עוגיות עשירות בפירות יבשים או טריים ||| עוד סדרת מתכונים חגיגיים שמוגשים לקוראי האתר ||| חפשו גם את מתכוני העוגות לט"ו בשבט ||| מתכוני לחם פירות לט"ו משבט ||| מנהגי ט"ו בשבט ברחבי תבל ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
מתכון: עוגיות ט"ו בשבט יבשות ועשירות
מצרכים (כ-50 יחידות)
- 350 גרם קמח
- 1 כפית אבקת אפייה
- 1/2 כפית מלח
- 1/2 כפית סודה לשתייה
- 3 ביצים XL
- 200 גרם סוכר
- 3 כפות חלב/מיץ תפוזים
- 2 כפות סוכר וניל
- 300 גרם מיקס אגוזים ו/או פירות יבשים ו/או שומשום
אופן הכנה
- מחממים תנור ל- 170 מעלות
- בקערה אחת מערבבים ביצים, חלב וסוכר
- בקערה השנייה מערבבים את המצרכים היבשים מלבד האגוזים והפירות היבשים
- מאחדים בין הקערות ויוצא בצק רך ומעט דביק
- מוסיפים את כל התוספות
- מרפדים תבנית בנייר אפייה
- מרטיבים ידיים ויוצרים 2 כיכרות של התערובת על נייר האפייה
- אופים כ- 20-25 דקות
- אחרי שהעוגיות יוצאות מהתנור, נותנים להם להתקרר כשעה
- פורסים אותן דק
- מכניסים לאפייה שנייה של כ- 15 דקות נוספות
- לאחר האפייה, נותנים להן להתקרר לגמרי כשעה
מתכון: טארטלט תאנים Fig Tartelette
מצרכים
- 100 גרם בצק עלים
- 2 כפיות אבקת סוכר
- 3-4 תאנים טריות
- 1/2 תפוח עץ גולדן דלישס חתוך לקוביות קטנות
- 50 גרם גבינת רוקפור
- 10 עלי נענע
- 3 חלבונים
- 50 גרם סוכר
- 1 כף חמאה
- 2 כפות שמן זית
- 2 כפות חומץ בלסמי
- 100 מ"ל יין אדום
- 1/2 כוס קמח לקימוח
אופן הכנה
- להכנת העלים המסוכרים: טובלים את העלים בחלבון ביצה ואחר כך בסוכר
- מניחים בצד לייבוש לפחות ל-24 שעות
- מקמחים את משטח העבודה ומרדדים דק את בצק העלים
- קורצים עיגולים בקוטר 12 ס"מ ודוקרים אותם באמצעות מזלג
- מחממים תנור ל- 220 מעלות
- מפזרים מעל אבקת סוכר ואופים בתנור במשך כ- 15 דקות עד השחמה
- מרתיחים את היין האדום עם החומץ בלסמי וסוכר כ-10 דקות עד לקבלת רוטב סמיך
- במחבת נפרד מטגנים את קוביות תפוח-העץ עם מעט חמאה וסוכר במשך 5 דקות עד לקבלת צבע זהוב
- מעבירים לקערה ומצננים
- חותכים את גבינת הרוקפור לקוביות ומערבבים עם חתיכות התפוח
להגשה
- פורסים את התאנים ומסדרים אותן מעל הבצק האפוי
- מסדרים מעל את תערובת התפוחים והגבינה
- יוצקים את הרוטב ומקשטים בעלי נענע מסוכרים
מתכון: תאנים בדבש וקורנית
מצרכים
- 1 כוס יין קינוח
- 1/2 כוס מיץ תפוחים
- 1 כף דבש
- 1 כף עלי קורנית לימונית
- 4 עלי מרוות הדרים
- 12 תאנים בשלות חתוכות לחצאים או רבעים
אופן הכנה
- מניחים בסיר רחב את היין, מיץ התפוחים, עשבי התיבול והדבש, ומביאים לרתיחה
- מנמיכים את הלהבה, ומבשלים כ- 3 דקות
- מוסיפים את התאנים
- מכסים את הסיר ומבשלים 5 דקות נוספות
- מגישים חמים
מתכון: עוגיות שיבולת שועל, צימוקים ואגוזים
מצרכים (30 עוגיות)
- 1 כוס צימוקים
- 2 כוסות קמח
- 3 כוסות שיבולת שועל
- 1 כפית קינמון
- 1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
- 1/2 כפית אבקת אפיה
- 1/2 כפית מלח
- 80 גרם שמן זית עדין* (או 120 גרם חמאה רכה)
- 110 גרם חמאה
- 1 כוס סוכר דמררה
- 1 כוס סוכר לבן
- 2 ביצים XL
- 1 כפית תמצית וניל
- 1 כוס אגוזי מלך ו/או אגוזי פקאן קצוצים גס
אופן הכנה
- שמים את הצימוקים בקערה ויוצקים עליהם מים רותחים
- משהים 10-15 דקות
- מחממים תנור ל- 190 מעלות
- מרפדים תבנית תנור בנייר אפיה
- מערבבים בקערה את הקמח, שיבולת השועל, קינמון, סודה לשתייה, אבקת אפיה והמלח
- מערבבים בקערת מיקסר שמן הזית, חמאה ושני סוגי הסוכר ומערבלים לאט כ- 2 דקות לקבלת קרם אחיד
- ממשיכים לערבל ומוסיפים בהדרגה את הביצים ותמצית וניל, עד לקבלת מרקם אחיד
- מפסיקים את פעולת המיקסר ומקפלים פנימה את תערובת שיבולת השועל
- מסננים את הצימוקים המושרים ומוסיפים לעיסה ומערבבים
- מוסיפים את האגוזים ומערבבים היטב
- מניחים על התבנית בעזרת זוג כפות תלוליות מהעיסה, במרווחים של 1 ס"מ זו מזו
- משטחים קלות בעזרת גב כף משומנת או בידיים
- אופים 10 דקות, רק עד ששולי העוגיות משחימים קלות
- מוציאים מהתנור ומשהים עוד 10 דקות בתבנית החמה, לצינון
מתכון: אצבעות חלומיות
מצרכים (5 רולדות)
לבצק
- 350 גרם שמן זית עדין* (או 500 גרם חמאה בטמפרטורת החדר)
- 500 גרם גבינה לבנה 9% (אפשר גם גבינה 5%)
- 1 ק"ג קמח רגיל
למלית (עבור כל רולדה)
- 200 גרם ריבת פובידל טובה (סה"כ כמות ל-5 רולדות: 1 ק"ג ריבה)
- 50 גרם אגוזי פקאן קצוצים גס (סה"כ כמות ל-5 רולדות: 250 גרם אגוזי פקאן)
- 50 גרם צימוקים כהים מופרדים ושטופים (סה"כ כמות ל-5 רולדות: 250 גרם צימוקים כהים)
- 1 כפית מחוקה קינמון (סה"כ כמות ל-5 רולדות: 5 כפיות מחוקות קינמון)
אופן הכנה
- בקערת מיקסר עם וו גיטרה מערבבים תחילה את שמן הזית על מהירות נמוכה במשך כדקה, עד קבלת מרקם קרם יציב
- מוסיפים את הגבינה וממשיכים לערבב על מהירות נמוכה כ-4 דקות, עד שהחמאה והגבינה מתחברות ונראות כמו קוטג´
- מוסיפים את הקמח בכמה פעמים תוך לישה איטית
- ממשיכים לערבב היטב כ-5 דקות
- מכבים את המיקסר וממשיכים לערבב ולקפל עם המרית כך שכל שאריות הקמח מתחתית הקערה יטמעו בתערובת
- שוב מפעילים המיקסר ומערבבים כ-5 דקות
- מכבים המיקסר ומוציאים הבצק למשטח עבודה נקי ומסיימים בכמה מעיכות ולישות בריאות של הבצק ביד
- מחלקים את גוש הבצק ל-5 כדורים (כ- 400 גרם כל כדור)
- עוטפים כל כדור בניילון נצמד ומאפסנים ליממה במקרר (הערה: יש להקפיד להשתמש בבצק תוך שלושה ימים לכל היותר)
- מרדדים על משטח מקומח, כל כדור בצק לריבוע של 35X35 ס"מ בערך (הבצק צריך להיות דק מאוד)
- מורחים כל עלה באופן אחיד בריבת פובידל עד ס"מ אחד מהשוליים של כל צלע
- זורים בתפזורת אחידה שבבי פקאן, צימוקים וקינמון
- מגלגלים בעדינות כל עלה מרוח וצובטים את הבצק לכל רוחבו כדי לגלגל רולדה די צמודה והדוקה יחסית
- מהדקים בצביטה-לחיצה את שני הקצוות הפתוחים של הרולדה וסוגרים בקיפול מתחת לרולדה
- הערה: אחרי הקיפול מתקבלת רולדה באורך של 35 ס"מ ורוחב של 6 ס"מ בערך
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- משטחים את הרולדה מעט ובעדינות ומעבירים בעדינות בעזרת מרית גדולה לתבנית אפיה. את התפר תניחו כלפי מטה ושמרו מרחק של 3 ס"מ בין הרולדות בתבנית
- מורחים על כל רולדה שכבה דקה מאוד של ביצה טרופה וזורים גרגרי סוכר
- אופים במשך 50-65 דקות להזהבה יפה
- מוציאים, מצננים דקה וחותכים פרוסות בעובי 3 ס"מ.
מתכון: סהרוני שקדים
מצרכים (כ-50 יחידות)
- 100 גרם אבקת סוכר
- 140 גרם שמן זית עדין* (או 200 גרם חמאה רכה)
- 1 כפית תמצית וניל
- 200 גרם קמח
- 1 כפית שטוחה אבקת אפייה
- 100 גרם שקדים טחונים
לציפוי
- אבקת סוכר
אופן הכנה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- מרפדים תבנית תנור בנייר אפיה
- מקציפים את שמן הזית (או חמאה) עם אבקת הסוכר עד לקבלת קרם
- מוסיפים את התמצית וניל ומערבבים
- בקערה נפרדת מערבבים את הקמח, אבקת אפיה והשקדים
- מוסיפים את תערובת הקמח לקרם הסוכר ומערבבים היטב עד לקבלת בצק אחיד וגמיש
- מכסים הקערה ומכניסים למקרר לשעה לפחות
- מוציאים ומרדדים לעלה בעובי 1-1.5 ס"מ
- קורצים סהרונים (בעזרת חותכן או 2 כוסות) או כל צורה אחרת
- מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, במרחק של כ 3 ס"מ אחד מהשני (בערך 25 בתבנית)
- אופים כ- 15 דקות, או עד הזהבה
- מוציאים ומצננים
- זורים אבקת סוכר לקישוט
מתכון: עוגיות דבש וג'ינג'ר
מצרכים (80+ עוגיות)
- 100 גרם שמן זית עדין* (או 150 גרם חמאה רכה)
- 2/3 כוס סוכר חום
- 1 ביצה XL
- 2/3 כוס דבש
- 2 כפיות שורש ג'ינג'ר טרי, קלוף ומגורד
- 3.25 כוסות קמח
- 1 כפית שטוחה אבקת אפיה
- 1/4 כפית אגוז מוסקט טחון
- 1/4 כפית ציפורן טחון
- 1/4 כפית קינמון טחון
- 1/2 כוס אגוזים ושקדים קצוצים
אופן הכנה
- שמים בקערת מיקסר עם וו גיטרה את השמן זית (או חמאה) והסוכר ומערבלים 2-3 דקות, עד שנוצר קרם חלק
- מוסיפים את הביצה ומערבלים עד שהיא נבלעת בקרם
- מוסיפים את הדבש והג'ינג'ר ומערבלים עד שהם נטמעים
- בקערה נפרדת מערבבים את הקמח, אבקת אפיה, תבלינים והאגוזים
- מוסיפים את התערובת לקרם ומערבלים עד שנוצר בצק אחיד ורך
- מרפדים תבנית אינגליש קייק בניילון נצמד
- יוצקים את הבצק לתבנית ועוטפים בניילון
- מאחסנים כשעתיים במקפיא עד שהבצק מתקשה
- מחממים תנור ל- 200 מעלות
- מרפדים 2 תבניות תנור בנייר אפיה
- מחלצים את הבצק מהניילון הנצמד וחוצים אותו לאורכו, כך שמתקבלים שני מלבני בצק
- פורסים את מלבני הבצק לפרוסות דקות של 1/2 ס"מ כל אחת
- מניחים בתבנית במרחק של 1 ס"מ ביניהן
- אופים כ- 5 דקות עד שמשחימות
מתכון: עוגיות דבש ותפוזים
מצרכים
- 100 גרם שמן זית עדין* (או 150 גרם חמאה רכה)
- 1/2 כוס סוכר
- 1 ביצה XL
- 1/2 כוס דבש
- 1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורד
- 3 כפות מיץ תפוזים טרי
- 1 תפוז – גרידת הקליפה בלבד
- 3 כוסות קמח
- 1 כפית אבקת אפייה
לקישוט
- 1/4 כוס גרידת תפוז
- 2 כפות סוכר
- 2 כפות אבקת סוכר
אופן הכנה
- בקערת מיקסר, מקציפים את שמן הזית (או החמאה) והסוכר במשך 10 דקות
- מוסיפים את הביצה, דבש, ג'ינג'ר, מיץ וגרידת התפוז וממשיכים לערבב עד לקבלת קרם חלק
- בקערה נפרדת מערבבים את הקמח עם אבקת האפייה
- מוספים את תערובת הקמח לקערת המיקסר בהדרגה, תוך כדי הקצפה
- ממשיכים להקציף עד לקבלת תערובת אחידה
- מעבירים למקרר לשעה לפחות
- מחממים תנור ל- 170 מעלות
- מוציאים את התערובת מהמקרר אל משטח מקומח
- מרדדים את הבצק לגלילים בעובי 4 ס"מ
- חותכים את הגלילים לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ ומסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה
- אופים בתנור 12-15 דקות לקבלת מרקם קשה אבל לא יבש ותבע חום זהוב
- הכנת הקישוט: מערבבים את גרידת התפוז, סוכר ואבקת הסוכר
- מוציאים את התבנית מהתנור, מחכים דקה וזורים את תערובת הקישוט מעל העוגיות
- מצננים ומעבירים לכלי אחסון אטום
מתכון: עוגיות חמאה ופקאן
מצרכים
- 200 גרם חמאה רכה
- 1/2 כוס אבקת סוכר
- 1/2 כוס אגוזי פקאן קצוצים
- 1 חלמון
- 2 כוסות קמח
לקישוט
- חצאי פקאן
אופן הכנה
- מחממים תנור ל- 200 מעלות
- מרפדים תבנית תנור בנייר אפיה
- מערבבים היטב את כל המצרכים בקערה עד שנוצר בצק אחיד
- יוצרים מהבצק כדורים קטנים בקוטר 2 ס"מ
- מניחים בתבנית במרחק של 1 ס"מ אחד מהשני
- נועצים בכל כדור חצי פקאן
- אופים 15-20 דקות, או עד שהעוגיות מזהיבות
מתכון: עוגיות מנדלברוט Mandelbrot או מאַנדעלבראָט או קמישברוט Kamishbrot
מצרכים (תבנית 25X8 להכנת 30-35 פרוסות)
לתערובת בסיס
- 2 חלבונים
- 1/3 כוס סוכר
- 3/4 כוס קמח
- 1 כפית אבקת אפיה
אפשרות 1
- 1/4 כפית קינמון טחון
- 1/4 כפית אגוז מוסקט טחון
- 1/3 כוס שקדים
- 1/3 כוס פיסטוקים קלופים
- 75 גרם משמשים מיובשים, קצוצים
אפשרות 2
- גזר חתוך לקוביות של 1X1 ס"מ, מבושל במים עם 3 כפות סוכר
- 1/3 כוס ג'ינג'ר מסוכר קצוץ
- 1/3 כוס שקדים
אפשרות 3
- 3/4 כוס תערובת של פירות יבשים מכל הסוגים והמינים
אופן הכנה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- מרפדים תבנית בנייר אפיה
- מקציפים את החלבונים והסוכר לקצף יציב ואחיד
- מוסיפים את הקמח ואבקת האפיה אל תוך הקצף ומקפלים בעדינות
- מוסיפים את יתרת המצרכים ובתנועות עטיפה מביאים לפיזור אחיד בתערובת
- יוצקים לתבנית ומישרים
- אופים כ- 30 דקות או עד הזהבה
- מצננים בתבנית, עוטפים בנייר כסף ושומרים למשך לילה
- למחרת מחממים תנור ל-90 מעלות
- בעזרת סכין משוננת פורסים פרוסות דקיקות מהכיכר
- מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפיה
- אופים 20 דקות
הערה: מאחסנים במיכל אטום עד שבועיים
מתכון: ביסקוטי
מצרכים (2 תבניות אינגליש קייק)
לבצק בסיסי
- 1 כוס סוכר
- 2 ביצים בטמפרטורת החדר
- 1.33 כוסות קמח רגיל
- 1/3 כוס קמח תופח
גרסת אגוזים וקפה
- 1 כף אבקת קפה נמס חזק מומסת ב 2 כפיות מים
- 1/3 כוס אגוזים טחונים
גרסת תפוזים והל
- 2 כפיות קליפת תפוז (כתום) מגורדת
- 2/3 כוס שקדים לבנים קלופים טחונים
- 1 כפית הל טחון
גרסת הזנגביל
- בהכנת הבצק, להחליף 2/3 מהסוכר הלבן לסוכר חום
- 1 כפית זנגביל טחון
- 1/2 1 כפית קינמון
- 1/2 כפית סודה לשתייה
- 1/2 כפית ציפורן טחון
- 1/2 כפית מוסקט טחון
אופן הכנה
- לחמם תנור ל- 180 מעלות
- לרפד התבניות בנייר אפיה
- להקציף את הביצים והסוכר במהירות גבוהה עד שמתקבלת תערובת תפוחה ואוורירית שנפחה כפול מהתערובת המקורית
- להוסיף בהדרגה את הקמח, קמח תופח ולערבב היטב עד אשר מתקבל בצק דביק ואחיד
- להוסיף את מצרכי התוספות שבחרנו ולערבב היטב להטמעה
- לחלק את הבצק לשני חלקים
- בידיים מקומחות לעצב 2 גלילים (הבצק דביק וקשה לעבודה) ולהניח כל אחד בתבנית
- לאפות במשך 30-35 דקות עד הזהבה וכשמקישים על העוגה נשמע צליל חלול. הערה: לשמור שהעוגה לא תשחים
- להוציא מהתנור (לא לכבות את התנור), ובעודם חמים, להוציא בזהירות מהתבניות ולהניח על משטח נקי
- לחתוך את הגלילים לפרוסות אלכסוניות ברוחב של עד 1 ס"מ
- לסדר את הפרוסות בתבנית גדולה בשכיבה
- לאפות 12 דקות אפייה שנייה
- להוציא מהתנור, להפוך את העוגיות (כדי שגם הצד השני ישחים) ולהכניס שוב לתנור ל- 12 דקות נוספות
- להוציא, לצנן ולשמור בכלי אטום בטמפרטורת החדר עד חודש
מתכון: עוגיות תמרים פריכות
מצרכים
- 2.5 כוסות קמח
- 150 גרם שמן זית עדין* (או 200 גרם חמאה רכה)
- 4 כפות מי קרח
- מעט מלח
למלית
- 500 גרם ממרח תמרים
- 100 גרם אגוזי פקאן קצוצים
- קורט קינמון
- אבקת סוכר
אופן הכנה
- מערבבים את כל מצרכי הבצק במיקסר
- מקררים כשעה
- מערבבים את כל מצרכי המלית לעיסה אחידה
- מחלקים את הבצק לשניים ועובדים על כל חלק בנפרד
- מרדדים את הבצק לעלה מלבני בעובי 1.5 ס"מ
- מורחים את המלית
- מגלגלים לרולדה (בזהירות, כדי שלא תשבר)
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה
- מניחים את הרולדה בתבנית וחותכים לפרוסות ברוחב 1-2 ס"מ אבל משאירים את הפרוסות צמודות זו לזו ולא מפרידים ביניהן
- אופים כ- 20 דקות, או עד שהעוגיות מזהיבות מעט אבל נשארות בהירות
- מצננים ובוזקים אבקת סוכר
- שומרים בכלי סגור
בתיאבון
* לדעת יודעי דבר, שאנחנו מסכימים עמם, ומניסיון, עדיף להשתמש בשמן זית בכמות של 2/3 – 3/4 מתכולת חמאה בכל מתכון. כך תקבלו שומן בריא יותר ופחות שומן כי אין כמו שמן זית. המלצתנו לבחור שמן זית מהזנים לצ'ינו (עדין, רענן, מעט מתקתק, וללא חריפות או מרירות), ארבקינה (ללא מרירות או חריפות, ארומה אפיינית לזיתים), קורינייקי (עשבוני, חריף אבל ללא מרירות), ופיקואל (עדין ופירותי, ארומת הדרים ורמיזות של שקד) ולא תצטערו