עוגיות שקשורות קשר היסטורי וגסטרונומי לנמל ולתפוזי יפו ||| עוגות שנראות כמו עוגיות שהן הנמכרות ביותר בבריטניה ||| שילוב של עוגת ספוג, שוקולד ובאמצע מרקם וטעם מרענן של פרי ||| עוגיות שהיו במרכזה של מחלוקת משפטית בבריטניה ||| כל הפרטים ומתכון בהמשך…
מהן עוגות יפו
עוגיות בקוטר 5.4 ס"מ שיוצרו לראשונה בשנת 1927 על ידי McVitie ו-Price בבריטניה. שם העוגיות הוא משום המוניטין של תפוזי יפו Jaffa Orange כבר בשנות ה-20 של המאה ה-20, לפני 100 שנים. עוגות יפו נפוצות וחביבות בעיקר בבריטניה ואירלנד ובשנת 2012 הן דורגו בעוגייה הנמכרת ביותר בבריטניה. עוגיות יפו עגולות ובעלות שלוש שכבות: בסיס בצק ספוג, שכבת ריבה בטעם תפוז וציפוי שוקולד. מכיוון ש-McVitie's לא רשמה את השם Jaffa Cakes כסימן מסחרי, יצרני ביסקוויטים וסופרמרקטים אחרים ייצרו מוצרים דומים באותו שם. למרות שעוגות יפו הן בדרך כלל בטעם תפוז, היו טעמים במהדורה מוגבלת, כמו לימון וליים, תות שדה ודומדמניות שחורות. McVities השיקה בתחילת 2020 מהדורה מוגבלת של עוגות אננס בטעם אננס. בתחילת 2021 חשפה McVitie's את הטעמים החדשים דובדבן ופסיפלורה.
עוגה או עוגייה?
עוגות יפו הן סוג של עוגה אבל הן בעצם נראות יותר כמו עוגיות. זה הוביל למחלוקת מסוימת בשאלה האם עוגות יפו הן עוגות או ביסקוויטים כי בבריטניה יש לשלם מע"מ על עוגיות מכוסות שוקולד, אך לא על עוגות מכוסות שוקולד. סיווג המוצר כעוגה או עוגייה היה חלק ממאבק משפטי בשנת 1991, כאשר בית המשפט קבע לבסוף לטובת מקוויטי כי יש לראות בעוגות יפו עוגות ולא עוגיות לצורכי מע"מ. בית המשפט קבע כי המוצר הוערך על פי הקריטריונים הבאים: שם המוצר נחשב כשיקול מינורי | המרכיבים נחשבו דומים לאלו של עוגה, ויצרו תערובת דקה דמוית עוגה ולא בצק עבה של ביסקוויט | מרקם המוצר נחשב כמרקם של עוגת ספוג | המוצר מתקשה כשהוא מעופש, כמו עוגה | חלק ניכר מעוגת יפו, מבחינת נפח ומרקם, הוא בצק ספוג | בגודל, עוגת יפו דומה יותר לביסקוויט מאשר לעוגה | המוצר הוצג בדרך כלל למכירה לצד עוגיות אחרות, ולא עם עוגות | המוצר מוצע כחטיף ונאכל כמו ביסקוויט, ולא עם מזלג כמו שאוכלים לרוב עוגה.
אין הרבה מאפים שמוקדש להם אתר אינטרנט של אוהדים מושבעים וחובבי המוצר כמו האתר הזה. באתר מדגישים שעוגות יפו של McVitie הן לא הסוג היחיד שתוכלו למצוא, כי רוב הסופרמרקטים בבריטניה ואירלנד מייצרים מותג בית של עוגת יפו בעצמם. Mcvities הוציאה לאחרונה טעמים חדשים של עוגות יפו, כמו דומדמניות שחורות ומשמש, אבל עוגת יפו הכתומה המסורתית היא בהחלט המפורסמת ביותר, ולדעתנו היא הטעימה ביותר.
מתכון עוגת יפו
מצרכים
לבצק
למילוי ג'לי תפוז
- 75 גרם סוכר
- 180 מ"ל מיץ תפוזים
- 18 גרם אבקת ג'לטין ללא טעם
- 1.5 תפוזים – גרידת הקליפה
לציפוי שוקולד
- 1.5 כוסות שוקולד צ'יפס חצי מתוק
אופן הכנה
- הכנת המילוי: בסיר קטן מחממים את מיץ התפוזים, גרידת תפוז וסוכר על להבה בינונית עד לרתיחה ושהסוכר נמס
- לאחר שהסוכר נמס, מסירים מהלהבה ומפזרים לאט את אבקת הג'לטין ללא הטעם לתוך המיץ תוך כדי טריפה נמרצת ומתמשכת לקבלת ג'לי אחיד
- יוצקים את הג'לי לתבנית זכוכית לא משומנת בגודל 22X33 ס"מ
- מצננים במקרר לפחות שעה עד להתייצבות הג'לי ושהג'לי יציב למגע
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- משמנים תבנית מאפנס בעלת 12 גומות בחמאה רכה
- הכנת הבצק: בקערת ערבוב גדולה מקציפים את הביצים והסוכר במשך 6 דקות, קבלת קצף בהיר אוורירי ויציב
- בקערה מערבבים את הקמח ואבקת האפייה
- מקפלים את תערובת הקמח לתוך תערובת הביצים לקבלת תערובת אחידה
- שופכים 2 כפות תערובת לכל כוס בתבנית, לפחות 3/4 גובה והחליקו את החלק העליון
- אופים במשך 7-9 דקות או עד שתפח היטב והחלק העליון של העוגיות ספוג קופץ בחזרה בלחיצה קלה
- מוציאים מהתנור, מניחים להתקרר בתבנית לכמה דקות
- מוציאים לרשת עד לצינון מלא
- חוזרים על הפעולה עם כל הבלילה שנותרה
- הוציאו את הג'לי מהמקרר והשתמשו בחותכן ביסקוויטים בגודל 5 ס"מ (או בכוס מתאימה) כדי לחתוך מהג'לי לפחות 12 דיסקים
- השתמשו במרית או כף כדי לגרוף בזהירות את דסקיות הג'לי מתחתית תבנית האפייה (הג'לי יהיה במרקם של ג'לטין יציב מאוד. מגרדים את הכף לאורך תחתית הכלי ומקלפים את הג'לי העודפים מהדיסקות)
- מניחים דיסק ג'לי אחד על כל עוגיית ספוג
- בקערה קטנה ממיסים את השוקולד צ'יפס במיקרוגל
- מערבבים היטב בדי כ-20-30 שניות במיקרוגל, עד שאחרון חתיכות השוקולד ימס
- מורחים כף שוקולד מומס לערך על כל עוגת יפו. טיפ: בעזרת גב כף השוקולד מרחו שוקולד על קצה עוגת היפו כך שתאטמו את ג'לי התפוזים ולא יראו אותו
- מניחים את העוגות בחזרה על רשת כדי לתת לשוקולד להתייצב
- כשהשוקולד כמעט מתייצב, השתמשו בשיניים של מזלג כדי לטפטף שוקולד בעדינות, כך שתקבלו דוגמה מוצלבת של פסי שוקולד בחלק העליון
- ניתן לשמור מה שנשאר לכם (אם נשאר) בכלי אטום בטמפרטורת החדר
בתיאבון