מה מקור הקוסקוס ולמה ביום שלישי ושישי ||| סולת והרבה ירקות שמשמחים כל שולחן חגיגי ||| מתכון קל להכנה ובריא ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך <<<
קוסקוס كسكس כֻסְכֻס
במחוזותינו תמצאו קוסקוס בכל מקום ובכל יום אבל לא כך היה תמיד. יותר מכך, במדינות רבות נוספות תמצאו מנות קוסקוס כמו במטבח האיטלקי, היווני וגם במדינות מערביות רבות. מה מקור הקוסקוס? למה יום שלישי ושישי? גם מתכון לקדרת מרק ירקות כתוספת לקוסקוס.
מקור הקוסקוס
מקור הקוסקוס הוא באי ג'רבה שבתוניס והוא מאכל שהיה נפוץ בקרב קהילת יהודי ג'רבה ומשם לשאר קהילות יהודי צפון אפריקה. לא ניכנס לויכוח בין הקהילות השונות של מי יותר טוב, או ראשון, אבל לפי הידוע זה המקור. משם התגלגל המאכל גם לדרום איטליה והפך לחלק חשוב במטבח של דרום איטליה אבל שם ממאכל המושתת על מנה צמחונית או בשרית הגרסה האיטלקית מושתתת על קוסקוס של פירות ים ודגים.
מתי אוכלים קוסקוס
ארוחת קוסקוס היתה חגיגית וכך הפכה בקרב יהודי צפון אפריקה למנת האוכל המקובלת לערבי שבת וערבי חג. בתוניס, מקובל שהמאפיות סגורות ליום המנוחה שלהן, ביום שלישי. כך אימצו יהודי תוניס את הקוסקוס כפחמימה חליפית ללחם, ליום שלישי בו המאפיות סגורות. בעבר, במסעדות פועלים אפשר היה למצוא קוסקוס רק בימי שלישי גם בארצנו.
איך מכינים קוסקוס מסולת
מתכון לקוסקוס צמחוני
מצרכים
- 700 גרם קוסקוס מוכן (אפשר גם משקית)
מצרכים לקדרת המרק
- 1 כוס גרגרי חומוס שהושרו לפחות כל הלילה
- 4 קישואים או זוקיני חתוכים לפרוסות עבות
- 4 גזר חתוכים לפרוסות עבות
- 1/2 ק"ג דלעת חתוכה לריבועים גדולים
- 1/2 כרוב לבן חתוך גס
- 1 בצל גדול חתוך גס
- 1 שורש סלרי חתוך גס
- עלי סלרי
- 5 גרגרי פלפל אנגלי
- 5 עלי דפנה
- 2 כפות שמן זית
- 2 שיני שום פרוס
- 1 כפית בהרט
- 1 כפית קארי
- 1 כפית כורכום
- 1/2 מקל קינמון
- צרור כוסברה קצוצה
- 2 ליטר מים
אופן הכנה
- לחמם סיר עם שמן הזית על להבה בינונית
- להכניס לרשת את עלי הדפנה, הקינמון והפלפל האנגלי
- להוסיף המצרכים לפי הסדר הבא: כל הירקות (למעט עלי הסלרי והכוסברה), שום ותבלינים ולבסוף את הרשת עם התבלינים מסעיף הקודם
- ממשיכים לערבב ומוסיפים את המים, עלי הסלרי וגרגרי החומוס מהלילה
- מביאים לרתיחה על להבה גדולה ולאחר הרתיחה להנמיך ללהבה בינונית
- מבשלים עד שהחומוס מתרכך
- מוציאים את עלי הסלרי ומתקנים תיבול במלח ופלפל
הצעת הגשה
ממלאים צלחת עם קוסקוס ועושים בור במרכזה. ממלאים הבור מתבשיל קדרת הירקות ומפזרים מעל כוסברה קצוצה
מתכון של קוסקוס ביתי וצמחוני
מצרכים (6 מנות)
- 1 ק"ג סולת
- 1/2 כוס שמן זית + 1/4 כוס שמן זית
- מים לפי העין
- 1 כף מלח
למרק
- 2 גזר
- 2 קישוא
- 2 תפוחי אדמה
- חצי פרוסת דלעת
- כוס גרגרי חומוס
- 1 בצל לבן
- 1 גבעול סלרי
- צרור פטרוזיליה
- כורכום
- מלח
- פלפל
אופן הכנה
- מרתיחים מים בסיר אידוי
- שופכים את הסולת לקערה ומוסיפים את שמן הזית, מים וכפית מלח
- מערבבים עם הידיים היטב כך שכל גרגרי הסולת יהיו ספוגים הנוזלים
- מעבירים לסיר האידוי ומבשלים כשעה
- מקלפים וחותכים את כל הירקות של המרק ומכניסים לסיר
- מוסיפים מים ומביאים לרתיחה
- מוסיפים התבלינים וממשיכים על להבה נמוכה עד להתרככות גרגרי החומוס, גזר ותפוחי האדמה
- מוציאים הקוסקוס מסיר האידוי ומסננים
- הגרגרי סולת שעברו את המסננת, מעבירים לקערה ומוסיפים עוד 1/4 כוס שמן זית ומים ומערבבים עד לספיגה בסולת
- מחזירים לבישול של עוד 30 דקות בסיר אידוי
- מחברים כל חלקי הסולת קוסקוס ועוטפים הקערה בניילון ניצמד למשך שעה
- מגישים הקוסקוס עם המרק
בתיאבון
בתיאבון
תגובה אחת
Hi,
There is a debate between those who thin that the origin of couscous in Tunisian or Berberian.
We know 3 things for sure :
1) because of romains ,jews arrived in Marroco 2000 years ago and they lived in the mountains
2) Jews of this diaspora where living in good neibourship whith beber people
3) Marrocan jews eat couscous at each rosh hodesh because it is specified in parashat a hodesh "Solet", this is a tradition
Can we suppose a jewish influence ?