הידעתם שלובסטר חי יותר מבני אדם ||| איך אוכלים לובסטר בלי להתלכלך ||| איפה תמצאו לובסטר הכי הכי בעולם ||| מתכון פאי לובסטר Lobster Pie ||| איפה נמצא המוח ואיך הלובסטר טועם את האוכל ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
לובסטר או מחושתן Lobster
סרטן החי בקרקעית הים ובעיקר במים קרים. הלובסטר הוא בעל חיים ימי שהשלד שלו הוא חיצוני ומשמש אותו להגנה וכך כשמקלפים אותו מקבלים בשר נטו, רך ועסיסי. כשהלובסטר גדל הוא משיל את השריון שלו ומגדל חדש וגדול יותר במקומו. אופיו של הלובסטר הוא מתבודד ומחפש נקיקים וקרקעית ים עם מאורות שיוכל להסתתר בהן ביחוד בזמן גידול השריון החדש.
הלובסטר ניחן בכמה תכונות שרובנו היינו רוצים גם כן. הוא ממשיך לגדול כל אורך חייו ועד מותו. לובסטרים יכולים להגיע לגודל של 1 מטר ויותר. בספר השיאים של גינס מציינים שהלובסטר הכי גדול שנתפס היה בקנדה והוא הגיע למשקל 20 ק"ג. הלובסטר מצטיין במנגנון פינוי פסולת רעילה מגופו, חידוש רקמות ואף שחזור איברים שאיבד ופעילות מיוחדת של תאי גזע. תודות לנפלאותיו של הלובסטר הוא הפך להיות מעדן נחשק ברחבי תבל.
גודלו של לובסטר תלוי בגיל. לובסטר בגודל של חצי ק"ג לפחות יהיה בגיל 5-7 שנים. ואילו לובסטר ענק במשקל 1.5 ק"ג יהיה בן 15-20 שנים. כבר דגו בעבר לובסטרים ענקיים שככול הנראה חיו 70-100 שנים.
צבעו של הלובסטר הנפוץ בצפון אמריקה הוא חום-ירוק ויש גם לובסטרים בצבע צהוב ואפילו כחול. רק בעת הבישול הלובסטר הופך לאדום-כתום – הצבע המוכר לנו על הצלחת.
טיול במיין ארה"ב Main
בטיול שערכנו לאחרונה בצפון מזרח ארה"ב, בדרכנו לפארק אקדיה Acadia, ככל שהתקרבנו לשמורה התרבו מסעדות עם שורת קדרות מהבילות בחזיתן. כמי שמגיע ממחוזותינו המזרח תיכוניים חשבנו תחילה שעושים שם מנגל וסטייקים על האש אבל די מהר הבננו במה מדובר ועצרנו באחת ממסעדות הלובסטרים לאורך הדרך בואך בר הרבור Bar Harbor.
במסעדת הלובסטרים מוגשים רק לובסטרים מבושלים במי ים או לנמנעים ממאכלי ים, אפשר להסתפק בהמבורגר. רבים מהסועדים הזמינו גם וגם. אנחנו התפצלנו לאוהב הים עם לובסטר 1 ק"ג והנמנעת מהים והמבורגר לא מפתה במיוחד.
ניגשנו לבריכת הלובסטרים לבחור מבין עשרות הלובסטרים שהצבתות שלהם כפותים כי לא נעים לקבל צביטה מלובסטר חי. הומלץ לנו על אחד הלובסטרים כאחד שמתאים לגודל שביקשנו – 2 פאונד, והלובסטר הגדול, 1.1 ק"ג גודלו, הועבר אחר כבוד למתקן בו שורת קדרות עמוקות עם מי ים רותחים ומהבילים. השף האמון על המתקן הכניס את הלובסטר החי והחום-ירוק למים הרותחים ואנחנו ניגשנו לשולחן שלנו לכוס בירה והמתנה לגמר הבישול המהיר של הלובסטר. לאחר כ-15 דקות הגיע אחר כבוד, הלובסטר שהוא אדום בוהק וללא תנועה. בנוסף קיבלנו סינר וכלי ארוך ומיוחד שאיתו אפשר לשלוף את בשר הרגליים הארוכות וצרות של הלובסטר.
איך אוכלים לובסטר
כמי שכבר אחל כמה וכמה לובסטרים בחייו, במקומות שונים בעולם (צ'ילה, אלסקה ועוד) המלאכה היתה פשוטה לי אבל אביבה היתה מוקסמת מהמהימנות והמקצועיות שהפגנתי כך שדי מהר הדלי שמיועד לשריון הלובסטרים היה מלא והצלחת וכוס הבירה היו ריקים.
יש להיפרד מהרגליים שבהן אין הרבה בשר ויש הרבה עבודה ושריון. עם הכלי הארוך שבקצהו אנקול קטן, שולפים את רצועות השריר הלבן של הלובסטר. תוך כדי המאבק עם השריון מידי פעם משפריץ מיץ מהלובסטר והרי לשם כך לבשתי את הסינר.
לאחר שסיימנו את הרגליים עוברים לגוף ומשאירים את הזנב, שהוא הנתח העסיסי ביותר והקל ביותר לקילוף, לסוף. מקלפים עם הידיים את השריון ולפניכם נתח בשר לבן עסיסי וטעים טעים. כאמור, את הזנב משאירים לסוף וכך אחרי שעבדנו "קשה" הגענו לטעם גן עדן בעבודה הכי קלה כי הפרדת הבשר מהשריון בזנב היא קלה ביותר.
הידעת?
*** עד לפני מאה שנים, לובסטר היה מאכל עניים של המהגרים לאמריקה. בשר בקר או הודו היו המעדן.
*** בשר הלובסטר עשיר באומגה 3 יותר מכל דג אחר
*** 100 גרם בשר לובסטר = 100 קלוריות (לעומת 190 קלוריות לבשר בקר רזה 5%)
*** מוחו של הלובסטר נמצא ב….גרון
*** חוש הטעם של הלובסטר מתרכז ברגליים שלו
*** 2 הצבתות של הלובסטר, משמשות לאכילה והן חדות וחזקות. לובסטר עצבני בוגר יכול להוריד אצבע של אדם.
מתכון: פאי לובסטר Lobster Pie
מצרכים (4-6 מנות)
לציפוי
- 1/2 כוס קרקרים מלוחים מרוסקים
- 2 כפות שמן זית
- 1/2 כפית פפריקה
- 2 כפות פתיתי גבינת פרמז'ן
למילוי
- 2 כפות שמן זית + 3 כפות שמן זית
- 1/4 כוס דובדבנים מיובשים
- 350 גרם בשר לובסטר מבושל וקצוץ
- 3 כפות קמח
- 5 כוסות שמנת מתוקה
- 4 חלמון ביצה (הצהוב של הביצה)
לקישוט
- עירית קצוצה
אופן הכנה
- לחמם תנור עם רשת באמצע הגובה, ל- 180 מעלות
- שפתו בקערה קטנה את שמן הזית, שברי הקרקרים, פפריקה והפרמז'ו (חומרי הציפוי)
- ערבבו לקבלת בלילה אחידה והשאירו בצד
- קחו מחבת ושפכו את 2 כפות שמן הזית לתוכו וחממו
- הוסיפו את הדובדבנים וטגנו כדקה
- הוסיפו את בשר הלובסטרים וערבבו תוך כדי טיגון בחום בינוני
- שפכו מהמחבת את הנוזלים, ושמרו את הנוזלים בכלי בצד
- קחו סיר 2 ליטר ושפכו את שאר שמן הזית על להבה בינונית
- הוסיפו את הקמח וערבבו עד קבלת תערובת אחידה ובוהקת
- הוסיפו את השמנת מתוקה לתערובת הלובסטר שבמחבת ותערבבו
- אחדו תוכן המחבת (תערובת הלובסטר) לסיר (עם הקמח)
- הגבירו הלהבה לבינונית–גבוהה תוך ערבוב מתמיד, עד שהרוטב מסמיך למשך כ-3 דקות
- שפכו סיר קטן 1/2 כוס מהרוטב ששמרתם בצד מהמחבת והוסיפו את חלמוני הביצה אחת אחת וערבבו כל פעם
- ערבבו על להבה נמוכה כ-3 דקות, עד הסמכה
- אחדו את התערובת והבלילה וערבבו לקבלת תערובת אחידה
- שפתו לקערת זכוכית בינונית
- שפכו מעל את תערובת הציפוי שהכנתם מראש
- שימו בתנור בגובה אמצע לאפיה של 10-15 דקות
- להגיש חם ולפזר מעל עירית קצוצה
מתכון: קדירת זנב לובסטר Lobster Tail Casserole
מצרכים (8-10 מנות)
- 10 יחידות זנב לובסטר בינוניים
- 1/5 כוס שמן זית
- 1/4 כוס קמח
- 3 כפיות מלח
- 1/2 כפית פלפל טחון
- 2 כפיות פפריקה
- 1 כף בצל קצוץ
- 5 כוסות חלב
- 5 כוסות שמנת רגילה
- 1/3 כוס דובדבנים יבשים
- 350 גרם אטריות ביצים
- פירורי לחם
אופן הכנה
- הכניסו זנבות הלובסטר לסיר וכסו עם מי מלח
- הביאו לרתיחה ובשלו 5 דקות נוספות
- סננו את המים וקצצו את בשר זנבות הלובסטר לחתיכות ביס ושימו בצד
- הרתיחו מים בסיר 3 ליטר עם כפית מלח ומעט שמן והטילו למים הרתוחים את האטריות
- בשלו האטריות למשך 5 דקות
- סננו מהמים ושימו בצד
- ערבבו בסיר את שמן הזית, קמח, מלח, פפריקה, פלפל שחור, בצל קצוץ
- הוסיפו החלב והשמנת וערבבו על להבה נמוכה עד להסמכה
- הוסיפו לסיר את הדובדבנים ואת זנבות הלובסטר וערבבו לתערובת אחידה
- הוסיפו האטריות וערבבו לקבלת תערובת אחידה
- קחו קדירה 3 ליטר ושמנו במעט שמן זית
- שפכו לקדירה את תערובת הלובסטר והאטריות
- צפו בפרורי לחם
- חממו תנור ל- 190 מעלות
- הכניסו את הקדירה למרכז התנור לאפיה של כ-35 דקות
בתיאבון