מעדן חגיגי באירן ובמזרח תורכיה על בסיס אורז ||| מתכון ללא גלוטן שמתאים לנמנעים מגלוטן וגם כשר לפסח ||| זורח כמו השמש ומאיר את סוף הארוחה החגיגית ביחוד החגים מסוימים ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
זרדה או שולזרד
קינוח פודינג מתוק מאורז שצבעו צהוב עם זעפרן. באירן נקרא שולה-זרד שזה צהוב זורח, ובתורכיה זרדה. זהו מאכל חגיגי הפופולרי בחתונות, חגיגות לידה ובמהלך עשרת הימים הראשונים של חודש מוּחָרָם مـُحـَرَّم האיסלמי. השם בא מפרסית zardزرد שפירושו צהוב. באזורים מסוימים בטורקיה הוסיף כורכום Zerdeçal גם לקבלת צבע בוהק יותר.
בטורקיה, זרדה פופולרי מאוד באזורים שבהם באופן מסורתי נמצאים שדות אורז. במחוז אדירן שבמזרח תראקיה, המספק כמעט את מחצית ייצור האורז במדינה, זרד הוא קינוח מועדף. מרכיבי הטעם של זרד משתנים מעט מאזור לאזור בטורקיה, בהתאם לפירות המקומיים. זרד שונה מפודינג אורז במידה והוא מוכן עם מים במקום חלב.
מצרכים (4-6 מנות)
- 1 כוס אורז ארבוריו או אורז לריזוטו, לא שטוף
- 3 כוסות חלב
- 1 כוס שמנת מתוקה
- ½ כוס סוכר
- 1 כף תמצית וניל
- 1 מקל קינמון
- 1 תרמיל הל שחור
- 1 כף כורכום טחון
- 2 חוטי זעפרן, טחונים ואז מערבבים בכף מים
- 1/8 כפית מלח
- 3 כפות חמאה לא מלוחה קרה, חתוכה לקוביות קטנות
- 2 חלמוני ביצים XL
לקישוט
- 1 כפית קינמון טחון
- 1 כוס תות שדה מיובשים בהקפאה, טחונים דק
- ½ כוס פיסטוקים קלויים קצוצים גס
- מעט מלח ים גס
אופן הכנה
- הביאו 4 כוסות מים לרתיחה בסיר הולנדי או בסיר גדול אחר על אש גבוהה
- מוסיפים את האורז ומניחים לו להתבשל 1-2 דקות תוך ערבוב קבוע עד שהגרגירים מתחילים להתרכך בשוליים אך עדיין פריכים במרכז
- מסננים את האורז, אך לא שוטפים אותו
- שטפו את הסיר במים קרים כדי לקרר אותו ואז החזירו אותו לכיריים
- הוסיפו לסיר השטוף את החלב, שמנת מתוקה, סוכר, וניל, מקל קינמון, הל, כורכום, מי זעפרן ומלח ומביאים לרתיחה עדינה על להבה בינונית תוך שמערבבים מדי פעם
- הערה: אל תתפתו להעלות את חום הלהבה כדי שירתיח מהר יותר. המטרה היא לתת לתבלינים לחדור לאט לחלב והשמנת, כמו תה, לקבלת טעם עמוק
- מוסיפים את האורז ומערבבים לאט את האורז, כדי לוודא שגרגירי האורז כולם מצופים היטב
- מכסים את הסיר, ומורידים את הלהבה לנמוכה ומבשלים 35-45 דקות תוך כדי ערבוב כמה פעמים כדי לוודא שהגרגירים לא נדבקים לתחתית, עד שהתערובת מקבלת מרקם של פודינג דליל
- הערה: העיסה צריכה להיות עבה מספיק כדי לכסות את גב הכף, כשהאורז ישמור על מרקם צמיג
- מוסיפים את קוביות החמאה אחת אחר השנייה תוך ערבוב לשילוב מלא בין כל תוספת
- מסירים מהכיריים ומניחים להתקרר תוך ערבוב כ- 5 דקות עד לחום החדר+
- מערבבים את החלמונים פנימה אחד-אחד ומקבלים מרקם קטיפתי
הגשה
חלקו את זרדה בין הקערות. פזרו מעל קינמון הטחון, אבקת התות והפיסטוקים – לפי הסדר הזה. אבקת התות צריכה להיות השכבה העבה ביותר, לכסות את כל השטח. כתרו את הקערות בזילוף קל של מלח להעצמת הטעמים.
בתיאבון نوش جان