האביב כבר כאן ופסח מתקרב ובא עם הרבה יין ואוכל ||| יין ומסעדות אוכל ומשקאות ||| חדשות וחידושים, מבצעים והצעות לכל גיל ||| פעילויות כיף ובכלל ||| מבצעי חודש אפריל 2024 ובכלל ||| לשאר החידושים והחדשות בהמשך…
חדש על המדף
MyYain עם פסטיבלי יין לפסח וגם מפת גירוד יקבים
כמו כל שנה, חברת היין MyYain, מקיימת את הפסטיבלים המסורתיים לכבוד חג פסח בירושלים ובת"א. בנוסף לכך החברה יצאה לאחרונה עם מוצר חדש: מפת גירוד יקבי הארץ.
- מפת גירוד – יקבי הארץ היא מתנה מושלמת לחובבי היין והביקור ביקבים! מפת גירוד של 110 יקבים בארץ – פוסטר מרהיב בגודל 100 ס”מ אורך על 70 ס”מ רוחב שיעשה לכם סדר ביקבים בארץ. עשוי מנייר איכותי בציפוי למניצה ומאפשר לכם לסמן על גבי הפוסטר את היקבים שביקרתם בהם ולראות מה עוד נותר לכם לבקר. כל מה שאתם צריכים לעשות זה להשתמש במטבע כדי לגרד את שכבת הכסף העליונה מעל היקבים שהייתם בהם. מתחת לשכבת הכסף יחשפו בפניכם: היקבים, אזורי היין והטרואר. המפה באתר עד לגמר המלאי ועד לתאריך 12/4. לאחר מכן מכירה רק במרכזי מבקרים של יקבים ובפסטיבלי יין. פרטים בקישור…
- 11.4 פסטיבל היין בפעם השלישית בירושלים: למעלה מ-45 יקבים ויבואנים מגיעים למתחם התחנה לחגיגה של יין לכבוד פסח. זהו פסטיבל טעימות חופשיות של מעל ל- 45 יקבי בוטיק, יבואנים מיוחדים, עמדת מזקקות ישראליות, מבשלות, מוסיקה כל הערב + הופעה. כל כרטיס נותן זיכוי של 25 שקלים לרכישת בקבוק יין. כמו כלל ההפקות המציגים לא משלמים ואף מתוגמלים מתוך הערכה ותמיכה ליקבים. רשימת המשתתפים: אולגר, אוריאל, איש הפסיפלורה, בן עמי, בן פורת, בנימינה, ברטרנורה, דני, הולנדר, היינות של סשה, הרצוג, טפרברג, טברנקל, ירושלים, כינור דוד, כמיסה, כרמי אלול, כרמל, לואיס פסקו, לונה סיגרים, מבצר עתלית, מוניץ’, מזקקת גולני, מזקקת ירושלמי, מלבק קומפני, נאור, נבו, נחלה, נתיב יבוא – ללי, עמק האלה, עמק יזרעאל, פסגות, ציון, רקנאטי ,רייל יבוא, שאטו רמו, שור ו- 1848. פרטים וכרטיסים בקישור…
- 18.4 פסטיבל היין ת"א בפעם השישית: לכבוד פסח למעלה מ-45 יקבים ויבואנים מגיעים לת”א לפסטיבל היין של תל אביב. זהו פסטיבל טעימות חופשיות של מעל ל- 45 יקבי בוטיק, יבואנים מיוחדים, עמדת מזקקות ישראליות, DJ כל הערב. כל כרטיס נותן זיכוי של 25 שקלים לרכישת בקבוק יין. בנוסף במידה ורכשתם יין תקבלו חניה חינם. כמו כלל ההפקות המציגים לא משלמים ואף מתוגמלים מתוך הערכה ותמיכה ליקבים. רשימת המשתתפים: אולגר, אוריאל, אחת, איש הפסיפלורה, אספיריט – דה פייל, באסל תזקיקים, בן עמי, בנימינה, ברטרנורה, דני, הולנדר, הרצוג, וישניק ורמיליון, טפרברג, ירושלים, כינור דוד, כמיסה, כרמי אלול, כרמל, לואיס, פסקו, מבורך, מבצר עתלית, מוניץ’ ,מזקקת גולני, מזקקת ירושלמי, מלבק קומפני, נאור, נתיב יבוא – ללי, עומרי דורי יבואן ספרד, עמק האלה, עמק יזרעאל, ציון ,רקנאטי, רייל יבוא, שאטו רמו שור, תל שיפון, 1848. פרטים וכרטיסים בקישור…
א.ג.ת.ד עם Hunter Foods – חטיף גורמה 100% ירקות אמיתיים
חברת א.ג.ת.ד, המייבאת יינות ומשקאות אלכוהוליים מרחבי תבל ומשווקת מותגי פרמיום ומגוון מוצרים, מציגה לקהל הישראלי את חטיף הגורמה Hunter Foods מאיחוד האמירויות – אותו כבר ניתן להשיג ברשתות השיווק המובילות ובחנויות האלכוהול והיין המובחרות.
לאחר שהחלה לשווק את החטיפים מבוססי תפוח האדמה בטעמי כמהין שחור, כמהין שחור ופרמז'ן, כמהין לבן ופורצ'יני, קוויאר שחור, כבד אווז, ארבע גבינות, פסטו ופרמז'ן ועוד – א.ג.ת.ד משיקה את סדרת הירקות המבוססת על 100% ירקות אמיתיים אפויים בטעמי אפונה, במיה, בטטה, סלק, שעועית ירוקה, מיקס ירקות ועוד.
Hunter Foods מציעה מבחר חטיפי גורמה חדשניים, טובים יותר עבור הצרכנים מבחינה תזונתית ובעיקר איכותיים יותר. קולקציה משובחת של מוצרים ייחודיים ובריאים שנבחרו ביד בהשראת מסעותיהם של בעלי החברה ברחבי העולם.
חטיפי Hunter Foods מיוצרים בעבודת יד, ואת הארומה המובהקת של כל טעם וטעם בלתי ניתן לפספס, מרגע פתיחת האריזה ועד לביס המושלם והמשובח שמפנק את כל החושים גם יחד. כל החטיפים ומזונות העל של החברה הם 100% צמחוניים, 100% ללא מונוסודיום גלוקמט, 100% ללא אורגניזם מהונדס גנטית ו-100% ללא שומן טראנס או כולסטרול.
גרנליקס עם תוסף ננו גארד אומגה 3
חברת הסטרט אפ הביו טכנולוגית הישראלית גרנליקס Granalix המתמחה בפיתוח תוספי תזונה ממקור טבעי באמצעות ננו טכנולוגיה, משיקה את NanoGard Omega3. בזכות נוסחה חדשנית מוגנת פטנט שפותחה במעבדות בית החולים הדסה עין כרם והאוניברסיטה העברית בירושלים, הופכות כמוסות ננו גארד אומגה 3 עם בליעתן, לתרחיף מסיס במים המורכב מטיפות שמן, שגודלן הזעיר מגיע לכ-200 ננומטר.
תכונה ייחודית זו מאפשרת ספיגה אופטימאלית של רכיבים פעילים בשמן, עד פי 4 (לעומת ספיגה של אותו שמן אומגה 3, ללא הננו טכנולוגיה). בזכות התמוססותו המהירה של השמן נחסכת תחושת הצרבת, טעם הלוואי, גיהוקים וריח דגים בחלל הפה- טענות שמועלות על ידי צרכנים רבים על שמן הדגים.
בניסויים במעבדה שנערכו על ידי הצוות המדעי של חברת גרנליקס, לבחינת רמת ספיגת החומר הפעיל המצוי בכמוסות "ננו גארד אומגה 3" באברים החיוניים בגוף, נמצא כי ריכוז החומר הפעיל שנספג ברקמות הלב, היה עד פי 4 בהשוואה לרקמות הגוף האחרות. מיקוד זה של חומצות השומן החיוניות בלב, מדגים את יכולת הספיגה המשופרת של ננו גארד אומגה 3.
בנוסף, "ננו גארד אומגה 3" מציג יחס גבוה של חומצות אומגה 3 מסוג DHA ו-EPA המגביר את אפקטיביות התוסף, יחד עם כל יתרונותיו האחרים. שמן דגים אומגה 3 שמכיל DHA ו-EPA אינו מזון חדש ומוגדר מזה עשורים כתוסף מזון חיוני לתפקוד תקין של הגוף, שאינו מסוגל לייצר אומגה 3 בעצמו. רשויות הבריאות ברחבי העולם, כולל ה- FDA ו- EFSA (הרשות האירופית לבטיחות המזון) ממליצות לצרוך באופן סדיר אומגה 3. בין השפעותיה החיוביות של אומגה 3 ניתן למנות:
- איזון רמות השומנים בדם כהורדת רמת הטריגליצרידים בגוף והעלאת רמות HDL הוא הכולסטרול הטוב בגוף
- תמיכה בבריאות הלב ותקינות עצמות השלד והמפרקים
- תמיכה בתפקוד מערכת החיסון, והראיה
- אופטימיזציה של תפקוד המוח, חידוד הריכוז והמיקוד באנשים בריאים
צריכה קבועה של אומגה 3 תומכת בתחושת רוגע בשיפור מצבי רוח ובהתמודדות עם דכדוך בקרב צעירים ומבוגרים. ננו גארד אומגה 3 מופק בהתאם לתקני בטיחות מחמירים ובעל תו איכות GOED הבינ"ל, המבטיח את מקורו האיכותי וטריותו של השמן, לטובת בריאותנו. השמן ארוז בכמוסות רכות וקלות לבליעה, נקיות מצבעים וסוכרים. כל כמוסה של "ננו גארד אומגה 3" מכילה 233 מ"ג שמן דגים (אנשובי) 116 EPA מ"ג ,46 DHA מ"ג. הקפסולה עצמה מורכבת מג'לטין דגים (אמנון), גליצרין ומים. פרטים באתר www.Granalix.com או בטל': 8532*. מחיר 259 שקלים (120 כמוסות).
יין בירה קפה ואלכוהול
יקב מדבר עם דגל שחור 2022
יין לבן יבש המורכז מענבי שנין בלאן וענבי ויונייה מכרמים במצפה רמון ונחל צין. מאפייני בית הגידול המדברי של יקב מדבר, מאופיין מיובש מוחלט מחד ומשטר השקייה מוקפד מאידך. הבדלים חדים בטמפרטורת יום/לילה, קרינת שמש והחזר הקרינה מהקרקע, המינראליות האזורית באדמה ובסלע, ומשטר ריסוסים דליל ביותר שומרים על רעננותו ומורכבותו הטבעית של הענב ובאים לידי ביטוי ביין.
ממסך בעל צבע צהוב בהיר. ארומות של אשכולית ליים ותפוח ירוק. טעמים הדריים, חומצה מאוזנת וסיומת אורכה ומינרלית. ליין גוף בינוני-קל בעל גוון פירותי מאוזן ועשבוניות תומכת לאורך כל הטעימה, יין נגיש ונעים לשתייה. הענבים נבצרו בבציר ידני בחודשים יולי- אוגוסט ועברו תסיסה ארוכה וקרה במיכלי נירוסטה, לאחר התסיסה האלכוהולית אוחדו זני הענבים לבלנד ונשמרו במיכל. היין לא עבר תסיסה מאלולקטית לשמירה על רעננות וחדות הפרי. היין זכה במדליית ארד וציון 87 בתחרות דיקנטר לונדון 2023. 12.5% אלכוהול. מחיר 120 שקלים.
צור עם ברטנורא דולצ‘ה נואר Bartenura Dolce Noir
יין אדום חצי מתוק מענבי קברנה סוביניון וברברה מכרמים באזור פיימונטה, איטליה. ברטנורא הוא מותג סדרת היינות האיטלקיים הכשרים מהטובים והנמכרים בעולם. איטליה בורכה בטרואר נפלא ליין, הרים גבוהים קרבה לים ומזג אויר מתאים ליינות שכבר מזמן הפכו לקלאסיקה. כל סוג יין מגיע מהמקום הייחודי לו בתוך איטליה, מעמק הפו, מההרים האפנינים, מטוסקנה, מפיאמונטה ועוד. היין האדום והמתוק למחצה הזה הוא איזון מענג של פירותי ואדמתי, האף חושף ניחוחות של דובדבן שחור, פטל ושזיף. המתיקות משולבת היטב, עם סיומת מתמשכת. כשר. 12% אלכוהול. מחיר 69 שקלים.
יקבי כרמל עם קברנה מרלו Selected 2023
יין אדום יבש, המורכב מענבי מרלו וקברנה סוביניון מכרמים נבחרים ברחבי הארץ. היין יושן 3-6 חודשים במכלי נירוסטה. יין צעיר, מרענן עם טעמים פירותיים וסיומת מאוזנת. היין מתאים לליווי מנות עם רטבים אדומים, עוף, בשר וקרפצ'ו בשר. טמפ' הגשה מומלצת: 16 מעלות. מומלץ לקרר כ-30 דקות לפני ההגשה. כשר. 13.5% אלכוהול. מחיר 35 שקלים.
צור עם לובטלי ברברה דה אסטי Lovatelli Barbera D’asti
100% ענבי ברברה מכרמים באזור אסטי, פיימונטה, איטליה. צבע אדום עמוק עם השתקפויות סגולות. האף מציע ניחוחות עזים של שזיף ודובדבן, דובדבני אמרנה ופטל שחור. הטעם מלא, עם תווים פירותיים של פירות יער אדומים ותבלינים. הולך עם מנות בשריות, מנות פסטה עם רטבים אדומים, ברביקיו או גבינות קשות ומיושנות. כשר. 14% אלכוהול. מחיר 105 שקלים.
יקב מדבר עם שנין בלאן 2022 PLE
לבן יבש 100% ענבי שנין בלאן מכרמים במצפה רמון ונחל צין. הענבים נבצרו בבציר ידני בתחילתו של חודש אוגוסט ועברו תסיסה ארוכה וקרה במכלי נירוסטה. כ 10% מהיין תסס והתבגר על שמריו בחביות עץ חדשות למשך כחמישה חודשים. היין לא עבר תסיסה מאלולקטית לשמירה על רעננות וחדות הפרי. יין לבן יבש, מאופק. בעל צבע צהוב בהיר, גוף קל, עמוד שדרה חומצי בשילוב ארומות וטעמי פירות הדר, אגס, מינראליות מדברית, פריחה לבנה, דבש ונגיעה של עץ אלון. 11.5% אלכוהול. מחיר 110 שקלים.
יקב טפרברג עם שרדונה אסנס 2022
100% ענבי שרדונה שהגיעו משני כרמים ייחודיים. הראשון כרם הנטוע ברום הרי יהודה בגובה של 900 מטר מעל גובה פני הים והשני בעמק האלה, ממוקמת במיקרו אקלים מאופיין בניקוז אוויר מההרים סביבו. איכות הענבים הייחודית, הינה תוצאה של מיקומם המיוחד של הכרמים ותנאי האקלים הקרירים במיוחד בשעות הלילה ובשעות הבקר המוקדמות התורמים לאיכות הענבים. כרמים אלו עברו מספר סבבים של דילול אשכולות על מנת להגיע לענבים העשירים במיוחד באפיונו הזני בטעמים ובארומות. הענבים הגיעו ליקב בשעות הבוקר המוקדמות לאחר בציר ידני ונכנסו מיד לסחיטה עדינה ומהירה על מנת לקבל תירוש ענבים לבן איכותי. הסחיטה נעשתה בפרס פנאומטי אינרטי עם מעטה של גז חנקן – לצורך שמירה על מגוון הארומות של הענב. המיץ שנסחט הועבר למיכל נירוסטה בו בוצעה הפרדה בין המשקעים למיץ באמצעות טכנולוגיה הקרויה הרחפה – FLOTATION. בטכניקה זו מרחיפים את המשקעים לחלקו העליון של המיכל באמצעות פעפוע של גז חנקן, המאפשר להעביר את המיץ הנקי – המצוי מתחת למשקעים למיכל התסיסה. לאחר יומיים תסיסה במיכל נירוסטה מקורר, הועבר היין הלבן התוסס לחביות עץ אלון צרפתיות חדשות וישנות להמשך התסיסה האלכוהולית עד תומה, ולהתבגרות בחביות אלו. כאמור, לאחר סיום התסיסה הכוהלית, היין התבגר על שמריו בשיטת ה-"sur lie" למשך כ-9 חודשים. במהלך ההתבגרות בחביות היין עבר ערבוב של משקעיו בתהליך battonage על מנת להוסיף מרקם ומרכבות לפרופיל של היין. לאחר הבקבוק, היין התבגר בבקבוק לפני שיווקו לשוק. צבע היין צהבהב עדין וצלול. ליין בוקה עשיר המלווה בארומות נקיות של פרי טרופי, הדרים בשילוב עם חמאה ועץ אלון אלגנטי. בפה היין פירותי, מאוזן, בעל חמיצות עדינה וגוף בינוני עם סיומת עגולה, מהנה וארוכה.
