חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורו של מתכון: בוניואלוס Buñuelos Colombianos

סופגניות בוניואלוס מגיעות מקולומביה אבל תחילתם בכלל בחצי האי האיברי ||| מה עושה את נפיחת הנזירה (כך קוראים לסופגניה הצרפתית הזו) לבוניאלוס או סופגנייה פופולארית ברחבי תבל ||| עוד סופגניות מסביב כדור הארץ ||| כל הפרטים ומתכון בהמשך…

בוניואלוס (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מהן בוניואלוס

סופגניות קולומביאניות או בוניואלוס מכינים עם גבינה טיפוסית לקולומביה, והם הכוכבים של שולחן חג המולד במדינה הדרום אמריקנית שחג המולד בה מתאפיין בקיץ חם ולח ולא בכרכרת שלד וקור. המילה Buñuelo מקורה במילה אמבט כי הבוניואלוס מטוגנים באמבט שמן רותח, כמו הסופגניות שבמחוזותינו.

אנחנו אוכלים בצק מטוגן עוד מימי רומא העתיקה שם היתה ידוע פשטידת בצק Scriblita שהיתה מורכבת מבלילת בצק, שהוכן עם מחמצת, וטוגן בשומן מן החי. הרומאים נהגו לטגן פירות גם כתוספת.

יש הסוברים שהשם שלהם מקורו במילה Puñuelo שהיה מעין כדור שהרומאים נהגו ללוש באגרופים ואחרים חושבים שהמקור הוא מהמילה Beignet בצרפתית. המילה הספרדית buñuelos יכולה להיות מקור המילה סופגניה Donuts. המאכל נפיחת הנזירה Pets-de-nonne ידוע גם בשם סופגניות ספרדיות עוד מסוף ימי הביניים. תיאוריה סבירה אחרת טוענת שהמילה סופגניה באה מהמילה הקלטית bigne שפירושה לנפח או להרים.

אפשר לפגוש את אותן סופגניות בשמות אחרים ברחבי תבל כמו Birmuelos או Bounettes וגם Bimuelos. יש מקומות שקוראים לסופגניות האלה Bermuelos או Burmuelos ואפילו Bunyols. כפי שכבר סיפרנו בעבר, תמצאו מאכלים דומים לכל הדתות: חנוכה, רמדאן או חג המולד, בכולם מטגנים אותן. ידוע שכבר המורים Moors של חצי האי האיברי (ספרד ופורטוגל של ימינו) צרכו בצק שמרים לרוב בטעם אניס, המגולגל דק, חתוך או מעוצב לחתיכות אישיות, ואז מטוגן ומסיים עם ציפוי מתוק. Buñuelos של אמריקה הלטינית נחשבים סמל למזל טוב.

מה מקור הבוניואלוס Buñuelos

לאחר שהבנו שמימי הרומאים או בימי הביניים החלו לאכול טיגוניות בצק כדוריות, התיעוד המוקדם ביותר של מתכוני סופגניות מתוארך לשנת 1226 לספירה. המורים של חצי האי האיברי שהיו צנועים אימצו את המלאכה של מכירת סופגניות בדוכני רחוב נודדים. בהמשך מלאכה זו של דוכן טיגון בוניואלוס אומצה גם על ידי הצוענים לאחר גירוש המורים ונמשכת עד היום.

בצקיות קולומביניות ברחבי תבל

המטבח הקולומביני עשיר במאכלי בצק מטוגנים שמכונים amasijo. אחד המתכונים הפופולאריים יותר מבין האמסיחוס הוא הבוניואלוס. buñuelos הם קינוח וחטיף אופייני לקהילות רבות. לכל אזור יש את המרכיבים והמסורות שלו.

ספרד

בקטלוניה Catalonia, בצפון מזרח ספרד, אוכלים אותם בעיקר בתקופת הלנט שבין הקרנבל לפסחא. בנוסף הם נאכלים גם כנשנוש או עם קפה של אחר הצהריים. הם מהווים תחרות לאמסיחוס אחרים – הצ'ורוס Churros המפורסמים, הפופולריים מבין הבוניואלוס בספרד הם Buñuelos de Viento כלומר בוניואלוס של הרוח, שדומים לנפיחת הנזירה Pets-de-nonne הצרפתי.

בוולנסיה Valencia, שבחוף הדרום-מזרחי של ספרד, רוב הבוניואלוס נצרכים במהלך חגיגות ופסטיבלים ובמיוחד בקרנבל של פאלאס Fallas de Valencia שנערך באמצע חודש מרץ שם הבצק עשיר בדלעת. באיים הבלאריים Islas Baleares ובעיקר בפלמה דה מיורקה Palma de Majorka יש בוניואלוס שונות לעונות וחגיגות שונות, ובמידת הצורך, המתכונים יכולים לכלול תפוחי אדמה, בטטות, גבינה מקומית Queso Mahón-Menorca, תאנים מיובשות ועוד. במדריד Madrid ובאנדלוסיה Andalusia אוכלים בוניואלוס בליל כל הקדושים, שבמהלכו מקובל שנשים מכינות אותם בבית ומוכרות או נותנות את הסופגניות האלה לשכנים.

צרפת ושוויץ

באזור מפגש הגבולות של צרפת, שווייץ ואיטליה, הם נקראים מרווילים Merveilles. בחלק מהמקומות בשוויץ ובעמק אוסטה Valle d'Aosta איטליה, הבצקיות נקראות בונה Bugne.

איטליה

באיטליה buñuelos נקראים Frittelle שמאד פופולריים בתקופות קרנבלים, במיוחד בצפון מזרח איטליה. בדרך כלל הם מוגשים בצורת כדור והבצק עשוי מקמח, חמאת וניל, ביצים, סוכר, גרידת לימון, אבקת אפייה, מלח ומשקה חריף מקומי כמו לימונצ'לו או גראפה. לעתים קרובות הם ממולאים בקרם או זביונה Zabaglione או שוקולד או ריבה.

קרואטיה והבלקן

בקרואטיה הן נקראות אוסטיפצ'י Uštipci או בסרבית קירילית: Уштипци. אלה כדורי בצק מטוגנים הדומים לסופגניות, פופולריים בבוסניה והרצגובינה, קרואטיה, מקדוניה, סרביה, במיוחד וויבודינה Vojvodina וסלובניה, שם הם ידועים בשם מישקה Miške. בקרואטיה הם הכוכבים של חג המולד ודומים מאוד לזפולה zeppole di San Giuseppe האיטלקי, אבל הם בדרך כלל בטעם ברנדי וגרידת הדרים, הבלילה כולל צימוקים. הם מאובקים באבקת סוכר.

באיים הקריביים

בקובה, צורת בבוניואלוס נעשית כמו שמונה ומעליהם מצפים בקרמל אניס. הבלילה עשויה מקמח צמח קסאווה Cassava, ומלנגה Malanga שמכונה הכרוב הקריבי. ברפובליקה הדומיניקנית, מעוצבים בוניואלוס ככדורים עשויים מבצק קסאווה וביצים. לאחר מכן הם מכוסים בסירופ סוכר קינמון, לעתים קרובות באמצעות חלב קוקוס במקום מים. בפורטו ריקו buñuelos הם קטנים ועגולים. הבלילה עשויה בדרך כלל עם חלב, אבקת אפייה, ביצים וקמח חיטה. כמה וריאציות מוסיפות קסאווה, שבבי תירס, קמח תירס, תפוח אדמה, בטטה, קמח אורז ועוד. כשהם מוגשים לארוחת הבוקר, הם ממולאים לעתים קרובות בגבינה ובנקניק. במהלך חג המולד, הם מוגשים בסירופ של סוכר ותבלינים, או דבש ותבלינים, או לימון, סוכר וג'ינג'ר, או סירופ גויאבה.

מרכז אמריקה

בניקרגואה מכינים בוניואלוס בצורת כדורים, עשויים מקסאווה, ביצים וגבינת קוטג'. הם מוגשים עם סירופ בטעם קינמון וציפורן. בכמה ערים בניקרגואה, הם עשויים עם קורנפלור ונקראים בוניואלוס של הצפון Buñuelos del norte או בוניואלוס מזויפיםBuñuelos falsos . במקסיקו מכינים בוניואלוס מבלילת שמרים בתוספת אניס שמטגנים ולאחר מכן בוזקים סירופ של סוכר חום, קינמון וגויאבה. במקסיקו, כמו במקומות אחרים באמריקה הלטינית, הם מוגשים לעתים קרובות עם אבקת סוכר, קינמון ו/או סירופ פילונצילו piloncillo (מולסת קנה סוכר). במקסיקו ניתן למצוא בוניואלוס מסורתיים ענקיים ברוחב של עד חצי מטר. בקוסטה ריקה Buñuelos הם קינוח טיפוסי במיוחד באזורי החוף של האוקיינוס השקט שם הם מוגשים בצורה כדורית, ממולאים או שטופים בריבת חלב, דבש או קוביות פרי. הם נמצאים גם במחוז Guanacaste, בצפון מערב המדינה, על חוף האוקיינוס השקט, כמו בוניולוס קסאווה מטוגנים עם גבינה, טבולים בסוכר וקינמון.

דרום אמריקה

בבוליביה buñuelo מוגשים לצד משקה פירות סגול שנקרא אפי מוראדה Api Morada. אופייני למצוא אותם בפסטיבלים דתיים או בירידים. הם מוגשים עם סירופ קנים או עם סירופ קנה סוכר צ'נקקה chancaca (פאנלה) וממעטים להשתמש בדבש. בוונצואלה משתמשים במרכיבים שונים להכנת בוניואלוס, כשהנפוץ ביותר הוא סלרי, בטטה, יוקה ודלעת או דלעת. מרכיבים אלה מבושלים עד שהם מתרככים, ניתן להוסיף קמח לקבלת מרקם נוח, ביצים בהתאם לכמות הירקות. לאחר מכן יוצרים כדורים בקוטר 4-5 ס"מ ומטוגנים בכמות גדולה של שומן. במקביל מכינים לעתים קרובות פאנלה או סירופ סוכר, אך המלווה הנפוץ ביותר הוא דבש. הבלילה עשויה גם מקמח מעורבב עם ביצה, חלב ושמרי אפייה. לכן יש סוגים שונים של לביבות: רגילות, עם בקלה, דלעת, תפוח, אננס, גבינה, או אפילו קסאווה. בפרו, בוניואלוס מוגשים בצורת טבעות פיקארונים Picarones. פיקרונס עשויים מקמח חיטה מעורבב עם דלעת, ולפעמים, בטטה, ובטעם מולסה דבש. הם מסורתיים בגסטרונומיה הפרואנית והצ'יליאנית. לכן הבוניואלוס הפרואני דומים לפיקרונס, אבל העיסה שלהם מוסיפה בטטות ודלעת ומתובלת באניס. באורוגוואי מכינים בוניואלוס מתוקים עם תפוחים ובננות ומפזרים סוכר. בוניואלוס מלוחים, לעומת זאת, עשויים עם תרד, שומן מן החי ואצות. Buñuelos עם אצות נחשבים למעדן גורמה ביחוד בדרום מזרח המדינה. הם מומחיות של פונטה דל דיאבלו Punta del Diablo וקאבו פולוניו Cabo Polonio. הכנתם פשוטה, ודומה למה שרואים במדינות אחרות באזור.

פיליפינים וגואם Guam

בפיליפינים buñuelos, הנקראים גם Bunwelos או Binowilos, ומוגשים בצורת כדור, פנקייק, גליל או טבעת. הם נאכלים בדרך כלל עם צוקולטה – משקה שוקו חם מקומי. יש גם וריאנטים מקומיים כמו קסקרון Kaskaron או ביטסו ביטסו Bitsu-bitsu, המוכן מאורז דביק טחון. אפשרות נוספת היא bunwelos na saging, שמכינים בתוספת של בננות מעוכות. בגואם, אי במזרח-דרום מזרח הים הפיליפיני, הגובל בו עם האוקיינוס השקט, זהו מאכל מסורתי פופולרי מאוד. זה סוג של סופגניה בשם buñelo uhang. אלה מוכנים עם שרימפס מטוגן, אפונה, שעועית ירוקה ותירס.

מתכון: סופגניות בוניואלוס Buñuelos Colombianos

מצרכים (12 בוניואלוס)

לטיגון

  • שמן

אופן הכנה

  1. לתוך קערת מיקסר מגרדים דק את הגבינה
  2. מערבבים בקערת מיקסר את הגבינה המגורדת, קמח, עמילן תירס, סוכר, מלח ואבקת האפייה עד אחידות
  3. מוסיפים את הביצים, החלב וחמאה מומסת וממשיכים לערבב במיקסר עד לקבלת בצק אחיד וחלק
  4. הערה: אם הבצק מעט יבש, מוסיפים מעט חלב עד שהוא מקבל את המרקם הרצוי או אם הוא רטוב מדי, מוסיפים מעט עמילן תירס
  5. מכסים במגבת ומניחים ל- 10 דקות בצד
  6. יוצרים מהבצק כדורים בקוטר 2-3 ס"מ
  7. יוצקים כמות נדיבה של שמן צמחי לטיגון בסיר עמוק ומחממים לטמפרטורה של 150 מעלות
  8. טובלים בעדינות את כדורי הבצק בשמן החם
  9. מכסים את הסיר ולאחר 3-4 דקות, חושפים ומגבירים את הלהבה כדי להביא את השמן לטמפרטורה של 170 מעלות, ומטגנים עד שהבוניואלוס מזהיבים
  10. מוציאים מהשמן בעזרת כף מחוררת גדולה ומסננים על נייר סופג או רשת

לאכול עם שוקו חם או קר, או כמנהג הדרום אמריקנים עם רוטב וניל Natillas.

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Buen provecho

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *