חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורו של מתכון: כדור שלג גרמני Schneeball

איפה אפשר לפגוש את כדורי השלג הגרמנים בקיץ ||| איך ואיפה הכל התחיל ||| 2 מתכונים לכדורי שלג מטוגנים ועשירי טעם שמובטח לכם שתתאהבו בהם ||| בסיס הבצק יכול להיות עטוף בכל מה שתאהבו ותוכלו תמיד להפתיעה ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…

כדורי שלג Schneeball בחלון הראווה (צילום דני בר)

כדורי השלג שלי

בכדורי השלג המתוקים, שגודל כל אחד מהם כ-10 ס"מ, פגשתי לראשונה לפני כ-15 שנים במדרחוב התוסס של היידלברג Heidelberg בגרמניה. זו הייתה ארוחת צהרים: כדור שלג אחד יחד עם כוס בירה חיטה מקומית – לא צריך יותר מזה. ככל שטיילתי וביקרתי יותר בעיר התחלתי גם לברר מה המקור של המאפה הזה, שלא מצאתי בשום מקום אחר פרט לעיירה רוטנבורג אוב דר טאובר Rothenburg ob der Tauber. אז מהו הסיפור של כדור הבצק הגרמני.

איך הכל התחיל

שמו של המאפה נלקח מהמראה שלו – כדור בצק שעטוף באבקת סוכר. זה היה המאפה הראשון וכך הכינו אותו תחילה לפני שהמציאו את גרסאות השוקולד ושלל התוספות האחרות.

כדורי השלג היו ידועים כבר 300 שנה לפחות, במיוחד באוסטריה ודרום גרמניה. בתחילת המאה ה-19, ספר הבישול של קתרינה פראטו Katharina Prato האוסטרית, נכתב על כדורי שלג שהוגשו פעם בעיקר באירועים מיוחדים כמו חתונות.

היום בנוסף לכדורי השלג הקלאסיים המאובקים באבקת סוכר, ניתן למצוא אותם מכוסים בשוקולד ואגוזים וכן במרציפן, וניל, נוגט ואחרים. יש המפליאים ועושים אותם ממולאים אבל עיקר התהילה הוא לתיירים המגיעים למקומות המעטים שנוהגים לאפות ולמכור אותם בהיידלברג וברוטנבורג.

מגוון כדורי שלג Schneeball בהיידלברג – הקתדרלה משתקפת בזכוכית (צילום דני בר)

הכנת כדורי שלג

המרכיבים הבסיסיים של כדורי השלג כוללים בדרך כלל קמח, ביצים, סוכר, חמאה, שמנת וכן שנאפס (ברנדי שזיפים) או יין. על מנת לקבל את הצורה האופיינית, חותכים רצועות לבצק המגולגל בעזרת גלגל בצק משונן. ואז, למשל, מושחל כף עץ לבצק באופן שרצועה ממוקמת לסירוגין מעל ידית הכף ואחת מתחתיה. לבסוף הכף מורמת כך שהבצק עם הרצועות יוצר דפוס בסיסי. לאחר מכן הוא מוסר מהידית ומונח במלקחיים מיוחדים – הידועים גם כברזל כדור שלג Schneeballeisen. לאחר מכן טובלים את זה בשמן רותח, ובתנועות מסתובבות חזקות נוצר בפנים מספיק חום שהבצק נאפה עד להזהבה. בזמן שהכדור בצק עדיין חם, מגלגלים אותו באבקת סוכר או סוכר אגיל או כל ציפוי שאוהבים.

מכיוון שכדור השלג הוא מאפה יבש הדומה לביסקוויט, יש לו חיי מדף ארוכים מאוד. ניתן לאחסן אותו עד 8 שבועות ללא צורך בקירור.

מתכון: מאפה כדור שלג גרמני

מצרכים

  • 4 חלמוני ביצים
  • 2 ביצים XL
  • 9 כפות שמנת
  • 1 כף סוכר
  • 2 מ"ל ליקר דובדבנים (שנפס Schnaps)
  • קורט מלח
  • 750 גרם קמח
  • שמן חמניות / קנולה לטיגון עמוק

לקישוט

  • אבקת סוכר או תערובת סוכר וקינמון

אופן הכנה

  1. מחממים סיר שמן ל- 180 מעלות
  2. הכנת הבצק: ערבבו בקערת מיקסר עם וו גיטרה את כל מצרכי הבצק עד שהבצק חלק
  3. מכניסים את הבצק למקרר למשך 30 דקות
  4. מרדדים את הבצק לריבועים או עיגולים בקוטר 20 ס"מ
  5. חורצים פסים של כ-2 ס"מ בבצק גך שישארו שוליים מחוברים ולא שכל הפסים נפרדים
  6. עם כף עץ קחו את הפסים לסירוגין. פעולה זו כמו לארוג את הבצק. קחו כל פס שני ומרימים את הכף וכך יוצרים כדור
  7. מכניסים בין שתי כפות מתכת גדולות מאד (כפות הגשה ממתכת)
  8. מניחים בסיר השמן ומטגנים את הכדורים במשך 6 דקות
  9. מניחים את הכדורים המטוגנים על נייר סופג
  10. מאבקים באבקת סוכר או בתערובת של סוכר-קינמון.

מתכון: כדורי שלג מטוגנים מרוטנבורג

מצרכים

לבצק

  • 500 גרם קמח
  • 100 גרם חמאה
  • 250 גרם שמנת חמוצה
  • קורט מלח
  • 2 ביצים XL
  • 2 חלמוני ביצים
  • 2 כפות ליקר דובדבנים (קירש שנאפס)

לטיגון

  • סיר גדול עם שמן טיגון

לזיגוג

כדורי שלג מצופי שוקולד Schneeball (צילום דני בר)

אופן הכנה

  1. מערבבים בקערה גדולה את מצרכי הבצק עד קבלת בצק חלק
  2. מקררים את הבצק למשך שעה
  3. מחממים את השמן ל -180 מעלות
  4. מחלקים את הבצק לכדורים בגודל לימון בינוני
  5. משטחים כל כדור בצק
  6. השתמשו בסכין או חותך בצק וחתכו פסים דקים בבצק השטוח והשאיר את הקצוות שלמים
  7. תפסו כל פס שני מפסי הבצק והרימו אותם כך שתחצו את הפסים משמאל מעל אלה שבצד ימין וצרו איזשהו בלגן של רצועות בצק
  8. שימו את "הבלגן" בצק על כף מחוררת וכסו את הכף עם כדור הבצק המבולגן, בכף מחוררת שנייה
  9. מכניסים את כדור הבצק בזהירות לשמן החם צבלי שהכדור יתפרק בדרך
  10. מטגנים 4-5 דקות, עד הזהבה
  11. מוציאים את כדור השלג על רשת מעל תבנית אפייה ומניחים לכדורי הבצק להתקרר
  12. הכנת הציפוי: השתמשו במחצית מאבקת הסוכר בקערה גדולה
  13. מוסיפים לקערה מעט מים ומערבבים, מוסיפים מים לפי הצורך עד שנוצר זיגוג סוכר מעט נוזלי
  14. הוסיפו לבלילה קצת מיץ לימון או תמצית רום לפי הטעם
  15. קחו את אחד מכדורי הבצק והכניסו אותו לקערת הזיגוג וגלגלו עד לציפוי מושלם
  16. הוציאו מהקערה את כדור השלג המצופה ותנו לעודפי הציפוי לטפטף למטה
  17. החזירו את כדור השלג המצופה לרשת לייבוש סופי

בתיאבון Guten Appetit

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *