סיפורו של מתכון: לחמניית זעפרן Lussekatt

לחמניות חגיגיות בצבע זהוב בוהק בפנים כמו גם בחוץ ||| לחמניות שהן חלק ממסורת חגיגות ימי החורף וחג המולד ||| שילוב חגיגי שלהן עם יין חם Gluhwein ועם פפרקקור Pepparkakor כלומר עוגיות זנגוויל (ג'ינג'ר) דקיקות יחממו כל יום חורפי ||| מה סיפורו של המתכון וצורת ה- S המפורסמת שלו ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

לחמניות זעפרן שבדיות (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

לחמניית זעפרן

לחמנייה חגיגית שבחלק מהעולם מכינים אותה על מעט זעפרן ונקראות ,Saffron bun ובסקנדינביה נקראת לוסקאטר Lussekatter כלומר החתולים של לוסיה או לוסה-בול Lussebulle. אלו לחמניות שמרים מתוקות, עשירות, ומתובלות בזעפרן ומכילות פירות יבשים כולל דומדמניות וצימוקים בדומה לעוגת תה. הלחמניות נאפות בצורת S הפוכה והסיבה לפי האגדה השבדית היא שבעבר הן נקראו djävulskatter שמשמעות השם היא חתולו של השטן. צורת ה-S נוצרה על מנת להזכיר את מראה החתול המכורבל בקור של חודש דצמבר.

רוב הלחמניות והעוגות הזעפרן הזמינות כיום מכילות צבעי מאכל לקבלת הגוון הצהוב הטבעי שמספק הזעפרן. העלות הגבוהה מאוד של זעפרן – התבלין היקר בעולם לפי משקל – הופכת את הכללת זעפרן בכמות מספקת לייצור צבע עשיר של הלחמניות, לאפשרות לא כלכלית. הוספת צבעי מאכל בלחמניות זעפרן הייתה נפוצה לראשונה בסוף מלחמת העולם הראשונה כאשר המחסור בזעפרן פיתה את האופים למצוא דרכים אחרות לצבוע את הבצק לאפיית לחמניות אלה.

דרום מערב אנגליה

בחצי האי קורנוול Cornwall מגישים לחמניות או עוגות זעפרן לאירועים מיוחדים, כמו חגיגות נישואין, או חנוכת כנסייה. זעפרן גדל באופן היסטורי באקלים המתון של דבון Devon וקורנוול, אך סביר להניח שהזעפרן הגיע לקורנוול דרך הים מספרד במשך מאות שנים קודם לכן. במערב קורנוול, לחמניות זעפרן גדולות ידועות גם בשם לחמניות פינוק תה Tea treat Buns, והן קשורות לטיולים או פעילויות של יום ראשון בקרב בני הכנסייה המתודיסטית.

סקנדינביה

 
- פרסומת -

 

בשוודיה ובנורווגיה לא משתמשים בקינמון או אגוז מוסקט בלחמנייה, ובמקום דומדמניות משתמשים בצימוקים. הלחמניות נאפות בצורות מסורתיות רבות, שהפשוטה שבהן היא צורת S הפוכה. יש להם סמליות דתית מסורתית והם נאכלים בעיקר בשבועות שלפני חג המולד ובמיוחד ביום סנט לוסיה Feast of Saint Lucy, שמציינים כל שנה בתאריך 13 בדצמבר. בנוסף לשבדיה, הלחמנייה פופולארית גם בשאר אזורי סקנדינביה, ושם היא מכונה החתולה של לוסיה או כדולי לוסיה.

הלחמניות של לוסיה Lussekatter

מצרכים

לקישוט

אופן הכנה

  1. מפזרים את הזעפרן לתוך החמאה המומסת ומשאירים 30-60 דקות להטמעה
  2. בסיר קטן מחממים את החלב ומכבים את הלהבה כאשר הוא יוצר בועות קטנות על פניו
  3. מוסיפים את החמאה המומסת, סוכר ומלח ומערבבים
  4. יוצקים את בלילת החלב לתוך קערה וממתינים שיהיה חמים אבל ניתן לגעת בחלב
  5. מוסיפים את השמרים ומערבבים. נותנים לשמרים להתעורר במשך 10 דקות
  6. מוסיפים לבלילת השמרים 2/3 כוס קמח
  7. מערבבים לתוך הבלילה את הביצים
  8. מוסיפים תוך ערבוב את שאר הקמח ליצירת בצק רך (הבצק צריך להתנתק מדפנות הקערה)
  9. מעבירים את הבצק לקערה גדולה משומנת, מכסים במגבת
  10. מאפשרים לבצק לתפוח כשעה, עד להכפלת הנפח
  11. אגרפו את הבצק העולה ולושו קלות 2-3 על משטח מקומח
  12. קרצו מהבצק פיסות בצק בגודל כדור טניס או מעט יותר
  13. גלגלו את הבצק ליצירת נחש ועשו מגליל הבצק צורת S
  14. מרפדים תבנית בנייר אפייה
  15. מניחים את הבצק על בתבנית המרופדת כאשר הוא הפוך (צורת S הפוכה)
  16. כשסיימתם למלא את התבנית בלחמניות S הפוכות, עם רווח של 2-3 ס"מ האחת מהשנייה, כסו את התבנית עם מגבת והניחו בצד לתפיחה של כשעה נוספת והכפלת הנפח
  17. חממו תנור ל- 180 מעלות
  18. הברישו את הלחמניות עם בלילת חלבון הביצה
  19. פזרו מעל מעט צימוקים
  20. הכניסו התבניות לתנור לאפיה במשך כ- 15 דקות או עד הזהבה יפה

בתיאבון Smaklig måltid

כתיבת תגובה

אולי יעניין אותך: