דאל בהודו הוא מנה שתמצאו בכל פינה ובכל יום ||| עדשים אדומות או כל שילוב אחר יתאימו למאכל המתובל ועסיסי כל כך ||| מה מקור השם ואילו סוגי דאל תמצאו בהודו וברחבי תבל ||| מתכון לדאל טדקה הודי Dal Tadka טבעוני ||| דאל עדשים כתומות טבעוני ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
דאל दाल
מאכל קטניות הודי, בדרך כלל עדשים, אפונה, חומוס, מאש, אפונת יונים וגם סוגי שעועית מסוימים. בהודו אוכלים דאל בכל מקום ובכל יום ומקור השם הוא בשפת הסנסקריט במשמעות לחלק. בדרך כלל אוכלים דאל לצד אורז, קארי ירקות, צ'אפטי או אחד הלחמים הפשוטים והטעימים שלהם. הדאל הוא תבשיל קטניות, פשוט וגאוני בטעמיו וניחוח שלו תודות לתבלינים שמעשירים אותו.
הדרך הנפוצה ביותר להכנת דאל היא בצורת מרק שאליו ניתן להוסיף בצל, עגבניות ותבלינים שונים. כמעט כל סוגי הדאל מגיעים בשלוש צורות: unulled או sabut (כלומר שלם בהינדית), למשל, sabut urad dal או mung sabut. עדשים חצויות או אפונה חצויה מתוארים כצ'ילקה (שפירושו פגז בהינדית), למשל צ'ילקה אוראד דאל, מונג דאל צ'ילקה. ותערובת של שני הסוגים שנקרא ד'ולי (כלומר שטף), למשל, אוראד ד'ולי או מונג ד'ולי בהינדית / אורדו.
דאל נאכל לעתים קרובות עם לחמים שטוחים כמו רוטיס או צ'פטיס, או עם אורז. השילוב האחרון נקרא dal bhat בנפלית, בנגלית ומרתית. בנוסף, סוגים מסוימים של דאל מטוגנים ומומלחים ואוכלים אותם כחטיף יבש, ומגוון חטיפים מלוחים מיוצרים על ידי טיגון משחה העשויה מכפות ספוגות וטחונות בשילובים שונים, אליה מרכיבים אחרים כמו תבלינים ואגוזים ( בדרך כלל קשיו)
דאל בכל צורה ומקום
הכנות דאל נאכלות עם אורז, צ'פאטי ונאן בתת היבשת ההודית. אופן הבישול וההצגה משתנה לפי אזור. בדרום הודו, דאל משמש בעיקר להכנת המנה הנקראת סמבר. משתמשים בו גם להכנת פאפו מעורבב עם צ'ארו ואורז.
תוספת עדשים משמשת למעשה בתפקיד הרוטב הנותן בריאות וטעם לאורז או ללחם, ומספקת נפח תזונתי חיוני לארוחה, וכך דאל שהוא התבשיל או מרק עדשים סמיך נותן את תרומתו. דאל מקהאני עשוי עדשים מבושלות עם חמאה, צ’אנה דאל עשוי מגרגרי חומוס, דאל פריי או דאל מטוגן הוא דאל שאחרי שהתבשל ערבבו אותו עם תבלינים מטוגנים בשמן. מאכל אחר הקרא רג’מה והוא תבשיל דומה לדאל אבל עשוי משעועית אדומה ומקובל בעיקר בצפון הודו ובנפאל.
מתכון: דאל עדשים כתומות טבעוני
מצרכים
- 2 כפות שמן זית
- 2 בצל לבן קלופים
- 5 שיני שום קלופות
- 3 ס"מ זנגוויל (ג'ינג'ר) מקולף
- 2 גזר מקולף
- 1/2 כפית בהרט
- 1/2 כפית זרעי כמון או אבקת כמון
- 1/2 כפית צ'ילי גרוס או פפריקה חריפה
- 1 כפית שטוחה מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור טחון
- 1 כוס עגבניות מרוסקות דק (לא רסק עגבניות)
- 2 כוסות עדשים כתומות
- 5 כוסות מים
- 400 מ"ל קרם קוקוס
להגשה
אופן הכנה
- קוצצים את הבצל, השום והג'ינג'ר לקוביות קטנות
- קוצצים את הגזר לקוביות קצת יותר גדולות
- בסיר רחב מטגנים בשמן זית (אפשר גם בשמן קוקוס) את הבצל, השום והג'ינג'ר במשך 4 דקות
- מוסיפים את הגזר וממשיכים לטגן עוד 5 דקות
- מוסיפים את התבלינים ומערבבים כך שמאפשרים לתבלינים לעטוף את הירקות שבסיר
- מוסיפים את העגבניות המרוסקות, עדשים כתומות ומים ומבשלים יחד 30 דקות עד שהעדשים רכות לגמרי
- טיפ: בשלב הזה מומלץ לטעום ולתקן תיבול בהתאם להעדפה שלכם
- מוסיפים קרם קוקוס, מערבבים ומבשלים יחד 5 דקות ולא יותר
הגשה
מגישים חם לצד אורז ועלי כוסברה בנדיבות
מתכון: דאל טדקה הודי טבעוני
מצרכים (6-8 מנות)
- 1.5 כוסות עדשים כתומות, לאחר השרייה/הנבטה
- 3 כפות שמן קוקוס או שמן נייטרלי אחר
- 1/2 בצל סגול בינוני קצוץ דק
- 1/2 כפית אבקת זנגוויל (ג'ינג'ר)
- 1 שן שום כתוש
- 1/4 כפית פפריקה חריפה
- 1 עגבניה בשלה קצוצה
- 10 עלי קארי טריים או מיובשים
- 1 כפית זרעי חרדל שחורים
- 1 כפית זרעי כמון
- 1 כפית אבקת כורכום
- 1 כפית פפריקה מתוקה אדומה
- 1/2 כפית גאראם מאסאלה
- 1 כפית מלח
- 1 כפית סוכר
אופן הכנה
- בסיר גדול לחמם את שמן הקוקוס
- מוסיפים את זרעי הכמון, ומערבבים עד שהכמון מפיץ ריח
- מוסיפים בצל ולטגן מעט
- מוסיפים זרעי חרדל ואת הפפריקה החריפה, ג'ינג'ר, שום ושאר התבלינים היבשים
- מוסיפים את עלי הקארי ומבשלים כ-2 דקות
- מוסיפים עכשיו את העגבניה הקצוצה ולערבב היטב ולתת לעגבניות להתרכך
- מוסיפים 3.5 כוסות מים ומביאים לרתיחה
- ממשיכים לבשל על להבה בינונית, עד לריכוך מוחלט
- הערה: העדשים בחלקם יהיו רכות ומפורקות וזה בסדר
- טועמים ומתקנים טעמים עם מלח ופפריקה אם יש צורך
הגשה
להגיש עם אורז בסמטי, לחם הודי ולמהדרים גם יוגורט סויה מתובל
בתיאבון अपने भोजन का आनंद लें