מתכון בן מאות שנים שמקורו בכפרים העניים של דרום צרפת ||| שם מוזר לריבה ולליקר שנעשים בתהליך משותף בשיא הקיץ לטובת החורף הקר ||| כך הופכים לימון ללימונדה או פרי רקוב לקונפיטורה ואלכוהול ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
ליקר או ריבה
ריבה של הרווק הקשיש או גם ליקר הרווק הקשיש liqueur de vieux garçon. זו מרקחת של פירות העונה בשלים וזולים, אותם משרים באלכוהול וסוכר במשך כחודשיים ומהתהליך מקבלים משקה אלכוהולי עם טעמי וצבע הפירות והפירות המסוכרים יהיו בסיס לריבה. באירופה הפירות המקובלים הם פטל אדום או שחור, דובדבנים, תותים, דומדמניות, שזיפים וענבים אבל גם פירות נשירים כמו תפוח עץ, אגז, משמש וכו' יכולים לשמש למטרה זו באותה מידה.
מה מקור השם
מקור השם או הכינוי למרקחה זו היא בחיי הכפר בצרפת, שבו גרו איכרים קשישים ורווקים, עם שלל עצי פרי, ולא פחות חשוב, מלאי של אלכוהול ענבים או ברנדי בבית. הנוהג היה שלא זורקים שום דבר ומשתמשים בכל. מה היה עושה רווק זקן Vieux garçon ? מנקה את המטע או החצר ואוסף את הפירות שנפלו על הארץ. את הפירות הבשלים היה משליך לצנצנת זכוכית גדולה או לתוך חבית ולהם היה מוסיף סוכר ואלכוהול ומשאיר הכל סגור לכמה חודשים.
מצרכים
- 1 ק"ג פירות בשלים מגולענים. שטופים היטב עם הקליפה (תפוח-עץ, תמרים, משמש , או ללא הקליפה כמו פסיפלורה, מנגו, בננה, רימון ועוד)
- 750 גרם סוכר
- 1 כוס מיץ תפוזים סחוט טרי
- קורט מלח
- גרידת קליפת תפוז ולימון
- שדרוג: מעט קינמון
אופן הכנה
- בסיר גדול (5 ליטר לפחות) שמים את הסוכר, מיץ התפוזים, מלח וגרידת הקליפות על להבה בינונית
- מבשלים עד רתיחה ומסירים מהלהבה ומכסים את הסיר.
- טיפ: נותנים לסיר שימשיך את הבישול מחום הסיר כמו שקשישים של פעם ידעו לעשות ולנצל אנרגיה
- בינתיים קוצצים את הפירות שלנו לקוביות קטנות ומוסיפים לסיר המכוסה כל פעם אחד ובזהירות (הסיר לוהט)
- מפעילים הלהבה על גדולה ובוחשים עד שהסיר מבעבע
- מכסים את הסיר ומנמיכים את הלהבה למינימום
- מבשלים 20 דקות תוך בחישה והשגחה שלא יגלוש
- מכבים את הלהבה. מכסים את הסיר בשתי מגבות מטבח זו על גבי זו
- משאירים כשעה לפחות עד שמגיע לטמפרטורת החדר
- הערה: אם התכולה דלילה מדי, הרתיחו שוב חזרו על תהליך הצינון
בתיאבון Bon appétit