סוּפְלֶהsoufflé היא תְּפִיחָה שהגדרתה פּשטידה מתבליל מקוּלש בּקצף חלבּוֹנים ||| שימו לב להקציף את החלבונים במידה הנכונה – בהקצפה יתר על המידה הם יתפרקו ||| אם תוכלו שלבו גם את הכמהין ותשדרגו את התפיחה ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מצרכים (6 מנות)
- 50 גרם חמאה
- 1/3 כוס גבינת פרמז'ן מגורדת
- 20 גרם שאלוט קצוץ
- 45 גרם קמח
- 1.5 כוסות חלב
- 1/2 כפית מלח, יותר לפי הצורך
- קורט פלפל לבן גרוס טרי
- קורט אגוז מוסקט
- 6 חלמוני ביצים XL
- 7 חלבוני ביצים XL
- 1/8 כפית אבקת אפייה
- 100 גרם גבינת גרוייר Gruyère, מגורדת (או שילוב עם קומטה Comté ובופור Beaufort)
- שדרוג: כמהין שחור או לבן בגודל טוב, מגורד
אופן הכנה
- משמנים תבנית סופלה בנפח 2 ליטר עם 2 כפיות חמאה רכה
- מפזרים 2 כפות גרידת פרמז'ן על פני תחתית התבנית
- מחממים תנור ל- 210 מעלות כשהרשת ממוקמת בשליש התחתון
- הכנת הבשמל: הניחו מסננת מעל קערה גדולה והניחו בצד.
- מחממים את החמאה שנותרה על להבה בינונית בסיר כבד בגודל בינוני
- מוסיפים את השאלוט ומטגנים 2-3 דקות תוך כדי ערבוב עד לשקיפות (לא להשחים)
- מערבבים פנימה קמח ומבשלים תוך ערבוב כ -3 דקות עד לקבלת תערובת חלקה ומבעבעת, אך לא שחומה
- הערה: תקבלו תערובת בעלת מרקם של חול רטוב
- מסירים מהלהבה ומקציפים חלב בבת אחת
- מחזירים ללהבה ומביאים לרתיחה תוך כדי הקצפה
- ממשיכים להקציף עד שהתערובת מתחילה להסמיך
- מעבירים ללהבה נמוכה מאוד ומבשלים למשך 5-10 דקות, תוך שמערבבים לעיתים קרובות עם מטרפה ומגרדים תחתית וקצוות הסיר בעזרת מרית גומי. טיפ: הרוטב יהיה סמיך למדי ולא אמור להיות לו טעם של קמח גולמי
- מוסיפים 1/2 כפית מלח, פלפל לבן ואגוז המוסקט ומערבבים
- בזמן שהבלילה עדיין חם, מסננים אותה לקערה הגדולה שהכנו מבעוד מועד
- מקציפים מיד חלמונים לרוטב, אחד בכל פעם
- תקנו טעמים עם מלח ופלפל
- במיקסר עם וו גיטרה התחילו להקציף חלבוני ביצים במהירות נמוכה
- כשהם מתחילים להקציף, מוסיפים אבקת אפייה וקורט מלח
- ממשיכים להקציף עד שמקבלים קצפת יציבה נוקשה אך לא יבשה. הערה: היזהרו שלא להקציף יתר על המידה כי חלבוני הביצה יתפרקו כשאתם מקפלים אותם לרוטב, מה שיהפוך את תערובת הסופלה לגרגרית
- בעזרת מרית גומי גדולה מערבבים רבע מחלבוני הביצה לרוטב
- מערבבים את גבינת הגרוייר ושארית גבינת הפרמז'ן וכמהין אם משתמשים
- מקפלים בעדינות את חלבוני הביצים שנותרו לתערובת, וערבבו במהירות אך בזהירות כדי שהחלבונים לא יתפרקו
- שפכו בזהירות את התערובת לכלי הסופלה המרופד
- מכניסים לתנור, ומורידים את החום ל- 190 מעלות
- אופים 30-35 דקות, עד שהסופלה תופח מעל החלק העליון של התבשיל, וחלקו העליון של הסופלה חום זהוב
- כבו את התנור ותנו למאפה לשבת 5 דקות בחום התנור (הרוטב באמצע יסמיך מעט, אבל הסופלה יישאר תפוח)
- להגיש חם
בתיאבון Bon appétit