חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הכול על אפרסמון ושמן האפרסמון Persimmon

מהו האפרסמון הסיני ומהו אפרסמון ים המלח ||| איפה אוכלים ומגדלים הכי הרבה אפרסמונים ||| מה הסכנות באכילת אפרסמון לא בשל מספיק ||| מתכוני קינוחים וגם עוגת אפרסמון וקינמון ללא גלוטן ||| כל הפרטים ומתכונים בהמשך…

אפרסמון (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

אפרסמון Persimmon

הפרי המוכר לנו כאפרסמון נקרא ביפנית קאקי Kaki או באנגלית Persimmon הוא פרי כתום עסיסי ומתוק, שהגיע למחוזותינו לפני פחות מיובל שנים מלווה בסיפור שרק קיסרים סיניים אוכלים את הפרי הזה, ומי לא רוצה להידמות לקיסר?

אפרסמון התביית תחילה בסין משם הגיע צפון-מזרח הודו וצפון הודו-סין. הוא טופח לראשונה בסין לפני יותר מ -2,000 שנה, והגיע ליפן במאה השביעית ולקוריאה במאה ה -14. סין, יפן ודרום קוריאה ושם גם מגדלים 90% מהייצור העולמי של אפרסמונים. בסין אפרסמון נקרא שי 柿, ביפן הוא נקרא קאקי 柿 ואילו בקוריאה זה גאם 감 . לצפון אמריקה הגיע האפרסמון במאה ה-19 ואילו לברזיל וישראל לפני פחות מחמישים שנים.

ביפן האפרסמון נושא בתואר הפרי הלאומי. בסין נוהגים לאכול אותו בראש השנה הסינית. במערב, בתחילה שתלו את עצי האפרסמון אך ורק לקישוט הגינה. בכל עונה עץ האפרסמון בעל יופי שונה. בפריחה פרחיו עדינים ויפים בצבע לבן, כאשר מגיע הסתיו ועליו נמצאים בשלכת הם משנים את צבעם לאדום כתום עמוק וכאשר העץ מניב פירות כתומים עגולים ועסיסיים הוא מאד ציורי.

יש יותר מ- 2,000 סוגים שונים של עצי אפרסמון. זהו עץ נשיר לא גדול שגובהו מגיע לכל היותר לכדי 8 מטרים. העץ זקוק למעט קור והרבה מים. עונת הפרי מספטמבר ועד מרץ.

האפרסמון ניחן בסגולות בריאותיות רבות! האפרסמון עשיר בקרוטין ההופך בגוף לויטמין A. פרי אחד ממלא את התצרוכת היומית של ויטמין A לילד וגם למבוגר. יש בו מנות גבוהות של נתרן, אשלגן, מגנזיום, סידן, ברזל וחומצה פולית. הפרי עשיר בסיבים תזונתיים, וכל המרכיבים האלו מפחיתים את הסיכון ללקות בטרשת עורקים ומכאן את הסיכון ללקות במחלות לב. האפרסמון משפר את פעילות המעיים בתנאי שהוא מאד בשל.

הפרי היגיע לארץ בראשית המאה העשרים, אבל רק בשנות השבעים של המאה הקודמת הפך להיות פופולרי. כיום מגדלים את הפרי בארץ בעיקר ליצוא והפרי הישראלי מאד מבוקש בחו"ל מפני שהוא מכיל כמות סוכר גבוה במיוחד אודות לפיתוח ישראלי כמובן. וזה מה שנותן לו יתרון רב על פני האפרסמונים מהעולם.

בימי התלמוד הוזכרה המילה אפרסמון בהקשר לשיח שגדל בעין גדי וממנו הפיקו שמן מיוחד. כאשר פרי הפרסימון הגיע לארץ, הדביקו לו את השם המקראי משום הדמיון בשם האנגלי.

אפשר לאכול את האפרסמון כך סתם או להוסיף לסלטים עוגות, גלידות ליפתן, פודינג וריבות. מתכונים בהמשך.

אפרסמונים שיניים (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

אפרסמונים בעולם

האפרסמונים נאכלים טריים, מיובשים, גולמיים או מבושלים. כאשר הם נאכלים טריים, הם נאכלים בדרך כלל שלמים כמו תפוח בפרוסות ביס וייתכן שהם קלופים. אחת הדרכים לצרוך אפרסמונים בשלים, שעשויים להיות בעלי מרקם רך, היא להסיר את העלה העליון בעזרת סכין חיתוך ולגרוף את הבשר בעזרת כף.

בסין, קוריאה, יפן ווייטנאם מכינים את האפרסמונים לאחר הקטיף בטכניקות ייבוש ידיים מסורתיות בחוץ למשך שבועיים עד שלושה שבועות. לאחר מכן מייבשים את הפירות על ידי חשיפה לחום במשך מספר ימים לפני שהם נשלחים לשוק, כדי להימכר כפירות יבשים. ביפן, פרי האפרסמון המיובש נקרא hoshigaki.

בקוריאה משתמשים בפירות אפרסמון מיובשים להכנת הפונץ' האלכוהולי הקוריאני המסורתי, ואילו בפירות הבוסר המותססים משתמשים בהכנת חומץ אפרסמון הנקרא גמישקו.

בטאיוואן, פירות של זנים עפיצים נאטמים בצנצנות מלאות מים ולימון כדי להיפטר ממרירות. התהליך קצת מרכך את הפרי והם נמכרים בשם אפרסמון פריך cuishi או אפרסמון מים shuishizi.

היפנים צורכים במשך מאות שנים תה מעלי-אפרסמון Kaki-No-Ha Cha העשוי מעלים יבשים של אפרסמונים שנקראים ביפן קאקי Kaki. באזורים מסוימים במנצ'וריה וקוריאה, העלים היבשים של הפרי משמשים להכנת תה. שנקרא שם בקוריאנית Ghamnip cha

בארה"ב אפרסמון משמש במגוון מנות קינוח, בעיקר פשטידות. ניתן להשתמש בהם בעוגיות, עוגות, פודינג, סלטים, קארי וכציפוי לדגני בוקר. פודינג אפרסמון הוא קינוח אפוי שמכינים עם אפרסמונים טריים שיש לו מרקם של פאי דלעת אך דומה לבראוניס ועליו כמעט תמיד קצפת.

טריוויה

  • ניתן להקפיא את הפרי בשלמותו והפרי לא יינזק בהקפאה
  • משתמשים במחית האפרסמון בתעשיית גבינות השמנת
  • הטאנין המופק מפרי בוסר של אפרסמון, משמש כתוספת להכנת הסאקי היפני
  • לבשר האפרסמון תכונות ממצקות הוא משמש בתעשיית הקוסמטיקה בתכשירים לחידוש העור
  • מה סבתא אומרת? כדאי לאכול אפרסמון כי הוא משכך שיעול, אנטי ויראלי, מעודד תיאבון, מפחית כאבים, מוריד לחץ דם, מעודד פעילות מעיים
  • אפרסמונים שלא הבשילו מכילים חומר שנקרא Tannin shibuol שבמגע עם חומצה חלשה כמו סביבת הקיבה האנושית, מתמצק ויוצר קרישת דבק או סתימת קיבה שבמקרים קיצוניים תדרוש התערבות כירורגית. התופעה קוראת רק עם אפרסמון לא בשל דיו וקשה במעט.
  • פסטיבל אפרסמון שנתי, הכולל תחרות פודינג אפרסמון, מתקיים מדי שנה בספטמבר במיצ'ל Mitchell, אינדיאנה Indiana.
  • פרי השרון הוא השם השיווקי של הזן טריומף שגדל בישראל. לפרי השרון אין גרעין, הוא נטול זרעים ומתוק במיוחד, וניתן לאכול אותו בשלמותו.

שמן אפרסמון

אפרסמון מופיע במקורות היהודיים אבל אין זה האפרסמון שלנו. זהו צמח מדברי שגדל באזור ים המלח, שהוא שיח שמהפרי שלו ניתן להפיק את שמן האפרסמון. השיח נקרא גם בלסם, בלסאן בשאם, מלשון בושם. זהו הבושם ששימש לקטורת בבית המקדש וגם לטיפול בכלי הקודש.

לפי פליניוס הזקן, גידלו את שיחי האפרסמון באזור עין גדי וגם ידוע שעד המאה ה-8 עדיין הפיקו בושם משיח האפרסמון בסביבות ים המלח. מחירו של שמן האפרסמון היה כמחיר הזהב.

כד קומראן

באפריל 1988 גילו ארכיאולוגים, פך שמן קטן באזור קומראן, שג'ונס הודיע ​​כי הוא השמן ששימש את כוהני בית המקדש. ככל הנראה זה היה החפץ הראשון שהתגלה מתקופת הבית הראשון, ואחד האוצרות המופיעים במגילת הנחושת. עם זאת, זיהוי זה נותר שנוי במחלוקת.

חוות האפרסמון ע"י יריחו

הבשמים  בעולם העתיק היו אחד המוצרים המבוקשים ביותר. דרך ארץ ישראל עברו נתיבי  בשמים מרכזיים בהם עברו שיירות נושאות חומרי גלם ומוצרים ריחניים מאפריקה ומאסיה בדרכם לאירופה. צמחי הבושם והתבלין הקדומים שמשו לא רק בתעשיית הבושם ובפולחן הקטורת, אלא בתחומים רחבים יותר של טיפוח הגוף ואף ברפואה.

בתקופות הקדומות היה אזור ים המלח מוקד התיישבותי חשוב והוא התפרסם ברחבי העולם העתיק בצמחי הבושם, המרפא והקטורת שטופחו בו. בולט במיוחד היה צמח האפרסמון האגדי ממנו הופקו הבושם שנחשב היה לבושם איכותי ומחירו כמו מחיר הזהב, וגם אחת התרופות החשובות של העולם הקדום.

על פי יוסף בן מתתיהו הוא יוספוס פלאביוס, הצמח הגיע לארץ ישראל כמתנה שהביאה מלכת שבא לשלמה המלך. בדרך זאת או אחרת, האפרסמון הגיע מחצי האי ערב והחקלאי העברי אקלם אותו באזור ים המלח ועשה אותו לגידול מצליח שפרסם את שמה של ממלכת יהודה בעולם הקדמון. במשך מאות שנים לבלבו באזור ים המלח מטעים של העץ האגדי ופרחו תעשיות בשמים ותרופות.

חוות האפרסמון קמה במטרה להחזיר את גידול עץ האפרסמון המקראי (לא העץ עם הפרי הכתום) ואת התעשיות הנובעות ממנו לצפון ים המלח כמו גם לפתח תיירות חינוכית/ערכית. חוות האפרסמון משמשת כחממה לפיתוח חקלאות מקומית של צמחי תבלין, בושם ומרפא.

ניתן לבקר בחווה בתאום מראש עם היזם והמשוגע לדבר, גיא ארליך, טל': 052-4498200.

מתכון: בלינצ'ס במילוי אפרסמון וגבינה

מצרכים (ל-12 בלינצ'ס)
לבלילה

  • מעט שמן לטיגון

למלית

  • 100 גרם סוכר
  • 500 גרם גבינה לבנה 5% (או 9%)
  • 4 אפרסמונים בשלים, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
  • 50 גרם אבקת פודינג וניל
  • 1/4 כפית מלח

אופן הכנה

  1. בקערה מערבבים את כל מצרכי הבלילה, תחילה את היבשים, ולאחר מכן מוסיפים את הרטובים
  2. לאחר ערבוב יסודי מעבירים את הבלילה דרך מסננת להוצאת הגושים (אם יש כאלה)
  3. מחממים מעט שמן במחבת טפלון, על להבה בינונית
  4. יוצקים על המחבת בכל פעם 150 מ"ל מהבלילה
  5. מטגנים כל צד כ-15 שניות. חוזרים על הפעולה עד שמכינים את כל הבלינצ'ס
  6. הכנת המלית: מערבבים היטב את הגבינה הלבנה
  7. מוסיפים לגבינה לפי הסדר: פודינג וניל, מלח, סוכר
  8. מקפלים לתוך התערובת את קוביות האפרסמון
  9. הרכבת הבלינצ'ס: יוצקים את המלית לשק זילוף (ללא צנתר)
  10. מזלפים לרוחבו של כל בלינצ'ס, בצד הקרוב אלינו
  11. מקפלים סנטימטר מכל צד ומגלגלים ליצירת גליל בלינצ'ס עשיר

מתכון: פנקוטה אפרסמון

פנקוטה עם פירות אקזוטיים וקראמלבס שקדים (צילום איתיאל ציון)
פנקוטה עם פירות אקזוטיים וקראמלבס שקדים (צילום איתיאל ציון)

מצרכים (6-8 מנות אישיות)

  • 3/4 כוס סוכר
  • 1 מקל וניל
  • 500 מ"ל שמנת מתוקה
  • 20 גרם ג'לטין
  • 100 מ"ל חלב
  • 4 אפרסמונים קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
  • 3 כפות דבש

אופן הכנה

  1. מחממים בסיר על להבה בינונית, את השמנת עם מקל וניל חצוי לרוחבו
  2. מוסיפים את הסוכר, מערבבים ומורידים מהלהבה לפני שהשמנת תרתח ותגלוש
  3. מוזגים את החלב לכוס ומוסיפים את הג'לטין
  4. מערבבים היטב ויוצקים לתערובת השמנת, תוך כדי ערבוב
  5. מוצאים את מקל הווניל
  6. מוזגים לכוסות הגשה, עד לגובה של 3/4 כוס, ומכניסים למקרר
  7. מערבבים בקערה קטנה את קוביות האפרסמון עם הדבש
  8. מפזרים את קוביות האפרסמון בחלקה העליון של כל כוס
  9. מקררים ומגישים קר

מתכון: עוגת אפרסמון וקינמון ללא גלוטן

עוגה בחושה (צילום דני בר)

מצרכים (תבנית עגולה 26 ס"מ)

לעוגה

לעיטור

אופן הכנה

  1. מחממים תנור ל-180 מעלות במצב טורבו
  2. מרפדים תבנית עגולה 26 בנייר אפייה
  3. בקערה גדולה או בקערת בלנדר עם וו גיטרה מערבבים היטב את הביצים, שמן זית, סוכר, אבקת קינמון ומחית אפרסמונים
  4. מאחדים את כל המצרכים לעיסה רטובה ואחידה
  5. בקערה אחרת מערבבים לתערובת אחידה קמח שקדים, קמח תירס ואבקת אפייה
  6. מאחדים בין שתי התערובות, הרטובה והיבשה, ומערבבים לעיסה הומוגנית
  7. מוזגים את הבלילה לתבנית
  8. מפזרים מעט שברי פקאן מעל העוגה
  9. אופים בתנור החם 30-35 דקות או עד שקיסם יוצא יבש מהעוגה
  10. מצננים מעט את העוגה לטמפרטורת החדר

אפשר לשמור בקירור בקופסא אטומה למשך 4 ימים

בתיאבון

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *