מי אכל את האומלט הראשון ||| איפה הכינו את החביתה הראשונה שעד היום אוכלים כמותה ||| מה בין אומלט צרפתי לחביתה של אליעזר בן יהודה ||| מהם 3 כללי הזהב להכנת אומלט צרפתי קיסרי ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
חביתה בין נפוליאון לבן-יהודה
נפוליאון בדרכו לכבוש את כל אירופה, עבר עם צבאו בדרום צרפת ליד עיירה קטנה ודי ענייה בשם Bessières, Haute-Garonne. במקום זה החליט לחנות לתת לצבאו לנוח לאגור כוחות ואולי גם מעט להתאמן לפני היציאה אל הכיבושים הגדולים של אירופה.
באותו ערב בו היגיע לעיירה הוא נתן חופשה לטבח האישי שלו וביקש לסעוד את ליבו דווקא אצל בעל הפונדק היחיד שהיה בעיירה. בעל הפונדק המופתע, כמעט וחטף התקף לב סופני מפני שהמזווה שלו היה ריק לגמרי, אולי מלבד, מעט עשבי תבלין, כמה ביצים שהתרנגולות הטילו בבוקר, חלב טרי מהפרה היחידה ברפת וחמאה. ומה הוא יכול כבר להכין עם המצרכים האלו לקיסר הצרפתי רב ההוד וההדר?
ובכן כשאין ברירה אין ברירה או כמו שאומרים במלחמה כמו במלחמה! בעל הפונדק עשה כמיטב יכולתו: פשוט ערבב את כל המצרכים שהיו לא (כאמור, ביצים עשבי תיבול וחלב) וטגן את כל הכבודה, במחבת ענק בהרבה חמאה טרייה. הוא הגיש את המאכל עם לחם כפרי אפוי בו ברגע… האם יש דבר טוב מזה?
נפוליאון לא ידע אושר גדול מזה. הוא כל כך אהב את החביתה שמיד ציווה לאסוף את כל הביצים מכל האיכרים בעיירה להביא אל בעל הפונדק כדי שיכין למחרת לכל הצבא הרעב את אותה חביתה בדיוק, שקיבלה את השם המכובד אומלט Omelette, איך שהוא פועל יוצא מלטינית המבטא את העובדה שהחביתה של נפוליאון היתה מאד דקה.
ז'ול גופה Jules Gouffé כתב בשנת 1870: "הצלחתה של החביתה תלויה ב- 3 כללים חשובים שוויתור על אחד מהן גורם לרוב להחמצת הפעולה:
- לעולם אל תעשה חביתה של יותר מ 8 ביצים: עדיף להכין 2-3 חביתות ואשר חביתה של 8 ביצים
- עלינו להשתמש במחבת שתוכננה במיוחד להכנת חביתה
- אסור לנו לטרוף את הביצים יותר מדי זמן … אנו הורגים את הביצים על ידי טלטולן יתר על המידה, ולעולם לא נצליח לקבל כך חביתה שטעמה טוב ונראית טוב
אליעזר בן-יהודה חידש את המילה חביתה עבור אומלט – ביצה טרופה מטוגנת, על פי המילים המקראיות מַחֲבַת וחֲבִתִּים (מין מאפה שהוכן במחבת). ובאידיש קוראים לחביתה פאן־קוכען.
המתכון המקורי: החביתה של נפוליאון
מצרכים
- 2 ביצים
- 1/4 כוס חלב
- 2 כפות עשבי תבלין טריים: טימין, רוזמרין, פטרוזיליה קצוצים
- 50 גרם חמאה
אופן הכנה
- בקערה טורפים את הביצים ומוסיפים בהדרגה את החלב ועשבי התיבול
- ממיסים את החמאה במחבת בינוני על להבה בינונית
- מוסיפים את בלילת הביצים ומנמיכים את הלהבה
- מטגנים עד שהשוליים מזהיבים
- בעזרת כף שטוחה מקפלים חלק אחד של החביתה כלפי פנים ולאחר מכן את החלק השני כך שמתקבלות למעשה שלוש שכבות
הגשה
הופכים את המחבת מעל צלחת הגשה, ולצד החביתה פרוסות לחם כפרי
בתיאבון Bon appétit