Scotland-The World of Whisky

ביקור בסקוטלנד לא יכול להיות שלם ללא ביקור בלפחות מזקקת ויסקי אחת וכשאני מגיע לסקוטלנד זה קצת יותר מאחת. מהו סוג הקסם הסקוטי של מי-החיים האלה

שקט בבקשה. כאן ישן הוויסקי (צילום דני בר)

שקט בבקשה. כאן ישן הוויסקי (צילום דני בר)

וויסקי הם מי-חיים

וויסקי היא בירה שמזקקים אותה לרמת 80% אלכוהול ויותר. התזקיק שנוצר מדולל לרמת כ-60-65% אלכוהול ומאוחסן בחביות עץ (בדר"כ אלון) למספר שנים כאשר המינימום בסקוטלנד הוא 3 שנים. במהלך ההתבגרות של התזקיק בחבית הוא מקבל את צבעו האפייני וכן סופח טעמים מהעץ ובסוף התהליך, מדולל התזקיק לרמת 40-50% אלכוהול. וויסקי מייצרים גם באירלנד (כנראה שהיא גם מקור הוויסקי), בארה"ב, קנדה וגם….יפן.

מקור השם וויסקי, מגיע כנראה מהבטוי uisge baugh בגאלית (בלטינית Aqua Vitae) שפרושו מי-החיים. אז וויסקי הם מי-החיים של הסקוטים וגם קצת שלנו, אוהבי המשקה.

מזקקת מקאלן (צילום דני בר)

מזקקת מקאלן (צילום דני בר)

סינגל מאלט (Single Malt)  ובלנדד (Blended)

בעולם הוויסקי יש מגוון של מוצרים שמצביעים על מקור הדגנים מהם נעשה המשקה, שיטת התהליך, אזור גאוגרפי ועוד, אולם יש להבדיל בין 2 סוגי וויסקי עקריים:

סינגל מאלט הוא וויסקי, שיוצר במזקקה אחת בלבד והוא עשוי כולו מלתת שעורה. שם הוויסקי יהיה מורכב משמה של המזקקה ומספר שנות היישון של המשקה. המותגים המוכרים הם גלנפידיך (Glenfiddich), מקאלן (Macallan) ועוד.

בלנדד  וויסקי הוא וויסקי שמורכב ממספר סינגלים שעורבבו יחד. לרוב הוא מכיל וויסקי שיוצר מסוגי דגנים שונים (חיטה למשל) וגם ממספר סוגי "סינגל מאלט" ממזקקות שונות. הרכב הבלנד שונה מסדרת ייצור אחת לשנייה כי מטרת המסטר-בלנדר האמון על ייצור הוויסקי ויישונו במזקקה, היא להגיע לטעם אחיד. גם לבלנד יש שנה שמציינת את גילו של המרכיב הכי צעיר בבלנד (יתכן בבלנד שמצויין 12 שנים גם מרכיב בן 15 או יותר). המותגים המוכרים הם שיבס , (Chivas Regal)  ג'וני-ווקר (Johnnie Walker) ועוד.

Non Age Statements  לאחרונה החלה מגמה חדשה בבתי הוויסקי ובעיקר בבלנדד וויסקי, להוציא לשווק מוצר ללא הצהרת גיל וזמן יישון מינימלי. זו גישה חדשה ויש אומרים מהפכנית שנובעת מלחצי שיווק ותימחור כי הרי ליישן וויסקי 15 שנה עולה הרבה כסף וטומן בחובו גם סיכונים עסקיים רבים. טעמתי כבר כמה מוצרים כאלה וחייב להגיד שהם בהחלט שווים וטובים אולם האם צריך לשלם עבור מוצר כזה גם מחיר הדומה למוצר שהתיישן עבורי 10 או 15 שנים ? איפה הסיפור והרומנטיקה ?

Grouse הוא השכווי של סקוטלנד (צילום דני בר)

Grouse הוא השכווי של סקוטלנד (צילום דני בר)

איזורי הוויסקי בסקוטלנד

בסקוטלנד יש כ-105 מזקקות וויסקי (לעומת רק 7 פעילות באירלנד). את המזקקות מחלקים לפי אזורים גאוגרפיים:

היילנד  Highland –  צפונית לקו גלאזגו-אדינבורו נמצא אזור ההיילנד שהוא מאופיין בהרים וירוק עם הרבה גלנים (Glen ), עמקים בגאלית. זהו האזור הגדול ביותר אולם יש בו רק 24 מזקקות ויסקי שניתן לבקר בהן, בתיאום מראש.

אדרדור נחשבת למזקקה הקטנה ביותר בסקוטלנד (צילום דני בר)

אדרדור נחשבת למזקקה הקטנה ביותר בסקוטלנד (צילום דני בר)

הוויסקי המיוצר בהיילנד'ס נחשב עדין יותר ולרוב לא מכיל ארומות של עשן. מכיוון שכל טיול בסקוטלנד עובר ברובו באיזור ההיילנד'ס, מומלץ בהחלט לתכנן מראש ולהזמין סיור באחת מהמזקקות של ההיילנד'ס. המותגים הידועים יותר של האזור הם Glenmorangie, Dalmore  Dewar's, The  Famous Grouse ועוד. חלק מהיילנד הם גם האי סקיי (Skye)  שם יש את מזקקת טליסקר (Talisker ), האי יורה עם מזקקת ג'ורה (Jura) והאי אורקניי (Orkney)  שם נמצא את היילנד-פארק (Highland Park).

למידע נוסף: www.scotlandwhisky.com/distilleries/highlands

טעימה פרטית בדלמור ע"י הים המלוח (צילום אביבה בר)

טעימה פרטית בדלמור ע"י הים המלוח (צילום אביבה בר)

ספייסייד  Speyside – בחלק הצפון מזרחי של ההיילנד'ס זורם נהר ה-Spey  שמיימיו היו מקור המים למזקקות רבות. עקב הריחוק מהערים הגדולות ומהממלכה האנגלית התפתחה באזור זה תעשייה עניפה של וויסקי כנגד רצון האנגלים. ספייסייד נחשב לאזור עם ריכוז מזקקות הוויסקי הגדול בעולם. באזור יש את "דרך הוויסקי" – Malt Whisky Trail ומומלץ לתאם ביקור בלפחות אחת מהמזקקות כמו גלנפידיך (Glenfiddich), מקאלן (Macallan), גלנליווט (Glenlivet) ועוד. מקום נוסף מומלץ לביקור הוא בית המלאכה של החביות, היחידי שפועל בסקוטלנד.

למידע נוסף:  www.scotlandwhisky.com/distilleries/speyside

האי איילה Islay – להבדיל מהאיים שהזכרתי לעיל, לאי איילה מיוחד אזור וויסקי בפני עצמו תודות ל-8 המזקקות הקיימות על האי הקטן הזה והאופי המיוחד של הוויסקי מהאי איילה.

בין המזקקות המוכרות יותר יש את לאפרויג (Laphroaig), ארדבג (Ardbeg) או לאגבולין (Lagavulin).

למידע נוסף: www.scotlandwhisky.com/distilleries/islay

צילום אביבה בר

צילום אביבה בר

לואלנד Lowland – האזור שבין גלאזגאו-דאנדי לגבול עם אנגליה הוא אזור גבעות ירוקות החשופות לרוח. באזור זה יש כ-5 מזקקות בלבד והידוע שבהן היא אוכנטושן (Auchentoshan) שנמצאת על יד גלאזגאו.

למידע נוסף: http://www.visitscotland.com/distilleries/Lowland

קמבלטאון Campbeltown – זהו חצי אי ממערב לגלזגאו שבקצה הפניסולה יש שוכנת העיירה קמבלטאון ובה נותרו מ-30 מזקקות שפעלו בה פעם, רק 3 מזקקות וביניהן מזקקת ספרינגבנק ( Springbank).

צילום דני בר

צילום דני בר

סיורי מזקקות

ברוב המזקקות יש סיורים לקהל הרחב שנמשכים לרוב בין 45 דקות לשעה. עלות סיור כזה נעה בין 5-10 ליש"ט. בדר"כ ניתן לקבל הנחה בקניית מוצרים בחנות המזקקה בעלות הסיור.

המזקקה היחידה שעורכת סיורים חינם היא גלנפידיך.

טעימת מקצוענים במקאלן (צילום אביבה בר)

טעימת מקצוענים במקאלן (צילום אביבה בר)

לחובבי הוויסקי יש גם סיורים מקצועיים יותר עם טעימות אורך של סוגי וויסקי שונים ובגיל שונה. סיורים כאלה עולים בין 15-20 ליש"ט ואורכם בין שעתיים וחצי לשלוש שעות. את הסיורים מעבירים מדריכים ותיקים ומקצועיים והם מאפשרים ביקור בחלקים מסוימים במזקקה, שאינם פתוחים לקהל הרחב. יש לציין שסיורים מיוחדים כאלה הנערכים במזקקות מקאלן, גלנפידיך ועוד. סיורים אלה נערכים מספר פעמים בודדות ביום ועל כן חובה להזמין מראש דרך אתר האינטרנט או בטלפון ישירות למרכז המבקרים של המזקקה.

שטח המחסנים של וויסקי דלמור (צילום דני בר)

שטח המחסנים של וויסקי דלמור (צילום דני בר)

ברוב המזקקות אוסרים על צילום בכלל (גם ללא פלאש) בשטחי הזיקוק ומחסני החביות עתירי הפטריות והאלכוהול, לטענתם, מסיבות בטיחותיות.

רוצים לצאת לטיול בהדרכתי לאירלנד, צפון-אירלנד וסקוטלנד ? הירשמו בקישור המצורף http://www.massaot.co.il

נסיים בברכת "סלנז'ה" (=לחיים) בשפה הגאלית Sláinte.

הוספת תגובה