באמצעות מחקר עיצובי אשר נובע מהמרחב הפיזי ומתייחס לתהליכים היסטוריים ותרבותיים.

התערוכה מסכמת ארבעה חודשי שהות, למידה, התנסות ופיתוח בבית הראשונים וסביבתו הטבעית, תוך שיתופי פעולה עם אקולוגים, מדענים, מומחי האזור והקהילה המקומית. הפרויקט מציג נקודת מבט על חומר מקומי היסטורי, מול הצעה לפיתוח חומר מקומי עכשווי ומעלה שאלות על ההשלכות, האתגרים והפוטנציאל של ייצור ופיתוח חומריות מקיימת.

פתיחה: 13.7.23, חמישי 19:30 | בית הראשונים, עמק חפר. נעילה: ספטמבר 2023.

שנקר – הנדסה. עיצוב. אמנות עם תערוכת סוף שנה בנין עלית רמת גן

מידי שנה, עם תום שנת הלימודים, מתקיימת תערוכת הגמר של ביה"ס לאמנות רב תחומית בשנקר אשר תתפרש על פני שלוש הקומות של בניין עלית ההיסטורי, הפותח שעריו בפני הקהל הרחב ומזמין את המבקרים להיחשף לעבודתם של מיטב הכישרונות הצעירים המיצגים את דור העתיד שיוביל ויעצב את פניו של תחום האמנות בארץ. "לתערוכות בוגרים אין "נושא", ואין זה ראוי לכפות עליהן איזו תמה מאחדת. רק חוט שני אחד עובר בין עשרים וארבע תערוכות הסטודנטים: החיפוש אחר אנינות שעדיין מתהווה ורעיונות שטרם התגלו. תערוכת הבוגרים היא במובן זה תצוגת שלל. היא מציגה לעיני הציבור הסקרן את האוצרות שאספו הסטודנטים בהרפתקאותיהם, בארצות רחוקות ובלתי ממופות".

"אף שלא לגמרי ברור לאן ממשיכים עם תואר באמנות, דבר אחד אפשר לומר: מי שהצליח להשיל מעליו את המובן-מאליו; לגלות רעיון ששווה לפתח; ולחלץ ממנו דבר-מה בהיר ומובחן, שניתן להציג ברבים – הגיע להישג. מי שיכול לעשות משהו לא-בנאלי הוא משאב נדיר – בתוך מסגרות האמנות, ומחוצה להן". מתוך טקסט של ד"ר שחר פרדי כסלו, ראש בית הספר לאמנות רב-תחומית.

פתיחה חגיגית לקהל הרחב ביום חמישי, 13.7, החל משעה 20:00. נעילה 21 יולי.

בית הספר לאמנות רב-תחומית: בניין עלית, רח' ז'בוטינסקי 8, רמת גן

גלריה מוניו בכפר מסריק עם מראות התנ"ך

בתערוכה מציגים 25 אמנים, המתמחים בציורי תנ"ך, בתחום ציור, צילום ופיסול. דימויי התנ"ך רבים מאד באמנות הישראלית. התנ"ך שימש מקור השראה לציירים רבים, והוא למעשה הספר המצויר והמפוסל ביותר בעולם. מספר הציורים הנודעים המבוססים על התנ"ך נאמד באלפים. בני דור המדינה גדלו על הספר של ציורי התנ"ך של גוסטב דורה, שהיה בכל בית כמעט. שעות רבות היינו יושבים וצופים בשרטוטי התחריט העדינים, כי זו היתה הטלוויזיה של ימי ילדותינו. גם כיום סיפורי התנ"ך הם ממקורות ההשראה הבולטים בקרב אמנים רבים בישראל ובכל אמצעי המדיה והתרבות- בספרות, בקולנוע, בריקוד ובתיאטרון.

התנ"ך הוא טקסט עתיק המכיל את ההיסטוריה, החוקים ותורותיו של העם היהודי. הוא נחשב ליסוד האמונה והמנהגים היהודיים, הוא מכיל הרבה סיפורים ונושאים רבי עוצמה אוניברסליים ונצחיים. לתנ"ך השפעה עמוקה על התרבות, האמנות, הספרות, המוזיקה והפילוסופיה. סיפוריו ונושאיו שזורים במארג האמנות והספרות המערבית ומהווים השראה לאמנים וקהלים רבים בעבר ובהווה. סיפורי התנ"ך תוארו במגוון רחב של צורות אמנות:  ציור, פיסול, מוזיקה ספרות.  כמה מיצירות האמנות המפורסמות ביותר בהיסטוריה המערבית כמו תקרת הקפלה הסיסטינית של מיכלאנג'לו, נוצרו בהשראת סיפורים ודמויות מקראיות. התנ"ך מלא בסמלים ובדימויים רבי עוצמה ששימשו ומשמשים אמנים ביצירתם להעברת רעיונות ורגשות: דמות היונה כסמל שלום ותקווה, מגן דוד כסמל רב עוצמה לזהות וגאווה יהודית. עבור  האמנים התנ"ך הוא משאב רב ערך ממנו הם מקבלים השראה והדרכה כי סיפורי התנ"ך המרתקים ורבי העוצמה, הם מורשת תרבותית עשירה המציתה את דמיוננו, נקודת מוצא ליצירת יצירות אמנות חדשות, הוספת עומק ומשמעות לעבודות קיימות.  אצירת התערוכה גרמה לנו להתרגשות רבה, פגשנו את האמנים וגם את יורשי האוספים אשר שומרים מכל משמר על הנכסים החשובים האלה.

התערוכה הייחודית מציגה יצירות אמנות בהשראת התנ"ך, התערוכה משלבת יצירות עתיקות ומודרניות, ומתמקדת בתיאוריות, סיפורים ומסרים שמסתתרים בתוך הטקסט המקורי של התנ"ך. כמו כן  מוצגות יצירות המגיבות לתיאוריות ופרשנויות של התנ"ך בהקשר לאמנות ולתרבות היהודית והמזרחית כולה. במסגרת התערוכה מוצגות תמונות, ציורים, כתובות ופסלים, למעלה מ 120 מוצגים, כל אחד אחת מהם מייצגים תקופה או מקום מסוים מתוך התנ"ך. התערוכה מציעה למבקרים להיכנס לתוך העולם המסתורי והעשיר של התנ"ך ולחקור את הקשרים העמוקים בין הטקסטים.

בהשתתפות: אבל פן, אבי הובר, אורי אלי, אילת כץ, אילנה רביב אופנהיים, איציק גלעד, אליס קדוש, אמנון בקר, אן תמיר, אראלה טייטלר, בלה קפלן, ברוך אליחי, דבורית בן שאול, דיקלה לאור, ויקטור ליפקין, יהודית ברזני, פרופ' ישעיהו ירניצקי, ניצה הופמן, עדה שביט, עשהאל עומסי, רינה סופרין שפירא, רינה פלג, שמואל בונה.

אוצרות יעל ניצן ואפרת פלד שדה. פתיחה חגיגית שבת 15 יולי בשעה 11:00. נעילה סוף דצמבר 2023.

הגלריה פתוחה כל השבוע בתיאום מראש (כולל הדרכה) בטל': 052-8346306 / 052-8346010. www.kfarmasaryk.co.il

ספרות ושירה

החתירה לקהילה של רוברט ניזבט 

האזרח במדינה המערבית המודרנית נושל מקבוצות ההשתייכות הבסיסיות שלו. המשפחה איבדה את סמכותה, הקהילה המקומית נטמעה בהמון העירוני, קהילת המתפללים נותרה נחלת מיעוט, והמסורת הלאומית מזולזלת. בתווך שבין האזרח לרשות השלטונית מעדיפה המדינה המתקדמת להשאיר ואקום נקי מקבוצות מתַווכות. זו אינה רק תוצאה של המודרניזציה, אומר הסוציולוג רוברט ניזבּט. זהו האינטרס של השלטון, השואף לחדור לחדרי חדריו של הפרט. במדינה הטוטליטרית, הרס המרקם החברתי הוא כלי משטרי; במדינה הדמוקרטית, זהו תוצר לוואי של תפיסת המדינה כקהילת ההשתייכות הבלעדית.
רגשות הניכור, התלישות והבדידות שהציבור חווה במצב זה דוחפים אותו אל החתירה לקהילה. אלא שהקהילה הזמינה לו היא אותה קהילה פוליטית אבסולוטית, המדינה. ומתוך החתירה הנואשת לקהילה, הוא עלול לוותר בקלות על החופש שלו ועל זהותו. דאגתו זו של ניסבט היא פרי התבוננות במציאות באמצע המאה ה-20; כיום, לנוכח המשך החלשתן של המשפחה, המסורת והדת במערב, ולנוכח עלייתה של פוליטיקת הזהויות המפוררת את קהילת ההשתייכות לטובת זהויות נתונות של גזע ונטייה מינית, הניתוח שהוא מציע בקלסיקה שלפנינו נחוץ לנו ביתר שאת.

רוברט ניזבט (1913–1996) שימש פרופסור לסוציולוגיה באוניברסיטאות ברקלי, אוניברסיטת קליפורניה, אוניברסיטת אריזונה וקולומביה. אחרי 'החתירה לקהילה' פרסם עוד ספרי יסוד רבים, ביניהם 'המסורת הסוציולוגית', 'הסוציולוגיה כצורת אומנות', 'הסוציולוגגיה של אמיל דורקהיים', 'דמדומי הסמכות', תולדות רעיון הקדמה', 'שמרנות: חלום ומציאות' ו'רוזוולט וסטלין: החיזור שכשל'.

בוס רע של שגיב בורמן

הרבה ספרים, מחזות ותסריטים מקיימים את העלילה שלהם בזמן ובמרחב ספציפי. הבחירה הזו, גם אם היא נדמית לעיתים כשגרתית, הופכת במבט מעמיק לכזו שיש בה את הכי הרבה פוטנציאל להיות סדרת קאלט או ספר מוצלח.
זה קורה כי התפתחות הדרגתית שמבקשת להציג דמויות בצורה הכי אמינה שלהם היא לא רק מורכבת אלא כזו שמאפשרת לבסוף להפתיע. קחו סדרות כמו חומות של תקווה או נמלטים וכך גם את המשרד, ותמצאו בהם את כל המרכיבים האנושיים המדהימים.
כך גם מבקש שגיב בורמן המחבר של הספר החדש בוס רע. עלילת הספר מתרחשת במשרד אפור לכאורה שבו יש טפסים, שולחנות ומחשבים, כסאות משרד, פינת קפה וכמובן עובדים. לכאורה אמרנו כי כאמור זאת הזדמנות לתסריט ידוע מראש אך זה ממש לא הכיוון.
הבוס הרע כשמו של הספר הופך לבסוף לדמות שונה לגמרי ממה שחשבתם. הדמויות עוצבו בצורה מדויקת, הניואנסים והדיאלוגים יוצרים מארג זורם וכמובן המתח לצד קטעי הפרוזה שהופכים את הספר למהנה במיוחד.
שגיב בורמן יודע על מה הוא מדבר מתוך עולמו המקצועי מה שהופך את הספר לכזה שיש בו מרכיבים אותנטיים בהחלט. זה יתרון מובהק שהריאליות שבו היא מתכון נפלא לסקרנות.
העלילה מסתבכת כאשר לסניף פריזאי של חברה פיננסית בינלאומית מגיע בוס חדש שהוא מינוי שרירותי של ההנהלה הראשית. הוא קר, מנוכר, אכזר. אדם בלתי נסבל. התנהגותו גורמת להתמרדות של חלק מהעובדים המנסים לסלק אותו. ואז, בשיא מאבק הכוחות, ביקורת רשות המיסים בסניף פותחת שרשרת אירועים שבמהלכה מתגלות פנים נוספות של הבוס ובסופו של דבר העובדים מבינים כי הוא היה האיש הנכון במקום הנכון ובזמן הנכון.
הסופר, שגיב בורמן, הוא יועץ מס, בעלים של משרד לייעוץ מס המתמחה במיסוי ישראלי ובינלאומי. הוא חבר בלשכת יועצי המס בישראל וחבר במטה צעירים של הלשכה, מחוז תל אביב. חיבר מספר מאמרים מתחום מיסוי ישראלי. זהו רומן הביכורים שלו.

שיט בחסקה תמורת דינמיט של אלי פישר

בשבת, 29 ביוני 1946, שמוכרת כשבת השחורה, הוכרז עוצר על רוב הערים והיישובים בישראל, והבריטים החלו בחיפושים מבית לבית. הם חיפשו נשק ואסרו אנשים החשודים בחברות בארגוני המחתרת. פעולה זו הייתה תגובה לפעולות נגדם. היו להם רשימות של אנשים וכנראה גם מידע על כמה מחסני נשק. בקיבוץ יגור מצאו מחסני נשק עם הרבה רובים, מרגמות, אקדחים ותחמושת. הם נכנסו גם למשרדי הסוכנות היהודית בירושלים ועצרו רבים ממנהיגי היישוב. בן גוריון לא נאסר, כי שהה באותו זמן באירופה. משוריינים של הבריטים הסתובבו ברחובות תל אביב בשעה שהיה עוצר ונאסר על התושבים לצאת מבתיהם. חיילים בריטים עברו מבית לבית, מדירה לדירה וערכו חיפושים.

אלי פישר היה רק בן אחת-עשרה וממונה על בית החיות בצריף "המחנות העולים". הצריף היה מעבר לרחוב ארלוזורוב, ליד הכפר הערבי סומייל. הארנבות והתרנגולות היו באחריותו.

לדבריו: "בשעה שהמשוריינים הבריטיים נעו ברחובות והיה אסור לצאת מהבית, יצאתי והתגנבתי דרך חצרות הבתים עד שהגעתי לצריף. כשעבר משוריין התחבאתי והמשכתי להתקדם. האכלתי את החיות, ושוב התגנבתי מחצר לחצר עד שחזרתי הביתה. אני מתפלא על הוריי שהרשו לי לצאת".

סיפור זה הוא אחד מתוך הסיפורים הרבים המופיעים בספר. כל סיפור הוא רגע שנצרב בזיכרונו של ד"ר פישר, ויחד מרכיבים הרגעים האלה את סיפור חייו מהילדות ועד היום.

אלי פישר, "שיט בחסקה תמורת דינמיט". צבעונים הוצאה לאור. עריכה: ד"ר לאה צבעוני. גרפיקה: אלה רסקין. 302 עמודים. מחיר: 88 שקלים.

להשיג בחנויות הספרים ובאתר ההוצאה

מאות אנשים הגיעו לבית העלמין טרומפלדור לאירוע לציון 89 שנים לפטירת ביאליק

תיאטרון קליפה במופע אופראי שהגתה ויצרה עידית הרמן הכולל 4 זמרים וזמרות ביצעו 5 משיריו היפים של ביאליק בעיבוד מוזיקלי של רועי בן-סירה ובהלחנתו של רע מוכיח. בית העלמין הואר בתאורה צבעונית ובמאות גחלילי לד זוהרים שנתלו על העצים כמחווה לביאליק שהמציא את המילה גחלילית. האירוע המיוחד הוא במסגרת אירועי 150 שנה להולדת ביאליק שנחגג השנה עם אירועים שונים. איילת ביתן שלונסקי, מנהלת ואוצרת בית ביאליק נשאה נאום מרגש לזכרו של ביאליק וצבי גרינהיים, חזן בית הכנסת הגדול, קרא פרקי תהילים. האירוע עבר בשידור חי ביוטיוב עיריית תל אביב – יפו.

עיריית תל אביב – יפו ובית ביאליק מציינים את יום הולדתו ה-150 של המשורר הלאומי חיים נחמן ביאליק בשלל אירועים ברחבי העיר. פרטים באתר www.bialikmuseum.org.il

פרסים ואותות

אוהד מילשטיין וסרטו מונוגמיה בתחרות Semaine de la critique בפסטיבל לוקרנו

הסרט עוסק בהוריו ומערכת היחסים שלהם אחרי 50 שנה של זוגיות. מהתמונות של הוריו כזוג צעיר עולות תחושות של אהבה ורומנטיקה. הרכות והאינטימיות מורגשת. חלום. 50 שנה לאחר מכן, עולות שאלות מהותיות לגבי אהבתם. לאן נעלמה אותה אינטימיות? האם ניתן להפריח מחדש את אותה אהבה? זהו סיפור חיפוש אחר ניצוץ שהיה ודעך, סיפור של תקווה.

״מונוגמיה״ הוא פרק שלישי בטרילוגיה משפחתית ("שבוע 23" 2016 "לילות קיץ" 2021).
פסטיבל לוקרנו ה- 71 יתקיים בין התאריכים 01-11.08 בלוקרנו שבשווייץ.

הסרט ישודר בהמשך ב- HOT8 וב- HOTVOD. אתר הפסטיבל…

מרכז מורשת יהדות בבל עם אירוע הוקרה לשחקנית שושה גורן

מרכז מורשת יהדות בבל (צילום יהודה כץ)

שושה גורן היא שחקנית עסוקה מאוד. באחרונה הופיעה בסדרות "אלף" ו"בעלת החלומות" ולפני כן ב"פולישוק" ועוד לפני כן – בסדרה המיתולוגית "בת-ים-ניו-יורק". מסלול חייה הפוך מזה של רוב השחקנים: היא לא התחילה את דרכה בתיכון "תלמה ילין", בלהקה צבאית או ב"בית צבי". 17 שנה לימדה ספרות ולשון עברית בבתי ספר תיכוניים. תוך כדי שהות בארצות הברית ובהתקרבה לגיל 40, הלכה שושה ללמוד משחק ומאז נסקה הקריירה שלה בתיאטרון ובקולנוע, החל מהופעותיה ב"בימת קדם" שיסדה ובתיאטרונים אחרים,  ועד לסדרות פריים טיים בטלוויזיה.

שושה עלתה לארץ בגיל 8 מבגדד "עטויה ב-7 שכבות של שמלות" כפי שהיא מספרת בספרה " 50 סיפורי במה", כי כל משפחה יכלה להוציא מעיראק רק מזוודה אחת. כן היא מספרת גם בהופעותיה על ילדותה שעברה בשתי מעברות. בשירותה הצבאי שירתה כקצינה בחיל הים ושימשה כעורכת משנה לכתב העת של חיל הים "מערכות ים". באוניברסיטה העברית בירושלים השלימה לימודי ספרות ולשון ותעודת הוראה ולימדה בגימנסיה הרצליה.

בסוף העשור השלישי לחייה והיא אימא לילדים, התלוותה לניו יורק עם בן-זוגה הסופר והמחזאי יצחק גורמזאנו גורן. שם הוא נרשם ללימודי בימוי בברוקלין קולג'. במקביל, שושה לימדה בישיבות תיכוניות. יום אחד, יצחק הציע לה לבצע תרגיל משחק בכיתת בימוי שלו. כך התגלה כישרון המשחק שלה, וראשי החוג לתיאטרון קיבלו את שושה ללימודי משחק בזרועות פתוחות – והשאר היסטוריה…

כשחזרו לארץ, ייסדו הזוג גורן את תיאטרון "בימת קדם" והיו חלוצים בהשמעת הקול האחר, "המזרחי". ההצלחה הגדולה של הצגת היחיד הראשונה שלה "נשים של ממש", ביססה את מעמדה כשחקנית מוערכת וסללה את דרכו של תיאטרון "בימת קדם" לאורך 30 שנות קיומו. הצגה זו הציגה ללא סטריאוטיפים נשים מזרחיות ונגעה גם בנשים ממשפחתה העיראקית, כך היא חזרה אל מקורותיה.

בעקבות ההצלחה, גורן הוזמנה על ידי תיאטראות שונים לתפקידים מגוונים, הופיעה בפסטיבלים ברחבי העולם, הצטלמה לקולנוע ולטלוויזיה וזכתה בפרס שח"ם על מפעל חיים בתיאטרון לשנת 2019.

גורן הייתה חלוצה גם בכך שבין הצגות היחיד שלה יצרה את ההצגה בערבית-יהודית-עיראקית "הלהלולה-ל-שושה" (2008).

בימים אלו היא הוציאה לאור בהוצאת "בימת קדם" את ספרה "50 סיפורי במה" הכולל חמישים קטעי תיאטרון שנבחרו מתוך מאות המונולוגים שכתבה וביצעה בעשר הצגות היחיד שהעלתה. הסיפורים חושפים עולם חווייתי הנע בין זהות אישית, לסיפורי משפחתה וקהילת יהודי עיראק עם אמירה מגדרית מאוד ברורה.

גורן פרסמה סיפורים קצרים וכתבות שיופיעו בקרוב בספר בשם "אבא'לה בוא ללונה פארק".

"כמי שחצבה את הקריירה המצליחה והבינלאומית שלה במו ידיה וכנגד כל הסיכויים, כאחת הראשונות שהעלתה את התרבות והשפה היהודית-עיראקית על במות, ועשתה זאת מבלי להתבייש בהם, אנחנו יותר משמחים לערוך אירוע הוקרה לשושה גורן" – כך עליזה דיין חממה, מנכ"לית מרכז מורשת יהדות בבל, "באירוע תציג שושה קטעים מרגשים ומלאי הומור מתוך הצגות היחיד שלה, תוך כדי שיחה עם המנחה ושדר התרבות גואל פינטו על מסלולי חייה. השחקנית מיכל בת אדם והשחקן אלון אבוטבול ישתתפו בהקראה אומנותית של קטעים מההצגות של שושה, ותהיה גם מוסיקה שתפרוט על נימי הלב….צפוי לנו בוקר מקסים ומרגש".

באירוע גואל פינטו – בשיחה עם שושה גורן, מיכל בת אדם ואלון אבוטבול – קריאת קטעים מספרה של שושה גורן "50 סיפורי במה", יניב וסמיר חיו – קטעי מוזיקה, שושה גורן בקטעי משחק. יום שישי |21.7.23| בשעה 10:30. מרכז מורשת יהדות בבל, שד' מרדכי בן-פורת 83, אור-יהודה. להרשמה: טל'/וואטסאפ: 03-5339278-9 | [email protected]

נטע ליבר שפר עם הפרס ע"ש חיים שיף לאמנות פיגורטיבית-ריאליסטית לשנת 2023

ועדת פרס שיף הכריזה על הזוכה בפרס שיף לשנת 2023 – האמנית נטע ליבר שפר. הפרס כולל מענק כספי בסך 10,000 דולר ותערוכת יחיד מלווה בקטלוג במוזיאון תל אביב לאמנות שתתקיים ביוני 2024. השנה הגישו 121 אמנים את מועמדותם. האמנית הזוכה נבחרה ע"י חבר ועדת השופטים של הפרס: האוצרת הראשית של מוזיאון תל אביב לאמנות, מירה לפידות, האוצרת עמנואלה קלו, חבר מועצת המנהלים דורון סבג, ד"ר אריאל הירשפלד, וד"ר דיויד גרייבס. משקיפים: מנכ"לית מוזיאון תל אביב לאמנות טניה כהן-עוזיאלי, ומייסד הפרס, מר דובי שיף.

מנימוקי חבר השופטים: "עבודתה של נטע ליבר שפר, בולטת בממדיה העצומים, בעושר הפרטים ובאמביציה של "סיפור המסגרת שמאגד אותן. הדבר מפתיע שבעתיים, מאחר שהמדיום שבו היא עובדת הוא רישום – בעיפרון, בפחם או בצבעי מים על ניירות גדולים. ליבר שפר נעה בווירטואוזיות בין עבודות המכסות את קירות הגלריה ומטעות את העין (trompe-l'œil) לראות ברישום את המשכה של אדריכלות החלל. תיאור של מדפים עמוסים בחדר פלאות אקלקטי בדוי, שעליהם מגובבים שכיות חמדה, פסלים וחפצים משלל תרבויות; וסדרה חדשה של רישומי סירות הנושאות "פגים היסטוריים" של דמויות שונות מתנועות פוליטיות ותרבותיות שנזנחו ולא מומשו. הרישום בידיה הופך לכלי אפקטיבי ביצירת חוויית צפייה מושכת עין ולב, אך גם כאמצעי חוקר ומתעד המתחקה אחר שרידים תרבותיים, היסטוריות ידועות יותר ופחות, וכזה היכול להשיב חיים במה שנידון לכליה ושכחה".

נטע ליבר שפר (ילידת 1972) היא בוגרת תואר שני בהצטיינות בחוג לאמנות באוניברסיטת חיפה, ותואר ראשון במחלקה לאמנות בבצלאל, ירושלים.

חיים שיף (1924-2000), היה איש עסקים, מלונאי ואספן אמנות ישראלית, שתמך רבות באמנים צעירים ובלתי ידועים. בנו (דובי) שיף, גם הוא אספן אמנות נלהב, החליט להנציח את זכרו של אביו באמצעות הענקת פרס שנתי במוזיאון תל אביב, לאמן/נית ישראלי בולט בתחום האמנות הפיגורטיבית ריאליסטית.

הפרס ע"ש חיים שיף לאמנות פיגורטיבית-ריאליסטית נוסד בשנת 2008 ובמהלך השנים ביסס את מעמדו בשדה האמנות הישראלי ובתערוכות של אמנים זוכי הפרסים שמשכו קהל רב. זוכי הפרס: אמנון דוד ער 2008/ מיה זר 2009 / ערן רשף 2010/ אורית אקטע הילדסהיים 2011/ אלדד פרבר, סיגל צברי 2012/ דוד ניפו 2013/ ליאוניד בלקלב 2014/ עפר רותם 2015/פאטמה שנאן 2016/ מתן בן כנען 2017/ סמאח שחאדה 2018/ טגיסט יוסף רון 2019/ ישראל חמד 2020 / שירה זלוור 2021/ רוני טהרלב 2022.

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *