חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורו של מתכון: סלט כרוב Coleslaw

סלט כרוב אוכלים בכל מטבח ובכל ארוחה אבל איך הכל התחיל ||| סלט שהתחיל בהולנד ומכאן גם שמו ||| גרסאות שלו עם שם דומה תמצאו בפולין ועד ארה"ב, משבדיה ועד איטליה ||| גם במחוזותינו נפוץ הקולסלאו או סלט כרוב בגרסאות אין ספור ||| כל הפרטים וגם מתכון בטעם ישראלי בהמשך…

סלט כרוב קולסלאו (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

קולסלאו Coleslaw או Slaw או סתם סלט כרוב

בהולנד קוראים לסלט כרוב cole slaw ויש מקומות שהוא נקרא סלט ניו אינגלנד, או פשוט סלט, הוא תוספת המורכבת בעיקר מכרוב גולמי מגורר דק עם רוטב לסלט, בדרך כלל או ויניגרט או מיונז. קולסלאו מוכן עם ויניגרט עשוי ליהנות מאורך החיים הארוך שמעניקה הכבישה של הרוטב. המונח סלט כרוב קולסלאו עלה במאה ה -18 כנגזרת של המונח ההולנדי לסלט זה.

ספר המתכונים משנת 1770 The Sensible Cook: Dutch Foodways בעולם הישן והחדש מכיל מתכון המיוחס לבעלת הבית ההולנדית של הסופר, שערבבה רצועות כרוב דקות עם חמאה מומסת, חומץ ושמן. המתכון לסלט כרוב במתכונתו הנוכחית הוא צעיר למדי, שכן מיונז הומצא רק באמצע המאה ה -18.

על פי The Joy of Cooking (1997), כרוב גולמי הוא המרכיב היחיד העקבי לחלוטין בסלט כרוב; סוג הכרוב, הרוטב והמרכיבים הנוספים משתנים מאוד. כל הרטבים על בסיס ויניגרט, מיונז ושמנת חמוצה מוכרים כולל תוספות של בייקון, גזר, פלפלים, אננס, חמוצים, בצל ועשבי תיבול מוזכרים במפורש כמרכיבים אפשריים.

סוגי קולסלאו

קולסלאו נאכל בדרך כלל כתוספת עם מאכלים כמו עוף מטוגן ובשרים על המנגל ועשוי להיות מלווה בצ'יפס או בסלט תפוחי אדמה כתוספת נוספת. זה יכול לשמש גם כמרכיב כריכים, כשהוא מונח על כריכי ברביקיו, המבורגרים ונקניקיות יחד עם צ'ילי וחרדל חם. קולסלאו משמש גם על גרסה של כריך רוּבּן (עם קורנביף), כאשר סלט כרוב מחליף את הכרוב החמוץ. גרסה זו של הכריך נקראת בדרך כלל סנדוויץ' רחל כדי להבדיל אותו מרובן.

סלט כרוב ברחבי העולם

גרמניה: Krautsalat הגרמני המסורתי מורכב מכרוב גרוס דק במרינדה עם שמן וחומץ. לפעמים מוסיפים בצל או תפוחים.

איטליה: קולסלאו עם בשר חזיר מבושל ופלפל חתוך (חתך ז'וליין) באיטליה נקרא insalata capricciosa (סלט גחמני).

פולין: סלטים שונים על בסיס כרוב הדומים לסלט כרוב מוגשים בדרך כלל כתוספת לצד המנה השנייה בארוחת הערב, לצד בשר ותפוחי אדמה. אין מתכון קבוע, אך מרכיבים אופייניים כוללים כרוב לבן גרוס (כרוב אדום וגם סיני אינם נדירים), בצל קצוץ דק, גזר מגורר, ופטרוזיליה או שמיר, עם תוספות רבות אפשריות. אלה מתובלים במלח, פלפל שחור וקורט סוכר, ומעורבבים עם מעט שמן (בדרך כלל חמניות או קנולה) וחומץ, ואילו רטבים על בסיס מיונז אינן נדירות. אלטרנטיבה, המוגשת בדרך כלל עם דג מטוגן, עשויה עם כרוב כבוש, סחוט כדי להיפטר מעודפי מלח מלוחים ובתוספת לגזר, בצל, פלפל שחור, סוכר ושמן.

רוסיה ואוקראינה: ברוסיה ובאוקראינה, סלט של כרוב טרי גרוס, מעורבב עם גזר, תפוחים, חמוציות וכו', מתובל באופן מסורתי בשמן חמניות. ניתן לכבוש את הכרוב לפני כן עם חומץ ואז הסלט נקרא כרוב פרובנס апуста провансаль kapusta provansal.

שבדיה: בשוודיה, סוג מסוים של סלט כרוב המיוצר עם ויניגרט המורכב מחומץ או חומצה אצטית (תמצית חומץ), שמן צמחי, מלח ותבלינים מוגש באופן קלאסי עם פיצה ומכונה פיצאלאד (סלט פיצה) Pizzasallad. מתכון שבדי מוכר הוא גזר וכרישה ונקרא veckosallad (סלט שבוע) בזכות העמידות שלו למשך כול השבוע. המונח kålsallad שמור לסלט כרוב עם גזר ורוטב על בסיס מיונז, והוא נתפס בדרך כלל כחלק מהמטבח האמריקאי.

בריטניה: בבריטניה, סלט כרוב מכיל לעתים קרובות גזר ובצל בנוסף לכרוב, ולעתים קרובות מכינים אותו עם מיונז או קרם סלט. וריאציות מסוימות כוללות גבינה מגוררת כגון צ'דר, או אגוזים כגון אגוזי מלך ופירות יבשים כגון צימוקים.

ארצות הברית: בארצות הברית, סלט כרוב מכיל לעיתים קרובות חמאה או מיונז, וגזר, אם כי קיימות וריאציות אזוריות רבות, ומתכונים המשלבים חרדל מוכן או חומץ ללא חמאה ומיונז נפוצים גם הם. סלט ברביקיו, המכונה גם סלט אדום, מיוצר באמצעות קטשופ וחומץ ולא במיונז. סלט סלאו Slaw מוגש לעיתים קרובות לצד ברביקיו בצפון קרוליינה, כולל ברביקיו בסגנון לקסינגטון, שם, שלא כמו בשאר מדינות המדינה, רוטב אדום הוא הגרסה הרווחת.

מתכון: סלט כרוב לימון וטחינה

מצרכים (4-6 מנות)

  • 2 כפות צלפים קצוצים
  • 1 כף גרידת לימון טרייה
  • 5 כפות מיץ לימון
  • 6 בצל ירוק, חתוכים דק
  • כרוב לבן או אדום (עד 1 ק"ג) ופרוס דק
  • מלח
  • פלפל שחור
  • ¼ כוס טחינה
  • 1 כף חרדל דיז'ון, ועוד לפי הטעם
  • 250 גרם אפונה ירוקה, חתוכה דק לאורכה
  • 3 צנוניות גדולות או 6 קטנות, חתוכות למקלות

אופן הכנה

  1. מערבבים בקערה גדולה את הצלפים, גרידת הלימון וחצי בצל ירוק יחד לעיסה גסה ורטובה.
  2. מוסיפים לקערה ומערבבים את הכרוב, 1 כף מיץ לימון, 1 כפית מלח ומעסים בידיים עד שהכרוב נבול
  3. הכנת הרוטב: בכוס מדידה נוזלית, מערבבים יחד את יתרת 1/4 כוס מיץ הלימון, הטחינה והחרדל
  4. מוסיפים מים עד שהם סמיכים אך ניתנים למזיגה (כ -3 כפות תלוי במותג הטחינה)
  5. מתבלים לפי הטעם במלח ופלפל ועוד כפית חרדל להדגשת הטעם, אם רוצים
  6. מוסיפים לכרוב את האפונה, צנוניות ושאר הבצל ואז מערבבים מעט רוטב לציפוי קל
  7. טיפ: שאר הרוטב יישמר עד שבוע ולהוסיף אותו רק לפני ההגשה. אפשר לדלל במים לפי הצורך

בתיאבון

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *