חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הכל על פירוגי Pierogi

ב -8 באוקטובר נוהגים לציין את יום הפירוגי Pierogi Day ||| כיס בצק ממולא שמכינים בפולין כבר כ-800 שנים ||| תמצאו אותו בגרסאות שונות ברחבי העולם אבל תמיד זה מלא בכל טוב ||| מאכל שסביבו יש הרבה פסטיבלים וחגיגות בעולם ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך

מנת פירוגי Pierogi בפסטיבל הפירוגי קרקוב (צילום דני בר)

פירוגי או פורושקי

פירוגי הם הכיסונים המבושלים של פולין אבל יש להם שם דומה בכל אזור ועיר במרכז אירופה, ואלה רק כמה מהשמות של הפירושקי: Perogi, pyrogy, perogie, perogy, pirogi, piroghi, וגם:pirohi, pyrogen, pierogy, pirohy, pyrogie, pyrohy .

מה מקור הכיסון?

אחת הגרסאות מספרת כי בשנת 1238 ביקר הכומר שהפך לקדוש Saint Hyacinth באזור קושצ'ילץ Kościelec, ובזמן הביקור סערה הרסה את כל הגידולים. הכומר אמר לכולם להתפלל ולמחרת, הגידולים הזדקפו וחזרו לתיקונם. כאות תודה, תושבי האזור ייצרו פירוגי מאותם גידולים עבור הכומר יקינט. אגדה אחרת מספרת שיקינתון הקדוש האכיל את העם בפירוגי במהלך רעב שנגרם כתוצאה מפלישה של הטטרים בשנת 1241. אחד המקורות משער כי במאה ה -13 הובא פירוגי לשטחי פולין על ידי הקדוש יקינתון בעת חזרתו ממסע מסיונרי במזרח הרחוק שם למד על הכיסונים. תוכלו להכיר עוד כיסונים בכתבה זו… וגם בכתבה זו…

פסטיבל הפירוגי של קרקוב עם דוכני פירוגי מכל מין וסוג (צילום דני בר)

יום הפירוגי הלאומי 8 באוקטובר

כיס הבצק החצי-עגול ממולא לעתים קרובות במילויים מלוחים לפני רתיחה. לאחר הרתחתם, טבחים יאפו או יטגנו את הכופתאות בחמאה כדי לסיים את הבישול. שילובי פירוגי מוכרים הם מילוי פירה תפוח אדמה וגבינה, תפוח אדמה ובצל, גבינה, כרוב, כְּרוּב כָּבוּשׁ, בשר טחון, פטריות, תרד ואפילו פירות.

מנות פירוגי אחרות כוללות חמאה מומסת, שמנת חמוצה, פירורי בייקון מטוגנים, פטריות מוקפצות ובצל ו / או בצל ירוק. ניתן ליהנות ממגוון הקינוחים, אלה במילוי פירות, ומעליו רסק תפוחים, סירופ מייפל, רוטב שוקולד ו / או קצפת. ישנם סוגים דומים אחרים של מאכלים דמויי כופתאות במטבחים אתניים אחרים.

הפירוגי של מזרח אירופה

בכל תרבות ומטבח במרכז אירופה תמצאו גירסה של הפירוגי. באוקראינה הם נקראים ורניקי Varenyky, בסלובקיה פירוהי bryndzové Pirohy, בסלובניה הם נקראים קרפ Ajdovi krapi  ואילו בהונגריה Derelye. הרוסים קוראים לכיסונים הממולאים כל טוב גם  Pirozhki וגם  Vareniki. ברומניה ומולדובה יש לכיסונים כמה שמות בהתאם למחוז ולתרבות המקומית  Piroști זה השם הכללי ביותר ויש גם Chiroște אוColțunași . באזור הטירול קוראים לכיסוניםMezzelune  או Schlutzkrapfen , וגם Piroggen ואילו במדינות הבלטיות יש המכנים אותםPīrādziņi  ויש להם גם את ה-  Kurländer Speckkuchen.

הפירוגי של ארה"ב

הפירוגי הגיע לארה"ב עם מיליוני המהגרים ממזרח אירופה, פולנים נוצרים וגם יהודים, שהפירוגי היה חלק מהתפריט היומי במשפחותיהם. עם זאת, לאחר מלחמת העולם השנייה, מסעדות אתניות פולניות ומזרח אירופאיות הגישו פירוגי וגם כנסיות פולניות ועוד, מכרו פירוגי בכל אירוע לגיוס תרומות לקהילה ולכנסיה. החל משנות ה -60 התחילו למכור פירוגי קפוא בחנויות פולניות ואפילו ברשות השיווק הגדולות. בעוד שפירוגי הוא מנה עיקרית במדינות רבות, האמריקאים בדרך כלל רואים בפירוגי תוספת למנה העיקרית.

טרוויה פירוגי

קבוצת כדור הבסיס Baseball פיטסבורג פיראטס נוהגת במשחקים ביתיים לערוך ריצה היתולית עם דמויות קבועות שנקראת The Great Pittsburgh Pierogi Race N'at או בקיצור מירוץ הפירוגי הגדול the Great Pierogi Race

בעיירה וויטינג Whitig  אינדיאנה, ארה"ב חוגגת ביולי, את פסטיבל הפירוגי השנתי

פסטיבל הפירוגי של קרקוב (צילום דני בר)

במרכז קרקוב, פולין, נערך כל שנה בקיץ, פסטיבל פירוגי ססגוני עם עשרות דוכני פירוגי ובירה

העיירה גלנדון Glendon, אלברטה, קנדה הקימה פסל בגובה 7 מטר השוקל 3 טון עם מזלג ופירוגי ענק בקצהו.

הפירוגי הגדול בעולם והוכר כשיא גינס שוקל כ-100 ק"ג

מלכת הפירוגי העולמית היא ביטה ז'סק Beata Jasek שהכינה בדצמבר 2019 במשך שעה, בעבודת ידיים בלבד, 1066 פירוגי תקניים.  השיא הקודם היה 756 פירוגי בשעה. המלכה מכינה במסעדה שלה ב- Iwkowa שמדרום מזרח לקרקוב, 2500 פירוגי ללקוחות המסעדה כל יום.

מתכון: פירוגי

מצרכים (40 יחידות)
לבצק

  • 1 ק"ג קמח
  • 2 כפות שמרים יבשים
  • 1 כף סוכר
  • 1 כפית מלח
  • 2 ביצים XL
  • 2 כוסות חלב (או מים)
  • 1/2 כוס שמן זית

למלית

  • 4 תפוחי אדמה גדולים קלופים וחתוכים לשמונה חלקים
  • 1 בצל גדול קצוץ דק
  • 2 כפות שמן זית + שמן לטיגון חצי עמוק
  • 35 גרם שמן זית (או 50 גרם חמאה)
  • 150 גרם גבינה צהובה מגורדת
  • מלח
  • פלפל שחור טחון

סוגי מלית נוספים ומעניינים

  • מילוי ביצים ובצל ירוק: 6 ביצים קשות קצוצות עם 5 גבעולי בצל ירוק קצוץ
  • מילוי גבינות: 200 גרם גבינת טוב טעם עם 250 גרם גבינה צהובה מגורדת וביצה טרופה
  • מילוי כרוב: 400 גרם כרוב כבוש שטוף ומסונן היטב
פירוגי פולני מקורי (צילום דני בר)

אופן הכנה

  1. הכנת הבצק: מערבבים במיקסר עם וו גיטרה את כל המצרכים היבשים לתערובת אחידה
  2. מוסיפים את הביצים, חלב ושמן ומערבבים עד לקבלת בצק חלק וגמיש
  3. מכסים את קערת הבצק בניילון ומתפיחים כשעה עד הכפלת הנפח
  4. הכנת המלית: מבשלים את תפוחי האדמה בסיר עם מי מלח כ-40 דקות עד שהם רכים. מסננים היטב.
  5. מחממים מחבת עם 2 כפות שמן זית ומטגנים בצל 5-6 דקות להזהבה
  6. מוסיפים שמן זית (או חמאה) לתפוחי האדמה המבושלים ומועכים לפירה חלק
  7. מוסיפים בצל מטוגן, גבינה צהובה מגורדת
  8. מתבלים במלח ופלפל ומערבבים היטב
  9. הכנת הפירוגי: מעבירים את הבצק למשטח מקומח ולשים מעט כדי להוציא את כל האוויר
  10. מחלקים את הבצק ל-3 חלקים ומרדדים כל חלק לעלה בעובי של 1/2 ס"מ
  11. קורצים עיגולים בעזרת כוס רחבה (בקוטר 8 ס"מ)
  12. אוספים את שאריות הבצק ומאחדים לכדור ומרדדים בסבבים הבאים
  13. הערה: בין כל סבב בצק מכסים את מסת הבצק במגבת לחה למנוע התייבשות
  14. בעזרת אצבעות מדקקים את קצוות העיגול
  15. מניחים כף מלית במרכז כל עיגול בצק ומהדקים את הקצוות
  16. מועכים מעט את הכיסון ומניחים על משטח מקומח וכל ממשיכים עם שאר העיגולים
  17. מחממים מחבת רחבה עם שמן לטיגון חצי עמוק
  18. מטגנים כיסונים 2-3 דקות מכל צד עד להזהבה יפה
  19. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג
  20. מגישים חם

טיפ: אפשר לסדר את הכיסונים לפני או אחרי הטיגון, בכלי ולהקפיא. מפשירים במקרר ומטגנים לפני השימוש הבא. כיסונים מטוגנים נחמם בתנור שחומם ל-180 מעלות כ-10 דקות. כיסוני בצק לאחר ההפשרה במקרר, נטגן ונגיש.

בתיאבון Smacznego

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *