מתכון: צִימֶעס

מאכל מתוק שנהוג לאכול בארוחה חגיגית ||| תבשיל על בסיס גזר ועוד ירקות ובעיקר פירות מתוקים ||| מאכל שמקורו במטבח היהודי הפולין והסביבה ||| 2 מתכונים להכנת צימעס וללקק את האצבעות ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך

צימעס (צילום דני בר)

צִימֶעס או לְפִיתָה

צימעס ביידיש ולפיתה עפ"י האקדמיה ללשון עברית, היא תבשיל של גזר עם פירות המוגש כתוספת אבל המאכל ידוע בעיקר כתבשיל גזר מתוק. השימוש הידוע הראשון במילה צימעס הוא משנת 1892 בלבד אבל מקורות התבשיל הם מהמטבח היהודי של מרכז אירופה עוד בימי הביניים.

הצימעס אינו קינוח כי אם תבשיל מתוק המלווה מנה עיקרית ועל כך מעיד גם שמו של המאכל צים-עס וביידיש צים היא התוספת, אס הוא האוכל. מראה הצימעס הוא תערובת של מוצרים ותבעים ומכאן בשפת היידיש הפכה המילה צימעס כשם נרדף לבלגן ואי סדר.

צבעו הכתום כהה של הגזר הוא תזכורת לזהב שמסמל את העושר והשפע שרוצים בחג ובעיקר בראש השנה. בנוסף, גזר ביידיש נקרא מער וביידיש הרבה זה מאר ומכאן המאכל נכנס לתפריט ראש השנה כסמל לברכה ש"יהי רצון שירבו זכויותינו".

צימעס של סבתא

מצרכים

  • 1/2 ק"ג גזר גמדי קפוא
  • 200 גרם שזיפים מיובשים מושרים לפחות 15 דקות במים
  • 2 כפות שמן זית עדין*
  • 2 כפות דבש
  • 1/2 כפית מלח
  • 2-3 כפות סוכר חום
  • 3/4 כוס מים
  • 1/4 כפית קינמון

אופן הכנה

  1. לחמם בסיר השמן ולהוסיף הדבש, מלח, סוכר חום וקינמון לבחוש להמסה
  2. להוסיף המים ולהביא להרתחה
  3. להוסיף הגזר גמדי והשזיפים
  4. לבשל על להבה נמוכה כשעה עד צמצום

צימעס כמו פעם 

 
- פרסומת -

 

מצרכים (6 מנות)

  • 1 ק"ג גזר
  • 1/4 כוס שמן זית עדין*
  • 2 כפות סוכר
  • קורט מלח
  • 200 גרם צימוקים ו/או שזיפים שחורים מיובשים

אופן הכנה

  1. לחמם בסיר השמן ולהוסיף הדבש, מלח, סוכר חום וקינמון לבחוש להמסה
  2. קולפים או מנקים היטב את הגזר וחותכים לפרוסות בעובי 2-3 מ"מ
  3. מעבירים פרוסות הגזר לסיר ביחד עם השמן, מים, סוכר ומעט מלח
  4. מביאים לרתיחה
  5. מנמיכים את הלהבה ומכסים את הסיר. מבשלים 45 דקות לפחות, או עד שהגזר רך מאוד וצבעו כתום-חום.

הערות וטיפים

טיפ: אפשר לחסוך זמן ולבשל את הגזר בסיר לחץ חצי בישול (20 דקות) ואח"כ להעביר לסיר הבישול

הערה: לא לבשל לריכוך מלא בסיר לחץ כי הגזר יתפרק בזמן הבישול הארוך לאחר מכן

בתיאבון

* לדעתנו תבחרו שמן זית מהזנים לצ'ינו, ארבקינה, קורינייקי ופיקואל ולא תצטערו.

כתיבת תגובה

אולי יעניין אותך: