מתכון: סחלב חורפי חם ומפנק

שני מתכונים של פעם, למשקה חם ומשביע לימי החורף ובכלל ||| סַחְלָבּ سحلب Salep הוא המשקה שפעם היו עושים מצמחים שלא ניתן להשיגם יותר ||| מה מקורו של המשקה ומדוע הוא כל כך נפוץ ואהוב ||| הקשר בין המשקה לפרחי הסחלב היוקרתיים ונדירים כל כך ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…

סחלב טורקי חם (צילום אסף אברם)

סַחְלָבּ سحلب Salep

משקה הסחלב נקרא בשם זה בשום מקורות הכנת המשקה. בעבר היה נעשה שימוש בפקעות צמח הסחלב Orchid מזן מיוחד הגדל בדרום טורקיה, כבסיס להכנת המשקה ע"י טעינת הפקעות ובישולן. עקב הכחדת הצמח ונדירותו כיום, משתמשים בימינו בקמח תירס כתחליף.

סחלב רומאי, אנגלי או טורקי

הרומאים הקדמונים השתמשו בפקעות צמח הסחלב טחונים להכנת משקאות, אותם כינו במספר שמות, במיוחד סאטיריוןSatyrion  ופריאפיסקוס Priapiscus. השמות מרמזים על כך שמשקאות אלה נחשבו גם לאפרודיזיאק רב עוצמה. על הסחלב כתב פאראצלסוס Paracelsus במאה ה-16: "הנה שורש סאטיריון, האם הוא לא נוצר כמו החלקים הגבריים? אף אחד לא יכול להכחיש זאת. בהתאם, הקסם גילה אותו וגילה שהוא יכול להחזיר את הגמישות והתשוקה של האדם".

סחלב היה משקה פופולרי בארצות האימפריה העות'מאנית. היא זכתה למוניטין של משקה משמין במיוחד לנשים צעירות, כדי להפוך אותן למלאות יותר לפני הנישואין. צריכתו התפשטה מעבר לאימפריה העות'מנית לאנגליה וגרמניה עוד לפני שהכירו והתאהבו בקפה והתה, והיא הוצעה מאוחר יותר כמשקה חלופי בבתי קפה. באנגליה, המשקה היה ידוע בשם סלופ Saloop. המשקה היה פופולרי במאה 17-18 באנגליה, הכנתו דרשה להוסיף את אבקת פקעות הסחלב למים עד שתסמיך ואז המתיקו את המשקה והוסיפו נגיעות של מי ורדים. באנגליה גם מצאו תחליף לסחלב הטורקי בשימוש בפקעות סחלב בריטי המכונה אבני כלב Dogstones.

סחלב חםלחורף (צילום ממקור לא ידוע שימוש לפי סעיף 27א')

מצרכים (4-6 מנות)

  • 4 כוסות חלב
  • 6 כפיות גדושות קורנפלור
  • 40 גרם סוכר וניל

להגשה

  • שבבי קוקוס
  • פיסטוק/אגוז מרוסקים
  • קינמון

אופן הכנה

 
- פרסומת -

 
  1. בסיר קטן מביאים לרתיחה 3 כוסות חלב
  2. בקערה, מערבבים 1 כוס חלב קר עם הקורנפלור
  3. הערה: יש לערבב טוב שיהיה אחיד ובלי גושים
  4. כשהחלב בסיר רותח, מוסיפים לסיר על הכיריים את בלילת הקורנפלור, ומערבבים בהתמדה עד שמסמיך על להבה נמוכה
  5. כשכמעט רותח וכבר סמיך, מסירים מהאש
  6. מוסיפים הסוכר וניל ומערבבים שימס

הגשה

  • מוזגים לכוסות ומפזרים מלמעלה שבבי הפיסטוק/אגוז
  • מקשטים בקוקוס ונגיעת קינמון

מתכון: סחלב עשיר

מצרכים (2-3 מנות)

  • 3 כוסות חלב
  • 3 כפות סוכר
  • 5 כפיות תמצית וניל
  • 3 כפות קורנפלור
  • 1/2 כפית מי ורדים

להגשה

  • שבבי קוקוס
  • פיסטוק/אגוז קלויים מרוסקים
  • קינמון

אופן הכנה

  1. בסיר מבשלים על להבה בינונית את החלב, סוכר, תמצית וניל וקורנפלור תוך כדי ערבוב עד המסת כל המצרכים
  2. לבשל 9-10 דקות תוך ערבוב מתמיד שלא יווצרו גושים
  3. הוסיפו מי הוורדים וערבבו
  4. להוריד מהלהבה

הגשה

  • מוזגים לכוסות ומפזרים מלמעלה שבבי הפיסטוק/אגוז
  • מקשטים בקוקוס ונגיעת קינמון

בתיאבון  

כתיבת תגובה

אולי יעניין אותך: