מצפון אפריקה הגיע אלינו המטבוחה ||| כאן באזורנו קוראים לתבשיל העגבניות קַלְיַּת בַּנְדוֹרָה قلاية بندورة ||| מה זו המטבוחה ומה עושים עם מטבוחה ||| כמובן גם מתכון הישר מהמטבח היהודי מרוקאי ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מטבוחה مطبوخة
כולם מכירים את תבשילי עגבניות וביצים, כמו שקשוקה, לצ'ו הונגרי ועוד. הפעם נתרכז בתבשיל עגבניות אחר שמוכר במחוזותינו בשם מטבוחה או בקרב הטוניסאים מוכר בשם מרמומה مرمومة ואילו הטריפוליטאים בכלל קוראים לו מרדומה مردوما .
מטבוחה מכינים מהרבה עגבניות, שמן זית, שום ופלפל חריף מהסוג שאוהבים או מה שיש בנמצא. משמעות השם היא מבושל – אבל זה תבשיל. המטבוחה לרוב משמשת כבסיס לתבשילים כמו שקשוקה, קופתא ותבשילי טאג'ין طاجين.
במטבח הפלסטיני והירדני קוראים לתבשיל העגבניות קַלְיַּת בַּנְדוֹרָה قلاية بندورة שאוכלים אותה לבד עם פיתה או עם תוספת צנוברים.
פיסטו Pisto
בהשפעת המורים מצפון אפריקה, גם לספרדים יש מטבוחה רק שהם קוראים לה פיסטו. תוכלו למצוא את הפיסטו מנצ'גו Pisto manchego מחבל לה-מנשה La-Mancha שבו גם תמצאו את גבינת המונצ'גו Queso manchego ואת דון קיחוטה. פיסטו מנצ'גו הוא עם תוספת של חצילים וקישואים. בספרד יש גם פיסטו אקסטרמניו Pisto extremeño בחבל אקסטרמדורה Extremadura שעל גבול פורטוגל או הגרסה של בילבאו Bilbao שנקראת Pisto a la Bilbaína.
מתכון: מטבוחה
מצרכים
- 2 ק"ג עגבניות
- 1 פלפל ירוק, קצוץ
- מעט פפריקה אדומה מתוקה
- קורט מלח
- קורט פלפל שחור
- 3 שיני שום קצוצות
- 4 כפות שמן זית
אופן הכנה
- מבשלים את העגבניות במים 10 דקות עד שיתרככו
- מקלפים את העגבניות וחותכים לחתיכות קטנות
- מבשלים את העגבניות והפלפל על להבה נמוכה בשמן, ללא תוספת מים, עד שמתרככים
- מוסיפים תיבול וממשיכים לבשל על להבה נמוכה כשעה, עד שהנוזלים מתאדים ומקבלים תבשיל סמיך
- מצננים לפני ההגשה
מתכון: מטבוחה חריפה קלי-קלות
מצרכים
- 4 קופסאות שימורי עגבניות (פולפה או אחרות)
- 4 פלפל חריף (סוג שמתאים לחריפות שאוהבים), חתוכים לפרוסות
- 6 שיני שום, חתוכים לפרוסות
- 1/2 כוס שמן זית
- 1 כף גדושה פפריקה מתוקה
- 1 כפית צ'ילי גרוס חריף
אופן הכנה
- מכניסים לסיר סוטז' את פרוסות הפלפלים החריפים, שום ומעט שמן זית
- מקפיצים על להבה בינונית
- מוסיפים את תכולת שימורי העגבניות ומערבבים
- מכסים את הסיר ומבשלים על להבה בינונית 10 דקות
- מכניסים לקערה קטנה את שמן הזית, פפריקה מתוקה וצ'ילי ומערבבים היטב
- מוסיפים את תערובת השמן לסיר ומערבבים היטב
- מכסים ומשאירים על להבה בינונית עד שמתקבלת תערובת סמיכה כמו ריבה
טיפ: מומלץ לשמור במקרר לשימוש בשקשוקה (מחממים ורק מוסיפים ביצים) או כל תבשיל עם עגבניות.
בתיאבון