23 באוגוסט חל יום עוגת הספוג ||| במחוזותינו נודעת גם כעוגת תופין, טורט או לֶקֶך (לעקעך באידיש) ||| מה המיוחד בעוגה זו שמוקדש לה יום בשנה ||| מספר מתכונים לעוגות ספוג במגוון טעמים ||| כל הסיפורים והמתכונים בהמשך…
מקור עוגת הספוג
עוגה בסגנון זה היא ככול הנראה העוגה הראשונה שלא נעשה שימוש בשמרים שיתפיחו את הבצק. אין ספק שזו העוגה האולטימטיבית לארוחת ביניים או כפי שנקראת "פייב או'קלוק" Five O'Clock ואז התה ירטיב את העוגה ויעזור לה לרדת. יש המצטיינים בהכנת עוגת חנק ממתכוני עוגת ספוג, אבל לא אנחנו.
מקור העוגה ככול הנראה באיים הקריביים אבל המתכון הראשון שנמצא בכתובים כתב גרווס מרקהם Gervase Markham בספרו עקרת הבית האנגליה The English Huswife -The Inward and Outward Virtues Which Ought to Be in a Complete Woman משנת 1615 ושם אחת התכונות שעקרת בית אנגליה צריכה שיהיו לה הוא לדעת להכין עוגת ספוג ראויה.
עוגת ספוג בסרטים
הלן מירן קונה עוגת ספוג ממרקס אנד ספנסר ומגישה אותה לתחרות עקרות הבית של השכונה ו….זוכה במקום הראשון.
עוגת ספוג עם סירופ מיפל
מצרכים
- 5 קמח כוסות קמח תופח
- 6 ביצים
- ½1 כוסות סוכר
- תמצית וניל
- 250 גרם גבינת שמנת
- 70 גרם שמן זית (לשומרים על הגזרה אפשר לוותר או לצמצם השמן)
- 1 כוס סירופ מייפל
- ½ כוס מים
אופן הכנה
- לערבב את כל החומרים יחד ללא הסירופ מייפל והמים
- לאפות בתנור בחום בינוני
- לערבב את הסירופ מייפל עם המים (אפשר להוסיף מעט ברנדי)
- מוציאים מהתנור ושופתים על פני העוגה
- לקרר מעט ולאכול חמים וטעים
עוגת לימון עם סירופ לימונים
מצרכים (לתבנית 24 או מלבנית 23X25)
- 2 כוסות שקדים טחונים דק דק
- 90 גרם שמן זית
- 1 כוס סוכר
- 1 כוס קמח תופח מנופה
- 4 ביצים
- 1/3 כוס מיץ לימון
מצרכים לסירופ
- 1 כוס מיץ לימון סחוט (כ-8 לימונים טריים)
- לקלף את הלימונים ולחתוך לרצועות דקות את הקליפה
- 2 כוסות סוכר
- 2 כוסות מים
להגשה
שמנת מתוקה מוקצפת
אופן הכנה
- מקציפים שמן הזית וסוכר לתערובת חלקה
- מוסיפים ביצים לאט לאט למקצפת
- כשהתערובת אחידה מוסיפים מעט מיץ לימון
- מוסיפים לסרוגין תוך כדי בחישה איטית מעט מהקמח
- שוב לימון ואחר קמח כך לסרוגין עד שכל התכולה מאוחדת (לא לבחוש יותר מידי)
- בסוף מוסיפים את השקדים הטחונים דק דק תוך כדי בחישה (שימו לב לא לערבב יותר מידי) עד שכל המרכיבים מאוחדים
- אופים בחום בינוני כ- 30 דקות או עד שהעוגה שחומה וקיסם יוצא יבש
- מניחים לעוגה להתקרר
הכנת הסירופ
- מערבבים את כל חומרי הסירופ כולל את רצועות הקליפות
- מרתיחים
- לאחר הרתיחה מנמיכים את האש ומבשלים כ- 10 דקות נוספות
- מסירים מהאש ושופכים על העוגה את כל כמות הסירופ
- את רצועות קליפת הלימונים מפזרים מעל פני העוגה
- מניחים לעוגה לספוג את כל כמות הנוזלים לאט לאט ולהתקרר.
הערה
רצועות קליפות הלימון מתבשלות בתוך הסירופ והופכות מסוכרות ומשמשות כקישוט
עוגה אנגלית בחושה
מצרכים (לתבנית אחת)
- 140 גרם שמן זית
- 200 גרם סוכר
- 270 גרם קמח
- 4 ביצים
- תמציות
- גרידת לימון או תפוז
- 50 גרם צימוקים
- 50 גרם אגוזים
- 150 גרם שוקוצ'יפס
אופן הכנה
- מקציפים השמן והסוכר
- מוסיפים בהדרגה כל 2-3 דקות ביצה (כל הביצה)
- בסיום הוספת הביצים להוסיף הקמח ושאר המצרכים שהחלטנו להוסיף (צימוקים וכו')
- ליצוק לתבנית אנגלית
- לאפות בחום בינוני עד שקיסם יוצא יבש
בתיאבון