אין ליל סדר ללא מרק עם קניידלאך ||| מה סיפורה של הכופתה האשכנזית שכולם כל כך אוהבים ||| 3 מתכוני קניידלך גם לטבעונים וגם לאוהבי הטעם של פעם ||| רעיונות לגיוון הכדור בצק אפור וכל כך טעים ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
כופתה מהי
זה מאכל מבושל בצורת כדור קטן העשוי בצק או בשר וכדומה. בתלמוד הירושלמי נזכר בצק שעשאו כופת, וככל הנראה מדובר במילה הפרסית כופתה کوفته שמשמעה קציצה, עיגול בשר (מכאן מילים דומות בערבית, טורקית, בולגרית ועוד). ברשימה של ועד הלשון נקבעה צורת הרבים כופתות, אך בהמשך הותרה גם צורת הרבים כופתאות. כופתאות העשויות מקמח מצה הן ממאכלי הפסח המסורתיים.
כדורי מצה Matzah Ball קניידלאך Kneydl
כופתאות המרק שנפוצות בכל ארוחת ליל סדר ובשאר ימי הפסח בעיקר. זהו מאכל יהודי אשכנזי העשוי מתערובת של קמח מצה, ביצים טרופות, מים ושמן. כדורי מצה מוגשים באופן מסורתי במרק עוף אבל בימינו כל מרק מאכלס אותן. המרקם של כדורי מצה עשוי להיות קליל או צפוף, תלוי במתכון כאשר יש כדורי מצה שאף צפים במרק אבל לרוב הם שוקעים במרק. עוד על סוגי כופתאות Knödel בקישור…
איך הכול התחיל
המקורות המדויקים של הקניידלאך והמרק עוף עם קניידלאך אינם ידועים. יש הטוענים שבמהלך המהפכה התעשייתית במאה ה -19, יהודים השתמשו בשאריות הפירורים מאפיית המצות כדי לייצר את תוספות המילוי למרק שלהם. ההערכה היא כי יהודים החלו לשים כדורי מצה במרק שלהם כאשר המטבח המזרח-אירופי החל להכניס כופתאות למאכלים מסורתיים, ויהודים התאימו אותם למגבלות התזונה ולטעמם הקולינרי. יהודים בגרמניה, אוסטריה ואלזס היו הראשונים שהכינו כדורי מצה למרק שלהם ובהמשך נדדו המתכונים למזרח אירופה. בעבר להכנת כופתאות נעשה שימוש בשומן מן החי – בדר"כ שמאלץ – שומן עוף. בימינו לרוב נעשה שימוש בשמן מן הצומח.
מתכון: קניידלאך בקלי קלות
מצרכים (כ-20-25 כופתאות)
אופן הכנה
- מערבבים את קמח המצה, שמן, מים רותחים, מלח ופלפל ושמים בצד כ- 15 דקות
- מוסיפים את הביצים ומערבבים לאיחוד
- ממלאים סיר רחב במים ומבשלים על להבה גבוה
- מוסיפים כף מלח ומביאים לרתיחה
- מנמיכים הלהבה לבינונית
- יוצרים כדורים בגודל כדור פינג-פונג ומכניסים את הכדורים בזהירות למים
- מכסים את הסיר חלקית ומבשלים כ- 20 דקות עד שהקניידלך נפוחים ובהירים
- מוציאים את הכופתאות ומקררים בתבנית עם רווח בין אחת לשנייה (שלא ידבקו)
מתכון: קניידלאך טבעוניים
מצרכים (25-30 כופתאות)
יבשים
- 2 כוסות קמח מצה
- 3 כפות קורנפלור
- 1 כפית אבקת אפייה
- 1 כפית מיץ לימון
- 1 כפית שום כתוש או אבקת שום
- מלח על פי הטעם
- פלפל על פי הטעם
רטובים
אופן הכנה
- לערבב בקערה את המצרכים היבשים
- להוסיף את השמן ורסק התפוחים ולערבב לאחידות
- להוסיף את המים בהדרגה ולערבב עד לקבלת תערובת אחידה וסמיכה ביותר (אם יש צורך אפשר להוסיף מעט מים (כל פעם כף מים)
- להניח את התערובת בצד כ- 5 דקות
- להכין כדורים קטנים (המלצה: גודל קטן מכדור פלאפל)
- להניח את הכדורים על תבנית מרופדת בנייר אפייה
- להכניס למקרר למשך שעה
- למלא סיר גדול ורחב מאוד במים ולהביא לרתיחה
- להקטין את הלהבה לאש הכי נמוכה ככה שהמים רק מבעבעים במעט
- להעביר בעדינות את הכדורים למים
- לבשל בלי מכסה בערך 20-25 דקות
- להוציא את הקניידלך מהמים ולהניח על התבנית עם נייר האפייה ולתת להם להתקרר לחלוטין
בתיאבון הנאה דיין מאָלצייַט