טיול אמצע השבוע בירושלים בין קודש לחול וכמו חו"ל ||| לילה מפנק במלון BROWN JLM החדש שבלב ליבה של ירושלים ||| המלון משקיף לגן העצמאות ולמוזיאון הסובלנות ||| ביקור בעין כרם והכרת מיזם נשים וסיפורים ||| הליכה קצרה מהמלון לרובע הארמני וסיפורי הרובע ||| פינת קולינריה ותרבות בנוקטורנו הוותיקה שלא נס ליחה ||| כל הפרטים והסיפורים בהמשך…
עֵין כֶּרֶם או עֵין כָּרֶם
התחלנו את ביקורנו הפעם בכניסה הדרום מערבית של ירושלים, בעין כרם שהפכה מכפר ערבי מרכזי מחוץ לעיר, לאבן שואבת של תרבות, אמנות ודת בכפיפה אחת.
עין כרם היא ישוב בן 3000 שנות היסטוריה והדבר ניכר בכל עבר ובכל פינה. המקום נחשב למקום הולדתו של יוחנן המטביל אבל לא רק בתקופת ישוע המקום היה חשוב. הנביא ירמיהו מזכיר את עין כרם בנבואתו על האויב שיגיע לירושלים מארץ יהודה. הכפר היה אתר עליה לרגל בדרך לירושלים כבר בתקופה הביזנטית ואילו הצלבנים קראו לכפר סנט זִ'יהַן דֶה-בּוּאָה וזו היתה תחנה חשובה בית מצודת בלמונט Belmont לבין ירושלים. לאחר מלחמת העצמאות והשתלטות צה"ל על הכפר ואדמותיו ביולי 1948, יושבו כ-150 משפחות עולים בבתי האבן הנטושים של עין כרם. במרוצת השנים גילו ירושלמים רבים את קסמה של השכונה הכפרית והציורית, ואט אט התחלפה אוכלוסיית העולים בבעלי מקצועות חופשיים, אמנים ואוכלוסייה אמידה אחרת. כיום השכונה מונה כאלפיים בתי אב אבל ללא ספר שגרעין הכפר על המנזרים, הכנסיות והנוף שסביבה הופכים את עין כרם לפנינה תיירותית לישראליים ולזרים.
התחלנו את ביקורנו בביתה של ז'קלין חביליו שקיבלה אותנו בשמחה ליהנות מהגן הקסום ומהאווירה בבית האבן המיוחד בה היא ובעלה רון חביליו גרים מזה כ-50 שנים. ישבנו בחדר מוקף בציוריה של ז'קלין שמספרת את מסעה ומסע המשפחה מאוקראינה דרך פולין לפריז. בהמשך המסע הגיע המשפחה לבואנוס איירס אבל ז'קלין המשיכה ולאחר סיום לימודיה עלתה לישראל כאן הכירה את רון והקימו את ביתם.
ז'קלין חביליו היא חלק מקהילת נשים וסיפורים בירושלים, שהיא קבוצה שמורכבת מנשים ירושלמיות ממגזרים שונים: חרדיות, חילוניות, דתיות וערביות, המתגוררות ברחבי העיר ולהן סיפור מעניין או מקום אירוח ייחודי. החברות חוצת המגזרים ושיתופי הפעולה שנוצרו בקהילה, מאפשרים-למי שמעוניין בכך- גם חוויית אירוח משולבת במספר בתים. בסיום הביקור והחוויה בה העשירה ז'קלין את עולמנו עם פתיחת צוהר לעולמה בעין כרם. יצאנו לסייר ולספוג מהאוויר והאווירה המיוחדים של עין כרם. פרטים והזמנות… או בטל':054-2550505 או 02-6298154 או בדוא"ל….
אויר פסגות ואווירה
יצאנו לסיור רגלי בסמטאות הריקות של עין כרם, כי להסתובב במקום באמצע השבוע מבטיח הרבה שלווה וכיף שלא כמו שמובטח למבקרים בסופ"ש בכלל ושבת בפרט.
