בקיץ אין כמו מתיקות המלון להרוות ולרענן ||| זני מלון רבים פותחו במחוזותינו ואף שמם העברי יוצא למרחקים ||| מה בין גליה, ג'סטין, רובי, עוגן ועין-דור ||| מי היו הראשונים לאכול ולאהוב מלונים ||| מתכון למרק מלון קר וגם למרק מלונים חם ||| איך לבחור מלון טוס ומתוק ||| כל הפרטים וגם מתכונים בהמשך…
מלון Melon או Cantaloupe
עוד פרי קיץ נפלא עסיסי ומתוק שלא כמו האבטיח לא זכה לכבוד המגיע לו מצד הקהל. המלון נמצא כאן בחודשי הקיץ כפרי מרענן, הוא עשיר ביתרונות תזונתיים. נפלא בתוך קוקטיילים, גלידות, וקינוחים ולאחרונה גם בבישולים.
מקור המלון במדבריות אפריקה, היוונים העתיקים נהגו להגיש אותו מתובל בחומץ. צבעו של המלון מעיד על כך שהוא עשיר בקרוטנואיד, אותו פיגמנט צהוב שהוא מכיל והוא נוגד חמצון עיקרי ועשוי להגן מפני תהליך ההזדקנות. המלון עשיר בוויטמין C בוויטמין A ובאשלגן. ב- 100 גרם מלון יש 34 קלוריות, ובאופן כללי במלון יש 90% מים וכ– 10% סוכר. המלון שייך למשפחת הדלועיים כאשר צמח המלון דומה לגפן ומטפס או משתרע על הקרקע. ברפואה העממית המלון משמש לטיפול באבנים בכליות, זרעיו עוזרים לטפל בחסימות בדרכי השתן. סבתא היתה נותנת מיץ מילון למי שסובל מעצירות ומבעיות בכבד והכליות והכל היה מסתדר.
איך הכול התחיל
פליניוס הזקן Gaius Plinius Secundus מספר שהמלון העגול התגלה במקרה במקשת מלונים בדרום איטליה. המקומיים שימרו את הזן הזה וטיפחו אותו ומשם הפיצו הרומאים את הגידול לרחבי האימפריה הרומית במזרח התיכון, כולל מצרים וישראל של היום. איך הגיע המלון לאיטליה? בכתבי החרטומים וציורי קיר מצריים מהמאות 13-15 לפני הספירה, נמצא ציורים של מלונים מוארכים. ככל הנראה ממצרים הגיעו המלונים ליוון ואיטליה עם הכיבושים שלהם ובמהלך ההיסטוריה חזרו מלונים משודרגים, שאף תוארו על ציורי קיר בכנסיות, פסיפסים של בתי עשירים ועוד, כאשר המלון תואר עם פסים ומוארך קמעה. גם ההרבה פסיפסים ביזנטים רבים נתגלו בישראל עם עטורי מלונים עגולים, מוארכים וגם מפוספסים.
סוגי מלון
באופן כללי יש שני סוגים של מלון: כתום וצהוב. המלון הצהוב צורתו עגולה, והוא מהווה מקור חשוב של אשלגן וויטמין C, הוא עשיר בפחמימות ועני בסיבים תזונתיים. המלון הכתום צורתו מאורכת. יש מספר סוגי מלון ששמותיהם שונים, אך צבעם נע תמיד בין כתום לצהוב וצורתם או עגולה או סגלגלה. ההבדלים העיקריים בניהם הם בקליפה. יש זנים רבים שהם פרי פיתוח ישראלי שמאד אהובים עלינו וגם באירופה. לפניכם תריסר זני מלון:
- גליה Galia: ירוק מבפנים ומבחוץ צהוב, מחוספס. ארומה של דבש ומלפפון. טעמו כטעם הדבש.
- דליסיה Delicia: מבחוץ חלק עם צבע צהוב עז ומבפנים בעל מרקם ייחודי וצורת כיסי הגרעינים המחולקים ל-3 דבוקות אופייניות. בעל חיי מדף ארוכים ועונה ארוכה מאד.
- ג'סטין Justin: פיתוח ישראלי של מלון צהוב מנומר מבחוץ, עם שכבה דקה ירוקה כשפותחים אותו, ותכולה זהובה עסיסית ומתוקה. בעל חיי מדף ארוכים. שמו ניתן לו ע"י המפתחים בשל חיבתם לזמר ג'סטין טימברלייק Justin Timberlake
- רובי Ruby: פיתוח ישראלי נוסף, דומה לג'סטין אבל מוארך ובהיר יותר מבחוץ.
- עוגן Ogen: פיתוח ישראלי, שנחשב מאוד.
- עין דורEin-Dor : נקרא גם זן אננס משום מתיקותו הרבה והוא מוארך יחסית. צהוב מבחוץ כמו גם מבפנים. מבחוץ מחוספס ודומה לגליה. ארומה חזקה מאוד ונוטה לבננה.
- טל הדבש Honeydew: מבחוץ ירוק, חלק ואילו מבפנים צהוב-ירוק עד כתום עז. ארומה מעט חלשה ופחות פופולרי במחוזותינו.
- אמברוסיה :Ambrosiaמלון עגלגל ומעט מוארך בצורתו, מחוספס וצהוב מבחוץ וכתום מבפנים. הקנטלופ Cantaloupe והאמברוזיה Ambrosia דומים מאוד כי שניהם כתומים ובעלי קליפה מחוספסת. הקנטלופ עגול ואילו האמברוזיה מאורך, שניהם מתוקים מאוד בטעמם.
- צ'רנטיס :Charentaisבעל צורת כדור צהוב עגול עם פסים ירוקים כמעט כמו כדורסל. מבפנים צבעו כתום והוא פחות מתוק ודומה מאוד לקנטאלופ.
- מימו Memo או Piel de Sapo וגם מלון חג המולד: זן ספרדי שצבעו ירוק מבחוץ וכתום מבפנים ובעל חיי מדף ארוכים מאוד.
איך לבחור מלון
מלון כמו אבטיח ועוד פירות, מסתיר את מה שיש לו להציע. אין שום טעם לתופף על המלון או ללטף אותו כי לא תקבלו ממנו תגובה. לעומת זאת יש לבחון היטב את הקליפה שלו. במלון בעל קליפה מחוספסת, ככל שהקליפה מחוספסת, סיבית ובולטת יותר, כך טעמו של המלון טעים ומתוק יותר. ככל שהמלון כבד יותר ביחס לגודלו, כך הסיכוי גבוה יותר שהמלון יהיה עסיסי וטעים. בניגוד למה שחושבים אין שום משמעות לריח המלון. זה נכון שנעים להריח מלון ריחני אבל לא כל הזנים ריחניים וגם ריח טוב לא מעיד על עסיסיות או על מתיקות.
מתכון: מרק מלון Melon Soup
מצרכים
- 1 בצל
- 3 שיני שום
- שמן זית
- 600 גרם גזר
- 3 מקלות סלרי
- 1 ליטר ציר ירקות
- 1 ק"ג מלון מתוק
- 400 מ"ל חלב קוקוס
- 1 לימון
- מלח
- פפריקה
- פלפל שחור
- פטרוזיליה או סלרי
- פלפל אדום
אופן הכנה
- קוצצים לקוביות הבצל, שום, גזר, סלרי והמלון המתוק כדבש
- מטגנים בסיר גדול עם כף שמן זית את הבצלים ולאחר מכן מוסיפים את שאר הירקות החתוכים פרט למלון ול- 2 שיני שום שתשאירו בצד
- מוסיפים את ציר הירקות ומבשלים על להבה בינונית במשך 10 דקות
- מוסיפים את המלון וחלב הקוקוס ומביאים לרתיחה
- מגרדים את קליפת הלימון וסוחטים את המיץ. מוסיפים הגרידה ו- 3 כפות ממיץ הלימון לסיר
- מתקנים טעמים עם מלח ופלפל
להגשה
מקשטים את המרק בפטרוזיליה או סלרי וטבעות פלפל ומגישים
מתכון: גספאצ'ו מלון וג'ינג'ר Gazpacho de Melon
מצרכים (4 מנות)
- 5 כוסות קוביות מלון
- 2 מלפפונים בינוניים, קלופים וחתוכים לחתיכות
- כ-2 ס"מ שורש זנגוויל (ג'ינג'ר) מגורד
- 1 ליים או לימון ירוק קטן – המיץ
- 1 כוס מים
- 1 כף דבש (רק אם המלון לא מתוק מספיק)
- 1 כף רוטב סויה בהיר
- פלפל לבן
להגשה
- פרוסות גבינה כחולה חזקה
- גרידת הלימון ירוק או ליים שסחטנו ממנו המיץ לגספצ'ו
אופן הכנה
- בבלנדר או מעבד מזון מניחים את המלון, מלפפונים, ג'ינג'ר מיץ לימון, מים, סויה והדבש במידת הצורך ומרסקים לקבלת מחית חלקה
- מוסיפים 1/3 מגרידת קליפת הלימון (את היתר שומרים להגשה)
- מתבלים בפלפל
- מערבבים ושומרים במקרר עד להגשה
להגשה
לפני ההגשה בוחשים היטב, יוצקים לקערות עמוקות ומקשטים כל מנה בפרוסת גבינה ובגרידת לימון
בתיאבון