מרק מנחם לימי הקור ובכלל שהוא גם מרק בטטה קֶסְבִּיָיה ||| צמח שעשה את כל הדרך מהאינדיאנים של צפון אמריקה, דרך צפון אפריקה לשולחננו ||| מרק טרטופה במטבח היהודי המצרי או מרק דומלאן בפי יהודי טורקיה ||| באיטלקית זה Zuppa di topinambur או גם זופה ג'ירזולה Zuppa di Girasole ומכאן הגיעה שבוש השם לארטישוק ירושלים ||| כל הפרטים וגם 2 מתכונים בהמשך…
מרק ארטישוק ירושלמי וגזר
מצרכים (6 מנות)
- 1 ק"ג ארטישוק ירושלמי
- מים
- 2-3 בצלים
- 3-5 גזר
- 2 שיני שום
- צרור פטרוזיליה
- עלי סלרי
- מלח
- פלפל שחור
- 2 כפות שמנת מתוקה
להגשה
- שמן זית
- 2-3 עלי מרווה
אופן הכנה
- מקלפים את הארטישוק הירושלמי, וחותכים לקוביות גדולות
- מניחים בסיר גדול את קוביות הארטישוק הירושלמי, בצל שום, פטרוזיליה וסלרי עם מים
- מבשלים עד שהארטישוקים רכים
- מסננים ושומרים את מי הבישול בצד
- מפרידים בין הארטישוק הירושלמי לשאר הירקות
- שמים בבלנדר או מעבד מזון את הארטישוק הירושלמי ושום (אם אוהבים), ומוסיפים מנוזלי הבישול עד למידת הסמיכות הרצויה
- מתקנים תיבול
- מחזירים לסיר הבישול ומוסיפים 2 כפות שמנת מתוקה
- מערבבים עד לאחידות
להגשה
- מחממים לפני הגשה עם עלי המרווה
- מזליפים מעט שמן זית בכל צלחת הגשה
ארטישוק ירושלמי וכרישה
מצרכים
- 80 גרם חמאה
- 4 כפות שמן זית
- 750 גרם ארטישוק ירושלמי – קלוף ופרוס
- כרישה גדולה פרוסה (החלק הלבן בלבד)
- 1 בצל סגול בינוני קצוץ
- 8 שיני שום שלמות קלופות
- 1 כף קמח
- 5 כוסות מים
- ¾ כף חרדל דיז'ון
- מלח
- פלפל שחור טחון טרי
- 250 מ"ל שמנת מתוקה 15%
אופן הכנה
- בסיר גדול לחמם את החמאה ושמן הזית
- להוסיף את הבצל ולטגן כמה דקות
- להוסיף את השום ולטגן עוד 30 שניות
- להוסיף את פרוסות הכרישה והארטישוק הירושלמי ולטגן עוד כ- 5 דקות
- להוסיף את הקמח ולערבב
- להוסיף את המים ולבחוש
- להוסיף תוך כדי בחישה את החרדל, מלח ופלפל שחור
- לבשל על להבה נמוכה 30-45 דקות
- לאחר שהתבשיל התקרר מעט לטחון את הכל בבלנדר או עם בלנדר מוט בתוך הסיר
- הערה: אם המרקם לא נעים לכם, אפשר להעביר את המרק במסננת
להגשה
- להוסיף את השמנת מתוקה ולחמם את המרק
- לתקן תיבול
- להגיש עם פלפל שחור גרוס מעל
בתאבון