הצצה למטבח מזרח תיכוני נסתר מהעין וכל כך שורשי ||| מתכונים מספר הבישול השומרוני שיצא זה עתה לאור ||| קצת על השומרונים ועל זבח השומרונים הידוע ||| מתכון חצילים במיץ רימונים بابا غنوج بعصير الرمان Eggplant with Pomegranate Juice ||| מתכון סלט עכובית מתובל سلطة عكوب متبلة Spiced Thistle ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
ספר הבישול השומרוני Samaritan Cookbook
ספר הבישול השומרוני הראשון אי פעם לוקח אתכם להרפתקה אל העולם המעט ידוע הזה של אוכל ומשקה ישראלי. אנו נוסעים לשני חצאי הקהילה: בחולון ובקריית לוזה, על הר גריזים מעל שכם. רוב האנשים שמעו את משל השומרוני הטוב, אך מעטים מבינים שהקהילה שוב מתחזקת היום, אבל מעטים מכירים או טעמו ממאכלי המטבח השומרוני. למרות שכמעט ונעלמו מדפי ההיסטוריה, אורח החיים השומרוני שרד 3,000 שנה בארץ הקודש וכיום הקהילה מונה כ-800 נפשות המחולקות לשני ריכוזים – שכונת השומרונים בחולון החילונית וקרית לוזה על הר גריזים הקדוש לשומרונים, שם גם נערך כל שנה זבח הפסח. לפני 6 שנים התארחתי בזבח השומרוני בהר גריזים וכתבתי על כך כאן…
הפעם נפנה זרקור לספר מתכונים שומרוניים ראשון מסוגו בעולם, שיצא לאחרונה לאור. מתכונים החל מהחומוס וסלט שומשום אבוקדו ועד קציצות טלה עם צנוברים ועוף עם זעתר, המטבח השומרוני הוא תערובת ייחודית של מסורות ים תיכוניות, המשקפות את טעמיו ותבליניו של המטבח הערבית העכשווית והמטבח של שכם והמזרח הקדום. לרכישת הספר כנסו לקישור…
מיהם השומרונים או שַמֶרִים Samaritansالسامريون
בני דת השומרונים טוענים שמוצאם משבט אפרים ושבט מנשה (שני בני יוסף) וכן מהלויים, שיש להם קשרים לשומרון העתיקה. על פי המסורת השומרונית, הפיצול בינם לבין בני דרום הדרום בראשות יהודה החל בתקופתו המקראית של הכומר אלי, כאשר בני דרום ישראל נפרדו מהמסורת המרכזית של ישראל.
השומרונים מאמינים כי עקרונות הדת שלהם, המבוססת על חומש השומרונים הוא דתם האמיתית של בני ישראל הקדומים מלפני גלות בבל, ונשמרה על ידי אלה שנותרו בארץ ישראל, להבדיל מהיהדות.
מתכון: חצילים במיץ רימונים بابا غنوج بعصير الرمان Eggplant with Pomegranate Juice
מצרכים
- 1 חציל גדול או 2 חצילים קטנים
- 1 שן שום כתושה
- ¼ כפית מלח
- 1 כף מיץ לימון
- ¼ כוס מיץ רימונים
- צרור פטרוזיליה
- קומץ זיתים שחורים
- שמן זית
- קומץ עלי נענע קצוצים
אופן הכנה
- צולים את החצילים
- מורידים את הקליפה
- מועכים את החלק הפנימי בקערה
- מוסיפים מלח, שום, מיץ לימון ומיץ רימונים
- טועמים ומתקנים תיבול לפי הטעם
- מצלחתים על צלחת שטוחה או צלחת הגשה יפה
- מקשטים עם עלי נענע וזיתים שחורים ו/או גרגרי רימונים
- בוזקים שמן זית
מתכון: סלט עכובית מתובל سلطة عكوب متبلة Spiced Thistle
עכובית عكوب או עַכּוּבּ שנקרא גם גדילן הוא קוץ נפוץ במחוזותינו שהפך לצמח מוגן עקב קטיף יתר לצרכי בישול ומרפא. חז"ל כרכו את העכובית והארטישוק: "וקוץ ודרדר תצמיח לך ואכלת את עשב השדה, קוץ זה קינרס, דרדר אלו עכביות".
מצרכים
- 2 כוסות גדילן
- 2 כפות מיץ לימון
- 2 שיני שום כתושות
- 1 כפית מלח
- ¼ כוס כוסברה קצוצה
- ½ כפית סומאק
- 1 כף שמן זית
אופן הכנה
- חתכו את הקוצים בעזרת מספריים
- שוטפים וחותכים את הגדילן לחתיכות קטנות
- מבשלים במים עד שהם מתרככים
- מסננים את הגדילן ומכניסים לקערה עם שאר המצרכים למעט שמן הזית
- מוסיפים את שמן הזית ומערבבים עוד קצת
- הניחו על צלחת הגשה
הערה: אם אין לכם עכובית אפשר להשתמש בצמחי בר מותרים, דומים אחרים
בתיאבון بالصحه والعافيه
2 Responses
רעיון מדהים….
כתבה יפה ויצירתית…
איך 'עלית' על זה לכתוב על שומרונים והמתכונים שלהם כשהספר הוא באנגלית…
בהצלחה…
תודה.
כשקוראים מרחבי העולם פונים ומבקשים חומרים מעניינים, אנחנו מוצאים כאלה.
הפעם זו היתה פנייה של העורך מניו יורק לפרסם לעם בציון