לכבוד יום הנצ'וס שחל ב-6 לנובמבר #NachosDay ||| איך הפך האלתור של אל נאצ'ו המקסיקני למוכל ברחבי תבל ||| איפה חוגגים פסטיבל שנתי לכבוד הנאצ'וס במשך 3 ימים רצופים ||| אילו מנות נאצ'וס פופולאריות היום בישראל ובכלל ||| כל הפרטים ומתכון בהמשך…
חטיף או ארוחה
לפעמים הם חמים ומתובלים. לפעמים הם במרקם גבינה. לפעמים הם עושים בלגן בכל מקום. אבל דבר אחד בטוח: הם טעימים, ומועדפים במקומות רבים בעולם. כן, אנחנו מדברים על נאצ'וס. איזה אוכל ראוי לחג משלו יותר מאשר נאצ'וס? מהמטבחים של טקסס ועד לפאב השכונתי בכפר סבא, נאצ'וס זכו יותר ויותר לתהילה שלהם. והיום שלהם. יום הנאצ'וס.
מאיפה יש לנו נאצ'וס Nachos
מקורו של הנאצ'וס בעיירה פידרס נגראס Piedras Negrasשבחבל Coahuila, מקסיקו, ממש מעבר לגבול מטקסס, ארה"ב. יום אחד בשנת 1940, נכנסה הגברת ממי פינן Mamie Finan בשעת ערב מאוחרת, למסעדה של מועדון ויקטורי המקומי Victory Club שם היתה לקוחה קבועה. הגברת פינן ביקשה מהשף איגנסיו "אל-נאצ'ו" אניא גרסיה Ignacio "El-Nacho" Anaya García שיכין לה ול-3 חברות שלה שהיו איתה, משהוא זריז ושונה לאכול בשעת ערב זו, שהיתה כבר שעת סגירת המטבח. השף איגנסיו שהיה מכונה נאצ'ו בפי מכריו, מצא כמה טורטיות, קצת גבינה מגורדת וקצת פלפלי חלפינו חריפים. בהברקה של רגע, הוא חתך את הטורטיות לחתיכות, פיזר את כל מה שהיה לו מעליהן, ואפה אותן מספר דקות לפני שהגיש אותן. הנשים נהנו מאוד מהחטיף, וכששאלו את איגנסיו איך קוראים למאכל שהוגש להם, ענה להם נאצ'ו שהמנה נקראת נאצ'ו Nacho. המנה החדשה מיד פרשה כנפיים מעבר לגבול והפכה לפופולארית בדרום טקסס, ארה"ב וכמובן ששמו של השף נאצ'ו התפרסם והביא לו גם שגשוג כלכלי בהמשך בארה"ב כבעל מסעדה באותו שם.
בשנות ה-50 וה-60 של המאה שעברה, מנת הנאצ'וס היתה פופולארית באזור גבול מקסיקו-טקסס עד שבשנת 1976 התחילו למכור את הנאצ'וס באצטדיון הבייסבול של ארלינגטון Arlington, טקסס תחת השם בולפארק נאצ'וס Ballpark Nachos. גרסה זו נודעה בשם "נאצ'ו פארק פארק". במשחק גמר ליגת ההכדורגל האמריקאית NFL שנערך ב-4 לספטמבר 1978 ונחשב לארוע הכי נצפה באותה עת וזכה לכינוי Monday Night Football בין הבולטימור קולטס Baltimore Colts לבין הדאלאס קאובויס Dallas Cowboys ושודר בכל רחבי ארה"ב וקנדה, השדר האוורד קוסל התלהב מהנצ'וס שנמכרו באצטדיון וציין זאת באותו ערב ובשבועות הבאים לא הפסיק להזכיר את המאכל המיוחד לו זכה בארלינגטון….והשאר כבר היסטוריה.
פסטיבל הנאצ'וס של פיאדראס נגרס
בעיירה המקסיקנית בה הומצא הנאצ'וס, נערך כל שנה בסוף אוקטובר, פסטיבל הנאצ'וס Nacho Fest Piedras Negras. איגנסיה גרסיה נפטר בנובמבר 1975 ובכל שנה ב-6 לנובמבר מציינים את יום הנאצ'וס #NachosDay
סוגי נאצ'וס
קיימות מספר גרסאות משודרגות לנאצ'וס המקוריים של הטבח נאצ'ו מפיאדרס נגרס שבמקסיקו.
- נאצ'ו מסורתי Traditional nachos הם משולשי טורטיה מטוגנים עם גבינה מומסת מעל ורוטב חריף חלפיניו Jalapeños,
- נאצ'ו ברביקיו Nachos BBQ בהן מוחלפת הגבינה ברוטב ברביקיו
- נאצ'ו פוטין Poutine nachos בהן מוחלפת גבינת צ'דר בפתיתי גבינה ורוטב
- נאצ'וס אירי Irish Nachos שמקובל בבארים ופאבים באי האזמרגד, הם למעשה תפוחי אדמה מטוגנים (במקום טורטיה) עם רוטב
- נאצ'ו עם שעועית שחורה ומעט חריף היא הטרנד העכשווי
בבארים רבים בעולם ובישראל, נוהגים להגיש נאצ'וס של גואקמולי Guacamole, רוטב סלסה, רוטב חלפיניו Jalapeños ועוד.
טיפ לנאצ'ו חלומי
לדברי ד"ר אדלברטו פניא דה לוס סנטוס Dr. Adalberto Peña De Los Santos, מנהל פסטיבל נאצ'ו הבינלאומי, בפיידרס נגראס, מקסיקו, יש שלושה מרכיבים חיוניים לנאצ'ו:
- טורטיה פריכה
- תלוליות גבינה מומסת
- לפחות פלפל חריף אחת
אם אתה רוצה ללכת בגדול, הנה כמה הנחיות לא רשמיות: נאצ'וס צריכים להיות מספיק פריכים כדי לעמוד בפני עצמם, הנאצ'וס צריכים להיות עם רוטב עם מעט בלגן והכי חשוב שיהיו כל כך טעימות שלא תוכלו להסתפק בנְשִׁיכָת נאצ'ו אחת.
מתכון: נאצ'ו מקסיקני
מצרכים
- 500 גרם טורטיה
- 250 גרם גבינת צ'אדר
- 1 כוס סלסה חריפה
- 2-3 פלפל חריף, פרוסים דק ללא הגרעינים
- 2-3 כפות מלח
אופן הכנה
- מחממים תנור ל- 200 מעלות
- מחלקים כל טורטיה למשולשים (8-10 מכל יחידת טורטיה)
- מרפדים תנור בנייר אפייה
- מורחים את משולשי הטורטייה בשכבה אחת של גבינת צ'אדר
- שימו מעל כל משולש 1-2 פרוסות פלפל חריף
- פזרו מעל מעט מלח
- אופים 5-7 דקות, עד שהגבינה נמסה לחלוטין ומתחילה להשחים מעט בקצוות
- מגישים מיד, ישירות על ניירות האפייה החמים
מתכון: נאצ'וס לעצלנים
מצרכים
- 300 גרם דוריטוס או חטיף נאצ'וס מוכן
- 150 גרם שבבי גבינה צהובה
- 150 גרם גבינת צ'אדר
- 300 גרם סלסה עגבניות חריפה
- 4-5 פלפל חריף מוחמץ בפרוסות
אופן הכנה
- נחמם תנור ל- 100 מעלות (לחילופין אפשר להשתמש במקרוגל)
- נסדר משולשי הנאצ'וס על צלחת הגשה, באופן שאת רובם תיראו, גם אם הם מכוסים חלקית ע"י נאצ'וס אחרים
- נפזר מעל שבבי גבינה וגן נפורר את גבינת הצ'אדר מעל שכבת הגבינה צהובה
- נפזר עם כפית מהסלסת עגבניות כך שכל משולשי הנאצ'וס יזכו למעט מהסלסה (שימו לב לא להטביעה את הנאצ'וס ברוטב)
- פזרו מעל את פרוסות הפלפל החריף
- הכניסו לתנור ל- 10-12 דקות עד שהגבינה מבעבעת אבל האנצ'וס לא משחים
- להגיש 1-2 דקות אחרי שמוציאים מהתנור כי הגבינה חמה מאד
בתיאבון