מוצרים חדשים לבית, במטבח ובכלל ||| מוצרים לצמחונים, לילדים, יין ועוד ||| חדשות וחידושים, מבצעים והצעות לכל גיל ||| חידושי בריאות ומחקרים שיעזרו לכם להישאר בריאים ובכלל ||| מבצעים וסיכומי יוקר המחייה ינואר 2025 ובכלל ||| לשאר החידושים והחדשות בהמשך…
ט"ו בשבט, ולנטיין ופורים
חגיגת טבע מדברית: ט"ו בשבט בערבה התיכונה
ט"ו בשבט הוא חג האדמה והצומח, בו מציינים את הקשר העמוק בין האדם לטבע, שמירת הסביבה והחיבור לחומרים הטבעיים והממוחזרים. בתיירות מועצה אזורית הערבה התיכונה, מזמינים לצאת אל לב הטבע, בין נופי המדבר המרהיבים ומזג האוויר הנוח, במגוון פעילויות לכל המשפחה, המשלבות בין מסורת החג לבין החדשנות החקלאית- סדנאות מגוונות, שתילות, טיולים להיכרות עולם הצומח הייחודי, סיורים חקלאיים, ועוד.
***שתילות, סיורים ותערוכה ייחודית בחוות בין השיטין, חצבה: בחווה ניתן לראות מגוון גידולים, מטופחים באמצעות הידע והטכנולוגיות הייחודיות לערבה. בט"ו בשבט תתקיים בפעילות מיוחדת הכוללת- סיור בין הערוגות, חגיגת שתילות ותערוכת צילומים חדשה, בה יוצגו עבודות צילום חקלאות וטבע שצילמו תלמידים מביה"ס היסודי – קריית חינוך "שיטים", בערבה התיכונה. בשעה 11:00 יתקיים סיור בתערוכה בהדרכת התלמידים הצלמים- שישתפו בחוויותיהם מהשנה החולפת | בשעה 11:30 יתקיים טקס חגיגי – לשתילת ירקות בחממה וצמחי בר מחוץ לשטח החווה. שעות פעילות: שישי ה-14.2, בין השעות 8:30-13:00. סיורים חקלאיים-בתיאום מראש. בחווה פועלת עגלת קפה. הכניסה לחווה ולפעילות ט"ו בשבט ללא עלות. סיורים חקלאיים בעלות של 35 שקלים למשתתף (מגיל 3). לפרטים והזמנות: 052-218-1665
***סיור בוטני בנחל גדרון וטקס נטיעת עצי שיטה בשטח מיזם 'אמץ שיטה', הערבה התיכונה: סיור בוטני מקצועי מרתק בנחל גדרון ביזמת 'חממת הערבה' ובהדרכת צוות מיזם 'גינון בצמחי בר' יחד עם נציג קרן קימת לישראל- יכלול היכרות עם עולם הצומח במדבר, שיקום שטחים מופרים ושילוב צמחי בר בטבע המדברי: עצי שיטה בעומק השטח, במינים מקומיים נדירים של עצים וצמחים שגדלים בעיקר בסביבת נחל גדרון כדוגמת עץ הזקום שמצליח לשרוד בערבה. בשיאו של הסיור יתקיים טקס נטיעת עצי שיטה– העץ המשמעותי ביותר בנוף הערבה, בשטח מיזם 'אמץ שיטה'- המיזם פועל משנת 2008 בשיתוף קרן קיימת לישראל, מועצה אזורית הערבה התיכונה וגופים נוספים- במטרה לשקם את כמות עצי השיטה בלב המדבר ההשתתפות מגיל 18 ומעלה, ללא עלות ומותנית בהרשמה מראש. מתי: שבת, 14.2, בין השעות 13:00-10:00. מסלול: מסלול מעגלי בנחל גדרון, נקודת מפגש בראס השיטה. אורך המסלול: כ-1.5 ק"מ. משך: כ-3 שעות (אפשרות חזרה לרכב בכל שלב). דרגת קושי: קלה. לפרטים והזמנות: 052-8804033
***סיור וארוחת בוקר אורגנית- ב"גן ירק" בצופר, הערבה התיכונה: ב"גן ירק" של בני הזוג רונית ומוטי אלעזרי-וולקני, נערכים סיורים בין -150 סוגי עצי פרי, ירקות וצמחי תבלין, המטופחים בשיטות אורגניות. בתום הסיור מסבים לשולחנות עץ, בלב הגינה, לארוחה בריאה, בוקר או ברנץ', עם תפריט הכולל את התוצרת הטרייה האורגנית, היישר מהגינה, כל הירקות נקטפים מהערוגות הישר לצלחת.
עלות סיור וארוחה: מבוגר – 90 שקלים, ילד (3-12) – 60 שקלים, ילד מתחת לגיל 3 – 30 שקלים. למפונים וחיילי מילואים- 10% הנחה. שעות פעילות: בתיאום מראש. פרטים והזמנות: 052-3666819
***סדנאת נגרות- מרכז "כמה שצריך"-ספיר, הערבה התיכונה: במרכז "כמה שצריך" המלמד חשיבות השמירה על איכות הסביבה ופיתוח יצירתיות, מתוך החומרים הקיימים סביבנו-מזמינים לסדנת נגרות חווייתית בהנחיית הנגר ארז שדמי מחצבה. המשתתפים מתנסים בטכניקות החיתוך והשיוף, קודחים, מבריגים ומעצבים מדפי עץ חדשים וממוחזרים. הסדנא מתאימה לילדים מגיל 12. מתי: שבת 14.2, בשעה 9:00. משך הסדנא: כשעתיים. עלות: 160 שקלים למשתתף. פרטים והזמנות: 054-5377662
***סדנת רוקחות מצמחי מרפא מהמדבר – כפר האמנים צוקים, הערבה התיכונה: בסטודיו "המעבדה" בכפר האמנים צוקים, חיים חזן, הרבליסט קליני וחוקר צמחי מרפא, מקיים סדנא חווייתית ללימוד תכונות צמחי המדבר ושילובם עם צמחי המרפא הידועים מיצוי ורקיחת קוסמטיקה רפואית מצמחי מדבר. לומדים ומתנסים ביצירת תכשירי טיפוח כגון סבון נוזלי, מסיכה טיפולית, משחות, קרמים ופילינג מזרעים. בסיום הסדנה כל משתתף יקבל מוצר שרקח. משך הסדנה: כשעה וחצי. עלות: 100 שקלים למשתתף. שעות פעילות: בתיאום מראש. לפרטים והזמנות: 052-6170042
***סדנת צילום בטבע- הערבה התיכונה: מאיה מימוני, צלמת טבע מקצועית וזוכת פרסי צילום בינלאומיים, ומארגנת מסעות ספארי טבע ותרבות בעולם, מציעה סדנת צילום בטבע המדברי בערבה, לחובבי צילום וצלמים מקצועיים. בטיול רגלי, בנופי הערבה, המשתתפים לומדים את שפת הצילום, טכניקות התבוננות והתמקדות בצמחים ובבעלי החיים המדבריים, וצילומים באופן יצירתי ומושך תשומת לב. משך הסדנה: כשלוש שעות. עלות: 350 שקלים למשתתף. שעות פעילות: בתיאום מראש. מיקום: במרחבי אזור צוקים או עידן -בערבה התיכונה. לפרטים והזמנות: 052-6446344
למידע נוסף על פעילויות נוספות בט"ו בשבט בערבה התיכונה https://goarava.co.il
ג'ורג' תל אביב עם CULI.NARI.CATION @ The George Tel Aviv 12-13 פברואר
ג'ורג' תל אביב, מרחב האירוח מבית אלקו הוספיטליטי מציג את ה – CULI.NARI.CATION חוויה ייחודית ובלתי נשכחת של מסע קולינרי מסעיר בן 24 שעות. ב- 12 – 13 בפברואר 2025 הקהל מוזמן לחופשה קולינרית למתקדמים הכוללת את כל מה שחובבי אוכל ויין יכולים לחלום עליו: ארוחות מיוחדות, פאנל מסקרן, מאסטר קלאס יין, ותוכן קולינרי מרתק שלא תשכחו בקרוב.
מהדורת החורף הראשונה של CULI.NARI.CATION תכלול: ארוחה זוגית בפרדס של שף ברק אהרוני עם מנות הדגל של המסעדה, פאנל מסעיר עם השפים הכי מעניינים בהנחיית ׳הטבח׳ גורי אלפי ובהשתתפות רז רהב מ-OCD ושיראל ברגר מ- OPA, בשיחה על טעם הכשלון, ואיך מתרוממים ממנו. ארוחת בוקר בארבע ידיים במסעדת הלופט – שף ניצן רז ושף קונדיטור עופר ברק מארחים לארוחת בוקר מיוחדת. מפגש טעים במיוחד בין מטבחי יפן, צרפת וחדר האוכל הקיבוצי. מאסטר קלאס יין בג׳אז הול – הסומליה של הג׳ורג׳ אביתר ברעם מארח את אנשי יקב רקנאטי אסף עזר וקובי ארביב לטעימות ושיחה על מהפכת היין הים תיכוני, בציר בשנת מלחמה ועוד.
ג'ורג' תל אביב מרחב האירוח מבית אלקו הוספיטליטי הכולל מלון לייפסטייל, מועדון חברים, חלל אירועים, חללי עבודה, קומת wellness וארבע חוויות קולינריות. הג'ורג' ממוקם דקות ספורות משדרות רוטשילד, ומציע חווית לייפסטייל ייחודית בעיר. את הג'ורג' עיצב מעצב העל הספרדי לזארו רוזה ויולן והוא כולל 170 חדרי מלון מעוצבים בקפידה, מתוכם 40 סוויטות המיועדות לשהיות ארוכות. לג'ורג' מועדון חברים המיועד לכל מי שמחפש מרחב מעורר השראה, מקום לעבודה, לפגישה, לבילוי או למנוחה. לצד חלל עבודה משותף, קומת wellness מקיפה, וחלל להופעות חיות, הרצאות ומוזיקה. המלון נחשב לארץ פלאות עירונית, ומעניק לאורחים ולמבקרים חוויות עיצוביות וקולינריות בלתי נשכחות. המחיר לחדר זוגי ולכל אירועי CULI.NARI.CATION: החל מ-2,100 שקלים (600 שקלים הנחה ללקוחות אמריקן אקספרס). הזמנות בטל': 077-5705930/1 – מספר החדרים מוגבל
פסטיבל ט"ו בשבט 2025 במשתלות יגור עד 15 פברואר
משתלות יגור אשר נמצאות במתחם "חוצות יגור" יקיימו החל מיום חמישי ה-6.2 ועד יום שבת ה-15.2 את פסטיבל ט"ו בשבט המסורתי שמתקיים כבר למעלה מ12 שנה ובמסגרתו יתקיימו מספר פעילויות לכל המשפחה: סדנת הכנת ראש דשא, סדנאות יצירה, סדנת שתילה והכנת דחלילים. האירועים לכל המשפחה יתקיימו בשבת 15.2 בין השעות 10:00 ל-13:00. הכניסה תעלה 10 שקלים לילד, הכסף חוזר להורים כתלושים לקנייה במשתלה.
תושבי העוטף ומפוני הצפון יכנסו ללא עלות. בנוסף לכבוד ט"ו בשבט כל העצים ימכרו ב-35% הנחה לחברי מועדון ועוד עשרות מבצעים.
מתי: מגוון סדנאות לילדים ולהורים ימי שבת: 6.2 ו-15.2 בין השעות 10:00 ל-13:00. איפה: משתלות יגור (מתחם חוצות יגור), האירוע יתקיים במתחם מקורה ובכל מזג האוויר, במתחם ישנו מרחב מוגן למקרה הצורך. גילאים: לכל גיל. מחיר: כניסה 10 שקלים לילד, הכסף חוזר להורים כתלוש לקנייה במשתלה. פרטים בטל': 04-9848108 או באתר
חדש על המדף
ד"ר פישר עם אמול בייבי נטורל
יובש עור נפוץ בקרב תינוקות בעיקר במהלך שנת חייהם הראשונה, לעיתים כתוצאה מהלידה ולעיתים כתוצאה משינויי אקלים ומזג האוויר. בתקופת החורף מואצת תופעת היובש בשל מזג האוויר הקר שבחוץ שכן אמצעי החימום שבבית המורידים את רמת הלחות באוויר. תופעת יובש העור היא גם נחלתם של ילדים ומבוגרים מסיבות נוספות כגון נטייה תורשתית ו/או שימוש בסוגי סבון הפוגעים בשכבת השומן הטבעית שעל פני העור.
הטיפול בעור התינוק מתחיל ברחצה הראשונה ובדיוק לשם כך פיתחו במעבדות המחקר והפיתוח של ד"ר פישר את אמול בייבי נטורל, שמן המעניק הקלה על יובש עור ומעשיר את העור בלחות ל-48 שעות. הפורמולה הייחודית מכילה 100% רכיבים ממקור טבעי על מנת לתת מענה לצורך ההולך ומתגבר של הורים לחפש עבור תינוקם מוצרים המבוססים על רכיבים ממקור טבעי. היא מועשרת בשמן זית להזנת והרגעת העור, שמני כותנה ושקדים לריכוך ושמירה על לחות העור, ויטמין E המסייע להגנה מפני רדיקליים חופשיים. בריח נעים ועדין.
אמול בייבי נטורל הוא היפואלרגני, נבדק דרמטולוגית, עבר בהצלחה את מבדק סנסיטיב – המעיד על התאמה במיוחד לעור רגיש. הוא ללא שמן מינרלי, ללא פרבנים, ללא SLS ו- SLES, ללא צבע, ללא תוספת משמרים ואינו מכיל שמן בוטנים או סויה, העלולים לגרום לרגישויות ולעיתים אף להתפתחות אלרגיה (מ-10 האלרגנים בשכיחות הגבוהה ביותר). המוצר הינו ויגן פרנדלי, אינו מכיל רכיבים מהחי ולא נוסה על בעלי חיים.
שמן הרחצה נמהל בצורה אופטימלית במי האמבט, עוטף את עור התינוק בזמן הרחצה ומותיר את עורו רך, נעים למגע ובעל מראה בריא. מתאים לשימוש יומיומי כתחליף לאל סבון כבר מהאמבט הראשון (מלבד פגים).
אמול נטורל מצטרף לסדרת אמול – סדרת שמני רחצה טיפוליים האהובה והמובילה בישראל. הסדרה מומלצת ע"י רופאי עור בישראל*, וכוללת גם את אמול בייבי קלאסי, אמול בייבי פורטה ואמול סנסיטיב.
אמול בייבי נטורל שמן רחצה טיפולי לתינוק 100% רכיבים ממקור טבעי, מוצע בבקבוק עם משאבה לשימוש קל ונוח, בתכולה של 500 מ"ל ובמחיר מומלץ לצרכן של 99.90 שקלים. כעת מוצע במחיר היכרות. ניתן להשיג ברשתות הפארם, השיווק ובבתי המרקחת.
סנו SPARK בתוספת תמצית טבעית של למון גראס
המותג האהוב סנו SPARKמתחדש בנוזל כלים בתוספת תמצית טבעית של למון גראס המעניקה לו ניחוח לימוני רענן. סנו ספארק בתוספת תמצית טבעית של למון גראס לניקוי כלים, מבריק ומסיר שומנים בקלות וביעילות עם 24% חומר פעיל. יעיל וחסכוני במיוחד, כמות קטנה של נוזל מספיקה לכלים רבים.
1 ליטר באריזה עם משאבה. מחיר 10.90 שקלים. להשיג ברשתות השיווק ובאתר סנו עד הבית https://shop.sano.co.il/
לבית
סנו סושי עם מטלית חלומית לרצפה במארז צמד
סנו סושי משיקה את המטלית החלומית לרצפה במארז צמד, זוג מטליות מיקרופייבר קטיפתיות לניקיון מושלם ומפנק, לספיגה מוגברת ולייבוש מהיר. המטלית החלומית של סנו סושי הפכה לאהובה בזכות התוצאות המושלמות, ניגוב הרצפה ללא סימנים וסיבים בשטח הרצפה הנקי, עם כושר ספיגה גבוה וייבוש קל ומהיר – וכעת היא מושקת במארז צמד.
המטליות המפנקות שבמארז מעוצבות בשני גוונים של אפור עכשווי מודרני, שאופייני לבד המיקרופייבר הקטיפתי המיוחד ממנו הן עשויות. מידות: 50X 80 ס"מ. מחיר: 19.90 שקלים.
להשיג ברשתות השיווק. פרטים באתר סנו או www.facebook.com/sano.co.il
יין בירה קפה ואלכוהול
טפרברג עם אסנס ברברה 2023
יין זני 100% ענבי ברברה, מכרם עמק איילון במורדות יהודה. שנת בציר 2023 התאפיינה כעונה חמה באופן יחסי לעומת הבציר הקודם ולעומת הממוצע הרב שנתי. מתוך מטרה לצמצם את חשיפת האשכולות לקרני השמש החמות, הכרמים גודלו עם מעטה עלוותי אשר הגן על האשכולות מפני חשיפה ישירה לשמש ואשר יצרו תנאי מיקרו-אקלים טובים ובציר ענבים איכותיים ליין זה.
ענבי הברברה גודלו בכרם במורדות יהודה. זרימת אוויר יציבה מהרי יהודה יורדת דרך הכרם ושומרת על חופת עלים בריאה וטמפרטורות ערב קרירות. החלקה של הכרם נמצאת בתחתית מדרון רדוד על קרקע רנדזינה בהירה וחומה. הכרם עבר דילול פרי כדי למקסם את איכות הענבים ולאפשר בציר של אשכולות אחידים, ארומטיים ועשירים.
לאחר הגעת הענבים ליקב בשעות הבוקר המוקדמות, הענבים עברו הפרדה מהשיזרות ומעיכה לתוך מיכלי נירוסטה. טמפ' התסיסה האלכוהולית נשמרה נמוכה, כ-22 מעלות. במהלך התסיסה בוצעה המטרה "פאמפ אובר" בצורה עדינה כדי להפיק טעמים, ארומות וצבע באופן עדין. בסיום התסיסה האלכוהולית, הענבים נסחטו בלחצים נמוכים ועדנים והיין הועבר למיכל נירוסטה. במיכל זה, היין עבר תסיסה מאלו-לקטית על מנת לייצב ולרכך את היין. לאחר סיום התסיסה המאלו-לקטית, היין הועבר לתוך מיכל עץ אלון צרפתי בגודל של 5000 ליטר למשך 12 חודשים.
אסנס ברברה 2023 בעלת גוון גרניט בהיר עם פרופיל פרחוני. הארומות של היין נוגעות בפירות אדומים מתובלים ועשבי תיבול מיובשים. על החך, היין בעל גוף בינוני, טאנינים רכים וסיומת רעננה ועדינה. לשתייה החל מ: הוצאתו לשוק אך התבגרות נוספת בבקבוק רק תיטיב עמו. 12.6% אלכוהול. מחיר 100 שקלים.
יקבי כרמל עם רוזה מסדרת Private Collection, בציר 2024 לכבוד ולנטיין
חג האהבה מתקרב, ואין כמו כוס יין טובה בכדי להפוך ערב זוגי לדייט רומנטי מושלם. לקראת ה-Valentine's Day, מציגים ביקבי כרמל, בציר חדש של הרוזה מסדרת Private Collection האהובה של היקב. רוזה מסדרת Private Collection, בציר 2024 הוא יין רוזה יבש המיוצר מזני ענבים נבחרים מכרמים ברחבי הארץ. היין מתאפיין בניחוחות עשירים של פטל ואוכמניות ו מתאים במיוחד לערב רומנטי לצד גבינות, דגים או ארוחה קלה. 12% אלכוהול, מחיר 45 שקלים.
Private Collection הינה סדרת יינות ותיקה ואיכותית המגשימה את חזונו של הברון רוטשילד, מייסד יקבי כרמל בשנת 1882. הסדרה זוכה לפופולריות רבה בקרב בתי האב בישראל, מובילה בקטגורית המחיר שלה וזוכה לשבחים רבים בשנים האחרונות בזכות איכות היינות הגבוהה והתמורה למחיר שהיא מעניקה. היינות האדומים של סדרת Private Collection בעלי אופי מורכב ומחוספס ונוכחות בולטת, בעוד היינות הלבנים והרוזה רעננים ובעלי חומציות גבוהה ותומכת.
טפרברג עם אסנס דולצ'טו 2023
יין זני 100% ענבי דולצ'טו מכרמים ברמת הגולן. שנת בציר 2023 התאפיינה כעונה חמה באופן יחסי לעומת הבציר הקודם ולעומת הממוצע הרב שנתי. מתוך מטרה לצמצם את חשיפת האשכולות לקרני השמש החמות, הכרמים גודלו עם מעטה עלוותי אשר הגן על האשכולות מפני חשיפה ישירה לשמש ואשר יצרו תנאי מיקרו-אקלים טובים ובציר ענבים איכותיים ליין זה. ענבי דולצ'טו גודלו בכרם בצפון הגולן. הכרם הנמצא בגובה של למעלה מ-800 מטרים מעל פני הים, שומר על תנאים אידיאליים לגידול והבשלת הזן. זרימה יציבה של אויר באזורים הגבוהים יוצרת כיסוי עלים בריא המגביר את הקירור של האשכולות בערב. פרופיל הקרקע הייחודי של הכרם שהינו בעומק רדוד, מורכב מאבן בזלת וחימר אפור. הכרם עבר דילולי פרי כדי לאפשר בציר של ענבים אחידים, ארומטיים ועשירים.
הענבים הופרדו מהשיזרות ללא ריסוק לתוך מיכלי נירוסטה. טמפ' התסיסה האלכוהולית נשמרה נמוכה, כ-22 מעלות. במהלך התסיסה בוצעה המטרה – פאמפ אובר – בצורה עדינה מאוד כדי להפיק טעמים, ארומות וצבע באופן עדין. בסיום התסיסה האלכוהולית, היין החופשי (ללא סחיטה) הועבר למיכל נירוסטה. במיכל זה, היין עבר תסיסה מאלו-לקטית על מנת לייצב ולרכך את היין. לאחר סיום התסיסה המאלו-לקטית, היין הועבר לתוך מיכל עץ אלון צרפתי בנפח של 5000 ליטר וחביות עץ ניטרליות שונות במשך 12 חודשים. לאחר תקופת ההתבגרות, המרכיבים השונים של הדולצ'טו נטעמו וההרכב הסופי נערך על ידי הייננים.
אסנס דולצ'טו הינו יין בעל גוון רובי בהיר עם פרופיל של פירות אדומים עם נגיעות פרחוניות. ארומות היין מלאות בניחוחות רימונים, תותים ורמיזות של אגוז מוסקט. על החיך היין בעל גוף בינוני (-) , טאנינים רכים וסיומת ארוכה. לשתייה החל מהוצאתו לשוק אך התבגרות נוספת בבקבוק רק תיטיב עמו. 12.3% אלכוהול. מחיר 100 שקלים.
המועצה לגפן היין עם כנס כרם יין בהשתתפות ייננים, כורמים, חוקרים ומגדלים
הכנסים המקצועיים חוזרים לגליל העליון עם ייננים, מגדלים חוקרים ומדריכים מאזור הצפון, גדשו את אולם כנס 'כרם יין', בו הוצגו סקירות על מצב ענף גפן היין בישראל, לרבות השלכות מלחמת 'חרבות ברזל', וכן תוצאות מחקרים יישומיים וחידושים טכנולוגיים לחיזוק הענף. הכנס התקיים כחלק מסדרת כנסי החורף המקצועיים בחקלאות של מו"פ (מחקר ופיתוח) צפון, במכון המחקר מיגל של 'חברה לפיתוח הגליל', ושירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) במשרד החקלאות וביטחון המזון, בשיתוף מועצת הצמחים וקרן קימת לישראל.
בסקירה שהציגה נועה מעוז, אגרונומית במועצה לגפן היין בישראל, עלה כי הסמכויות לפיקוח ענף היין בישראל הועברו ממשרד הכלכלה למשרד הבריאות, וכי בעקבות תקנות חדשות שנכנסו לתוקף ב-1 בפברואר 2025, תחול הקלה משמעותית ברישוי יקבי בוטיק קטנים (עד 10 אלף בקבוקים), שיהיו זכאים לרישיון יצרן ממשרד הבריאות. הקלות נוספות יחולו גם על יקבים בגודל עד 500 מ"ר ועד ייצור של 100 אלף בקבוקים בשנה, כאשר עד היום הם עמדו בפני אותן דרישות של יקבים גדולים המייצרים מיליוני בקבוקים.
על פי נתוני המועצה לגפן היין, בציר שנת 2024 ו-2023 עמד על 44 אלף טון בשנה בלבד, לעומת שנים קודמות של בציר גבוה, כגון 2020 (58 אלף טון) ו-2014 (60 אלף טון). למרות היבולים הנמוכים יחסית, נרשמו בשש השנים האחרונות נטיעות רבות של כרמי יין, בהיקף של כ-24 אלף דונם, כאשר מרבית הכרמים החדשים טרם נכנסו לניבה מלאה ולכן לא באים לידי ביטוי בנתוני היבול. על פי הערכת המועצה, יימשכו נטיעות הכרמים בעתיד הקרוב בקצב של כ-5-6 אלף דונם בשנה.
עוד עלה בסקירה, כי במהלך מלחמת 'חרבות ברזל' נשרפו כ-400 דונם כרמים, מרביתם ללא יכולת שיקום (נדרש לעקור ולנטוע מחדש), וכ-200 דונם נוספים בגבול לבנון לא טופלו ולא נבצרו עקב הגדרתם כשטח צבאי סגור.
למרות המלחמה, במועצה לגפן היין מעודדים מנתוני דו"ח מכון הייצוא, מהם עולה כי בשנת 2024, ייצוא היין מישראל עמד נכון לחודש נובמבר 24, על כ-59 מיליון דולר, לעומת כ-51 מיליון דולר בתקופה המקבילה בשנת 23. עוד עולה כי מגמה חיובית זו, השתקפה ביתר שאת בייצוא לארה"ב, צרכנית היין הישראלי העיקרית, עם כ-42 מיליון דולר עד נובמבר 2024 לעומת 33 מיליון דולר בתקופה המקבילה בשנת 2023.
בנושא פיצויים למגדלים, עלה כי משרד החקלאות והתאחדות חקלאי ישראל עובדים על גיבוש מודל 'נורמטיבי' בו ייקבע סכום ידוע מראש לפיצוי לנזקים עקיפים שיקל על הליך קבלת הפיצוי, כאשר למגדל תישמר גם האפשרות הקיימת כיום, לגשת למס רכוש באופן ישיר ולדווח על רווחיו בשנים האחרונות כדי לבקש פיצוי פרטני. כמו כן, קנט–הקרן לביטוח נזקי טבע העניקה בשנת 2024, פיצויים למגדלים בענף היין בגובה כ-17 מיליון שקלים עבור נזקים בכ-12,000 דונם כרמים, במסגרת ביטוח 'אסונות טבע', המעניק כיסוי ביטוחי במקרים של חוסר יבול בעקבות אירוע אקלימי, או אירוע מחלה, או תקיפת מזיקים בהיקף אזורי בלבד וכן, נזקי טבע לעצים.
חיה רק יהלום, מנהלת מו"פ צפון במכון המחקר מיגל: "למרות הנזקים שספג ענף גפן היין כתוצאה מירי החיזבאללה, במו"פ צפון לא עצרנו לרגע את פעילותנו לשימור וחיזוק הענף, והמשכנו לאורך כל שנת המלחמה בביצוע מחקרים יישומיים שמטרתם להתגבר על האתגרים הרבים העומדים בפני המגדלים בתחום הגנת הצומח בפרט ובפרוטוקול הגידול בכלל. כולי תקווה שהמשקים החקלאיים שניזוקו יתאוששו באופן מלא במהרה, ונמשיך לעבוד ביחד עם המגדלים והמדריכים כדי שהענף יהיה חזק מאי פעם".
כחלק מהכנס התקיימו הרצאות להצגת מחקרים בענף גפן היין. ד"ר תרצה זהבי משה"מ הציגה מחקר לבחינת פרק הזמן המומלץ שיש להמתין בין עקירה של חלקת כרם גועה בווירוס קיפול העלים מספר שלוש, לנטיעה מחודשת על אותו שטח, ומחקר נוסף, בנושא טיפולי נוף בכרם להפחתת ריקבון בענבים.
ד"ר עומר קראין ממו"פ צפון-מיגל הציג מחקר לבחינת השפעת טיפולי התעוררות פקעים על גובה היבול וההתעוררות בענבי יין. ד"ר רקפת שרון ומאור תומר ממו"פ צפון-מיגל הציגו סקר לזיהוי ומיפוי מינים של ציקדות העלולות לשמש כווקטור להפצת החיידק קסיללה, הגורם למחלות קשות במספר גידולים חקלאיים בארץ ובעולם. ד"ר אופיר בהר ממכון וולקני הציג מחקר הבוחן האם תופעת 'הבראה' שדווחה עד כה רק בצפון אמריקה, בה עצים שנגועים בקסיללה וביטאו תסמיני מחלה, החלימו מתסמיני המחלה בעונה העוקבת, יכולה להתרחש גם בתנאים של הארץ.
העוסקים בענף היין בצפון, שמחו להיפגש שוב לאחר שנה בה לא נפגשו עקב המלחמה, ברכו את החטופים ששבו ארצה, בתקווה שיגיעו בקרוב כל החטופים במהרה הביתה. לחיים!
מסעדות ואוכל
שדרות עם חגיגה של טעמים, תיירות תרבות
חודש פברואר בשדרות מביא עמו חגיגה קולינרית ותיירותית ייחודית. העיר שדרות, הידועה בהכנסת האורחים שלה, פותחת את שעריה לכלל הציבור ומציעה חוויית אוכל עשירה לצד ביקורים באתרי המורשת והנוף המקומיים. מגוון המסעדות בעיר מציעות תבשילים ביתיים ומסורתיים, ויחד עם מוקדי התיירות והמורשת, נרקמת חוויה קולינרית-תרבותית שאין שנייה לה.
בין המוסדות הקולינריים הבולטים ניתן למצוא את החומוס של טחינה, אשר שב לפעול לראשונה מאז נאלץ לסגור את שעריו בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר, מסמן חזרה לחיים ולמסורת החומוסאית המוכרת. המבורגר הפסאז', מציע מנות מושקעות ואיכותיות במיוחד לחובבי הבשר, ואילו פסטה וזהו מזמין את חובבי המטבח האיטלקי לחוויית פסטה ביתית עם טעמים עמוקים.
חוויה אותנטית נוספת ניתן למצוא אצל פי-תסביך, המגיש שילוב ייחודי בין פיתה, חצילים וביצים בסגנון מקומי, וכל זאת באווירה משפחתית ביתית. אוהבי בתי הקפה יכולים לבקר באוריוס, המציע קפה משובח עם קינוחים מעולים באווירה חמימה. בלה בוריקה בעיר ניתן למצוא לצד אוכל רחוב אותנטי גם את הבוריקה המפורסמת. מלבד המסעדות, העיר שדרות מציעה במהלך החודש סיורים קולינריים מודרכים, מפגשים עם שפים מקומיים ואירועים מיוחדים במוקדי התרבות והמורשת. החיבור בין מטבח עשיר לבין סיפוריה המרתקים של העיר הופכים את פברואר לחודש מושלם לביקור בשדרות.
לצד החוויה הקולינארית מציעה שדרות מבחר נקודות תצפית ומורשת המספרות סיפורה של העיר ובהן: תצפית הארבעה, מצפה שדרות, המוכרת בשמה – גבעת קובי, גן הזיכרון והגבורה שהוקם על חורבות תחנת המשטרה הישנה בעיר. לצד אנדרטאות ונקודות תצפית יפתח את שעריו בית המייסדים בעיר שבו ניתן להיחשף לסיפורה של תולדות העיר, אנשיה ומורשתה.
לפרטים ומידע על הפעילויות בשדרות והזמנת סיור קולינארי בעיר בקישור http://bit.ly/3Q3dISm
קמפאי באר שבע עם פסטיבל ראמן עד 20 פברואר
כמיטב המסורת, מסעדת קמפאי בבאר שבע עורכת את פסטיבל הראמן השנתי שלה בעיצומו של החורף. הפסטיבל יערך בין התאריכים 10-20 בפברואר, לא כולל בימי שישי ושבת, במסעדה שבמתחם מקס אמות בבאר שבע.
השף דרור שושן יצר בקמפאי חמישה סוגי ראמן שונים שיחד יוצרים עולם שלם של טעמים מדהימים:
טאן טאן ראמן | אטריות ראמן בציר עוף ומחית סומסום פיקנטי, ירוקים חלוטים, בקר קצוץ בצ'ילי טובאן ג'אן, ביצת סויה, נורי, בצל ירוק, צ'יפס שום, סומסום קלוי וגרוס
הוקאידו מיסו ראמן | אטריות ראמן בציר עוף, בקר ומיסו עשיר ופיקנטי, נתחי אסאדו צלוי, ביצת סויה, נבטים, כרוב, בצל ירוק, נורי, צ'יפס שום, שמן שום וצ'ילי מתובל
טורי פאיטאן ראמן | אטריות ראמן בציר עוף עשיר עם חלב סויה, יקיטורי פרגית בגריל, טוגראשי וסומסום, תירס צלוי, נורי, בצל ירוק, ביצה בסויה, שמן צ'ילי ושום קלוי
סאפורי ראמן טבעוני | אטריות ראמן בציר ירקות שורש עשיר עם מיסו לבן וחלב סויה, אצות קומבו, סטייק פטריית פורטבלו, טופו מטוגן, פטריות שיטאקי, כרוב, באק צ'וי, בצל ירוק, נורי, שמן שום וצ'ילי מתובל
טוקיו שויו ראמן | אטריות ראמן בציר עוף, טארה סויה ודאשי, פטריות שיטאקי, ביצת סויה, צ׳אשו פרגית בצל ירוק ופוריקאקה, כרוב, פאק צ'וי ונורי
לפרטים והזמנות https://kampai.co.il/ramen_fest/ קמפאי, חיל ההנדסה 2, מרכז ביג, באר שבע
הערבה עם מהחממה לצלחת – סופ"ש חקלאי-קולינרי 20-22 פברואר
פסטיבל "מהחממה לצלחת" שמובילות המועצות האזוריות ערבה תיכונה והערבה הדרומית, יציין את שנתו החמישית השנה באירוע שעושה הרבה כבוד לחקלאות ולתוצרת המקומיים. השנה יתפרס הפסטיבל על פני 170 קילומטרים של טעמים, ריחות וחוויות, ממושב עידן שבצפון ועד קיבוץ אילות שבדרום ויציע מגוון רחב של חוויות קולינריות לכל הגילאים.
אירוע הפתיחה של הפסטיבל יתקיים ביום חמישי במקביל במושב ספיר (בשעה 19:00) ובפארק תמנע (בשעה 20:00), כאשר בספיר יארחו אתכם השפים זוכי מאסטר שף איתיאלה היאט ("הטראק של איתיאלה") והלל גרדי (שף ורועה צאן) ויחד איתם יריב איתני (Route 90) לערב שמחבר בין יצירתיות ושורשיות עם תוצרת חקלאית טרייה מהמשקים הסמוכים. בפארק תמנע יחכו לכם השפים רז רהב (OCD) ואוהד לוי, (לשעבר "מאמו") באירוע חגיגי ואלגנטי אל מול נוף האגם והרי תמנע המרהיבים. כמו כן, בימי הפסטיבל מלון SIX SENSES בשחרות, בהובלת השף דוד ביטון, יפתח את שעריו ביום שישי למבקרי הפסטיבל ויארח לארוחת בוקר הישר מהחממה לצלחת וכן מתחם האירוח החדש MOA בסמוך לצופר.
הפסטיבל מתקיים בעונתה היפה של הערבה, בה החממות מלאות ושופעות בתוצרת מקומית, נופי החורף המדבריים מזמנים זמן מושלם גם לטיולים ולהיכרות עם הא.נשים שהופכים את הערבה לאזור כה מיוחד. במסגרת הפסטיבל השנה תוכלו להתארח אצל השפים הביתיים המקומיים, ביניהם, שף יונתן דהן שיתארח במתחם הצימרים נוף צוקים, שף רוברט ביטון בקיבוץ אליפז ושף ינון בארי בפארן. כמו כן יתקיימו סדנאות וסיורים בהם סיור קולינרי מיוחד בהדרכת המנהל הקולינרי של הפסטיבל, דוד קישקה, סדנת צילום אוכל בסמארטפון עם אשת התוכן אפרת ליכטנשטט, ארוחות בוקר בגינות ירק וסיורים קולינריים בחממות, סיורים חקלאיים בחוות, סדנאות קוקטיילים, שווקי איכרים, וגלידה יטבתה עם טעמים מיוחדים "מהחממה לצלחת" שייוצרו במיוחד עבור הסופ"ש של הפסטיבל.
סופ"ש" מהחממה לצלחת" מתקיים בתמיכת ארגון הצלת המזון "לקט ישראל", אשכול נגב מזרחי, משרד התיירות וקרן מיראז' ישראל. להרשמה ופרטים: https://farmtotablearava.co.il/
מסעדת פרדס סוגרת בסוף החודש עד הקיץ
המסעדה, בהובלת השף ברק אהרוני, מודיעה על השהיית פעילותה בסוף חודש פברואר 2025. ההחלטה על השהיית הפעילות התקבלה על אף אינספור ביקורות מהללות, בעקבות אתגרים משמעותיים בגיוס ושימור כוח אדם מקצועי.
למרות האתגרים ועם הפנים קדימה, המסעדה צפויה לשוב לפעילות לקראת הקיץ, לאחר גיוס עובדים נרחב במתכונת חדשה ומפתיעה. עד פתיחתה המחודשת תפעל המסעדה לאירועים פרטיים בלבד.
ילדים וחינוך
רט"ג עם תחפושת הפקחים הצעירים
רשות הטבע והגנים גאה להשיק לקראת פורים 2025 את "ערכת פקחים צעירים" – תחפושת ערכית שמעניקה לילדים והילדות הזדמנות להרגיש כמו פקחים אמיתיים של רשות הטבע והגנים. חשוב לציין כי ערכת "פקחים צעירים" מתאימה לכל השנה!
הערכה מציידת את הפקחים הצעירים בציוד איכותי שישמש אותם גם בטיולים בטבע וגם במשחקים בגינה. מה כוללת הערכה? וסט כיסים "פקחים צעירים" | כובע – במיוחד לערכה הנמכרת באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים | מצפן | משקפת | זכוכית מגדלת | פנס לד נטען | תיק נשיאה נוח.
מחיר הערכה: 135 שקלים (כולל משלוח עם שליח עד פתח הבית). קל, נוח ומהיר – מזמינים אונליין והתחפושת מגיעה ממש עד אליכם.
למה "פקחים צעירים"? רשות הטבע והגנים היא הגוף האמון על שמירת הטבע הנוף והמורשת בישראל. פקחיה מסיירים בשמורות הטבע ובגנים הלאומיים – מצילים חיות בר, שומרים על הניקיון, מסייעים למטיילים, מפקחים על ציד לא חוקי ועוד. דרך התחפושת, הילדים לומדים על עולמם המרתק של הפקחים: הם יכולים להרגיש איך זה להדריך מטיילים (הורים, משפחה וחברים!) || הם יבינו מהי אחריות סביבתית וכמה חשוב לשמור על החי, הצומח והנוף || הכיף שבגילוי סודות עולם הטבע בכל מקום – אפילו מתחת לבית.
הפכו את פורים 2025 לחגיגה עם ערך – עם תחפושת שהיא גם חוויה חינוכית וגם כרטיס כניסה לעולם אמיתי של שמירת טבע. פורים שמח! קישור לרכישה: https://bit.ly/4jNqaTC
צרכנות ומבצעים
עיריית כפר סבא עם ניטור צריכת המים של אזרחים ותיקים עריריים
עיריית כפר סבא יוצאת בימים אלה במיזם ייחודי וחדש – "מים חיים" – ביוזמה משותפת של האגף לשירותים חברתיים-קהילתיים, אגף המיחשוב ומפעל מים כפר סבא, שמטרתו לשמור על רווחתם של אזרחים ותיקים עריריים באמצעות ניטור צריכת המים שלהם.
במסגרת המיזם, ינוטרו מוני המים הדיגיטליים של אזרחיות ואזרחים ותיקים עריריים בזמן אמת, באמצעות מערכת ממחושבת. זאת במטרה להבטיח מענה מהיר ויעיל במצבי חירום, ולסייע לאזרחים ותיקים לקבל את התמיכה הדרושה – בהתאם לנתוני צריכה או אי צריכת מים.
כאשר מזוהה חריגה בצריכת המים (דוגמת הפסקת צריכת מים לפרק זמן שאינו רגיל או צריכת יתר), עובדת סוציאלית יוצרת קשר עם האזרח הוותיק, ובמידת הצורך, תפנה לבני משפחה או שכנים ואף תערוך ביקור בית.
"הפרויקט יתרום להגברת תחושת הביטחון של אזרחים ותיקים עריריים, בידיעה שיש מי שדואג לשלומם", מסבירה מנהלת אגף שירותים חברתיים-קהילתיים, רוזי נוימן. "זאת במסגרת מגוון המענים שאנו מפעילים למען אזרחים ותיקים, ביניהם שמירת קשר שוטף ישיר באמצעות מיזם 'דורשים בשלומם', הרצאות וסדנאות לבני משפחה מטפלים, שירות סוציאלי ייחודי לשורדי שואה, חיזוק הקשר הבין דורי, הפעלת קו תמיכה וסיוע, מתן עזרה באספקת תרופות, קיום פעילויות לחיזוק החוסן האישי ועוד. המיזם החדש יכול לסייע במניעת מצבי חירום, על ידי זיהוי מוקדם של בעיות".
מועצה לצרכנות: המע"מ עלה רק באחוז, אבל מוצרים התייקרו ב- 3-7%
כמידי חודש, המועצה לצרכנות ערכה בדיקה חוזרת לסל של 770 מוצרים הנפוצים ביותר ברשתות. הבדיקה נעשית בליווי סטטיסטי של ד"ר אור כץ המכללה האקדמית אשקלון. הממצאים ממחישים את חשיבות השוואת המחיר על ידי הצרכן בין הרשתות לפני רכישת הסל המשפחתי, כחלק מהצורך לשלוט בעליות המחירים והבחירה לרכוש במחיר הזול ביותר. הנתונים התקבלו משידור נתוני המכירה בפועל ברשתות ותתי רשתות שמשדרות לאתר פרייסז והם כוללי מבצעים ללא מבצעי אשראי, המשתנים מעת לעת. והמחירים הנכונים ליום הבדיקה המוצג.
הבדיקה נערכה ב-22.1.2025. מהבדיקה עולה כי אמנם ישנה עלייה ממוצעת של 1% בסל הכולל מול הבדיקה הקודמת ( ב-25.12.24 לפני עליית המע"מ), אבל ישנם מוצרים רבים שמחירם עלה ביותר מ-1% תוך חודש בלבד. מול בדיקה קודמת לפי, קטגוריות נבחרות שעלו יותר מעל 2%:
חטיפים מתוקים שונים +7% | קפה נמס +6% | מלח +5% | סלטים ארוזים +5% | קמח וסולת +5% | דגים קפואים +4% | טחינה גולמית ופלאפל +4% | גבינה צהובה –+3% | משקאות יוגורט +3% | שימורי תירס +3%
מול בדיקה קודמת, יצרנים שהמוצרים שלהם עלו ביותר מ 2%: יוניליוור – קליק +15% | פרוקטר & גמבל – אריאל +11% | שטראוס – עלית +7% | אסם טבעול +6% | אסם סלטי צבר +6% | אסם עוף טוב +6% | היכל היין שקד גולן +4% | שטראוס – אחלה +5% | תנובה +3% | תנובה – השף הלבן +3% | אסם בית השיטה +3%
הפרשי מחירים בולטים: בבדיקה הנוכחית (22.1.2025), ההפרשים לאותו מוצר מבין הרשתות השונות יכולים להגיע עד ל-103 שקלים. סכיני גילוח ג'ילט פיוז'ן 16 יחידות , 149.9 שקלים ברשת Be לעומת 252 שקלים ברשת סופר פארם, 103 שקלים הפרש (69%). פילה סלמון קפוא 100% דג במשקל – 49.70 שקלים ברשת רמי לוי לעומת 103.2 שקלים במיני סופר אלונית, הפרש של 53.5 שקלים (108%).
סכיני גילוח 5 להבים לגבר לידית קבועה ג'ילט פיוזן 12 יחידות 99.9 שקלים ברשת סלאח דבאח לעומת 169.9 שקלים ברשת סטופ מרקט, 70 שקלים הפרש (70%).
גבינת גאודה הולנדית חצי קשה 30% מחלבות גד במשקל 113 שקלים ביש חסד לעומת 159 שקלים במעיין 2000, הפרש של 46 שקלים (41%).
כתף בקר / עגל טרי חלק+ במשקל 54 שקלים באושר עד לעומת 98.2 שקלים ביש בשכונה, הפרש של 44.2 שקלים (82%).
המחירים תלויים מבצעים (ללא מבצעי כרטיס אשראי) שמשתנים מעת לעת. והמחירים הנכונים ליום הבדיקה המוצג. מחירים בממוצע רשתי.
איפה הסל הזול ביותר? מתוך 801 הרכבנו סל של 770 מוצרים (הנפוצים יותר ברשתות). המחירים נבדקו בממוצע רשתי, כאשר להשוואה נלקחו רק רשתות שהכילו לפחות כ~ 80% מסך המוצרים כאשר מוצר אינו נמצא בכל הרשת , נלקח לגביו המחיר הממוצע של שאר הרשתות שנבדקו .
באופן כללי רשת הזולה ביותר רמי לוי, והיקרה ביותר קרפור סיטי. הפרש ביניהן 18%
ההפרש בין הרשת העירונית הזולה ביותר פוליצר והיקרה ביותר קרפור סיטי -11%
ההפרש בין רשת HEAVY דיסקאונט HD)) הזולה ביותר רמי לוי והיקרה ביותר קרפור היפר- 5% .
ההפרש בין רשת הלאו הדיסקאונט (LD) הזולה ביותר נטו חסכון והיקרה ביותר טיב טעם 5%
שלוש הרשתות שהורידו הכי הרבה מול הבדיקה הקודמת: סופר ספיר -0.4% | פוליצר -0.3% | רמי לוי -0.2%
שלוש הרשתות שהעלו הכי הרבה מול הבדיקה הקודמת: זול ובגדול +1.6% | קרפור סיטי +1.2% | קשת טעמים +1%
המועצה לצרכנות: עליית מחירים בשיעור העולה על שיעור עליית המע"מ מעלה חשש לניצול לרעה של המצב אך ורק לשם הפקת רווחים על חשבון ציבור הצרכנים שכבר חשוף לקשיים כלכליים. לעמדת המועצה לצרכנות, הסיבה לכך היא העדר תחרות ונדרש טיפול דחוף באוליגופולים בתחום המזון והפארם.
שונות
בחברה למתנסים השפים מציגים מנות בהשראת אנשים מיוחדים
יוזמה קולינרית מרגשת שמשלבת טעמים, סיפורים ואנשים, ומדגישה את החשיבות של חברה מכלילה ומגוונת. ממש כמו באוכל, גם בקהילה – חיבורים וגיוון מביאים את הטעמים הכי מפתיעים ואת החוויות הכי משמעותיות. בפברואר הזה, החברה הארצית למתנ”סים מובילה את “פברואר יוצא מן הכלל”, שמתקיים זו השנה השביעית, שם את האוכל במרכז כאמצעי לחיבור בין אנשים עם וללא מוגבלות.
20% מכלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל עם מוגבלות. במהלך החודש, עשרות מסעדות מובילות יציעו מנות ייחודיות שנוצרו בהשראת אנשים עם מוגבלות, וכל אחת מהן תספר סיפור אישי של התמודדות, חוזק ויצירה מחדש. השפים מגישים: “ספיישל פברואר” – המסעדות המשתתפות יצרו מנות מיוחדות ששוברות גבולות קולינריים, משלבות טעמים ומרכיבים מפתיעים, וממחישות את העושר האנושי שנובע מגיוון ושיתוף.
- אוזריה – טאקו ים תיכוני עם בשר מפורק וקרם אבוקדו, בהשראת ארז יצקן
- כרמים – מקלובה בשר ופרגית, המסמלת חוסן והתחדשות, בהשראת סמי פארחין
- מולה בוטני – פוקצ’ה סביח המשלבת בין טעמים איטלקיים וירושלמיים, בהשראת בני בירנצוויג
- הלנה בנמל קיסריה – קרפצ’ו דג כבוש בסלק וערק, בהשראת אלינה אלינסון
- a – סשימי טונה כחולת סנפיר עם ריבת נורי וצ’יפס ארטישוק, בהשראת אודליה ברקין קמיל
- פופה – רביולו לחי עגל וקרם שורש סלרי, בהשראת שי אקשטין
- גרקו – רוואני – עוגת סולת מטוגנת ברוטב טופי קרמל, בהשראת קובי טייבל
- ממבו מילאנו – לינגוויני פטריות עם רוטב פורצ’יני עמוק, בהשראת איה וקסלר
- לונה בנצרת – פאתה של ג’אג’ ותתבילי, בהשראת נועם
- טלביה ירושלים – שניצל עגל עם פירה, בהשראת אוריה איפרגן
- רוברטה וינצ’י – ניוקי עם תבשיל אונטריב, בהשראת יוסי פ.
- האקליפטוס – פטטס בראווס עם עדשים שחורות בסגנון ברזילאי, בהשראת נטלי בורדטי
- דליקטסן – לזניית תרד וגבינות, בהשראת אופירה זנדני
- עמק הבראסרי – נתח קצבים וגראטן תפוחי אדמה, בהשראת יוסי פ.
- מלכה (אייל שני) – בליני חם במילוי צלי אונטריב, בהשראת מירב שבירו
- מארי – שיפוד לוקוס בציר סלק וקרם שורשים, בהשראת נטע ברסלר ראובני
בפברואר הזה החליטו בחברה למתנסים לשים דגש על גיוון קולינרי כהשראה לקהילה מגוונת ומכילה, המשלבת את הייחודיות של כל אדם ומדגישה את תרומתו הייחודית לעושר הקהילתי. מעבר למנות במסעדות, מאות מרכזים קהילתיים ברחבי הארץ יקיימו במהלך החודש אירועים קולינריים, ביניהם סדנאות בישול משותפות, הדגמות של מנות עם חומרי גלם מפתיעים וארוחות קהילתיות שבהן אנשים עם וללא מוגבלות יבשלו, יטעמו ויחוו יחד.
“דווקא עכשיו, כשהחברה הישראלית מתמודדת עם אתגרים חסרי תקדים, חשוב לנו להדגיש את מה שמחבר בינינו”, אומר טל בסכס, מנכ”ל החברה הארצית למתנ”סים. “אוכל הוא הרבה יותר מטעמים – הוא דרך להתחבר, להכיר ולגלות שהשוני בינינו הוא מה שהופך אותנו לחברה עשירה ומגוונת”.
סנו עם מיזם חוזרים לבית נקי – הפעם בצפון
חברת סנו ממשיכה במיזם "חוזרים לבית נקי", והפעם בצפון. מאות מתנדבים מכל רחבי הארץ נרתמים לסייע בניקוי וסידור בתי משפחות שפונו במלחמה ושבות כעת לבתיהן שבצפון. אתגרי השיקום בתהליך החזרה הביתה, רבים ומשמעותיים, ההיעדרות הארוכה הביאה להזנחה שמקשה על החזרה לשגרה: רטיבות, עובש, חלודה, עכברים ופגיעות מבניות בעקבות המלחמה.
יעל לביא, מובילת המיזם חוזרים לבית נקי: "עם חתימת הסכם הפסקת האש בלבנון, החל תהליך חזרתן של משפחות לביתן – מתוך 68,500 מפונים מצפון הארץ כ- 57,500 עדיין לא שבו לבתיהם. 'חוזרים לבית נקי בצפון' הוקם מתוך תחושת שליחות לסייע למשפחות שפונו במהלך המלחמה לשוב לבתיהן בתנאים ראויים ונקיים. בחודש האחרון נרשמו למעלה מ- 1,500 משפחות, הזקוקות לסיוע מכל רחבי הצפון. המתנדבים, עוסקים בניקיון יסודי של הבתים אך חשוב לציין שהם לא רק מנקים ומסדרים, אלא גם יוצרים חיבור אנושי משמעותי ותחושת אחדות וערבות הדדית בעם".
מחברת סנו נמסר: אנחנו שמחים להירתם ליוזמות חברתיות חשובות בהן אנו יכולים לעזור ולהעניק ערך מוסף. מתחילת המלחמה חברנו למיזם 'חוזרים לבית נקי' במגוון פרויקטים מרגשים; חזרת מפונים לעיר שדרות, ניקוי בתים של משפחות אנשי המילואים ולחיילים בודדים, ניקוי וסידור בתים של אזרחים ותיקים בחנוכה וכעת אנו מגיעים לצפון המתעורר. אנו מודים לכל מאות המתנדבים שהתגייסו לסייע למשפחות השבות בימים אלה לבתיהן בצפון. אנו רואים ביכולת לעזור זכות גדולה ונמשיך ביוזמות אלו ככל שיהיה צורך".
נועה אוני, מנכ"לית גודוורטיזינג, שמנהלת את המיזם: "עוד ועוד חברות נכנסות לזירה החברתית, טוב שיש חברות כמו סנו שנותנות מענה לצורך שהן מזהות ובכך מעודדות עשיה למען החברה בישראל, שמפיחה תקווה ומייצרת מעגלים של טוב".
בריאות
האגודה למלחמה בסרטן עם נתונים מעודכנים, מחקרים מדעיים וסקר חדש
על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, במהלך שנת 2024 אובחנו בישראל כ-33,570 נשים וגברים עם סרטן, שהם כ- 92 חולים חדשים מדי יום וכ-12,000 ישראלים נפטרו מהמחלה.
על פי נתוני משרד הבריאות בשנת 2021 דווחו למאגר הרישום הלאומי לסרטן 33,145 מקרים חדשים. סוגי הסרטן השכיחים בקרב גברים היו סרטן הערמונית וסרטן הריאה, ובקרב נשים, סרטן השד וסרטן המעי הגס. בשנת 2021 נפטרו כ- 11,582 אנשים מסרטן. בקרב הנפטרים סיבת המוות השכיחה ביותר בגברים הייתה סרטן הריאה ובנשים, סרטן השד.
באגודה למלחמה בסרטן מדגישים כי אימוץ אורח חיים בריא יכול להפחית ב-50% את הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים. במקביל מזכירים כי גילוי מוקדם יכול להציל חיים באמצעות בדיקות המתבצעות בחינם בקופות החולים במסגרת סל הבריאות.
מסקר חדש שנערך בנושא עמדות הציבור בישראל ביחס לבריאותם מאז ה- 7 באוקטובר עלו* הממצאים הבאים: 62% דיווחו כי לא חל שינוי בגישתם ביחס לבריאות, 24% כן מייחסים יותר חשיבות לשמירה על אורח חיים בריא מאז המלחמה.
בסקר היו גם הבדלים בין איזורי הארץ: במחוז הצפון אחד מכל חמישה דיווחו כי שמירה על אורח חיים בריא פחות קריטית עבורם מאז תחילת המלחמה לעומת כ-6-9% מתושבי מחוז תל אביב, מרכז ודרום.
הסקר נערך ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן, ובהתאם נשאלו המשתתפים האם מאז המלחמה חל שינוי בתפיסתם לגבי מחלת הסרטן. לרוב לא ניכר שינוי בתפיסה בעקבות המלחמה (78%). כ- 6% ציינו כי המציאות החדשה גרמה להם לראות את המחלה בפרופורציות שונות, מעט יותר בקרב גילאי 55ומעלה (12-16%) שיעור דומה של 6% ציינו כי המצב הנוכחי העצים את החשש מהמחלה.
עוד נבדק בסקר החדש האם מאז המלחמה חל שינוי בגישה לבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן. מתוצאות עלה כי 4% אמרו שהנושא פחות קריטי עבורם, 13% השיבו שהם מייחסים חשיבות גדולה יותר לבדיקות כאלה ורוב הציבור שהם 77% אמרו שלא חל שינוי בגישתם. בסוגיית הגילוי המוקדם לא היו הבדלים כמעט בין איזורי הארץ השונים לרבות בין המרכז לפריפריה, דבר אשר מצביע על כך שרוב הציבור בארץ מבין את חשיבות הנושא ולא שינה את גישתו בעקבות המלחמה אשר מתנהלת בכמה חזיתות.
משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, הסביר כי: "למרות שלא נצפו בסקר שערכנו הבדלים בתפיסה לגבי איבחון מוקדם, בפועל יש הבדלים בין איזורים שונים בארץ בביצוע בדיקות לגילוי מוקדם ובנגישות לשירותי בריאות בכלל ואונקולוגיה בפרט. מחלת הסרטן פוגעת בכל בית בישראל, הדרך הטובה ביותר היא למנוע את התפתחות המחלה מראש. כך למשל, למעלה מ-85% ממקרי סרטן הריאה נגרמים כתוצאה מעישון, כ-55% ממקרי הסרטן המאובחנים בנשים, ו-24% מהמקרים בגברים, נמצאו קשורים להשמנת יתר. לעומת זאת מחקרים מצביעים על כך ששמירה על משקל גוף תקין, תזונה נכונה ופעילות גופנית, מפחיתים את הסיכון לחלות בסוגי סרטן רבים. לצד אלו בדיקות לאיבחון מוקדם מגבירות משמעותית את סיכויי הריפוי על כן חיוני להיבדק. *אני קורא לציבור לאמץ אורח חיים בריא ולהמשיך ולגשת לקופת החולים ולהיבדק בחינם בהתאם לגיל".
הסקר נערך במימון האגודה למלחמה בסרטן, הודות לתרומות הציבור באמצעותIpsos מחקרי שוק, במדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה בישראל בקרב 505 גברים ונשים בני 18 ומעלה במהלך ינואר 2025.
יום הסרטן הבין-לאומי מצוין בעולם בכל שנה ב-4 בפברואר ביוזמת ארגון הסרטן הבין-לאומי, ובישראל ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן, החברה בארגון לצד 172 גופי בריאות מהעולם. מחקר חדש קובע כי הקפדה על תזונה ים תיכונית מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן ראש וצוואר. התזונה הים תיכונית מתמקדת בצריכת מזון מן הצומח, דגים ושומנים בריאים, ועשויה להגן מפני סרטן על ידי הפחתת פעילות דלקתית ולחץ חמצוני, שנחשבים לגורמים עיקריים בהתפתחות סרטן. חוקרים ממספר מוסדות מחקר ממדינות שונות ביקשו לספק הבנה חזקה יותר של ההגנה הפוטנציאלית של התזונה הים תיכונית במניעת סרטן הראש והצוואר.
לצורך כך, נערך מחקר מטה-אנליזה שניתח נתונים מ-11 מחקרי מקרה-ביקורת שכללו 6,106 מקרים של מטופלים שאובחנו עם סוג של סרטן ראש וצוואר ו-9,166 מקרי ביקורת ללא אבחון של המחלה. התוצאות הצביעו על כך שהקפדה גבוהה על דיאטה ים תיכונית קשורה באופן מובהק להפחתת הסיכון לחלות בסרטן ראש וצוואר ב-44%. ניתוח ממוקד יותר של רכיבי התזונה הראה שצריכה גבוהה של פירות וירקות היא גורם משמעותי בהפחתת הסיכון.
המחקר פורסם בכתב Nutrients בינואר 2025, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן לרגל יום הסרטן הבין-לאומי 2025. תקציר באנגלית בקישור…
מחקר נרחב בקרב חולי סרטן קבע כי פעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לתמותה מהמחלה*
מחקר חדש שנערך בדרום אפריקה בחן את הקשר בין פעילות גופנית ובין החמרה במחלת הסרטן או תמותה ממנה בקרב מי שאובחנו בשלב הראשון של מחלת סרטן. המחקר כלל 28,248 משתתפים אשר בין השנים 2022-2008 תיעדו את הפעילות הגופנית שלהם באמצעים שונים, כגון מכשירים לניטור פעילות גופנית, החתמת נוכחות בחדרי כושר או רישום לאירועים ספורטיביים, ב-12 החודשים שקדמו לאבחון מחלת הסרטן אצלם. המשתתפים סווגו לפי רמות הפעילות: חוסר פעילות גופנית, רמת פעילות גופנית נמוכה (ממוצע של 60 דקות או פחות בשבוע), ורמת פעילות גופנית מתונה עד גבוהה (60 דקות או יותר בשבוע). תוצאות המחקר הראו שב-24 החודשים לאחר האבחון, הסיכון להחמרה במחלה או לתמותה ממנה בקרב מי שאינם פעילים גופנית כלל עמד על 26%. לעומת זאת, בקרב מי שהיו פעילים ברמת פעילות נמוכה הסיכון ירד ל-22% ובקרב מי שהיו פעילים ברמה מתונה או גבוהה – הסיכון ירד ל-20%. הפערים נשמרו גם ככל שחלף הזמן. 36 חודשים לאחר האבחון, למי שאינם פעילים כלל יש סיכון של 29% שהמחלה תחמיר, ולשתי הקבוצות האחרות – פעילות גופנית נמוכה ופעילות גופנית מתונה וגבוהה – הסיכון ירד ל-25% ו-22% בהתאמה. הפער ניכר עוד יותר חמש שנים לאחר אבחון המחלה, אז הסיכון של מי שאינם פעילים גופנית להתקדמות המחלה או תמותה ממנה עומד על 34%, בעוד שבקבוצות האחרות הוא עומד על 30% בפעילות גופנית נמוכה ו-28% בפעילות גופנית מתונה וגבוהה.
לסיכום, ממצאי המחקר מצביעים על כך שלאנשים פעילים גופנית יש סיכון נמוך יותר להתקדמות מחלת הסרטן או לתמותה ממנה, וסיכון זה יורד ככל שרמת הפעילות עולה, בהשוואה לאנשים שלא פעילים כלל. יתרה מכך, הפערים בין הקבוצות נשמרים לאורך זמן, וככל שחולף הזמן לאחר האבחון, הסיכון להתקדמות המחלה או לתמותה ממנה נמוך יותר בקרב אנשים פעילים. לפיכך, המחקר מחזק את החשיבות של שמירה על אורח חיים בריא וקיום פעילות גופנית.
המחקר פורסם בכתב העת British Journal of Sports Medicine בינואר 2025, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן לרגל יום הסרטן הבין-לאומי 2025. תקציר באנגלית בקישור…
האגודה למלחמה בסרטן מזמינה את הציבור לפנות בנושא גילוי מוקדם של מחלות הסרטן השונות, לטלמידע, שירות המידע הטלפוני המאויש 24 שעות ביממה בשיחת חינם טל': 1-800-599995 או באתר www.cancer.org.il
SciPlay תרמה למד"א אופנוע חירום ובו ביום מתנדב מד"א עובד החברה ערך טיפול חירום במשרדם
אייבק חמודה, תושב יפו, מתנדב כחובש רפואת חירום ביחידת האופנועים של מד"א וביום-יום עובד כ User Acquisition Manager בחברת הגיימינג SciPlay שחרטה על דיגלה בין היתר עשייה חברתית ותרומה לקהילה. מנהלי החברה ראו את הפעילות מצילת החיים של אייבק ביחידת האופנועים של מגן דוד אדום ובסיוע אגודת ידידי מד"א בישראל בחרו לחזק את ארגון ההצלה הלאומי ותרמו אופנוע חירום חדיש מסוג נורדן 901 עליו ירכב אייבק עובד החברה.
24 שעות אחרי טקס חנוכת האופנוע, שהתקיים בנוכחותם של מנכ"לית SciPlay ישראל הגב' נגה שר-הלפרין, הנהלת ידידי מד"א בישראל, הנהלת מד"א ומכובדים נוספים, אייבק סגר מעגל עם התרומה ונקרא להעניק טיפול רפואי לעובדת במשרדי החברה שסבלה מהתקף אלרגיה במהלך יום עבודה שגרתי. אייבק לקח את הציוד הרפואי מהאופנוע והעניק טיפול רפואי עד להגעת האמבולנס של מד"א למקום. ״תרומה לקהילה היא חלק בלתי נפרד מהתרבות הארגונית שלנו", אומרת מעין אייזנר רוזנמן, סמנכ"לית משאבי אנוש SciPlay, "אנו מאמינים לא רק בפעילות התנדבותית שוטפת אלא גם ביצירת חיבור עמוק שמביא ערך אמיתי. היוזמות שלנו, במיוחד כאשר הן נובעות מהעובדים המחוברים אישית למטרות חברתיות, משקפות את המחויבות שלנו להשפעה חיובית. כך גם תרומת האופנוע למד״א הייתה דרך לחזק עובד הפועל להצלת חיים ולתמוך בקהילה בצורה משמעותית. בעיקר בתקופה כזו בארץ, התרומה לקהילה מקבלת משמעות מיוחדת ומשקפת את הערכים והמחויבות שלנו כארגון".
מנכ"לית עמותת ידידי מד"א בישראל אורלי אריאל: "תרומת אופנוע למגן דוד אדום מקדמת אותנו צעד גדול נוסף לצמצום זמני ההגעה לאירועי חירום רפואיים שונים ברחבי הארץ וכל תרומה כזו משנה את פני המציאות בתחום של הצלת חיים. ההוכחה הטובה ביותר לכך הוא האירוע שקרה 24 שעות אחרי חנוכת האופנוע, כאשר אישה בסביבתו של אייבק האופנוען המתנדב של מד"א, נתקפה באלרגיה מסכנת חיים והנוכחות של האופנוע עם התיק שמכיל את הציוד רפואי הנדרש, נתן לה את הטיפול הרפואי המקצועי ביותר. אנחנו מודים לחברת SciPlay ומקווים שחברות רבות יראו בה דוגמא לעשיה קהילתית רבת משמעות לאלפי משפחות בישראל".
חובש רפואת חירום במד"א אייבק חמודה: "ההתנדבות במד"א מאפשרת לי להציל חיים ולגעת בתחום רפואת החירום שתמיד חלמתי עליו. לפני כשנה וחצי הצטרפתי כרוכב ליחידת האופנועים של מד"א, התנדבות שמשלבת עבורי גם שליחות של עזרה לזולת וגם את אהבתי לרכיבה על אופנועים. התרגשתי מאוד לשמוע שהמנהלים שלי בחברת SciPlay לא רק נחשפו להתנדבותי אלא גם לקחו אותה צעד קדימה ובחרו לתרום אופנוע חדיש ומהיר עוד יותר וביקשו שאני אהיה הרוכב שלו. כבר הספקתי לסגור מעגל כשהענקתי טיפול רפואי לעובדת בחברה ועל כך ועל הקריאות הבאות בהן אעניק טיפול באמצעות האופנוע החדש, אני מודה למנהלים שלי".
כלכלה
ועדת הכלכלה אישרה תיקון חוק הגנת הצרכן לאסור לחייב לשלם באשראי בסכום מינימלי
ח"כ אליהו ברוכי, פתח את הדיון והסביר כי החוק בא לתקן עוולה שקיימת אצל סוחרים. בעבר הייתה עמלת שורה על כל עסקה ועוד אחוז מהעסקה, אך היום המנעד של העמלה שגובות חברות האשראי הוא 0.6% עד 1% מהעסקה.
יועמ"ש המועצה הישראלית לצרכנות, עו"ד יעל כהן שאווט, ציינה שהצעת החוק באה לתקן כשל צרכני, וכי אין סיבה להגביל רכישה ודבר זה יעזור להילחם בכסף השחור. "מדובר בהרבה מאוד אנשים שזקוקים לקנות בקבוק מים או משהו קטן ואין להם מזומן בכיס, צריך לתת הגנה לצרכן גם בכסף הקטן" אמרה. צח בורוביץ, מחברת הקבינט המייצגת את ישראכרט, הוסיף כי עלו סימני שאלה על עמלת המינימום, אך העמלה לא קיימת יותר ולכן אין הצדקה צרכנית לחייב סכומי מינימום.
נציגת הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה, תמר מירסקי, ציינה כי כך עסקים מנתבים הכנסות במזומן ובאשראי כדי להתמודד עם הוצאות המימון, וכי עסקים שיפרו את הדרישה שמוצעת בחוק זה יהיו חשופים לעיצום כספי מינימלי של יותר 20 אלף שקל. לדבריה, בעל העסק יכול לסמן שני מחירים, אחד עבור מזומן ואחד עבור תשלום באשראי, אבל בגלל העומס התפעולי הוא לא יעשה את זה ומה שהוא כנראה יעשה זה יעלה את המחיר של תשלום במזומן ויישר קו עם המחיר באשראי.
בתום הדיון אישרה הוועדה את ההצעה פה אחד, בקולותיהם של היוזם ח"כ ברוכי וח"כ אלון שוסטר שמילא את מקומו של היו"ר.