כולם מכירים את שביל ישראל וצעדו בקטע בו או בכולו אבל יש עוד שבילים ודרכים שוות ||| ברמת הגולן מכירים את דרך אלי כהן עליה סיפרנו כאן ||| שביל רגלי של 120 ק"מ עם מסלולים מרהיבים בדרגות קושי שונות ||| כל הפרטים וחמדות החן שמחכות לכם בדרך, בהמשך…
שביל הגולן – חוויית טיול יוצאת דופן
האביב ללא ספק הוא הזמן לטייל בשביל הגולן – הנוף ירוק ופורח, מזג האוויר נעים והשביל מספק מפגשים מרתקים עם הטבע של הגולן והמטיילים בו. השביל פופולארי גם בימי הסתיו ובימים פחות חמים של קיץ, נוהגים לצעוד לאורכו לא מעט מטיילים.
לאחרונה התחילו שבילים ודרכי הולכי רגל, להיות פופולאריים יותר ויותר. סיפרנו כאן על שביל השרון בין בית ינאי לנחל הירקון, כמו גם על שביל פרכו"ר סובב פרדס-חנה וכרכור. ואחד השבילים היותר פופולאריים ללא ספק (אחרי שביל ישראל) הוא שביל הגולן שהפך לאחד המקומות המועדפים על טיילים בכל גיל ומכל שכבות האוכלוסייה.
הטיול בשביל מזמן לצועדים בו, נופים עוצרי נשימה של מרחבי הגולן החל מהצפון עם רקע החרמון ועד לדרום מול נופי הכינרת. חלק מהמטיילים בוחרים לטייל במקטע קצר וחלקם בוחרים באתגר של מסלול לאורך כמה ימים.
אורכו של שביל הגולן כ-120 ק”מ מסומנים בלבן (חרמון) – כחול (כנרת) – ירוק (גולן), מהחרמון בצפון ועד מצוקי האון הצופים לכנרת, בדרום.
שביל הגולן מחולק ל-13 מקטעים באורך משתנה של בין 6 ק"מ ל-13 ק”מ לקטע בודד. לכל קטע גישה נוחה עם רכב רגיל בשני קצוות הקטע, כלומר, כל קטע יכול להיות שביל טיול יומי וההולכים בכל קטע בנפרד צריכים להשאיר את הרכב בסיום המסלול או להיעזר ב"הקפצות" שניתן להזמין מראש (תמורת תשלום סמלי). עבור הצועדים לאורך כל תוואי השביל ברצף, עם "הבית" על הגב, ניתן לעשות את המסלול בפרק זמן של 7-9 ימים.
מטיילים שמעוניינים לצעוד בשביל הגולן יכולים לתכנן טיול עצמאי או לקבל שירותים תומכים מאחת החברות שמספקות תמיכה לוגיסטית לאורך שביל הגולן, כפי שמפורט בהמשך.
מומלץ להתעדכן באתר תיירות גולן לפני היציאה לצעוד על השביל. באתר ניתן למצוא מידע עדכנית שיסייע לתכנן את הטיול בקלות ונוחות, מידע על אורך קטעי המסלול, דרגת הקושי ודרכי המעבר בין המקטעים, היכן ניתן להצטייד במים ומזון על הדרך, פרטי התקשרות של "מלאכי שביל" ומקומות לינה הקרובים לשביל, נקודות מים, הוראות בטיחות וסרטונים להתרשמות.
עשר הנקודות הכי יפות בשביל הגולן
- נחל גובתה – שביל הגולן מתחיל מקופות החרמון ויורד בנחל גובתה (מקטע 1 של שביל הגולן). זו ההזדמנות לטעום מנופי החרמון.
- ברכת רם- שביל הגולן מטפס ומגיע לתצפית יפיפייה על העין הכחולה של ברכת רם (מקטע 2 של שביל הגולן) – מאגר מים טבעי הניזון ממי תהום ומי גשמים. הבריכה מוקפת במטעי התפוח והדובדבן של הכפרים באזור.
- יער אודם – שביל הגולן עובר ביער אודם (מקטע 2 של שביל הגולן) -שמורת היער הגדולה בגולן ובה 3 מינים של עץ אלון. היער נראה לקוח מהאגדות. בחורף פורחת הרקפת היוונית העדינה והנדירה ובסתיו פורחים הכרכומים.
- הרי הגעש אביטל ובנטל – קטע שביל הגולן ההולך ברום הרי הגעש בנטל ואביטל בגובה של כ-1000 מטרים מעל פני הים (מקטע 4 של שביל הגולן) עם תצפית נהדרת על צפון הגולן, הגבול הסורי, טורבינות הרוח החדשות בעמק הבכא ומטעי התפוח והדובדבן של עמק קוניטרה.
- רכס בשנית – השביל מעפיל לרכס עסניה והולך מתחת לטורבינות רוח. הוא ממשיך בחורש טבעי של עצי אלון, אלה ולבנה רפואי. בחודשי הסתיו (אוקטובר- נובמבר) פורחות באזור החלמונית הגדולה וסיתוונית התשבץ.
- מעיינות הפאחם והכפר העתיק פארג' – מעיינות הפאחם (מקטע 7 של שביל הגולן) הם מעיינות הנובעים כל השנה ומזינים את הנחלים הגדולים דליות וגמלא. כדי לחצות את אזור המעיינות יש לחלוץ נעליים ולעבור במים הקרירים. המשך המסלול עובר בכפר העתיק פארג' ובו בתים הבנויים לגובה שתי קומות עם קשתות אבן מרשימות.
- הגשר הסורי בנחל סמך – נחל סמך נחשב לגראנד קניון של הגולן – הנקיק הגדול בגולן. שניים ממקטעי שביל הגולן עוברים בנחל הגשר על נחל סמך (מקטע 9 של שביל הגולן) נבנה בידי הסורים בשנות ה- 60 של המאה ה- 20 כחלק מניסיון להטות את מי הירדן. מומלץ לשבת תחת הגשר ולהנות מהמים הזורמים.
- מפגש הנחלים בנחל סמך – בריכות מים בצל עצי דולב במפגש הנחלים סמך ואל-על (מקטע 10 של שביל הגולן). כדי לחצות את הנחל יש לעבור במים הקרירים. פינת חמד נעימה למנוחה ופיקניק.
- נחל מיצר – נחל מיצר מציע למטייל הצצה לנהר הירמוך ומפגש 3 הגבולות: ישראל-סוריה-ירדן (מקטע 12 של שביל הגולן). במקטע זה בחודשי החורף (ינואר- פברואר) עומדים אלוני התבור המרשימים בעת שלכת. מומלץ לסטות מעט משביל הגולן כדי להגיע למפל נחל מיצר ולהתרשם ממפל המים הזורמים מגובה 9 מטרים.
- הר נמרון – זהו המקטע האחרון של שביל הגולן (מקטע 13) הכולל הליכה לאורך מצוקי האון ותצפית מרהיבה לכיוון הכנרת והגליל. המקום חביב על גולשי רוח ויתכן שתפגשו בהם, צונחים מהמצוק בגלשנים.
מקומות לינה על השביל מצפון לדרום ע"פ מקטעים:
קטע מס' 1: חרמון – עמק יעפורי
מומלץ לבלות את הלילה של לפני תחילת המסלול באחד הצימרים, יחידות דיור או מלונות נווה אטיב ומג'דל שאמס. הצעות לינה מעולות בקישור…
בסיום קטע מסלול מס' 1 בעמק יעפורי, ניתן ללון בלינת קמפינג ממש על השביל, במצפה גבעת המשאלות המשקיפה על בריכת רם. פרטים בקישור… או בנמרוד פרטים בקישור…
קטע מס' 2: עמק יעפורי – אנדרטת פלס”ר 7
למי שמעדיפים לינת שטח ניתן לישון בחניון פלס”ר 7 – חניון מסודר בחורשת קק”ל צמוד לאנדרטת פלס”ר 7 ועל שביל הגולן. במקום תמצאו חניה לרכבים וחורשת עצים. מי שמעוניין להתפנק בלינה בצימר ימצא בקיבוץ עין זיוון השכן מגוון אפשרויות לינה החל מקמפינג אל רום עם לינה ביורטים ממוזגים ומחוממים על גבי מזרנים או באירוח בוטיק אל רום או באחד מהצימרים הרבים בישוב דוגמאת צימר גן עדן באופק, המקום באל רום, החצר של יאיר, אצל רחל ורפאל, החן בירוק, צימר אל רום, וצימרים Ayla.
קטע מס' 3: אנדרטת פלס”ר 7 – באב אל הווא
סיום המקטע קרוב לקיבוץ מרום גולן שם ניתן ליהנות מלינה בכפר הנופש מרום גולן או בצימרים ידיים מרפאות.
קטע מס' 4: באב אל הווא – חניון עין זיוון
ללינת שטח ניתן ללון בחניון עין זיוון. למי שמעוניין בלינה מפנקת בכפר הנופש בקיבוץ עין זיוון, שם מציעים מגוון חדרים ברמות מחיר משתנות.
קטע מס' 5: חניון עין זיוון – הר חוזק
בכניסה לישוב אלוני הבשן הקימו תושבי הישוב מתחם לינה לרווחת המטיילים המעונינים בלינת שטח. מי שמעוניין בלינה מפנקת יותר יוכל ליהנות מלינה בלינה כפרית אלוני הבשן שבלב היישוב.
קטע מס' 6: הר חזקה – חורבת חושנייה
בישוב קשת יונתן ניתן ליהנות מלינת קמפינג על המים או מלינה בחדרי אירוח כפרי.
קטע מס' 7: חורבת חושנייה – אום אל דנניר
קטע זה הוא בן 9 ק"מ ועוברים בו את חורבת חושנייה, מאגר קשת, עיינות הפאחם, חירבת פרג' ועד אום אל דנניר. בישוב יונתן מספר אופציות לינה – דירת נופש "דירה להשכיר" ויחידת אירוח לינה בכפר או אצל עידו ורחלי בגולן, בית קטן ביונתן, בקומה השניה, צימרינה ועוד. כל ההצעות בקישור…
קטע מס' 8: אום אל דנניר – חניון דליות
קטע זה הוא בן 10 ק"מ ועוברים בו את אום א דנאניר, תצפית הבונקר, רוג'ום אל הירי, מאגר דליות עד חניון דליות בו אפשר ללון לינת שטח. למעוניינים בלינה מפנקת ומגוונת ניתן ללון בישוב אניעם (במרחק הקפצה). באניעם מגוון אפשרויות לינה במחירים משתנים כמו: זהב ותכלת ארגמן, אלרון אירוח בגולן, הבקתות של ליאת, וילה רומנטיקה, סתיו בגולן, סוויטות פרלין, ספא ואירוח בדרך הטבע, הגג של יאיר, אהבה בלב הגולן, בקתות קסם בלבן, שני שבלולים, בין אומנות לטבע. כל ההצעות בקישור…
קטע מס' 9: חניון דליות – עין קשתות
קטע זה הוא בן 11 ק"מ ועוברים בו את מזרעת רונטייקה, שרידי דרך רומית, הגשר הסורי, נחל סמך עד עין קשתות. במושב נטור נמצאת נטורה – חווה אקולוגית בה מתחם קמפינג ואפשרויות לינה נוספות למתפנקים וצימר ספא מרום האגם. פרטים בקישור…
קטע מס' 10: עין קשתות – מצפה אופיר
ממש על השביל נמצאת חוות הפיטאיה המציעה לינת קמפינג משודרגת ונעימה ובמרחק הליכה ביישוב גבעת יואב יש אפשרויות לינה רבות ומגוונות כמו: הכפר בקצה ההר, באי גאלי, בקתה בגבעה, סיני בגולן, ג'ינג'יסחאן בגולן, מתחם ממאג'דה לקמפינג, עין תאנה, ספונדר לופט, קמפ גולן, בקתות רינה ברמה, בקתות עץ הזיית משק טויסטר ועוד. פרטים בקישור…
קטע מס' 11: מצפה אופיר – אמפי גולן
חניון לילה למטיילים בחורשת קק”ל צמוד לאמפי גולן ועל שביל הגולן. במקום תמצאו חורשת עצים, שולחנות, פחים, מחסות ללינה, בור בישול. לינה בחניון מחייבת תיאום וקבלת אישור מקק”ל בדוא"ל: [email protected] או בקישור…
קטע מס' 12: אמפי גולן – מבוא חמה
מקום הלינה הקרוב דורש הקפצה לקיבוץ אפיק. כפר הנופש אתנחתא באפיק או מקומות לינה סמוכים. פרטים בקישור…
קטע מס' 13: מבוא חמה – עין עקוב (עין תאופיק)
מקום הלינה הקרוב דורש הקפצה לכפר חרוב – מצפה השלום בכפר חרוב הוא אפשרות נפלאה לסיום שביל הגולן עם נוף מרהיב וספא מושלם לאחר ימי הליכה מאומצת. פרטים בקישור…
חמשה מקומות לטבילה מרעננת לאורך שביל הגולן
בקטע מס' 5 – עין טורבינה
מעיין הנמצא צפונית לישוב אלוני הבשן נמצא בסמיכות לטורבינות ומכאן שמו. המעיין מתקופת הצ'רקסים שחיו באזור, נובע לבריכה מלבנית 10X4 מטרים, שמתמלאת במים צוננים מהנביעה הסמוכה אליה. עומק המים בבריכה הוא כ- 2 מטרים לערך. מקום מושלם לטבילה אל מול נוף מרהיב.
בקטע מס' 7 – מעיינות הפאחם
בין חושנייה לאום דנניר נמצאת שמורת עיינות פחם, שכוללת אזור מישורי ובו עשרות נביעות, השופעות מים במשך כל השנה. ליד שרידי הכפר פרג’ שבו מבנים עתיקים מהתקופה הביזנטית, שהשתמרו לגובה שתי קומות כולל קשתות אבן הנושאות את הקומה השנייה. בסמוך לחורבות הכפר תמצאו בריכת חורף המהווה כר לצמחי מים נדירים. המסלול עובר במעיינות הפאחם השופעים. המעבר במים הכרחי (עומק המים עד הברכיים של אדם בוגר) וכדאי להצטייד בנעליים להליכה במים.
בקטע מס' 7 – מעיין אום דנניר
בין חושנייה לאום דנניר נמצא את המעיין בחורשת האקליפטוס של אום אל דנניר. במקום מעיין המנוקז לבריכת שכשוך מבטון ונדנדת ישיבה לצידה.
בקטע מס' 9 – נחל סמך הגשר הסורי
נחל סמך הוא הארוך שבנחלי הגולן. זהו שמו הערבי של הנחל שמשמעו נחל הדגים. הוא נקרא כך על שום הדגה העשירה במוצא הנחל אל הכנרת. בדרך לנחל עוברים על גבי שרידי דרך רומית מרוצפת אבן. יתכן שזוהי הדרך שחיברה את אזור הכנרת עם דמשק. המסלול מטפס אל סוללת מאגר רוויה ומאפשר תצפית על המאגר ועל האזור לפני הירידה אל הנחל. בחורף ובאביב הנחל פורח בשלל צבעים מרהיבים. מומלץ לעצור למנוחה תחת הגשר הסורי שמי הנחל הרעננים זורמים תחתיו. הגשר הסורי נבנה כחלק מניסיונות הטיית מי הירדן ע"י הסורים בשנות ה- 60 של המאה ה- 20.
בקטע מס' 13 – עין תאופיק
ביער מבוא חמה נמצא עין תאופיק, שזו נביעת מים הזורמת לתעלה נחמדה שאפשר ללכת בתוכה. עין תאופיק נמצא ביער קק"ל מבוא חמה. במקום צל ושולחנות פיקניק.
חמש המלצות קולינריות על שביל הגולן
קטע מס' 1 – מהחרמון לעמק יעפורי
במג'דל שאמס לאורך הרחוב הראשי ניתן ליהנות משפע של מסעדות, בארים ומקומות להתפנק עם קפה משובח וכנאפה מתוק. מסעדות כמו: ניסאן, XO, גרין אפל (בר מסעדה) Why (בר), ממתקי אבו ג'בל, בורגר פלייס ועוד.
קטע מס' 4 – עין זיוון
בקיבוץ עין זיוון יש שפע של אפשרויות להתפנק עם אוכל טוב ממש על השביל. החל מקפה משובח או שוקולטה ופרלינים בדה קרינה, מטרלו – מאפייה עם מגוון של מאפים מושחתים, סלטים וקפה משובח, החומוסייה מעל מטרלו, פיצה דה קווליטה, Raisu סושי (משלוחים), המבורגר עין זיוון, ימי חמישי בטנא (בית קפה עם מאפים משובחים), יקב בהט ועוד. ראו הרחבה כאן.
קטע מס' 9 – נטור
הקטע מחניון דליות לעין קשתות ועל כן מומלץ לסטות מהשביל ולהיכנס למושב נטור אבל בהחלט שוות את זה. במושב נטור יש כמה מקומות שמציעים אוכל, וכולם כשרים ולא פתוחים בשבת. במתחם האומנות של סטודיו מנדרינה נמצא דורא – פודטראק פטיסרי, לידו מחלבת נטור המייצרת גבינות ומגישה ארוחות חלביות מפנקות, במוסנזון פודטראק שבלב היישוב אפשר ליהנות מחומוס משובח וסלטים מפנקים וביקב מיקה לטעום יין מקומי ולהתפנק בימי שישי על מאפים וגבינות באווירה קסומה.
קטע מס' 11 – גבעת יואב
הקטע ממצפה אופיר לאמפי גולן עובר בישוב גבעת יואב, שם יש מספר אפשרויות להתפנק עם אוכל טוב על השביל. מולאן פטיסרי מציע מאפים מוקפדים לצד סלטים וקפה משובח, מסעדת דודיס ביסטרו בר עם אווירה נינוחה, ומגוון בירות מרשים, מאג'דה שמציעה אוכל טבעוני, הופעות חיות וסדנאות מגוונות, לימונטו עם ארוחות בוקר ומטעמים מיוחדים ולימונצ'לו ומשקאות על טהרת הלימון, טעמים בטבע הגולן שאורזים סלי פיקניק וארוחות לדרך, המחלבה הישנה עם אוכל בייתי מזין ומנחם.
קטע מס' 13 – מבוא חמה
בקטע שבין מבוא חמה לעין עקוב / עין תאופיק ניתן בסופי שבוע ליהנות בקפה חמה – פודטראק הממוקם ממש על קצה הצוק, משקיף לנוף הכינרת המרהיב. בפודטראק מציעים סנדוויצ'ים יצירתיים, מאפים, קפה משובח, בירה קרה ועוד. האוכל הטוב ומראה מצנחי הרחיפה שצונחים ממש ליד, משלימים את אווירת החופש.
חמישה טיפים למטיילים בשביל הגולן
- שביל הגולן הוא שביל הליכה שמתאים למיטיבי לכת. אם אתם מתכוונים לעשות את כול השביל ברצף, חשוב שתהיו בכושר של מיטיבי לכת או שתבחרו כל פעם קטע או שניים ע"פ רמת הקושי וההעדפה האישית שלכם
- הצטיידו במפת סימון שבילים מעודכנת (1:50,000) או באפליקציית טיולים עדכנית. עקבו אחר הסימון בשטח ואם אבדתם אותו- חזרו על עקבותיכם עד לסימון האחרון.
- אל תסטו מהשביל. היזהרו במיוחד משדות מוקשים המסומנים בשלטים צהובים עם משולש אדום קטן ועם הכיתוב: מוקשים הזהר. אל תכנסו לשטחי אש!
- לאורך שביל הגולן שטחי בקר רבים. הקפידו לעבור רק במקומות המיועדים למעבר. פתחו את השער וסגרו אותו אחריכם! אין לטפס על גדרות או לחתוך גדרות
- הגולן מציע למטיילים בשביל שירותי לוגיסטיקה (פירוט כאן בפרק נפרד) כמו הקפצת ציוד, הסעות ועוד. כדאי להיעזר בשירותים אלו שיהפכו את הטיול לקל ומהנה יותר
מומלץ לבדוק עדכונים על תנאי השטח לפני היציאה לטיול במרכז המידע של תיירות גולן או באתר החברה להגנת הטבע בקישור…
נותני שירותי לוגיסטיקה לצועדים בשביל הגולן
אופציה נוספת לטיול בשביל הגולן היא להיעזר בשירותי לוגיסטיקה שמספקים מספר מצומצם של משוגעים לדבר או לשביל. למי שמעוניין בטיול על שביל הגולן עם לינות בכל הרמות החל מקמפינג משודרג שיחכה בשטח עם מקלחות חמות ומזרנים נוחים עד מלון יוקרה או כפר נופש. בארגון הקולינריה – החל ממנות ארוזות לדרך ועד שף שימתין למטיילים בשטח ויבשל ארוחה מפנקת. חברות ייעודיות מספקות שירותי לוגיסטיקה מלאה למטיילים: הקפצות, סחיבת ציוד, ארוחות ולינות. השירות פותח סוג טיול על השביל, שונה מכל מה שהכרנו עד כה ומאפשר חוויה אחרת למטיילים על שביל הגולן. העלויות תלויות בסוג השירות המבוקש.
ווק אבאוט לאב Walk about love
חברה זו מציעה את כל שירותי הלוגיסטיקה והעזרה לקבוצות מטיילים, החל מלינה, הסעות ומזון הכולל צידה לדרך ועד ארוחות מסודרות בבוקר ובערב. המסע בשביל הגולן עם חברה זו יוצא בתאריכים נבחרים מהחרמון, ההרשמה היא מראש והמקום בקבוצה מוגבל לעד 35 אנשים בכל מסע.
תכנון המקטעים והחניונים נעשו ע"י הצוות המנוסה של החברה. החברה דואגת להביא מדי בוקר ומדי ערב מצרכים טריים לחניון הלינה, המטיילים אורזים את ציודם האישי ומניחים ברכב שמשנע את הציוד מחניון לחניון. הצעידה בשביל היא עצמאית, ללא מדריך, כשהחברה זמינה ותומכת טלפונית במקרה הצורך. החל משעות אחר הצהריים ממתין צוות החברה בחניון הלילה עם הציוד האישי של המטיילים, עם מקלחות חמות ותאי שירותים ניידים. פרטים בקישור…
בשביל הגולן
חברה זו מציעה שירותים לוגיסטיים מלאים לקבוצות בשביל הגולן. בחברה תופרים באופן אישי את הטיול המושלם בשביל הגול – לינה, לוגיסטיקה, אטרקציות והדרכה. עבור קבוצות ופרטיים, למטיילים מתפנקים, למטיילי שטח ולמשפחות מטיילות. בחברה מציעים אפשרות להזמנת צימרים, מלונות, אטרקציות וארוחות שטח לכל סגנון. המחיר נקבע בהתאם לסוג השירות המבוקש. פרטים בקישור…
מאסעות
חברת הג'יפים והטיולים של אילן מאס נותנת תמיכה בניוד ושינוע לוגיסטי למטיילים בגולן ובגליל. ביציאה למסע ייחודי שכזה בשבילי הגולן, חשוב להצטייד בכל מה שנחוץ, אבל מה עם מה שנחוץ רק ללילה? רק לארוחת הצהריים? שחררו את הגב שלכם מדאגות – מאסעות תדאג לכל מה שאתם צריכים בדרך. הובלה והטמנה בשטח של מים, ציוד לינה וציוד בישול. הובלה בשטח של ציוד לאופניים וכלי תיקון, איסוף מוצרי מזון והבאה לנקודת מפגש, ניוד טיול לטיולים נודדים – שינוע ציוד אישי, פריסות קייטרינג שטח חלבי מפנק, הסעה לנקודת התחלה, איסוף מנקודת סיום, שירותי SOS לנתקעים בשטח – השלמת ציוד חסר או פגום, חילוץ בשטח. השינוע והניוד נעשים ברכב 4X4 מקצועי, בטיחותי ומאובזר. מתאים גם לניוד בשטחים קשים. השירות מיועד למשפחות, קבוצות חברים ובודדים. פרטים בקישור…