מתכוני מרק על טהרת הצומח, קטניות ובריאות ||| מרק כתום או מרק בצל, מרק עדשים או חרירה ||| מרק פטריות או מרק עגבניות עם גריסים ובטטה ||| מרק תירס או מרק פול או שמע מרק אפונה ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
מרק כתום
מצרכים
- 1 בצל בינוני קצוץ
- 2 שיני שום כתושות
- 3 בטטות גדולות
- 5 נתחי דלעת בגודל בינוני
- 2 גזרים גדולים
- 1/4 כפית כורכום
- 1/2 כפית קינמון
- מלח
- פלפל שחור
אופן הכנה
- מטגנים את הבצל והשום עד להזהבה קלה
- מוסיפים את יתר הירקות ומטגנים תוך כדי ערבוב
- מוסיפים מים רותחים כך שיכסו את הירקות ומרתיחים
- מבשלים 20-30 דקות על להבה בינונית, עד שהירקות מתרככים.
- טוחנים את המרק בבלנדר ידני או במעבד מזון
- מבשלים את המרק עוד 4-5 דקות על להבה נמוכה
מרק עדשים
מצרכים
- 1 בצל בגודל בינוני
- 2 שיני שום כתושות
- 3 גזר חתוכים לקוביות
- 1 כוס עדשים כתומות ו/או ירוקות
- 6 כוסות מים
- צרור פטרוזיליה
- צרור כוסברה
- 1 כפית פפריקה
- 1/2 כפית חוויאג'
- קורט מלח
- פלפל שחור
- 1/2 לימון
אופן הכנה
- לקצוץ בצל ולטגן בסיר עד הזהבה
- להוסיף חצי כפית שום כתוש לערבב תוך המשך הטיגון
- להוסיף הגזר ולערבב הכל יחד
- לתבל עם מלח, פלפל לפי הטעם ולערבב
- להוסיף הפפריקה והחוויאג' ולבשל הכל 3-5 דקות.
- להוסיף העדשים כתומות/ירוקות ולערבב
- להוסיף המים ולהביא לרתיחה
- להמשיך לבשל על להבה נמוכה עד התרככות העדשים
- לקראת סוף הבישול להוסיף הפטרוזיליה והכוסברה
- לסחוט לימון רק לפני ההגשה
מרק סולת
מצרכים
- 6 כוסות מים
- 3-5 שיני שום כתושות
- 1 כוס סולת
- 1/2 כפית כורכום
- 1/2 כפית מלח
- 1/2 כפית אבקת מרק
להגשה
- 1 צרור כוסברה קצוצה
אופן הכנה
- להרתיח בסיר כ- 6 כוסות מים
- להוסיף התבלינים וכוסברה
- כשהמים רתחו היטב הוסיפו הסולת תוך כדי בחישה
- המשיכו לבחוש כל הזמן עד לבישול הסולת
- להגיש חם תוך פיזור עלי כוסברה לקישוט
מרק קטניות
מצרכים
- 1 כף שמן זית
- 2 בצל גדול חתוכים לקוביות
- 1 שיני שום כתושות
- 2 גזרים חתוכים דק
- 500 גרם לקט קטניות שהושרו 24 שעות
- 2-3 גזר חתוך לטבעות חצויות
- 2-3 קישואים קלופים וחתוכים לקוביות
- 1/2 צרור פטרוזיליה ו/או כוסברה קצוץ
- כורכום
- קורט מלח גס
- פלפל שחור גרוס לפי הטעם
- מים רותחים עד גובה הסיר
להגשה
אופן הכנה
- בסיר גדול, לטגן עם שמן הזית את הבצל, שום והגזר כ-5 דקות
- להוסיף את תערובת הקטניות והתבלינים ולבשל כשעה
- לקראת סוף הבישול להוסיף את הפטרוזיליה וכוסברה ולבשל כ- 10 דקות נוספות
- מומלץ לסחוט לימון לצלחת בזמן ההגשה
מצרכים
- 1 כוס חומוס מושרה ומבושל
- 1 כוס עדשים חומות שהושרו במים כמה פעמים
- 3 עגבניות מגורדות
- 2 בצל קצוצים
- 1 צרור פטרוזיליה
- 1 צרור כוסברה
- 4 גבעולי כרפס קצוצים
- 5-7 כוסות מים
- 150 גרם פסטה אטריות דקות
- 2 כפות קמח
- 1/2 לימון
אופן הכנה
- בסיר גדול לטגן בשמן זית את הבצל להזהבה
- להוסיף את העגבניות המגורדות ולהמשיך לטגן קלות
- להוסיף את הכורכום ואחריו להוסיף החומוס והעדשים
- להרתיח המים בנפרד
- להוסיף המים הרותחים לסיר עם תכולת המרק
- לתבל במלח ופלפל שחור ולהביא לרתיחה
- במחבת הטיגון לטגן קלות את הכוסברה, פטרוזיליה וכרפס
- להוסיף לסיר את הירוקים המטוגנים
- לבשל כל הסיר 30-35 דקות
- להוסיף חופן אטריות ולבשל 5 דקות נוספות
- בינתיים, בקערה קטנה לערבב היטב את הקמח עם 1/2 כוס מים קרים לקבלת בלילה ללא גושים
- להוסיף את בלילת הקמח למרק תוך כדי בחישה
- לפני הגשה סוחטים הלימון למרק
מרק פטריות טבעוני
מצרכים
לציר ירקות
- 2-3 גזר חתוכים לחצאי טבעות
- 1-2 בצל בינוני חתוך
- שורש פטרוזיליה
- שורש סלרי
- פלפל שחור
- 1 עלה דפנה
- קורט מלח
- 1 קישוא חתוך לקוביות
- 2-3 שיני שום כתושות
- 2-3 גבעולי סלרי
- 1 צרור עלי פטרוזיליה
- 2.5 ליטר מים
למרק
- 2 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות
- 600-800 גרם פטריות שאוהבים (פורטבלו, פורצ'יני ו/או שמפיניון)
- 2 גבעולי כרישה
- 2 בצלים גדולים חתוכים לרצועות.
אופן הכנה
- הכנת הציר ירקות: לבשל את כל הירקות עם המים 45 דקות על להבה נמוכה, לאחר הרתיחה
- הכנת המרק: מטגנים בסיר את הבצל והכרישה, טיגון ארוך עם מכסה סגור ובלהבה נמוכה עד שקיפות הבצל
- להמשיך לטגן תוך ערבוב מדי פעם מוסיפים את הפטריות
- לערבב ולבשל עד שהפטריות מגירות נוזלים ויורדות בנפחן
- מוסיפים את ציר הירקות ואת תפוחי האדמה ומבשלים על להבה נמוכה עוד 45 דקות
- לתקן טעמים עם מלח ופלפל ולהגיש
מרק עדשים ירקות
מצרכים
- בצל
- 2 שיני שום כתושות
- 1 צרור פטרוזיליה
- 1 צרור כוסברה
- 2-3 עלי סלרי
- 2 עגבניות חתוכות לרבעים
- 3 גזר חתוכים לעיגולים
- 2 כוסות עדשים ירוקות שהושרו במים לפחות לילה
- קורט מלח
- כמון
- כורכום
- מלח הימלאיה
- פלפל שחור גרוס
אופן הכנה
- לטגן בסיר, במעט שמן זית, את הבצל ושום עד הזהבה
- להוסיף את כל הירק ולערבב
- להוסיף את העגבניות והגזרים ולערבב
- להוסיף העדשים ולתבל בכמון, כרכום, מלח הימלאיה ופלפל שחור גרוס
- להרתיח בסיר 3-4 ליטר מים
- להוסיף למים הרותחים את תכולת סיר המצרכים המטוגנים
- לבשל כשעה על להבה נמוכה
מרק עגבניות עם גריסים ובטטה
מצרכים
- 1 בצל גדול קצוץ
- 4-5 עגבניות מגורדות בינוניות
- 1/2 כוס גריסי פנינה שטופים
- 4 שיני שום כתושות
- 1 בטטה חתוכה לקוביות
- 100 גרם רסק עגבניות
- 1 כפית סוכר
- 1 כף פפריקה מתוקה
- 1 כפית כורכום
- 1 כף כמון
- 1 כף אבקת מרק עוף
- מלח לפי הטעם
- 1/2 כף פלפל שחור
- 10 כוסות מים
אופן הכנה
- לטגן את הבצל עד לשקיפות
- להוסיף את השום ולהמשיך לאדות עוד כ-2 דקות
- להוסיף את העגבניות, כפית סוכר (לנטרל את החומציות של העגבניות) ורסק העגבניות ולערבב
- להוסיף תבלינים ולערבב לפתיחת טעמים
- להוסיף את גריסי הפנינה והמים ולהביא לרתיחה
- לבשל כ- 30 דקות תוך ערבוב לעיתים (לגריסי הפנינה יש נטייה להידבק לתחתית)
- להוסיף את קוביות הבטטה
- להמשיך לבשל עוד כ- 30 דקות או עד שהכול רך (לערבב מידי פעם)
- לתקן טעמים אם צריך
מרק אפונה קלאסי
מצרכים
- 500 גרם אפונה
- 2 גזר חתוכים לקוביות
- 5 גבעולי סלרי ללא עלים חתוכים ליחידות של 3 ס"מ
- 1 בצל גדול מאוד חתוך לקוביות
- 1 צרור כוסברה קצוצה
- מלח
- פלפל
- כורכום
אופן הכנה
- שוטפים היטב את האפונה
- שמים בסיר עם הרבה מים ומביאים לרתיחה תוך ערבוב מידי פעם
- מבשלים האפונה עד שהופכת למשחה
- בינתיים, מטגנים את הבצל עם מעט שמן זית
- מוסיפים לבצל המוזהב את הסלרי והגזר וממשיכים לטגן
- כשהאפונה מוכנה מוסיפים את כל הירקות לסיר האפונה
- מוסיפים את התבלינים מערבבים ומבשלים עד לריכוך הירקות
- מוסיפים את הכוסברה ומבשלים לעוד 10 דקות
- מכבים את הלהבה
מרק תירס
מצרכים
- 10-15 קלחי תירס בינוניים
- 3 גבעולי סלרי
- 2 עלי סלרי
- 2 בצלים גדולים
- 4 כפות שמן זית
- 2 כפות אבקת מרק
- רוטב סויה
- שמן שומשום
שדרוג
- צ'ילי גרוס
- 300 גרם אטריות שעועית
אופן הכנה
- חותכים את הבצלים ואת גבעולי הסלרי לסהרונים
- בסיר עם מעט שמן זית מטגנים את הבצל והסלרי עד הזהבה
- מפרידים את גרגרי התירס מהקלחים ומחלקים לשניים
- טוחנים מחצית מגרגרי התירס ואת החצי השני משאירים כפי שהם
- מוסיפים את מחית התירס, אבקת המרק ורוטב סויה לסיר
- ממלאים את הסיר במים רותחים, ומוסיפים את גרגרי התירס
- מרתיחים את המרק עם מכסה
- מנמיכים הלהבה וממשיכים לבשל כ-30 דקות
- מתקנים טעמים.
- מוסיפים את עלי הסלרי ואטריות השעועית ומרתיחים
- מבשלים עוד 15 דקות
מרק בצל
מצרכים
לציר ירקות
- 2-3 גזר
- 1-2 בצל
- 3-4 גבעולי סלרי
- 5-6 כוסות מים
למרק
- 4-5 בצלים בינוניים חתוכים לרצועות דקות
- 15 גרם שמן זית (או 20 גרם חמאה)
- 2 כפות קמח מלא/ כוסמין/ שיפון
- 1.5 כוס יין לבן
- 1 ענף תימין
- 1/2 כפית אגוז מוסקט (לא חובה)
- 3 כפות שמן זית
- פלפל שחור
- מלח
אופן הכנה
- להכנת הציר ירקות: לבשל את כל המצרכים ולצמצם למרק סמיך
- להכנת המרק: בסיר עם 3 כפות שמן זית לטגן על להבה נמוכה כ-5 דקות את הבצל עד שקיפות
- לאחר 5 דקות להוסיף 15 גרם שמן זית (או חמאה) ולבשל עוד כ-30 דקות עד קבלת עיסה חומה
- במחבת לקלות את הקמח במשך כדקה על מנת לפתוח אותו ושיתקבל טעם אגוזי
- להוסיף את הקמח לבצל ולערבב היטב שלא ייוצרו גושים
- להוסיף לבצל את היין ואת ציר הירקות
- להביא לרתיחה ולתבל במלח ופלפל
- להוסיף התימין ומוסקט לערבב ולהגיש
מרק פול
מצרכים
אופן הכנה
- בסיר גדול עם שמן זית לטגן בצל עד להזהבה
- להוסיף כוסברה, וסלרי ולערבב
- להוסיף את הפול המופשר ולמלא 3-4 ליטר מים
- להביא להרתחה
- להוסיף מלח, פלפל, כמון וכורכום
- לבשל כ-30 דקות עד לריכוך
בתיאבון