עוגיות חגיגיות מדרום איטליה של המצוג'ורנו ||| עוגיות של שקדים וצנוברים שגרסאות שונות ||| קצת על מרציפן ועל חמאת שקדים שיכולים לעשות לכם את החיים קלים ||| מתכון איטלקי קלאסי ועוד 3 גרסאות קלות להכנה מבלי לוותר על הטעם ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
פיניולו Pignolo או פיניולי Pignoli ברבים
עוגייה טיפוסית של אזור המצוג'ורנו Il Mezzogiornoאו הצהריים כלומר אזור דרום איטליה, סרדיניה וסיציליה, איטליה שבו ישנים בצהריים. העוגייה פופולארית גם בקהילות איטליקיות בארה"ב, ובקטלוניה Cataluñaספרד. העוגייה בצבע זהוב בהיר ומעוטרת בצנוברים. מכינים אותה עם רסק שקדים, ומעוטרים בצנוברים והעוגייה מוגשת לחה, רכה ובדרך כלל עגולה אבל לעתים קרובות היא מעוצבת בצורת סהר. העוגייה נחשבת למעדן חגיגי ומאד פופולארית בחגים איטלקיים ובמיוחד בחג המולד.
חמאת שקדים VS. מרציפן
שניהם אמנם עשויים משקדים וסוכר, אך לא תמיד הם ניתנים להחלפה במתכונים. שני ההבדלים העיקריים שלהם הם רמת המתיקות והמירקם.
מרציפן חלק ומתקתק עם טעם עדין. לעתים קרובות הוא צבוע ונוקשה מספיק כדי להתקשות לצורות. מרציפן משמש גם לכיסוי עוגות כמו פונדנט או נאכל לבד. הוא מכיל יותר סוכר וכמעט מחצית מכמות השקדים לעומת חמאת שקדים.
חמאת שקדים היא בעלת מרקם גס יותר, פחות מתוקה ואגוזית בטעמה. חמאת שקדים רכה מספיק כדי לשמש כמילוי או כמרכיב במאפים.
מתכון: פיניולי איטלקיות קלאסיות
מצרכים
- 450 גרם חמאת שקדים
- 300 גרם סוכר
- 3 חלבוני ביצים XL
- 150 גרם צנוברים
- ¼ כפית מלח
לקישוט
אופן הכנה
- מכניסים לקערה של מעבד מזון את חמאת השקדים, הסוכר והמלח ומערבבים כ-1/2 דקה עד לאיחוד
- מוסיפים את החלבונים ומעבדים 1/2 דקה עד שנוצר בצק אחיד. הבצק יהיה רטוב ודביק, אך תוכלו לגלגל אותו לכדורים בין הידיים
- גורפים כף בצק ויוצרים כדורים של בערך 25 גרם כל אחד
- מגלגלים את הכדורים בצנוברים. דביקות הבצק תעזור לצנוברים להידבק
- מניחים את כורי הבצק על תבנית מרופדת בנייר אפייה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- אופים 15-18 דקות, עד שהצנוברים מתחילים להזהיב. לא לאפות יתר על המידה
- שדרוג: כשהעוגיות מקוררות מפזרים אבקת סוכר.
מתכון: פיניולי מרציפן
מתכון להכנת עוגיות פיניולי עם מרציפן במקום חמאת שקדים. מוסיפים קמח שקדים (שקדים טחונים דק) ומשתמש בפחות סוכר כך שאיזון השקדים והסוכר יוצא נכון.
מצרכים
- 310 גרם מרציפן
- 5 כפות סוכר
- 1/4 כפית מלח
- 1/2 כוס קמח שקדים (או 50 גרם שקדים מרוסקים במעבד מזון)
- 1 חלבון ביצה XL
- 1/4 כפית תמצית שקדים
לקישוט
- 100 גרם צנוברים
אופן הכנה
- במעבד מזון מערבבים את המצרכים היבשים עד איחוד
- ממשיכים לעבד ומוסיפים החלבון ותמצית השקדים עד שנוצר בצק חלק ורטוב
- מגלגלים כדורי בצק בצנוברים
- בסדרים בתבנית מרופדת ומשטחים כל כדור בצק
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- אופים עד הזהבה מבלי שהעוגיות יתייבשו
מתכון: פיניולי שקדים קלופים
אפשר להכין פיניולי משקדים טריים במקום שקדים מעובדים לחמאה או מרציפן. זה הופך את העוגייה חסכונית יותר עם טעם שקדים פחות עז ואם רוצים אפשר להוסיף טעם שקדים או תמצית להגברת הטעם.
מצרכים
- 200 גרם שקדים קלופים
- 270 גרם סוכר
- 2 חלבוני ביצים XL
- 100 גרם צנוברים
אופן הכנה
- במעבד מזון משלבים את השקדים והסוכר במשך 1/2 דקה עד לטחינה דקה
- מוסיפים את חלבוני הביצים ומעבדים כ-1/2 דקה נוספת עד שנוצר בצק חלק ודביק
- מגלגלים כדורי בצק בצנוברים
- בסדרים בתבנית מרופדת ומשטחים כל כדור בצק
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- אופים עד הזהבה מבלי שהעוגיות יתייבשו
טיפ: אם רוצים לקבל פיניולי אווריריים יותר ופחות מתוקים, תפחיתו כמות הסוכר ל-150 גרם והשתמשו בחלבון ביצה אחד.
מתכון: פיניולי קמח שקדים
מצרכים
- 240 גרם קמח שקדים
- 150 גרם סוכר
- 150 גרם אבקת סוכר
- 3 חלבוני ביצים XL
- 1 כפית חלב 3%
לקישוט
- 100 גרם צנוברים
אופן הכנה
- במעבד מזון מערבבים את המצרכים היבשים עד איחוד
- ממשיכים לעבד ומוסיפים החלבון ותמצית השקדים עד שנוצר בצק חלק ורטוב
- מגלגלים כדורי בצק בצנוברים
- בסדרים בתבנית מרופדת ומשטחים כל כדור בצק
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- אופים עד הזהבה מבלי שהעוגיות יתייבשו
טיפים לשדרוג: אפשר להחליף את הצנוברים בשבבי שקדים. אפשר להוסיף קצת טעם נוסף עם גרידת תפוז, גרידת לימון או קינמון.
כיצד לאחסן פיניולי: אחסן עוגיות פיניולי בכלי אטום לאוויר בטמפרטורת החדר עד ארבעה ימים. הניחו דפי נייר פרגמנט או אפייה בין כל אחת מהשכבות. ניתן להקפיא גם עוגיות פיניולי. מכניסים למקפיא בשכבה אחת עד להקפאה, ואז מעבירים לשקית מקפיא מפלסטיק. נסה ללחוץ כמה שיותר אוויר בשביל העוגייה הטרייה ביותר. הם יכולים להיות קפואים עד 3 חודשים ואז יש להפשיר בטמפרטורת החדר.
בתיאבון Buon Appetito