המקום המרכזי הוא מעיין מרים (לא להתבלבל עם מעיין בשם זה בנצרת) שבו על פי האמונה נפגשו שתי בנות דודות הרות, מרים ואלישבע. מרים ילדה את ישוע ואלישבע את יוחנן לימים ישו ויוחנן המטביל. בין האתרים הנוצרים בכפר תמצאו את כנסיית יוחנן בהרים, כנסיית יוחנן המטביל היוונית-אורתודוקסית, מנזר גורני או מוסקוביה עם צריחי הכנסייה המוזהבים החולשים על הכפר מדרום. עוד מוסיפים לקדושת המקום גם כנסיית הביקור, מנזר האחיות ציון ומנזר סנט וינסנט. בימים אלה כל הכנסיות והמנזרים סגורים אבל עוד יחזרו ימים שאפשר יהיה לבקר בתוך הכנסיות ואף ללון בחלק מהמנזרים שבהן יש צימרים.
בכפר מספר מסעדות ובחרנו לשבת ולהתרענן עם כוס בירה צוננת מחבית, אחרי שנה ללא בירה בחבית עקב הנסיבות של ימי הקורונה.
אי אפשר שלא להזכיר את בוסתן עין כרם בערוץ היורד מערבה ממרכז הכפר שבו אפשר לטייל וליהנות מאוויר הרים צלול של כפר, כל כך קרוב לעיר הסואנת.
בתום הביקור יצאנו למרכז ירושלים למלון בראון החדש.
מלון Brown JLM
המלון החדש נמצא במיקום מרכזי בין שער יפו במזרח ושוק מחנה יהודה או רח' יפו במערב. בראון JLM ממוקם במבנה היסטורי מהמאה ה-19 שעבר שימור קפדני ומעליו נבנו קומות המלון. הלובי עם התקרה המצוירת ששומרה מוסיפים לסגנון הירושלמי האותנטי ומשתלבים אל תוך עיצוב העדכני והמוקפד של המלון. נהנינו מכוס קפה מפינת השתייה המוצעת לאורחי המלון (כי המסעדה ושירותי האוכל טרם אושרו להפעלה). העיצוב המשלב פריטי וינטג' מרהיבים שנאספו בשווקי פשפשים בארץ ובעולם ומספרים לנו שזה המשך לקו הסגנוני של Brown TLV המיתולוגי בתל אביב ושל ה- Brown Acropol החדש באתונה – מלונות הרשת. המלון הוא השלישי של רשת בראון בירושלים ומצטרף לווילה בראון ומלון וילה בראון במושבה שנפתח לאחרונה מחדש לאחר שיפוץ ושדרוג. בקרוב יצטרף מלון רביעי של הרשת בירושלים – מלון בראון מחנה יהודה, שייפתח באזור השוק האייקוני של ירושלים.
פנינו לחדרנו בקומה 4, שמוגדר בקטגוריית קלאסיק עם מרפסת עמידה צרפתית הפונה אל גן העצמאות הירוק. בחדר חיכה לנו בקבוק יין מפנק עם 2 כוסות, מכונת קפה נספרסו וחדר עירוני מצוין כמו מלונות רבים עירוניים שמכבדים את אורחיהם.
מהילל לנוקטורנו בבצלאל
לאחר התרעננות יצאנו לטיול לאורך רחוב הילל לכיוון רח' בצלאל לפגישה עם עמית, המנהל והבעלים של נוקטורנו – מוסד ירושלמי שהוא הרבה יותר ממסעדה, אבל על כך בהמשך.
בדרך העולה חלפנו על פני מוזיאון יהדות איטליה Nahon Museum of Italian Jewish Art, ובהמשך הרחוב שחוזר לחיי מסחר בעצלתיים, אחרי סגרים והגבלות בשנה האחרונה, מראה משמח ומעודד למרות שעדיין התנועה דלילה ברחוב. בהמשך הרחוב הגענו לרחוב בצלאל ולבית הקפה נוקטורנו לפגוש את עמית.
שמענו מעמית על 25 שנות קיומו של המקום בגלגולים וגרסאות שונות, וכמעט עשור של בעלות וניהול מתחם יחודי של תרבות אוכל, שתיה, מוסיקה ועיצוב – הכול תחת קורת גג אחת.
מיד בכניסה מורגשת האווירה החמה והביתית של המקום שמפגש עם עמית רק מסביר ומוסיף לכך. המקום מציע אוכל חלבי, צמחוני וטבעוני וכמובן כשר (כי הרי אנחנו בירושלים).
נוקטורנו מתפרש על פני 3 מפלסים. במפלס הכניסה המסעדה עם גלריה קטנה ואינטימית ומשקיפה על חלל הסועדים, במפלס העליון First Floor – אולם מואר עם שלל בוטיקים וחנות עיצובים של מעצבות אופנה, תכשיטים ואביזרים, ירושלמיות וישראליות וגם חנות מיוחדת מניו-יורק – Kosher SEX אבל זה כבר סיפור אחר. במפלס התחתון נוקטורנו Live חלל תרבות וההופעות חיות, הפועל במשך היום כחלק בלתי נפרד מהקפה-מסעדה, ובלילה מתעורר לסצנת בר והופעות חיות, שלדברי עמית, נסגר בבת אחת לאחר מסיבת הפורים ב-10 למרץ 2020 ובימים אלה מתחיל להתעורר ולהתארגן עם לוח מופעים חדש (בהתאם לתו הסגול והירוק).
התיישבנו עם כוס בירה וכוס שנדי לשמוע עוד על השנה הקשה שעברה ואיך מתארגנים וחוזרים לפעול עם כל הכוח מחדש. בעיות העובדים שבחל"ת, מגבלות הקורונה והמשלוחים שהיו ועדיין קיימים במשך השבוע ועוד.
התפריט של הנוקטורנו עשיר ומגוון, כך שכל אחד ואחת, כולל טבעונים, יוכלו למצוא בו מנה אהובה באיכות בלתי מתפשרת. בתפריט תמצאו ארוחות בוקר מיוחדות, שקשוקה שלדברי עמית היא הכי טעימה בעיר ועוד. בחרנו
בחרתי בסלט נוקטורנו – חסה, עלי בייבי, גבינת רוקפור, אגוזי מלך, שקדים, צנוברים, חמוציות, פירות העונה, וינגרט תוצרת בית (59 שקלים). מנה עסיסית ששלב האגוזים ושקדים ברוטב של הסלט מעשירים את טעמי הירק והפירות לחוויה שהרבה זמן לא טעמנו בפה.
העזר כנגדי בחרה בסלט פטריות כפרי – פטריות שמפיניון ופורטובלו מוקפצות בחמאת שום, חסה, עלי בייבי, עגבנייה, מלפפון, גבינת עיזים, וינגרט תוצרת בית (59 שקלים). מנה עשירה ושופעת של ירקות ופטריות שהרוטב מאחדם לחגיגה משותפת והרמונית.
פרטים על נוקטורנו באתר… או בפייסבוק… או ברחוב בצלאל 7, ירושלים.
לסיום חצינו את רחוב בצלאל לתוך שכונת נחלאות לטיול ערב עד לשוק מחנה יהודה הסמוך, שבשעות הערב שינה את תוכנו והיה הרבה פחות עמוס וצפוף.
חזרנו לאט למלון לקראת יום של חוויות ולתת לחוויות היום לשקוע אט אט.
רופטופ RoofTop בראון JLM
על גג המלון ניצבת בריכת אינפיניטי יפיפיה ולצידה מתחם שיזוף עם מיטות מפנקות לנוחות האורחים. לצד הבריכה מסעדה תיפתח בהמשך, כשיותר עקב הנסיבות, בה תוגש ארוחת הבוקר לאורחי המלון ובר קוקטיילים טרנדי שיארח עד השעות הקטנות של הלילה. הינתיים את ארוחת הבוקר עשינו בקפית – בית הקפה הכל כך מוכר בירושלים ונמצא 2 דקות הליכה מהמלון.
בראון JLM ממוקם על צומת הרחובות הלל ובן סירא. במרחק כמה פסיעות מצוי מדרחוב נחלת השבעה היפיפה על שלל המסעדות, החנויות והגלריות שבו. שער יפו והכניסה לעיר העתיקה והשוקקת נמצאים כ-5 דקות הליכה מן המלון. גן העצמאות נפרש מדרום למלון ובו גם בניין חדש שבו יוקם מוזיאון הסובלנות Museum of Tolerance Jerusalem שצפוי להיפתח עוד כשנה.
בראון JLM, הלל 41 ירושלים. טל': 02-6251900, להזמנות בקישור… או בטל': *9646
ארוחת בוקר וז'בוטינסקי השכן
הלכנו חיש קל בבוקר לקפה כפית בו מוגשת ארוחת בוקר זוגית לאורחי מלון בראון. הזדמנות לצפות בעיר המתעוררת לצד ארוחה מזינה וטרייה שמניעה את היום.
בדרכנו חזרה למלון הגענו לבית היסטורי שכן לבית המלון – רח' בן סירא פינת רח' שמעון בן שטח. כן גר זאב ז'בוטיסקי מסוף שנת 1919 ועד שנתפס ע"י הבריטים והועמד לדין באפריל שנת 1920 ונידון ל-15 שנות מאסר (בהם תרגם את הקומדיה האלוהית של דנטה, לעברית). הרמתי עיניי למרפסת עליה צולם ז'בוטינסקי וכמה אירוני היה לראות שלט של הרשימה המשותפת מתנוסס כתעמולת בחירות על המרפסת של ז'בוטינסקי.
חזרנו למלון להתארגנות לקראת יציאה לסיור לשער יפו בדרך לרובע הארמני הסמוך. היתה זו הזדמנות לגלות עם נוסף החיי בקרבנו לאחר סיפור הטיול שלנו בצפון אצל הצ'רקסים.
הרובע הארמני حارة الأرمن հայկական թաղամաս
לאחר צעידה קלילה וקצרה מהמלון הגענו לשער יפו ומגדל דוד הסמוך. פנינו דרומה לעבר הרובע הארמני שכבר מהחנות הראשונה חשנו באווירה ובתרבות שנחשפנו לדומה לה בעבר.
העם הארמני מגיע מאזור הקווקז כמו הצ'רקסים וכמו הגאורגים השכנים. הארמנים היו הראשונים לקבל על עצמם, כעם, את הנצרות (בגאורגיה יטענו שה הראשונים אבל בכל מקרה מדובר על המאה ה- 4 בשני העמים. מכאן החיבור הדתי הצמוד לירושלים ולארץ ישראל אבל הגורל של שני העמים – היהודים והארמנים דומה בכמה נקודות היסטוריות נוספות.
עד לפני כ-100 שנים רוב הארמנים בירושלים בפרט ובשטחי פלסטינה בכלל היו אנשי דת ונזירים אולם הטבח שעשו בארמנים הטורקים, שעד ימינו יש התנגדות עזה של הטורקים לקבל על עצמם אחריות לטבח ולרצח העם שערכו בארמנים לפני כ-100 שנים, הניס כמה אלפי ארמנים משטחי העות'מנים לאזור בשליטת המנדט הבריטי והמנדט הצרפתי צפונה לנו.
הרובע הארמני הוא שטח שכולו שייך לפטריארכייה הארמנית וכל תושביו שוכרים ביתם מהכנסייה.
ארמנים Հայեր
העם הארמני מונה היום כ- 8 מיליוני נפש כאשר הריכוז הגדול ביותר נמצא כמובן בארמניה, שהיא מדינה חדשה שקמה בשנת 1991 עם התפרקות ברית המועצות, ובה חיים כ-3 מיליון ארמנים. ברוסיה חיים כ-2 מיליון ארמנים, בארה"ב 1.5 מיליון ארמנים, בצרפת 750,000 ארמנים, בטורקיה נותרו כ- 50,000 ארמנים ובישראל 5,000 ארמנים לערך.
שואת הארמנים Armenian Genocide היתה שרשרת אירועים מתוכננים ושתטים שגרמה למותם ולמנוסתם של מיליוני ארמנים מתורכיה החל מאפריל 1915 ועד 1918. הערכות הן שיותר מ- 1.5 מיליון ארמנים מצאו מותם במעשי הטבח וההרג השיטתי של התורכים העות'מאנים. מסופר על היטלר שבנאומו באוברזלצבורג העלה את הטיעון שלאף אחד לא יהיה אכפת על מות היהודים כי "מי, אחרי הכל, מדבר היום על השמדתם של הארמנים". וזה היה באוגוסט 1939 – כ-20 שנים לאחר הטבח בארמנים, ולפני השואה של יהדות אירופה. בכל צעד ושעל ברחובות הרובע הארמני לא יכולתי שלא לחשוב על שותפות הגורל שההיסטוריה זימנה לשני העמים.
עיקר יופיו של הרובע הארמני הוא בדברי האמנות המוצגים לראווה בחנויות הסוחרים הריקות כי אין תיירות, ורובן בכלל לא פתחו את שעריהן.
סיכום
טיול בירושלים הוא תמיד ברגשות מעורבים מבחינתי, ואני לא מאוהבי העיר, לעומת זוגתי שתמיד אוהבת לגלות עוד מהעיר ותמיד חייבים לעבור איתה בשוק מחנה יהודה, ובמאפיית הבייגלה בשער שכם. גם הפעם מצאתי את היופי שמתאים לי בירושלים והאירוח במלון בראון JLM והביקור בנוקטורנו ועין כרם האירו גם לי שעות יפות בבירה.