חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורה של עוגית המזל Fortune Cookie

מה מקור עוגית המזל הסינית ||| סין או יפן או אולי בכלל ארה"ב ||| סיפור עם מוצא יפני בסן פרנציסקו ||| סיפור עם מוצא סיני בלוס אנג'לס ||| מה הכריעה בית המשפט ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

עוגית מזל (צילום ממקור לא ידוע שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

גרסת סן פרנציסקו

בסוף המאה ה-19 בסן פרנסיסקו יושבת קהילת הסינים הגדולה ביותר מחוץ לסין. חיי הקהילה תוססים ומלאים. בשנת 1894 בעיריית סן פרנסיסקו החליטו למסור את תכנון הגן שליד גשר הזהב Golden Gate Park, למורת רוחם של הסינים הרבים המתגוררים בעיר, דווקא לארכיטקט יפני בשם מיקוטו הייגווטה Makoto Hagiwara. מיקוטו, בן אדם נחמד מאוד, נהג לחלק יחד עם הבת שלו עוגיות לכל המבקרים בגן, אשר בתוכן הפתעה: פיסת נייר ועליה נכתב- תודה שביקרתם בגני! העוגיות שחילק האדריכל ממוצא יפני נאפו בבית מאפה יפני בעיר Benkyodo.

גרסת לוס אנג´לס

בשנת 1918 יונג דיויד Jung David, אופה סיני מקנטון Canton שהיגר ללוס אנג´לס מיסד את החברה Hong Kong Noodle Company. זאת הייתה שנה של הגירה המונית למערב ארה"ב והחיים היו קשים כי לא לכולם הייתה עבודה ואוכל. ליבו של האופה נשבר על אותם המסכנים ואז נדלק לו רעיון מבריק: לאפות עוגיות אשר לתוכן הכניס פיסות נייר עליהם היו רשומים פסוקים מן התנ"ך ולחלק אותן חינם אין כסף ברחבי העיר. מושלם! ממש כמו בתנ"ך עצמו: מעט אוכל והרבה תקווה.

הרעיון מיד אומץ ע"י המסעדנים הסינים בכל רחבי ארה"ב ובמקום פסוקים מן התנ"ך החלו להדפיס על פיסות הנייר שבתוך העוגייה פתגמים של קונפוציוס Confucius או משפטים מעורפלים לגבי העתיד – תמיד אלה היו משפטים מלאים בתקווה ועצה טובה. את העוגיות הגישו יחד עם החשבון כדי לשפר, אולי, את מצב הרוח של הלקוח.

סן פרנציסקו Vs. לוס אנג'לס

בשנת 1983 נפתח דיון בבית משפטCourt of Historical Review  בסן פרנסיסקו בו היה צריך להחליט מה עיר המוצא של עוגיות המזל. ממש מלחמה בין ערים! בפסיקה נקבע באופן חד משמעי: סן פרנסיסקו היא העיר! לא לפני שברחבי סן פרנציסקו הופצו עוגיות עם הפתק: S.F. Judge who rules for L.A. Not Very Smart Cookie כלומר, שופט מסן פרנציסקו שיפסוק לטובת לוס אנג'לס – עוגיית מזל גרועה.

היום אי אפשר לתאר ארוחה במסעדה סינית ללא עוגית מזל בסופה. אכילת העוגייה היא טקס בפני עצמו: בוצעים את העוגייה לשניים, מוציאים את פיסת הנייר קוראים מתוכה מה צופן לנו העתיד ונוגסים בהנאה בעוגייה היבשה.

מתכון: עוגית מזל

מצרכים

  • 1 חלבון ביצה
  • 2-3 טיפות תמצית וניל
  • קורט מלח
  • 1/4 כוס קמח
  • 20 גרם חמאה רכה
  • 1/4 כוס אבקת סוכר
  • מכינים פתקאות עם עתידות או ברכות כיד הדמיון

אופן הכנה

  1. מחממים תנור ל- 160 מעלות
  2. מרפדים תבנית בנייר אפיה משומן היטב ומשמנים נייר אפיה נוסף
  3. טורפים את החלבון עם תמצית הווניל
  4. מוסיפים את החמאה הרכה
  5. בכלי נפרד מערבבים הקמח, הסוכר והמלח
  6. מוסיפים לטריפת החלבון ומערבבים היטב
  7. בעזרת כפית יוצרים עיגולים מהבלילה ומניחים על נייר האפיה
  8. מכסים עם נייר האפיה הנוסף
  9. אופים 5 דקות
  10. מוציאים מהתנור ובמהירות מסירים את נייר האפיה העליון
  11. מפרידים בעזרת מרית את העיגולים ומניחים אותם על משטח עץ, כך שהחלק העליון הופך להיות תחתון
  12. מניחים במרכז כל עיגול פתקית מזל
  13. סוגרים את העיגול ובעזרת אצבע ויוצרים חצי ירח
  14. טיפ: מומלץ להניח אותם בתוך תבנית שקעים למאפינס
  15. משאירים העוגיות מספר שעות להתייבש

מזל טוב ובתיאבון

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *