מאכל רחוב מקסיקני שכבש את ה-BBQ האמריקאי והקנדי ||| מה מקור השם המוזר ואיך הוא נקרא בדרום אמריקה ||| איפה קוראים לו החיטה אינדיאנית ||| גם מתכון להכנת אלוטה בסגנון מקסיקני ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
תירס בצפון אמריקה
תירס מתוק נאכל על ידי שבטי אינדיאנים לפני שהמתיישבים האירופאים הגיעו לאמריקה, והיה מקור מזון מרכזי לשבט גלימור האינדיאני של האזור שהיום נמצאת בו מדינת אוהיו Ohio בארה"ב. בני המאיה Maya אכלו תירס מתוק כגידול מזון בסיסי ואכלו אותו מהקלח, או צלו אותו או הרתיחו אותו במים. גם הקנדים הילידים באזורים הדרומיים של קנדה של ימינו, נהגו לאכול תירס כמרכיב מרכזי. זו גם הסיבה שתירס קלוי הפך להיות אחד המאכלים הנצרכים ביותר ב-4 ביולי – יום העצמאות האמריקאי.
אלוטה Elote
במרכז אמריקה (למעט פנמה) ובמקסיקו, קלח תירס, על הצמח או בנפרד, נקרא אלוטה elote (מהמונח בשפת הנאוואטל Nahuatl שמשמעותו קלח רך elotitutl) והשם נתפש גם במקסיקו ובמרכז ודרום ארצות הברית. בארצות רבות בדרום אמריקה, קלח תירס נקרא צ'וקלו Choclo שמקורו במילהchuqllu בשפת הקצ'ואה Quechua. שמות נוספים בספרדית הם חוחוטו Jojoto או מזורקו Mazorca.
באל סלבדור, מקסיקו ובמדינות הגבול של ארצות הברית, אלוטה נאכל בדרך כלל כמנה מתוקה או מלוחה. לרוב מבשלים אותו במים עם מלח או תבלינים אחרים ולאחר מכן מוסיפים לתירס חמאה, מיונז ו/או גבינת קוטיחה Cotija מגורדת או גרסה של ירידי רחוב מקסיקנים: elotes locos תירס מטורף שזה תירס עם רוטב צ'ילי, מיץ לימון ומלח.
באזורים מסוימים במקסיקו נמכרות אלוטס elotes ברחוב על ידי רוכלים עם עגלה וגריל פחם Elotes asados להכנת האלוטס ורוכלים אלה מכונים אלוטרוס eloteros. קלחי התירס – אלוטות, בדרך כלל מבושלות ונמכרות עטופות בקליפות התירס. במרכז אמריקה נהוג לצלות תירס עם העלים במהלך הקציר הראשון של השנה – סוף יוני עד תחילת ספטמבר. במהלך תקופה זו ניתן לראות נשים בצידי הכביש המהיר לצד שדות התירס שמוכרים אלוטה בגריל מתובלת במיץ ליים ומלח.
בקוויבק קנדה, נהוג לאכול קלח תירס במסיבת épluchette de blé d'Inde, או מסיבת חיטה אינדיאנית – כך כינו הצרפתים את הצמח שגילו באמריקה (שחשבו שזו הודו) שאח"כ התקבל כשם תירס. במהלך חגיגה זו עורכים פיקניק כשהמשתתפים מקלפים וצולים את קלחי התירס שלהם.
מתכון: אלוטה מקסיקאי
מצרכים (4-6 מנות)
- 6-8 קלחי תירס טריים
- 400-500 גרם גבינה בולגרית קשה ומגורדת (או קוטיחה מקסיקנית)
- 1 כוס בצל ירוק, קצוץ דק לרוחב
- 2 כפות אבקת צ'ילי
- מלח
לרוטב המיונז
- 3 כפות פלפל צ’יפוטלה מיובש ומעושן
- 2 כפות שום כתוש
- 2 כפות מיץ ליים או לימון
- 1/2 ליים או לימון – גרידת הקליפה בלבד
- 1 כף שמן זית
- 1 כוס מיונז
- 1/4 כפית מלח
אופן הכנה
- יוצקים מים לסיר עמוק ומביאים לרתיחה
- ממליחים, מוסיפים את קלחי התירס ומבשלים כחצי שעה או עד לריכוך
- מסננים היטב
- הכנת רוטב המיונז: מערבבים את כל מצרכי הרוטב
הגשה
- חורכים את קלחי התירס אחד-אחד על מנגל או על הלהבה הגדולה בכיריים במשך 30 שניות, תוך שמסובבים אותם כך שהם נחרכים מכל הצדדים
- מעבירים את הקלחים לצלחות הגשה
- מורחים את הקלחים ברוטב
- מפזרים מעל גבינה, בצל ירוק ואבקת צ’ילי ומגישים מיד
בתיאבון Buen apetito