סיפורו של מתכון: עוגת גלידה ספומוני Spumony

לכבוד יום עוגת הספומוני שחל היום ||| עוגה שהיא גלידה קיצית ומרעננת לסיום כל ארוחה קלה ||| גלידה איטלקית שמוגשת כעוגה מרעננת ||| המתכון התפשט לרחבי העולם משיקגו ארה"ב אבל המקור הוא נולה, איטליה ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

ספומונה Spumone או ספומוני Spumoni

ספומונה Spumone או ספומוני Spumoni (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

עוגת גלידה איטלקית דלת שומן, עשוי בשכבות בצבעים וטעמים שונים, המכיל בדרך כלל פירות ואגוזים מסוכרים. העוגה בדרך כלל עשויה משלושה טעמים, וביניהם שכבת פירות מסוכרים ו/או אגוזים. לעתים קרובות מערבבים את שכבות הגלידה עם קצפת. דובדבן, פיסטוק או שוקולד או וניל הם הטעמים האופייניים לשכבות הגלידה, ושכבת הפרי / אגוזים מכילה לעתים קרובות נתחי דובדבן – מה שגורם לשילוב הצבעים האדום / ורוד, ירוק וחום.

ספומוני פופולרי במקומות עם אוכלוסיות מהגרים איטלקיות גדולות כמו ארצות הברית, ארגנטינה וברזיל. באיטליה ספומוני הוא קינוח של ארוחת ערב קיצית עם רביולי וברוקולי. עוגת הגלידה ספומוני זכתה לפופולאריות בארה"ב כנראה כבר לפני יותר ממאה שנים.

המתכון של ספומוני אמיתי, הובא לארצות הברית מנולה Nola, איטליה כבר בשנת 1905. סלבטורה לז'ה Salvatore Lezza הקים מאפייה בשיקגו יחד עם אשתו לוסיה Lucia. המתכון המסורתי שלהם הורכב משלוש שכבות סמיפרדו Semifreddo (מקפא של חלמוני ביצים, סוכר ושמנת) עם שכבת שקדים, שוקולד חצי מתוק וסטראצ'יטלה Stracciatella שזה סוג של גלידה עם שבבי שוקולד. בהמשך המתכון התפשט לרחבי ארה"ב וברחבי ארצות הברית רוב הספומוני יכלול שכבת דובדבן עם נתחי דובדבן, שכבת גלידת פיסטוק ושכבת שוקולד. זנים אחרים כוללים אגוזי לוז, וניל, תות, אננס, רק כדי לציין כמה.

21 באוגוסט הוא יום הספומוני הלאומי בארה"ב National Spumoni Day ואילו ב-13 בנובמבר חל יום הספומוני הלאומי בקנדה.

ספומוני SPOMONY (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מצרכים (16 מנות)

להגשה

אופן הכנה

  1. הסר את המכסה מגלידת הדובדבנים והניח לשבת בטמפרטורת החדר 5-10 דקות עד שהגלידה מתרככת למרקם של בלילה סמיכה
  2. מסירים את המכסים מגלידות הפיסטוק והשוקולד ונותנים להתרכך במקרר 20-30 דקות עד שהגלידות מתרככות למרקם של סמיך
  3. בזמן שהגלידות מתרככות, מכסים את תחתית תבנית קפיצית 22 (או 2 תבניות אינגליש קייק) בשכבה אחת של עוגיות שלמות, עם הצד השטוח כלפי מטה
  4. שמים את שאר העוגיות בשקית ניילון הניתנת לסגירה מחדש ומרסקים עם מערוך
  5. מרפדים תבנית 22 עגולה נוספת בניילון נצמד, ומשאירים כמה ס"מ מעבר לגובה התבנית
  6. מוסיפים את העוגיות המרוסקות ומניחים התבנית בצד
  7. מעל כל העוגיות בתבנית הקפיצה מורחים בשכבה אחידה את גלידת הדובדבן הרכה
  8. מנערים ומקישים על התבנית בעדינות ועל השיש כדי להסיר כיסי אוויר מתכולת הגלידה
  9. מפזרים את הדובדבנים על גלידת הדובדבן ושומרים חופן דובדבנים לקישוט על השכבה העליונה של העוגה
  10. מורחים על הדובדבנים את גלידת הפיסטוק הרכה בשכבה אחידה
  11. מקישים על התבנית בעדינות ועל השיש כדי להסיר כיסי אוויר
  12. מכסים את התבנית בניילון נצמד ומכניסים למקפיא לשעתיים לפחות עד שהיא יציבה
  13. הכנת שכבת השוקולד: מנערים את התבנית עם שברי העוגיות כדי לפזר את פירורי העוגיות בצורה אחידה בתבנית
  14. מורחים את גלידת השוקולד הרכה בשכבה אחידה על העוגיות
  15. לוחצים כלפי מטה תוך כדי הצמדת הגלידה לעוגיות
  16. מקישים על התבנית בעדינות ועל השיש כדי להסיר כיסי אוויר
  17. מכסים את התבנית בניילון נצמד ומכניסים למקפיא לשעתיים ויותר עד שהיא יציבה
  18. מעבירים סכין סביב העוגה בתבנית הקפיצים עם 2 שכבות הגלידה
  19. מנתקים העוגה מהתבנית ומעבירים את העוגה לצלחת הגשה
  20. השתמשו בשולי הניילון הנצמד כדי להסיר את גלידת השוקולד מתבנית העוגה
  21. הופכים את שכבת השוקולד על גלידת הפיסטוק כך שהעוגיות המרוסקות יהיו למעלה מבלי להסיר את הניילון הנצמד
  22. מקפיאי 4 שעות או לילה, עד להתייצבות

להגשה

  1. לפני הגשה, מקציפים את השמנת מתוקה עם אבקת הסוכר והמלח עד שנוצרות גבעות יציבות
  2. מוציאים את העוגה מהמקפיא ומסירים את הניילון מהעוגה
  3. עובדים במהירות בעזרת כף או מרית, מורחים את הקצפת על הצדדים והחלק העליון של העוגה
  4. מקשטים עם הדובדבנים ששמרנו מגישים מיד

טיפ: אם העוגה מוצקה מכדי לחתוך אותה, שימו את הסכין מתחת למים חמים לפני החיתוך ונגבו אותה בין החיתוכים. לא להירתע גם עם קשה יותר להוציא את הנתח הראשון

בתיאבון

כתיבת תגובה