להגיש בטמפרטורה של 11 מעלות עם דגים מבושלים או מנות עוף עשירות. כשר. 14.2% אלכוהול. מחיר 80 שקלים.
יקבי כרמל עם רוזה Private Collection 2023
יין רוזה יבש, המבוסס על ענבי רוזה מכרמים נבחרים ברחבי הארץ . היין יושן 3 חודשים במכלי נירוסטה ומתאפיין בגוון ורדרד עדין ובטעמי פטל ואוכמניות. היין מתאים לליווי גבינות, דגים וארוחות קלות. טמפ' הגשה מומלצת: 16 מעלות. מומלץ לקרר כ-30 דקות לפני ההגשה. כשר. 12% אלכוהול. מחיר 45 שקלים.
יקב טפרברג עם מרלו אסנס 2019
100% ענבי מרלו משני כרמים ייחודיים ונבחרים הגדלים בטופוגרפיה שונה לחלוטין. הכרם הראשון והעיקרי נמצא בעמק האלה ליד הישוב גבעת ישעיהו בעוד הכרם השני נמצא ברום הרי אפרים. הכרם של גבעת ישעיהו נמצא בעמק בין שני ערוצים המנקזים אוויר קר מהרי ירושלים, בקרקע שולית עם אבנית גבוהה. מנגד, הכרם של הרי אפרים מתאפיין בגובה מעל 650 מטר מעל פני הים, בתנאי אקלים הרריים ובעוצמת צימוח מתונה. שני כרמים אלה מאופיינים בהבדלים משמעותיים בין טמפרטורת יום ממוצעת לטמפרטורת לילה קרירה התורמת לאיכות ענבים ייחודית הבאה לביטוי בריכוז גבוה של טעמים וארומות.
ענבי המרלו הגיעו ליקב בשעות הבוקר המוקדמות כשהחלקה של עמק האלה הקדימה את זו של הרי אפרים. לאחר ריסוק עדין הועברו ענבי המרלו למיכל נירוסטה מקורר למשך יומיים להשריה קרה לפני תחילת התסיסה האלכוהולית. עם סיום ה-cold soaking העלנו את הטמפרטורה, הוספו השמרים והחלה התסיסה האלכוהולית של ענבי המרלו בטמפרטורה של 25 מעלות תוך הפעלת משטרי המטרה שונים לצורך מצוי טעמים, ארומות וצבע מזגי הענבים. בסיום התסיסה האלכוהולית היין עבר השרייה על הקליפות למשך שלושה ימים. עם סיום ההשריה extended maceration, סחטנו את הענבים בסחיטה איטית ובלחצים נמוכים למיכל נירוסטה לתסיסה המאלולאקטית על מנת לייצב ולרכך את היין. תהליך זה נעשה לכל כרם בנפרד. לאחר סיום התסיסה המאלולאקטית היין החל את תהליכי ההתבגרות בחביות עץ אלון צרפתיות חדשות וחביות עץ שנה שנייה למשך 18 חודשים. לאורך התבגרות היין בחביות נטעמו כל החביות והורכב הבלנד הסופי של היין אשר נתן את המשקל היחסי של כל כרם ביין הסופי. לאחר בקבוקו, היין אף המשיך להתבגר בבקבוק למשך כ-8 חודשים נוספים לפני שחרורו לשוק.
היין מאפיין הייטב את בציר 2019 אשר נהנה מחורף קר וגשום ובעונת צימוח קרירה באופן יחסי. היין בעל צבע אדום עם שוליים ענבריים, באף המלטף עולה בוקה המשלב שזיף, אוכמניות עם ניחוח עדין של ציפורן ומוקה. בפה, היין בעל גוף בינוני ומרוכז במידה, עם מעטה טאניני עדין וטעם ארוך. להגיש בטמפרטורה של 18 מעלות עם עוף בגריל או גבינות ברי או קממבר. כשר. 13.5% אלכוהול. מחיר 110 שקלים.
צור עם לובטלי סלנטו פרימיטיבו Lovatelli Salento Primitivo
100% ענבי פרימיטיבו (זנפנדל) מכרמים באזור סלנטו, איטליה. צבע אדום עז עם השתקפויות סגולות. ארומות של ריבת פירות אדומים, דובדבן מרסקה, שזיף מיובש. רמזים של וניל וציפורן. טעם קטיפתי, מלא והרמוני. כשר. 13.5% אלכוהול. מחיר 69 שקלים.
יקב טפרברג עם קברנה סוביניון, מרלו, פטיט ורדו וקברנה פרנק – אינספייר 2021
בלנד של 40% ענבי קברנה סוביניון 35% ענבי מרלו שנבצרו מחלקות איכותיות בהרי השומרון בגובה של כ-700 מ' מעל גובה פני הים, 15% ענבי פטיט ורדו ו- 10% ענבי קברנה פרנק שנבצרו מחלקות נבחרות מעמק איילון. ענבי המרלו והקברנה סוביניון הגיעו ליקב בשעות הבוקר המוקדמות לאחר שנבצרו בבציר מכני. לאחר ריסוק עדין הותססו ענבי המרלו והקברנה סוביניון יחד במשך של כשבעה ימים בטמפרטורה של 28 מעלות תוך הפעלת משטרי המטרה שונים לצורך מצוי טעמים, ארומות וצבע מזגי הענבים. בסיום התסיסה האלכוהולית היין עבר סחיטה עדינה והיין ללא הזגים הועבר למיכל נירוסטה מבודד ומקורר לתסיסה מאלולאקטית על מנת לייצב ולרכך את היין. ענבי הקברנה פרנק והפטיט ורדו שנבצרו מאוחר יותר עברו תהליך דומה אם כי משטרי ההמטרה למיצוי טעמים, ארומות וצבע היו שונים בהשוואה למרלו ולקברנה סוביניון. לאחר הרכבת הבלנד על ידי פאנל הטועמים של היקב העברנו את היין ליישון בחביות עץ אלון צרפתיות לתקופה של למעלה משנה.
צבע היין עמוק ואטום, ליין ארומות של פירות אדומים ושחורים בשלים בשילוב עם עץ אלון מתובל. בפה היין עשיר, מאוזן ובעל מבנה מוצק, הטאנינים רכים ומשולבים יפה והסיומת מאוזנת ומפתה. להגיש בטמפרטורה של 18 מעלות עם תבשילי כבש או לזניה בשרית. כשר. 13.4% אלכוהול.
מסעדות ואוכל
שופינה ראש פינה עם ריטריטינו חדשה וורודה
עגלת הפודטראק החדשה והורודה הצטרפה השבוע למתחם הבילוי והקניות, שופינה בראש פינה. 'ריטריטינו' מבית ריטריט קפה, עגלת קפה ומאפה עם מגוון רחב של משקאות חמים ומאפים טעימים.
הבעלים, יהונתן כסיף, בעליה של עגלת הקפה ריטריט קפה-מקום להיות בו במושבה ראש פינה, נחשף להזדמנות מצוינת לפתוח עגלת קפה נוספת בלב הפיאצה בשופינה. לאחרונה נפתחה עגלת הקפה ריטריטינו, המתמחה בכל סוגי הקפה, שוקו, סחלב, חליטות תה מצמחי מרפא ועוד. לצד השתייה יוגשו מגוון מאפים החל מטוסטים, בייגל וגבינות ועד בורקסים, קרואסונים וכריכים איכותיים וטריים. פעיל א'-ה' שעות 8:30-20:00, ו' 8:30-15:00, שבת סגור. פרטים בטל': 050-3846781
דורות עם תרומה לאחים לנשק ולעמותת החתול של בוגרי יחידת 669
לאחר מתקפת הטרור ב 7 באוקטובר שהשלכותיה פגעו בישובים רבים הסמוכים לגבול רצועת עזה, חזר מפעל "דורות", לפעילות מלאה. המפעל, הנודע בקוביות השום, ג'ינג'ר, כורכום ומוצרי התיבול הקפואים שלו, חזר לייצר במתכונת מלאה ולספק את מוצריו על פי דרישות השוק המקומי והעולמי. במקביל, המפעל תרם אלפי שקלים לעמותת אחים לנשק ולעמותת החתול, אשר פעלו מאז פרוץ המלחמה עבור רכישת ציוד לחיילי סדיר ומילואים ובפרויקטים התנדבותיים בקרב המפונים.
עמותת "אחים לנשק" התגייסה מאז פרוץ המלחמה למאמץ הצבאי והאזרחי והקימה מערך לרכישת ציוד ואספקתו לכוחות הביטחון ולאזרחים באזורי העימות. עמותת החתול" הוקמה על ידי בוגרי יחידות החילוץ והפינוי של חיל האוויר ופועלת במגוון פרויקטים התנדבותיים, בהם הקניית ידע ושיפור לימודים לילדי המפונים.
מאז 1992 חברת דורות משווקת את מוצריה בארץ ובעולם ומתמחה בפיתוח, ייצור ושיווק של מוצרי שום ועשבי תיבול קפואים באריזות ייחודיות ונוחות לשימוש, הנועדות להקל על הבישול הביתי מבלי להתפשר על איכויות עשבי התיבול הטריים. חומרי הגלם הטריים נשטפים, נקצצים ומוקפאים בתהליך ייחודי של הקפאה מהירה, השומר על טעמם, טריותם וערכיהם התזונתיים.
ילדים וחינוך
כללי בטיחות לשימוש בחומרי ניקוי ביתיים וכימיקלים בזמן הניקיונות לחג הפסח
בשנת 2023, בשבוע שלפני חג הפסח, הייתה עלייה של כ-30% בפניות לייעוץ בנושא הרעלות וכמחצית מהפניות בשבוע שלפני חג הפסח היו עקב חשיפה לכימיקלים, בעיקר פגיעה מחומרי ניקוי וחיטוי. כמעט מחצית מהפניות (44%) הן עקב הרעלות או חשד להרעלות בילדים מתחת לגיל 6 שנים
לקראת חג הפסח משרד הבריאות בשיתוף המרכז הארצי למידע בהרעלות במרכז רפואי ברמב"ם וארגון בטרם לבטיחות ילדים, מפרסמים נתונים על הרעלות בעקבות חומרי ניקיון וכללים לבטיחות השימוש בחומרי ניקיון בבית.
על פי נתוני המרכז הארצי למידע בהרעלות במרכז רפואי רמב"ם, מידי שנה חלה עליה במספר החשיפות לחומרים מסוכנים, כולל חומרי ניקוי ותרופות, בשבוע שלפני חג הפסח. כך למשל, בשנת 2023 בשבוע שלפני פסח, היו 1,119 פניות בנושא, עליה של כ-30% ביחס לממוצע השבועי בשנה זו, ובדומה לעליה בשבוע זה בשנים קודמות. כמחצית (44%) מהפניות היו עקב מקרים בהם פעוטות ולילדים מתחת לגיל 6 שנים נחשפו לתרופות או חומרי ניקוי בבית.
כמחצית מהפניות בשבוע שלפני חג הפסח היו עקב חשיפה לכימיקלים, בעיקר פגיעה מחומרי ניקוי, חיטוי והדברה ביתיים. דוגמאות שכיחות הן אקונומיקה, חומרים לניקוי שומנים, מסירי אבנית, קוטלי חרקים, חומצות ותזקיקי נפט. במקרים רבים הפגיעה היא עקב ערבוב חומרי ניקיון, הגורם לשחרור גזים שמגרים את דרכי הנשימה עד למצב של מצוקה נשימתית. בנוסף, יש מקרים רבים של כוויות מכימיקלים, פגיעה בעיניים, ואף מקרים של בליעת חומרי ניקוי על ידי ילדים.
ההכנות לחג הפסח כוללות שימוש רב בחומרי ניקוי , צבעים וחומרי הדברה, כאשר לעיתים קרובות נמצאים החומרים בהישג ידם של הילדים, באריזות פתוחות, בתפזורת ואף מועברים לבקבוקי וכוסות משקה.
בנוסף לפגיעות מחומרי ניקוי, נראית עליה גם בהרעלות מתרופות, כאשר במהלך הניקיונות והסדר בבתים תרופות רבות נותרות ללא השגחה, מושלכות לפח ונגישות לילדים שנמצאים בחופשה בבית. תנאים אלה מעלים את הסיכון לתאונות בבית בכלל ולהרעלות בפרט.
ד"ר יעל לוריא, מנהלת המרכז הארצי למידע בהרעלות, מרכז רפואי רמב"ם: "חשוב לזכור כי רוב המקרים ניתנים למניעה ע"י מתן תשומת לב ושימוש במספר אמצעי זהירות פשוטים. מרבית מהפניות שאנו מקבלים הן בעקבות חשיפות של ילדים לתרופות, חומרי ניקוי וחומרי הדברה, כאשר רוב התאונות מתרחשות בסביבה הביתית. בעזרת הקפדה ותשומת לב לנושא נוכל להגיע לחג נקיים, בריאים ושלמים."
אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים: "פעוטות וילדים קטנים הם סקרנים ונוטים לבחון את העולם דרך הפה. בבליעה או במגע של חומרי ניקיון, התגובה אצל ילדים מהירה וחמורה הרבה יותר מאשר אצל מבוגרים. אני קוראת להורים, אל תגידו 'לי זה לא יקרה'. במיוחד בתקופה הזו של ניקיונות חג הפסח, כשהילדים בחופש, חשוב להתאים את הבית, להרחיק חומרים מסוכנים מהישג ידם ולשמור על הנחיות הבטיחות. כך נבטיח שנמנע את המקרה הבא ונגיע לחג הפסח בריאים".
במטרה להפחית ככל הניתן את הפגיעה עקב הרעלות, מרכז ההרעלות וארגון בטרם לבטיחות ילדים, מפרסם כללים לשימוש ביתי בטוח בחומרי ניקוי ובתרופות:
- חומרי ניקוי: יש לאחסן חומרי ניקוי בארון סגור, להשתמש מיד, ובתום השימוש לסגור אותם ולהחזירם למקום | אין להעביר חומרי ניקוי למיכלים אחרים (כוסות או בקבוקי שתייה) | יש לוודא כי חומרי חיטוי (כמו אלכוג'ל) נמצאים הרחק מהישג ידם של ילדים | יש לקרוא את הוראות השימוש של חומרי הניקוי. אין לערבב חומרים | אין לתת לילדים לשחק באריזות חומרי ניקוי, ריסוס, חומרי חיטוי או תרופות, גם אם הם סגורים היטב.
- תרופות: יש לאחסן תרופות בקופסה סגורה, הרחק מהישג ידם ומטווח הראייה של ילדים | תרופות הנמצאות במקרר יש לשמור בתוך קופסא סגורה היטב ומסומנת | מתן תרופות תחת השגחת ההורים ובסיומו, להחזירן למקום | אין לתת לילדים לשחק בתרופות מאחר וילדים רבים יודעים לפתוח סגרי בטיחות | יש לטפטף תרופות הניתנות כטיפות לפה (כולל תכשירי ברזל וויטמינים) תחילה לכפית ולאחר מכן לתת לילד.ה. אין לטפטף ישירות מהבקבוק לפה | אין להציג תרופות או ויטמינים בתור ממתקים על מנת לשכנע את הילדים לקחתם | יש להרחיק מהישג ידם של ילדים תיקים המכילים תרופות.
- במקרים של הרעלה או חשד להרעלה יש לפנות לייעוץ המרכז הארצי למידע בהרעלות, מס' טלפון – 04-7771900.
- במקרה של הרעלה או חשד להרעלה אין לגרום להקאה. במקרה של חשיפת העור או העיניים, יש לשטוף היטב את האזור בכמות גדולה של מים זורמים.
- במקרה של קושי בנשימה, פרכוס או איבוד הכרה יש להתקשר מיד למוקד 101.
נשים
קהילת נשות המילואימניקים והקבע עם יריד פסח בפארק עתידים ת"א 10-11 אפריל
פארק עתידים תל אביב וקהילת נשות המילואימניקים והקבע מזמינים את הקהל הרחב ליהנות מיריד שכולו דוכנים של נשות מילואימניקים ואנשי קבע, שיקבלו את הבמה למכור את מרכולתן ולקבל את החיבוק והתמיכה של הציבור הרחב, לאור אתגרי התקופה.
קהילת נשות המילואימניקים והקבע הוקמה ע"י ניצן שכטר והדר שחר. הקהילה משמשת כמרחב שיתופי עבור נשים שמצאו את עצמן מתמודדות עם בית, משפחה, ילדים, ועבודה לבדן, ללא בן הזוג מאז ה7.10 . לקהילה קבוצת פייסבוק הכוללת למעלה מ10,000 חברות ומעל 40 קבוצות וואטסאפ לפי אזורים ונושאים שונים. מטרת הקהילה היא להגיע לכל אישה שנשארה לבד בתקופת המלחמה, על מנת לעזור לה לעבור את התקופה המאתגרת שנכפתה עליה. הקהילה נפתחה בפייסבוק כשבועיים מפרוץ מלחמת חרבות ברזל על מנת לאפשר לנשים לפרוק את שעל ליבן, לקבל הזדהות, תמיכה ולעזור להן בכל דרך.
היריד יכלול דוכנים ייחודיים ובוטיקיים של יינות, דבש, גבינות, מטעמים, תבשילים, קונדיטוריה, יצירות אומנות, עיצוב הבית, תכשיטים, אופנה ואקססוריז והביקור בו מתאים לבילוי לכל המשפחה.
מוזמנים ליהנות ממגוון דוכנים והפתעות ולתמוך בנשות המילואימניקים והקבע בתאריכים 10-11.4/24 בשעות 11:00-15:00. מיקום – "פארק עתידים תל אביב"- דבורה הנביאה 119 תל אביב. כניסה ליריד חינם, כולל חנייה חינם למתחם.
בית האופנה מאיה נגרי ותנועת ויצו במבצע איסוף בגדים למען נשים בסיכון
מאיה נגרי מזמינה את לקוחותיה לתרום בגדים של המותג מעונות קודמות, ולהתפנק בשובר של 150 שקלים לרכישה מהקולקציה החדשה. הבגדים שיתרמו ימכרו ברשת החנויות של ויצו "הביגודית" למען לנשים, נערות וילדים הנמצאים במעגל האלימות והרווחה.
הבגדים שיתרמו יועברו לרשת "ביגודית" של ויצו, רשת חנויות יד שניה הפרוסה ברחבי הארץ, שם הם ימכרו במחיר סמלי כשכל ההכנסות מהמכירה יועברו לפעילויות ויצו למען אוכלוסיות בסיכון: מרכזים למניעת אלימות, מקלטים לנשים מוכות וילדיהם, מועדוניות טיפוליות לילדים בסיכון, בתים חמים לנערות בסיכון ועוד.
האביב בפתח ואיתו סידורי הארון המסורתיים. בבית האופנה מאיה נגרי יודעים כי כל שנה הלקוחות מעוניינות לתרום בגדים, אולם לא תמיד יודעות לאן למסור אותם. לכן, כמו בכל שנה, בית האופנה יוצא במבצע, אשר הפך למסורת' ומזמין את לקוחותיו להחזיר בגדים מעונות קודמות ולקבל שובר מתנה ע"ס 150 שקלים לרכישת פריטים מהקולקציה החדשה.
הבגדים שיתרמו יועברו לרשת "ביגודית" של ויצו, רשת חנויות יד שניה בפריסה ארצית על פני 45 חנויות המופעלת על ידי מתנדבות נשות ויצו. הבגדים ימכרו על ידי ויצו במחיר סמלי. כל ההכנסות מהמכירה מיועדות לנשים, נערות וילדים הנמצאים במעגל האלימות והרווחה.
המבצע בתוקף עד ה-30 באפריל 2024.
צרכנות ומבצעים
איפה קונים ספה של נטוצי בפחות מ-4,000 שקלים?
יריד העודפים השנתי חוזר גם השנה, ובו יימכרו מאות פריטי ריהוט במחירי חיסול מטורפים על המותגים הגדולים בישראל: ד"ר גב, נטוצי, איטלסופה ונאפו. היריד, המאורגן בידי קבוצת קאופמן, קבוצת הלבשת הבית המובילה בישראל, מתרחב לכדי ארבעה אזורים ברחבי הארץ: ראש העין, רמת גן, ירושלים ובאר שבע. ביריד ניתן ליהנות מעד 70% הנחה על מיטות, מזרנים, מערכות ישיבה, כורסאות, ספות אירוח, שולחנות לסלון, שטיחים, אקססוריז, כריות, עיסוי ועוד, והוא יימשך עד 30 באפריל.
בין היתר ניתן יהיה למצוא כורסאות של נטוצי ב-1,990 שקל, ספות של איטלסופה ב-2,990 שקל, מזרנים של ד"ר גב ב-1,890 שקל, ספות של נטוצי ב-3,990 שקל, ספות של אתר napo ב-1,290 שקל בלבד(!), כיסאות משרדיים החל מ-390 שקלים, מיטות נוער החל מ-2,990 שקל, כורסאות של ד"ר גב החל מ-990 שקלים, כריות במבצע 1+1 מתנה, מגוון מוצרי עיסוי ב-50 אחוזי הנחה ועוד. המלאי יתחדש לאורך כל ימי היריד במוצרי עיצוב שונים.
היריד יתקיים השנה בראש העין (התאנה 5), ברמת גן (בן גוריון 2, בניין בסר, חנות נטוצי עודפים), ירושלים (מתחם העיצוב DCITY במעלה אדומים) ובבאר שבע (מתחם העיצוב דיזיין פלוס). פרטים באתר קבוצת קאופמן: www.kaufman-group.co.il/outlet
ועדת הכלכלה עם הכנה לקריאה שנייה ושלישית לתיקון חוק קידום התחרות בענף המזון
בדיונים הקודמים הסביר ח"כ אזולאי, כי הצעת החוק היא חלק מהמאבק ביוקר המחייה, וצריך לבטל את החרגת חנויות הפארם מהוראות חוק המזון העוסקות ביחסים בין הקמעונאים הגדולים לספקים הגדולים, ולהחיל גם את ההוראות הנוגעות לפתיחת סניפים חדשים באזורים הסמוכים לסניפים קיימים.
בישיבה האחרונה דנה הוועדה בהצעה חדשה להטיל הגבלות על פתיחת חנויות חדשות, בהתאם לבקשת היו"ר ביטן מהישיבה הקודמת. בדיון חל עימות בין מנכ"לית רשת BE של שופרסל, עינת פלד שפירא, למנכ"ל סופר פארם, ניצן לביא. לביא טען כי "שופרסל מנסה בצורה צינית למנוע מאיתנו לפתוח חנויות, בעוד שהיא יכולה לפתוח חנויות איפה שהיא רוצה". פלד שפירא אמרה מנגד כי לשופרסל יש תחרות בעולם המזון, יש עליה פיקוח והיא עובדת בשקיפות וחל עליה חוק המזון, כאשר הבעיה בענף הפארם היא עם מיקומים אטרקטיביים בהם היא בנחיתות. במהלך העימות אף אמרה פלד שפירא ללביא: "התרגלתי שאתה מרים עלי את הקול, אני מקווה שלאשתך ולבנות שלך אתה לא מדבר ככה".
בפתח הדיון ציין היו"ר ביטן כי יש בעיה בהטלת מגבלות גיאוגרפיות על פתיחת חנויות. הוא הוסיף כי למרות שרשות התחרות ומרכז המחקר והמידע של הכנסת סבורים שאין במצב הנוכחי פגיעה בתחרות, עדיין חברי הכנסת סבורים כי ישנה תחרות לא הוגנת בגלל הגודל של סופר פארם לעומת כל השאר. "סופר פארם מחזיקים ביותר מ-75% מהשוק, וכמה שניסינו למצוא מתווה שיגן על החלשים יותר לא מצאנו כזה ולכן החלטנו לטפל במרכזי המסחר ובקניונים החדשים" אמר היו"ר ביטן. ח"כ אזולאי מתח ביקורת על כך שרשות התחרות טענה כי היא תצטרך תקנים רבים כדי לבצע אכיפה, ואמר כי זה לא נכון להגביל חקיקה בגלל זה.
מנכ"לית BE, עינת פלד שפירא, ציינה כי בשוק הפארם יש שלושה שחקנים בקושי וסופר פארם שולטת במעל 80% מהשוק. "סופר פארם תמשיך להיות מונופול עוד הרבה שנים, אנחנו רק רוצים לסדוק את זה ולאפשר תחרות". היא הציעה לבחון הגבלות גיאוגרפיות לפי ערים, ולבדוק בהן את מספר החנויות. היו"ר ביטן אמר כי אף אחד לא מונע מהם לפתוח חנויות, ופלד שפירא ציינה כי יש בעיה של שטחי מסחר.
ח"כ שלום דנינו שאל מה אפשר לעשות כדי לקדם את התחרות. מנכ"ל סופר פארם, ניצן לביא, אמר כי צריך לבדוק פתיחת סניפים של 500 מ"ר ומעלה, בעוד שפלד שפירא טענה כי צריך לבדוק בקשה לפתיחת סניפים קטנים יותר של 250 מ"ר.
לביא הוסיף: "אין בעיה של שטחי מסחר, ואין להם שום מגבלה על פתיחת חנות. הם מחליטים לפתוח או לא משיקולים רבים אחרים. יש 430 סניפים של שופרסל בישראל, ושטחי המדף לפארם בהם גדולים עשרות מונים ממה שיש בחנות פארם או בית מרקחת. הם שולטים בשוק וניסו לחוקק חוק שמבלבל את התחרות. ההצעה שהונחה בתחילת השבוע היא יותר מחמירה ממה שדובר בתחילה. אם תקטינו את השטח לא יהיו בכלל בתי מרקחת. בישראל יש 12 קניונים שהשטח שלהם הוא מעל 27 אלף מ"ר ויש בהם את כל המתחרים, כשמישהו רוצה לפתוח סניף הוא פותח. הם לא רוצים לפתוח וגם רוצים לגרום לנו לא לפתוח. שופרסל בצורה צינית מנסה למנוע מאיתנו לפתוח חנויות, היא יכולה לפתוח איפה שהיא רוצה".
בתגובה לכך אמר היו"ר ביטן כי סופר פארם כבר שולטת במקומות הכי איכותיים, ויש במקומות הישנים בעיה. פלד שפירא ציינה כי סופר פארם מחזיקה 80% מהשוק, ולביא השיב כי המונופול היא שופרסל ובגלל זה מחירי המזון עלו ומחירי הפארם ירדו.
במהלך הדיון הייתה התייחסות גם לשטחי הקניונים ומרכזי המסחר עליהם תחול ההצעה, בתחילה דובר על אזורים בשטח של מעל 15 אלף מ"ר. ח"כ אזולאי ביקש לבחון פתיחת חנויות חדשות במרכזי מסחר שגודלם מעל 7,500 מ"ר, ואמר כי לא נוח לו הוויכוח בין שתי החברות. "הבעיה האמתית היא רשות התחרות, אתם אשמים במה שקרה. למה קופות החולים לא עובדים עם רשתות הפארם? רשות התחרות לא מרימה את הכפפה זה בידיים שלה והיא צריכה לחייב את קופות החולים לעבוד איתם, אז הייתה תחרות יותר גדולה. צריך לבדוק גם בערים הקטנות למה אין עוד מתרים", אמר.
ח"כ דנינו ציין כי הוא מקווה שיספיק עד סוף השבוע להגיש הצת חוק שתחייב את קופות החולים לעשות הסכם עם כל בתי המרקחת, וזה יפתח את התחרות. הוא הוסיף, כי "צריך להגיד כל הכבוד לסופר פארם שהגיעו לערים הקטנות והחזיקו שם עובדים".
נציג רשות התחרות איל שפירא, ביקש שלא להצביע על ההגבלות הגיאוגרפיות ואמר כי הנושא מצריך בדיקה מעמיקה יותר. היו"ר ביטן אמר כי גם עוד שנה הנושא לא יהיה לעוס, ושפירא ציין כי הנושא מורכב. היו"ר ביטן ביקש תיקונים להגבלות הגיאוגרפיות, וביקש כי הן יחולו בהוראת שעה לחמש שנים, כדי לבחון את היישום. בנוסף הוא ביקש כי בערים קטנות, בהן עד 40 אלף תושבים, תעשה בדיקה גם של התחרות, וכן להחיל את הדרישה לבדוק פתיחת סניפים חדשים על חנויות בגדול של 250 מ"ר ומעלה באזורי מסחר שבשטח של 12 אלף מ"ר ומעלה.
בתגובה לכך טען מנכ"ל סופר פארם לביא כי זה יפגע בתחרות, בעוד שמנכ"לית BE פלד שפירא טענה כי זה ייצר תחרות. נציג אגף התקציבים באוצר, גל ברנס, אמר כי הוא מאוד מוטרד מכך שיש מתחרים שזוקרים נתונים שלא ניתן לבדוק תוך זמן קצר. היו"ר ביטן זעם: "הייתם צריכים לראות מזמן שסופר פארם היא 80% ולטפל בזה". ברנס השיב כי העקרונות לא נלמדו כמו שצריך, וביקש שהממשלה תבוא עם הצעה חדשה, מגובה בנתונים, אחרי הפגרה. היו"ר ביטן ביקש לבצע את הבדיקה כמה שיותר מהר והודיע כי ההצבעה תתקיים אחרי הפגרה. "הנושא הוא באמת בעייתי ומסובך מאוד, אני לא מאמין שתביאו הצעה מיוחדת במינה", סיכם.
כלכלה
אביבה ויואל אורבך, מפונים שלא יכולים לעסוק במה שהם הכי אוהבים ואין שום צפי לחזרה
אביבה ויואל אורבך, במקור מעוטף עזה, קיבוץ ברור חייל, עזבו את העוטף לפני 30 שנה לטובת הגשמת קריירה בתל אביב. יואל היה אז מנהל תפעול במסעדת דיסקי ואביבה ניהלה את אורנה ואלה, שני מוסדות קולינאריים מהידועים ביותר. שניהם עבדו במקומות נחשבים מבחינה קולינארית אבל תמיד חלמו לפתוח עסק משלהם. בדיוק לפני 13 שנה החליטו השניים לעזוב את העיר הגדולה לטובת צפון הארץ, והקימו בקיבוץ דפנה בית קפה ירוק בטבע ופודטראק של פיצה. לעסק הם קראו "קוקיה" והוא כלל פיצה ומסעדה עם 80 עובדים בתקופת הלחץ שהועסקו במקום, וכמות אורחים ומטיילים שעולים אליהם לרגל שניתן רק לקנא.
רגע לפני שפרצה הקורונה הודיע הקיבוץ על פינוי של השניים כדי להקים במקום מתחם מסחרי, אביבה פתחה מחדש את בית הקפה קוקיה בקיבוץ כפר גלעדי ויואל חיכה לקבל מיקום חדש בדפנה. כשהגיעו השניים לאזור הצפון הם היו מהראשונים שהביאו עמם את המושג בית קפה ירוק, עם קפה איכותי, קונדיטוריה איכותית בלב הטבע, מעיין סנונית ראשונה בצפון וגם הפיצה טראק שהיתה ידועה בזכות הפיצה הדקה ביותר בצפון הפכה לשם דבר.
אביבה שלמדה קונדיטוריה והיתה שפית מקצועית, מידי יום היתה מטפחת את בית הקפה שלה , קוקיה, את שביל הלולים הסמוך אליו של כפר גלעדי, שביל שפעם היו בו לולים והפכו אותו לשביל תיירותי. בבית הקפה של אביבה היא היתה עושה הכל לבד, רוכשת חומרי גלם איכותיים ומכינה הכל במקום, הום מייד: עוגות, עוגיות, קינוחים, לזניות, קישים, מרקים, מאפים ועוד.
ב7/10 הכל השתנה עבור השניים: הם פונו כבר באותו היום בגלל הקרבה לגבול. באותה השבת השחורה, הם היו אמורים להסעיד אירוע חשוב בצפון, ועוד אירוע נוסף היה אמור להיכנס, אך בפועל בית הקפה נסגר מידית והפיצה טראק לא הספיקה להיפתח מחדש. כל העסקים שלהם נכנסו לקיפאון. הם פונו ועדיין נמצאים באוהלו שבכנרת ואין להם שום צפי של תאריך חזרה הביתה.
כבר בתחילת המלחמה הבין יואל שחייבים לשלם לספקים, אין צפי לשום הכנסה וגם עדיין לא היה ברור מה יהיה המתווה של המדינה. על מנת לשלם את התשלומים השוטפים ולשרוד את התקופה הנוכחית פנו השניים לקחת הלוואה חברתית מפלטפורמת SparkIL , פלטפורמת ההלוואות החברתיות הראשונה בישראל, המעניקה הלוואות בגיוס המונים, ללא ריבית, ובבעלות משותפת של קבוצת עוגן והסוכנות היהודית, במיוחד לעסקים כמו של יואל ואביבה. "פנינו למיזם פילנטרופי-חברתי לעסקים קטנים שהוא מבחינתנו מציל משפחות. עמדנו בקריטריונים כי הצגנו גם יכולת החזר וגם התנהלות תקינה לאורך השנים, זכינו באמון וקיבלו את ההלוואה הזאת, שהייתה מאד חיונית עבורנו בנקודת הזמן נוכחית כמו חמצן שאפשר לנו לנשום ולשרוד, עד שהמדינה התחילה להתייחס לקיומנו ומצבנו" מספר יואל.
במקביל יואל התחיל לעזור לחבריו למקצוע בצומת גמא, שבבעלותם אטליז ומעדניה ואביבה קיבלה טלפון מקולגה מקיבוץ דגניה ב', שיצר איתה קשר והציע לה חדר קטנטן שממנו תוכל לאפות בעיקר בשביל השפיות שלה.
בעקבות המשבר הכלכלי שאליו נקלעו עסקים מפונים מהצפון, דרום ומכל רחבי הארץ פתחו ב SparkIL, קרן חירום ייעודית של מעל 30 מיליון שקלים לסיוע לעסקים קטנים ועמותות מכל רחבי הארץ, אשר נפגעו במלחמה. SparkIL הינה פלטפורמת ההלוואות החברתיות הראשונה בישראל, המעניקה הלוואות ללא ריבית ובבעלות משותפת של קבוצת עוגן והסוכנות היהודית. את ההלוואה עד 100,000 שקלים, לתקופה של עד חמש שנים יוכלו לקבל עסקים קטנים או מלכ"רים עם מחזור פעילות של עד שני מיליון שקלים בשנה שנקלעו לקשיים כלכליים בעקבות המלחמה.
ברגע שהוחלט להעניק הלוואה לעסק שעומד בקריטריונים, ונבדקת יכולת ההחזר שלו, SparkIL מעלה קמפיין לפלטפורמה ייעודית ובו מתחיל מהלך של גיוס המונים, בצורת הלוואה ללא ריבית. גיוס ההמונים פתוח לכל מי שחפץ להלוות החל מ־50 שקלים, מבוססת על ערבות הדדית וחיבור בין המלווים החברתיים לבין בעלי העסקים. המלווים החברתיים הם ישראלים מכל רחבי הארץ.
נעמה אור, מנכ"לית SparkIL : ״המלחמה וההתרחשויות הקשות בישראל בחצי שנה האחרונה, דרשו מאתנו להתגייס לטובת בעלי העסקים המפונים בכל הכוח. הצוות של SparkIL מחוייב לכלכלה הישראלית, לאנשים שמאחורי העסקים, במיוחד ללבעלי העסקים המפונים, לתושבי העוטף, למילואימניקים שביניהם ולחיבור בין ישראל לעולם היהודי הגלובלי, בעת הזו. אחד הדברים המרגשים היום הוא לראות את הערבות ההדדית של החברה הישראלית במיטבה. החלום שלנו הוא להגיע לעשרות אלפי מלווים חברתיים שיהיו חלק מהתנועה הזאת ויסייעו לתמוך בעסקים שנפגעו במלחמה, גם אם יעניקו הלוואה של 50 שקלים – זה יעשה את כל ההבדל".
בספארק IL מקפידים במיוחד, בניגוד לפלטפורמות גיוס המונים אחרות, לשמור על קשר עם המלווים החברתיים ומעדכנים אותם בשלבים השונים של התאוששות העסק וחזרתו לפעילות. בעלי העסקים שולחים עדכון לכל המלווים שלהם, לכל אורך התקופה, כדי שיראו מה קורה עם העסק, מה שלומם, כיצד העסק עובד ואם הם זקוקים לסיוע נוסף. אחת התופעות המרגשות שנולדו מהסטארט־אפ החברתי הזה, היא הרצון של המלווים החברתיים להכיר את בעלי העסקים, לרכוש מהם מוצרים, לסייע להם מעבר להלוואה ולהמשיך לתמוך בעסקים נוספים אחרי שקיבלו את ההלוואה שלהם בחזרה. למעוניינים להעניק הלוואה לעסק קטן להצטרפות כמלווים חברתיים כנסו לאתר https://SparkIL.org/he/
ועדת הכלכלה עם משבר דירות האירוח למפונים מאזורי הלחימה
היו"ר ביטן אמר בפתח הישיבה, כי ישנן כמה שיטות לאכלוס המפונים שהן בתי המלון, ביטוח לאומי ודירות אירוח שאליהן התייחס בנפרד: "לצערי הרב משום מה למרות שהמחיר של דירות האירוח זול יותר מבתי מלון משרדי האוצר והתיירות מתקמצנים לגבי הנושא הזה של הוצאות אוכל ומזון. אני לא מבין למה משרדי האוצר והתיירות עושים בעיות, זה עדיין יהיה חצי מחיר מבתי מלון גם אם נוסיף את המזון. קיבלתי פנייה מאלי זעפרני מקריית שמונה וקיימתי את הישיבה".
חבר מועצת העיר קריית שמונה שפנה ליו"ר ביטן בעניין, אלי זפרני, התייחס: "עשרות תושבים פנו אלי ולחברי מועצה בעניין, משפחות שמוותרות על חיים בבית מלון ורוצות להיות עם המשפחה שלהם, הדבר היחידי שאני רוצה לבקש ממשרד התיירות, יש לכם שר נפלא עם לב ענק חיים כץ שאני בטוח שהלב שלו עם המפונים בצפון ובדרום. יש הבדל עצום בין זה שנותנים 200 שקל למי שנמצא בדירות אירוח לבין מי שנמצא בבית מלון נותנים לו 500 שקלים. אם אפשר לבוא בדין ודברים עם שוכרי הדירות ולהגיע להסכמה על 350-400 שקלים ויישור קו עם מה שבתי המלון מקבלים זאת תהייה בשורה ענקית למפונים בדירות. אני פונה ללב שלכם, בואו תעשו מאמץ שנוכל להמשיך להיות בדירות".
סגן ראש העיר קריית שמונה, אופיר יחזקאל, סיפר שאשתו וילדיו פונו לירושלים ובדקו לעבור לדירה בפינוי עצמי. "בעל הדירה רוצה שנה שכירות קדימה בלי חשמל מים ארנונה וריהוט. ברגע שהילדים שלי נכנסו למסגרות חינוך בירושלים לא אזיז אותם גם אם זה יותר זול במקום אחר. אני מבין שמשרד התיירות לא התכוון בהסכם של מתחם אחוד לא התכוון לשלם לדירות ושהם יתנו כלכלה ולא ארוחות. אבל נוצר משהו טוב וצריך לראות שלא שופכים את התינוק עם המים. תייצרו מחיר אחוד אחד שיכלול עלות דירה ודמי כלכלה שכל תושב מקבל".
ח"כ דבי ביטון אמרה: "כמפונה הייתי בדירה כי רציתי בשישי שבת את כל הילדים של יחד, קודם כל רוצה לומר תודה למשרד התיירות. אני כבר חזרתי לשדרות, כשאני שילמתי לא היו לי דמי כלכלה. אני חושבת שדירה היא אלטרנטיבה יותר חשובה ממלון. במלון אתה קמל, אין כמו תחושה של בית. צריך לעשות הכל כדי לאפשר את זה".
ח"כ אלון שוסטר הוסיף: "אני רוצה להצטרף באופן חד משמעי לתביעה לא להתנכר לאנשים שעולמם חרב עליהם. מי שלא יכול לעמוד בנטל המנטלי וחושב שבשביל המשפחה שלו זה לא אחראי לחזור, זה לא נכון לאלץ אנשים לחזור. לא ככה, לא בדרך הזאת".
ח"כ ששון גואטה, הצטרף לדברי הח"כים: "אני עברתי לגור בבית, פינו אותי מהרויאל גארדן ולוקחים ממני את כל הכסף. כדי לפנות את תושבי קריית שמונה בכל מחיר מעבירים אותם למלון הריביירה ונותנים להם 150 שקל ליום כלכלה. אני עברתי לדירה ובדירה מקבלים 200 שקל. זה לא הגיוני".
ח"כ ביטן התייחס: "לא יודע מה השיקולים של משרדי הממשלה, גם אלה שבדירות אירוח צריכים לקבל דמי כלכלה. זאת העמדה שלנו. אתם חוסכים פה הרבה כסף". סגן בכיר לחשכ"ל, אורי שאשא, ענה: "עשינו הסכם עם המלונות, ויצרנו מענק פינוי עצמי שאמור היה לתת מענה לכל מי שלא רצה פתרון מלונאי. מענק פינוי עצמי זה 18 אלף שקלים למשפחה, אי אפשר לייצר אלטרנטיבה שתהפוך את מענק הפינוי העצמי לבדיחה". על כך יו"ר הועדה השיב כי הוא לא מקבל את עמדתו.
יועץ שר התיירות, מיכאל יצחקוב: "משרד התיירות רואה את המפונים והוא שיתק את המשרד בשביל המפונים, זאת משימה לאומית שלקחנו על עצמנו. יש פה ניהול של תקציב של מדינה, עד לפני שבוע הפינוי עלה 4.8 מיליארד שקל. כנראה בצדק, כי הוציאו אנשים מהבית. יש 28 אלף איש במלונות ודירות, זה אומר שתכנית הפינוי העצמי הצליחה. מה שקרה עם דמי הכלכלה, אם לא הייתה פרשנות משפטית מוטעית לא היינו פה בדיון הזה. היו שלוש אופציות, מלון, דירה ללא כלכלה, ומתקנים אחודים של מעונות סטודנטים וישיבות. פינוי עצמי עולה 18 אלף לזוג ושני ילדים. מלון עולה לנו 45 אלף שקל לזוג פלוס שניים. ו-Airbnb עולה 27 אלף שקל לזוג פלוס שלושה ילדים ללא כלכלה".
ח"כ ביטן התייחס: "בגלל השיקול התקציבי אתם מנסים לחנך את האנשים, ואני אומר שאוי ואבוי לנו עכשיו אם בגלל שיקולים כאלה כולם ילכו למלון וזה יעלה לנו פי שניים. תשקלו מחדש לאפשר דמי כלכלה כדי שיכלו לבתים האלה. ההפסד הכספי הוא לא גדול פה".
יועץ שר התיירות השיב: "יש פה עניין, בין להחליט לבין לבצע יש תורה שלמה, איך ישלמו? מי יפקח? ראיתי דילים ואני מזהיר פה שדירות שייקחו כרטיסי אשראי או יעשו הסכמים עם המפונים – הם לא צד בהסכם. אנחנו מוכנים לשבת ולבדוק". ח"כ ביטן ענה לו כי הם צריכים לשקול מחדש את המדיניות שלהם.
ח"כ יוראי להב הרצנו אמר: "אילן בן שושן ורונית בן שושן נעים בארץ כגולים כבר כמה חודשים. ברביעי באפריל הוא אמור לחתן את הבת שלו אבל בסוף החודש לא ברור לו אם הוא נשאר בדירה שלו או שלא, כי בעל הדירה ומשרד התיירות נכנסו לעימות. ברור לכולם שעדיף למדינה מבחינה כלכלית לתמרץ ללכת לדירה זמנית וזה מה שהתושבים רוצים. תנו לאנשים שנמצאים בדירות האלה להמשיך לקבל דמי כלכלה".
היו"ר ביטן סיכם: "העמדה שלנו היא ברורה. צריך למצוא פתרון גם כלכלי וגם ארגוני, תפסיקו לחנך את האנשים שילכו לביטוח לאומי. לכן אני מבקש שתשקלו מחדש את העמדה שלכם, שבו משרד התיירות עם החשב הכללי ותודיעו לנו".
בריאות
הסינפונייטה הישראלית ב"ש עם לומדים להקשיב
כמאה סטודנטיות וסטודנטים משרתי מילואים פעילים במלחמת חרבות ברזל הגיעו בימים האחרונים להרצאה מרתקת עם מאסטרו רני קלדרון שנערכה במיוחד בשבילם בקונסרבטוריון באר שבע, כמפגש השלמה לקורס האקדמי "חוויה מוסיקלית- שומעים שזה קלאסי" המתקיים בשת"פ של הסינפונייטה הישראלית באר שבע ואוניברסיטת בן גוריון בנגב. המפגש מציין את סיומו של מסע בין צלילים, היסטוריה ורגש אנושי על דורי שמועבר באמצעות המוסיקה. על-ידי הרצאות עשירות ומרתקות וקונצרטים מיוחדים של הסינפונייטה הישראלית ב"ש, נחשפו הסטודנטים לאורך הסמסטר ובמפגש ההשלמה שהתקיים לאחרונה, למונחי יסוד צורות וז׳אנרים שונים בעולם המוסיקה הקלאסית.
הקורס, שמוצע לסטודנטיות וסטודנטים באוניברסיטת בן גוריון, מתמלא תוך זמן קצר מרגע פתיחת ההרשמה ומביא את קסם עולם המוסיקה הקלאסית לדור הצעיר. בהיותה התזמורת הקלאסית היחידה שפועלת בדרום, מביאה הסינפונייטה הישראלית ב"ש קול ייחודי גם בתחומי החינוך והקהילה ופועלת במגוון פרויקטים חינוכיים וחברתיים לקידום והעשרת סטודנטים ותלמידי בתי ספר במקצועות המוסיקה.
שונות
נמל אשדוד עם חזרתן של אוניות גלנוע עמוסות כלי רכב
למרות השפעות המלחמה האוניות חזרו לפקוד את נמל אשדוד. בהן אונייה שפקדה את נמל אשדוד, עם למעלה מאלף רכבים המיועדים לשוק הישראלי, ביניהם רכבים של טויוטה ולקסוס בסך של 1117 רכבים, 657 מתוכם הם רכבי טויוטה יאריס ו-380 רכבי לקסוס. בין רכבי הלקסוס שנפרקו היה גם הדגם החדש LEXUS LBX.
לדברי שאול שניידר, יו"ר דירקטוריון נמל אשדוד: "במיוחד בתקופה זו, אנו מברכים על הגעת אוניית הגלנוע לנמל אשדוד. אנו רואים בענף יבוא כלי הרכב חשיבות עליונה ועמלים להפוך את הנמל לתחרותי ואפקטיבי בכל הזירות".
לדברי אלי בר יוסף, מנכ"ל נמל אשדוד בפועל: "אנו שמחים על חזרתן של האוניות לפקוד את נמל אשדוד באופן סדיר ולשרת את צרכי יבואני הרכב ליעד הנמל הלאומי של ישראל. נמשיך לתת שירות מעולה לאוניות בסגמנטים המגוונים המטופלים על ידנו".