חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורו של מתכון: ארני גלושקה Arany Galushka

כופתאות הזהב ההונגריות שהתפשטו בעולם עם הגירת יהודי הונגריה ||| ארני-גלושקה או ארני-גלוסקה הם מעדן ביתי שהפך לחלק חשוב מכל קונדיטוריה האמונה על המטבח המרכז אירופאי ||| ספר הבישול היהודי של 1880 מספר לראשונה את סודות מתכון העוגה ההונגרית ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

ארני גלושקה הונגרי (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מהו ארני גלושקה Arany Galushka

נקראת גם ארניגלוסקה Aranygaluska וזהו קינוח הונגרי מסורתי המורכב מכדורי בצק שמרים (גלוסקה). הכדורים מגולגלים בחמאה מומסת, ואז מגולגלים בתערובת של סוכר ואגוזים כתושים (באופן מסורתי, אגוזי מלך), המורכבים לשכבות, לפני שנאפו עד להזהבה. ארני פירושו זהב או מוזהב, גלוסקה מתייחס לאופי הכופתאות של כדורי הבצק. נהוג להגיש ארניגלוסקה עם פודינג וניל.

המנה הפכה לפופולארית בארה"ב בזכות אשת הנשיא ננסי רייגן, שהגישה אותה לאורחי הבית הלבן לחג המולד. קינוח דומה הוא סומלוי גלוסקה Somloi Galuska שמזכיר את הקינוח האנגלי טרייפל Trifle. בסומלוי גלוסקה כופתאות הבצק עשויות מבצק ספוג, שכבות מרובדות של פודינג וניל, רוטב שוקולד, צימוקים ורום. המהדרים מעטרים את הגלוסקה הזו בקצפת.

ההיסטוריה של הקינוח

ארני גלושקה או כופתת הזהב לא נכלל בספר הבישול ההונגרי שפורסם בשנים 1862-1874 Czuczor–Fogarasiban. בנוסף, ספר הבישול הטרנסילבני שמספר על התקופה מהמאה ה-15 ועד המאה ה-19 גם כן לא מזכיר מאכל דומה או שם דומה. האזכור הראשון לארני גלושקה נמצא ביולי 1862 בכתבה בעיתון יום ראשון תחת הכותרת המזונות הלאומיים שלנו, שם מוזכרת מנה בשם כופתת הזהב של טורדה Tordai Aranygaluskát שהמחברים כתבו עליה שהיא: מנה שתחזיר מחו"ל בנים אובדים של האומה ההונגרית.

על פי האנציקלופדיה למאכלים יהודיים Encyclopedia of Jewish Food, כופתת הזהב הוזכרה כבר בשנות ה-80 של המאה ה-19. באמצע המאה העשרים הוא הפך פופולרי בארצות הברית של אמריקה בזכות מאפיות יהודיות והונגריות. בשנת 1972, המתכון שלו נכלל בספר בישול של בטי קרוקר Betty Crocker בשם עוגת קפה הונגרית Hungarian Coffee Cake או בשם ההונגרי Magyar Teasütemény

מתכון: ארני-גלושקה

מצרכים (2 תבניות אינגליש קייק או תבנית עגולה 24)

לבצק

  • 100 גרם חמאה רכה חתוכה לקוביות
  • 1/2 כפית מלח

לתערובת אגוזים

לטבילה

  • 200 גרם חמאה מומסת

אופן הכנה

  1. הכנת הבצק: מחממים תנור ל-170 מעלות
  2. מניחים בקערה את השמרים והסוכר ומערבבים בחלב ובמים המוגזים עד קבלת בלילה אחידה
  3. מוסיפים קמח, ביצים וחמאה ולשים כ- 8 דקות עד לקבלת בצק אחיד
  4. מוסיפים מלח ולשים כדקה נוספת
  5. מעבירים את הבצק לקערה משומנת ומקומחת קלות
  6. מכסים בניילון נצמד או במגבת לחה ומניחים להתפחה של כשעה בטמפרטורת חדר
  7. הכנת תערובת האגוזים: מערבבים בקערה את האגוזים הגרוסים, סוכר וסוכר וניל
  8. עיצוב הבצק: מרדדים את הבצק על משטח עבודה מקומח לעלה בעובי 1.5 ס"מ
  9. קורצים בעזרת כוס עיגולים בקוטר 5 ס"מ
  10. טובלים כל עיגול בחמאה המומסת משני הצדדים ומיד אח"כ בתערובת האגוזים
  11. מסדרים שכבה אחת של עיגולים בכל תבנית במרווחים של 1/2 ס"מ זה מזה
  12. מכסים במגבת לחה ומניחים בצד להתפחה נוספת של כשעה
  13. אופים כ- 35 דקות עד הזהבה
  14. מגישים חם

התיאבון Jó étvágyat kívánunk!

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *