חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

חדשות התרבות ואמנות מס' 12/2023

פסטיבלים ואירועים חגיגיים ברחבי הארץ ||| שלל פעילויות ואירועים בתחום האמנות והתרבות ברחבי הארץ ||| שלל תערוכות ופסטיבלים בכל תחומי האמנות ||| סרטים חדשים, תוכניות TV מעניינות בחודש הקרוב ועוד מסכים ||| ספרים, תערוכות ופסטיבלים לסוכות ולסתיו ואוקטובר ובכלל ||| להמשך הידיעות וההצעות ….

סוכות והסתיו

בארוקדה באבו גוש (צילום פנינה אבן טל)

פסטיבל צלילי סתיו חול המועד סוכות כנסיית נוטרדאם אבו גוש

פסטיבל צלילי סתיו באבו גוש, מבית היוצר של מפעל המוזיקה צימבליסטה מתקיים זו הפעם השנייה בסוכות 1-3 באוקטובר. במסגרת הפסטיבל יתקיימו 8 קונצרטים באוויר הפתוח, מתחת לכיפת השמים במתחם כנסיית נוטרדאם ומול נוף עוצר הנשימה של הרי ירושלים.  המופעים השונים משלבים מוזיקה קלאסית מערבית, קלאסית ערבית, מוזיקה ווקאלית, ג'אז ועוד – בהשתתפות מוזיקאים מובילים ובאווירה של רב תרבותיות.

המייסד והמנהל המוזיקלי של הפסטיבל הוא המנצח ואמן כלי ההקשה – חן צימבליסטה

את הפסטיבל יפתח ירון לונדון בהקראת יצירת המופת פטר והזאב מאת ס.פרוקופייב ומייד לאחריו נפגוש את זמרת הסופרן נור דרוויש ואת נגן העוד אחמד דראושי בקונצרט "פריז ביירות" עם יצירות מאת מוצרט, פיירוז ואלתרמן. עוד בפסטיבל יצירות שנכתבו במיוחד לעמותת מפעל המוזיקה – יצירה בבכורה מאת עמית ויינר לארבעה כנרים , "רוח מהמזרח" מאת משה זורמן "התקרבות" של היבה סדרן. יצירות מהסרטים "סינמה פרדיסו" ו"ניחוח אישה". קונצרט משפחתי לכלי הקשה ומיתרים בו יצירות מאת באך, ויואלדי, פיאצולה, לויטס ועוד.

כמו כן, לעת לילה, וכמיטב המסורת – יתקיים ג'אם סשן מרומם וחגיגי עם מיטב המוזיקאים בפסטיבל – הקהל מוזמן בכניסה חופשית. כמו כן, בפסטיבל עמותת קשת אילון ועמותת מפעל המוזיקה יציגו את תוצרי שיתוף הפעולה ביניהן לשנת 2023 שבליבו פרויקט מוזיקלי ייחודי המשלב נגנים מהחברה הערבית ומהחברה היהודית. בקונצרט זה נציג את דור הקשתנים הצעיר מאעבלין, חיפה וירושלים ( 1.10 יום ראשון ב17:30 ).

עמותת מפעל המוזיקה צימבליסטה נוסדה בשנת 2016 בידי המנצח ואמן כלי ההקשה חן צימבליסטה במטרה לקיים פעילות מוזיקלית חינוכית, פסטיבלים, קונצרטים, סדנאות וכיתות אומן. וקידום רב תרבותיות. העמותה מפגישה בין מוזיקאים מובילים לנוער מוזיקלי מצטיין ברחבי הארץ בדגש על קידום חיים משותפים ורב תרבותיות. העמותה נתמכת על ידי קרן משפחת רקנאטי ומשרד התרבות.

לאורך הפסטיבל יופעלו דוכני שתיה, כיבוד קל ויין. לבאים ברכב תתאפשר חניה במתחם הפסטיבל וללא עלות. מחיר כרטיס לקונצרט: 120 שקלים ומחיר מיוחד לכרטיס יומי לפסטיבל: 200 שקלים. הכניסה לג'אם סשן ללא תשלום. 50% הנחה לתושבי אבו גוש בהצגת תעודת תושב. פרטים נוספים ולרכישת כרטיסים באתר בימות: https://did.li/BZeZH

מוזיאון הרצליה עם 4 ימים של הדרכות, פעילויות וסדנאות אמן 2-5 אוקטובר

הכניסה למוזיאון חינם לילדים ונוער מתחת לגיל 18, לא כולל סדנאות. מספר המקומות מוגבל – יש להרשם מראש באתר המוזיאון.

בשעות הפעילות אמן או אמנית אורח.ת במפגשים עם המבקרים; הדרכה פעילה למשפחות; סיור מודרך למבוגרים; שיח גלריה בתערוכות, פופ אפ פרפורמטיבי – מכונת הכיווץ הניידת של קרן כץ. מדריך קולי ייעודי לילדים בתערוכות ספרו לי עוד – זמין להאזנה – מומלץ להביא אוזניות חוברת פעילות בתערוכות זמינה לרכישה ב- 10 שקלים.

אחה"צ של סדנאות וכיתות אמן – סדנת הורה וילד "לצייר מילים" – כתיבה וציור; מפגש במוזיאון למשפחות עם צרכים מיוחדים | כיתת אמן למבוגרים עם רונית מירסקי – סדנת קולוגרף – הכנת כרטיסי ברכה | כיתת אמן לנוער עם בן מולינה –GIF  לסבתא | כיתת אמן עם שושקה אנגלמאיר – יצור הפרא שבתוכי

צפת עם פסטיבל הלאדינו הבינלאומי

פסטיבל הלאדינו הבינלאומי יתקיים בצפת בפעם החמישית, והשנה בחול המועד סוכות (2-4.10) במתכונת מיוחדת בסימן לאדינו עם חגיגה של שמחה לכל המשפחה. הפסטיבל הצפתי שכבר הפך למסורת מציע שלושה ימים של חוויה מוסיקאלית תרבותית ברוח הלאדינו, עם ניחוח ספרדי ואוירה ים תיכונית  – תרבות שאפיינה את צפת במהלך המאה ה-16.

צפת בשיתוף הרשות הלאומית לתרבות הלאדינו ישמחו את הקהל בשלושת ימי הפסטיבל. בין השעות 11:00-16:00 ילבש מדרחוב ירושלים הצפתי אווירת לאדינו מיוחדת וייהפך ל"שדרת הלאדינו" עם במות להופעות והרקדות בסגנון הלאדינו וספרד לצד מיצגים חיים, שחקנים ודמויות ענק. ייפתחו דוכנים מגוונים ויתקיימו סדנאות יצירה ברוח הלאדינו של הכנת קישוטים, מניפות וקסטנייטות לצד מתחם מתנפחים, משחקים ופעילויות נוספות לילדים ולכל המשפחה.

ב'בימת הלאדינו' בשדרה, יופיעו ב- 2.10 הרכב עם ניגונים מטורקיה העתיקה, ב- 3.10 חפלה ים תיכונית עם להקת אניס היוונית, מופע של עירית ענבי ואבי ונטורה וב-4.10 חגיגה של שמחה עם להקת 'צלילי העוד' ולקינוח מופע מיוחד של יהודה אליאס. ב"בימת הילאדינו" יתקיימו מופעים גדולים לילדים ביניהם ילאדינוס עם חני נחמיאס (2.10), קופיקו (2.10), מיכל הקטנה (4.10) ואמני ילדים נוספים. ביום ג' 3.10 שידור חי של תוכניתו של ירון אילן בערוץ 24 עם שורה ארוכה של אמנים אורחים ומקומיים בסגנונות הלאדינו והמזרח (12:00-16:00).

בשעות הערב (19:30) תעבור החגיגה להיכל התרבות בצפת, למופעים גדולים – הצדעה לג'יפסי קינג , עם מופע פותח – 'ניגונים'  (2.10), הפרויקט של רביבו (3.10) ועוד. הכרטיסים יימכרו במחירים מסובסדים באתר היכל התרבות.

ראש העיר שוקי אוחנה "צפת החוגגת השנה 75 לשחרורה חוזרת לשורשיה כבירת תרבות הלאדינו, והשנה בפורמט משפחתי מיוחד, עם מופעי ענק וחגיגה תרבותית עשירה ויוצאת דופן לכל המשפחה. שלושת ימי פליאה וחוויה גדולה. העיר נערכת בשמחה לארח בעיר את האלפים הרבים שיגיעו. חג שמח לכולם!"

למידע נוסף www.ladinoz.com

פסטיבל ״מנופים״ לאמנות עכשווית בירושלים 24-28 באוקטובר 2023

פסטיבל מנופים לאמנות עכשווית בירושלים יתקיים במהלך חמישה ימים וערבים רצופים בכל רחבי ירושלים, הפסטיבל מסמן את פתיחת עונת האמנות הירושלמית עם פתיחת תערוכות בכל הגלריות ומרכזי האמנות ברחבי העיר, מופעי מוזיקה חיה, מופעי שירה ופרפורמנס, מתחם פעילות למשפחות וילדים, כנס בינלאומי לאמנות, סיורים והפתעות.

" إرتياء Believe להאמין", התערוכה המרכזית של הפסטיבל, תוצג בהר ציון ותחשוף את המגוון האדיר של הקהילות והאתרים הקדושים השוכנים בו, ואת האמונות וההתרחשויות המתקיימות בסביבתו, בנוסף, ייערך במרכז העיר פרוייקט בהשתתפות מעל ל 100 אמנים, המדמה "מסע בזמן" שיקח את המבקרים במסלול רצוף תצוגות ואירועים לאורך סמטאות ושבילים נסתרים ודרך מבנים מהמאה ה-19 עד למבני הזכוכית החדשים.

הופעות המוזיקה השנה יהיו בסימן חיבורים מוזיקלים חדשים, עם תמיר אלברט שיבצע את ה"קסטה" המיתולוגית של נושאי המגבעת, נערות ריינס שיארחו את הילה רוח, מסיבות אלקטרו חפלה בשילוב מוזיקאים ממזרח וממערב ועוד. המתחם החדש לפעילות משפחות וילדים על גג סדנאות האמנים יציע שפע של סדנאות, הצגות ופעילות לכל המשפחה, ונוף פנורמי עוצר נשימה, והסיורים המודרכים שייערכו השנה יהיו בפורמט מיוחד שיכלול גם את הפיסול, הפסיפס וציורי הקיר במרחבים הציבורים בירושלים.

כנס ירושלים בינלאומי לאמנות #8 יוקדש לסוגיות אקלימיות וטכנולוגיות בינלאומיות ומקומיות.  פסטיבל מנופים לאמנות עכשווית בירושלים, נוסד לפני 15 שנה ביוזמת האמניות לי היא שולוב ורינת אדלשטיין. זהו מיזם עצמאי שצמח מהשטח ושותפים לו עשרות גלריות ומוסדות תרבות ומאות אמנים ויוצרים מתחומים שונים.

רכישת כרטיסים באתר פסטיבל מנופים לאמנות עכשווית בירושלים www.manofim.org

מרכז מורשת יהדות בבל עם מפגש לכבוד ולזכר שפיק עדס מבצרה, עירק

מרכז מורשת יהדות בבל (צילום יהודה כץ)

75 שנה אחרי הוצאתו להורג של שפיק עדס, אירוע שזעזע את הקהילה היהודית בעיראק והוביל בהמשך למבצע "עזרא ונחמיה" ולעלייה של רובה לארץ, מרכז מורשת יהדות בבל יארח את בתו סטלה עדס שהין שהסכימה לראשונה לפתוח את הפצעים ולהתראיין על תלייתו של אביה. עדס שהין, תושבת קנדה תרואיין על ידי ד"ר עדי שורץ חוקר את ההיסטוריה של יהודי מדינות ערב, ותדבר על השבר הגדול של המשפחה, שאבדה את האב וירדה תוך תקופה קצרה מעושר עצום לחוסר כל.
הוצאתו להורג של שפיק עדס ב-23 בספטמבר 1948 הייתה קו פרשת מים בתולדות הקיום היהודי בעיראק. כך מספרת מנהלת מכון המחקר של מרכז מורשת יהדות בבל, פרופ' אסתר מאיר-גליצנשטיין: שפיק עדס נולד למשפחה עשירה מהעיר חלב שבסוריה, שבניה היגרו משם והקימו עסקים בבגדאד, קהיר וביירות. עדס היה הסוכן העיקרי של חברת פורד בעיראק. הצלחתו הביאה לו עושר רב, קשרים חברתיים ועסקיים עם בני המעמד הגבוה כולל שרים בממשלה. עדס השתקע בעיר בצרה, שם הקים סניף גדול. בנוסף לכך, יחד עם שותפים מוסלמים הוא פתח עסק למסחר בגרוטאות ברזל שנקנו מבריטניה.

מי שהתחילו את מסע ההאשמות נגד עדס היו עיתוני הימין הלאומני והאנטי יהודי, אשר החלו לפרסם ידיעות שטפלו עליו מכירת נשק למדינת ישראל בתקופת מלחמת העצמאות.

בתמיכת שר ההגנה יצאו המונים לרחובות בגדאד ובצרה בדרישה להוציאו להורג. למרות שאנשים רבים ייעצו לעדס לברוח מהמדינה עדס דחה את הבקשה מפני שהיה בטוח בחפותו וגם מכיוון שחשב שבזכות קשריו לא יאונה לו כל רע. אך בעקבות ההסתה ושנאת היהודים, נעצר עדס והועמד לדין.

עדס הואשם בפני בית דין צבאי בבצרה בקניית עודפי ציוד – טנקים, משאיות וציוד נוסף – מן המחנות הבריטיים בעיראק, פירוקם ושליחתם לאיטליה ומשם לישראל. על פי טענת הקטגוריה, שימש הציוד הזה בידי הציונים במלחמתם נגד צבאות ערב. לא עזרו לעדס הקשרים, ולא עזר לו שההאשמות לא הוכחו, נערך לו משפט ראווה, ללא זכות להגן על עצמו, והוא הוצא להורג. העוצר, עבד אל איללה, בחר לאשר את פסק הדין, למרות היכרותו האישית עם עדס, למרות שידע היטב שאין זה אלא משפט ראווה.

ואכן, משפטו של עדס נערך בעת שהידיעות על מפלת צבאות ערב במלחמה נגד ישראל החלו זורמות לעיראק. המשפט וההוצאה להורג העסיקו את דעת הקהל, ונתנו פורקן לרגשות הזעם והתסכול של המוני העם. בחודשיים שעד להוצאה להורג עבר הסוחר המכובד השפלות. הוא הוצא להורג מול ביתו היפה בבצרה בשכונה שבה גרו יהודים רבים.

בנוסף על התלייה הוטל על עדס כנס כבד בסך 5 מיליון דינר אשר הוביל להחרמת רכושו של עדס – מה שהיה מכה נוספת לבני משפחתו אשר בנוסף לכל מה שעברו גם נותרו בחוסר כל.

"אנחנו נרגשים לארח את בני משפחת עדס ב"מרכז מורשת יהדות בבל". בנו סביח עדס ממאן עדיין לדבר אך הוא ישתתף באירוע, הבת סטלה עדס שהין, מוכנה לראשונה לספר על האירוע הטרגי שעיצב את ילדותה וחייה. למעשה תלייתו של עדס זעזעה את כל הקהילה היהודית בעיראק. ובדיעבד אפשר לראות בטרגדיה זו את ראשית הקץ של הקיום הממושך והמוגן של יהודים בארץ הפרת והחידקל, קיום שהחל 2,600 שנה קודם.  את השיחה ינחה ד"ר עדי שורץ והיא תתקיים באנגלית, למעוניינים יתאפשר תרגום סימולטני לעברית." כך אומרת מנכ"לית "מרכז מורשת יהדות בבל", עליזה דיין חממה.

יום ג' | 31.10.23| בשעה 19:00. מרכז מורשת יהדות בבל, שד' מרדכי בן-פורת 83 אור-יהודה. מחיר לחברי המרכז: 30 שקלים. לאורחים: 35 שקלים להרשמה: טל'\וואטסאפ: 03-5339278-9 | [email protected]

מהותי הורים וילדים מוזמנים להתארח בסוכה האינטראקטיבית

בחג הסוכות הקרוב מרכז מהותי מזמין אתכם להתארח בסוכת השלום הפנימי וליהנות ממגוון פעילויות ברוח החג שמעוררות את הסקרנות והיצירתיות ומפעילות את הדמיון.

ימי הפעילות ראשון-חמישי, 1-5.10, בין השעות 10:00-16:00. מחיר: 35 שקלים לילד, 15 שקלים למבוגר. רחוב שאול המלך 21 (רחבת הקאמרי) תל-אביב. מספר המקומות מוגבל, יש להזמין כרטיסים מראש באמצעות האתר https://www.mahuti.co.il/tickets/holidays

מרכז מהותי מקבוצת אריסון מזמין אתכם, הורים וילדים, ליהנות בחג הסוכות הקרוב מפעילויות אינטראקטיביות מעשירות דימוין המייצרות חיבור עמוק בין בני ובנות המשפחה. בכניסה למרכז תוצב סוכת מהותי, בה יוכלו הילדים פורטרט אישי אשר יוקרן על גבי מסך אושפיזין דיגיטלי, להכין ברכות אינטראקטיביות באמצעות מחולל הברכות, ליצור ולשזור שרשרת חלומות לסוכה. הפעילויות בסוכה חינמיות לאורחי המרכז אשר ישתתפו בפעילויות החוויתיות:

"זמן מהותי"- מסע בין חללים טכנולוגים שישלחו את המשתתפים לחקור את עצמם מבפנים ולגלות חוזקות, חלומות ואת הערכים החשובים להם. "הרפתקה באי"- כתב חידה מעורר סקרנות שיוביל אתכם אל מפת האוצר. בדרך תעברו משימות מאתגרות שילמדו אתכם כמה דברים חדשים ומעניינים על עצמכם. "אל מעבר להר"- הצגת יחיד, מאת דנה דבורין, על הבובה תותי שיוצאת למסע חיפוש אחר חברים חדשים. ההרשמה לפעילויות מותנית בהרשמה מראש ומספר המקומות מוגבל. מרכז מהותי ממוזג ומחירי הפעילויות שווים לכל נפש.

זמן מהותי – חוויה משפחתית ומרתקת להורה וילד שכוללת מסע בין תחנות המשלבות טכנולוגיות מעולמם של הילדים: יצירת מזכרת אישית באמצעים טכנולוגיים, קיר קינקט גדול ממדים ועוד. בואו להתרגש, לשתף וללמוד האחד על השני בחוויה מקורית ומעניינת.

הפעילות מתאימה לילדי כיתות א'-ו'.

הרפתקה באי – אי שם בין האוקיינוס הצבעוני ליערות השמש של תל אביב האקזוטית, מסתתר לו אי בודד וקסום.

כדי למצוא את מפת האוצר תצטרכו לפתור חידות ולבצע משימות מאתגרות שילמדו אתכם כמה דברים חדשים ומעניינים על עצמכם ובעיקר- על החוזקות והייחודיות שלכם. מוכנים לצאת למסע? הפעילות מתאימה לכיתות א׳-ו׳.

"אל מעבר להר"– מופע יחיד ייחודי ומרהיב בבימויה של דנה דבורין עם השחקנית גלי פטילון. ההצגה מספרת את סיפורה של הבובה תותי היוצאת למסע חיפוש אחר חברים חדשים. יחד הם חווים אתגרים שונים, ומגלים את כוחה של אמונה עצמית, חברות ושיתוף פעולה. ההצגה מתאימה לילדים בגילי 4-7 . משך ההצגה כ-40 דק'.

תל אביב-יפו עם מועדון דיגיתל נגיש באירוע סובב עולם בנמל יפו

במהלך יום שישי, 6 באוקטובר (חול המועד סוכות) בשעות 13:30-10:30 מועדון "דיגיתל נגיש" יקיים חגיגה סובבת עולם במרחבי נמל יפו הקסום- אירוע גדול, מושקע ומונגש לתושבי ותושבות העיר עם מוגבלות.

"דיגיתל נגיש" הינו כרטיס הטבות ייחודי עבור תושבים ותושבים עם מוגבלות, המנגיש את השירותים בעיר, מייצר קהילה ייחודית של תושבות ותושבים עם מוגבלות ומשפחותיהם ומקיים אירועים ייחודים תוך חשיבה על כל פרט, התאמה ושילוב צוות נגישות מקצועי ברמה הגבוהה ביותר  אחד מן האירועים המונגשים הללו הוא אירוע "סובב עולם בנמל יפו".  נמל יפו במשך אלפי שנים היה שער לעולם וכעת העולם מגיע לביקור מיוחד בנמל! במרחב הציבורי יתקיימו מופעים סובבי עולם וניתן יהיה לעבור בחופשיות מיעד ליעד ולהחתים דרכון.

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו: "תל-אביב-יפו שייכת לכלל תושביה. לכולן ולכולם יש כאן מקום והם מוזמנים להרגיש בבית – גם תושבינו בעלי המוגבלויות שלכבודם הוקם מועדון דיגיתל נגיש שמקיים גם שלל אירועים מופלאים מותאמים למענם. מועדון דיגיתל נגיש הוא חלק מתפיסת העולם הערכית שלנו, שמשקיעה משאבים אדירים לאורך כל השנה כדי להפוך את העיר לנגישה ומותאמת לנשים ולאנשים עם מוגבלות. מהנגשת מבני ציבור וחופי הים, דרך הנגשת אירועי התרבות המתקיימים ברחבי העיר ועד התאמתם של אתרי האינטרנט העירוניים". פעילויות ומופעים בחינם ללא הרשמה מראש:

  • מתחם סקוטלנד – הפמליה המלכותית – אייל תלמודי ינגן שירי לכת מלכותיים על חמת החלילים בליווי שני מתופפים לקבלת מלכת אנגליה האחת והיחידה.  מיקום – רחבת עץ צפונית + המזח.
  • מתחם צרפת – צמד שנסיונריות ינעימו בשירה ונגינת אקורדיון את מרחב הנמל העתיק בשירים וצלילים מרגשים.   מיקום – בימת עץ מונמכת בסמוך לכניסה הראשית
  • מתחם ספרד – ההרכב של רקדנית הפלמנקו מיכל בן-צבי ירקיד וירקוד עם הקהל ממיטב שירי הפלמנקו המסורתיים.  מיקום – אזור הגשר, סמוך למרכז נא-לגעת.
  • מתחם הודו – אנסמבל טריקודים – מופע ריקודים הודי- רקדניות הודיות קסומות בחוויה מושלמת של קצב, תנועה וצבע! מיקום – רחבת הכניסה המרכזית לנמל (ככר הרוחות)
  • מתחם איטליה – אומני האופרה הישראלית היישר מבית האופרה בתל אביב יצאו למסע של אריות חובקות עולם. מיקום: סמוך לפקטורי 54
  • ממלכת שן הזהב התיכונה- תזמורת המשמר הקדמי תנוע סביב העולם ותחפש להקים לעצמה מדינה.
  • יפן ארץ השמש העולה- סדנה מיוחדת עם אומן אוריגמי, מהסדנה תצאו עם יצירות פאר בדיוק כמו ביפן ותלמדו את סודות האוריגמי המסורתי. מיקום: בסמוך למרכז "נא לגעת".
  • מתחמי משחקים לפעילות חופשית המותאמים לכל המשפחה לכל אורך האירוע. מתחם שנבנה מתוך מטרה ליצור מתחם משחקים המעודד משחק יצירתי ושיתופי באפס פסולת – המתחם מורכב מצינורות, ארגזים ומחברים, יש אינסוף אפשרויות לחבר ולהשתמש בהם, לבניה, למוסיקה, ליצירת מסלולים לכדורים, להעברת מים, לתקשורת ולמשחקי דמיון המתחם בנוי כך שככל שיותר משתתפים משתפים פעולה, כך הוא מציע יותר אפשרויות. הוא מניע את המבוגרים ממקומם הקבוע בגינה כמשגיחים או צופים והופך אותם למשתתפים פעילים במשחק. וכל זה באפס פסולת

כמו כן יתקיימו פעילויות וסדנאות ברכישה מראש לקהילת דיגיתל נגיש בלבד (10 שקלים לאדם):

  • סיור מוזיקלי מסביב לעולם – סיור מסיבת אוזניות במחלקה הראשונה! חוויה של מוסיקה, כיף, שחרור, גיבוש ותזוזה של הגוף באמצעות המוזיקה.  בסיום הסיור נכין יחד תיק הפתעות לטיסה הבאה. משך הפעילות: 35 דקות סיור + 20 דקות יצירה, נקודת יציאה: מרכז נא לגעת
  • תיבת האוצר שלי: היישר ממצרים העתיקה ליפו העתיקה – סדנה לארכיאולוגיות וארכיאולוגים מתחילים. בנמל שהוא אחד מהעתיקים ביותר בעולם, נכיר את מקצוע הארכיאולוג ואת הכלים שלו לפענוח העבר. כל משתתף יקבל פטיש ואזמל ויחפור באבן אישית עד למציאת מטבע חרס שינקה במברשת ויהפוך למדליה אישית. את הסימנים על מטבע נפענח, כדי לגלות מהיכן ומאיזו תקופה הוא. משך הפעילות: 40 דקות, הפעילות מתקיימת בחוץ, מומלץ להצטייד בכובע ושתייה.
  • תעלומה מסתורית בנמל: בואו לפענח פרשייה סובבת עולם- סוכנות הבילוש ׳׳מצפן הזהב׳׳ עוברת ממדינה למדינה ומגיעה כעת לנמל יפו, הסוכנות מנסה לגייס בלשות ובלשים לפתור תעלומה מסתורית שהם מנסים כבר לפענח שנים רבות – האם תצליחו במשימה? יחד כקבוצה נלמד לקרוא כתב סתרים, לפענח רמזים ואפילו להיעזר בציוד בלשי שתקבלו במתנה, נציג סוכנות הבילוש יוביל את המשתתפים למסלול תעלומה הרצוף בחוויות מעניינות ומפתיעות. מתאים במיוחד לילדות וילדים סקרנים, חוקרים וחובבי הרפתקאות! משך הפעילות : כ-40 דקות. יש לרכוש כרטיס לילד בלבד, העלות כוללת הורה מלווה אחד.הפעילות מתקיימת בחוץ, מומלץ להצטייד בכובע ושתייה. מומלץ מגילי 5 ומעלה, נקודת יציאה: ככר הרוחות
  • קסם אגדות יוון: לראשונה במיוחד לאירוע דיגיתל נגיש- פעילות בהשראת המיתולוגיה היוונית שנבנתה במיוחד עם השחקנית הילה צור רביב ונגנים של הפילהרמונית הישראלית. מוזיקה ואגדות הם שני מרכיבי פלא החיוניים לטיפוח הדמיון והיצירתיות בכל גיל, טוסו אתנו על כנפי הדמיון אל יוון הקסומה ותחושו בתוך אגדה דרך צלילי המוזיקה. שעת הסיפור המוזיקלית נערכת במתחם סגור, באווירה ידידותית ומזמינה בישיבה על מחצלות וכסאות לפי צורך הילה השחקנית המקסימה מציגה את הסיפור, ומתלווים אליה שלושה מנגני הפילהרמונית, המשתתפים בסיפור, ומשלבים בתוכו היכרות מרתקת עם כלי הנגינה שלהם. שעות הסיפור מתאימות מגיל 2.5 ומעלה. משך המופע כ-40 דקות וילווה בתרגום לשפת הסימנים. מיקום : טרמינל 2 כל מתחם הופעות יפעל במתכונת של 3 סבבים של 20 דקות, למעט הרכב הנייד של הממלכה שינוע בחופשיות בין כלל המתחמים ברצף.

לינק לפרטים המלאים על כלל האירועים והרשמה מראש לאירועים הסגורים: 

לינק לרכישת כרטיסים לסדנות הסגורות:  

מיקום האירוע: נמל יפו – יהודה הימית 46, כניסה לאירוע מול צופי ים, הדק הצפוני

משכן לאמנות עין חרוד עם הדס, לולב, ערבה ואתרוג חוה"מ סוכות

כל גווני ישראל בואו איתנו לחגוג – סוכות ססגוני במשכן לאמנות, עין חרוד! ניצור קולאז' במגוון דעות וקולות, המאגד את כל המשפחה ליחידה אחת.

במשחק ויצירה, פירוק והרכבה, בהשראת תערוכתה של זהר טל ענבר "בזיליקה קיבוצית". זהר טל ענבר מציגה פנורמה ציורית המכליאה בין מקורות קלאסיים אירופיים, ובין תכנים איקונוגרפיים קיבוציים. היא מפגישה ביניהם על גבי בדים מתוחים המוצבים בחלל בחצי גורן – קומפוזיציה קיבוצית ומיתולוגית כשלעצמה, סיפור פנטסטי בהמשכים, שבו האישי מתכתב עם הציבורי. אין צורך בהרשמה מראש. 25 שקלים לילד. עלות למבוגר, כניסה בלבד. הדרכות קבועות בתערוכות || ימי חמישי || 11:00 . בכל בוקר חמישי המדריכות (ולפעמים גם מדריכים) הנפלאות שלנו לוקחות אתכם למסע מרתק בין התערוכות המוצגות במשכן כעת. אשכול התערוכות הנוכחי הנע על סקאלה שבין האישי לקולקטיבי בכל הנוגע לשורשיו של אדם: משפחה, דת, אידיאולוגיה, היסטוריה. אנחנו מזמינים אתכם לצלול אל תוך הסיפורים שמאחורי היצירות, בליווי צוות מקצועי ושופע ידע. ההדרכה כלולה במחיר כרטיס הכניסה למוזיאון. בשישי ושבת הכניסה חינם, במסגרת שבת ישראלית של משרד התרבות

שלוש תערוכות היחיד המוצגות כעת במשכן לאמנות, עין חרוד, מזמנות מפגש עם זרמי עומק באמנות הישראלית. מקורות היניקה של שלושת האמנים המציגים במקבץ החדש במשכן נטועים בביוגרפיה משפחתית, בשורשי היהדות והנצרות ובמחווה למסורות באמנות הישראלית והמערבית. בכל אחת מהתערוכות יש ממד רטרוספקטיבי ועם זאת הדהוד למציאות העכשווית.

  • זהר טל ענבר מציגה בתערוכתה "בזיליקה קיבוצית" פנורמה ציורית המכליאה בין מקורות קלאסיים אירופיים, ובין תכנים איקונוגרפיים קיבוציים. היא מפגישה ביניהם על גבי בדים מתוחים המוצבים בחלל בחצי גורן – קומפוזיציה קיבוצית ומיתולוגית כשלעצמה, סיפור פנטסטי בהמשכים, שבו האישי מתכתב עם הציבורי.
  • צבי לחמן מציג "פָּנִים אֶל פָּנִים" ציור ופיסול מסיבי ואקספרסיבי העוסק בחקר היחסים בין הגוף, תודעה ומציאות. פסליו שהתגבשו במשך עשרות שנים מתפקדים בתערוכה כצופים דוממים או כעדים אילמים למופעים של עקדה, פייטה ולידה. בעבודותיו ניצבת דינמיקה אנושית, בחתירה להבנת מקומו של האדם בעולם, בד בבד פסליו נתפסים כמרחבים של יחסים של חומר והפשטה היוצרים מקום.
  • תערוכתה הרטרוספקטיבית של חיה גרץ-רן "אל תלכי רחוק מדי, עבודות 1980–2022" משקפת יותר מארבעה עשורים של יצירה ייחודית באמנות הישראלית. יצירתה מנסחת נרטיב פמיניסטי אמיץ, מפרקת הבניות של גבריות ומציעה קריאה ביקורתית חדשה ושונה של מיתוסים וסמלים לאומיים ומגדריים.

שלוש התערוכות מלוות בספר ובקטלוגים מחקריים ובמהלכן יתקיימו ימי עיון, מפגשי אמן ושיחי גלריה, בהפקת המוזיאון ובהשתתפות האמנים, האוצרים ודמויות מפתח בשדה האמנות והתרבות הישראלי.

משכן לאמנות ע״ש חיים אתר, עין חרוד | טל: 04-6486038 |  museumeinharod.org.il מחיר כניסה: מבוגר: 46 שקלים | ותיק, חייל, נכה 23 שקלים | ילדים 15 שקלים. שישי ושבת הכניסה חינם, במסגרת שבת ישראלית של משרד התרבות

אירוע התרמה לציון חודש המודעות לסרטן השד בבית חולים רפאל

סרטן השד הוא השכיח ביותר בקרב נשים. אבחון מוקדם של המחלה יכול להציל חיים – סיכויי ההחלמה של נשים שמחלתן אובחנה בשלב מוקדם מגיעים ל- 92%! כמדי שנה, בית חולים רפאל מציין את חודש המודעות העולמי לסרטן השד שחל באוקטובר, באירוע חגיגי שנועד להעלות מודעות לחשיבות הבדיקה המוקדמת.

האירוע יתקיים ב- 11.10.23 בשעה 19:00 על גג בית החולים בקומה 5, ביה"ח רפאל, פארק עתידים 3, ת"א.

כל ההכנסות מרכישת הכרטיסים ירתמו לעמותת אחת מתשע או "גמאני" העומתה הישראלית לסרטנים נשיים. בבית החולים רפאל מבוצעים ניתוחים על ידי נבחרת של רופאים מהמובילים בישראל במגוון תחומים, במטרה להביא לציבור רפואה איכותית ומתקדמת תוך שימוש בטכנולוגיות מהמתקדמות בעולם. בית החולים מעניק תנאים נוחים במיוחד, בסטנדרטים המוכרים בעיקר מעולמות האירוח היוקרתי. המצוינות של בית החולים רפאל באה לידי ביטוי בכל אחת מהמחלקות והמכונים הפועלים בו, כמו גם בתנאי האשפוז יוצאי הדופן, באיכות השירות והיחס האישי ובמקצועיות של הצוותים השונים. לבית החולים הסכמים עם קופות החולים השונות וחברות ביטוח.

לו"ז לאירוע: 19:00 – התכנסות ונשנושים | 19:45 – סטנד אפ, יעל לבנטל יגנדורף | 20:15 – "מזל סרטן" – סיפורה האמיץ של הזמרת נועה בנתור |

לרכישת כרטיס כתרומה לעמותת "גמאני"

לרכישת כרטיס כתרומה לעמותת "אחת מתשע"

כפר סבא עם פסטיבל Undercover

בתאריכים 17-19 לאוקטובר תיערך חגיגה בת 3 ימים בפסטיבל undercover בכפר סבא, במסגרת חגיגות ה-120 שנה להיווסדה של העיר, עם מופעי מחווה איכותיים ליוצרים הכי טובים בארץ ובעולם, וכן סדרת מופעים משובחת לילדים ולכל המשפחה.

בין המופעים: מחווה ללהקת פוליס ולסטינג, מופע הוקרה לגשש החיוור, דני רובס עם שירי הביטלס, מיכל שפירא שרה איימי ווינהאוס, ארקדי דוכין, גלי – מחזמר עם שירי אהוד מנור ז"ל לכל המשפחה ועוד.

יום שלישי 17/10 : אריק איינשטיין וחברים לילדים, ארקדי דוכין ואפרת בן צור.

החוג לתולדות המוזיקה – אריק איינשטיין וחברים. מופע  לילדים שמציג את סיפורו של גדול המוזיקאים הישראלים בצורה חכמה, מצחיקה ומותאמת לילדים. בשעה 17:00.

ארקדי דוכין – שירים שכתב לאחרים. מופע אקוסטי בליווי להקה. בשעה 20:30.

אפרת בן צור – שובי לביתך. אחרי ארבעה אלבומים שמיצבו אותה כאחת המוזיקאיות המרתקות בנוף המוזיקה הישראלית, אפרת תגיש גרסאות כיסוי שלה לשירים וכמו כן תשיר שירים נבחרים מתוך הרפרטואר האישי שלה. עומר הרשמן – גיטרות. בשעה 22:00.

יום רביעי 18/10 : סטינג ופוליס, דני רובס והביטלס ומיכל שפירא ואיימי ווינהאוס. מחווה ללהקת פוליס וסטינג לכל המשפחה. ״סטינג אקספיריאנס״ תיקח אתכם למסע בין השירים האייקונים של להקת פוליס וסטינג. המופע משלב הומור, פרסים והפעלות מעשירות עם אנרגיות מטורפות ו"שואו" בלתי נשכח. בשעה 17:00.

דני רובס שר ביטלס- רובס חוזר אל אהבת נעוריו, במופע מיוחד החוגג את השירים המופלאים והאהובים, לצד הסיפורים המיוחדים שמאחורי השירים והלהקה. בשעה 20:30.

מיכל שפירא שרה איימי וויינהאוס – מופע מחווה לזמרת והאייקון הנצחי, שמשלב את להיטיה הגדולים של וויינהאוס בתוספת סיפורים קטנים מאחורי השירים. בשעה 22:00.

יום חמישי 19/10: גלי, גשש ותומש – גלי – מחזמר עם שיריו האהובים של אהוד מנור- הצגה מקורית של תיאטרון אורנה פורת. במחזמר משולבים השירים: לעולם בעקבות השמש, ברוש, אחותי הקטנה, גלי, חוטים של גשם, נחליאלי, מי אוהב את השבת ועוד. בשעה 17:00.

"כולם חכמים כולם" – הוקרה לגשש החיוור. השירים הנפלאים של השלישייה שהצחיקה מדינה שלמה, חתני פרס ישראל תש"ס עבור תרומה לחברה. מיטב השירים בביצועים מיוחדים ע"י שלישיות שהוקמו במיוחד לערב זה, עם טוביה צפיר, אורי בנאי, דרור קרן, דורי בן זאב, דניאל סלומון, לירון לב, אלון נוימן, נעה אסנר, תמר שם אור, דקלה הדר.  בהנחייה וניהול מוזיקלי של האחים אסנר. אורח כבוד: גברי בנאי. בשעה 20:30.

תומש (תומר שרון) נותן את הנשמה- ביצועים מיוחדים למיטב שירי הנשמה- מופע מקור במיוחד לפסטיבל. תומש שר שירים של גדולות וגדולי זמרי הנשמה בארץ ובעולם – אריתה פרנקלין, ויטני יוסטון, טינה טרנר, דיאנה רוס, מרגול , רותי נבון ועוד. בשעה 22:00

פרטים ולרכישת כרטיסים www.undercover-fest.co.il/ ובאתר עיריית כפר סבא

אשדוד עם פסטיבל לב ישראלי – המקום ליצירה מיוחדת

הפסטיבל המיוחד והמרגש "לב ישראלי", יתקיים זו השנה השלישית באשדוד בתאריכים 16-18 באוקטובר 2023. במסגרת הפסטיבל יתקיימו במשך שלושה ימים, למעלה מ- 20 מופעי ואירועי תרבות, בהם ייקחו חלק אמנים ויוצרים עם וללא צרכים מיוחדים, מתחומי המוזיקה, תיאטרון, צילום, ציור וקולנוע ועוד.

בין המשתתפים: הפסנתרן המחונן איתי בנישו לראשונה במופע סולו, ואלרי חמאתי, גלי עטרי, עילי בוטנר וילדי החוץ, "הגדוד העיוורי" בסטנד אפ מוסיקלי, אבי סינגולדה מארח חברים, להקת גלגלי ראשון לציון, תזמורת האופרה אשדוד, להקות הרמוניכאן, דיאז וים אהבה, עמק עמרמי סער בוכבינדר במופע מחווה לאריק איינשטיין, ההצגה המדוברת "הילד עם הנקודות", אסופת סרטים בהם "זה אח שלי" של חגית רון רבינוביץ' ואייל רובינשטיין, יריד יצירות אמנות, מופע של דניאל עמית אוטיסט גאה המנפץ סטיגמות על אוטיזם ועוד.

פסטיבל "לב ישראלי" נולד מתוך אמונה כי תרבות ואמנות מהוות גשר לחיבור בין אנשים ופלטפורמה ליצירת שוויון הזדמנויות בתחומי התרבות והאמנות.

המופעים יתקיימו בכל מוסדות התרבות והאמנות ברחבי העיר. כל האירועים מונגשים וחלקם מתורגמים לשפת הסימנים.

הפסטיבל נוסד ביוזמת תחום צרכים מיוחדים בחברה העירונית לתרבות ופנאי באשדוד, בהובלת מרחב יצירה אשדוד ובשיתוף מנהל שירותים חברתיים ומחלקת חינוך מיוחד בעיריית אשדוד ומתי"א משרד החינוך. הפסטיבל נתמך ע"י משרד התרבות והספורט, מועצת הפיס לתרבות וחברת אדמה אגן. ניהול אמנותי: עו"ד יוסי עטר.

הפסטיבל נערך ביוזמת החברה העירונית לתרבות ופנאי אשדוד 16-18 באוקטובר 2023. כרטיסים בעלות של 10-35 שקלים

אירועים וסיורים בבית ליבלינג – אוקטובר 2023

  • שיח גלריה בתערוכה "התנגדויות" 21.10, יום שבת | בשעה 12:30 | כניסה חופשית בהרשמה מראש באתר – בואו לראות את העבודות שיצרו אמני הרזידנסי בבית ליבלינג; לשמוע על המחקר של המעבדה למדיניות התכנון בטכניון על התנגדויות לתכנית השימור; ולשוחח על קונפליקטים אזרחיים שמעוררת מדיניות השימור העירוני; על המתח שבין הציבורי לפרטי 20 שנה אחרי הכרזת אונסקו על העיר הלבנה. במפגש ישתתפו כמה מהיוצרים המציגים בתערוכה. מנחה: אוצרת אדר' סברינה צגלה | יוצרים: סוזנה מריאכר, דניאל צ'צ'יק, ציפה קמפינסקי, עומר קריגר, שיר רז, אלנה שטלצר ומעיין מוזס. | חוקרים מהמעבדה למדיניות התכנון בטכניון: פרופ' ניר מועלם, ד"ר עינת מנדלסון שורץ, אדר' עדי אלחלל הרפז. האירוע מתקיים במסגרת אירועי "אוהבים אמנות, עושים אמנות".
  • מילה שלה. ליל ספרות אירופאית בסימן העצמה נשית – 26.10, יום חמישי | בשעה 19:00 | הכניסה חופשית . מוזמנות ומוזמנים לאירוע תרבותי ייחודי המציג את הספרות האירופית העכשווית העדכנית ביותר. התמה המרכזית של השנה מתמקדת בהעצמה של סופרות וגיבורות ספרותיות. שחקנים ישראלים מוכרים יקראו את הסיפורים הקצרים במטרה להדגיש את הייחוד של כל אחת מהיצירות. עוד בערב: מוזיקה חיה, הקרנה של סרטים קצרים ושיח עם סופרים ישראלים עכשוויים. הערב בשיתוף המרכז הצ'כי תל אביב.
  • פתיחת תערוכה: פנזינים – עיתונים אורבניים בהוצאה עצמית – 29.10, יום ראשון | בשעה 19:30 | הכניסה חופשית . בתקופה שבה העיתונות המודפסת נאלצת להמציא את עצמה מחדש, ועל רקע קריסתה של המו"לות הישנה, מתפתח עולם חדש ותוסס של עיתוני רחוב בהוצאה עצמית. המרחב האורבני הופך לזירה תקשורתית אלטרנטיבית מרתקת: כל אחד יכול לבטא את עצמו; בתקציב נמוך, בלי מערכת עיתונאית מסורבלת, בלי עורכים וצנזורים. בתערוכה ״פנזינים: עיתונים אורבניים בהוצאה עצמית״ מוצגים פרויקטים של סטודנטים.ות מהמחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל, שנוצרו במסגרת הקורס ״פנזינים״ בהנחיית פרופ' ענת קציר – קורס המאתגר את הסטודנטים.ות לראות בתקשורת חזותית פעולה אזרחית. הפרויקטים מעוררי מחשבה, חלקם משעשעים; הם חושפים טפח מעולמם האישי של הסטודנטים, ומציגים את נקודת המבט הביקורתית שלהם על המרחב בו הם חיים מתוך ניסיון לחולל בו שינוי. יוצרים: אבישי אדלר, שיר אדרי, גילי אזבל, עמית שלום אטקס, גיא בנאים, אורי בן סימון, אליה בר-אדון ומיכאלה טרק, שקד בשן וניב אבודרם, תום גן-אור, טל גרובר, עוזי גרייף ועוד. אוצרות: פרופ׳ ענת קציר | מיתוג, עיצוב גרפי והפקה: ארן שקלרסקי, טורקיה עבד אלחי, יונת ייטב, קרין מושקוביץ, הילה רוזנברג, אופיר צימרמן | עיצוב חלל והפקה בבית ליבלינג: מורן נבון ותומר אונגר | עיצוב גרפי בית ליבלינג: רן מלול
  • סטודיו פתוח – ימי שלישי | 10:00-12:00 | להרשמה. 40 שקל/ 20 שקל לבעלי דיגיתל. 25% הנחה כחלק מתכנית הוזלת יוקר המחיה של עיריית תל אביב-יפו. הסטודיו הפתוח נועד לאפשר לך מקום וזמן קבוע לעבודה יצירתית, חופשית ומלאת המצאה בתוך שגרת החיים והעבודה בעיר. העבודה בסטודיו הפתוח מתבצעת עם כלים וחומרים שאנחנו מעמידים לרשות היוצרים, ובהנחיה אישית של אמנים פעילים מצוות בית הספר של העיר. באמצעות התנסות בטכניקות של בנייה, פיסול, אלתור, חיבור, תפירה, פירוק והרכבה, נערוך היכרות עם החומרים והכלים הקיימים בסטודיו, ונגלה איכויות ותובנות חדשות על החומרים המרכיבים את העולם שבו אנו חיים. החומרים שעמם נעבוד הם כאלה שניתן לאסוף וללקט בעיר בבתי מלאכה שונים, שאריות ייצור תעשייתי. המשתתפים מוזמנים להביא עמם חומרים נוספים שמסקרנים אותם.
  • סיור אורבני בין גינות ומשעולים – 20.10, יום שישי | בשעה 11:00 | 60 שקלים. בהרשמה מראש באתר: הצטרפו לסיור אורבני בין גינות ומשעולים, מקצתם ידועים ואחרים נסתרים, והכירו את תל אביב-יפו, כפי שדמיין אותה פטריק גדס, בחזונו מלפני מאה שנה, כעיר גנים ים-תיכונית. הסיור בהובלת אוצרת טרקלין תכנון העיר אדר׳ ענת לוי.
  • סיור הבית של העיר הלבנה – אנגלית ימי שבת | 11:00 להרשמה | סיור הבית של העיר הלבנה – עברית ימי שבת | 12:00 | להרשמה. 30 שקל / 15 שקל לבעלי דיגיתל. 25% הנחה במסגרת התכנית להוזלת יוקר המחיה בתל אביב-יפו. בית ליבלינג הוא דוגמה מובהקת של אדריכלות באוהאוס בתל אביב בשנות ה-30 של המאה העשרים והבניין הציבורי העירוני היחיד המאפשר למבקרים לחוות את הסגנון הבינלאומי מבפנים. חללי הבית מציגים את המורשת האדריכלית הייחודית של העיר הלבנה, שהוכרזה כאתר מורשת עולמי ע"י ארגון אונסקו ב-2003. סיור בבניין מציע מסע משולב בהווה ובעבר דרכו שומעים מבקרים את סיפוריהם של המהגרים האירופאים שבנו אותו, מסיירים בתערוכות המתחלפות ונחשפים לסוגיות העכשוויות אשר מעסיקות את העיר בתחום השימור והעיצוב של ימינו.
  • סגולות – בימי רביעי | שישה מפגשים, בין השעות 18:00-20:30 | להרשמה: ״ברצוני להקדיש את ההרצאות האלה לכמה ערכים או איכויות או סגולות ייחודיות של הספרות, הקרובים לליבי במיוחד, בניסיון למקם אותם במה שצפוי להיות האלף החדש.״ במילים האלה אמור היה לפתוח הסופר האיטלקי איטאלו קאלווינו את סדרת הרצאותיו באוניברסיטת הרווארד, שאליה הוזמן בשנת 1985. את ההרצאות לא העביר מעולם. הספר ׳שיעורים אמריקאים: שש הצעות לאלף הבא׳ מכנס את חמש ההרצאות שהספיק קאלווינו לכתוב לקראת נסיעתו, לצד כותרת להרצאה השישית. בספר, מציע הסופר שישה ערכים לכתיבה באלף הבא: קלילות, מהירות, דייקנות, נראות, ריבוי ועקביות. הקורס מתקיים במסגרת התערוכה אקו עיצוב, שעוסקת בעיצוב איטלקי לאלף הזה ובה אנו מציינים בבית ליבלינג את שנת ה-100 להולדתו של איטאלו קאלווינו. סגולות היא סדנה מעשית בת שישה מפגשים העוסקת במימושים של  ערכים אלו בעולמות האמנות והעיצוב דרך פרקטיקות של אמניות מעצבות וחוקרות. את המפגשים ינחו עודד ובמן, טל אלפרשטיין, מעיין מוזס, מעיין אליקים, מור קדישזון, יעקב קאופמן ודנה פריבס. הקורס בשיתוף איגוד האמנים | עלות 1000 שקלים | 25% במסגרת יוקר המחייה | 700 שקלים לחברי איגוד האמנים | משתתפי הקורס יקבלו עותק של הספר.

תיאטרון מחול ומוזיקה

נורית הירש עם אמיר, אחי הצעיר

בימים אלו ממש, מציין עם ישראל 50 שנה למלחמת יום כיפור, אחד האירועים המטלטלים והדרמטיים בתולדות המדינה והעם. כחלק מאירועי התקופה, יוצא כעת לאור השיר "אמיר, אחי הצעיר", שנכתב לזכרו של אמיר כפתורי ז"ל שנהרג במלחמה. השיר הוא פרי יוזמתה של מיכל רימון, אחותו של אמיר, אשר לבקשתה נעתרו ברצון עמיר תומר ונורית הירש ויצרו את המילים והלחן.

השיר הוא פרוייקט משפחתי. על הפסנתר מנגנת עירית רימון ניידורף, אחייניתו של אמיר. מיקה עינב אשר שרה אותו, נשואה לאחיינו של אמיר, שגם קרוי על שמו.

השיר זכה לחיים מוסיקליים בלחנה הרגיש של נורית הירש, עם טביעת אצבעה הייחודית הבולטת ה"הירשית" ואנו תקוה שלחן זה יכניס אותו להיכל הנצח.

קמע עם כרמינה בורנה 12 ו-13 באוקטובר היכל אמנויות הבמה הרצליה

https://www.youtube.com/watch?v=_csyTDnDkX0

כוריאוגרפיה: תמיר גינץ | מוזיקה: קרל אורף. להקת המחול קמע מחזירה לבמה את היצירה המצליחה "כרמינה בורנה" שנוצרה בשנת 2007 על ידי המנהל האמנותי וכוריאוגרף הבית תמיר גינץ בהזמנת פסטיבל קיפריה בקפריסין. מאז "כרמינה בורנה" הועלתה בכל רחבי העולם, ובכלל זה באירועי התרבות של האולימפיאדה בביג'ינג (2008). גינץ מחדש את ההפקה לקראת סיור הופעות ענק בהזמנת ממשלת סין אליו תצא הלהקה בנובמבר השנה.

כרמינה בורנה היא קנטטה עלילתית שחיבר קרל אורף בשנים 1935-6. הקנטטה מבוססת על 24 שירים מתוך קובץ של דברי שירה מימי הביניים בשם זה. הפרוש המילולי של השם הוא "שירי בוירן" , שם זה מתייחס למנזר בנדיקטבויירן, שם נמצא כתב העת המקורי. הליברית, בלטינית וגרמנית, עוסקת בקשת רחבה של נושאים: הפכפכות הגורל והעושר, טבעם החמקמק, המתעתע של החיים, השמחה על שוב האביב ותענוגות השתייה, הזלילה, ההימורים והתאווה.

להקת המחול קמע מציגה ביצירה פרשנות תוססת ועכשווית ליצירה המוזיקלית של קרל אורף. גינץ  מניע את רקדניו הווירטואוזיים בהתאם להתפתחות המוזיקלית להתהוללות במשחקי חיזור, תשוקה וארוטיקה. מתוך הנשף עטור החשקים נחשפות מגוון דמויות על זהותן הייחודית. היצירה מגיעה בשיאה לפורקן של חופש, אהבה רוחנית וגשמית.

המופע החדש יועלה בבלעדיות בישראל בהיכל אמנויות הבמה בהרצליה.

כרמינה בורנה. כוריאוגרפיה: תמיר גינץ. מוזיקה: קרל אורף

היכל אמנויות הבמה הרצליה יום ה' 12.10.23 בשעה 20:30 | יום ו' 13.10.23 בשעה 13:00. אורך המופע: 75 דקות. מחיר: 140-169 שקלים. להזמנת: https://did.li/C32w5

פרסי השחקנים המצטיינים לשנת 2023 בתיאטרון הקאמרי.

הקאמרי מיזרי קרן מור ויובל סגל (צילום דני בר)

הפרסים הוענקו לשחקנים ע"י ראש עיריית ת"א-יפו רון חולדאי. רשימת הזוכים:

פרס מפעל חיים: אודיה קורן

פרס האנסמבל: מלאכים באמריקה

פרס שחקן/ית ראשיים: עמוס תמס – אדיפוס, קרן מור – אדיפוס, אולה שור סלקטר – נרות יום הולדת, דביר בנדק – איש הגשם, עופרי ביטרמן – החבדניקים

פרס שחקן /ית משנה: אלעד אטרקצ׳י – החבדניקים, מורן ארביב גנס- הבן של מושיקו, טל וייס – הבן של מושיקו

פרס השחקן המבטיח: רפאל עבאס – החבדניקים

פרס במאי / במאית: עירד רובינשטיין – אדיפוס, רוני ברודצקי – נרות יום הולדת, תמר קינן – מה קרה לעולם

פרס מחזאי השנה ע"ש תמר רודיך : גור קורן – מה קרה לעולם, אודי גוטשלק ואלעד פרץ – החבדניקים

עיריית תל אביב-יפו ובית ביאליק גאים להציג: דוב

לכבוד חגיגות 150 שנה להולדת ביאליק, יצרה אמנית הקול הבינלאומית ויקטוריה חנה 6 יצירות מוסיקליות בווידאו משירי המשורר לילדים. ויקטוריה חנה כלת פרס רוזנבלום 2022 לאמנים מצטיינים מטעם עיריית תל אביב-יפו מתעסקת רבות בטקסטים עבריים עתיקים מהמקורות. יצירת הסאונד האחרונה שלה ״קמיעה״, מיצב סאונד ווידאו מתוך קמע עברי עתיק אותו הלחינה, הוצג במוזיאון ארץ ישראל בתערוכה המדוברת אמנות מכשפת.

האמנית ויקטוריה חנה על הסינגל השישי "דוב": "מאוד אהבתי לדקלם את השיר הזה לילדי כשהיו פעוטות. כשדקלמתי אותו, ממש יכולתי להרגיש את צעדיו הכבדים של הדוב בפה שלי. תמיד שאלתי את עצמי: למה התכוון ביאליק? מי זה הדוב שככה מתרגשים לכבודו ומפחדים ממנו? עבורי היצירה של ביאליק מתארת את השליט ואת פחד ההמונים ממנו. אני מרגישה שהמין האנושי יצר לעצמו מלכודת שהוא עצמו לכוד בתוכה."

בָּא, בָּא – מִי הַבָּא?

דֻּבָּא, רַבָּא, רַבְרְבָא!

צוֹעֵד צָעֹד וְהִתְרַפּוֹת,

כֶּבֶד בָּשָׂר, כֶּבֶד כַּפּוֹת,

נַפְּצוּ סִירוֹת,

שִׁבְרוּ סַפּוֹת, עִרְכוּ שֻׁלְחָן,

פִּרְשׂוּ מַפּוֹת,

קַדְּמוּ פָּנָיו בַּכֵּילַפּוֹת.

בָּא, בָּא – בָּרוּךְ הַבָּא, דֻּבָּא, רַבָּא, רַבְרְבָא!

מילים: חיים נחמן ביאליק | קונספט לחן וביצוע: ויקטוריה חנה | עיבוד והפקה מוסיקלית: אבשלום אריאל | בימוי: יובל נהר המאירי | צילום: וולדימיר בלינסקי | עריכה: יובל נהר המאירי, ויקטוריה חנה | כוריאוגרפיה: ענבר טנזר

רקדנים.ות: גיא רונן, איימי נאמן, אנה שושני, רוני אוזן, אילה שרביט אלמוג, שחר אגור, נעם לאור, אור אונגרזון, דריה בהר, אנה טלמור צוויג, אלינוי מירקוב כהן, רוני ליפשיץ, איה כספי, יערה נצר, קימה צוק פישוף, עדן קון, מאיה אילון, לונה ביתן, עלמה חזות

עיריית תל אביב – יפו ובית ביאליק מציינים במהלך השנה את יום הולדתו ה-150 של המשורר הלאומי חיים נחמן ביאליק בשלל אירועים ברחבי העיר

https://www.bialikmuseum.org.il/

גרזן רקורדס בהיכל התרבות יום רביעי 11.10, בשעה 19:00 

שאקטי סאונדסיסטם | Shakti Soundsistem, טואלט | Tualet, פאוור סטריינג׳רס | Power Strangers , אוטרקי | Autarkic, קסן | Xen, שן | SHEN , אבישג | Avishag Cohen Rodrigues , וגם Very Very special guest!

Garzen Records, הלייבל שנוסד על ידי הצמד רד אקסס במטרה להוות בית חם ואוהב ליוצרים מקומיים בסצנת האנדרגראונד בעיר תל אביב, מתוך כוונה לאפשר חופש אמנותי מלא בפלטפורמה שלה, לקדם את יוצא הדופן על פני המוכר ולתת תקווה והכרה ליוצרים ההולכים על הקצה.

הפעם אנחנו מתאחדים לערב יחידי במינו בהיכל התרבות! במטרה ליצור חיבור ייחודי ולהביא לקדמה את האמנים שלנו באירוע שכולו באוצרות גרזן. בתכנית האמנותית: המופע מורכב מ-8 הופעות קצרות עם הפסקה ביניהם טעימה אמנותית מכל אחד מהיקרים לנו בלב

המופע מתקיים בשיתוף צוות ׳דבק׳ של עיריית תל אביב-יפו הפועל לפיתוח קהל צעיר למוסדות התרבות בעיר. לינק לאיוונט האירוע:

https://www.facebook.com/events/999807644473617/?ref=newsfeed

אשדוד עם פסטיבל הבינלאומי סופר ג'אז אשדוד זו השנה ה-13

חגיגת ג'אז בינלאומית באשדוד במסגרת פסטיבל "סופר ג'אז אשדוד" הנערך זו השנה ה-13. על במת הפסטיבל יתנגנו יצירות ג'אז קלאסיות וחדשות, מוסיקה קאמרית, אתנית ורוק. באי הפסטיבל ייהנו מגווני הג'אז לסוגיו: קלאסי, רוק-ג'אז, בלוז, סול-בלוז, ג'יפסי סווינג ועד לג'אז אקסטרים. הג'אז במיטבו, מוכר וחדיש בו בזמן, פשוט או מתוחכם, ותמיד ייחודי ומפתיע. הפסטיבל מאפשר לכל חובב מוסיקה ובכלל, למצוא את החיבור האישי שלו לעולם הג'אז, דרך הייחודיות של כל אחד מהאמנים והאמניות, ההשפעות המוזיקליות והשילובים המרתקים של אמני הג'אז על הבמה.

בפסטיבל ייערכו הופעות מיוחדות: הרכב הג'אז והדיקסלנד השבדי "משפחת קרלינג" – אנסמבל המורכב מזוג הורים הנס ואיינה ושלושת ילדיהם: גרדה, מקס ואולף. כולם מנגנים על שלל כלים ומלבד המוסיקה הם משלבים גם את אמנויות הקרקס. ג'ון לי – הבסיסט של החצוצרן האגדי דיזי גילספי, יחד עם החצוצרן ג'יימס גיבס ונגן הטרומבון המועמד לגראמי סטפורד האנטר. רון ג'קסון המועמד לגראמי; גיטריסט ג'אז, מלחין, מעבד ומדריך ג'אז מארה"ב, טומי קמפבל מתופף הג'אז האמריקאי, יעקב מיימן מורה במכללת ברקלי למוזיקה; סקסופוניסט, מלחין ומעבד, הזמרת סטפני ז'נוט המבצעת ג'אז ורית'ם אנד בלוז מודרני. הפסנתרן המלחין והמנצח – גיל שוחט, הזמרת אלה ריד זוכת פרס פסטיבל הג'אז של מונטריי, הזמרת טילדה רג'ואן, Los Emigrantes אנסמבל פלמנקו ג'אז המנגן מוזיקה ספרדית, הזמר דני שגיא, מתופף הג'אז איגור איגנטוב ונגן הקונטרבס ולרי ליפץ.

הניהול האמנותי של הפסטיבל הופקד בידיו של לאוניד פטשקה – פסנתרן בינלאומי שהחל לנגן בפסנתר בגיל 4, ומגיל 14 החל להופיע על הבמה המקצועית ונמנה עם נגני הג`אז הגדולים בבריה"מ. בסגנונו לקח פטשקה את הג'אז לעולמות של מוסיקה אתנית והאלתורים, על בסיס הג'אז המסורתי וביסס את מעמדו כאמן – וירטואוז מבריק. לאורך השנים משלב פטשקה בעבודתו פסנתר קלאסי וחשמלי, סינטיסייזר וכלי הקשה מיוחדים ומופיע כסולן באולמות בכל רחבי העולם. מאז עלייתו ארצה (1990) זכה פטשקה ב 17 פרסי ג`אז לאומיים ובעיר מגוריו, אשדוד, בה יזם ועזר להקים את פסטיבל "סופר ג'אז אשדוד".

הפסטיבל ייערך ב18-19 באוקטובר, במשכן לאמנויות הבמה, אשדוד. מחיר כרטיס: 40-70 שקלים. לפרטים והזמנות: פסטיבל סופר ג'אז אשדוד

קונצרט הפתיחה לעונה ה- 12 של סדרת הרסיטלים לעוגב חיפה

בקונצרט הפתיחה יובל רבין ינגן עם שתי בנותיו התאומות בנות ה 15. שישי 20.10.23 בשעה 11:00, אודיטוריום מוזיאון הכט, אוניברסיטת חיפה.

מחיר כרטיס  60 שקלים | מחיר הסדרה (9 קונצרטים) 300 שקלים בלבד! | ילדים, נוער וחיילים כניסה בחינם (ילדים בלווי מבוגר) | קבוצות – בהרשמה מראש. קופת כרטיסים במזומן בלבד או בפייבוקס (במקום) | לרכישת כרטיסים  GoShow.  מידע והרשמת קבוצות בטלפון 054-817-3351

סולן הקונצרט ומנהלה האמנותי של הסדרה מזה 12 שנה הוא ד"ר יובל רבין, יליד חיפה. שהוזמן ללמוד אצל אחד המורים הגדולים לעוגב באקדמיה הנודעת למוזיקה בבאזל, שווייץ. הוא סיים 'תעודת סולן' בנגינה בעוגב ומוזיקה עתיקה, עשה תואר בחינוך, דוקטורט במוזיקולוגיה עם התמחות ביצירות של קרל פיליפ עמנואל באך, בנו המפורסם ביותר של באך האב, ונשאר בשוויץ 22 שנה, עד שחזר לישראל עם משפחתו לפני שלוש שנים.

גפן (כינור) ותכלת (צ'לו)  בנות ה- 15 זכו בפרסים בתחרויות בארץ ובעולם (תחרות המוזיקאי הצעיר/שוויץ, תחרות קשת ערן/רעננה, תחרות קוצ'יאן לכינור/צ'כיה וקרן שרת). בגיל 11 כבר ניגנו כסולניות בתזמורות בשוויץ, בה נולדו וכן עם תזמורת הבארוק ירושלים.  מאז עלו לישראל לפני 3 שנים השתלבו בפילהרמונית הצעירה וגם הופיעו כסולניות עם הסימפונייטה באר שבע ועם הסימפונית ירושלים.

רוב קונצרטי הסדרה יבוצעו על ידי אורחים מחו"ל (איטליה, אסטוניה, בולגריה, גרמניה וקרואטיה). למעט פתיחת העונה, כל הקונצרטים מתקיימים בימי ששי השניים בכל חודש.
העונה תפתח בקונצרט של רומנטיקה גרמנית , תמשיך בקונצרט בהשראת קנטי פרמי/כורלים, כמובן שני קונצרטים המוקדשים למורשת באך, מוזיקה קרואטית לעוגב מהרנסנס ועד ימינו, קונצרט ברוח איטלקית ועוד.
עוגב הוא הכלי המוזיקלי היחיד שנכתב עבורו רפרטואר מקורי כבר במשך למעלה מ-600 שנה. "אין עוד כלי בעולם, שנהנה מרפרטואר כל כך רחב", מסביר ד"ר רבין. "העוגב עליו מתקיימים הקונצרטים בחיפה, נבנה על-ידי בונה העוגבים הישראלי הנודע גדעון שמיר, והוא, למעשה, ממזג בתוכו שני עוגבים היסטוריים, שנבנו במקור במאה ה-19, פורקו, וקיבלו חיים חדשים באולם הכט החיפאי".
קשה להאמין, אבל עוגב הוא הכלי המוזיקלי היחיד שנכתב עבורו רפרטואר מקורי כבר במשך למעלה מ-600 שנה. מהו סוד קסמו?
אמנם העוגב מקושר בעיקר למוזיקה כנסייתית, אך תופתעו לגלות שהוא היה מקובל גם במוזיקה היהודית, במיוחד בקרב יהודי אשכנז החל מהמאה ה-19. בבתי הכנסת הרפורמיים בארה"ב הוא נחשב לאחד מכלי המוזיקה המקובלים ביותר במהלך התפילות היהודיות.

יצירות לעוגב נכתבות ברחבי העולם והשנה נזכה לשמוע יצירות מקרואטיה.

שתי בנותיו התאומות בנות ה-15, הכנרת גפן והצ'לנית תכלת, יופיעו עימו בקונצרט הפתיחה. השתיים נחשבות לכוכבות צעירות ומצליחות, ועל אף גילן הצעיר כבר הופיעו כסולניות עם הרכבים מוזיקליים בעולם וזכו בפרסים בינלאומיים.

ד"ר יובל רבין (50) גדל בחיפה. הוא נשבה בקסמם של צלילי העוגב עוד בצעירותו, וכאשר קיבל הזמנה מרגשת מאחד המורים הגדולים לעוגב ללמוד אצלו באקדמיה הנודעת למוזיקה בבאזל, שווייץ, מיד נסע לשם.

שהות של שנתיים למטרת לימודים הפכה ל-22 שנים (!) של מגורים בבאזל, במהלכן סיים את לימודיו בהצטיינות, רכש השכלה מוזיקלית ומומחיות בין-לאומית בנגינה בעוגב ומוזיקה עתיקה, עשה תואר בחינוך, דוקטורט במוזיקולוגיה עם התמחות ביצירות של קרל פיליפ עמנואל באך, בנו המפורסם ביותר של באך האב, ואף הקים שם משפחה.

הוא נישא לאנה, גרמניה שהתגיירה וסחפה אחריה גם את יובל, והשניים חזרו בתשובה.

נולדו להם ארבעה ילדים, ולפני כשלוש שנים החליטו לשוב ארצה כדי להעניק לילדים חינוך יהודי ועתיד ישראלי. "הייתה לי כבר אזרחות שוויצרית, חייתי שם כמחצית מחיי, זו לא הייתה החלטה פשוטה, זה בהחלט דרש לא מעט אומץ", הוא מודה.

הם התיישבו במרכז ירושלים ויובל הביא איתו את העוגב הפרטי שלו משוויץ. לשם כך חיכה שנה שלמה עד שמומחה גרמני לבניית עוגבים יתפנה אליו ויגיע אליו למשך שבוע כדי לבנות את העוגב בתוך ביתו, ומומחה נוסף יגיע במיוחד לשבוע נוסף, כדי לעשות את ההתאמות האחרונות הנדרשות למקום מבחינת הצליל.

כיום ד"ר יובל רבין מקיים קונצרטים לעוגב גם בסלון ביתו, אליו מגיעים חובבי מוזיקת עוגב מכל רחבי הארץ. הוא מלמד גם במסגרת לימודי החוץ של האקדמיה למוזיקה.

עוגב הוא כלי מקלדת גדול, אשר נחשב לכלי הנגינה הגדול בעולם. הפקת הצליל בעוגב נוצרת מהרעדה של אוויר בעזרת לשוניות, כמו בכלי נשיפה מעץ. הצליל מופק בו על-ידי מפוח הנושף אוויר בצינורות. מנגנון העוגב מורכב מסדרות של צינורות השונים בעיצובם, בחומר שממנו הם עשויים ובפיות שלהם. בכל סדרה יש צינורות באורך שונה, דבר המשפיע על גובה הצליל הנוצר בהם.

יש בו מערכות קלידים אחדות (לרוב בין שתיים לחמש), הדומות לאלו של פסנתר, ומערכת דוושות נוספת המופעלת ברגליים. כל קליד שנלחץ (בידיים או ברגליים) משחרר שסתום הגורם לשליחת אוויר, שנדחס לתוך חליל אחד או יותר, מה שגורם להשמעת הצליל. רוב העוגבים העתיקים נמצאים על קירותיהן הקדמיים או האחוריים של כנסיות. עוגבים רבים נמצאים באולמות קונצרטים.
העוגב החיפאי למעשה, ממזג בתוכו שני עוגבים היסטוריים, שנבנו במקור במאה ה-19, פורקו, וקיבלו חיים חדשים באולם הכט.

פסטיבל צוללן

בימי המגיפה, פיתח את מחשבת ההתלהקות כפעולה של הישרדות המעשה האמנותי. העמדנו מחשבה שניסתה לעבור דרך ולהמשיך מעבר לחיינו הנפרדים כל כך. האמנו שעלינו להתנסות בלהקה, שמעמידה ערך שהוא מעבר לאינדיבידואליות קיצונית, ומציגה אירוע של חתימה מורכבת שלו שותפים רבים.

כעת, כאשר קולות קולקטיביסטיים-דכאניים סביבנו תופסים את הבמה, עולה פתאום הצורך להגן על מחשבת-האני ולא רק לקטרג נגדה. זה לא שעלינו לחזור להעצמה שטוחה של הקול האישי, אלא להציע איך מעשה היחיד יכול לבטא (שוב) את המשותף, ולהפוך כלי מעצים עבור הלהקה.  עלינו למצוא דרכים להפסיק להכחיש שגם אנו סובלים מתסמונת תרבותית ממאירה אשר כובלת אותנו ולא מתירה לנו לשנות את המציאות העגומה של ההווה והעתיד.

עלינו לזהות אילו שקרים היכו בנו שורש, למשל, שצריכה היא בחירה, או שדמוקרטיה היא שוק חופשי. אבל עם זאת, אל לנו להרפות בכזו קלות מנפלאותיה של החירות. איך נוכל להגן על עצמנו מפני הקבוצתיות המאיימת של הדת והשמרנות, ובה בעת לא להיות כלי ביד תאגידים? כיצד נגן על עצמנו מבלי לקדש באופן עיוור את צורת חיינו?

הצעתנו לעת עתה, להפסיק לראות את עצמנו כצרכנים אשר מתוודים על חטאיהם וגם לא כאזרחים מרוצים מהישגיהם. כי אם כיחידים נבוכים ומבולבלים, שצריכים להתמודד דווקא כעת, בזמן החירום, עם האפוריה (aporia) אשר התרבות המשותפת שלנו הגיעה אליה.

הפסטיבל מזמין אותנו להתכנס יחדיו, לצלילי מוזיקה, מסיבה וקונצרט, כאשר תערוכה של סולואים תגיח מתוך המרחבים בהם אנו מתכנסים כחברים – רחבת הריקודים והחלל הגלרי. כל סולו לוקח על עצמו את המשימה הקשה להתמודד עם פרדוקסים שונים שהאידיאולוגיה של תרבותנו הביאה אותה אלינו. מיניות, סיפוק, פריון, כנות, מימוש עצמי, עתיד – הפכו למושגים שאנו חווים נוכח המופע הסתירתי והקונפליקטואלי שלהם בחיים של כל אחד מאיתנו. יחד הסולואים הם פסטיבל, שמציג אירוע משותף של התמודדות וזיכוך הדברים שעלינו להתגבר עליהם יחדיו, וכל אחד לחוד.

נראה שבימים אלו, בהם מדינתנו אחוזה על ידי חזון משיחי, עלינו לבדוק איש-איש נחלתו. מהו המצב של אותה ד-מ-ו-ק-ר-ט-י-ה שעל אודותיה אנו צורחים ברחובות? כיצד תרמנו אנו לאובדנה?

ניהול אומנותי: עדו פדר; מנכ״לית:  אנה ויסלברג; הפקה: סיגל דהן; מייסד: משה שכטר אבשלום; סושיאל: עומרי רוזן ואופק סעדי; עיצוב גרפי: גיא לוי; עיצוב תאורה: עודד קוממי; עריכת טריילר: טל גלאון

אמנים משתתפים: קימ טייטלבאום, זוהר שפיר, בשמת נוסן עם בן גרין ושי קוקוי, שני ארזי, צוקי רינגרט, דור פרנק ונועם בן ישראל, אור אשכנזי, קובי סויסה (רומן נפלי), גל לוינסון, אנה ווילד, דני נוימן, DJ DEETROITTT & DJ DROOL.

מופעים:

  • אבן אודם – קימ טייטלבאום בשיתוף זוהר שפיר: 18-19.10 ב- 21:00. גלרית שלוש, הצורפים 15. 60 דק, 90 שקלים. ביצוע: זוהר שפיר וקימ טייטלבאום. ביצירה אנו מפתחות מרחב מוסיקלי המשתמש ב 'השירים הפרסיים' מאת קת'י אייקר. שירים של ילדה/זונה הנעולה בחדר על ידי הסרסור שלה שמלמדת את עצמה פרסית, ומתוך לימודיה מופיעים שירים. באמצעות הטקסט אנו מסוגלות לקיים את ג'ני סמית', הילדה שבטקסט וקורותיה, אך בו זמנית להתרחק ממנה ולנוע למרחבים בהם דמויות נוספות מופיעות. דמויות הנתונות במצבים בלתי צפויים של תגובה לפעולת הצצת הקהל בהן, שמהוות חלק אינטגרלי ממהלך מוסיקלי ופרפורמטיבי שלם.
  • PARTY SCENE #1  – 19.10, 22.10 ב-19:00. מרכז קהילתי שלוש 19, כניסה מפארק המסילה. 240 דק, 100 שקלים. תערוכת סולואים בהשתתפות: בשמת נוסן עם בן גרין ושי קוקוי, שני ארזי, צוקי רינגרט ו-DJ DEETROITTT & DJ DROOL
  • חלק מהמופעים כוללים עירום. נפגש על הדרך, במקום שהוא בין מועדון לתיאטרון, בין סוזן דלל לפלורנטין, על המסילה. נהיה בכמו-רייב, נשתה אלכוהול, וניתן לתערוכת סולואים להגיח. כל סולו (לפעמים דואט שמרגיש כמו סולו) לוקח על עצמו את המשימה הקשה להתמודד עם פרדוקסים שונים שהאידיאולוגיה של תרבותנו הביאה אותה אלינו. מיניות, סיפוק, פריון, כנות, מימוש עצמי, עתיד – הפכו למושגים שאנו חווים נוכח המופע הסתירתי והקונפליקטואלי שלהם בחיים של כל אחד מאיתנו. זהו אולי טקס פרידה תיאטרלי מאירוע המועדון, וההנאה הגדולה מלהיות ״לבד ביחד״. בה בעת, זהו ניסיון להביע משאלה משותפת לעבר סצינה מסיבות לא מוכרת עבור האינדיבידואל ולהקתו. אנחנו ממליצים להגיע לכל האירוע… תינתן גם כניסה במהלכו (אולי תצטרכו לחכות קצת…)
  • #2 PARTY SCENE  20-21.10, ב-19:00 – מרכז קהילתי שלוש 19, כניסה מפארק המסילה. 240 דק, 100 שקלים . תערוכת סולואים בהשתתפות: דור פרנק ונועם בן ישראל, אור אשכנזי, קובי סויסה (רומן נפלי) וגל לוינסון, ו-DJ DEETROITTT & DJ DROOL. חלק מהמופעים כוללים עירום
  • חולית של אנה ווילד – 21-22.10 ב-17:00. מרכז קהילתי שלוש 19, כניסה מרחוב שלוש. 50 דק , 80 שקלים. ניתן לקנות כרטיס משולב עם אירוע ה-Party Scene ב-130 שקלים.
  • דני נוימן – 22-24.10 ב-20:00.  כהן הצדוק 2 א,CCA תל אביב יפו. 60 דק, 90 שקלים. טקסט, מוזיקה וכוריאוגרפיה: דני נוימן. פרפורמרים: דני נוימן, הילה גלוסקינוס, עמוס קורמן. ״…סיפרתי לה שאני מנגן בנבל, והיא התלהבה ואמרה נבל זה עשוי מעץ נכון? כן, אמרתי. והיא אמרה בטח היו הרבה יערות במקום שהתחילו לנגן על הכלי הזה! והמיתרים ממה הם עשויים, היא שאלה. זה תלוי בנבל, אמרתי, אבל בנבל שלי הם עשויים ממעיים של בעלי חיים. וואו!! היא צחקה. מעיים של בעלי חיים? באמת?? אני בחיים לא שמעתי דבר כזה. איזה בעל חיים? אמרתי לפעמים סוס, לפעמים חמור, כבשים, עזים, פרות, חזירים, זה משתנה. וואו וואו, היא אמרה, וצחקה, זה מאוד חזק. זה הספיריט של החיה שמנגן איתך, ועוד מהמעיים שלה! אני צריכה לבוא אליך לשמוע את הנבל, מאוד הייתי רוצה לשמוע את הספיריט של החיה ככה…״

מרכז סוזן דלל עם נעים בין מסכים 2023 | Framing Movements

התערוכה ״נעים בין מסכים״ חוזרת למרכז סוזן דלל, זו השנה השלישית במסגרת אירועי "אוהבים אמנות. עושים אמנות 2023", במהלך 3 ימים בין 19-21 לאוקטובר. בתערוכה מקבץ עבודות וידאו ומדיה ארט של 9 אמנים.ות סה"כ, 5 ישראלים.ות ו-4 בינלאומיים.ות, העוסקות במקצבים ובתנועה המייצרת התכנסות והתקבצות.

האמנים.ות מגיעים.ות ממקומות שונים בעולם, מכפרים מאפריקה, מערים מרכזיות וגדולות, מקיבוצים וצורות התיישבות שונות. התנועות הפיזיות מתחברות לתנועות חברתיות, תרבותיות ופוליטיות, הבונות ומפרקות זהויות ומערכות שייכות שונות.

העבודות המוצגות, שתמלאנה את המרחב הציבורי והפרדס של מרכז סוזן דלל, נוצרו במרחבים חברתיים ובאזורי אקלים מגוונים ונעות על הספקטרום שבין מחול לדימוי בתנועה. מקבץ העבודות השנה ייצרו סימפוניה של פעימות אישיות והרמוניות קבוצתיות. באמצעות נרטיבים של שירה, טקסיות, מבנים אלגוריתמיים, מרחבים וירטואליים, קטעי ארכיון ותנועות חברתיות, יספרו את סיפורם של האישי מול הקולקטיבי, ההיסטורי מול העתידני.

התערוכה נפרשת בין עבודותיה פורצות הדרך של האמנית הברזילאית אַנַאלִווִיה קוֹרְדֵירוֹ משנות השבעים המחברות בין אלגוריתם לתנועה, דרך ילדי הקיבוץ הנעים לקצב המטרונום בסרטיה של נועה אשכול ועד מוחמד טוחי שמתבונן בתנועה הטקסית-קהילתית העכשווית.. התערוכה מציעה מקבץ של מקצבים לא-אחידים ויוצרת עולמות שונים עם חוקים משלהם; כוריאוגרפיה חברתית-פוליטית של זמן ומקום, גוף וחברה, מתח והרפייה, שתגרום לצופים הנעים בין המסכים לחשוב, לחוות ולהתרגש.

במסגרת התערוכה מרכז סוזן דלל יארח את תאי רונה באירוע ייחודי בסטודיו זהבה וז'אק דלל, שבו יוזמנו המשתתפים לצאת למסע מוסיקלי לתוך הלילה במצב תודעה בין שינה לערות.

נעמי פרלוב, המנהלת האמנותית של מרכז סוזן דלל: "לפני שלוש שנים החלטנו לפתוח את מרכז סוזן דלל לאמנות הוידאו והמדיה כתערוכה פתוחה לקהל הרחב מתוך רצון להביא קהלים חדשים ואפשרנו לשני אוצרים צעירים ומבטיחים תמיר אטינג ובן לבנה ויצמן להאיר את רחבת הפרדס למשך שלושה ימים עם עבודות מרגשות וסוחפות. האפשרות לחבר ולהציג במרחב הציבורי, וללא תשלום עבודות של נועה אשכול ומרגלית עובד, לצד אלה של אַנַאלִווִיה קוֹרְדֵירוֹ ומוחמד טוחי הינה ייחודית בנוף המקומי ומלאת קסם. על כך יעיד הקהל הרב שחוזר ובא לנוע בין המסכים שנה אחר שנה."

תמיר אטינג, כוריאוגרף, רקדן בוגר להקת בת-שבע, מפיק ואוצר התערוכה יחד עם בן ליבנה ויצמן, אוצר, כותב ויזם אמנות, החי בפרנקפורט: "אוצרות משותפת זה מודל שמסקרן אותנו. שנינו מגיעים מתחומים שונים- אמנות פלסטית ומחול. המפגש בין העולמות שלנו מציף עבודות שמרחיבות את התפישה לגבי תנועה בהקשר למדיה, לסאונד, למחול וגם למרחבים חברתיים ופוליטיים. דרך הדיאלוג ביננו והמרחב הפתוח והמאפשר של מרכז סוזן דלל אנחנו מתרגשים בכל שנה מחדש להציע פריזמה מגוונת של עבודות ואמנים.ות בני דורות וממרחבים שונים שמתלכדים לקו מחשבה דינמי, המבקש להפגיש את הצופה מחדש עם מושג התנועה והכוריאוגרפיה."

העבודות של האמנים.ות המשתתפים.ות: נועה אשכול – יעף ברבורים / חיבורים בכתב תנועה, אַנַאלִווִיה קוֹרְדֵירוֹ (ברזיל) -M3x3 ו-אוויר , מוחמד טוחי- אפיפני, תאי רונה- השתרעות במרכז סוזן דלל, אלונה רודה – Slow Swan Social Club, אלה קובגן ונורה צ'יפאומירה (ניו יורק / זימבבואה)- נורה, מרגלית עובד ואלגרה פולר סניידר (ישראל/ ארה"ב) – Gestures of Sand, אידה קולמנרו דיאז ו-הפינס מאג'יגה (ספרד/ טנזניה)- She Poems – Lifetime Dust VII, באיי ו-אסה (ניו יורק)- Second Seed. אוצרים: בן לבנה ויצמן ותמיר אטינג.

מופעי מרכז סוזן דלל לחודש אוקטובר 2023:

  • Songs& and Borders / أغاني وحدود| מיכאל גטמן – יום שני, 9 באוקטובר בשעה 20:00 בסטודיו זהבה וז'אק במרכז סוזן דלל. זהו פרויקט רב תרבותי המאגד שש נשים פעילות ולוחמות, כל אחת בדרכה, בצפון הארץ -הגליל העליון – אלג‘ליל אלאעלא ألجلیل الأعلى, והגולן- אלג'ולאן الجولان. פרויקט זה צמח מתוך רצון לחקור את הסיפורים, הפיוטים והתנודות, במטרה לייצר מרחב בו אפשר לשמוע קולות שונים. קולות הקיימים מתחת לפני השטח, מתחת לאבן, ליד מפתן הדלת, בין הגבולות. יחד, אנו לומדות כיצד הידע מופק ומגולם בגוף הפרטי, מאתגרות את הגבולות האישיים והקולקטיביים, בוחנות נרטיבים שונים בנוף הפוליטי וחולקות את הדחיפות האנושית שלהם כפי שהיא משתקפת בגוף. היצירה היא מארג אנושי צבעוני, כור היתוך של תרבויות, שפות ומדיומים, אך גם עוצרת ושוהה בקולה הפרטי, האישי, הייחודי של כל אחת ואחת. יחד לעסנו, הפכנו והגמשנו את קווי המתאר של עצמינו. אפשרנו למשהו חדש לבצבץ מתוך הקרקע הנוקשה שמגדירה את זהותנו. מאת מיכאל גטמן | משתתפות יוצרות: נירה אגמון, ראבעה חלבי, רונית נחמיאס, ניבין אליאס, מרינה אבזאח | דרמטורגיה: יעל ונציה | מוסיקה מקורית: מיכאל גטמן
  • מיכל הירש, גריגורי לב | He said, SHe(ep) said. יום חמישי, 12 באוקטובר בשעה 20:30 סטודיו אורה במרכז סוזן דלל ויום רביעי, 18 באוקטובר בשעה 20:30 סטודיו אורה במרכז סוזן דלל – ערב משותף המורכב משתי יצירות סולו. הראשונה ״“Lost Feathers מאת מיכל הירש (כ25 דק׳) “Although I realize as well as you It is Seldom that a dream comes true” (George Gershwin & Ira Gershwin) ואחריה “Innerview” מאת גריגורי לב (כ12 דק) הסולו ״Innerview״ הוא בעצם דואט טקסטואלי ותנועתי המשלב מתנדב מהקהל שמתבסס על מדיום של ראיון.
  • אריקה רינטוביץ׳ | שאקטי  – בכורה! יום שני, 13 באוקטובר בשעה 14:30 אולם דלל במרכז סוזן דלל. שאקטי היא יצירתה החדשה של אריקה רינטוביץ׳ והמובמנט פרוג׳קט. כוח נשי עצמתי ומהפנט ביצירה המשלבת תאטרון פיזי, מחול, אמנות וקרקס. המילה ״שאקטי״ לקוחה מסנסקריט, זה הוא כוחה המניע של הרוח. היא מייצגת את הכוחות הדינמיים שזורמים ביקום כולו. האנרגיה שלה מניעה אותנו לפעולה, נותנת לנו את האומץ ליצור ולהגשים. התשוקה היא חלק פעיל בתוכה. זה הוא כוח מניע בחיים ומקור לכל שינוי והתפתחות. שאקטי נמצאת בתוך כל אחד ואחת מאיתנו. כל שעלינו לעשות- להתחבר אליה.
  • דברים ראשונים | מיכאל גטמן – יום שלישי, 17 באוקטובר בשעה 20:30 באולם ירון ירושלמי במרכז סוזן דלל. דמיינו עולם בו אין עוד מרחק בין 'זה' לבין הידיעה שלנו את ‘זה'. כיצד, אם כך, נדבר על 'זה'? נבין את 'זה'? יתכן שנותר לנו להיות מרוכזים לחלוטין בפעולת הכוונון הפנימי של עצמנו, כפי שמכוונים מנגנון מורכב ועדין כדי להשיג דיוק מרבי. דברים ראשונים 1 היא עבודה המורכבת מחמישה פרקים. כל פרק הוא קריאה מינימליסטית של האדם את העולם; במימד הפיזי, הרגשי, הלשוני, החזותי והפואטי. כל פרק מתמקד ובוחן תהליכים המתרחשים בגוף ובמחשבה, רעיון ופעולה, חומר וצורה, ציווי ובקשה, כלום ושום דבר. כל פרק חושב דבר אחד ומגלה ריבוי באחדות. צעד ועוד צעד, ניסיון אישי לגעת באנושי – מלכודת ידועה מראש ו גלויה לעין.
  • זוהר קרני | PLAY MISTY FOR ME – יום רביעי, 18 באוקטובר בשעה 21:00 באולם ירון ירושלמי במרכז סוזן דלל. יצירת מחול סינמטית משרטטת בלהטוטנות דיוקן מורכב לדמות ארכיטיפית המייצגת בקוטביות גרוטסקית ומלאת חן, עדינות מטרידה ונוירוטיות שלווה. זו נעה בחלל ומתחלפת בין פעולות ומצבים מנטליים שונים, הבוחנים את מהותה הכוחני של מושג הכמיהה. הקומפוזיציה מתעצבת בתוך המרחב הקולנועי האמריקאי של שנות ה-60 וה-70. בין השאר, הכוריאוגרפיה נוצרה בהשראת הסרט ״Play Misty for me״, שנכתב על ידי ג׳ו היימס בבימויו של קלינט איסטווד (1971). היצירה הועלתה לראשונה בבימת פסטיבל המחול ״בין שמים לארץ״ (2022) וכן זכתה לעלות בחגיגות היובל לסינמטק ת״א במרץ 2023.
  • תאי רונה | השתרעות במרכז סוזן דלל – יום חמישי, 19 באוקטובר בשעה 23:00 בסטודיו זהבה וז'אק במרכז סוזן דלל. יום רביעי, 20 באוקטובר בשעה 23:00 בסטודיו זהבה וז'אק במרכז סוזן דלל. אירועי ׳השתרעות׳ של תאי רונה מתקיימים כבר מעל שלוש שנים במרחבים ובקונטקסטים שונים. בחלל בו מזרונים רבים, מייצגים ויזואלים ומוזיקאים מתחלפים. המשתתפים מוזמנים להשתרע, להתמסר ולהאזין באופן פעיל, לא כשומעים בלבד. המֶשֶך הארוך של האירוע (שמונה שעות), מעניק התעמקות בחוויה המרובדת והתרפויטית הנעה בין ערש לארס. המוזיקה משתנה ומנווטת את התנועה בין ערוּת וחלום. זו כוריאוגרפיה של התכנסות והאזנה עמוקה. עוד על השתרעות: www.tai-rona.com
  • תיאטרון הקרון | מעשה בעולם- יום שבת, 21 באוקטובר בשעה 11:00 באולם ירון ירושלמי במרכז סוזן דלל. תיאטרון הקרון – אביב הורוביץ  | מעשה בעולם לילדים גילאי 3-8; כ-45 דק'. פינגווין קטן, אמיץ ושובב מאנטרקטיקה הרחוקה עובר איתנו מסעות סביב העולם הרחק מביתו. מסעות בהם נגלה כמה רב הדמיון בינינו לבין היצורים המופלאים שלצידם אנו חיים על כדור הארץ.
  • להקת הפלמנקו רמנגאר מארחת את דגה פדר | יש עת לחשוב, יש עת לעבוד ועת לדארבאר. יום שבת, 21 באוקטובר בשעה 21:00 באולם דלל במרכז סוזן דלל. יש עת לחשוב, יש עת לעבוד ועת לדארבאר. המופע בנוי משלל קטעים שנבחרו מתוך תעוזה להרגיש יותר את החיים, להרגיש ולהעיז להרגיש עוד יותר את החלום ואת התשוקות תוך מיצוי המימוש ההרמוני בין כל חברי רמנגאר. ל 13 אמני רמנגאר, מוסיקאים ורקדניות, מצטרפת למפגש מיוחד במינו היוצרת והכוראוגרפית האגדית אורלי פורטל כאורחת הבאה לחקור ולחגוג איתנו את דאראבר. גם הפעם רקדניות הלהקה ירקדו עבודה מיוחדת של הכוריאוגרף והאמן הבינלאומי פרוקיטו שמלווה זו עונה שנייה את הלהקה. בנוסף לקטעי המחול מחכה לקהל עושר מוסיקאלי לאורך כל המופע.  ניהול אמנותי: קרן ואבנר פסח | ניהול מוסיקלי: אבנר פסח ועילי בורלא | רקדנית אורחת: דגה פדר | רקדניות: קרן פסח, אשרת קליין, נוי לחמן, קרן שנור, רנד נג'ר, גאיה ליברמן | שירה: יעל הורביץ, שוקי שוויקי, אבנר פסח
  • ניכוס – בלט מאת הלל קוגן , בביצוע אנסמבל בת־שבע – יום חמישי, 26 באוקטובר בשעה 21:00 באולם דלל במרכז סוזן דלל, יום שישי, 27 באוקטובר בשעה 14:00 באולם דלל במרכז סוזן דלל, יום ראשון, 29 באוקטובר בשעה 19:00 באולם דלל במרכז סוזן דלל, יום שני, 30 באוקטובר בשעה 19:00 באולם דלל במרכז סוזן דלל. היוצר הלל קוגן רקד באנסמבל בת־שבע בשנים 1995-96. מאז היחסים שלו עם הלהקה עברו גלגולים רבים – הוא המשיך לרקוד את יצירותיו של נהרין גם כשעבד בלהקות אחרות בחו"ל, ואחר־כך חזר ללהקה כמנהל חזרות ומנהל פעילויות החינוך של הלהקה. בביצוע רקדני אנסמבל בת-שבע עונה 2024-2023: אמיל ברוקמן, ויקטור דובל, ג׳יאנהוי (ג׳ייג׳יי) וונג, אניקה וורפלנק, גילי יניב אמודאי, לונס לאנדרי, קיילי מילר,מרמוז מלכיאור, מאיה מרום, סיליא מרעי, בו מת׳יוס, סופיה פיקלובה, הולדן קול, קליס רובינסון, ליאן רייזר, עדי שוורץ. תלמידים: זואי בייליס-נגר, ירדן ז׳אנה, נגה סנה, שירה קסטנבוים.

קולנוע, רדיו, פודקסט ו-TV

הרשות להשקעות עם עידוד הפקות זרות של סרטים וסדרות בישראל

הרשות להשקעות במשרד הכלכלה והתעשייה, בשיתוף משרד התיירות, משרד התרבות והספורט, משרד האוצר ומשרד החוץ יוצאת בהקצאה לעידוד הפקת סרטים וסדרות טלוויזיה זרים במדינת ישראל, בהיקף תקציב של עד- 20 מיליון שקלים.

בהתאם לתנאי המסלול, חברות הפקה ישראליות, העומדות בתנאי התכנית, יהיו זכאיות להשתתפות כספית בשיעור של 30% מסך הוצאות ההפקה, ששולמו במדינת ישראל. בהתאם, ניתן להגיש בקשה עבור הוצאות הפקה מזכות בסכום של לפחות 500,000 שקלים ועד לסכום של 16,600,000 שקלים. זכאיות להגיש בקשה לסיוע – חברות הפקה ישראליות העומדות בתנאים הבאים:

  • לחברה יש הסכם התקשרות להפקת סרט או סדרה עם תאגיד הפקה זרה.
  • לתאגיד ההפקה הזרה ניסיון מוכח בהפקה ובהפצה של לפחות 2 סרטים או סדרות בחמש השנים האחרונות, שמופיעים במאגר מידע מאושר.
  • החברה לא זכאית לסיוע אחר לפי הוראות החוק לעידוד השקעות הון והיא אינה מקבלת סיוע מכוח חוק הקולנוע.

המועד האחרון להגשת בקשות: 31 באוקטובר 2023

זוהי השנה השנייה לתכנית החשובה המביאה אתה בשורה משמעותית אשר במרכזה מיתוגה החיובי של ישראל בעולם כמוקד לצילום סרטים וסדרות בינלאומיים, תוך שימוש במשאבי הטבע ואתרי צילום ייחודיים והיסטוריים הקיימים בישראל. לצד זאת, הסיוע, התומך בהפקות, מייצר משרות חדשות לעובדות ועובדים נוספים ובכך מרחיב את מעגל התעסוקה בתחום.

לישראל יתרונות רבים בתחום תעשיית הקולנוע והסדרות, בהם תשתית טובה של מתקנים ושירותי הפקה, בעלי מקצוע מיומנים ומאגר זמין של בוגרי בתי ספר לקולנוע מהמובילים בעולם והיא יכולה להוות מוקד משמעותי להפקות זרות לצלם בארץ. הבאת תעשיית ההפקות הזרות לישראל תשמש כמנוף לפיתוח התרבות הישראלית, התיירות הנכנסת וכן לתמיכה כלכלית.

בשנת 2022 אושרו בקשות של 12 חברות הפקה ישראליות. מבין ההפקות שבקשתן אושרה נוכל לראות בקרוב שיתופי פעולה עם תאגידי הפקה מובילים כמו: Mediawan, Fremantle Media, Warner Bross (WB), Emjag Productions, Showtime  מבית Viacom ועוד.

לכודה – סרט בוליוודי בכיכובם של שני שחקנים ישראלים!

כבר שנים רבות שבהודו מתקיימת תעשיית הסרטים הגדולה בעולם – "בוליווד"  (רווחית אף יותר מהוליווד!). עם מיליוני צופים לכל סרט, ואלפי סרטי קאלט שיצאו מחוץ לגבולות הודו, תעשיית הסרטים הזו לא מפסיקה לכבוש יעדים. לצד כל זה, בשקט בשקט, צמחה בארץ קהילה ענקית של חסידי הסרטים האלו שהצליחו להגיע ללב הישראליות.

חברת ISG Media  שמחה לבשר על שיתוף פעולה ראשון מסוגו בין תעשיית הסרטים ההוליוודית לעולם המשחק הישראלי – השחקנים המוערכים צחי הלוי ואמיר בוטרוס לוהקו לתפקידים הראשיים בסרט הענק הבא מבית הודו – "לכודה". יחד, השניים משחקים לצד כוכבת מהמעלה הראשונה בבוליווד, נושראט בארוצ'ה!

תקציר הסרט: נושראט היא בת למשפחה קטנה במעמד הנמוך בהודו, לה אמא ואחיינית (אם האחיינית לא בתמונה). היות והן מתקשות להתפרנס נושראט יוצאת מחוץ לגבולות הודו במטרה למצוא עבודה מכובדת שתוכל לקיים כלכלית את שלושתן. כעובדת זרה, שולחים אותה לעיראק שם נמצא שילטון אכזרי אליו היא לא מודעת טרם נסיעתה. בעיראק, היא נקלעת למספר התרחשויות אשר אחת מהן היא תפיסתה על ידי שניים מנציגי השילטון אותם משחקים צחי הלוי ואמיר בוטרוס.

משפחה אמיתית של פביאן גורג'אר La vrai Famille by Fabien Gorgeart

זוכה פרס הבימוי בפסטיבל הקולנוע הבינלאומי בבג'ינג 2022 | זוכה פרס השחקנית הטובה ביותר בפסטיבל הקולנוע הדובר צרפתית בנאמור | זוכה פרס חבר השופטים ופרס השחקנית הטובה ביותר בפסטיבל הקולנוע הפרנקופוני באנגולם | זוכה שלושה פרסים בפסטיבל בואלנסיין, פרס השופטים, פרס הקהל ופרס הסטודנטים.

אנה חיה באושר עם בעלה, שני הבנים שלהם וסימון, ילד בן 6 שנשלח על ידי שירותי הרווחה לחיות איתם כשהיה רק בן שנה וחצי. כשאביו הביולוגי של סימון מחליט שהוא מוכן לקחת ולגדל אותו בכוחות עצמו, חיי המשפחה מתערערים מן היסוד. עולמה של אנה מתהפך עליה, כשהיא נאלצת לעמוד מול הדילמה הקשה מכולן: האם היא תוכל לוותר על ילד שבמשך כל החיים קרא לה "אמא"? סרטו המרגש והעוצמתי של פביאן גורג'אר, ששואל אותנו: מה היא בעצם "משפחה אמיתית"?

תסריט ובימוי: פביאן גורג'אר. משתתפים: אנה: מלני תייריMelanie Thierry  | דריס: ליס סאלם Leys Salem | אדי: פליקס מואטי Felix Mooati  | סימון: גבריאל פאבי Gabriel Favie   | אדיראן: לוארנטין קלייפי | ג'ול: בסיל ויולט | השופטת: דומיניק בלאנק, חברת הקומדי פרנסז. צרפת 2021, 102 דקות, צרפתית תרגום לעברית ואנגלית. הפצה בישראל קולנוע חדש בע"מ. בסינמטק תל אביב וברחבי הארץ

HOT8 עם סרטים חדשים

  • חושניה – סודות מלחמה: מסע תחקיר דוקומנטרי אל אירוע טרגי שהתרחש ב-48 השעות הראשונות של מלחמת יום כיפור בגזרת רמת הגולן ופרטים אודותיו לא פורסמו מעולם. רצח אכזרי של 17 שבויים ישראלים, חיילי חוליות טכניות של השריון מחטיבה 188 שנפלו ליד הסורים סמוך לכפר הנטוש חושניה שברמת הגולן. ישראל 2023. במאי ותסריטאי: אבי מאור מרזוק. הפקה : זואה פילמס, לילך שעיו ואבי מאור מרזוק
  • האסיר X Prisoner: בדצמבר 2010 נמצא אסיר מת בכלא איילון. שמועות ודיווחים עמומים על קיומו של "אסיר X" – אדם אלמוני שהוחזק בבידוד מוחלט בגין פשעים לא ידועים – החלו לצוץ, אך צו איסור פרסום גורף הוטל על הפרשה, וגם על עצם קיומו של הצו. זהותו נותרה בגדר תעלומה במשך שנתיים נוספות, עד שתחקיר של ערוץ טלוויזיה אוסטרלי חשף שהאסיר העלום שהתאבד בתאו – היה אזרח אוסטרלי וסוכן מוסד. הסרט משרטט את דמותו של בן זיגייר, "האסיר X", תוך הצגת תמונה מורכבת של המוסד ואנשיו, שבדרך כלל חוסים תחת מעטה של חשאיות אפופת מיתוסים. פרשת "האסיר "X נוגעת בנקודות האפלות ביותר של מערכות השלטון בישראל, אלו שבדרך כלל מוסתרות מחמת "בטחון המדינה", ומדגישה את חשיבותה של השקיפות בשמירה על הערכים הדמוקרטיים. 3 פרקים, שידור שבועי. ישראל 2023. בימוי: הילה מדליה, עמוס רוברטס. הפקה: מדליה הפקות
  • גלאפגוס  Galapagos: Hopes For The Future: דיוקן יפיפה של איי גלאפגוס שבאוקיינוס השקט והתקווה הטמונה בטבע הבתולי והייחודי שלו ובבעלי החיים והמינים יוצאי הדופן שאפשר למצוא רק שם. שני פרקים. למרות שאיי הגלאפגוס מאוימים, כמו שאר העולם, משינויי אקלים, אנו זוכים לראות את הצד האחר של המטבע: כזה שבו בני האדם מבינים ומכבדים טוב יותר את המשמעות של בעלי החיים והסביבה. אנו נחשפים אל סיפורם מלא התקווה של חוקרים נלהבים המחויבים להגן ולשמר את המערכת האקולוגית המיוחדת, אך השברירית, הזו. הולנד 2019
  • ניו יורק: נפילתה ועלייתה של עיר Gotham – the Fall and Rise of New York: שקיעתה של ניו יורק משנות ה-60 עד שנות ה-90, הפיכתה למוקד פשיעה, זנות וסמים עם תושבים מפוחדים שבורחים מהעיר, ואת המהפך שחל, בייחוד בתקופת כהונתו של רודולף ג'וליאני בין השנים 1994-2001. ג'וליאני ניקה את העיר מפשיעה, צחצח את רחובותיה והפך את התושבים הרבים שנסמכו על קצבאות לתושבים עובדים. בסרט מתראיינים ראשי עירייה, עובדי עירייה ועיתונאים מניו יורק.
  • לא רוצה ילדים!  My So Called Selfish Life : הבמאית תרז שכטר, "אל-הורית", "חופשיה מילדים", "נטולת ילדים", יוצאת לחקור את התופעה השנויה במחלוקת של נשים שבוחרות במודע לוותר על הולדת ילדים ופוגשת נשים שהגיעו להחלטה הזאת ונאלצות להתמודד עם ביקורת חברתית ולעתים גם עם פגיעה בזכותן על גופן, אבל לא מוותרות על זכותן להגדיר איך הן רוצות לראות את חייהן.
  • ז'אן-קלוד ואן דאם VAN DAMM: SPLIT PERSONALITY: זה לא משנה אם אתם מחבבים אותו או לא, בין אם הוא מעורר בכם הערצה, תמיהה או גיחוך, חייו של ז'אן קלוד ואן דאם הם הרפתקה אחת גדולה. זהו המסע שלו מבלגיה להוליווד.  בשנת 1988, אדם אלמוני בשם ז'אן קלוד ואן דאם הפך לסלבריטאי עולמי בזכות תפקיד ראשי בסרט אומנויות לחימה דל תקציב שהיה צריך לצאת רק ב-DVD, ולבסוף הפך לשובר קופות. זו הייתה תחילתה של עלייה מטאורית עבור ואן דאם שהגיע ללוס אנג'לס רק שש שנים קודם לכן, בלי כסף או קשרים אבל עם המון נחישות ולא מעט כישלונות הפך בהמשך לאחד משחקני סרטי הפעולה הרווחיים ביותר בהוליווד במשך יותר מעשור. לאחר נפילה בסוף שנות ה-90 והתאוששות הוא לא עצר תוך שהוא משתתף בסרטי אקשן, דרמות ופארודיות, מה שהפך אותו לאחד השחקנים האהובים ביותר בקולנוע.
  • מה עובר על קניה וסט THE TROUBLE WITH KANYE: העיתונאי הבריטי עטור הפרסים, מובין אזהאר, חוקר את אחד הסיפורים המרתקים בעולם המוסיקה: איך הפך קניה ווסט מאחד האמנים האהובים ביותר בדורו, לאחד המגונים והמושמצים. זהו מסע חייו של קניה ווסט. בריטניה 2023
  • ויטני יוסטון ובובי קריסטינה   Whitney Houston & Bobbi Kristina: Didn't We Almost Have It All: סיפור מותן של האם והבת, ויטני יוסטון ובובי קריסטינה אשר שתיהן מתו באותו האופן באמבט, ללא הסבר ודאי, ולאחר שחיי שתיהן נשלטו בידי אנשים אחרים והן שקעו בהתמכרויות לסמים.
  • אצן RUNNER: סיפורו של גואור מריאל, רץ מרתון פליט מדרום סודאן שנאבק כל חייו, קודם לבדו כילד בסודאן, אחר כך במחנה פליטים, כפליט בארה"ב, שם החל לרוץ, ואחר כך נאבק כדי לייצג את מדינתו הצעירה באולימפיאדה.
  • ליסה מארי פרסלי, טרגדיה אינסופית     TMZ Investigates: Lisa Marie Presley: Unending Tragedy: חייה של ליסה מארי פרסלי, בתו היחידה של אלביס פרסלי אשר מתה במפתיע בגיל 54. הטרגדיות הרבות שפקדו את חייה, הסכסוכים המשפחתיים וההתמכרות לתרופות ואלכוהול.
  • שומרות הסף: קראו להן "הזונות של ערפאת", התקשורת התעלמה מהן, ועדיין- הן המשיכו בפעילותן. יום אחרי יום, שנה אחרי שנה. זהו חשבון נפש של נשות מחסום watch שיצאו במשך 20 שנה למחסומים המפרידים בין ישראל לשטחי הרשות הפלסטינית כדי להגן על זכויות הפלסטינים ולשפר את היחס כלפיהם מצד החיילים בשטח. הן יצאו לשטח מתוך תקווה נואשת שנוכחותן תמנע הפרת זכויות אדם ותותיר אצל הפלסטינים תחושה שבצד השני יש מי שמוכן להושיט להם יד לשלום ולהקל על חייהם עד שיסתיים מצב הכיבוש שבו הם נתונים. האם הצליחו בכך? הנשים, שרובן כבר חצו את גיל 80, ממשיכות בפעילות עד היום. בסרט חומרי גלם שטרם נחשפו, הצולמו בשנים 2002–2012 בידי מתנדבות הארגון. ישראל 2023

פינוקיו שמי

עיבוד חדש לאגדה המפורסמת על ילד העץ שרוצה להפוך מבובה לילד אמיתי:  פינוקיו הצעיר עוזב את בית המלאכה בניגוד לדעתו של יוצרו ג'פטו. מלווה בסוסו וחברו הטוב ביותר טיבלט,  פינוקיו מצטרף לקרקס הנודד. מנהל הקרקס, אשר רוצה להציג את הבובה המדברת שנפלה לחיקו כאטרקציה מרכזית בקרקס, ינסה למנוע מפינוקיו להגשים את חלומו להפוך לילד אמיתי. בדיבוב לעברית , 94 דקות. הפצה טוליפ אנטרטיינמנט ישראל. בבתי הקולנוע

היוצר The Creator

היוצר' הוא מותחן מדע בדיוני מלא אקשן מאת התסריטאי והבמאי גארת אדוארדס ('רוג אחת: סיפור מלחמת הכוכבים', 'גודזילה'). הסרט מתרחש במלחמה עתידית בין הגזע האנושי וכוחות בינה מלאכותית. ג'ושוע (וושינגטון), סוכן לשעבר בכוחות המיוחדים אשר עדיין אבל על מות אשתו (צ'אן), מגויס כדי לצוד ולהרוג את היוצר, הארכיטקט החמקמק של הבינה המלאכותית המתקדמת שפיתח נשק מסתורי לסיום המלחמה…והגזע האנושי כולו. ג'ושוע והצוות שלו המורכב מלוחמי עלית יוצאים למסע אל מעבר לקווי האויב ולעומק לב ליבו האפל של הטריטוריה בשליטת האינטליגנציה המלאכותית…רק כדי לגלות שהנשק להשמדה המונית הוא בעצם אינטלגנציה מלאכותית בצורה של ילדה (ווילס).

ארה"ב, 2023. אורך הסרט: 133 דקות. במאי: גארת אדוארדס. שחקנים: ג'ון דיוויד וושינגטון, ג'מה צ'אן, קן ואטאנבה, מדלן יונה ווילס ואליסון ג'ני. הסרט מופץ ע"י פורום פילם ודיסני ישראל ובבתי הקולנוע.

חיי אהבה של קוג'י פוקאדה LOVE LIFE BY KOJI FUKADA

טאיקו מתגוררת עם בנה בן ה-6 מנישואיה הראשונים ובן זוגה החדש ג'ירו, בתוך סביבה תומכת ומחבקת – למעט הוריו של ג'ירו שמתקשים לקבלם לחיק המשפחה. כאשר המשפחה הצעירה עוברת אירוע מטלטל ומשנה חיים, משקעי העבר של שני ההורים צפים אל פני הקרקע, וכך גם בעלה לשעבר של טאיקו – פארק – אותו לא ראתה שנים. פארק, בחור ממוצא קוריאני הסובל מחירשות ונטש את משפחתו הצעירה בסמוך ללידה, מופיע לפתע מחדש בחייה של טאיקו. האם באמצעות הטיפול בבעלה לשעבר, טאיקו תצליח למצוא נחמה וגאולה בחיים?

הבמאי קוג'י פוקאדה, שזכה בעבר בפסטיבל קאן על סרטו "הרמוניום", מעמיד כמנהגו תא משפחתי במבחן קודר ומצליח לגלות הבנה לחולשות והמגרעות של דמויותיו. הבחירה הרשמית פסטיבל הסרטים בונציה 2022. תסריט ובימוי: קייג'י פוקאוה. משתתפים – טאיקו: פומינו קימורה | ג'ירו: קנטו נגאיאמה | פארק: אטום סונדה | יאמאזקי:  הירונה ימאזקי. יפן, 2022, 123 דקות | יפנית | תרגום לעברית ואנגלית. החל מ- 5 אוקטובר, סינמטק תל אביב ובכל רחבי הארץ.

מגרש השדים המאמינים The Exorcist: Believer

50 שנה אחרי יציאתו של סרט האימה המפחיד ביותר בהיסטוריה "מגרש השדים", הסרט שלמעשה המציא את הז'אנר כולו, מגיע השנה המשך רשמי חדש מאולפן האימה המצליח והפורה ביותר "בלומהאוס" (בלאק-פון, האלווין, תברח).

מאז מותה של אשתו לפני 12 שנים, ויקטור פילדינג גידל את בתם, אנג'לה לבדו. אבל כאשר אנג'לה וחברתה קתרין, נעלמות ביער ושבות שלושה ימים לאחר מכן ללא זיכרון ממה שקרה להן – מתחילה שרשרת אירועים שתאלץ את ויקטור להתעמת עם הרוע הגדול מכולם וביאושו לחפש את האדם היחיד בחיים שנתקל בדיבוק שכזה: כריס מקניל.

זוכת האוסקר אלן בורסטין חוזרת לתפקידה האיקוני בתור כריס מקניל, שבקושי התאוששה מהזוועות שקרו לה ולבתה ריגן חמישה עשורים קודם לכן. ארה"ב 2023 , 111 דקות. טוליפ אנטרטיינמנט ישראל בהפצה עולמית של חברת Universal Pictures©

בחירתו של אלון גרבוז עד 7.10

סינמטק תל אביב מציין 50 שנה מאז פתח לראשונה את שעריו והיה לסינמטק הראשון בישראל והפך להיות מוסד תרבותי שפועל לקידום הקולנוע ולאהבת הקולנוע האמנותי.

אלון גרבוז היה מנהלו של הסינמטק במשך 40 שנה, מיום הקמתו. לרגל חגיגות ה – 50, ביקשה הנהלת הסינמטק מגרבוז לאצור רשימה של עשרה סרטים שיוקרנו תחת הכותרת "הרשימה של גרבוז". הסרטים שנבחרו אינם הסרטים הטובים ביותר בתולדות הקולנוע, אלא סרטים בעלי ערך סנטימנטלי לגרבוז ובהם שזורים סיפורים ואנקדוטות ממהלך חיי ומההיסטוריה של הסינמטק. לכל סרט הסיפור שלו. חלק מהסיבות לבחירת הסרטים והסיפורים המשעשעים מאחוריהם רשומות בתקצירים ואת חלקם הוא יספר בהקרנות בהן יהיה נוכח.

אלון גרבוז: "אחת לעשור ערך המגזין Sight & Sound משאל בקרב מבקרי קולנוע, מפיצים ומנהלי מוסדות קולנועיים לדירוג הסרטים הטובים ביותר בתולדות הקולנוע. הייתה לי הזכות להשתתף מספר פעמים במשאל זה. מידי שנה, החל מ-1985 ועד 1996, קיים הוותיקן משאל בין עורכי ומפיקי כתבי עת לקולנוע באירופה, לדירוג הסרטים הטובים ביותר בתולדות הקולנוע. גם כאן, לשמחתי, הייתה לי, יחד עם עדנה פיינרו, עורכת כתב העת 'סינמטק', הזכות להשתתף בכנסים בני יומיים ברומא (עם כל המשתמע מכך…), בהם בחרנו את הסרטים הטובים ביותר.

כשפנו אלי מהנהלת הסינמטק, דינה, דנה ופיני, בהצעה לבחור עשרה סרטים לרגל חמישים שנה לסינמטק, נעניתי בשמחה. היה לי ברור שזה לא יהיה בנוסח הסרטים הטובים ביותר בתולדות הקולנוע. בתחילה חשבתי לבחור סרטים שראיתי ולא הוקרנו אף פעם בסינמטק. זה התברר כמשימה בלתי אפשרית להפעם. לחגיגות המאה – אולי. לכן, איפוא, בחרתי סרטים שונים ששזורים במהלך חיי ובהיסטוריה של הסינמטק. לכל סרט הסיפור שלו. את הסיפורים אפרסם בתקצירים של כל סרט בנפרד.  בחלק מן ההקרנות גם אהיה נוכח ואספר את הסיפורים המשעשעים הכרוכים בהקרנת הסרטים. רק אחד מהסרטים המוקרנים בתוכנית זו, הקונפורמיסט, הצליח להיכנס לרשימת הסרטים הטובים ביותר בתולדות הקולנוע. אני מקווה שמי שיבוא לצפות בסרטים ייהנה מהם לפחות כמו שאני נהניתי לבחור אותם". לרכישה וצפייה בפרטים: בחירתו של אלון גרבוז. הסרטים שיוקרנו והסיבות לבחירתם:

  • ג'וני גיטאר | Johnny Guitar – ארה"ב / 1954 / אורך: 110 דקות, שפה: אנגלית, תרגום לעברית. בימוי: ניקולס ריי. שחקנים: ג'ואן קרופורד, סטרלינג היידן, מרסדס מקמברידג'. מערבון פמיניסטי של ניקולס ריי על בעלת מסבאה טרייה, יריבותה עם אמה שמתגוררת בעיירה סמוכה, וג'וני גיטאר, אקדוחן מסתורי שיפתור לכולם את הבעיות. הבמאי ניקולס ריי הפך את הקודים של המערבון ויצר את אחד המערבונים המקוריים אי פעם. הקרנה חד פעמית. דברי הקדמה אלון גרבוז. אלון גרבוז: מאחר ואציג את הסרט הזה, אני מפנה את תשומת לבכם לשיר המלווה את הסרט. שהזמרת פגי לי כתבה ושרה בהמשך. 3 באוקטובר בשעה 18:00
  • הירונימוס מרקין | Can Heironymus Merkin Ever Forget Mercy Humppe and Find True Happiness? – בריטניה / 1969 / אורך: 107 דקות. שפה: אנגלית, תרגום לעברית. בימוי: אנטוני ניולי, ריצ'רד וויליאמס. שחקנים: אנטוני ניולי, ג'ואן קולינס, קוני קרסקי, מילטון ברל. הירונימוס מרקין (אנטוני ניולי) ציין לא מזמן את יום הולדתו הארבעים, והוא בעיצומה של יצירת סרט שמפרט את תולדות חייו. מרקין הצעיר מוצג בסרט כמריונטה שנשלטת על ידי בובנאי בלתי נראה, ומובל הרחק מתמימות הנעורים אל זרועותיה של אישה אחת אחרי השנייה בעידודו של גודטיים אדי פילת' (מילטון ברל). תחת הדרכתו של פילת', מרקין הופך בהתמדה לרודף שמלות שמרוכז רק בעצמו, זאת מלבד הכמיהה שהוא חש לאהבתו האחת האבודה, מרסי האמפ (קוני קרסקי). כאשר המפיקים של סיפור חייו מאיצים בו למצוא סוף לסיפור, מרקין מוכרח להביט לאחור ולהחליט מה, אם בכלל, הוא למד מחוויותיו. הקרנה חד פעמית. דברי הקדמה אלון גרבוז. אלון גרבוז: הסרט הוקרן בסינמטק בעבר מספר פעמים. כל ההקרנות היו מלאות. בהקרנות המסחריות הסרט נכשל. בכל פעם שאני רואה את הסרט אני מתמוגג… גם מהשטויות. 4 באוקטובר מרקין בשעה 21:00
  • ליצן החצר | The Court Jester – ארה"ב / 1955 / אורך: 101 דקות. שפה: אנגלית, תרגום לעברית. בימוי: מלווין פרנק, נורמן פנמה. שחקנים: דני קיי, גליניס ג'ונס, אנג'לה לנסבורי, ססיל פארקר. יורש כס המלכות של מלך אנגליה, התינוק הקטן עם כתם הלידה הסגול, נחטף על ידי המלך המרושע רודריק הראשון. רק "השועל השחור" יכול להחזיר את המלך האמיתי לכס המלכות – וכל מה שהוא צריך זה את המפתח של המלך למנהרה סודית. ובזמן שהוא מנסה לגנוב את המפתח, מישהו צריך להחליף למלך חיתולים. המשימה נופלת על הוברט הוקינס (דני קיי), החבר העדין ביותר במחתרת השועלים. סגנית מפקד הכנופיה, המשרתת ג'ין, שומרת על הוקינס ועל התינוק בזמן שהשלושה מטיילים בדרכים. כשהם פוגשים בדרך את ליצן החצר החדש של המלך, הם חושבים על תוכנית נועזת להחלפת הליצן על ידי הוקינס כדי שיהפוך למקורב בחצר המלך ויגנוב את המפתח. כך, הוקינס הצנוע הופך לג'אקומו: מלך הליצנים והליצן של המלך. אולם, הדברים מתחילים לאבד שליטה כאשר בתו של המלך מתאהבת בג'אקומו, המלך מתאהב בג'ין סגנית "השועלים", אנשים שרים באקראי את מה שאמור להיאמר בחדרי חדרים ומכשפה עם לחשים יעילים מאוד (וגלולות רעל) מתחילה להפריע.
    אלון גרבוז: בילדותי ראיתי את כל סרטי דני קיי. הסרט שראיתי יותר מכולם "ליצן החצר". ממליץ לכל המשפחה. 5 באוקטובר בשעה 18:00
  • תאווה לחיים | Lust for Life – ארה"ב / 1956 / אורך: 122 דקות. שפה: אנגלית, תרגום לעברית. בימוי: וינסנט מינלי, ג'ורג' קיוקור. שחקנים: קירק דאגלס, אנתוני קווין, ג'יימס דונלד. וינסנט מינלי מביא את סיפור חייו של אחד מגדולי האמנות המודרנית, וינסנט ואן גוך, שנע בין גאוניות לטירוף, חי חיי דלות ובדידות, שנחמתו היחידה הייתה דאגתו הנאמנה של אחיו תיאו. מינלי בחר לצלם בלוקיישנים אותנטיים מחייו של הצייר, ואפילו צבע שדה שלם בספריי כדי להגיע לצבעוניות החזקה המאפיינת את ציוריו של ואן גוך, ולמעשה גם את הקולנוע שהוא בעצמו ייצר. קולנוע של הזדהות? לפחות בתחום האסתטי. קירק דאגלס האהוב על הבמאי, זכה בגלובוס הזהב על התפקיד הראשי, ואנטוני קווין, המגלם את דמותו של פול גוגן, האמן היחיד שהעריך עד מאוד את עבודותיו של עמיתו העני, זכה בפרס האוסקר לתפקיד משנה. אלון גרבוז: את רוב הסרטים בילדותי ראיתי עם אמא שלי וסבתא שלי. אמא שלי תרגמה לסבתא שלי באידיש ולי הסבירה בעברית. מה שנחרט בזיכרוני – אובדן האוזן של ואן גוך. 5 באוקטובר בשעה 20:30
  • אלכסנדר המאושר |  Very Happy Alexander- צרפת / 1968 / אורך: 95 דקות. שפה: צרפתית, תרגום לעברית. בימוי: איב רובר. שחקנים: פיליפ נוארה, פרנסואז בריון, מרלן ז'ובר. אלכסנדר (פיליפ נוארה) הוא איכר בכפר צרפתי שגר עם אשתו אריאן (פרנסואז בריון) והוריה. אלכסנדר עובד במשק המשפחה מבוקר עד ערב תחת פיקוחה הצמוד של אשתו. מדי בוקר היא כותבת את רשימת המטלות שלו על לוח בסלון ביתם ועוקבת אחריו גם בשלט רחוק בעזרת מכשיר קשר כשהיא יושבת בבית ב"חדר המצב" עם הוריה. יום אחד אריאן והוריה נהרגים בתאונת דרכים. אלכסנדר מוחק מהלוח את כל רשימת המטלות ובמקומן כותב "לישון, לישון, לישון", מגרש את האווזים, הארנבות והפרה ונכנס למיטה לתקופה בלתי מוגבלת. בטלנותו מעוררת את זעם אנשי הכפר, הרואים בו השפעה רעה. הם יוצאים למאבק נחוש לגרום לאלכסנדר (הנחוש לא פחות) לצאת סופסוף מהמיטה. מי ינצח?
    אלון גרבוז: מסיימים את התכנית של הסרטים שבחרתי בסרט בכיכובו של פיליפ נוארה המצוין. שיר הלל לבטלה. אלכסנדר המאושר ידע כיצד לחיות….7 באוקטובר בשעה 18:00

דיסני+ עם תכנים חדשים אוקטובר 2023

  • לוקי, עונה שנייה | 6 באוקטובר | LOKI S2 – סדרה מקורית, פרק חדש בכל שבוע. העונה השנייה של לוקי מבית אולפני מארוול מתחילה לאחר פרק סיום העונה המטלטל, כאשר לוקי מוצא את עצמו בקרב על נשמתה של ה TVA (רמ"ז: רשות למשתנים בזמן). יחד עם מוביוס, ציידת בי-15 וצוות של דמויות חדשות וחוזרות, לוקי מנווט במולטיוורס ההולך ומתרחב שנהיה מסוכן יותר ויותר בחיפוש אחר סילבי, השופטת רנסלייר, גברת דקות והאמת על מה המשמעות להיות בעל רצון חופשי ומטרה נשגבת.
  • ברוכים הבאים לרקסהאם, עונה שנייה | 11 באוקטובר  | Welcome to Wrexham S2 – סדרה מקורית, פרק חדש בכל שבוע

https://www.youtube.com/watch?v=yuiXCWk_TwQ

רוב מק'להני (פילדלפיה זורחת) וריאן ריינולדס (דדפול) עסוקים בניהול מועדון הכדורגל המקצועי השלישי הכי ותיק בעולם. הסדרה התיעודית עוקבת אחר החלומות והחששות של רקסהאם, עיירת פועלים בצפון ויילס שבבריטניה, בעוד שני כוכבים מהוליווד מנווטים את עתיד הקבוצה הוותיקה. בשנת 2020 חברו רוב וריאן לקניית קבוצת הרד דרגונס מהדרג החמישי בתקווה להפוך את המועדון לסיפור של קבוצת אנדרדוג שתזכה לתמיכה מכל רחבי העולם. העולם שם לב לקבוצה, והשינויים בעיצומם. לאחר הדחה כואבת במהלך משחקי הפלייאוף, העונה השנייה ממשיכה לעקוב אחר המועדון בעודו נאבק להעפיל מהליגה הלאומית אל ליגת הכדורגל האנגלית. הסגל המקודש למטרה והאוהדים הנלהבים עדיין חולמים להשיב לקבוצה ולעיירה את הכבוד האבוד תוך כדי התמודדות עם האתגרים החדשים שהתהילה הביאה לקהילה הקטנה. מהוליווד לוויילס, מהמגרש לחדר התלבושות, מהמשרד הראשי לפאב, הסדרה עוקבת אחר הנהגתם של רוב ושל ריאן ואחר הגורלות של הקבוצה ושל העיירה, הקשורים זה לזה באופן הדוק, בתקופה של עשיית היסטוריה. הסדרה מופקת על ידי Boardwalk Pictures.

  • קולין רוני: וואגאתה הסיפור האמיתי |  COLEEN ROONEY: THE REAL WAGATHA STORY – סדרה מקורית בת שלושה פרקים, כל הפרקים עולים יחד. הייתה זו שערוריית מדיה החברתית שסקרנה את הציבור והביאה למשפט דיבה. הסטוריז של הסלבריטאית הבריטית קולין רוני בחשבון האינסטגרם הפרטי שלה עליה ועל משפחתה נמכרו לצהובון ללא ידיעתה, אבל קולין הייתה מוכנה לעשות הכול כדי למצוא את המדליף.
  • צמרמורת | 13 באוקטובר | GOOSEBUMPS – סדרה מקורית, כל הפרקים עולים יחד

https://www.youtube.com/watch?v=sIiUwbBxZo8

בהשראת סדרת רבי המכר העולמית של ר.ל. סטיין, "צמרמורת" עוקב אחר קבוצה של חמישה תיכוניסטים כשהם יוצאים למסע אפל ומפותל לחקור את מותו הטרגי שלושה עשורים קודם לכן של נער בשם הרולד בידל – תוך חשיפת סודות אפלים מעברם של הוריהם.

  • טירה רדופה | 4 באוקטובר | HAUNTED MANSION – סרט מקורי

בהרפתקה המפחידה והמהנה הזו בהשראת אטרקציית פארקי השעשועים הקלאסיים, רופאה ובנה בן התשע, המחפשים להתחיל חיים חדשים, עוברים לטירה בניו אורלינס שבאופן מוזר מחירה היה סביר, רק כדי לגלות שהמקום הוא לא מה שהם חשבו. נואשים לעזרה, הם מגייסים צוות מגוון של "מומחים רוחניים" כדי לעזור לסלק מביתם פולשים על-טבעיים, כולל כומר, מדען אלמן שהפך למומחה כושל לעל-טבעיות, מדיום מהרובע הצרפתי, ופרופסור מוזר.

  • משפחת סימפסון, עונה 34 | 11 באוקטובר | The Simpsons S34 – כל הפרקים עולים יחד. משפחת סימפסון, התפוצצה אל תוך התרבות הפופולרית ב-1989 ונשארה כאחת מתוכניות הבידור פורצות הדרך והחדשניות ביותר ברחבי העולם. הומר, מארג', בארט, ליסה ומגי הם אייקוני טלוויזיה הניתנים לזיהוי מיידי. בבכורה, הומר נואש להוכיח שהוא לא טיפש ויוצא לפתור את המקרה של הצב שנעלם מגן החיות. עונה 34 תכלול גם מנה כפולה של פרקי "בית העץ של האימה", המציינת את הפעם הראשונה בתולדות התוכנית שהיו שני פרקים של "ביץ העץ" בליל כל הקדושים אחד. אחד משני פרקי "בית העץ של האימה" בסתיו הקרוב יהיה פרודיה באורך מלא על "זה", כאשר קראסטי הליצן מגלם את פניוויז, דמות הליצן המרושעת.
  • אמא יקרה | 4 באוקטובר | FX’S DEAR MAMA – סדרה מקורית, כל הפרקים עולים יחד. הסדרה "אמא יקרה" בת חמשת החלקים קוראת תיגר על מוסכמות ההגשה המסורתית של סיפורים תיעודיים וזאת כדי לשתף אותנו בסאגה מאירת עיניים על אם ובנה – אפני וטופאק שאקור. אפני שאקור הייתה מהפכנית, אינטלקטואלית וייצגה את קולם של ההמונים. היא הפכה ליקירת הפמיניסטיות בשנות ה-70 בזכות היותה אישה מנהיגה בתנועת הפנתרים השחורים המאצ'ואיסטית. טופאק היה ראפר ומשורר, פילוסוף בעל חזון פוליטי שהפך לאחד מאמני הראפ הגדולים בכל הזמנים. סיפורם מתעד את האפשרויות ואת הסתירות שבארצות הברית, החל מתקופה של להט מהפכני ועד לעשור הראוותני ביותר בתרבות ההיפ הופ.
  • הבוגימן | 11 באוקטובר | The Boogeyman

"הבוגימן" הוא מותחן אימה מצמרר של הסופר המצליח סטיבן קינג. סיידי הרפר התיכוניסטית ואחותה הצעירה סויר, אשר נותרו שבורות לב לאחר מות אימן, אינן זוכות לתמיכה מצד אביהן וויל, פסיכולוג אשר עסוק בהתמודדות עם כאבו האישי. כשמטופל במצוקה מופיע לפתע בביתם כדי לבקש עזרה, הוא מותיר אחריו ישות על-טבעית האורבת למשפחות וניזונה מהסבל של קורבנותיה.

  • נספח | 18 באוקטובר | Appendage

לאחר שהאנה מגיעה לנקודה שבירה, מחשבותיה הפרטיות קורמות עור וגידים והופכות ליצור מפלצתי שמאיים להרוס את חייה.

נוסטלגיה של מאריו מארטונה Nostalgia by Mario Martome

פליצ'ה שב לנפולי אחרי 40 שנה כדי לבלות זמן עם אימו ולהתעמת עם זיכרונותיו. פליצ'ה, שבקושי זוכר את האיטלקית שלו, משוטט בעיר ומגלה מחדש את הפינות החבויות, הקודים הלא כתובים וזכרונות העבר.

סרטו של הבמאי האיטלקי הנודע מריו מרטונה לוקח אותנו אל הקרביים האפלים של נאפולי, עיר הולדתו. שם, בין העוני, האלימות, הבניינים הבארוקיים והכנסיות המרהיבות, הוא פורש סרט מלא אווירה, מצולם להפליא וצובט לב על חרטה, המעוגן במשחק נפלא של פיירפרנצ'סקו פאבינו.

הבחירה הרשמית פסטיבל קאן 2022 | זוכה שלושה פרסי איגוד המבקרים האיטלקיים לבמאי, לשחקן ראשי ולשחקן משנה | זוכה ארבעה פרסים בפסטיבל מדיטרנה בהם גם לשחקן הראשי | מועמד לפרס שחקן השנה בתחרות הקולנוע האירופאי.

בימוי: מאריו מרטונה Mario Martone, על פי ספרו של ארמנו ראה. שחקנים – פליצ'ה לאסקו: פיירפרנצ'סקו פאבינו | דון לואיג'י רגה: פרנצ'סקו די לבה | אורסט ספאסיאנו: תומאסו ראגנו | תרז ראגנו: אורורה קווטרוקי. איטליה/ צרפת 2022, איטלקית תרגום לעברית ואנגלית 118 דקות. החל מ- 5 באוקטובר בסינמטק תל אביב וברחבי הארץ.

HOT עם בכורות החודש בערוצי הסרטים

  • פעמיים ריטה – Mack and Rita (ארה"ב, 2022 ) בכורה. סופרת בת שלושים נוסעת לסוף שבוע פרוע בפאלם ספרינגס עם חברות. למרבה ההפתעה, בוקר אחד היא מתעוררת ומגלה שהפכה באורח קסם לעצמה אבל בת שבעים. משחק: דיאן קיטון, אליזבת' לייל, טיילור פייג', דסטין מיליגן בימוי: קייטי אסלטון. 03.10 שלישי בשעה 22:00, HOT Cinema 3.
  • משוגעות על בריידי – Eighty for Brady (ארה"ב, 2023 ) בכורה. ארבע חברות הכי טובות יוצאות להגשים את חלומן להגיע לסופרבול של 2017 ולפגוש את הגיבור שלהן – טום בריידי. משחק: ג'יין פונדה, סאלי פילד, לילי טומלין, ריטה מורנו, טום בריידי בימוי: קייל מרווין. 04.10 רביעי בשעה 22:00, 3 HOT Cinema.
  • השדרן – On the Line (ארה"ב, 2022 ) בכורה. שדרן רדיו מקבל שיחה ממאזין אנונימי שמאיים להרוג את משפחתו. כדי להציל את אהוביו, הוא נאלץ לשחק משחק מסוכן שבמהלכו הוא חייב לגלות את זהותו של המאיים. משחק: מל גיבסון, קווין דילון, וויליאם מוסלי בימוי: רומולד בולנג'ר. 05.10 חמישי בשעה 22:00, 2 HOT Cinema.
  • מאסטרו – Maestro (צרפת, 2022 ) בכורה. פרנסואה הוא מנצח ותיק ומוערך בשלהי הקריירה שלו. דניס, בנו, בדיוק זכה בעוד פרס מוסיקה קלאסית יוקרתי. מערכת היחסים ביניהם מסתבכת לאחר בלבול בהזמנה לנצח במוסד איטלקי יוקרתי. משחק: איוון אטאל, פייר ארדיטי, מיו-מיו בימוי: ברונו שיש. 05.10 חמישי בשעה 22:00, HOT Cinema 4 .
  • בבילון – Babylon (ארה"ב, 2022 ) בכורה. סיפורם של כוכב סרטים אילמים, שחקנית מתחילה ומפיק סרטים צעיר שנאבקים על מקומם בתעשיית הקולנוע הנהנתנית בהוליווד של שנות ה-20, תעשייה שהולכת ומשתנה לנגד עיניהם. משחק: בראד פיט, מרגו רובי ודייגו קאלבה בימוי דמיאן צ'אזל. 06.10 שישי בשעה 22:00, HOT Cinema 1.
  •  מבוכים ודרקונים: כבוד בין גנבים – Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (ארה"ב, 2023 ) בכורה. גנב מקסים וחבורה של הרפתקנים יוצאים להשיב חפץ עתיק שאבד, אך העניינים משתבשים כשהם מסתבכים עם האנשים הלא נכונים. משחק: כריס פיין, מישל רודריגז, יו גרנט בימוי: ג'ון פרנסיס דיילי, ג'ונתן גולדסטיין. 07.10 שבת בשעה 22:00, HOT Cinema 2  .
  • עכביש קדוש – Holy Spider (דנמרק, 2022 ) בכורה. עיתונאית יוצאת לחקור רוצח סדרתי שהורג עובדות מין בעיר משהד באיראן, מתוך אמונה שהוא "מנקה" את העיר מחטאים. משחק: זאר אמיר איברהימי, מחדי באג'סטני, אראש אשטיאני בימוי: עלי עבאסי. 12.10 חמישי בשעה 22:00, HOT Cinema 4.
  • מייגן – M3gan (ארה"ב, 2022 ) בכורה. מהנדסת רובוטיקה בחברת צעצועים בונה אנדרואיד בדמות ילדה בשם מייגן, שתעזור לה לטפל באחייניתה היתומה. עד מהרה, העניינים משתבשים ומייגן יוצאת משליטה. משחק: אליסון ויליאמס, ויולט מקגרו, איימי דונלד בימוי: ג'רארד ג'ונסטון. 13.10 שישי בשעה 22:00, HOT Cinema 2  .
  • שתי אהבות אמת –  One True Love (ארה"ב, 2023 ) בכורה. אמה מתמודדת עם בחירה בלתי אפשרית בין בעלה שנחשב למת במשך שנים וחזר במפתיע, לבין הארוס החדש שלה, עימו היא עומדת להתחתן. משחק: פיליפה סו, לוק ברייסי, סימו ליו בימוי: אנדי פיקמן. 13.10 שישי בשעה 22:00, HOT Cinema 4.
  • סיפור הפרברים – West Side Story (ארה"ב, 2021 ) בכורה. עיבוד למחזמר משנת 1957, שעוסק בסיפור אהבתם האסורה של מריה וטוני, על רקע היריבות בין שתי כנופיות ממוצא אתני שונה. משחק: רייצ'ל זגלר, אנסל אלגורט, אריאנה דה בוס, ריטה מורנו בימוי: סטיבן ספילברג. 14.10 שבת בשעה 22:00, HOT Cinema 1.
  • הדרך לחיים – Adam (ארה"ב, 2020 ) בכורה. מבוסס על סיפור אמיתי. לאדם היה הכל: קריירה, משפחה ואהבה חדשה. בדיוק אז, הוא עובר תאונת צלילה. אחות רוסיה וקשוחה מחליטה לקחת את השיקום שלו בידיים, ומראה לו שהחיים רק התחילו.
  • משחק: ארון פול, ג'ף דניאלס, לנה אולין בימוי: מייקל אופנדל. 14.10 שבת בשעה 22:00, HOT Cinema 4.
  • בלש ניו יורקי: המשימה האחרונה – Detective Knight: Independence (ארה"ב, 2023 ) בכורה. המשימה האחרונה של הבלש ג'יימס נייט במשמרת של יום העצמאות הופכת למרוץ נגד הזמן במטרה לעצור אדם המתחזה לשוטר. משחק: ברוס וויליס, ג'ק קילמר, ווילו שילדס בימוי: אדוארד דרייק. 20.10 שישי בשעה 22:00, HOT Cinema 2.
  • הג'ונגל של קואטי – Koati (מקסיקו, 2021 ) בכורה. שלושה גיבורים בלתי צפויים – חוטמן מלא חיים, פרפר חסר פחד, וצפרדע היפראקטיבית, יוצאים למסע לעצור נחשה מרשעת שמנסה להרוס את יער הגשם בו הם מתגוררים. קולות: קובי ליקורמן, אלונה אלכסנדר, יובל בינדר בימוי: רודריגו פרז קסטרו. 10.21 שבת בשעה 10:00, HOT Cinema Family.
  • קינגס מן: ההתחלה – The King's Man (בריטניה, 2021 ) בכורה. בתחילת המאה ה-20, מוקמת סוכנות הביון העצמאית הראשונה, הקינגסמן, במטרה לעצור קבוצה של רודנים ופושעים מלהצית מלחמה שתהרוג מיליונים. משחק: רייף פיינס, רייס אייפנס, ג'מה ארטרטון, האריס דיקינסון בימוי: מתיו ווהן. 10.21 שבת בשעה 22:00, HOT Cinema 2.
  • הבריחה מכלא 77- Prison 77 (ספרד, 2022 ) בכורה. מבוסס על אירועים אמיתיים. מנואל מובל לכלא, הוא ממתין למשפט בגין ביצוע מעילה שמעולם לא ביצע. יחד עם חברו לתא וחברים נוספים, הם מחליטים להתחיל לחפור מנהרה שתוביל אותם אל מחוץ לכלא. משחק: מיגל הראן, חאבייר גטיירז בימוי: אלברטו רודריגז. 10.26 חמישי בשעה 22:00, HOT Cinema 2.
  • תעלומת הבלונדינית שחורת העיניים – Marlowe (ארה"ב, 2022 ) בכורה. בקליפורניה של סוף שנות ה-30, מרלו, בלש חסר מזל, נשכר למצוא את מאהבה לשעבר של יורשת עצר זוהרת, ומוצא את עצמו מעורב בחקירה קטלנית. משחק: ליאם ניסן, דיאן קרוגר, ג'סיקה לאנג, דני יוסטון, אלן קאמינג בימוי: ניל ג'ורדן. 10.27 שישי בשעה 22:00, HOT Cinema 1.
  • הלוויתן – The Whale (ארה"ב, 2022 ) בכורה. צ'ארלי, מורה לאנגלית שסובל מעודף משקל מסכן חיים ומתבודד בביתו, מנסה לחדש את הקשר עם בתו המתבגרת לפני שיהיה מאוחר מדי. משחק: ברנדן פרייזר, סיידי סינק, הונג צ'או בימוי: דארן ארונופסקי. 10.28 שבת בשעה 22:00, HOT Cinema 1.

רדופים בוונציה A Haunting In Venice

'רדופים בוונציה' הוא מותחן המבוסס על הרומן "תעלומת הרצח במסיבה" מאת אגתה כריסטי, בבימויו ובכיכובו של זוכה האוסקר קנת' בראנה בתור הבלש המפורסם הרקול פוארו. הסרט מציג אנסמבל משחק מבריק המגלם צוות של דמויות בלתי נשכחות, הכולל את קייל אלן, קמיל קוטין, ג'יימי דורנן, טינה פיי, ג'וד היל, עלי חאן, אמה ליירד, קלי ריילי, ריקרדו סקמארציו ומישל יאו.

הסרט, שמתרחש בוונציה המפחידה שלאחר מלחמת העולם השנייה בליל כל הקדושים, הוא תעלומה מפחידה הכוללת את חזרתו של הבלש המהולל הרקול פוארו. כעת, כשהוא בדימוס וחי בגלות עצמית בעיר הזוהרת ביותר בעולם, פוארו משתתף בניגוד לרצונו בסיאנס בטירה רדופה. כאשר אחד האורחים נרצח, הבלש מגלה עולם מרושע של צללים וסודות.

בימוי: קנת' בראנה. שחקנים: קנת' בראנה, קייל אלן, קמיל קוטין, ג'יימי דורנן, טינה פיי, ג'וד היל, עלי חאן, אמה ליירד, קלי ריילי, ריקארדו סקמרצ'ו, מישל יאו

ארה"ב, 2023. אורך הסרט: 104 דקות. הפצה פורום פילם. בבתי הקולנוע.

אמנות ותערוכות

תל אביב עם אוהבים אמנות. עושים אמנות. חמישי- שבת, 19-21 באוקטובר 2023

"אוהבים אמנות. עושים אמנות." אירוע האמנות השנתי הגדול של עיריית תל אביב-יפו, יציג כמידי שנה את האמנות המובילה והמגוונת ביותר בתל אביב-יפו. במהלך שלושה ימים (19-21 באוקטובר), יתקיימו ויוצגו שלל פרוייקטים אמנותיים שרובם נוצרו במיוחד לאירוע של ״אוהבים ואוהבות אומנות. עושים ועושות אמנות.".

האירוע המרכזי השנה, ״עירוב שימושים״, שאוצרות טלי קיים והגר רבן, יתקיים ברחבי פארק החורשות. במקביל אליו יתקיימו פרויקטים חד-פעמיים וייחודיים ברחבת סוזן דלל, כיכר גבעון, במתחם התחייה 14, בחניוני גולדה ורוטשילד 1, ובשלושת ת"אי התרבות ברחבי העיר.

כמו בכל שנה, לצד האירועים הגדולים, מעל 100 אמנים ואמניות יפתחו את חללי היצירה שלהם לקהל הרחב, לצד 30 גלריות ו-5 מוזיאונים, שיהיו פתוחים בחלק מהזמן ללא תשלום ועם פעילויות מיוחדות לסופ"ש.

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו: "הריכוז האדיר והעושר של עשייה תרבותית בתל אביב-יפו הוא נכס בלתי רגיל ומשימה ערכית ולאומית ממדרגה ראשונה. הדברים באים לידי ביטוי בהכרעות יום-יומיות וקביעת סדרי עדיפות, כך גם ההחלטה שלנו להשקיע בתרבות ואומנות למעלה משישה אחוזים מהתקציב העירוני, והובלת מדיניות לעידוד ותמיכה באמנים עצמאיים הפועלים בעיר.אני מזמין את הציבור הרחב ליהנות יחד איתנו מאירועי אוהבים אמנות- שיאה של פעילות אמנותית ענפה שרוחשת בתל-אביב-יפו כל השנה, ופורחת במאות בתי סטודיו, בעשרות גלריות וחללי תצוגה, בשלל מוזיאונים ומרכזי תרבות ועכשיו יוצאת גם אל המרחב הציבורי".

התערוכה המרכזית של אירועי "אוהבים אמנות, עושים אמנות" תתקיים השנה בפארק החורשות – אחת הריאות הירוקות הגדולות של העיר עם עבר מרתק ועתיד מתחדש. התערוכה בשם 'עירוב שימושים'  –  מושג שלקוח מתחום התכנון העירוני, המתאר מרחבים עירוניים שמשלבים בתוכם פונקציות שונות כמו תרבות, חינוך, דיור, או מסחר. התערוכה תבחן את השימושים המתקיימים בפארק החורשות דרך הוויה רעיונית זו, על האזורים השונים בו כמו מגרש השעשועים, גינה קהילתית, מתחם הכנסייה הרוסית או הישיבה החילונית. במסגרת תערוכת החוצות שתתפרש על פני כל הפארק, יגיבו האמנים/ות המשתתפים/ות לנמצא במקום וייצרו מתוך חומרים היסטוריים ופיזיים שליקטו בשטח.

משתתפות ומשתתפים: אסתר כהן, אמיר תומשוב, אניעם דרעי, אריאן ליטמן, דוד פיין, דורית פלדמן, דיווי בראל וקרן זלץ, דניאל פלאי, דפנה שלום, הדס דוכן, הדר מיץ, הילה בן ארי, הילה עמרם, הינדה וייס, חנה אנושיק מנהיימר, טל גפני, יהודית סספורטס, יובל אצילי, ליאת דניאלי, לימור צרור, מאיה ז"ק, מיטל כץ מינרבו ואלון סריג, מילי ברזילאי, מעיין שחר, נוי עזורי, נטלי אילון ויפעת זיו, נעם ונקרט, סומא קעדאן, סיגלית לנדאו, עפרי כנעני, רוני לנדה, רועי מעין וארז מעין, רותי הלביץ כהן, שי אריק, שי-לי עוזיאל, שיראל הורוויץ, שירה ריימן, שני אביבי. בנוסף, יתקיימו עשרות פרויקטים מיוחדים ברחבי העיר, בת"אי התרבות, במרכזים קהילתיים ובבתי ספר, ביניהם:

בשנתיים האחרונות קמו בעיר שלושה מרכזים עירוניים חדשים תחת השם "ת"א תרבות" – המרכזים יוצרים יחד מערך של מרכזי מפגש, יצירה ופעולה בתוך הקהילות האמנותיות הפועלות בעיר. אלו הפעילויות שיתקיימו בכל שלושת תא"י התרבות:

  • ת"א תרבות קריית המלאכה| רחוב שביל המרץ 6 | שישי-שבת 10:00-17:00 – נקודות פתיחה | אמנים משתתפים: אורי דובדבני, עידית קופסקי, גיא ברנרד רייכמן. שלושה אמנים מציעים מסלולי שיטוט בקריית המלאכה הפותחים זוויות מבט חדשות על המציאות הקיימת של המתחם. המבקרים מוזמנים לגשת לת"א תרבות קריית המלאכה, לקבל מפה ולצאת לשיטוט בעקבות המפות בחיפוש אחרי נקודות בהן יוצבו עבודות אמנות חדשות ומקוריות בשלושה אופני תצוגה שונים המתאפשרים במרחב הציבורי.  סאבלט: אמנים מארחים | משתתפים: שי יחזקאלי עם אנסטסיה ניקולינה / מלי דה-קאלו עם תום פרסמן, ליטל מונדרר ואיתי כהן / מישל פלטניק עם ליטל רובינשטיין / נטליה זורבובה עם קטיה שצוקין. לסוף שבוע אחד, אמניות ואמנים מקריית המלאכה יפנו מעט מקום בחללי העבודה שלהם, כדי להציג אמניות ואמנים צעירים שהם מאמינים בהם. המבקרים יחשפו לקשר הבין-דורי שנוצר בין האמנים בתוך הסטודיו, הנפתח לקהל לעיתים נדירות.
  • ת"א תרבות המחוגה| רחוב המחוגה 13 |  שישי 20.10 בשעה 16:00 עד שבת בשעה 23:00 –  A524 | פנזין ב24 שעות. מפעל של 24 שעות ליצירת פנזינים: אמנים נבחרים ישקדו על הפקת פנזין בגודל A5  בן 24 עמודים ב24 שעות. ניתן לבוא במהלך סוף השבוע בכל שעות היום ובלילה, לעזור ולהסתכל, כל שעות האירוע ילוו במוזיקה ומשקאות. בשבת החל מ17:00 יושקו הפנזינים באירוע עם הופעות, מרץ׳ והרבה נייר.
  • ת"א תרבות דה וינצ'י| רחוב דה וינצ'י 12 | שישי ושבת, 11:00-15:00 – דה וינצ'י TV. במהלך סוף השבוע של יהפוך עצמו ת"א תרבות דה וינצ'י החדש לתחנת שידור פרפורמטיבית, והחדרים בו לאולפנים מאולתרים המזמינים את המבקרים לקחת חלק בלוח השידורים. פורמטים טלוויזיונים קלאסיים – תכנית אירוח, שעשועון, שעת כושר, תכנית בישול וערוץ מוזיקה ייפרסו בחדרי הבית, והמצלמות יכוונו על יוצרים עצמאיים במופעי משך המפרשים מחדש את המחשבה על טלוויזיה דרך כלים של תאטרון, פרפורמנס, בובנאות, תנועה, תאורה וסאונד, המזמינים את הקהל להשתתף בנקודת מבט אחרת על המדיה שאנחנו צורכים. חלק מן התכנים ישודרו לייב בעמודי המדיה של הת"א.

גלריות עירוניות:

  • גלריה תער | פלורנטין| בשבת ה21.10 החל מהשעה 18:00 נקיים פתיחה חגיגית גלריה עירונית חדשה אשר פועלת בגינת אלוף בצלות החדשה שבפלורנטין ובה תערוכות מתחלפות. חלון הראווה שלה פתוח לגינה ודרכו ניתן לצפות בתערוכות בכל שעות היממה. היא שמה לה ליעד להיות חלק משמעותי במערכת גדולה של קשר בין האמנות ובין המרחב שמחוץ לה. במהלך האירוע יוצגו פרויקטים אמנותיים ברחבי הגינה ויהיו דוכנים והופעות.
  • גלריה קו 16 | שיחה בארבע ידיים: אירוע נעילת תערוכה | המרכז הקהילתי נווה אליעזר| יום שישי 20.10, 10:00-14:00 – סדנה לקהל הרחב עם האמנים איתמר שמשוני וצח שיף מתוכנית "כתת אמן" בתערוכה "צילום חלל", בה מציגים חמישה אמנים מתוך תוכנית כתת אמן. העבודות בתערוכה מתחקות אחר ההשפעה של נוכחת האמנים בבתי הספר, מצילום של החצר ועד השפעה מטודית על דרכי פעולה בסטודיו. תוכנית "כתת אמן" הינה תוכנית פרי שיתוף פעולה של המחלקה לאמנויות ואגף לחינוך יסודי המעניקה סטודיו לאמניות ואמנים בבתי ספר ברחבי העיר

קירות חדשים בעיר:

  • קיר בעיר | בניין העירייה| החל בחמישי, בשעה 19:00 – השקת עבודה חדשה של האמן בצלאל בן חיים בפרויקט 'קיר בעיר'. אוצר: אבי לובין.

ציורי קיר חדשים בחניוני אחוזות החוף – חברת אחוזות החוף משיקה פרויקט חדש בו יוקדשו חלקים נרחבים מחללי החניונים ברחבי העיר ליצירות אמנות חדשות ומקוריות, ויזמנו מפגש של הקהל הרחב עם אמנות עכשווית, איכותית ומקומית. נחנוך את שני החניונים הראשונים בסדרה:

  • במסגרת שיתוף פעולה עם מוזיאון תל אביב לאמנות (אוצרת: טל לניר), ייחנך המקבץ "עיר תחתית": איורים בחניון גולדה, הבוחן את האופן בו האיור משמש תפקיד מרכזי בעולמנו, מתעלה מעל גבולות השפה כדי לתקשר רעיונות, תרבות, סיפורים ורגשות בדרך הנוגעת באופן אוניברסלי וללא מילים. אמנים משתתפים: אלעד אליקים, עובדיה בנישו, ענת ורשבסקי, עמית טריינין, טורקיה עבד אל חי, דוד פולונסקי, בתיה קולטון, ניב תשבי
  • בחניון ברוטשילד 1 (אוצרת: רוית הררי) ייחנך המקבץ "עיר קטנה ואנשים בה הרבה", ובו עבודות השואבות השראה ממיקום החניון: מתחת לקרקע רוויית ההיסטוריה שעליה נוסדה שכונת "אחוזת בית" – ראשיתה של העיר העברית תל אביב – ב-1909. האמן נחום גוטמן, שהרבה לתאר בכתביו ובציוריו את ימיה הראשונים ואת אופיה המתהווה של השכונה, תיאר את "תל אביב הקטנה" כעיר של תרבות ובילוי בטיילת החוף ובשדרות המוריקות הנבנות בה. הציורים בחניון מתייחסים כל אחד בדרכו לאופן שבו תוארה העיר ביצירתו של גוטמן. משתתפים: נטליה זורבובה, נטע ליבר שפר, אלון קדם, אולגה קונדינה.
  • השקת ציורי קיר | הדר יוסף 10 – השקה שכונתית חגיגית לציורי הקיר החדשים במרכז המסחרי של שכונת הדר יוסף. הציור הוא תוצר של פרויקט בשיתוף הקהילה של בית פרנקפורט והציירות יערה אורן ונעם ונקרט. יום שישי 20.10| 12:00-10:30 סדנת רישום-התבוננות בשכונה– מפגש ציור עם יערה אורן ונעם ונקרט (בהרשמה מראש דרך אתר העירייה).12:00  שיח עם האמניות והשקה חגיגית בשיתוף העסקים המקומיים, הכניסה חופשית.

אירועים מיוחדים:

  • כיכר ביאליק, בתי התרבות של העיר, רחוב ביאליק 27 | חמישי 19.10, תחילת מופע: 19:30 – כיכר ביאליק – בתי התרבות של העיר, מתחדשת ונפתחת באירוע השקה חגיגי ושמח בשיתוף עם תיאטרון מסתורין. בואו למסע פרוע ונפלא בכיכר העיר ההיסטורית ובבתי התרבות סביבה: מופע קברט תיאטרלי ובלתי צפוי ייקח אתכם אחורה בזמן לתקופה שהייתה ואיננה.
  • בית ליבלינג | רחוב אידלסון 29 | שישי, 20.10 – 11:00-13:00 – סטודיו פתוח (מבוגרים) שבת, 21.10 – 10:00-12:00 – סטודיו לילדים (בני 6 ומעלה). שבת 21.10, 12:30 – שיח גלריה בתערוכה "התנגדויות". מנחה: האוצרת אדר' סברינה צגלה. הסטודיו הפתוח נועד לאפשר מקום וזמן קבוע לעבודה יצירתית, חופשית ומלאת המצאה בתוך שגרת החיים והעבודה בעיר. העבודה בסטודיו הפתוח מתבצעת עם כלים וחומרים שאנחנו מעמידים לרשות היוצרים, ובהנחייה אישית של אמנים פעילים מצוות בית הספר של העיר. בסטודיו אנו מפתחים ומתרגלים מיומנויות ליצירה עצמאית באמצעות חומרים וכלים ייחודיים, ללא נוכחות הורים, ובליווי אנשי מקצוע מעולם האדריכלות, העיצוב והאמנות. בנוסף יקיימו ביום שבת סיורים בעברית ואנגלית בבית ליבלינג – פרטים מלאים באתר
  • נעים בין מסכים 2023 | רחבת סוזן דלל| חמישי -23:00-19:00| שישי  -17:00-10:00|שבת בשעות 10:00- 21:00 – מקבץ עבודות וידאו ומדיה ארט של אמנים.ות, מקומיים.ות ובינלאומיים.ות. העבודות המוצגות נוצרו במרחבים חברתיים ובאזורי אקלים מגוונים ונעות על הספקטרום שבין מחול לדימוי בתנועה. התערוכה נפרשת בין עבודותיה פורצות הדרך של האמנית הברזילאית אַנַאלִווִיה קוֹרְדֵירוֹ משנות השבעים המחברות בין אלגוריתם לתנועה, דרך ילדי הקיבוץ הנעים לקצב המטרונום בסרטיה של נועה אשכול ועד מוחמד טוחי שמתבונן בתנועה הטקסית-קהילתית העכשווית.
  • המקרר | תערוכה במרחב העירוני בכיכר גבעון| איזה קול יש לשמש? | פרויקט אמנות נגיש במרחב העירוני – הפרויקט עוסק במוגבלות ובנגישות מנקודת מוצא אישית, פוליטית ואקטיביסטית. האוצרות והאמניות המשתתפות בפרויקט, עם ובלי מוגבלות, מביאות למרחב הציבורי ההומה בחינה מחודשת של מושגים כמו תלות, פגיעות, עצמאות, בריאות וחולי. הן בוחנות סוגיות של נראות של שוני ופרקטיקות של הדרה – הגוף השלם, השונה, האחר והמבט אשר מכונן אותו ככזה. משתתפים.ות: חן כהן, גיל יפמן, אלמה מכנס קז, טל אלפרשטיין וכרמית חסין | אוצרות: איריס פשדצקי ורות ביגר. חמישי 19.10  10:00 – 22:00 | שישי 20.10    10:00 – 16:00 | שבת  21.10    10:00 – 22:00

אירועים במסגרת אוהבים אמנות עושים אמנות – שבת 21.10: 16:00 פעילות נגישה בתערוכה אשר כוללת הנגשה קוגניטיבית, חושית ותקשורתית (הרשמה מראש) | 18:00 פרפרומנס מאת טל אלפרשטיין (הרשמה מראש) | 19:00 סיור בתערוכה ושיח עם האוצרות והאמניות המשתתפות (הרשמה מראש) | יפו-התחיה 14 | קלאסטר: פסטיבל אמנות ביתי של ״התחיה״| יום שישי 20.10, 12:00-16:00 | התחיה היא קלאסטר תעשייתי יצירתי ייחודי, הבית של אמנים, יוצרים ואנשי מלאכה רבים. במהלך הפסטיבל, הרזידנטים והאמנים האורחים יציגו את אמנותם המאוחדת על ידי רעיון הקיימות, יחשפו מאחורי הקלעים של התהליך ויזמינו את האורחים ליצור אמנות בת קיימא בעצמם. הפסטיבל ייתן במה למוזיקאים העצמאיים מהקהילה: כל היום תשמעו מוזיקה חיה מהלהקות המקומיות.

קריית המלאכה:

  • שלישיית גלעד הראל | סטודיו אנט| חמישי 19.10 בשעה 20:30 – קטעים עממיים ומקוריים שנעים על התפר בין הסיגנונות בנגינה וירטואוזית ומהפנטת. גלעד הראל, קלרינט | יעקב חוטר, גיטרה | ענר אלבוקרק, קונטרבס. כניסה חופשית בהרשמה מראש בקישור: שלישיית גלעד הראל | הזמנת כרטיסים (ticks.co.il)
  • דואו לב – יולזרי מארח את גלעד דוברצקי| שישי 20.10 בשעה 12:00 – דואו לב-יולזרי (ישראל-צרפת) מציג סגנון נגינה יחודי המתבסס על פסיפס רחב ומרתק של השפעות. חברי הצמד, נגן הקונטרבס הצרפתי רמי יולזרי ונגן הגיטרה הישראלי נדב לב, משלבים השפעות אלה בנגינתם הוירטואוזית לכדי צליל מקורי ואישי. נדב לב, גיטרה | רמי יולזרי, קונטרבס | גלעד דוברצקי, כלי הקשה. כניסה חופשית בהרשמה מראש בקישור: דואו לב–יולזרי מארח את גלעד דוברצקי | הזמנת כרטיסים (ticks.co.il)
  • אנסמבל מיתר מציג: מהומה במטבח-מופע מוזיקלי לכל המשפחה| שבת, 21.10 ב- 11:00 | מופע נוסף בשעה 12:00 – כלי מטבח מתעוררים לחיים. סיר ומכסה מאוהבים. מטאטא מתחנף, מטלית גם היא מקנאה. הסוף טוב כמו בכל סיפור אהבה. את כל זה תשמעו בצלילים מלהיבים מאת המלחינים מרטינו וראוול. מספרת: אביגיל ארנהיים. מנגנים: יונתן הדס: קלרינט | יובל שפירא: חצוצרה | נדב כהן: בסון | טליה הרצליך: כינור | יוני גוטליבוביץ: צ'לו | עמית דולברג: פסנתר. כניסה חופשית בהרשמה מראש בקישור: אנסמבל מיתר מציג: מהומה במטבח. | הזמנת כרטיסים (ticks.co.il)
  • רות קנר-עלילות חומית-הצגה דו־לשונית לילדים לפי סיפור מאת ס. יזהר |21.10 בשעות 10:00, 12:30 – הצגת הילדים המופלאה מגיעה לקרית המלאכה באירוע מיוחד ל"אוהבים אמנות", המשלב סדנאות פעילות עם צפייה בהצגת הסיפור היפיפה של ס. יזהר. לילדות ולילדים בני ובנות 7-4

פלורנטין:

  • "יוצרים ביחד" בפילוסופיה – בית קהילתי | רחוב החלוצים 58 – הפילוסופיה פותחת את שעריה ל-3 ימים מלאי פעילות, סדנאות, אומנות ומופעים, כולם פרי יצירתם של חברי הקהילה. הסדנאות והמופעים שנעביר במהלך שלושת הימים האלו יגלו לבאי הפסטיבל שכל אחד יכול להיות יוצר – בטח כשהוא מגיע לבית נכון. פירוט האירועים מתעדכן באתר העירייה – www.tel-aviv.gov.il ובעמוד הפייסבוק של אוהבים אמנות עושים אמנות – https://www.facebook.com/LovingArt.MakingArt

בניין אורי ליפשיץ עם אורי ליפשיץ: שנות השישים הארוכות עד 10.12.23

התערוכה "אורי ליפשיץ: שנות השישים הארוכות" מציגה ציורים, רישומים, תחריטים, ופסלים המספרים את סיפור ההתגבשות האמנותית של האמן.  בשנות השישים ליפשיץ מתחיל לצייר 'כמו ליפשיץ', ומבסס את השפה האמנותית שלו פנימה, כמו גם ביחס לעולם האמנות הישראלית ולסצנה העולמית של זמנו.

התערוכה מגוללת את המהלך הפורמטיבי בעבודתו בשנים שבהן הפנה עורף להפשטה הלירית, המעלה על נס ערכים ציוריים אובייקטיבים, לטובת ציור אקספרסיבי פיגורטיבי המעבד חוויות אישיות ותמות חברתיות.

המעבר לציור פיגורטיבי אפשר לליפשיץ מגע קרוב וכניסה אל עולם הדמויות. מהלך שהוביל לתקשורת ישירה עם העולם החיצוני. אלו שנים בהן הוא התעסק בדמות במופעיה השונים, בין אם בציורי הסכיזופרנים שבהם הדמות מפורקת ומתפרקת בתוך עצמה, ובין אם, לאחר מכן, בסוף שנות השישים, בעבודה לפי צילומים המשקפים את הספירה הציבורית. במהלך שנות השישים, ליפשיץ פעל בתוך המרחב הפוליטי והחברתי, והשפה האמנותית שלו היוותה כלי לעיסוק ביקורתי בדימוי משועתק ובעיוות התקשורת הנגזרת מהילת הדמות. התערוכה מציגה את ההתמקמות של ליפשיץ בתקופה הנתונה בחזית העשייה המקומית, כחלק ממאמץ לעדכן את הסצנה הישראלית ולעמת אותה עם שאלות היסוד של הפעולה האמנותית.

בניין אורי ליפשיץ השוכן ברחוב אברבנאל 2 בתל אביב שימש את ליפשיץ כסטודיו במהלך חייו. יותר מעשור לאחר מותו, הוא נפתח לציבור הרחב ומשמש ככתובת לעיזבון האמן וכאתר תצוגה, ארכיון ומחקר המציע מבט מעמיק על יצירתו. המקום מציג תכנית תערוכות מתחלפות, השזורות באירועי תרבות, ימי עיון ופרסומים.

בניין אורי ליפשיץ, רחוב אברבנאל 2, תל-אביב urilifshitz.com – הכניסה חופשית

זכרון יעקב עם 50 אמנים ואמניות | סדנאות יצירה | אווירה טובה

יריד אמנות ססגוני של אמני זכרון יעקב והסביבה לרגל החגים יתקיים בחוה"מ סוכות, בימים שלישי-רביעי 3-4.10.23 בין השעות 10:00 עד 17:00 יציגו אמנים משלל תחומי האמנות: ציור, פיסול, עבודות יד מקוריות, תכשיטנות, קרמיקה, רישומים, פיסול בעץ, סריגה, אמנות ממוחזרת, טקסטיל, אמנות שימושית ועוד.

מוזמנים לראות, לחוות, לרכוש אמנות יפה, להשתתף בסדנאות היצירה ולחגוג אמנות. רשימת האמנים והאמניות שיציגו ביריד ולו"ז סדנאות והדגמות מפורטים באתר תרבות זמארין zamarin.org.il

חוה"מ סוכות, שלישי-רביעי 3-4.10.23 | 10:00 עד 17:00 רח׳ שירה 5, מרכז זמארין, זכרון יעקב. פרטים נוספים אודות כל פעילויות החג במדרחוב ובזכרון יעקב והאטרקציות בזכרון יעקב תוכלו למצוא באתר עמותת התיירות גדעונים www.visit-zichronyaakov.co.il

מתעוררים לחיים – 120 שנה לעיר כפר סבא

תערוכת רחוב חדשה וייחודית מוצגת ברחבי העיר, תכלול פעילויות וסיורים בהובלת מוזאון כפר סבא, ותצוגה בבתי עסק ברחוב ויצמן. בערב הפתיחה הקימה MyHeritage עמדת פופ-אפ AI בו "תעיר לחיים" אתרי מורשת עירוניים וביניהם: קולנוע עמל, בית הומינר, מבנה החאן ואתרים נוספים. במקביל, חברת טרסה הודיעה על שת"פ עם המוזאון במסגרתו מוקם אתר זיכרונות עירוני עם צילומים ותיעודים של העיר מאז הקמתה.

עיריית כפר סבא, בהובלת מוזאון כפר סבא ובשיתוף מינהל התכנון העירוני, אגף הנדסה, משיקים תערוכת רחוב חדשה וייחודית "הנסתר והגלוי" החושפת מראות ואתרים ייחודיים בעיר משנותיה הראשונות. המבנים הכלולים בתוכנית השימור הינם בעלי פוטנציאל קהילתי, כלכלי לפיתוחה של העיר. התערוכה הייחודית כוללת שיתופי פעולה עם חברות MyHeritage ו-טרסה ושותפות עם משרד התרבות והספורט והמועצה לשימור אתרי מורשת.

מדובר בתערוכת רחוב ראשונה מסוגה, לכבוד חגיגות ה-120 שנה לעיר כפר סבא, שנוסדה בשנת 1903, המבקשת להציג את תוכנית השימור של העיר, הכוללת את התכנון האורבני לאורך השנים, היכרות קרובה עם תולדות התכנון של העיר. זאת תוך שהיא עוברת בין נקודות ציון היסטוריות ומלמדת על רגישות מתמשכת הטבועה בתרבות התכנון והבנייה הכפר-סבאית, מאז סוף המאה ה-19 ועד היום.

אירוע הפתיחה של התערוכה התקיים במסגרתו הציבור הרחב יוזמן לקחת חלק בסיורים, הדרכות ופעילויות לכל המשפחה באתרי התערוכה ללא תשלום. בין הפעילויות בערב הפתיחה: סדנה מקורית וחדשה של ארט קיימא ושל מוזאון כפר סבא, קטעי מחול ומוזיקה של קונסרבטוריון כפר סבא, סטודיו פתוח במתחם עמרמי (פינגווין). לאחר יום הפתיחה, ובמשך 6 חודשים, יתקיימו באתרי התערוכה אירועי תרבות מגוונים לילדים וילדות, משפחות, מבוגרים, גמלאים וכן אירועים לקהל מקצועי בתחום השימור.

"אדריכלים ומתכננים רבים שותפים לתחושה שהתכנון בכפר סבא, המוכר להם במיוחד משנות ה-80, הוא שהצליח 'לשים את העיר על המפה', עד כדי כך שהיא נחשבת בעיניהם 'מקום נוסך השראה' והיא מכונה 'עיר הקשתות'", מסבירה מנהלת ואוצרת המוזאון, ירדנה ויזנברג: "תערוכת הרחוב הייחודית תחשוף לציבור הרחב את הפנינים החבויות והגלויות בתוכנית השימור העירונית ותחגוג את התרבות והיצירה בעיר באופן חווייתי, המשלב באתרי התערוכה אירועי תרבות וקהילה מגוונים. מבנים היסטוריים הם חלק חשוב מהמרקם של הערים שלנו. הם מספקים תחושה של מקום והיסטוריה, והם יכולים גם להיות נכס כלכלי רב ערך. בשנים האחרונות גוברת ההכרה בחשיבות שימור מבנים, וערים רבות נוקטות כעת בצעדים להגנה על המבנים ההיסטוריים שלהן. בעירנו, כפר סבא, תוכנית השימור העירונית המופקדת בימים אלו, מקנה חשיבות רבה לשימור מבנים וגנים, ולראיה גן הברון מנשה – הגן הראשון בארץ שהוכרז כגן היסטורי לשימור. בנוסף, תוכנית השימור בכפר סבא ייחודית בשל העובדה שהרשת הירוקה העירונית, הכוללת כ-114 גני נוי, נכללת בה".

התערוכה "הנסתר והגלוי" תוצג במשך כחצי שנה על פיגומים גדולים ומוארים באתרים מרכזיים ברחובות העיר, ביניהם מתחם קולנוע עמל ברחוב הרצל, בית אהרוני "הארמון" ברחוב ויצמן, מדרחוב אברהם קרן מול בניין העירייה, מתחם עמרמי בפינת רחוב רוטשילד-נחשון, וכן באולם התערוכות המתחלפות של המוזאון בהיכל התרבות.

חלון למושבה: מתחברים לעבר המפואר של רחוב ויצמן: במסגרת התערוכה עשרות בתי עסק על רחוב ויצמן יציגו על חלונות הראווה שלהם מידע היסטורי אודות המבנים שבהם העסק ממוקם. על המדרכות יהיו סימני דרך המובילים את הצועדים בין תחנות התערוכה והעסקים הלוקחים בה חלק. "חלון למושבה" היא חלק משמעותי מהציר ההיסטורי של תכנית השימור. המושג ציר לשימור בתוכנית השימור מתייחס לציר היסטורי בעל ערכים היסטוריים-תרבותיים, אדריכליים נופיים ואורבניים. הציר ההיסטורי בעל מאפיינים ייחודיים ומאגד בתוכו מספר אתרים ומבנים היסטוריים אשר נמצאים בסמיכות זה לזה ומייצרים רצף מובחן של אתרים לאורכו.

מטרת ההגדרה של ציר לשימור בתוכנית השימור הינה לתת התייחסות ייחודית לצירים היסטוריים בכפר סבא, והתווית עקרונות לפיתוח המרחב הציבורי, לצד שימור האתרים לשימור בתחומם.

בתחום תוכנית השימור של כפר סבא הוגדרו שני צירים היסטוריים מצטלבים, המהווים את לב המושבה ההיסטורית. מדובר בציר ויצמן בין מתחם התרבות במערב ומתחם החאן במזרח, וציר רוטשילד בין הרחובות המייסדים מצפון ועמרמי/נחשון מדרום.

הציר ההיסטורי המצטלב כולל 31 מבנים לשימור ושני מתחמים לשימור – מתחם רובע התרבות ומתחם החאן. לצד רצף של מבנים ומתחמים אלה, ניתן להבחין לאורך הציר במאפיינים היסטוריים-מרחביים מובהקים, כגון עצים בוגרים, בינוי נמוך, מרווחים בין המבנים, מסחר זעיר ועוד. כל אלה יחד יוצרים מרקם ייחודי ראוי לשימור כחלק מתהליכי התחדשות עירונית.

"עסקים מעריכים את האופי ואת האותנטיות שמבנים היסטוריים יכולים לספק", *מוסיפה ויזנברג: "בכפר סבא ניתן לראות למשל את בית הומינר, שבעבודת שימור נכונה ומוצלחת הפך לבית הקפה ברחוב רוטשילד או את שוק כפר סבא, שבפרויקט שימור גדול הפך למתחם חצר השוק – אתר מיוחד, המרכז מגוון בתי אוכל ובילוי לתושבים ולתושבות, המהווה גם אבן שואבת למבקרים מאזור השרון והמרכז".

קולנוע עמל הוקם מחדש, בית הומינר קם לתחייה ומבנה החאן המיתולוגי, המשמש היום את בניין העירייה, מחדש את פניו בטכנולוגיית AI של MyHeritage אלו הם חלק מהחידושים שיוצגו בתערוכת הייחודית החל מ-21 לספטמבר. זאת בנוסף להצגת אתרים היסטוריים המיועדים לשימור לאורך רחוב ויצמן.

חברת MyHeritage היא פלטפורמה לחקר ההיסטוריה המשפחתית עם מיליארדי רשומות היסטוריות ופרופילים של אילנות יוחסין, ועם טכנולוגיית התאמות מתוחכמת שמצליבה את המידע ומאפשרת למשתמשיה לגלות את עברם ואילן היוחסין שלהם. מאז שנת 2020 החברה משמשת גם בית לטכנולוגיות הבינה המלאכותית המתקדמות בעולם לצורכי הנפשה, תיקון, שיפור איכות וצביעה של תצלומים ישנים. במסגרת תערוכת "הנסתר והגלוי", תקים החברה עמדת הדגמת AI, בה יוכלו המבקרים לראות כיצד ניתן לצבוע תצלומים ישנים, לעשות שימור תמונות ועוד.

שיתוף פעולה נוסף של מוזאון כפר סבא לשימור המורשת העירונית נעשה עם חברת טרסה, פלטפורמה חברתית לשיתוף זיכרונות לפי מקום וזמן, המצטרפת לאתר מוזאון כפר סבא ובמסגרתו תקים החברה אתר לתיעוד זיכרונות כפר סבא לדורותיה – שיהוו נדבך נוסף לתיעוד העבר של העיר. בעמדה, שתוקם בערב הפתיחה של התערוכה, יוזמנו תושבים ותושבות להביא עימם תמונות ישנות ולהירשם לאתר עם הזיכרונות שלהם/ן ולהיות הראשונים שיתועדו באתר החדש.

"העיר כפר סבא היא חלוצת היישובים היהודיים בשרון ויש לה תפקיד היסטורי בהתפתחותה של מדינה ישראל", מסבירה מנהלת מוזאון כפר סבא ירדנה ויזנברג: "הנחלת המורשת הזו היא משימה עירונית ואנו מברכים על שיתופי הפעולה עם החברות, משרדי הממשלה, בעלות ובעלי העסקים ברחוב ויצמן ועם התושבים, במטרה להנציח את המקומות המהווים חלק מההיסטוריה המקומית והעברת המידע גם לדורות הבאים".

אתרי התערוכה יהיו ברחובות ויצמן 73, רוטשילד 46 סמוך לגלידה פינגווין, אברהם קרן 46, בן גוריון 57, ומוזאון כפר סבא ברחוב ירושלים 33. התערוכה תכלול סיורים, סדנאות, הופעות ופעילויות לכל המשפחה ללא תשלום ובהרשמה מראש. ניתן להירשם לעדכונים אודות אירועי התערוכה ולסיורים מודרכים בתשלום באתר המוזאון: www.kfar-saba-museum.org אתר התערוכה: www.ksmuseum-exhibit.com/ טלפון 09-7640868

מוזיאון תל אביב לאמנות עם ג'ורג' סגל, עקדת יצחק עד 13.1.24

עקדת יצחק, פסלו של ג'ורג סגל, מהאמנים המובילים של הפופ-ארט האמריקאי בשנות ה-60 מציג רגע מכונן בסיפור המקראי ונקשר עם מלחמת יום כיפור. הפסל עולה לתצוגה מחדש במוזיאון תל אביב לאמנות בתום תהליך שימור מקיף ובמקביל לציון יובל שנים למלחמה. שימור העבודה התאפשר הודות למענק נדיב מטעם פרויקט שימור האמנות של בנק אוף אמריקה.

פסלו של האמן האמריקאי ג'ורג' סגל (1914–2000), עקדת יצחק (1973), מציג את דמויותיהם של אברהם ויצחק ברגע המכונן של הסיפור המקראי. דמותו של אברהם דרוכה. ידיו פרושות לצידי הגוף. יד ימינו אוחזת בסכין מטבח בתפקיד המאכלת, וכף ידו השמאלית מאוגרפת. ראשו זקוף, והוא מביט אל יצחק, השרוע לרגליו. הדמויות ניצבות על בסיס גבס דמוי סלע. הפסל מקפיא את רגעי טרום הפעולה המכרעת ואולי את הרגע שמיד אחריה.

סגל, אחד מאמני הפופ-ארט האמריקאי המובילים בשנות ה-60 של המאה ה-20, נודע בזכות פסלי גבס לבנים בגודל טבעי, שרבים מהם הוצגו במרחב הציבורי. ייחודו היה ביצירת קומפוזיציות מרובות דמויות, הלוכדות רגע חיים עכשווי ובה בעת מתכתבות עם מסורת הפיסול הקלאסי. הבחירה ליצור את הפסל המוגמר בגבס, חומר המשמש, בדרך כלל, לפסלי הכנה, חושפת את עבודותיו לפגעי הזמן, ומעידה על שבריריותם, הן במובן הפיזי והן במובן המטאפורי.

היצירה הוזמנה במקור ע"י קרן תל אביב לספרות ולאמנות במסגרת פרויקט להצבת פסלים ברחבי העיר. כמחווה לאביו ולזיקתו לסיפורי המקרא בחר סגל כנושא את סיפור העקדה. במאי 1973 הוצג הפסל לראשונה ברחבת היכל התרבות בתל אביב. חמישה חודשים לאחר הצבת הפסל פרצה מלחמת יום כיפור והעבודה נטענה, בעל כורחה, במשמעויות פוליטיות וחברתיות. דימוי העקידה הפך למסמן של רוחות המלחמה. מראה האב, העומד להקריב את בנו, העלה על הדעת את המשפחות המקריבות את בניהן בקרב, הקבלה שנגעה בעצב חשוף. ב-1977 הוענק הפסל במתנה לאוסף האמנות המודרנית של מוזיאון תל אביב לאמנות. ליצירת הפסל השתמש סגל בחברו, מנשה קדישמן (1932–2015), שכבר ביסס אז את מעמדו כאמן מצליח בארץ ובעולם, ובבנו, בן, כמודלים. על הקיר בכניסה לגלריה מוקרן סרטון המתעד את פסל העקדה של קדישמן ברחבת הכניסה למוזיאון. גרסתו של קדישמן לעקדה נוצרה בהקשר של מלחמת שלום הגליל, ויש בה היפוך בין האיל ליצחק: אצלו הבנים נופלים, ואין איל שיצילם.

טניה כהן- עוזיאלי, מנכ"לית מוזיאון תל אביב לאמנות: "אחד התפקידים הראשיים של המוזיאון הוא לאסוף ולשמר את האוספים שלו המשקפים את ההיסטוריה של האמנות וערכיה התרבותיים והחברתיים. אנו מודים לבנק אוף אמריקה על המענק אשר אפשר תהליך שימור מעמיק ומקיף לפסלו של ג'ורג' סגל ״עקדת יצחק". היצירה נקשרה לימים למלחמת יום כיפור, והתצוגה החדשה לקהל הרחב נפתחת בזמן רלוונטי מתמיד, בו מציינים יובל שנים למלחמה". אוצר: טל ברויטמן

בית הנסן י-ם עם בית חכם בגוף טיפש של גיא גולדשטיין 13.10.2023 – 16.12.2023

בתערוכת יחיד בבית הנסן, ממשיך גיא גולדשטיין את המחקר שלו בשנתיים האחרונות אודות היחסים בין העיר לחברה ואודות המהלכים הפוליטיים והחברתיים אשר עלולים להוביל לעתיד אפוקליפטי ודיסטופי.

גולדשטיין יוצא מהתבוננות בתערוכת הקבע בבית הנסן, המגוללת את סיפורו ההיסטורי של בית המחסה למצורעים, ובונה בחללי הגלריה אסופת חדרים עכשווית, העוסקת גם היא בנושאים של אובדן ובדידות.

תוך התמקדות ברבי הקומות שממלאים את העיר ובדירות שמרכיבות אותם, גולדשטיין מצביע על התפוררות הסדר המוכר והפונקציונלי וההתפרקות המוסרית המלווה אותנו. הההבטחה שהביאו עימן הקדמה, המודרניות והאורבניות, מתפוררת למקבץ של חלקי ריהוט ואביזרים ביתיים, חלקי גוף והררים של מלח ים המנסה לשמר את הסדר הטוב, שנראה שאבד.

גולדשטיין מתבונן מחדש על תנאי המחייה במרחב אורבני אנונימי, נטול מקום וזמן, ועל השינויים בסדר החברתי, הפוליטי, האקלימי והטכנולוגי שהובילו אותנו, כיחיד וכחברה, למקום הזה.  במיצב סוריאליסטי רחב היקף הוא בונה עולם שהוא בו זמנית מוכר וזר.

האובייקטים, חדרי הדירה, הרהיטים ותפקידם מוכרים לנו, אך קיומם ותפקודם נמצא בשיבוש מתמיד, ומאלץ אותנו לפעול מולם בצורה שונה מזו שאנו רגילים לה. הניכור ותחושת הזרות ממשיכים אל תוך העיר הצומחת לגובה, על הפיתוי החומרי החושני בה הם פועלים אל מול הפיקוח, השליטה והמישטור שהם חלק בלתי נפרד ממנה.

אוצרת: ורדית גרוס, ארטפורט | עיצוב גרפי: אביגיל ריינר | CNC והפקת נגרות: ירדן אמיר | ניהול כללי: סמדר צוק | ניהול אמנותי: קארין שבתאי

גיא גולדשטיין, אמן חזותי ומוזיקאי, עבודתו משלבת מעברים מדיומליים בין דימוי וטקסט, סאונד ואובייקט; כאמן חזותי שגם כותב ומחבר מוזיקה, מבסס גולדשטיין את עבודתו על הזיקה שבין החזותי והקולי. עבודותיו מאופיינות במתח ווקאלי, התנגשויות בין אובייקטים מכניים, וניסיונות שווא לטפח שיתופי פעולה והרמוניה בין אובייקטים, צלילים ונרטיבים.

גולדשטיין בוגר תואר שני בלימודי המשך באמנות, בצלאל (2007), תואר ראשון מהאקדמיה לעיצוב ויצו, חיפה (2001). משנת 2013 עומד בראש המחלקה לתקשורת חזותית בביה“ס מוסררה, ירושלים. זוכה פרס קשת של מוזיאון הרצליה, 2017; פרס שרת התרבות, 2012  ופרס אמן צעיר, 2007. בין תערוכות היחיד שהציג: טעויות העתיד וכיבוד קל, 2022, ארטפורט, תל אביב; Second Hand, 2021, מוזיאון ג‘וזלין לאמנות, אומהה, נברסקה; פעם אחת, פעמה שניה, 2018, מוזיאון פ“ת לאמנות; החופשי במחשבותיו, 2017 מוזיאון הרצליה ועוד. גולדשטיין הוזמן לעשות פרוייקטים מוזמנים במוזיאונים ומרכזי אמנות בעולם, בניהם: ספר, עבודת וידאו ופרפורמנס בKW בברלין (2014), הופעה בפסטיבל מוזיקה (The Artists Festival) במוזיאון Zachenta, וורשה, פסלי חוץ לפארק הפסלים בOMI,ניו יורק ועוד.

מוזיאון העיר תל אביב-יפו ע"ש שושנה וזבולון תומר בכיכר ביאליק המתחדשת

מוזיאון העיר ההשתתפותי הראשון בארץ נבנה בשיתוף הקהילה, התושבים והקהילה היוצרת באופן דינמי ומתמשך. המוזיאון יפעל כזירה משתפת ומרכז ידע מצטבר, במטרה לעורר שיח רענן וערכי, בחגיגת תיעוד ופרשנות של המורשת הבלתי מוחשית של העיר. תושבי ותושבות העיר ואורחיה ייקחו חלק פעיל בעיצובו של המוזיאון, בגיבוש האוסף, בתצוגה בחלל הפיסי והמקוון, ובשלוחותיו ברחבי העיר. המוזיאון יבקש לחקור את הרוח הייחודית המאפיינת את תל אביב – יפו, ישמש שער ושיקוף של העיר ושכונותיה, ויחבר בין מרחבים וחוויות.

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב- יפו: "אני שמח לחנוך בימים אלה את מוזיאון העיר תל אביב-יפו, המהווה עוד שלב במימוש החזון העירוני לחידוש ושדרוג כל מוסדות התרבות בעיר, כדוגמת ספריית בית אריאלה, תיאטראות העיר- הבימה, הקאמרי, בית לסין וגשר, אולם דוהל המחודש בשכונת התקווה, היכל התרבות והאגף החדש במוזיאון תל אביב לאמנות האוסף המרכזי שיציג המוזיאון הוא אוסף סיפורים מגוון ועשיר בנקודות מבט, כמו התושבים והתושבות של העיר. אוסף מרובה שממשיך לגדול ולזוז ולהתחדש, כמו העיר עצמה. כי זו המורשת התל אביב-יפואית: סיפורים מרובים שהופכים מעשים בלתי אפשריים למציאות. שעושים את תל אביב-יפו למה שהיא: בירת העסקים והכלכלה של ישראל, בירת התרבות והאמנות שלה, בירת החלומות שלה. מגדלור של דמוקרטיה, סובלנות, חופש מחשבה וביטוי. מוזיאון העיר תל אביב-יפו הוא גם חלק מסיפור גדול יותר של רחוב ביאליק. "מוזיאון התרבות" של העיר שכולל את חמשת בתי התרבות: בית ביאליק, בית ליבלינג, מרכז פליציה בלומנטל, מוזיאון בית ראובן וכמובן – מוזיאון העיר. יחד, מספרת החמישייה הזו את סיפור המורשת, התרבות, האמנות והארכיטקטורה של תל אביב-יפו".

המוזיאון ממוקם במבנה בית העירייה ההיסטורי שבכיכר ביאליק (רח' ביאליק 27). עושר הזיכרונות והחלומות של תושביה ואוהביה, מתכנניה ויוצריה של העיר, נקלט באופן דיגיטלי מתמשך באוסף המוזיאון ומוצג בעמדות אינטראקטיביות. תערוכת קבע בוחנת את התפתחות העיר ואופייה, מתחילת יפו המודרנית ועד היום. יוצרות ויוצרים מתחומים מגוונים יוזמנו מדי שנה להגיב ביצירות חדשות שיוצגו בתערוכה נושאית מתחלפת.

הסיפורים ימשיכו להיקשר לסיפורים נוספים באוסף הצומח, להדהד ולפגוש קהלים מגוונים במסגרת סיורים בעיר, יוזמות אמנותיות וקהילתיות. המוזיאון יפעיל מערך ייעודי של סדנאות וקורסים, מפגשים, ואירועים בתכניות למעורבות תושבים, תלמידים ומשפחות.

המוזיאון הינו חלק מכיכר ביאליק – בתי התרבות של העיר שהינה מרחב תרבות חדש הנבנה סביב כיכר ביאליק הוותיקה שבתל אביב-יפו. המרחב מהווה מארג של חמשת מרכזי התרבות הפועלים בכיכר, ומייצרים פעילות אמנותית וארכיונית ברמה מוזיאלית.

חידוש מוזיאון העיר תל אביב-יפו ע"ש שושנה וזבולון תומר, הוא פרויקט שנעשה בהובלתו ובתמיכתו של ראש העירייה ויו"ר קרן תל אביב, רון חולדאי וביוזמת קרן תל אביב ומנכ"לית הקרן ד״ר הלה אורן, הפועלת כל העת ליצירת שותפויות בין העיר תל אביב-יפו לבין פילנתרופיה ישראלית ובינלאומית.

המוזיאון הוקם בשילוב ועדת היגוי ומועצה ציבורית הכוללת אנשי רוח ותרבות, היסטוריונים, אנשי אקדמיה ומנהיגים בעיר שליוו את התהליך, ויוצגו בו תערוכות קבועות, מתחלפות ואוספים שונים, שיאפשרו את החיבור בין תושבי העיר ליוצרים, לחוקרים ולאומנים מקומיים ובכך לקיים את השותפות.

מוזיאון העיר תוכנן ועוצב על ידי חברת בריז קריאייטיב, 3 האוצרות: גלית גאון, קרן עוז, תום כהן ואדריכל השימור אורי פדן ומנוהל על ידי מנהלת המוזיאון והאוצרת הראשית מיכל בהרב עוזרד. מיקום המוזיאון הוא במבנה בית העיר ההיסטורי בכיכר ביאליק ברחוב ביאליק 27, תל אביב, מתחם ביאליק.

במוזיאון 3 תערוכות עיקריות. אוסף סיפורי העיר – אוצרת: תום כהן "מלאכה ובטלה" – אוצרת: גלית גאון תערוכת הקבע: אוצרת: קרן עוז

מוזיאון העיר ייפתח בהדרגתיות כאשר החל ב-18 בספטמבר יפתח המוזיאון להרצה בחינם, בהדרכה לקבוצות מתואמות מראש, 16-18 בנובמבר- סופשבוע אירועי אמנות חיה -השקה של המוזיאון לציבור והחל מינואר 2024 ייפתח המוזיאון לקהל הרחב.

ד"ר הלה אורן, מנכ"ל קרן תל־אביב: "קרן תל־אביב רואה במוזיאון העיר המחודש התאמה מוחלטת לערכים שאנחנו מאמינים בהם ולכן התגייסנו לפתח ולהקים עם משפחת התורמים. לדבריה, מוזיאונים לתולדות העיר בכל העולם, הם כלי עירוני התורם ליצירת שותפות עם הקהילה וזוהי אחת המטרות של המוזיאון המחודש. מצד אחד הוא יספר את הסיפור של העיר, כפי שלא סופר או נאמר עד כה, ומצד שני, המרחב הציבורי שנפתח לטובת הציבור, יאפשר לקיים מפגשי קהילות שונות, שיח ושיתופי פעולה המהווים קו משווה, אלה בדיוק הערכים שבהם דוגלת קרן תל אביב ומקדמת אותם".

מיכל בהרב עוזרד, מנהלת ואוצרת ראשית של מוזיאון העיר: "מוזיאון העיר תל אביב יפו פונה בראש ובראשונה לתושבות ולתושבים של העיר ויפעל ביחד איתם ועם קהילת היוצרות והיוצרים בעיר על מנת לשמור ולאצור את המורשת הבלתי מוחשית של העיר. המוזיאון מבקש לאחוז בדבר החמקמק שהוא רוח העיר, לשאול שאלות אודות תל אביב-יפו ועברה, לעודד שיח ערכי ער, רענן ורלוונטי לימים אלה ולטפח חשיבה ביקורתית ומעורבות אזרחית לעתיד לבוא. המוזיאון יפעל באופן קשוב לסיפורי העיר ולנרטיבים הלא מתועדים ויעודד יצירה חדשה ומקורית בקרב קהילת היוצרים והיוצרות בעיר. המוזיאון יפעל מעבר לגבולות המבנה הפיסי, בשיתופי פעולה עם גורמים רבים במרחב הציבורי והדיגיטלי כאחד".

מוזיאון העיר תל אביב- יפו ע"ש שושנה וזבולון תומר, הוא פרי תרומתם של משפחת תומר שהשקעתם נובעת מסיפורם המשפחתי וכך הם מספרים: "אבינו, זבולון תומר, גדל בדרום תל־אביב ואימנו שושנה, גם היא בת העיר, הנחילו בנו אהבה גדולה לתל־אביב-יפו, העיר בה גדלנו מינקות, בה התחלנו את חיינו הבוגרים ובה העסק המשפחתי שלנו עשה את צעדיו הראשונים. גם היום מטה הנהלת החברה נמצא בעיר בה אנו גרים. העיר שערכיה הם הערכים שלנו. עבורנו תל־אביב היא בראש ובראשונה "שותפות" – שותפות של אנשים מכל התרבויות, המגדרים והמינים, אשר חיים יחדיו באחווה ובחופש".

מוזיאון תל אביב לאמנות עם 2023-1973 חמישים שנה למלחמת יום הכיפורים

שנת 2023 מונה חמישים ימי כיפור למלחמה ההיא; יובל למחדל הפוליטי, לקרע החברתי ולהכרה שהתענית היא ממהותו הסמלית של המקום. ימי השנה, שמניעים לרוב התבוננות לאחור, אל העבר בראי ההווה, פוגשים היום המשכיות חיה ובוערת של מערומי כאב בלתי מתכלים מאז הטראומה של 1973.

תצוגה מיוחדת בתערוכה "דמיון חומרי: מרכז הכובד, אמנות ישראלית מאוסף המוזיאון" : מיכל נאמן, דוד גינתון, יהודית לוין, אפרת נתן, מרדכי ארדון, פנחס כהן גן, יורם קופרמינץ אוצרת: דלית מתתיהו. נעילה 31.12.23.

העבודות המוצגות הן מבחר דימויים איקוניים מתולדות האמנות הישראלית, שנוצרו ונחקקו בתודעה כ"תגובה" אמנותית למלחמת יום הכיפורים. רובן דוברות את שפת האמנות המושגית, ששגשגה בעשור שבין מלחמת 1967 למהפך הפוליטי של 1977. בתקופה זו התרחשה דה-מטריאליזציה של האובייקט האמנותי, שנע מהחומר ומהמרחב החושי אל עבר מושגים מופשטים. עבודות טקסט, פעולות ומיצגים שתועדו בצילום, הזינו את הצורך האמנותי להתנער ממערכי הכוח הלאומיים והכלכליים. טשטוש הפער בין היומיום לאמנות, בין הלשוני לחזותי ובין צורות אמנות מסורתיות לבין פעולות שלא הוכרו כאמנות קודם לכן, הפכו את מחיקת הגבול למושג מפתח באמנות שנות ה-70. העבודות – אם עכשוויות ואם כאלה שנוצרו בסמוך למלחמה – מסמנות הפצעה של גופניות עזה בהתכה של הגוף הפרטי והמדיני זה בזה.

עבודות "כיפור" מוצגות בחלל "תנועה לוהבת" של תצוגת האוסף | עבודות הווידיאו פזורות בשלוש הגלריות של תצוגת האוסף.

העיניים של המדינה, 1974 – ב-1974 הציבה מיכל נאמן על שפת הים של תל-אביב שני שלטים עם כתובת זהה, "העיניים של המדינה". הכתובת נרשמה בטורקיז כצבע הים, בכתב ידה של האמנית. מקור המשפט בדבריו של בני מסס ז"ל, לוחם חטיבת גולני, בראיון מצולם משדה הקרב. בראיון מצטט מסס את דברי מפקדיו – "החרמון הוא העיניים של המדינה" – כציווי מוסרי שבשמו הוא מוכן למסור את נפשו. אמנותה של נאמן, אז כהיום, משוקעת בצימוד בין הדימוי החזותי והמלה. במטבע לשון זו המדינה היא ישות חיה בעלת גוף, הנקשרת ליצורי כלאיים מפלצתיים אחרים דוגמת גדי בחלב אמו (1974) – עבודה המוצגת אף היא בחלל הגלריה, ככתובת אדומה שציירה נאמן בכתב-ידה על הקיר.

כאב (רגל על אבן), 1974 – התצלום כאב (רגל על אבן) כומס בשמו מתח בין הגשמי למופשט, בין תיאור קונקרטי יבש של מצב הדברים – כף רגל על אבן – לבין התחושה הפיזית שהמצב הנתון עשוי לעורר. כמקובל באמנות המושגית של שנות ה-70, התצלום נתפס כלוויין משני של האירוע המתועד, והוראתו הלשונית נעוצה בשאלות שנהג גינתון לשאול באמנותו מראשיתה, בהן: איך לעשות אמנות בסיטואציה פוליטית מסוימת? כיצד מתרגמת האמנות את חומרי המציאות?

מטוס, 1974 – שני תצלומים בשחור-לבן מתעדים פעולה כפולה של יהודית לוין; בשניהם האמנית שוכבת מתחת לגרוטאה של מטוס קל, פעם שרועה על גבה ופעם על גחונה, כאשר בתצלום העליון היא מתועדת מכיוון הראש ובתחתון מכיוון הרגליים. המתח הנבנה בין גופה של האמנית לבין גוף המטוס עשוי להיחוות כיחסים אינטימיים, או כשיחה פרטית בין ייצוגים מגדריים. הכיוונים המרחביים המנוגדים – שכיבה אופקית אפיים ארצה, לעומת כושרו של המטוס לנסוק מעלה – מנסחים בשפת הסתרים של אובייקט האמנות את הטראומה הגלומה בדימוי: עתיד הנפילה החתום בחלום התעופה. לעבודה מטוס הקשר ביוגרפי טרגי, חרף עדותה של לוין כי בעת יצירתה לא חשבה על כך באופן ישיר: אחיה, צביקה, נהרג ב-1956 בתאונת טיס, במהלך שירותו הצבאי.

דגל, 1974 – את הפעולה דגל ייעדה אפרת נתן מלכתחילה למצלמה ולא לקהל נוכח. נתן שוכבת על רצפה של מגרש כדורסל שכונתי בגבעתיים, רגליה היחפות בתנוחת צעידה, ואחת מידיה אוחזת דגל גדול המכסה את ראשה. מנח גופה מהדהד את זה של פסל הפועל העברי ב"יריד המזרח", הצועד קדימה בנוסח סמלי המפלגה הקומוניסטית הסובייטית וגלגולם העברי בסמל מועדון הספורט "הפועל". אלא שזקיפות הקומה הלאומית מוטלת ארצה אל האופקיות המורבידית של דמות עטויה תכריך. מידותיו הקטנות של הדימוי תורמות להפיכת גופה של נתן לסימן לשוני, כאות כתובה, ונענות לאופן הצגתה של העבודה כתצלום בכפולת אמצע של כתב-העת מושג (1975).

יום כיפור, טריפטיכון: רקוויאם, קורבן, קול נדרי, 1973-74 – הטריפטיכון יום כיפור הוא קינה חזותית לזכר חללי מלחמת יום הכיפורים. בעת יצירתו היה מרדכי ארדון אמן בשל במיטב שנותיו, המתבונן במאורעות השעה מפרספקטיבה היסטורית רחבה. בלוח המרכזי, קורבן, מרחפים ענני פטרייה אדומים, זוהרים ברעילותם, מעל פיגורה מופשטת; בלוח השמאלי, כל נדרי, מפציעים קרעי גווילים (שעליהם שורות מתפילת "קול נדרי") במרחב שמימי אפל, בינות לעננים, גוף ירחי ומראות של התפרקות קוסמית; בלוח הימני, רקוויאם, ליקוי חמה מתמזג עם חלקי שעון מפורק המוּכּרים מציורים אחרים של ארדון. שפתו האמנותית של ארדון רוויה סמליות אישית וכזו השאובה מעולמות המיסטיקה היהודית. ציורו מעוגן בבירור במורשת הציור המופשט והסוריאליסטי של המודרניזם האירופי, אך בה-בעת מתייחד בדימויים המפציעים מתוך מרחב אפל, כמופעים של התגלות מטאפיזית. הטריפטיכון – פורמט ציורי נפוץ בתקופת הרנסנס, שיועד לקישוט המזבח בכנסיות ונכרך בנושאים דתיים – מחדד את בחירתו הייחודית של ארדון לגעת בקשר הסבוך של היהדות כדת וכלאום. הציור מתיך את האסון הלאומי ביום מקרא קודש.

אני רחוק מדי מאמנות (מלחמת יום כיפור, 1973), 1974 – משפט ברור נצרב על דף הנייר בחלקו העליון: "אני רחוק מדי מאמנות". במשפט המקביל לו באנגלית – “I am Too Upset for Art” – מתייצג המרחק כשיבוש או היפוך של מערכת הצירים הנפשית. פנחס כהן גן, מחלוצי האמנות המושגית בארץ, ביצע פעולות מתועדות רבות שבהן המחיש את נזילותו של מושג הגבול המדיני – ובתצריב צילומי זה, מושג הגבול מוסט אל המרחבים הממשיים והפילוסופיים של היצירה: מהי מחויבותו המוסרית של היוצר בעת משבר חברתי או פוליטי? בהשראת כתביו של רולאן בארת, נציג בולט של הסטרוקטורליזם הצרפתי, פונה כהן גן אל "דרגה אפס" של היצירה (כשמו של הדפס נוסף מאותה סדרה). במרחבי הנייר הלבן השפה צפה כמודעות טראגית, בעודה מחוסרת יכולת פעולה או מחויבות אמיתית.

יורם קופרמינץ, נולד 1954, חיפה | שו הפקות: שיר החבלנים, 2021 | וידיאו, 2:03 דקות

שו הפקות: צבא ישראל, 2021 | וידיאו, 3:07 דקות

שו הפקות: נרדוף אחריך תמיד, 2021 | וידיאו, 5:43 דקות

עבודות הווידיאו של יורם קופרמינץ אורגות חומרים חזותיים עם שירים מוּכּרים מן הזמר העברי. האמן חובר לפאתוס השירי בקול שבור וחרב, ועורך "מצעד הפזמונים" ממכר ברעילותו. העבודות, שנוצרו ב-2021, אינן מתייחסות באופן ישיר למלחמת יום הכיפורים ומתחמקות מתיוגן כאמנות פוליטית. הן מוצבות כמלכודות דבש המעוררות את בלוטות העונג והכאב כאחת.

בנרדוף אחריך תמיד מתגלם המרדף בשילוב בין מראה של צעיר רעול פנים הרץ ברחובות, במנוסה מדבר-מה בלתי ידוע. קולו של קופרמינץ מלווה את המרדף בטקסט שכתב – זרם תודעה מילולי המתיך לעיסה אחת את עמדות הרודף והנרדף, בעודם נתונים במסע קדחתני. חומרי הגלם החזותיים משלבים מראות של ערים שונות מרחבי העולם, בעוד הטקסט מתייחס למרחב העירוני התל-אביבי, כאשר שמות הרחובות הממשיים המצוינים בו מַתווים בסמליותם את מהלכי ההיסטוריה היהודית וגלגוליה בארץ הזאת. מפת הנראטיב הציוני המצטיירת סביב נקודות הציון הגיאוגרפיות הללו, היא מרחב מסויט ורדוף רוחות.

יורם קופרמינץ לחם במלחמת יום הכיפורים כקשר של יחידת הנדסה על גדת תעלת סואץ, ומוראות המלחמה והפציעה מלווים מאז את עבודתו. בשנת 2000 ראה אור ספרו אוקטובר: יומן מלחמה, שאפשר להגדירו ככרוניקת זוועה אנטי-מלחמתית.

מוזיאון נחום גוטמן עם העיר הכחולה: משקפת העתיד

העיר הכחולה (צילום ליאת אלבלינג)

במלאות 25 שנה להיווסדו של מוזיאון נחום גוטמן, בחרה האוצרה מוניקה לביא לחזור לפרק "העיר הכחולה" מתוך הספר 'הרפתקאות חמור שכולו תכלת' שכתב גוטמן ב-1942 ולעלות עם תערוכה ייחודית בה 18 אמנים ואמניות יציגו את פרשנותם לסיפור האירוני שמעורר מחשבה על עיר, ארץ, אוטופיה, דיסטופיה והחיים עצמם.  (נעילה: 9.3.24)

סגנון הכתיבה של גוטמן, המתאפיין בריאליזם סרקסטי וקווי עלילה רבים ומתפצלים, הם שמאפשרים לאמנים המשתתפים כר פורה לפרשנות ויצירה. חלק מהעבודות יציעו למבקרים ליצור בעצמם את תמונת העתיד, כמו בעבודתה של רחלה אלפסי, אמנית ומדענית, המשלבת הולוגרמות ובינה מלאכותית ובה ניתן לשאול שאלות על העתיד; במיצב וידאו של נטע מוזס, יוכלו הצופים לראות את עצמם בטווח גילאים שונים ולנוע על פני ציר זמן אפשרי של חייהם; עבודת סאונד של איתמר בנאי, תפגיש את המבקרים עם מכונה שתסרוק את כף ידם ותשמיע להם את קולו של רואה עתידות ועוד

אמנים ואמניות : נגה אור ים| רחלה אלפסי| איתמר בנאי| יוסי ברגר| אסף גאם הכהן| נחום גוטמן| מור גלפרין והדס כהן| נורית דוד| ניצן המרמן| דוד וקסלר| אורית ישי| יזהר כהן| הילה רביב| הילה לולו לינ פרח כפר בירעים| נטע מוזס| ניב פרידמן| גבריאל קלזמר| ריטה קוגן, צוות מהנדסי אפיון ועיצוב של yahoo

'העיר הכחולה' הוא סיפורה של עיר אוטופית, בה מוצבת משקפת דרכה יכול הצופה לחזות בעתידו – לטוב או לרע.

גוטמן כתב את הספר במהלך מלחה"ע ה-2, כפרק שחתם את הספר המוזכר מעלה. במבט מפוכח, הומוריסטי ואירוני, הוא ביטא רעיונות אפיקורסים על רקע התקופה: על היתכנותם של חיים אידיאליים בארץ ישראל ועל העתיד שצפוי לבאים בשעריה. אותה עיר הכחולה, שהיא ספק משל לת"א או לארץ כולה, הינה נקודת המוצא הרעיונית לתערוכה המסתעפת בין התחומים שאליהם מתייחס הטקסט: אורבניות, אדריכלות, פילוסופיה, עתידנות, יזמות, מוות ועוד.

תיאורי העיר הכחולה נשענים על מקורות ספרותיים העוסקים באוטופיה ודיסטופיה, למשל: 'משל המערה' ב'פוליטיאה' של אפלטון (390 לפנה"ס), 'אוטופיה' של תומס מור (1516), 'מסעי גוליבר' של ג'ונתן סוויפט (1726),'עולם חדש מופלא' של אלדוס האקסלי (1932)  ועוד.

גוטמן מתאר את "העיר הכחולה" כעיר אוטופית ודיסטופית כאחד. אוטופית מצד כוונות מקימיה ודיסטופית מבחינת התוצאות שהיא מסבה לתושבים ולאורחיה כעיר שכלכלתה מושתתת על תיירות ידיעת העתיד. זוהי עיר דמיונית בלב המדבר שמוקפת חומה ומסביבה מים. עיר מאוזנת, מאושרת ומוגנת מפני אויבים.

ניכרים בה חיי רוגע ושלווה עם עמלנות בריאה. תושביה שואפים ליצור בה הרמוניה ועורכים מבחני קבלה לתושבים חדשים, בתיה חצובים בסלע ובנויים בסגנון קלאסי של תקופת הרנסנס וצבעה כחול בשל אבן הקוורץ המינרלית מהן היא בנויה ומרוצפת המשקפות מים ושמיים.  אלא שההרמוניה מתערערת לאחר שאחד מתושביה ממציא משקפת דרכה רואים את העתיד והכללים שהגנו על אופייה האידילי מתחילים להשתבש. עד מהרה נפוץ דבר המשקפת ברחבי תבל והמוני תיירים מגיעים אליה באוניות כדי לצפות במשקפת ולחזות בעתידם, שאינו תמיד ורוד.

על אף רגעי הספק שמביע גוטמן בספר בדבר מהות הטבע האנושי ומחשבות כפירה אודות חוסר האפשרות לקיים חברת מופת לאורך זמן, הוא חוזה כי:"יום אחד יבוא אחד, יביט במשקפת ויראה בו עתיד טוב לעצמו ולזולתו והוא שיוביל את העולם לקראת חיים אחרים, טובים יותר, חיים שיש בהם צדק, שוויון ואושר לכל האנשים".

בגרסה הציונית-יהודית- לאומית של סוף המאה ה-19 אודות צורת הממשל האידיאלית ותיקון עולם, הפכו ארץ ישראל ות"א כדוגמא למקומות שהקמתם התבססה על פנטזיה דמיונית לצד ריאליזם קונקרטי. העיר הכחולה והעתידנית הניצבת מול הרי מואב, ספוגה במבט ספקני של כל מי שראה מה אירע לאידיאל הלאומי והמקומי בהתגשמותו. לגוטמן אין חיבה לאנשי העיר. כתיבתו נעה במנעד שבין תיאור עובדתי לביקורת, בוז ולגלוג על טבע האדם וחלומותיו. הוא מתאר אותה בנוסח המזכיר את סיפורי העיירה היהודית של הסופרים הקלאסיים העבריים: קטנה, פנטזיונרית, מעשית וחובבת ממון. שטעטל עם טוויסט ז'ול וורני. אוצרת: מוניקה לביא

מוזיאון נחום גוטמן לאמנות – שמעון רוקח 21, נווה צדק ת"א פרטים בטל': 03-5161970

נסימה-לנדאו תל אביב עם מתח גבוה 4 עד 24.11.23

תערוכת הדגל השנתית של נסימה לנדאו, "מתח גבוה", מבקשת לסמן אמנים מבטיחים רגע לפני שהם זוכים להכרה רחבה בעולם האמנות. שלוש המהדורות הקודמות של התערוכה, שבהן הוצגו עבודותיהם של 46 אמנים, ביניהם הילארי פסיס, דניאל אורצ'רד, ג'אמי הולמס, עוּמר ראשיד, ג'ייסון בויד קינסלה, כריסטופר הרטמן ורבים אחרים, עוררו התעניינות רבה ותגובות נלהבות.

בתערוכה "מתח גבוה 4" ייחשפו לקהל 12 אמניות ואמנים מ-7 מדינות שונות ו-21 עבודות, הנעות בין הפיגורטיבי למופשט, בין ציור דיוקן לציור נוף. חלקן מגוללות רגעים אינטימיים של התבוננות עצמית, ואילו אחרות מציגות מפגשים חברתיים ועולמות מדומיינים בעלי איכות חלומית. הצגתם בכפיפה אחת בתערוכה משותפת משקפת את המצב הנוכחי בשדה הציור העכשווי. על האמניות והאמנים המשתתפים בתערוכה מתח גבוה 4:

מדלן ביאלקי (נ' 1991, ניו יורק, ארה"ב), הפועלת בברוקלין, מתמקדת בצורותיהם האלסטיות והמעוגלות של אלמנטים צמחיים כגון עצים. הטבע בעבודותיה עובר האנשה. רגלי עצים וצמחיה משורגת מעלים על הדעת דמויות אנוש ובעלי חיים, שכמו פוזרו בדלילות במרחב התמונה. הצבעוניות אינה מצייתת בהכרח לגווניו המדויקים של הטבע ומבכרת לוח צבעים משיי הכולל גוונים בוהקים ועמומים גם יחד.

בציוריו המוקפדים שוֹלטוֹ בליסֵט (נ' 1996, סולסברי, בריטניה) בונה נופים סוריאליסטיים מומצאים, המתאפיינים בצמחייה מעוצבת בגיזום דקורטיבי סימטרי ובעמודים בהשראת המסורת האדריכלית הקלאסית. בסצנות המתוארות בהם שורר שקט מחריד. לעתים קרובות הן ממוקמות בנופים הרריים, ובאחת מכניסות את הצופה לעולם מדיטטיבי משתנה. הציורים ספוגים במתח שבין הניסיון האנושי לשנות את הטבע לבין התנגדות הטבע לעיוותים מעשה ידי אדם.

ג'וליה ג'ו (נ' 1991, סיאול, קוריאה הדרומית) מציירת בצבעי שמן, שאותם היא מניחה על הבד במשיכות מכחול מדויקות וכבדות ליצירת קומפוזיציות המשלבות פיגורטיבי ומופשט. במבט ראשון ציוריה ניחנים באנרגיה תזזיתית, אך מבט מקרוב מגלה דימויים המרמזים על נרטיבים מרובדים, על דינמיקות בין-אישיות ועל חיבורים נעדרים.

היילי ג'וספס (נ' 1987, סיאטל, ארה"ב), הפועלת בניו יורק, חוקרת מושגים של השתנות, ארעיות ונשיות. בעבודותיה שבה ומופיעה דמותה של אחותה המנוחה, המתוארת לעתים קרובות בדיוקנאות עזי מבע, נועזים כמעט, הממזגים נרטיבים אינטימיים ואישיים עם המצב האנושי האוניברסלי. ציוריה החידתיים מתאפיינים בנופך של מוזרות ובצבעוניות בוהקת, תוך שהם מגלמים בחובם את היפוכה האפל.

עבודותיו של ז'אן-פיליפ דלהוֹם (נ' 1959, ננטר, צרפת), אמן, סופר ומאייר, המתעד ומתאר באופן סאטירי את החיים המודרניים זה שנים רבות, נעות בין תפנימים ביתיים, תיאורי טבע דומם ונוף, השבים ומופיעים במדיומים השונים, שבהם הוא יוצר. דיוקנאותיו מתאפיינים במבע עז וישיר, העובר כחוט השני במכלול יצירתו. ציוריו מעבירים את הסגנון החופשי והצבעוני של איוריו לקנה מידה גדול יותר.

צ'לסי ריוֹקוֹ ווֹנג (נ' 1986, סיאטל, ארה"ב), ציירת ומוּרליסטית, מתארת דמויות מלאות חיוּת, המשקפות את המגוון האנושי ואת הסגנון העשיר של סן פרנסיסקו, שם היא פועלת. בקומפוזיציות מעוררות סקרנות ופליאה היא מתמקדת בקהילות ממעמד הפועלים וחוגגת גיוון אתני ותרבותי.

ציוריו של מייקי ייטס (נ' 1992, סולזבך-רוזנברג, גרמניה), אמן ממוצא פיליפיני-אמריקני הפועל בקנזס סיטי, מספקים הצצות אינטימיות לחיי היומיום. הציורים העדינים מציגים רגעים המתרחשים בין בני משפחה וחברים בסביבות אינטימיות, המעוררות הזדהות. כבן לאנשי צבא חווה בילדותו מעברים תכופים, ומשפחתו בת שש הנפשות מככבת לא אחת בעבודותיו.

ציוריה של תַאני לונסדייל (נ' 1982, סאסקס, בריטניה), הפועלת בלוס אנג'לס, מאוכלסים בדמויות נשיות, שאיכותן הצורנית והמבנית משדרת עוצמה ופגיעוּת בעת ובעונה אחת. היא יוצרת תמונות נרטיביות פנטסטיות, הנעות בין היומיומי לקוסמי ומושתתות על קומפוזיציות של אינטימיות מוקצנת ומלאת תשוקה, בעוד הפרטים המרכיבים אותן משקפים מצב מנטלי או זרם תודעה, הניצב לנוכח עולמנו המשתנה.

יוּרה לי (נ' 1990, סיאול, קוריאה הדרומית), הפועלת בלוס אנג'לס, עוסקת בנושאים הנוגעים לחיי היומיום באמצעות סדרה של דימויים משוחזרים, השאובים מן הטלוויזיה ומן האינטרנט. בצבעוניות פסטלית עדינה ובמשיכות מכחול אופקיות מרוחות היא מחקה תקלות ועיוותים, האופייניים לעידן קלטות הווידיאו.

לוֹר מארי-קואניה (נ׳ 1989, שאמוני, צרפת) מחברת רגעים סוריאליסטים עם סצנות יומיומיות. היא יוצרת עולמות מוזרים שבהם שזורים חזיונות עדינים, תמימים, אך גם אלימים. בעולמות המטרידים שלה, סצנות נותרות פתוחות לפרשנות, כאשר לעתים קרובות נרמז שההתרחשות העיקרית מתרחשת מחוץ לפריים.

טניה מרמולחו (נ' 1975, סנטה דומינגו, הרפובליקה הדומיניקנית), אמנית ממוצא אמריקני-דומיניקני-שוודי הפועלת בניו יורק, מפגישה בעבודתה בין האינטימי למונומנטלי בציורים גדולי ממדים, המציגים הבעות פנים נשיות רב-משמעיות. כאמנית קאריבית-סקנדינבית, היא חוקרת נושאים הנוגעים למגדר ולזהות ומשתמשת בדיוקן ובהבעות פיזיות כאמצעי להעביר רגשות ולעורר בצופה תגובה אמפתית.

ג'ייד צ'ינג-יוּק אנג (נ' 1992, הונג קונג), הפועלת בלונדון, עוסקת ברגעים של קשר ושל פרידה. היא בוחנת את הפוטנציאל הצורני הגלום בציור, ויוצרת את ציוריה כמעין תצרף, המורכב מגופה שלה ומגופים אחרים. הסמלים שלה פורצים מתוך הקונוטציות המילוליות שלהם אל תוך עולם בדיוני מעורפל ורב-משמעי.

קרן האמנות נסימה לנדאו, אחד העם 55, תל אביב. כניסה חופשית. nassimalandau.com

ספרות ושירה

אוריאנה של אורנה עקאד

מורה מיתולוגית למשחק וגיבורה שחיפושיה אחר שקט לנפשה עוברים דרך מלחמה בקילוגרמים מיותרים הן הדמויות המובילות את ספרה השני של אורנה עקאד. קריאת הספר היא מסע של נבירה בזיכרונות הילדות והתוודעות לטראומות קשות, כדי להשתחרר מעבדות הנפש לגוף. דרך הרהורים המאוגדים במכתב ארוך הנע בין ההווה לעבר, נחשפים מאבקיה של אוריאנה בניצול מיני שעברה בנעוריה, התמודדות עם מות אב, אובדן תשוקתה לחיים, אנורקסיה, בולימיה ונחמה זמנית בסיפור אהבה בשולי איסט אנד בלונדון.

אורנה עקאד, מחזאית ובמאית תיאטרון, סופרת, מתרגמת מחזאות ושירה ערבית, זוכת פרס אקו"ם לעידוד היצירה לשנת 2002. ספרה הראשון "ואדי מילח" היה מהמועמדים לפרס ספיר לספרות לשנת 2012.

איך הדמוקרטיה תנצח של נדב איל

עריכה: גיל דיקמן ; עריכה מקצועית: ד״ר תומר פרסיקו; הוצאת רדיקל ; 75 שקלים. ספר חדש למחבר רב המכר "המרד נגד הגלובליזציה", נדב איל. הספר יצא למכירה מוקדמת באתר www.radical.org.il, וכבר נמכר באלפי עותקים. קרב גדול מתחולל ברחבי העולם כולו, והוא הגיע לישראל: הקרב על הדמוקרטיה. בשנת 2023 יצאו מאות אלפי ישראלים לרחובות כדי לנסות ולבלום את ההפיכה המשפטית שניסתה לחולל הממשלה, במחאה הנרחבת ביותר שהמדינה ידעה מאז היווסדה. מה שהתרחש בישראל הוא רק חלק מסיפור גלובלי ויוצא דופן: הדמוקרטיה הליברלית היא המנגנון הפוליטי המוצלח ביותר שהומצא בידי בני אדם, אך בכל מקום היא בסכנה.

הסתערות לאומנית-פופוליסטית, נתמכת לרוב בידי פונדמנטליזם דתי, מצליחה לפורר את המרקם הדמוקרטי – מדרום אמריקה, דרך ארה"ב ומרכז אירופה, ועד למזרח אסיה. כמו בישראל, השלב הראשון הוא בדרך כלל השתלטות על מערכת המשפט.

"איך הדמוקרטיה תנצח" כתוב כדיאלוג תמציתי ומציג לקורא תפיסה מרתקת ומורכבת על המשבר הגלובלי והישראלי. בשיחה רוויה בהיסטוריה ואקטואליה, מהאבות המייסדים של הרפובליקה האמריקנית ועד לדוד בן גוריון, מפרופ' ישעיהו לייבוביץ' ועד אריאל שרון, כמו גם שיחותיו עם בכירים בוושינגטון, אנשי ימין קיצוני באירופה וכתיבה על ההפיכה המשפטית בישראל, נדב איל אינו מסתפק בתיאור האיום המחריף על המשטר הדמוקרטי. הוא עונה על שאלות בעלות חשיבות דרמטית: מהי בכלל דמוקרטיה, מה הם החטאים העתיקים של הליברליזם, מדוע למרות הצלחותיה, כה רבים מתקוממים נגד הדמוקרטיה הליברלית, איך נולדה ההפיכה המשפטית בישראל, מהו בעצם מושג ה"פרוגרס" שמלהיט את הימין הקיצוני, האם נגזר דינה של הדמוקרטיה הישראלית בשל השליטה הישראלית ביהודה ושומרון ואיך צריך להתמודד עם שלטון שמנסה לכרסם בהתמדה בחופש של אזרחיו. איל מזהיר שאין די בקרב בלימה: "כדי שהדמוקרטיה תשרוד, אי אפשר רק לצלצל בפעמונים ולזעוק שאויביה צרים על שערי העיר. נאמני הדמוקרטיה לא יכולים להתמכר לדקלומים המקדשים את הסדר הישן, בעוד הפופוליזם הלאומני מציע מהפכה. זו הדרך הבטוחה לתבוסה". יותר מכל, "איך הדמוקרטיה תנצח" מציע תקווה מבוססת וריאליסטית, שלמרות הכול, החירות וזכויות האזרח יכולות לשרוד ולשגשג בישראל.

נדב איל הוא כותב טור בידיעות אחרונות וחתן פרס סוקולוב לעיתונות, לשעבר עורך חדשות החוץ של חדשות .13 ספרו הראשון, "המרד נגד הגלובליזציה" )Worldwide The ,Revolt Globalization Against (Uprising היה לרב-מכר עטור שבחים ברחבי העולם ופורסם במדינות רבות, מסין ועד לברזיל.

פרסים ואותות

קול קורא מועד אחרון 10/10/2023

פרויקט תמיכה באמנים עם אוטיזם ובעלי מגוון נוירולוגי (neurodivergent) “Art NeuroVerse Biennale” מזמין אתכם לקחת חלק בתערוכה   “I see you / I see you”, שתתקיים בגלריה TaLis ירושלים בין התאריכים 16-30 בנובמבר 2023.

"אני רואה אותך" היא תערוכה על כמה שונה אנו רואים ומרגישים את העולם וחווים אותו בתוכנו. על מערכות יחסים עם אחרים, על הגשרים השבריריים בין "אני לאחר" ועל תחושת הנראות/אי הנראות של עצמך בחברה.

בפרויקט זה אנו רוצים לתת לאמנים עם אוטיזם ובעלי מגוון נוירולוגי. הזדמנות להביע דעה כלפי העולם ומערכות היחסים המצויות בו באמצעות אמנות. נושא התערוכה מאפשר פרשנות חופשית של האמנים. אמנים עם אוטיזם ובעלי מגוון נוירולוגי מוזמנים להשתתף, כמו כן אמנים העובדים עם אנשים עם רקע מגוון נוירולוגי, מתקבלים גם אמנים שעובדים עם הנושא וחוקרים אותו. יצירות מתקבלות בכל מדיום: ציור, מיצג, אמנות מדיה, פיסול וכו'. בתערוכה ישנן שתי מחלקות – לילדים ולמבוגרים; אמנים בגילאים שונים יכולים להגיש מועמדות. בקשה יש להגיש דוא"ל [email protected]

מועד אחרון להגשה: 10 באוקטובר 2023. יש לציין בנושא המכתב: "אני רואה אותך". במכתב חובה לציין הפרטים הבאים: 1) שם פרטי ושם משפחה | 2) גיל האמן | 3) לצרף תמונות | 4) לספק מידע קצר על האמן | 5) לתאר בקצרה מדוע מעניין לקחת חלק בפרויקט.

עלות השתתפות: הפרויקט ללא מטרות רווח, יחד עם הקול קורא אנו פותחים גם בגיוס כספים לפתיחת התערוכה ותמיכה במשתתפיה. בהתאם להצלחת הגיוס, ההשתתפות עשויה להיות בחינם או לדרוש עמלה ארגונית קטנה עבור הוצאות טכניות.

המארגנים מבינים שיהיו אמנים שיגישו מועמדות להשתתפות בתערוכה בפעם הראשונה – אנחנו מאוד שמחים על כך, אנחנו נייעץ לכם ונעזור לכם להשלים הכל, אם יש לכם שאלות, כתבו לנו. כמו כן, אנו מעוניינים למצוא שותפים, מתנדבים וחברים לפרויקט "Art NeuroVerse Biennale" – ארגונים ואנשים שאינם אדישים לבעיות של אנשים יצירתיים עם אוטיזם ומגוון נוירולוגי, כתבו לנו [email protected], אנו נשמח לפגוש אתכם ולדון בשיתוף פעולה.

הקרוואן – הלהקה הייצוגית של תנועת הצופים בקרב הקהילות היהודיות בארה"ב

הלהקה קיימה טקס חגיגי לציון 50 שנה להקמתה באמפי וואהל בתל אביב. באירוע השתתפו מאות בוגרים של להקת הקרוואן, ובהם הבוגרים הראשונים של הלהקה, לצד במאים, מפיקים וכותבים שעבדו איתה לאורך השנים.

הלהקה הוקמה בשנת 1973, במטרה ליצור גשר תרבותי בין יהודי ארצות הברית למדינת ישראל, ומאז הופיעה מאות פעמים כשהיא נוסעת לכל אורכה של ארצות הברית.

בין אלו שהשתתפו בה לאורך השנים: איה כורם, אורלי וילנאי, אילי עלמני, ניצב בדימוס אלון לבבי, אילן בירנפלד, בן שני, יונה לייבזון, עומר ירדני והטייס יונתן בגין ז"ל.

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *