יום הזיכרון והעצמאות ותחילת הקיץ עם שלל אירועים לילדים ומבוגרים, תערוכות ברחבי הארץ ותיאטרון בשלל אולמות והצגות ||| שלל פעילויות ואירועים בתחום האמנות והתרבות ברחבי הארץ ||| שלל תערוכות ומיצגים בכל תחומי האמנות ||| סרטים חדשים, תוכניות TV מעניינות בחודש הקרוב ועוד מסכים ||| ספרים, תערוכות ופרסים ||| להמשך הידיעות וההצעות ….
אירועים ופסטיבלים
סינרגיה בהופעה מלאה בהפתעות לרגל 22 שנות יצירה 30.5, רידיניג, ת"א
אורח: ירמי קפלן. פתיחת דלתות:21:00 תחילת מופע: 22:00. בהופעה תבצע הלהקה את מיטב להיטיה מחמשת האלבומים בעיבודים מפתיעים, ביניהם: "תראי זה אני", "חום יולי אוגוסט" '"צועקים על אהבה", "אשם" ,"מרגיש אחר","הולך ונעלם", "מתי את חוזרת" ועוד.
חברי סינרגיה הם: רון הופמן (שירה וקלידים), רועי גפן (שירה וגיטרות), גיא באר (גיטרה), תומר מייזנר (תופים), עירון שבתאי (בס).
סינמטק הרצליה עם אסינמטק לציון עשור למותו של אסי דיין
בין התאריכים 30-9 במאי יוצגו בסינמטק הרצליה יצירותיו השונות של אסי דיין, בהן סרטיו המפורסמים והאייקונים, לצד הקרנות חד פעמיות של סרטיו "חגיגה לעיניים" ו-"הזמנה לרצח" של היוצר המוכשר שהפך, עוד בחייו, לנכס צאן ברזל בעולם התרבות הישראלי. בחלק מהאירועים יתקיימו מפגשי שיח עם שותפיו ליצירה – שחקנים, מפיקים, מוזיקאים ועוד. לאירועי אסינמטק, ולרכישת כרטיסים, ניתן להיכנס לאתר סינמטק הרצליה בקישור…
ראש העיר הרצליה, יריב פישר: "אסי דיין הוא מהיוצרים החשובים והמשפיעים ביותר בתרבות הישראלית. יצירותיו שזורות בהיסטוריה של העם, במאורעות, ובהלכי הרוח שליוו אותנו לאורך השנים וימשיכו ללוות לעד. אנו נרגשים לציין עשור למותו של האיש החשוב הזה ואני מודה לסינמטק הרצליה על היוזמה המרגשת. אני מזמין את כולם להגיע, ליהנות ולהתרגש מאסינמטק".
אירועים נוספים שיתקיימו במסגרת אסינמטק:
- הקרנת שני פרקים יוצאי דופן של סדרת המופת "בטיפול" ושיחה עם חגי לוי וד"ר רוני באט. בטיפול היא סדרת טלוויזיה ישראלית מסוגת דרמה, זוכת פרס האקדמיה לטלוויזיה, ששודרה לראשונה בשנת 2005. הסדרה, שנוצרה על ידי חגי לוי, אורי סיון וניר ברגמן, עוקבת אחר המפגשים השבועיים של פסיכולוג קליני ששמו ראובן דגן (שאותו מגלם אסי דיין) עם מטופליו. הסדרה זכתה לתיאור "מופת טלוויזיוני", ואנשי מקצוע אף הצהירו שיש לה השפעה על תחום הפסיכולוגיה. במסגרת המפגש יוצגו שני פרקים: פרק 37 מן העונה הראשונה ופרק 25 מן העונה השנייה. אלה פרקים יוצאי דופן, גם בסטנדרטים הגבוהים של הסדרה, ויש בהם נגיעה אישית לחייו של דיין עצמו. אחריהם יתנהל דיון עם חגי לוי, יוצר הסדרה, וד"ר רוני באט, הפסיכולוג היועץ שליווה את הפקת הסדרה בכל שלביה. האירוע יתקיים ביום רביעי, 15.5, בשעה 20:30.
- הקרנת הרסטורציה של הסרט "החיים על פי אגפא" ושיחה פתוחה עם גילה אלמגור. "החיים על פי אגפא" (ישראל, 1993) – לילה גורלי אחד בבר ששמו "בארבי", שדומה כי מתנקזים אליו נציגי החברה הישראלית כולה: יהודים וערבים, אשכנזים ומזרחיים, גברים ונשים, בריאים וחולים. אלימות, שוביניזם ומאצ'ואיזם צה"לי הם אופני הביטוי המשפיעים על חייהם של מלצרית מסוממת, בעלת בר מזדקנת, קצין שב"כ, בחורה שברירית, שני סרסורים וזונה, פסנתרן, מפקד וחייליו ועובד מטבח ששמו סמיר. הסרט נחשב, ולא בכדי, לאחת מיצירות הקולנוע הישראליות הגדולות של כל הזמנים. "החיים על פי אגפא" זכה בקטגוריית הסרט הטוב ביותר, בפרס אופיר 1992. בתום ההקרנה תתקיים שיחה פתוחה לשאלות הקהל, עם גילה אלמגור, הכוכבת הגדולה של הסרט ושל הקולנוע הישראלי. האירוע יתקיים ביום חמישי, 16.5, בשעה 20:30.
- הקרנת הסרט "חגיגה לעיניים" ושיחה פתוחה לשאלות הקהל עם נפתלי אלטר בהנחיית בועז כהן. "חגיגה לעיניים" (ישראל, 1975), זהו סרטו הגדול של אסי דיין, סרט ענק שלא זכה להצלחה בעת צאת לאקרנים אבל עם השנים זכה למעמד של מיתולוגיה קולנועית ישראלית בשל העובדה שכמעט ולא התאפשרו הקרנות שלו. הקרנה זאת של הסרט, היא אחד מאירועי השיא של אסינמטק הרצליה. גיבור הסרט הוא שאול כהן, משורר (יוסף שילוח האדיר בהופעה מלנכולית, אירונית ומפתיעה). אומנם המוניטין שלו מקנה לו מעמד לאומי, אבל בחייו הפרטיים האיש כישלון מוחלט. אי לכך ובהתאם לזאת, הוא מחליט לסיים את חייו בעיירה ציורית יפת נוף – מטולה. התושבים המקומיים נחרדים לגלות את המשורר מפרפר בין חיים ומוות כשוורידיו חתוכים. הם חובשים את פצעיו ומבקשים להראות לו עד כמה יפים החיים ומה טובים מנעמיהם, עד שאחד מהם מגלה את התועלת שניתן להפיק ממותו של המשורר ומציע להפוך את מטולה לאתר עלייה לרגל. בתום ההקרנה תתקיים שיחה פתוחה לשאלות הקהל עם נפתלי אלטר, יוצר שותף ומוזיקאי. מנחה הערב: בועז כהן, שדרן רדיו, עיתונאי וסופר. האירוע יתקיים ביום שבת, 18.5, בשעה 17:00.
- הקרנת הסרט "הזמנה לרצח". "הזמנה לרצח" (ישראל, 1973) – זהו סרט הביכורים של אסי דיין, פילם נואר מקומי שקיבע מיד את מעמדו של דיין כבכיר כותבי הדיאלוגים בישראל. רוצח מסתורי מחסל אנשים ברחבי תל אביב. אלכס ארליך, בלש במדור המרכזי של משטרת תל אביב, מפעיל שיטות חקירה בלתי מקובלות בניסיון לאתרו, ומושעה מהחקירה. אלא שאז הוא עולה על כך שהרציחות מוזמנות דרך מדור שידוכים בעיתון, והוא מזמין רצח של עצמו כדי לתפוס על חם את הרוצח השכיר. כמובן התוכניות משתבשות. בתום ההקרנה תתקיים שיחה פתוחה לשאלות הקהל עם גבי אלדור, שחקנית, במאית, סופרת, רקדנית ומבקרת מחול. האירוע יתקיים ביום שני, 20.5, בשעה 18:30.
- הקרנת הסרט "ד"ר פומרנץ". "ד"ר פומרנץ" (ישראל, 2014) – סיפורו של פסיכולוג קליני, שאותו מגלם דיין עצמו, העובד במוקד טלפוני ומספק עזרה ראשונה לאנשים במצוקה נפשית. כאשר אחד ממטופליו מתאבד בקפיצה ממרפסת דירתו של הדוקטור, מחליט פומרנץ להפוך את האירוע הטרגי לעסק מכניס, והוא משכיר דירתו שבקומה ה-12 בבניין דירות תל אביבי, למתאבדים פוטנציאליים. "החיים", הוא מסביר, "הם מחלה עם מאה אחוזי תמותה".. זהו סרטו האחרון והקשה של אסי דיין, התקפת מחץ חסרת רחמים על התקווה הישראלית. בהופעתו בסרט זה, מסיים דיין לרסק את מיתוס הצבר היפה והערכי. "המוות מלווה את יצירתו של אסי דיין למן ראשיתה," כותב ד"ר שמוליק דובדבני, מרצה ומבקר הקולנוע של Ynet, "עבודתו הנוכחית של דיין נדמית יותר כמו פרדה עצובה מהחיים". האירוע יתקיים ביום שלישי, 21.5, בשעה 20:30.
- הקרנת הסרט "רגעים" ושיחה פתוחה עם מיכל בת-אדם. "רגעים" (ישראל, 1979) – שתי נשים, יולה ואן, נפגשות ברכבת מתל אביב לירושלים. מהרגע הראשון הן מרגישות כאילו הכירו זו את זו מאז ומעולם. בואו של החבר של יולה (שאותו מגלם אסי דיין) לסוף השבוע מוביל לפרדתן. כעבור חמש שנים הן נפגשות שוב – כשכל אחת מהן כבר נשואה. זהו סרט נפלא ופורץ דרך. מיכל בת־אדם דורשת עבור גיבורותיה יותר מחדר משלהן, ואינה מהססת לנסח בישירות את עמדתה הפוליטית. הופעתו של דיין בסרט זה, היא גם מרשימה דרמטית וגם טעונה מגדרית. הבימוי הערמומי של בת־אדם מוציא מדיין גם מיטב מיופיו ומכשרונו ככוכב קולנוע אבל גם קורא תיגר על דמותו המיתית כישראלי היפה. בתום ההקרנה תתקיים שיחה פתוחה עם הבמאית הישראלית פורצת הדרך מיכל בת־אדם ("איה: אוטוביוגרפיה דמיונית", "על חבל דק"). האירוע יתקיים ביום רביעי, 22.5, בשעה 20:30.
- הקרנת הסרט "שלאגר" ושיחה פתוחה עם מפיק הסרט יעקב קוצקי, בהנחיית ליאור דיין. "שלאגר" (ישראל, 1979) – שיתוף הפעולה השני של התסריטאי והבמאי אסי דיין עם שלישיית הגשש החיוור הביא לאולמות הקולנוע למעלה מרבע מיליון צופים, וברבות השנים גם זכה למעמד של סרט פולחן. שמש (גברי בנאי), שעובד במוסך של פוקסמן הרמאי (ישראל פוליאקוב), חולם להיות רקדן נוסח ג'ון טרבולטה. לשם כך הוא נעזר בשירותיו של המורה לריקוד ד"ר שוקי חפציבה (שייקה לוי), רמאי גם הוא. בסצנה הזכורה ביותר מהקומדיה הסלפסטיקית הפרועה הזו, שייקה ופולי מתפלחים לשבעה ומתחזים לחברים של המנוח, שהם סבורים שהיה אדם עשיר. סצנה נוספת שנחקקה בתודעה הציבורית היא זו שבה עפרה חזה שרה במועדון לילה את "שיר הפרחה", בליווי פסנתרן עיוור שאותו מגלם אסי דיין. בתום ההקרנה תתקיים שיחה פתוחה עם מפיק הסרט יעקב קוצקי ("אהבה גנובה", "נשר הברזל 2", "פרשת וינשל") שיחלוק עם הקהל סיפורים ואנקדוטות רבות על הפקת הסרט. מנחה: ליאור דיין. האירוע יתקיים ביום חמישי, 30.5, בשעה 20:30.
בסרטו "חיים. נקודה", אומר אסי, ספק בצחוק ספק ברצינות, כי יש לו חלום שהסינמטק יוסיף את האות א' וייקרא על שמו – "אסינמטק" (אסי סינמטק). סינמטק הרצליה הגשים את חלומו והוסיף את האות א' על שלט הכניסה בנוכחות ליאור דיין וראש העיר הרצליה, יריב פישר.
פסטיבל הסופרים.ות הבינלאומי ה-12 משכנות שאננים י-ם 27-30.5.2024
איך מקיימים פסטיבל בינלאומי עם נוכחות של סופרים וסופרות מרחבי העולם בימי מלחמה בהם ישראל מבודדת ואף מצטיירת כמצורעת? בגזרת הסופרים הבינלאומיים חווינו לא מעט קשיים בלשון המעטה, ואף עלתה האפשרות לקיים פסטיבל עם סופרים ישראלים בלבד מהחשש שמעטים יסכימו לבקר בישראל הנתפסת כמצורעת, וחווה בידוד הולך וגובר מצד עולם התרבות הבינלאומי. גם במקרה הזה, התעקשנו לא לוותר. האורחים הבינלאומיים הם חלק מהדנ"א של הפסטיבל, ויתור עליהם מראש הצטייר בעינינו ככניעה לסנקציות התרבותיות וניתוק הקשר עם העולם. אנחנו מאמינים כי לספרות אין גבולות וכי היא נכס של האנושות בעת שלום ובעת מלחמה, ואנו מתנגדים לכל חרם תרבותי ואקדמי באשר הוא.
על אף הקשיים הרבים, על אף חוסר בתגובות למשלוח הזמנות להשתתפות בפסטיבל, על אף סירובים רבים שהתקבלו – הפסטיבל יארח השנה 7 סופרים ייחודיים בשדה הספרות העולמי בינהם: סיימון שאמה, ג׳ון אירווינג, דלפין הרווילר, ומירנה פונק. השנה התחלנו גם בפרוייקט מיוחד יחד עם האיחוד האירופי לקידום והפצה של ספרות אירופאית עכשווית בארץ, ונארח בפסטיבל את הסופר הרומני רוז׳אן ווזגוניאן, היווני חריסטוס חומנידיס, והסופרת הצרפתיה אן ברסט. בנוסף, אנחנו גאים לארח השנה שלושה מהסופרים הישראלים האהובים המתגוררים בארה״ב – רון לשם, מאיה ערד, ורובי נמדר. נוכחתם בעת הזו מחממת את ליבנו במיוחד.
איך מקיימים פסטיבל ספרות בימים בהם אחים ואחיות שלנו נמצאים מעל חצי שנה בשבי החמאס, חיילים שלנו נלחמים ברצועת עזה ובצפון הארץ, ומאות אלפי פליטים פזורים מחוץ לבתיהם ההרוסים? בבניית התוכנייה היה ברור כי העלאת המודעות, הצעקה וההזדהות דרך ראי הספרות ילוו את הפסטיבל בשלל אירועיו. בין השאר, הפסטיבל יפתח בערב זיכרון ספרותי ל-7.10, בו ישתתפו סופרים, מוסיקאים וגם נציגי המשפחות השכולות והנפגעות – מבארי, כפר עזה, שדרות, פסטיבל הנובה, וגם אימו של החייל לביא ליפשיץ ז״ל שנפל בקרבות בעזה. הוא יסתיים באירוע השקה לספר ״שבת, השבעה באוקטובר״ (כנרת זמורה-ביתן) המאגד מעל לחמישים עדויות שנאספו ונערכו בידי משוררים וסופרים, אנשי ספר ותיאטרון. באירוע ייקחו חלק הסופרים אשר גבו עדויות ויוזמנו אליו לקבלת פנים כל הניצולים אשר לקחו בו חלק.
בפורום הספר הבינלאומי המתקיים אחת לשנתיים לצד פסטיבל הסופרים החליטו השנה לדחות את קיום הכנס בעקבות המלחמה. שרון כץ, מנהל פורום הספר הבינלאומי: "בשל אי הוודאות המתמשכת וקשיים להבטיח הגעה של אורחים רבים מחו"ל, הפורום ייאלץ להידחות לשנה הבאה."
כניסה חופשית לאירועים למפונים מצפון ומדרום. הסופרות והסופרים הבינלאומיים אשר ישתתפו בפסטיבל השנה: סיימון שאמה (אנגליה), ג׳ון אירווינג (ארה״ב), אן ברסט (צרפת), דלפין הרווילר (צרפת), ורוז'אן ווסגוניאן (רומניה), מירנה פונק (גרמניה), חריסטוס חומנידיס (יוון)
בין האירועים המרכזיים השנה:
- אירוע פתיחת הפסטיבל: מלחמה, נחמה וכאב: ערב זיכרון ספרותי לאירועי השבעה באוקטובר ולמלחמה שבעקבותיהם – דרור משעני, נועה ידלין ואשכול נבו ישוחחו על המצב מנקודת מבט ספרותית ואנושית, אלי אליהו, עדי קיסר וישראל נטע יקראו משיריהם. לצידם ידברו גם נציגי משפחות שכולות ושורדות.
- חלוקת פרס משכנות שאננים לפרוזה עברית לשנת 2024 המחולק לראשונה לרגל יובל שנים לייסוד מרכז משכנות שאננים בידי הקרן לירושלים. הזוכים: אלמוג בהר וטלי כהן-צדק. בין טיעוני ועדת השופטים לזכייתם: כתב היד "המשרד לגניבת סיפורים" מאת אלמוג בהר מגולל סיפור אהבה בין שני צעירים ומתפתח ומעמיק לכדי סיפור אהבה אל הספרות, הספרות העברית, אל הארץ הזו ומגוון דמויותה ולשונותיה. וכמו בסיפורי האהבה הגדולים – גם כאן האהבה סבוכה, מורכבת, ורבת רבדים. זהו סיפור ירושלמי במהותו שמשלב שפות, אגדות, היסטוריה וחזון ספרותי מפוקפק. כתב היד "רווח של חמש" מאת טלי כהן-צדק: הכתיבה של כהן-צדק מהירה ומסחררת כמו מכונת ירייה מתודעתה של אם השרויה במצב של אימה. בחדות כואבת וחסרת פשרות היא משרטטת את האבסורד הכרוך בהיות אם לבן בישראל.
- ערב מחווה חגיגי לדויד גרוסמן, החוגג השנה יום הולדת 70 – שיחה עם קובי מידן על ארבעה עשורים של יצירה ומעמדו כצופה לבית ישראל, ומופע אימפרוביזציה מבית אימפרו-בוק, שידלג בין ספריו הקאנוניים.
- סופרי הארץ והעולם על יצירה פוליטית ועל פוליטיקה שמשפיעה על היצירה, נורית זרחי על כתיבתה לילדים ולמבוגרים, אירועי הארי פוטר לזכרה של נויה דן שנרצחה בניר עוז ב-7.10, פאנל תקשורת על מעמדה של ישראל בעולם, סיפורי לא גבורה שיגרמו לכם לצחוק על כל מה שלא היסטורי, סופרים ישראלים על יחסה של האליטה האמריקאית לישראל מאז ה-7.10 ועל יחסה וכמיהתה של ישראל לאמריקה, על התא המשפחתי הישראלי, על תלמוד, האודיסאה וקפקא וגם – הדור הבא של השירה עומד על הבמה.
- יום שני 27.5.24: 17:00–17:30, גלריה דואק – חלוקת פרס משכנות שאננים לפרוזה עברית לשנת 2024: הרמת כוסית חגיגית לכבוד שני הזוכים בפרס משכנות שאננים לפרוזה עברית, המחולק לראשונה לרגל יובל שנים לייסוד מרכז משכנות שאננים בידי הקרן לירושלים. בהשתתפות הזוכים אלמוג בהר וטלי כהן-צדק.
- 17:00-18:30 גלריה דואק: הפסטיבל יפתח בתערוכה קבוצתית שבה יוצגו עבודות נבחרות של אמנים ישראלים בולטים מתוך אוסף האמנות של דורון סבג, חברת או.אר.אס. בע״מ המשקפות את הלך הרוח העכשווי במרחב הישראלי. בין המשתתפים, האמנית מיכל רובנר, כלת פרס ישראל לאמנות, שהגיעה מניו יורק מתערוכת היחיד המדוברת שלה "פרגים" שהוצגה בגלריה PACE. באירוע הפתיחה תתקיים שיחה בין מיכל רובנר לסר סיימון שאמה, סופר, היסטוריון וחוקר אמנות, על משמעותה של אמנות ויצירה עכשווית בעולם התרבות בעת מלחמה ומשבר.
- מלחמה, נחמה וכאב: ערב זיכרון ספרותי ל-7.10 19:30–21:00, גן יעל: לנוכח אירועי ה-7.10 והמלחמה שבעקבותיהם, פסטיבל הסופרים.ות הבינלאומי ייפתח השנה בערב זיכרון ספרותי. על רקע חומות העיר העתיקה, הסופרים דרור משעני, אשכול נבו ונועה ידלין ישוחחו על אירועי השעה מנקודת מבט ספרותית ואנושית, והמשוררים אלי אליהו, עדי קיסר וישראל נטע (חבר קיבוץ בארי) יקראו שירים שנכתבו לאחר ה-7.10. לצדם נשמע גם את נציגי המשפחות: שלומית ליפשיץ, אמו של סמ"ר לביא ליפשיץ מחטיבת גולני, שהיה צלם ואמן, חלם ליצור קולנוע ונפל בקרב ברצועת עזה; השחקנית לירון בן-שלוש, בת דודתו של יהב וינר שהיה במאי ובוגר לימודי קולנוע בבית הספר מנשר, ונרצח בטבח בכפר עזה; ואילנית סוויסה, מחזאית ובמאית תאטרון מכפר עזה שהיא ומשפחתה שרדו את הטבח לאחר שמחבלים חדרו לביתם. את הערב תנחה העיתונאית חן זנדר. הערב יסתיים בביצוע יצירתו החדשה של המוסיקאי יגל הרוש, "קינת בארי", שתבוצע יחד עם רונה קינן.
- לחיות עם המתים שלנו: דלפין הרווילר (צרפת) בשיחה עם ד"ר יעל סגלוביץ' 19:00–20:00, אודיטוריום: דלפין הרווילר היא רבּה רפורמית, סופרת ועורכת – ואחת ממנהיגות הקהילה היהודית המובילות והמוערכות ביותר בצרפת. בספרה "לחיות עם המתים שלנו" – שהיה הספר השישי הנמכר ביותר בצרפת בשנת 2021, וכעת ראה אור בעברית בהוצאת לוקוס – היא מתארת את דרכה של היהדות להתמודדות עם אבל, ומביאה את סיפוריהם של 11 אנשים שחייהם הגיעו לקצם. דרך המפגשים עם קרוביהם וסיפורים מן המקורות היהודיים, הרווילר משתפת אותנו במחשבותיה על המוות ועל הקשר שלו לחיינו, ומגישה לנו מסות לשם נחמה. חוקרת הספרות ד"ר יעל סגלוביץ תשוחח איתה על מוות, אבל ונחמה בהקשר הפרטי והלאומי.
- הסיפור של היהודים: סיימון שאמה (בריטניה) בשיחה עם נדב אייל – 20:30-22:00, אודיטוריום: סיימון שאמה, סופר והיסטוריון יהודי בריטי המתמחה בתולדות האמנות ובהיסטוריה של צרפת, ידוע בזכות ספריו זוכי הפרסים, שתורגמו לשפות רבות, ולא פחות מכך בזכות סדרות התעודה הפופולריות שלו ב-BBC, שעסקו בשלל נושאים: החל בטולסטוי ובשייקספיר וכלה בפוליטיקה אמריקאית ובכוחה של האמנות (משדר שאף זיכה אותו בפרס האמי). שאמה, המכהן כיום כפרופסור באוניברסיטת קולומביה בניו יורק, שימש בעבר גם מבקר אמנות של המגזין "ניו יורקר". בספרו "הסיפור של היהודים" הוא מתחקה אחר קורותיהם של היהודים לאורך 3,000 שנה, מימיהם כשבט קטן בעל שורשים עתיקים ועד 1900. זהו סיפור שאין דומה לו: אפּוֹס של עמידה איתנה לנוכח חורבן, של יצירתיות תחת דיכוי, של שמחה בלב היגון, של דבקות בחיים נגד כל הסיכויים. שאמה ישוחח עם העיתונאי והסופר נדב אייל על מחקרו ההיסטורי הענף ועל השפעת אירועי ה-7.10 על מהלך ההיסטוריה היהודית בת זמננו. האירוע הוא אחד משלושת אירועי הסדרה "על השפעותיה של המלחמה מבית ומחוץ", המתקיימת בשיתוף קרן קונרד אדנאואר בישראל. שלושת מפגשי הסדרה נוצרו מתוך מחשבה על האתגר ביחסי ישראל והעולם בעקבות 7.10 והמלחמה בחמאס.
- המדריך המלא לרילוקשיין: איילת גונדר-גושן ותהילה חכימי בשיחה עם שרי שביט – 19:00–20:00, אולם ג'ינוגלי: בספרה "רילוקיישן" (אחוזת בית), שהיה לרב מכר ותורגם לשפות רבות, איילת גונדר-גושן – אחת הסופרות האהובות בארץ ובעולם – מספרת על משפחה ישראלית בארה"ב ועל ההתנגשות החזיתית בין החלום האמריקאי לזהות הישראלי. בספרה "יריתי באמריקה" (אחוזת בית), שהיה ממועמדי הרשימה הארוכה לפרס ספיר, כותבת תהילה חכימי על ישראלית שיצאה לרילוקיישן בארצות הברית, ונחושה להשאיר את העבר מאחוריה ולמצוא לעצמה מקום בעבודה ובחיים שמחוצה לה. השתיים ישוחחו עם שרי שביט על אופנים עכשוויים של הגירה, על הכמיהה הישראלית לאמריקה ועל הדחף הישראלי למצוא חיים במקום אחר.
- שמיים אדומים: רון לשם (ארה"ב/ישראל) בשיחה עם נועה מנהיים – 20:30–22:00, ג'ינוגלי: רון לשם הוא אחד הכותבים הישראלים המוערכים והמפורסמים ביותר בעולם. הוא זכה בפרס ספיר ובפרס יצחק שדה לספרות צבאית על ספרו "אם יש גן עדן", שבעקבותיו נכתב התסריט לסרט עטור הפרסים "בופור", שייצג את ישראל באוסקר ועוסק בחיילי צה"ל שאיישו את מוצב הבופור בחודשים האחרונים לפני הנסיגה מרצועת הביטחון בלבנון. לשם הוא גם יוצר טלוויזיה מוערך. בשנת 2023 עלתה לשידור הסדרה "שמיים אדומים", שאותה כתב בין היתר על פי ספרו של דניאל שנער, בהתבסס על שירותו הצבאי ביחידת 8200 ועל עבודתו כעיתונאי שסיקר מהשטח את האינתיפאדה השנייה. הוא כתב גם את הסדרה עטורת הפרסים "אופוריה", שנרכשה בידי HBO ועלתה לשידור בארצות הברית ביוני 2019 בכיכובן של זנדאיה, האנטר שפר וסידני סוויני. נועה מנהיים היא מבכירות העורכות בארץ, מבקרת, מסאית וראש מחלקת ספרות מקור בהוצאת כנרת זמורה-ביתן. ספרו של לשם "אם יש גן עדן" היה הראשון שערכה. מאוחר יותר שבה לשתף איתו פעולה וערכה את תסריט הסדרה "שמיים אדומים". השניים ישוחחו על יצירה ישראלית פוליטית, על הדימוי הספרותי והטלוויזיוני של חיילי צה"ל ועל מעמדם של יוצרים ישראלים בעולם אחרי 7.10.
יום שלישי 28.5.24:
- תחנות אוכל בחיי: ישראל אהרוני בשיחה עם ענת לב-אדלר – 18:00–19:00, גן יעל: ישראל אהרוני הוא אחד השפים האהובים בישראל, והרים תרומה אדירה לכינונה של תרבות האוכל הישראלית. הוא גם מסעדן ובעל טור קולינרי ותיק בשבועון "7 ימים" של "ידיעות אחרונות". הוא חיבר 25 ספרי בישול, יצר את סדרות הטלוויזיה "דרך האוכל" ו"המסע המופלא של אהרוני וגידי" ומשמש שופט בתוכנית "מאסטר שף". ספרו "אהרוני: תחנות אוכל בחיי" מלא סודות מקצועיים, תשוקה למאכלים ורגעים מצחיקים ונוגעים ללב. זוהי "אוטוביוגרפיה קולינרית", כהגדרתו. אהרוני ישוחח עם העיתונאית והסופרת ענת לב-אדלר על המשמעות העמוקה של חוויות האוכל בחיינו ועל האופן שבו אוכל וזיכרון רגשי מתחברים.
- גלויה מן העבר: אן ברסט (צרפת) בשיחה עם דורית שילה – 19:30-20:30, גן יעל: "הגלויה" (מודן), ספרה של הסופרת והשחקנית הצרפתייה אן ברסט, שהיה מועמד לפרס הגונקור – הוא סאגה המתחקה אחר קורות משפחתה היהודית של המחברת לאורך המאה העשרים, מרוסיה שאחרי המהפכה הבולשביקית, דרך לטביה ופלשתינה ועד פריז של ימינו. גיבורי הספר – חמישה דורות של משפחת רבינוביץ – ידעו פוגרומים, רדיפות, הצלחה כלכלית, אובדן רכוש ועלייה ארצה. חמישה מבני המשפחה עזבו מפלשתינה לפריז. הם שאפו "להפוך לצרפתים", אך ארבעה מהם נרצחו באושוויץ. החמישית היא סבתה של המחברת, מרים פיקביה-בובריס, אשר שרדה את המלחמה ומתה בשנות התשעים. ברסט תשוחח עם הסופרת וחוקרת הספרות דורית שילה על גילוי יהדותה, שהוביל לכתיבת הספר, ועל התחקיר הנרחב שביצעה לצורך הכתיבה. שגריר צרפת בישראל, מר פרדריק זו׳רנס, ישא דברי פתיחה. האירוע מתקיים במסגרת שיתוף הפעולה לקידום ספרות אירופית עכשווית בין האיחוד האירופי לפסטיבל הסופרים.ות הבינלאומי במשכנות שאננים.
- ערב סיפורי לא-גבורה – 21:00-22:30, גן יעל: בואו לשמוע כל מה שקרה בממ"ד, בחדר המדרגות או במקלט השכונתי והיה שטותי ואדיוטי להחריד: כל מה שלא רצינו לדעת על עצמנו, אבל גילינו בשעת מצוקה. ערב על כל מה שהיסטרי ולא היסטורי, שמיועד לכל הפחדנים החמודים שבינינו. בהשתתפות רועי עידן, מיטל רז, רחלי רוטנר, עקיבא נוביק, רות עפרוני, מתן חלק וג'ייסון דנינו-הולט, שגם ינחה.
- חיי נישואים: צרויה שלו ואיל מגד בשיחה עם ענת שרון-בלייס – 18:00–19:30, אודיטוריום: צרויה שלו היא מן הסופרות הישראליות האהובות ומוערכות ביותר בישראל ובעולם. ספריה זיכו אותה בפרסים רבים, תורגמו ל-22 שפות והיו לרבי מכר בישראל ומחוצה לה. איל מגד הוא משורר וסופר פורה ומצליח, זוכה פרס ראש הממשלה לסופרים עבריים, הידוע גם בפועלו הרדיופוני ובמאבקו למען טבעונות. שלו ומגד נשואים. הם חולקים בית ועולמות ספרותיים. נדמה כי השאלות באשר לאופן שבו נמזגים חיי הזוגיות אל יצירותיהם הספרותיות בלתי נמנעות – ולכל הפחות, מסקרנות מאוד. בערב זה ישוחחו השניים עם העורכת והמגישה ענת שרון-בלייס על יצירתם, על זוגיות ואהבה בחיים ובספרות ועל תהליכי עבודה משותפים. השחקנית ליאורה ריבלין תקריא קטעים נבחרים מיצירותיהם.
- העולם על פי אירווינג: ג'ון אירווינג (ארה"ב) בשיחה ארי פולמן – 20:00–21:30, אודיטוריום: ג'ון אירווינג, מגדולי הסופרים האמריקאיים בני זמננו וזוכה פרס האוסקר על תסריט הסרט "תקנות בית השיכר" (שאותו כתב על פי ספרו), ידוע בקרב חובבי הקולנוע גם בזכות ספריו האחרים שהיו לסרטים מצליחים: "מלון ניו המפשייר" ו"אלמנה לשנה אחת" (שעובד לסרט "דלת נסתרת"). אירווינג, העמל בימים אלו על רומן חדש ובו דמות של חיילת ישראלית, ישוחח עם הבמאי עטור הפרסים ארי פולמן על כתיבה ועל יצירה בקו התפר שבין ספרות וקולנוע. השחקנים עדי גילת ויוסי מרשק תקרא במהלך הערב קטעים מספריו של אירווינג.
- סיפורי פאזוליני: אלון אלטרס (איטליה/ישראל) ורועי רוזן בשיחה עם ד"ר קיארה קרדונה – 20:30–22:00, אולם ג'ינוגלי: פייר פאולו פאזוליני היה איש רנסנס בלבה של המאה העשרים: משורר, סופר, קולנוען, מבקר תרבות, תסריטאי ומתרגם, אשר העמיד יצירות חשובות ולעתים אף מופתיות בכל אחד מן התחומים שבהם פעל. הוא נרצח בנסיבות מסתוריות בהיותו בן 53 בלבד. חוקרת פאזוליני ד"ר קיארה קרדונה מהחוג ללימודים רומאניים באוניברסיטה העברית תשוחח עליו ועל יצירתו עם האמן רועי רוזן ועם המתרגם והסופר אלון אלטרס, אשר תרגם השנה לעברית את ספרו של פאזוליני "מעשים לא טהורים | אמדו מיו" (אפרסמון). בסיפורים המופיעים בספר, פאזוליני חוזר לשנות נעוריו במחוז פריולי הכפרי, שם בילה את שנות מלחמת העולם השנייה, ומתאר מפגשים מיניים עם צעירים, בילויי קיץ ואהבות מייסרות. שלושת משתתפי הערב ינסו להבין מה היה המקום של הטקסטים האלו ביצירתו של פאזוליני,לגלות כיצד השפיעו על עשייתו המאוחרת, ולהתמודד גם עם השאלות המוסריות שהם מעלים בעידן הפי.סי ומהפכת המי-טו.
יום רביעי 29.5.24:
- ערב לזכרה של נויה דן ז"ל, שאהבה את ספרי הארי פוטר ונרצחה ב7.10 – ערב טריוויה על הארי פוטר בהנחיית דור סער-מן ושיר ראובן – מנחי "ההסכת שאין לומר את שמו". דברי פתיחה: גלית דן, אמהּ של נויה – 19:00-20:15 , גן יעל: נויה דן בת ה-13 אהבה את ספרי הארי פוטר ואפילו התחפשה להרמיוני. ב-7.10, נויה נרצחה במתקפת חמאס על קיבוץ ניר עוז יחד עם סבתה האהובה, כרמלה בת השמונים. עם הידיעה על מותה, הסופרת ג'יי.קיי רולינג ספדה לה בטוויטר. פסטיבל הסופרים.ות מקדיש את הערב הזה לזכרה של נויה, הילדה שחלמה להיות הרמיוני. גלית דן, אמהּ של נויה ובתה של כרמלה, תישא דברים בתחילת הערב. חובבי הארי פוטר, הכינו את השרביטים! הגיע הזמן לכשיפומטרי, שבמסגרתו יתברר בדיוק מה אתם יודעים על הארי פוטר. בואו להשוויץ, להתנשא, להתבזות ולצחוק בערב טריוויה בהנחיית דור סער-מן ושיר ראובן, מנחי הפודקאסט הפופולרי "ההסכת שאין לומר את שמו". פרס מפתיע יוענק לקבוצה הזוכה!
- סטנדאפ הארי פוטר בהשתתפות עומרי בר, כרמל צאיג, אדיר פטל, סהר חי ושחר קפלן. 21:00-22:30, גן יעל: אדם חכם ושמו אלבוס דמבלדור ז"ל אמר פעם: "פטפוטים! בלאבוש! קוקו! שפיץ!" דבריו מפעימים אותנו עד היום. אף שהאיש האציל הזה כבר נפטר מן העולם, נותרנו אנשי דמבלדור נאמנים בכל רמ"ח איברינו. מסיבות אלה (וגם מאחרות) החלטנו ליצור ערב סטנדאפ שכולו הארי פוטר: ערב בריטי יותר, מצולק יותר, ובעיקר – נשאר בחיים יותר. האם עשו עליכם חרם כי לא הסכמתם שיעתיקו מכם שיעורי בית בשיקויים? האם אתם יכולים לרקוד כמו היפוגריף? האם אתם נאמנים להארי עד הסוף? יומולדת שמח, דויד: חוגגים שבעים לגדול סופרינו
- דויד גרוסמן בשיחה עם קובי מידן – 18:30–19:30, אודיטוריום: דויד גרוסמן הוא מגדולי הכותבים של זמננו. לרגל יום הולדתו השבעים אנו עורכים ערב מיוחד לכבודו ולכבוד יצירתו. גרוסמן – זוכה פרס מאן בוקר, בין היתר – ישוחח עם קובי מידן על ארבעה עשורים של יצירה עברית שוקקת, על כתיבתו למבוגרים ולילדים, ועל מעמדו כצופה לבית ישראל המתבקש לחוות תדיר את דעתו בענייני השעה. אימפרו-בוק מארחים את דויד גרוסמן! בהשתתפות נעמי לבוב, אלון נוימן ורועי צדוק, בליווי מוזיקלי של תומר כץ מהמאלתרים המובילים בארץ מזה למעלה מעשור – ודויד גרוסמן האחד והיחיד.
- 20:00–21:30, אודיטוריום: הפקה מיוחדת לפסטיבל הסופרים.ות: שלושה שחקנים וסופר קאנוני אחד ייצאו למסע מאולתר אל הלא-נודע בין הספרים. ספרים יישלפו, קטעים ייקראו באקראי והמשך העלילה יאולתר על הבמה. הקהל מוזמן לצפות במחזה שלם המאולתר לנגד עיניו בזמן אמתי, ואפילו לקחת חלק ביצירתו. אתם.ן בוחרים.ות – והשחקנים יוצאים למסע קומי עתיר דמויות צבעוניות וסיטואציות מרתקות שיומצאו על-המקום ועל-אמת. יהיה מצחיק, מרגש ובעיקר ספרותי.
- כמה שירים אפשר לכתוב על אמריקה: רובי נמדר (ארה"ב/ ישראל) ומאיה ערד (ארה"ב/ ישראל) בשיחה עם ד"ר רות קלדרון 18:30-20:00, ג'ינוג'לי: הסופר והמתרגם רובי נמדר, זוכה פרס ספיר לשנת 2014 על ספרו "הבית אשר נחרב", הוא מגדולי סופרי העברית העכשווית, ומתגורר בניו יורק זה שלושה עשורים. ספרו "דגים גדולים: סיפורים עבריים-אמריקאיים" (כנרת זמורה-ביתן), שיצא לאור ב-2023, עוסק בשאלות אוניברסליות של זהות, מקום והשתייכות. גם הסופרת מאיה ערד, שקולה הוא מהחשובים והמשפיעים בספרות העברית כיום, מתגוררת כבר שנים רבות בארצות הברית. בספריה היא מרבה לעסוק בעולם האקדמיה והספרות, ומפליאה לצייר דמויות של ישראלים המתגוררים בארה"ב. נמדר וערד, שניים מן הסופרים העבריים הבולטים והמוערכים הפועלים כיום מחוץ לישראל, ישוחחו עם ד"ר רות קלדרון היא אשת חינוך וחוקרת תלמוד הפועלת לקידום תרבות עברית ישראלית ויהודית על עבריות בגלות, על היחס בין ישראל לארה"ב בהקשר הספרותי-תרבותי, ועל המשבר העמוק ביחסה של האליטה האמריקאית לישראל אחרי ה-7.10. האירוע הוא אחד משלושת אירועי הסדרה "על השפעותיה של המלחמה מבית ומחוץ", המתקיימת בשיתוף קרן קונרד אדנאואר בישראל. שלושת מפגשי הסדרה נוצרו מתוך מחשבה על האתגר ביחסי ישראל והעולם בעקבות 7.10 והמלחמה בחמאס.
- ספר הלחישות הארמני: ורוז'אן ווזגניאן (רומניה) בשיחה עם בני ציפר – 20:30-21:30, ג'ינגולי: הסופר המוערך ורוז'אן ווזגניאן הוא גם שר האוצר לשעבר של רומניה, וכתב את אחת מיצירות המופת העכשוויות של הספרות הרומנית: "ספר הלחישות" (הקיבוץ המאוחד). הרומן העוסק בטרגדיה המושתקת של העם הארמני ובנסיונותיו של הגיבור – בן הדור השלישי לניצולים – להתחקות אחריה. הספר מתחקה באומץ אחר תלאותיו העם הארמני במאה העשרים: הגירוש ממולדתם ב-1915, צעדות המוות שבהן הומתו באכזריות כמיליון וחצי איש, נסיונות ההצלה והלחימה, ומאוחר יותר – הנקמה. העיתונאי והעורך בני ציפר ישוחח עם ווזגניאן על השואה הארמנית, על תפקידו של זיכרון בתרבות ובספרות, ועל האופן שבו הזוועות וההומניזם מתקיימים זה לצד זה בכתיבתו. האירוע מתקיים במסגרת שיתוף הפעולה לקידום ספרות אירופית עכשווית בין האיחוד האירופי לפסטיבל הסופרים.ות הבינלאומי במשכנות שאננים.
יום חמישי 30.5.24:
- "המחדד" על במת הפסטיבל – 16:30-17:45 גן יעל: בוגרי ובוגרות "המחדד", מחנה הכתיבה לנוער שהתקיים בקיץ במשכנות שאננים, יקראו מיצירותיהם.ן על במת פסטיבל הסופרים.ות הבינלאומי. מנחה: המשוררת נעם פרתום. מוזיקה: הרכב נוער JBAND
- ניצחון יווני: חריסטוס חומנידיס (יוון) בשיחה עם דספינה ליאוזידו שרמיסטר (ישראל/יוון) 19:00–20:30, גן יעל: השיחה תתקיים ביוונית, עם תרגום סימולטני לעברית. חריסטוס חומינידיס הוא מן הסופרים האהובים והפופולריים ביותר ביוון, וזכה גם להצלחה חובקת עולם ולתרגומים לשלל שפות. בעברית ראו אור ספריו "הילד החכם" ו"תרנגול ללא רחמים" (ידיעות ספרים). בשנת 2021 היה לסופר היווני הראשון שזכה בפרס "הספר האירופי" היוקרתי בזכות ספרו "ניקי" (ביוונית, ניצחון). הספר, ששאב השראה מסיפורה האמיתי של אמו – ששמה ניקי, כשם גיבורת הספר – מגולל את סיפור התבגרותה של אשה צעירה שחייתה ביוון תחת הכיבוש הנאצי ובימי מלחמת האזרחים המרה שבעקבותיו. חומנידיס, אשר ביקר בישראל כמה פעמים בעבר ואף היה מיודד עם עמוס עוז וא"ב יהושע, ישוחח עם דספינה ליאוזידו שרמיסטר: העורכת והמתרגמת של ספריו, וכן מחברת המילון היווני-עברי הראשון והיחיד בעולם. השניים ישוחחו על יהדות סלוניקי, על עיסוקו באירועי השואה ביוון ובשורשי האנטישמיות, ועל מלחמות נרטיבים בספרות ובמציאות. את הערב ילווה המוסיקאי שלומי סרנגה, אשר ישיר ביוונית בלדות של סטליוס קזנג'ידיס, מהאהובים והמוערכים בזמרי יוון, ומסמליה הבולטים של המוסיקה העממית היוונית. את הערב יכבד בנוכחותו שגריר יוון בישראל, קיריאקוס לוקאקיס. האירוע מתקיים במסגרת שיתוף הפעולה לקידום ספרות אירופית עכשווית בין האיחוד האירופי לפסטיבל הסופרים.ות הבינלאומי במשכנות שאננים.
- בעברית צחה: איך נשמע להיט בעברית? 21:00-22:30 גן יעל: במיוחד עבור משכנות שאננים, מיטב זמרי ישראל הכותבים בשפות זרות יעלו על הבמה ויתרגמו את שיריהם לעברית. הבדיקה חסרת פשרות: האם זה נשמע טוב יותר בעברית?! בהשתתפות ריף כהן, תאיר חיים (A-WA), רותם בר אור, אסתר רדא ואורי טולדנו (KAYMA). את הערב ינחה איתי מאוטנר – מנהל אמנותי ואוצר החתום, בין השאר, על ערבי הפצ'ה קוצ'ה בתל אביב, על פסטיבל "מקודשת" בירושלים, על ניהול אמנותי של פסטיבל ישראל.
- אירוע השקת הספר: 'שבת, שבעה באוקטובר' – שיחה על עדות, ספרות ותרפיה 19:30–18:00, אודיטוריום: הספר "שבת, שבעה באוקטובר" (כנרת, זמורה, דביר) מאגד מעל חמישים עדויות שנאספו ונערכו בידי משוררים ומשוררות, סופרים וסופרות, אנשי ונשות ספר ותיאטרון במסגרת פרויקט "העוטף במילים" של ״תנועת תרבות״. הספר משרטט תמונה אישית אך רחבה, כואבת ומפוכחת, של אירועי השבת השחורה בעוטף עזה ומחוצה לו. הסופר והמשורר רון דהן, מעורכי הספר, והביבליותרפיסטית ד"ר תמר סימון אשר ליוותה את צוות הפרוייקט ישוחחו עם ג'וליה פרמנטו-צייזלר, הסופרת והמנהלת האמנותית של פסטיבל הסופרים.ות, אשר השתתפה בגביית העדויות המופיעות בספר. הם ישוחחו על עבודתם הספרותית ועל החוויה הרגשית כגובי עדות, וכן על הקשר שבין עדות, ספרות ותרפיה. השחקנים מאיה מעוז ואלכס קרול יבצעו מונולוגים מתוך ההצגה "סיפורי מקלט" של תיאטרון הבימה, המבוססים על עדויות מתוך הספר שערכה המחזאית שחר פנקס.
מעין אבידן – יזמת פרויקט העדויות ועורכת שותפה בספר תישא דברי פתיחה. - הלב הרעב של אשכול נבו: אשכול נבו בשיחה עם שהרה בלאו – 20:00–21:30, אודיטוריום: אשכול נבו הוא אחד הסופרים המוערכים והאהובים בישראל. ספריו תורגמו ל-14 שפות וזכו בפרסים ספרותיים בארץ ובחו"ל. ב"ניו יורק טיימס" תיארו את כתיבתו כ"מהפנטת", ואילו ה"קוריירה דה לה סרה" קבע שהוא אחד הסופרים הבולטים בדורו בעולם. ספרו החדש "לב רעב" הוא קובץ סיפורים קצרים: גבר מלווה את אביו לקונצרט אחרון ופרידה; אם מגלה שבנה נחשף לדבר שלא היה אמור לראות; ביקור משפחתי בחדר בריחה מקבל תפנית מפתיעה; במהלך הפגנה בירושלים, אשה פוגשת את מי שהיא הכי חוששת ומשתוקקת לפגוש; ועוד. לבם של גיבורי הספר רעב תמיד פעמיים: לסיכון, להרפתקאות ולמסע, אבל גם למוכּר, לביתי ולבטוח. הסופרת שהרה בלאו תשוחח עם נבו על כתיבתו על התא המשפחתי הישראלי, על האיזון שבין תשוקות העולם לבטחון הבית, ועל האופן שבו המלחמה שינתה אותו ואולי גם את כתיבתו. השחקנית לירון בן-שלוש תקרא במהלך הערב קטעים נבחרים מן הספר והמוסיקאית עלמה גוב תלווה אותו בשיריה.
- הגלויה היומית: מפגש וסדנה עם זאב אנגלמאיר – 18:00-19:30, אולם ג׳ינוגלי: מפגש על אמנות ויצירה אקטיביסטית עם האמן והקומיקסאי זאב אנגלמאיר. המפגש יכלול מצגת וסרטונים, ונשוחח בו על אקטיביזם, על דמותו של שושקה ועל פרויקט "הגלויה היומית" שהחל בעקבות המלחמה, זכה לתהודה בכל העולם ואפילו הגיע עד לאפיפיור. בסיום המפגש תתקיים סדנה ליצירת "גלויה יומית" אישית מאוירת בטכניקת קולאז' – או בכל טכניקה אחרת שיבחרו המשתתפים. חומרי הגלם יסופקו בידי משכנות שאננים.
- הכול קורה בילדות: נורית זרחי בשיחה עם בלהה בן אליהו – 20:00-21:30, ג'ינוגלי: נורית זרחי, כלת פרס ישראל בתחום הספרות והשירה לשנת 2021, חיברה יותר ממאה ספרים לילדים ולמבוגרים, ופרסמה גם ספרי שירה שעשו אותה לאחת המשוררות הישראליות החשובות ביותר. היא זכתה בפרסים ספרותיים רבים, ובכללם פרס ביאליק, פרס יהודה עמיחי וכן עיטור כריסטיאן אנדרסן לספרות ילדים ונוער (שבו זכתה כמה פעמים). השופטים שהעניקו לה את פרס דבורה עומר למפעל חיים כתבו כי "ספריה ניחנים בפואטיקה ייחודית, מלאת תעוזה, הומור, ואמת פנימית בלתי מתפשרת. ספרי הילדים שלה אינם מצייתים לחוקיות מוכרת ומוסכמת." זרחי תשוחח עם חוקרת הספרות בלהה בן אליהו על כתיבתה לילדים ולמבוגרים, וכן על יחסה לעברית ולעולם הילדות בן זמננו. השחקנית סוזנה פפיאן ("הצבי", "גן הקופים") תקריא קטעים נבחרים מיצירותיה של זרחי.
- השיבה הביתה: שיעור תלמוד לקהל הרחב עם חיה גלבוע – 20:00-21:45, אולם פוסטל: מסכת "כתובות" שבתלמוד הבבלי מציעה רצף סיפורים שבבסיסם ניצבת שאלה אוניברסלית: מה קורה כשאדם חוזר הביתה לאחר מסע ממושך? במהלך הסדנה נקרא בסוגיות התלמודיות, נבחן אותן ביחס ל"אודיסאה" של הומרוס ונקרא גם בסיפור "השיבה הביתה" של פרנץ קפקא. הסדנה מיועדת גם למי שמעולם לא התנסה בלימוד התלמוד וגם למי שכבר בקיא ומיומן בכך. בייחוד היא מיועדת לכל מי ששואל תמיד – ובעיקר בימים הללו – איך חוזרים הביתה. חיה גלבוע, מרצה ומורה לתלמוד ומגדר, היא דוקטורנטית במחלקה ללימודי תרבות באוניברסיטה העברית, מגישה בכאן 11 ובעלת פינה קבועה בתוכנית הספרות "מה שכרוך" מבית כאן תרבות, שם היא מביאה מדי שבוע סוגיה תלמודית העומדת בזיקה משמעותית למציאות חיינו.
פסטיבל דוקאביב ה-26 עם תוכנית בינלאומית מגוונת ומפתיעה
בין האורחים מחו"ל: אלינה סימון, במאית הסרט "שלג שחור", זוכה פרס F:ACT בפסטיבל CPH:DOX האחרון; אודריוס סטוניס אשר יעביר כיתת אמן; מריה וידר, במאית הסרט "קיץ מאוחר" המתחרה בתחרות הקצרים; לוסי קון עורכת תוכן (commissioning editor) ב"סטוריוויל", רצועת הדוקו הבינלאומית הבי.בי.סי, דיוויד בוארטו, במאי הסרט "אפריל בצרפת". 23 במאי עד 1 ביוני 2024 https://www.docaviv.co.il/
פסטיבל דוקאביב ה-26 גאה להכריז על שלל הסרטים שיוקרנו בפסטיבל, אירועים מיוחדים ואורחים בינלאומיים נבחרים.
בפסטיבל ייערכו בכורות עולמיות, תוכנית מחווה, מפגשי יוצרים מהארץ ומחו"ל ואירועי תעשייה, שיתקיימו ברחבי תל אביב-יפו: סינמטק תל אביב, מוזיאון תל אביב, סוזן דלל, CCA תל אביב – יפו, קולנוע לב, מרכז אניס, בית רדיקל, מגדלור ועוד.
סרטי התחרות הבינלאומיים: KIX, דוקו מחוספס המגולל את סיפור ההתבגרות המהיר והזועם של סאני ברחובות הסדוקים של בודפשט. בנים, קורותיהם של שלושה סטודנטים במינכן בקיץ אחרון של ברומאנס. הכיתה, של הבמאית רות בקרמן המתמקמת בקרבת ילדי כיתה אחת בבית ספר יסודי בווינה ומפליאה לקלוט את האירועים שיעצבו את אישיותם. ויסטה מארה, עונת התיירות בעיירת חוף איטלקית נפתחת בפברואר ונסגרת באוקטובר, כשבסך עוברים הנופשים – ואלה שעובדים עבורם. פסקול ההפיכה, פאזל קולנועי מבריק וקצבי שמתרכז בשנת 1960, כשהקלחת הפוליטית – עם עצמאות קונגו, אייזנהאואר נגד חרושצ'וב ואתגרי האו"ם בעידן הדה-קולוניזציה – בערה במקביל לפופולריות העולמית של ארמסטרונג, גילספי ונינה סימון. צועדות בחשיכה, דוקו עוצמתי ומרשים סביב חייהן של אלמנות בפריפריה החקלאית של הודו שמגלות מחדש את כוחן. רפובליקה, בדירה של פחות מ-6 מ"ר צעיר סיני חותר להגשים אידיליה היפית-מאואיסטית. שלג שחור, מותחן עיתונאי מרתק על עקרת בית ואם לשלושה המפרסמת סרטון על הזיהום הסביבתי ממכרה הפחם הסמוך לביתה בסיביר והופכת בן לילה ל"אויבת העם" ולאקטיביסטית ללא חת.
בין סרטי אמנות ותרבות: ג'ון גליאנו: גאות ושפל בבימויו של זוכה האוסקר קווין מקדונלד על עלייתו ונפילתו של מעצב העל ג'ון גליאנו. אובססיה לאור, קליידוסקופ צבעוני על לואי פולר – אמנית במה מקורית וספקטקולרית, חלוצת אמנות הפרפורמנס. מושכת אש: סיפורה של אניטה פלנברג הם קראו לה מכשפה, רוצחת, הקללה של הרולינג סטונז – אך הם כלל לא ידעו מי היא באמת אניטה פלנברג. דיוקן שמעניק גאולה לדמות סיקסטיז כריזמטית ומרדנית, מכורה וממכרת, שקמה שוב ושוב מתהומות האפלה. הסטונז ובריאן ג׳ונס של אמן הביוגרפיות ניק ברומפילד על סיפורו של בריאן ג'ונס, מייסד הרולינג סטונז, גאון מוזיקלי, סמל סקס ונפש אבודה, שעזב את העולם בן 27, צעיר לנצח.
עומאר וסדריק – עד שזה ירגיש מוזר מדי, הצצה אינטימית בווליום גבוה לקרביים של צמד מוזיקאים ("At The Drive-In" ו"דה מארס וולטה") שהגיעו לקצה, ביצירה ובחברות. פאני: המנדלסון האחרת, ביו-סימפוניה קולנועית המוקדשת לפאני מנדלסון, שהייתה עילוי מוזיקלי והוכרעה בידי הגבלות חברתיות ואח מלחין מפורסם. פרידה, ביופיק אודות פרידה קאלו – אמנית, מאהבת, אייקון – במילותיה שלה ובאנימציה מרהיבה. ויוה ורדה! הארכיון הפרטי העשיר של אנייס ורדה, הקוסמת האנרכיסטית של הקולנוע הצרפתי, נפתח. בלדיגה, פרובוקטור, אקסטרווגנטי, טוטאלי – הצלם שחי עד הקצה את ברלין של שנות ה-80. לצייר עם ריקרדו הצייר ריקרדו קבאלו מזמין אותנו לתפוס דרך מבט ומכחול את העולם שמעורר בו השראה. סרטו של הבמאי הנודע וחברו הקרוב ברבה שרודר.
בין סרטי מאסטרים ומאסטריות:
- אות רוטטת, סרטה של נורית אביב הינו צלילה רב-לשונית, מרחיבת דעת וגם אישית מאוד אל משמעויות השימוש בצליל ר', וכיצד הוא מבטא את המקום ממנו הגענו – או את זה שאנו שואפים להיות חלק ממנו. אנסלם סרטו של וים ונדרס הוא צלילה חומרית ופיוטית, חושית ומרהיבה אל גוף עבודותיו של הפסל והצייר המונומנטלי אנסלם קיפר – ודיאלוג בין שני יוצרים פנומנליים. (יוקרן ב3D ו2D). טרואגרו – הנאות קטנות של אמן התיעוד המתבונן פרדריק וייזמן, המקדיש את סרטו החדש לבית טרואגרו, מסעדת שלושה כוכבי מישלן מתוזמרת היטב, מוסד משפחתי וגן עדן לחובבי קולינריה ואסתטיקה משובחת. מאדאם הופמן של סבסטיאן ליפשיץ, בהקרנת בכורה בינלאומית – פורטרט מחמם לב על חמלה והשלמה, ובמרכזו סילבי, אחות בכירה העומדת בפני פרישה ואשר לומדת להעריך מחדש את האנשים המשמעותיים בחייה – אמה, בן זוגה ובתה.
- במסגרת מאסטרים ומאסטריות תתקיים מחווה לאודריוס סטוניס (Audrius Stonys) – מהבולטים שביוצרים הדוקומנטריים בעולם, במאי, מפיק ומרצה, ממשיך וגם מתווה דרך של האסכולה הפיוטית הבלטית. עבודתו מחוברת בשורשיה אל המקום וההיסטוריה, ובה בעת מרחפת מעל הזמן, משקפת עיסוק מתמיד בסוגיות של חופש – אישי, קולקטיבי, אמנותי, מוסרי. במסגרת המחווה יוקרנו שבעה מסרטיו הארוכים והקצרים ותתקיים כיתת אמן בהשתתפותו, בה יוקרנו סרטיו הקצרים:
UKU UKAI (2006, 30 דק'), ארץ העיוורים (1992, 25 דק'), נמל (1998, 10 דק'), בודדה (2001, 10 דק'), גשרי הזמן (2018, 78 דק'), האישה והקרחון (2016, 56 דק'), ראמין (2011, 58 דק')
בתחרות מעבר למסך יוקרנו, בין השאר:
- המקום בו הנחנו את ראשינו, סרט ביכורים רגיש ויפהפה על אישה שמשבר סביבתי מציף בקרבה געגועים לזמן אחר. מהמראה האחורית בין שדות מוקשים וכשברקע ירי פגזים, רכב החילוץ הופך לחלל בטוח ואינטימי עבור פליטים מחזית אוקראינה, וסיפורי התלאות שבפיהם טווים דיוקן מרובד וצורב על מחיר המלחמה והכמיהה לחיים רגילים. עצים דוממים לאחר אירוע טרגי בגבול בלרוס-פולין, נערה כורדית שנמלטה עם משפחתה לאירופה נדרשת להתבגר במהירות על מנת לגדל את ארבעת אחיה – וכדי להגשים את החלומות שלה עצמה.
בין סרטי תחרות עומק שדה:
- E.1027 איילין גריי והבית על הים שחזור מרהיב ווירטואוזי של פרשייה היסטורית סוערת על אמנות, תשוקה ומאבקי כוחות. Sr, מלאכת מחשבת אינטלקטואלית ואסתטית המזמינה להרהר במופעים הגיאו-פוליטיים המפתיעים של הג'ירף משחר ההיסטוריה, כמיתוס פולחני וכמטבע עובר לסוחר. אולרדימייד, "המזרקה" האיקונית של דושאן שינתה את פני האמנות, אך האם ייתכן כי הסיפור מאחורי היצירה שהביאה אל המוזיאון את "הדבר האמיתי" הוא בעצמו זיוף? בוץ, מרחצאות הבוץ המפורסמים של יסנטוקי מזמנים אליהם כל מי שזקוק למרפא ומרגוע, מקום שעקבות הזמן פסחו עליו בעוד שהדי המלחמה, קילומטרים ספורים משם, כבר נשמעים היטב. ימי בראשית, צ'ילה, דיוקן מקום – אנתרופולוגי ולירי, כמו שיר מתרבות עלומה באלתור חופשי. מתחת לשמש כחולה, המספר כיצד הוסבו שטחי מדבר לשטחי אש ושימשו כלוקיישנים לסרטים עתירי תקציב, ועל האופן בו סיפורים ודמיונות מושלכים אל שטחי המדבר.
בתחרות הסרטים הקצרים, בה הזוכים כשירים באופן אוטומטי להגיש את מועמדותם לאוסקר, יוקרנו הסרטים 1001 לילות, דוקו משעשע על צהריים אופייניים בדירה של פנסיונרית, כשעל המרקע מרצדת טלנובלה. 14 ציורים, על ציורים והמקומות בהם הם מוצגים אשר טווים סיפור על קפיטליזם, יצירתיות וכבלים חברתיים. גאוות העמק, דוקו יצירתי ומהפנט על הקטסטרופה האקולוגית שמגולמת ב"פלא" החקלאי של קליפורניה. הד, במסגרת סשנים של טיפול בדיבור, נערה ונער מגמגמים לומדים לא לפחד ולקבל את עצמם. החסד, סרט מרגש ומלא חמלה המוקדש להולכים על ארבע ולווטרינרים שמספקים להם חסד אחרון. היה שלום, אהבת נעוריי, על הגבול שבין אמת ובדיה, שני זרים שהיו פעם נאהבים נפגשים בפעם האחרונה. המדליון, המספר את סיפורה של אם אשר הייתה תלמידה כשחייה התהפכו ובת המגלה דרך סיפורה פרק בהיסטוריה של אתיופיה. כל המשפחה, דיוקן אינטימי עצוב ומצחיק של משפחה שמתמודדת עם אבל בזמן מגפת הקורונה. להתראות פאגים, זיכרון פתאומי הקשור לכלבי המשפחה מילדותו דוחף את היוצר לבחון האם הוא כלל התרחש. קיץ מאוחר, קומדיה מרירה-מתוקה על קרישה, שיוצאת לחפש אהבה בגיל 72 אך תסתפק גם בדייט אחד טוב.
בין סרטי פנורמה:
- לעוף, דוקו מסחרר בקצב גבוה הבוחן את התשוקה לסכנה של זוגות המכורים לקפיצות אקסטרים, סרטם של שאול שוורץ וכריסטינה קלוסיאו. אפריל בצרפת, הצצה לממלכת הילדות העשירה ומלאת הדמיון כפי שהיא נשקפת מעיניה של אפריל בת ה-5, שמגיעה לחופשה בכפר צרפתי ומשנה את חיי הסובבים אותה. בילי ומולי: סיפור אהבה אחר הפקה מרהיבה ומרחיבת לב של נשיונל ג'אוגרפיק על קשר מפתיע שרוקמים גבר בודד ולוטרה ידידותית על רקע הנופים עוצרי הנשימה של אי ומפרץ בסקוטלנד. הבת של ג'ינגס דוקו מרשים ואפקטיבי המשלב במיומנות דרמה, פוליטיקה ואפילו מיסטיקה, על אם יחידנית ששמה לה למטרה להציל את טוהר הדם של בני עמה המונגולים – אך האם היא יכולה להציל את עצמה? להתפרא דוקו-טבע קסום ויפהפה על בני זוג באזור הכפרי של דרום אנגליה שמחליטים להבריא את הקרקע שלהם על ידי "החזרתו" אל הטבע הפראי. לואי סי.קיי – מצטער / לא מצטער, את במת סיבוב הקאמבק שלו מעטרת הכתובת SORRY, אך האם הווידוי המתערטל של לואי סי.קיי הוא עוד תרגיל מתוחכם וציני להחריד ששב וממחיש את יחסי הכוח? מאיה והגל דוקו ספורט באדרנלין גבוה ובמרכזו הגולשת הברזילאית מאיה גביירה, אשר התשוקה שלה לגלים גבוהים הביאה אותה כנגד כל המכשולים – הטבעיים והאנושיים – עד לאליפות העולם. ניסים ונפלאות בגולספאנג הבמאית שנקראה על ידי זוג אחיות מבוגרות לתעד סיפור משפחתי מרגש נקלעת לפרשייה סבוכה ומסתורית המאיימת לפתוח את פצעי העבר ולשנות את עתידן של הנפשות הפועלות. סוכן האושר אמבר, סוכן אושר בשליחות ממלכת בהוטן, יוצא לפגוש תושבים ברחבי המדינה כדי לבחון מה הופך אותם למאושרים.
שיתופי פעולה ואירועים שיתקיימו במסגרת הפסטיבל:
- פרס יד ושם – דוקאביב ויד ושם יעניקו זו השנה השלישית את "פרס יד ושם למצוינות קולנועית בסרט תיעודי על השואה". הפרס בשווי 3,000 דולר יוענק לסרטה של דניאלה וולקר, "צלו של המפקד" (טוליפ אנטרטיינמנט, וורנר ברוס)
פסטיבל דוקאביב יתארח בסינמה מגדלור לשני ערבי הקרנה תחת כיפת השמיים.
שקיעה, מוזיקה משובחת וסרטי דוקו נפלאים אל מול הגלים של תל אביב. מומלץ להביא את הכיסא האהוב עליכם, להגיע כשעה לפני ההקרנה וליהנות מדרינק מול השקיעה. רחבעם זאבי גנדי 1, צפונית לנמל תל אביב, במתחם המגדלור ההיסטורי בפארק רידינג. הסרטים שיוקרנו: - מאיה והגל |שלישי | 28.5 | 20:30 בילי ומולי: סיפור אהבה אחר |רביעי | 29.5 | 20:00: גם השנה יתארח פסטיבל דוקאביב במוזיאון תל אביב לאמנות עם מיטב הסרטים הדוקומנטריים העוסקים באמנות, עיצוב ותרבות, ואת חלקם תקדים הרצאה קצרה מאת אוצרות המוזיאון. שיתוף הפעולה מציע לחובבי הקולנוע ליהנות מסרטים מרתקים ומעשירים לצד ביקור בתערוכות של אמני מופת מישראל ומחו"ל.
- שבת | 25.5 | אולם אסיא, מוזיאון תל אביב 10:00 | פרידה | הקדמה מאת נועה רוזנברג, אוצרת המחלקה לאמנות מודרנית
- 12:30 | אולרדימייד | הקדמה של גלית לנדאו אפשטיין, אוצרת משנה אמנות עכשווית
- 15:00 | לואי סי.קיי – מצטער / לא מצטער
- 17:30 | ג'ון גליאנו: גאות ושפל | הקדמה מאת נועה פינקלס, מנהלת מרכז תמה ללימודי תרבות ואמנות
- 20:30 | אנסלם | הקדמה מאת טל לניר, אוצרת לפרויקטים מיוחדים
- דוקאביב בקולנוע לב – הקרנות מיוחדות של הסרט אנסלם בתלת מימד – מיצבי הענק של האמן אנסלם קיפר מתעוררים לחיים בסרטו המהפנט והסוחף של וים ונדרס.
- 25.5 | שבת | 11:00 | לב ת"א
- 31.5 | שישי | 11:00 | לב ת"א
דוקאביב בבית רדיקל: בית רדיקל במתחם 3426 הוא בית שבו הדור הבא של שינוי המציאות בישראל יכול לגדול, לצמוח ולהתפתח. מרכז פעילות ותרבות שבו ארגונים צעירים, תרבות מקומית, סרטים, הרצאות, סדנאות, ספרייה והופעות יוצרים את השינוי שאנחנו רוצים לראות בעולם. התחייה פינת הרצל, תל אביב-יפו. הסרטים שיוקרנו:
אירועים בתכנית הישראלית:
- מהבבא סאלי לרב עובדיה יוסף – מסלוליה של הפוליטיקה הרבנית הספרדית בישראל
שני | 29.5 | 14:45 | סינמטק 4 | בשיתוף מכון ון ליר בירושלים
סרטו של רפאל בלולו, "הצדיק האחרון: שושלת אבחצירא", מספר את סיפורה של משפחת אבחצירא ואת השפעתה הגדולה על התגבשותה של זהות, תרבות ופוליטיקה צפון אפריקאית בישראל.
סרטו של עופר פנחסוב, "הרב עובדיה יוסף: מלך הספרדים", עוקב אחר חייו של הרב עובדיה יוסף, בדגש על ההשפעה החברתית, התורנית והפוליטית שלו על שאלות מרכזיות שעיצבו את החברה והפוליטיקה הישראלית עד ימינו.
הדיון יעסוק בדמויות המרכזיות האלו ובעולם החברתי והפוליטי שיצרו, שהוא חלק מרכזי מכל מאמץ להבין את החברה הישראלית בימינו ואת הכוחות המפעילים אותה. - לזכרה של היוצרת נילי טל שבת | 1.6 | 20:30 | סינמטק 2 : נילי טל, מהיוצרות הפורות ביותר בתעשיית הדוקו הישראלית, יצרה לאורך השנים עשרות סרטי תעודה וזכתה בפרס מפעל חיים של הפורום הדוקומנטרי ובפרס מפעל חיים בתחום אמנות הקולנוע של משרד התרבות והספורט. לציון פועלה, יוקרן סרטה "בת 60 מחפשת אהבה", בו היא מישירה מבט למצלמה ומתעדת את חיפושיה אחר אהבה.
- הקרנה מונגשת: במסגרת פסטיבל דוקאביב, המרכז לתרבות מונגשת (מיסודה של הספרייה לעיוורים) הנגיש את הסרט "הרבי קפוארה". בנוסף להקרנה המונגשת, ניתן יהיה לצפות בסרט בליווי אפליקציית "גרטה", המאפשרת שמיעת תיאור קולי בצורה עצמאית, באמצעות הטלפון הנייד, בכל אולם בו יוקרן הסרט במהלך הפסטיבל.
- מוסררה מיקס | Musrara Mix שלושה ימים של אמנות, מוזיקה ופרפורמנס בשכונת מוסררה בירושלים 28-30.5.2024 | 19:30-23:00: מוסררה מיקס הוא אירוע בינלאומי רב־תחומי, המתקיים בשכונת התפר מוסררה בירושלים משנת 2000 ביוזמתו ובהפקתו של בית הספר מוסררה לאמנות וחברה על שם נגר. מוסררה מיקס משמש מוקד להתרחשויות אמנותיות וחברתיות, המגלמות את ההוויה התרבותית והפוליטית של ירושלים בפרט, ושל ישראל בכלל, תוך כדי התכתבות עם רעיון מרכזי אחד, המתחלף בכל שנה. הוא יעסוק השנה במושג הזמן וכולל הפקות מקור, עבודות סטודנטים ותערוכות שנוצרו במיוחד. האירועים יתקיימו בחללי בית הספר (שבטי ישראל 22, ירושלים) ובסביבתו. בשנים האחרונות אנו, כיחידים וכקולקטיב, מעומתים יותר ויותר עם סוגיית הזמן, זה שהואט וכמעט עצר מלכת בקורונה וזה שהואץ לאחריה עם משבר האקלים, עם פיתוח הבינה המלאכותית, עם המצב הגלובלי של פליטות ושל רדיקליזם פוליטי. אך מעל לכול אנו נדרשים למושג הזמן בעת הנוכחית בעקבות האסון והמלחמה. אנו חשים שהזמן לוכד אותנו – אכזרי, בלתי פוסק, לא ודאי, מנכיח הווה מתמשך, עבר מתרחק ועתיד מתכווץ, מתעלם מהרצון לעצור, לחזור אחורה, להפסיק, לנשום אחרת. נדמה כי הזמן תובע מאיתנו דין וחשבון על מעשינו ועל עמדותינו או על ההימנעות מהם: האם בכוחנו לשנות את מהלך ההווה והעתיד ואף את העבר? מוסררה מיקס יעסוק בסוגיית הזמן ובשאלה כיצד היא מתמקמת ועולה בשדה האמנות ומולו בכל תקופה באופן אחר, בצורה שונה – זמן וחלל פוגשים את הדימוי, את החומר, את הצליל ואת הצורה, ומתהווים ישירות ובתגובה לשעה. האם נוכל להשתחרר מכבלי הזמן? להתנגד להם? להערים עליהם? ואם נגזר עלינו להיות כלואים בזמן, האם נוכל לנוע בו בתנועות משל עצמנו – מעגליות, או אפילו ספירליות – תנועותינו שלנו, שיותירו את חותמן ויעשירו את דרכם של הכלואים עימנו?
- מנהל הפסטיבל ואוצר ראשי: אבי סבג שרביט | מנהלת אמנותית ואוצרת התערוכה: ורה קורמן | ניהול אמנותי – מוסררה סוניקס: ערן זקס | ניהול אמנותי – עבודות סטודנטים.ות המח׳ למוסיקה חדשה: אמיר בולצמן | הפקה: ילי רייכרט מור | ניהול טכני: תומר אזולאי | מוסררה סוניקס – מופעי אולם הפנתר: ניהול טכני: אורי קדישאי | עיצוב תאורה: תמיר טובול | סאונדמן: רון שסקין | הפקה בפועל: גבריאל גודמן | עוזרת למנהל אמנותי: אור מאי | קשרי חוץ ושותפויות: דנה שחר | מנהלת תכניות חינוכיות: סבינה רומנובה | ריכוז מילגאים: הילה בן חמו | ניהול משרד: מאיה כהן | צוות טכני: עומר גולדברג, מורדי קליין, קוקו דרעי, יעל אלקבץ | ראש המחלקה למוזיקה חדשה: אמיר בולצמן | ראשת המחלקה לצילום: דפנה איכלוב | ראש המחלקה לתקשורת חזותית: גיא גולדשטיין | הנחיית סטודנטים: איילה לנדאו | גלריות מוסררה: מנהלת: איילת השחר כהן | אוצרת: שירה פרידמן | מעבדה דיגיטלית: אודי אסף, רפי וולך, אורי ברקת | ירושלאב: דויד לוקרד | ארכיון וספריה: מאיה אשר | ניהול שיווק, סושיאל ומותג: סטודיו רוזטה | יחסי ציבור: מירה אן בינרט | עיצוב גרפי: אבי בוחבוט | מושן גרפי: טל אוליאל | תכנות אתר: טאיה סוריקוב | טרגוט: אביחי רוזנברג | עריכה ותרגום טקסטים: מאיה שמעוני | עריכה לשונית טקסט ראשי: נורית ליטמן
תערוכות ופרפורמנס:
- (מ)נהרות – פרפורמנס מוזיקלי השתתפותי עדיה גודלבסקי וחגי פרשטמן: צמד המוזיקאים עדיה גודלבסקי (נבל, קול ואלקטרוניקה) וחגי פרשטמן (תופים וכלי הקשה) יזמינו את הקהל למפגשים משותפים במעלית. הצמד ילווה את נוסעי.ות המעלית בסשן מאולתר, שמהדהד את המפגשים הקודמים עם הקהל, ומתנסח ומתוך הרגע, משך הנסיעה והמפגש עם הנוסע.ת. הדגש הוא על המעבר מנקודת הכניסה לנקודת היציאה. אפשר לומר שחוויית הזמן היא סובייקטיבית בהכרח, ולמעשה בהרבה מובנים מעקמת את המרחב עצמו. המפגשים עם הקהל מתקיימים בחלל האקווריום והמעלית – מרחב שהוא מעין המחשה של צינור הזמן שבו מתאפשרים מעברים בין עולמות שונים, כמו חורי תולעת, המעבר מעולם השינה לעולם הערות ולהיפך או חוויית הטראומה שיוצרת מעין "פצע" בזמן. 28-30.5 | קומה 4 | אולפן הקלטות
- Depressing video art from Israel #3 סדרת אסופות וידאו באוצרות רועי מנחם מרקוביץ': זהו הפרק השלישי בסדרת הוידאו Depressing video art from Israel המרכזת עבודות של אמנים ואמניות וידאו החיים ופועלים בישראל. בניסיון לשרטט תמונת מצב של המציאות המקומית דרך הכלים שמדיום הוידאו מציע. האסופה הנוכחית מתמקדת בפעולות וידאו קטנות , אילתורי וידאו בייתיים , מצלמות ביתיות צילומי מסך פרקטיקות שונות של הסטת מבט, עצימת עיניים, היעלמות, מבט מתרפק אל העבר, מבט מבועת אל העתיד, מבט ספון. האסופה השלישית בסדרה מוצגת לראשונה בישראל ולא בחו״ל , וזה בשונה מהצהרת היצוא הטמונה בשם הסדרה- בואו וצפו בפלא הוידאו ארט הישראלי כסחורה אקזוטית איזוטרית. הצגת אסופה תחת כותרת זו לישראלים עומדת בבחינת קרח לאסקימוסים ועדיין , תוקפה מתחדש לאור חרמות על אמנות ישראלית מצד אוצרים אמנים וגורמי כח במוסדות תרבות רבים בחו״ל. בין המשתתפים: שי-לי עוזיאל, נועה גור, אבנר פינצ׳ובר, רותי סלע, נעה שמחיוף שחף, שרון זרגרי, יואל פלד, הדס קידר 28-30.5 | קומה 4 | חדר רישום
- פתאום מים – מיצב וידאו ופרפורמנס נגה שליט ונעמי וייסלברג: ומה יקרה אם גשם מציף ? נפנה אל הגשם מפגש אינטימי שהוא מופע חי – המתרחש בתוך עולם מימי המכיל סאונד, הקרנות וקול. נגה שליט בוגרת המחלקה לניו מדיה בשיתוף פעולה עם נעמי וייסלברג סטודנית המחלקה למוזיקה חדשה מבקשות להציע רגעים של התבוננות במצבי ציפה והצפה, הנרקמים דרך מסע מוזיקלי. 28-30.5 | קומה 4 | חדר עריכה
- העתק משק- מופע אודיו ויזואלי יונתן עומר מזרחי: יונתן עומר מזרחי הוא אמן וקולנוען העוסק בעיקר בווידאו ומיצג. בעבודתיו מזרחי חוקר את הקשר לכוח דרך פרויקטים המתרחשים במפגש של יצירתיות וחירום. בעבודה זו הוא יציג הרצאה פרומטיבית דרכה יחזור לנעוריו כVJ במועדונים וימקסס בלייב דימויים שינועו בין תיעוד של אדמה וטריטוריה, חקלאות, לאומיות, מיניות, מלחמה והייטק. 28-30.5 | קומה 4 | חדר מחשבים 2
- התגלות אינה חלום- מיצב וידאו ופרופורמנס אלכס דרול וליילה רוז ברי Alex Yonovich and Leila Rose Bari: בפרויקט זה הם מציגים עבודה מולטידיסיפלינרית שבמרכזה שיבוש התודעה וגבולותיה. אחר איסוף חומרים רבים, העבודה מפרשת את התופעה המסתורית של שיתוק שינה באופן חושי ומופשט וכמו כן באופן תרבותי רחב, כהתגשמות העבודה האייקונית של פוזלי "הסיוט״. על רקע סט אניגמטי פיסולי, בין השניים מתגבש דיאלוג בעל מבנה של ראיון לאקוני חסר הגיון; בשרשרת שאלות ותשובות על שיתוק שינה, השניים מראיינים ומרואיינים בו בזמן בתוך מבנה של ראיון מסוייט, מחליפים תפקידים ומאבדים את נקודת המוצא, מהווים מבט חיצוני-פנימי על הגוף עצמו, כאילו היו אחד לשני תעתוע כפילות של הראייה והנוכחות- כשכפול של חווית התודעה בשיתוק שינה. 28-30.5 | קומה 4 | חדר הרצאות
- זיכרונות מן העתיד- הצגה – אוצרות דרמטורגית: אורי דרומר: היצירה נרקמה בעקבות אירועי 7/10 ומבוססת על פרק אחד מתוך שלוש הנובלות הסמי-אוטוביוגרפיות של הפסיכואנליטקאי הבריטי ווילפרד ביון (1887-1979) A Memoir of the future ; החלום (1975), העבר מופיע (1977), השכחה מפציעה (1979). היצירה כורכת יחד מרחבים שונים: טקסט, תיאטרון, תערוכה, מופע רוק וקליניקה למרחב אחד. ביון קוראים: אבי פניני, זהבה יוריה, אפרת קפלן | עיצוב ותאורה: אריה ברקוביץ׳ | אמנים משתתפים: אריה ברקוביץ׳, דליה חי אקו, עדי דהן, אתי אברג׳יל, אלכס ספיר, אורי דרומר | תרגום טקסט: ד״ר שועי רז | מעטפת מילים: אפרת קפלן 28-30.5 | קומה 4 | סטודיו א
מוסררה סוניקס תוכנית המוזיקה הניסיונית של פסטיבל:
- Flux Venus Elettrikais – אריק אבקסיס Flux Venus Elettrika היא היצירה האחרונה ב-Ring Zone, שהוא טריפטיך יצירות לסינתיסייזר סולו. המחזור כולו מבוסס על רעיון אחד מרכזי: תווים ורעשים מתמוטטים בשמחה. Flux Venus Elettrika מדברת על התנהגות של מפלצות סונוריות, שיש בכוחן כדי להרחיב ולצמצם את מבנה היצירה ואת הזמן עצמו. 28.5.24 | 21:00 | אולם הפנתר
- נועם ענבר לבד על הבמה, מביא את עצמו ואת השירים שכתב והלחין לאורך השנים אל הרגע הזה. 29.5.24 | 22:20 | אולם הפנתר
- יוני סילבר – סט בס-קלרינט מוגבר – יוני סילבר הוא נגן בס קלרינט ייחודי שבהופעותיו יוצר עולמות סאונד רב שכבתיים, מתעל צלילים תת-קרקעיים וקולות קריפטו-זואולוגיים, ומרכיבם לכדי מסה צלילית פוליפונית מרוטשת. טכניקות הנגינה שפיתח שואבות מניסיונו כנגן מאלתר בישראל ולונדון, מן המוזיקה ההיפר-ספקטראלית של המלחינים הרומנים אנה-מריה אברם (Avram) ויאנקו דומיטרסקו (Dumitrescu), איתם שיתף פעולה באנסמבל "היפריון", ומעולם החי והצורח. יום חמישי 30.5.24 | 22:20 | אולם הפנתר
- When Women Were Birds – רות וידר מגן, אור מאי: המופע ייערך בשני לוקיישנים: חלק א' יתחיל במנזר האחיות הסלזיאניות כמופע אינטימי לקבוצה מצומצמת ובחלק ב' ייערך באולם ה"פנתר" כמופע פתוח לקהל הרחב חלק א': פיסול של קולות במרחב Part 1: Sculpting Voice in Space, חלק ב': אנימיזם – התנסויות בהרחבות של האנושי Part 2: Animism – Experiences in Human Extensions , רות וידר מגן עוסקת מזה 25 שנה ביצירת מוזיקה קולית ותיאטרון המגדירים שימושים חדשניים לקול. היא פיתחה טכניקות ייחודיות לעבודה עם קול ביחס לשפה ולגוף ולשימוש בקול כפיסול בחללים הפנים-גופיים ובחללים חיצוניים – עד האין סוף. אור מאי היא סטודנטית במחלקה למוזיקה חדשה במוסררה, חוקרת את המפגש בין טכניקות קוליות, אלקטרוניקה והכאוס שעלול לצוץ ביניהם. מופיעה ויוצרת תחת השם "תפר". אור היא חלק מצוות הניהול האמנותי של פסטיבל מוסררמיקס. 30.5.24 | 19:30 / 18:45| מנזר האחיות הסלזיאניות ואולם הפנתר
- חביבי יסעד אווקאטו – אביב עזרא ויוהנה ריטמולר – אנחנו מסתכלים על מציאות שבורה. שברים בין אנשים, בין עמים. שבר של תרבות, שבר של אמון ושל תקווה וזכר לאפשרות למציאות אחרת. השבר הוא נמצא בחיבור לעבר, למקום, למרחב ההיסטורי והתרבותי שאנו חיים בו. מתוך המציאות האישית והמוזיקלית שלנו, אנו רוצים לעצור לרגע ולשהות בשבר, ובניתוק הזה. ולגעת בחיבור הכמעט בלתי אפשרי. לשהות בתוך שיר אחד, מקאם אחד, תו אחד. בחרנו לבצע יצירה מצרית ישנה בשם "חביבי יסעד אווקאטו", ששרה הזמרת אום כולתום והלחין זכריה אחמד. זו יצירה שהייתה נפוצה פה בקרב המזרחים וגם בקרב החרדים המזרחים שהלבישו על זה טקסט מהקודש מניסיון להכניס את המוזיקה האהובה הזאת לתוך בתי הכנסת. רביעי 29.5.24 | 20:15 | אולם הפנתר
- זמן השהיה – גרישא שכנס: "זמן השהיה" (Latency) הוא מושג מתחום ההנדסה המתאר את פרק הזמן מרגע שיוזמים תהליך ועד הרגע שבו הוא מתחיל להתבצע. בתחום האלקטרוניקה מדובר בזמן שלוקח למידע לעבור ממקום למקום במערכת. ברצוני לחשוב על הקלטה, ובפרט על הקלטות שטח, במושגים האלה. בהופעה במוסררסוניקס אני ארצה להקצין את המפגש הזה, ולשים אותו במרכז היצירה. רביעי 29.5.24 | 21:30 | אולם הפנתר
- שרון קנטור, אדם שפלן ודודיק אופ – טריו אקספרימנטלי של תופים ושתי גיטרות
- 30.5.24 | 21:00 | אולם הפנתר. אבן אודם Nightworld – קימ טייטלבאום וזוהר שפיר . היצירה "אבן-אודם" היא מפגש פרפורמטיבי בין הכוריאוגרף והרקדן קימ טייטלבאום, למוזיקאית ואמנית הקול זוהר שפיר' דרך הטקסט "The Persian Poems" של הסופרת קת'י אייקר. באמצעותו, היצירה מבקשת להתמודד עם חוויית הגוף הנשי/ילדי כחזית מותקפת. 28.5.24 | 20:15 | אולם הפנתר
- חורבן פנימי Internal Destruction – שאול דהאן – שְׂרָפִ֨ים עֹמְדִ֤ים ׀ מִמַּ֙עַל֙ ל֔וֹ שֵׁ֧שׁ כְּנָפַ֛יִם שֵׁ֥שׁ כְּנָפַ֖יִם לְאֶחָ֑ד בִּשְׁתַּ֣יִם ׀ יְכַסֶּ֣ה פָנָ֗יו וּבִשְׁתַּ֛יִם יְכַסֶּ֥ה רַגְלָ֖יו וּבִשְׁתַּ֥יִם יְעוֹפֵֽף׃ – ישעיהו ו', ב'. בעבודה זו שאול בוחן את מערכת היחסים שנוצרת בנגינה על מערכת גנרטיבית, שמצד אחד עובדת בפני עצמה ומצד שני נתונה לשינוי כשהיוצר מגיב לה ומשנה אותה תוך כדי פעולתה. כדי להפיח בה חיים, המערכת תלויה אמנם במי שבנה אותה, אך למן הרגע שניתנה לה הרשות – היא קיימת כישות עצמאית, שצריך להקשיב לה ולהגיב אליה. 30.5.24 | 22:00 | אולם הפנתר
- מה יש מאחורי השמיים? | שרון קנטור ועדיה גודלבסקי – שרון קנטור – סופרת, מוזיקאית ושדרנית רדיו, ועדיה גודלבסקי – מלחינה ונבלנית – חברו ליצירת מופע ייחודי, עדין ומחויך, המותאם לילדים בגילי 4–9: דיאלוג של הקראת סיפורים ושירים מקוריים לצד נגינה בנבל (אקוסטי ואלקטרוני).
- המפגש הראשוני והספונטני בין שתי היוצרות הוליד סדרה של הקראות שליוו את יציאת הספר, שמהן נולד הרעיון ליצור אלבום ומופע רחבים יותר, עם סיפורים ושירים נוספים מאת קנטור. חלקם כבר מוכרים לרבים מהילדים ("זהירות! פופיק", שיצא בהוצאת כנרת ב־2014, הוא ספר אהוב בבתים וגנים רבים), חלקם פורסמו בבמות שונות (למשל במסגרת סדרת "הסוס המעופף" של הוצאת הליקון) וחלקם טריים או עתידים לצאת בשנה הקרובה. את כל הקטעים מלווה נגינת הנבל החד פעמית של גודלבסקי. 30.5.24 | 17:00 | מנזר האחיות הסלזיאניות
גלריות:
- חורים נפערו בריתמוס הזמנים* | הגלריה המרכזית. אוצרת: שירה פרידמן. שירלי וגנר, גל יערי, רונן זן, אמיר תומשוב, אילת כרמי, מירב הימן וסמירה סרייה. העבודות בתערוכה עוסקות בשיבוש מכוון של הזמן והמקום – וביכולת היצירה וההרס של האדם, אשר נחישותו לצעוד תמיד קדימה משפיעה על הסביבה הטבעית ועל הסביבה מעשה ידיו. לעיתים בעבודות נדמה שהזמן מתעוות, בין אם נמתח או מתכווץ, רגעים מסוימים הופכים לאינטנסיביים ותחושת דריכות נמתחת בין העבודות. צורת המעגל חוזרת ושבה בעבודות: הבור הפעור באדמה לעומת הירח המשקיף על התבל. 11.4-27.6 | קומה 4
- חידת המלך שלמה | גלריית המסדרון: אמנים.יות משתתפים: איתי איילון, אילנה הופמן, שירה רוזיליו, אליאור חייט, נטע נחמד, אסף סלומון, ענבר פלד, עומר לנדוי, איילת השחר כהן, דפנה איכילוב, טלי רומם. אוצרות: דפנה איכילוב וטלי רומם. במסגרת פרויקטים בקהילה, יצאה קבוצת סטודנטים ומרצים מהמחלקה לצילום במוסררה, לפרויקט צילום בטבריה. במסגרת הפרויקט חקרה הקבוצה את סביבת מלון המלך שלמה בו שהתה, בנתה סטים לצילומי 'טבע דומם' (באמצעות כלים וחפצים שנלקחו ממטבח המלון), הציבה סטודיו נייד וצילמה את עובדי המלון. חלק מהתוצרים שנולדו בשהות במלון, מוצגים בתערוכה. הפרויקט התאפשר תודות לתמיכתו של אלברט לוזון, מלון המלך שלמה טבריה. 28-30.5 | קומה 4
פרויקט אורח:
- מבוך – רוז'ה ישי בנישו, 1941–2021 – תערוכה רב־תחומית: "על בסיס הרהורים אלה, החלטתי לבנות יצירה עצומה, בה קבצתי את עבודותיי הקטנות, את הרישומים, הציורים, ובה ביקשתי להעניק לעצמי את החירות…" רוז'ה ישי בנישו. "מבוך" היא תערוכת הומאז' סנסציונית למוזיקאי, המשורר והאמן הבינתחומי הירושלמי רוז'ה ישי בנישו. בשנותיו האחרונות, רוז'ה ישי הגה, תכנן ויצר יצירה אמנותית כוללת ושאפתנית, שהמבקר יכנס לתוכה ממש כאל תוך רחם והאמנות תחבוק אותו בשלוש מאות ושישים מעלות. מסיבות סבוכות, יצירה זו נגנזה ואינה ניתנת כעת לשחזור. התערוכה משתמשת בעיזבון האדיר שהותיר רוז'ה ישי בחייו, שכולל ציורים, קולאז'ים, חפצים, וידאו ארט, מתווים למיצג, שירה ויצירות מוזיקליות, ובונה ממנו מבוך יצירתי, שאינו אלא מבוך חייו העשירים והמורכבים של רוז'ה ישי, מאז נדידתו מאלג'יריה לצרפת ולאירן, ומשם לישראל. התערוכה הראשונה מסוגה תכסה את כל קירות, תקרת ורצפת החלל ביצירות האמן, ובתוך כך תיגע גם בשאלה הגדולה על גורלם העצוב של עיזבונות אמנים בזמננו. יזם ומפיק בפועל: אורי ואקנין, בסיוע הקולקטיב "כהל" לאמנות. אוצר : אלברט סויסה. 28-30.5.24 | 19:30-23:00 | חצר אחורית מתנ"ס
פרויקטים מיוחדים של סטודנטים:
- המחלקה למוזיקה חדשה – אנסמבל מודרני . הנחייה: דן וינשטיין. יצירת פתיחה למוסררה מיקס Terry Riley – a Rainbow in Curved Air חברי האנסמבל: יובל יצחקי, שילה רבין, אלעד גורביץ׳, עילי מאור, יפתח לוי, טל גרשוניביץ, אסף נהרדיה 28.5.24 | 19:30| אולם הפנתר
- האנסמבל האלקטרו אקוסטי – הנחייה: שמיל פרנקל. מוצפי תודעה: קולאז' של תמונות נוף ונפש מבית היוצר של חברות וחברי האנסמבל. המציאות מקבלת פרשנות שיתופית והופכת עקב כך לתמונה חדשה שאינה סך מרכיביה. האנסמבל מציג ארבע יצירות מקוריות המשתלבות זו בזו: "הליכה בעמק המצלבה", "מדד האושר", "יללה" ו"קו פרשת המים". חברי האנסמבל: אור מאי – קול ואלקטרוניקה , זואי אקוקה – ממשקי עץ ואפקטים, נמרוד כהן – גיטרה, דניאל קורונקביץ' – דיג'ירידו, מלודיקה ומחשב, שמיל פרנקל – בס. יום חמישי 29.5.24 | 19:30 | אולם הפנתר
- האובייקט הלוחש | המחלקה למוזיקה חדשה וניו מדיה – הנחייה: ניב גפני: לפעמים יש תחושה שדברים קוראים לנו. הקומקום צווח, דלתות ארונות חורקות, המאוורר מתחיל לשיר. העבודה האובייקט הלוחש היא תלכיד של עבודות סטודנטים מהמחלקות מוסיקה חדשה וניו מדיה. החלל הופך לחלל רוחש בו חפצי היום יום מתעוררים ומשמיעים את קולם הפנטסטי. משתתפים: רוני ארנולד, דרור בהט, מאי בראון, אלעד גורביץ', טל גרשונביץ, מקסים דב, שקד חנינוביץ, אסף יהל מלוקה, מתן כהן, דניאל לייבל, לילך מוסקוביץ, רוני מילר, אסף נהרדיה, אייל נחתומי, אולגה נפיודבה, ענבר עלימה, ריף צורן, דוד קרסוביצקי, שילה רבין, אוריאלה שלום. 28-30.5.24 | מבואת כניסה למתנ"ס
- אנסמבל יצירה במקאם – הנחייה: יוהנה ריטמולר: שבעה יצירות מקוריות וחדשות שנכתבו על ידי חברי הקורס נפגשים, משתלבות אחת בתוך השנייה מתרחקים ונפגשים שוב. היצירות הולחנו והתפתחו במסגרת מסורת המקאם הערבי ועוד יסודות ממסורות מהמזרח. מחקר המשתתפים עוסק בלמידה מערכת המקאם, שהייה והדרגתיות במוזיקה, הטרופוניה, תבניות מתוך המסורת של המוזיקה הערבית ועוד. בהתאם למסורת המוזיקה המזרחית הביצוע שם דגש על יצירה בזמן-אמת, כך שאלמנטים של אלתור, ספונטניות, תגובות צפויות ולא צפויות, בולטות לאורך המופע. משתתפים: זואי אקוקה, יובל יצחקי, נמרוד כהן, יפתח לוי, עילי מלכי, אייל נחתומי, רם ינון בן יעקב, אביב עזרא. יום חמישי 30.5.24 | 20:15 | אולם הפנתר
- שוכני השבר – מקהלת מוסררה – ניצוח והנחייה: לילה מזל יינשן: מקהלת הסטודנטים מזמינה אתכם להצטרף אליה ולתת מקום לשבר, להקשיב לקולות הבוקעים ממנו, לקבל את אובדן הדרך, ולחגוג כל ניצוץ של אור. בתפריט : שירי התמסרות, התקוממות והלל. בהשתתפות: אור אלוני, זואי אקוקה, רם ינון בן יעקב, עידו זהר, נעמי וייסלברג, נמרוד כהן, יפתח לוי, עילי מאור, עילי מלכי, יותם סויסה, נגה שליט, איילה שמיר. יום חמישי 28.5.24 | 22:30 | אולם הפנתר
- יומן | המחלקה לניו מדיה שנה א׳ – הנחיה: אילה לנדאו. ביומן משימות נרשמים אירועים של עתיד שלאחר מכן הופכים להווה ועבר. ביומן אישי מתועדים רגעים, מחשבות ורגשות ההופך לסוג של ארכיון. בחיבורו "מחלת הארכיב" מתייחס ז'אק דרידה ליומן כאל מצב דינמי של הנפש, ואל המתח המתקיים בין זכרון לשכחה. משתתפים: ענבר אלימה, רותם כהן, רוני ארנולד, רוני מילר, סהר שפלר, אוריאלה שלום. 28-30.5.24 | קומה 4
- Spacetime | המחלקה לניו מדיה – הנחייה: אריק פוטרמן: בפיזיקה, מרחב-זמן, הוא המרחב הארבַּע-ממדי, שנהוג לייצגו על ידי מערכת של קואורדינטות מרחביות וקואורדינטת זמן. הסטודנטים בקורס מיפוי הקרנה* יצאו למסע חקירה של זמן-מרחב-ואור אשר תוצאותיו יתגשמו בעבודות מיפו הקרנה על גבי אובייקטים שהכינו והתאימו לעבודה בחלל הכניסה לפסטיבל מוסררה מיקס. הסטודנטים יציגו 3 עבודות שונות, מיצבי מיפוי הקרנה בנקודות שונות בחלל המבואה. משתתפים: אור מונק, זיו בר דוד ורון, רותם טריפמן. 28-30.5.24 | מבואת כניסה למתנ"ס
- המחלקה לצילום – הנחייה: דפנה איכילוב : המחלקה לצילום משתתפת השנה בפסטיבל בשני פרויקטים מקבילים: בראשון, מוצגות עבודותיהם של ארבעה סטודנטים, ובשני מוצגים תוצרים מתוך פרויקט משותף של סטודנטים ומרצים מהמחלקה, פרויקט שנעשה במהלך 4 ימים בשנה"ל 2022 – 2023 במלון המלך שלמה בטבריה. בחירת עבודותיהם של ארבעת הסטודנטים המציגים, נעשתה באופן משותף. נבחרו עבודות שניהלו דיאלוג עם רעיונות שונים הקשורים לסוגיית הזמן. משתתפים: אליאן צברי, איתי אילון, אלטר ליברמן, אילנה הופמן 28-30.5.24 | קומה 4
- המחלקה לתקשורת חזותית – הנחייה: גיא גולדשטיין: העבודות נוגעות בנוכחות המאיימת של השעון בחיינו, בוחנות את הזמן הרוחני דרך ניתוח קבלי של האות "אלף", היא ראשית הצירים, עוסקות בזמן ההמתנה הארוך והמייגע להחזרת החטופים דרך שינוי פרופורציות של דימוי הסרט הצהוב ומדמות תיאוריות שונות של זמן ומשך במרחב. משתתפות: שחר פישהנדלר, אסתי ביברפלד, לילך מוסקוביץ', טל נתן. 28-30.5.24 | קומה 4
- אירועי "אפטר מוסררה מיקס" – דארק מיקס במזקקה עם רון שסקין: שיתוף פעולה עם ״המזקקה״ כחלק מסדרת המוזיקה הניסיונית ״סוף החודש״. רון שסקין ("קרקעית") בהופעת סולו של גיטרה איטית מאוד, עם הרבה מאוד דיסטורשן, במסורת הדרון מטאל (תת־ז'אנר של מטאל, שמשלב רעיונות של מוזיקה מסורתית ומינימליסטית עם סאונד וכלים של מטאל). מסה כבדה של סאונד בחלל, שמזמינה את הקהל לשקיעה והרהור. "סוף החודש" היא סדרה חודשית של הופעות ניסיונית במזקקה, שמארחת בכל פעם הופעה אחת או יותר של מוזיקאים.ות מהסצנה הניסיונית בירושלים ובישראל. 29.5.24 | 23:30 | מזקקה
- יוצאים מהלופ – לילה בגלריית ברבור – אוצרות: עמית סטארק: נפגש בגלריה ברבור לדה־קומפרסיה, ביטים עמוקים ומכילים ואנרגיה מוזיקלית פראית ומתפרצת. תקלוטים: אסף יהל מלוקה, עמית סטארק
- מופע חצות: ״בין ההריסות״. אחרי שנים של הסתגרות במחסן בחניון בניין כלל, יצא צליל שנשמע כמו זעקה לעזרה. מאז שהגיחו מהחניון, "בין ההריסות" פועלים בירושלים ומחוצה לה. EP ראשון עתיד לצאת ב־2024. מוזיקה שמושכת לתוך מסע מפרך, מכונה שממשיכה לעבוד, טקסט מלוטש מול רעש מאורגן. 30.5.24 | 00:00 | גלריה ברבור
המחלקה למוזיקה בר-אילן ומרכז דהאן עם פסטיבל ימי מוזיקה יהודית ה– 12
בימים אלו של שגרה עצובה, פסטיבל "ימי מוזיקה יהודית" ממשיך לפעול כדי לאחד, לקרב לבבות, וליצור גשרים בין דתיים לחילוניים, בין מזרח ומערב, בין ישן וחדש ובין העממי והאקדמי. הפסטיבל בניהולו המוזיקלי של ד"ר יובל רבין, מוזיקולוג ונגן עוגב בינלאומי, ובשיתוף פעולה עם מחלקה למוזיקה ומרכז דהאן באוניברסיטת בר-אילן, נותן במה למוסיקה יהודית איכותית באשר היא ללא משוא פנים של סגנון אחד על פני האחר. מתוך גישה מקרבת זו הפסטיבל מתקיים הן פיזית, במחלקה למוזיקה, במחירים סמליים והן דיגיטלית, ללא עלות. נושא הפסטיבל ה- 12 הוא "שונים- אבל ביחד".
לדברי רבין הפסטיבל מעודד את ההיכרות עם האחר, את ההקשבה, את ההפריה ההדדית, את חשיבות המגוון ואת הערבות ההדדית המעצימה והכה חשובה ביהדות. "אחדות אינה אחידות. יש מקום לכולם", הוא אומר.
הפסטיבל השנה ייתן במה למגוון סגנונות מפיוטי המזרח והלאדינו המיוחד של גיברלטר וצפון אפריקה, עובר בטברנה היוונית ועד למוזיקה הקלאסית שחוברה בישראל בתחילת המאה העשרים.
הפסטיבל ייפתח ביום עיון משותף עם הפורום הישראלי לאתנומוזיקלוגיה. אודיה ברקן תרצה על הפיוט "יפה ותמה", אפרת אורבך: על השיר "שתלתם ניגונים" נעמי כהן צנטנר: על הזמר "כל מקדש שביעי" וכן יתקיים פאנל על המוזיקה בישראל אחרי ה 7.10 בהשתתפות אלון שב, עודד ארז, רחל פנחסי ומשה מורד בהנחיית נעמי כהן צנטנר. להקת ה״טברנה של ינוקיס״ תגיש תכנית של שירי רבטיקו ולייקו ביוונית, המייצגים את הפורום הישראלי לאתנומוזיקלוגיה מגוון הזיקות של יהודים לסגנונות אלה.
זאת לאחר הרצאה של עודד ארז: ״מסלוניקי לתל-אביב: יהודים, ישראלים והשיר היווני הפופולרי״.
אנסמבל נגני תזמורת הלאדינו הישראלית יגיש את לאדינו-אנדלוס מופע עשיר וצבעוני הכולל את מיטב שירת הלאדינו והחכתיה (ניב לאדינו) מגיברלטר וצפון אפריקה יחד עם פיוטים שמקורם בהוויה היהודית ישראלית.
מעשים קטנים של אנסמבל ״אקוט״ Ecoute (הקשב בצרפתית) הוא יצירה שהיא תפילה אחרת. השירים הם בקשות, סליחות וייחולים המעסיקים אותנו כאן ועכשיו. הלחנים מושפעים מאוד מהמוזיקה הערבית הקלאסית, מוזיקה צפון אפריקאית ומהז'אנר של יצירה רחבה כגון נובא/ וסלה, והם מנסים ליצור רצף מוזיקלי שמתפתח משיר לשיר.
אנסמבל מרכז חיבה הירושלמי יציג את "חיבת הפיוט"- מופע המציג את פרויקט הפיוט הגדול "חיבת הפיוט" ואת סיפורו במגוון פיוטים ממסורות יהדות המזרח השונות .
במופע ייחודי זה יבוצעו שני פיוטים חדשים שהלחין אריאל לזרוס לאור התקופה, את אחד מהם כתב מיכאל ביטון לזכרו של גל אייזנקוט, שנהרג במלחמת "חרבות ברזל".
ִדיַגאֵסן טריו – שלישיית נגני רחוב, שגדלה לרביעייה תגיש את "חגיגת כלייזמרים: מהבלקן ועד לכאן" -הטעמים של הבלקן, מזרח אירופה, מזרח תיכון ופולקלור ארצישראלי
חמישה נגנים ראשיים של הסימפונית ירושלים יגישו תכנית בשם
"נאיביות ישראלית-צרפתית" מיצירות אנדרה היידו, מוריס ראוול ודריוס מיו וכן שתי יצירות מאת מרק לברי לרגל 120 שנה להולדתו כולל ביצוע נדיר לרביעייה לכינור, ויולה, צ׳לו ונבל.
יום שני 27.5.2024 – יום עיון משותף של ICTDM ישראל וימי המוסיקה היהודית. 12:00 התכנסות, קפה ועוגיות | 12:30 דברי ברכה, דיקנית הפקולטה, ראש המחלקה | 13:00-14:30 מושב הרצאות 'שיר אחד': (חדר 119) אודיה ברקן: על הפיוט "יפה ותמה"
אפרת אורבך: על השיר "שתלתם ניגונים" | נעמי כהן צנטנר: על הזמר "כל מקדש שביעי"
14:30- 15:15 הפסקת ארוחת צהריים קלה [פגישה של הICTDM] | 15:15-16:15 פאנל על מוסיקה בישראל אחרי 7.10 . משתתפים: אלון שב, עודד ארז, רחל פנחסי, משה מורד. מנחה: נעמי כהן צנטנר 16:15-16:45 ד"ר מיכאל לוקין, על המאגר האינטרנטי "ניגונים בים באם" 16:45 הפסקת קפה [פגישה של ICTDM] 17:00-18:00 ד"ר עודד ארז: ״מסלוניקי לתל-אביב: יהודים, ישראלים והשיר היווני הפופולרי״ (הרצאת קדם-קונצרט לקהל הרחב) 18:30 "הטברנה של ינוקיס" – מוזיקה יוונית שעושה שמח ועצוב. 20:30 "לאדינו אנדלוס- אנסמבל נגני תזמורת הלאדינו הישראלית
מופע עשיר וצבעוני הכולל את מיטב שירת הלאדינו והחכתיה (ניב לאדינו) מגיברלטר, טנג'יר והים התיכון יחד ופיוטים שמקורם בהוויה היהודית ישראלית
יום שלישי, 28.5.24
18:30 אנסמבל אקוט – מעשים קטנים- יצירה החדשה שהיא תפילה אחרת.
מחרוזת שירים של משוררים ומשוררות מקומיים, בקשות, סליחות וייחולים
20:30 אנסמבל מרכז חיבה – חיבת הפיוט מופע המציג את פרויקט הפיוט הגדול "חיבת הפיוט" ואת סיפורו במגוון פיוטים ממסורות יהדות המזרח השונות
יום רביעי, 29.5.2024
18:30 כליזמר – די גאסען טריו- "מהבלקן ועד לכאן" – הטעמים של הבלקן, מזרח אירופה, מזרח תיכון ופולקלור ארצישראלי
20:30 סולני הסימפונית ירושלים, מוזיקה אמנותית יהודית- יצירות מרק לברי , לציון 120 להולדתו, כולל ביצוע נדיר וראשון מזה 80 שנה של רביעיית נבל.
הרחבה מופעים מוזיקלים, לפי הסדר
יום שני, 27.5.2024
17:00-18:00 ד"ר עודד ארז: ״מסלוניקי לתל-אביב: יהודים, ישראלים והשיר היווני הפופולרי״ (הרצאת קדם-קונצרט לקהל הרחב)
18:30 "הטברנה של ינוקיס" – מוזיקה יוונית שעושה שמח ועצוב.
הטברנה של ינוקיס
להקת ה״טברנה של ינוקיס״ תגיש תכנית של שירי רבטיקו ולייקו ביוונית, המייצגים את מגוון הזיקות של יהודים לסגנונות אלה. חלק מהשירים התפרסמו בביצוע זמרות יהודיות. אחרים זכו לגרסאות בלאדינו המעידים על הפופולריות שלהם בקרב היהודים הסלוניקאים, ולחלקם מקום בסיפור ההגירה של יהודי סלוניקי ויוון לישראל, ובזכרון הקולקטיבי שלהם כפי שהתעצב לאורך השנים. קטגוריה אחרונה קשורה לשורשי הפופולריות של סגנונות אלו בישראל, בתהליך שליהודים הסלוניקאים היה בו תפקיד חשוב.
להקת הטברנה של ינוקיס מביאה את הצלילים המראות והקולות מהטברנות של יוון ומנגנת את שירי הרמבטיקו הנוסטלגיים בעיבודים חדשים ומקוריים.
ההרכב קרוי על שם בית הקפה הקטן בעין הוד בו התחיל לפעול, ושלצערנו נסגר מאז המלחמה.
הלהקה מופיעה בכל הארץ מתמנע ועד קרית שמונה, על במות פסטיבלים, באירועי תרבות, מועדנים, וגם באירועים פרטיים. הדי ההופעות מגיע עד ליוון וזכה להוקרה של הזמרת אלני ויטאלי. בנוסף הוציאו קליפ מיוחד לשיר הרמבטיקו ליגו ליגו.
ענבל נור דקל – שירה | תאי ניקירטין – בוזוקי ושירה | מקסים שצ׳דרוביצקי – גיטרה ועוד | סוף ניקיריטין – קונטראבס | נור בר גורן – כלי הקשה | Ligo Ligo Tha Me Sinithisis
gramma kai grafi | oi imanges den yparhoun pia
יום שני, 27.5.2024
20:30 "לאדינו אנדלוס- אנסמבל נגני תזמורת הלאדינו הישראלית. לאדינו-אנדלוס – אנסמבל נגני תזמורת הלאדינו הישראלית. מופע עשיר וצבעוני הכולל את מיטב שירת הלאדינו והחכתיה (ניב לאדינו) מגיברלטר וצפון אפריקה יחד עם פיוטים שמקורם בהוויה היהודית ישראלית. תזמורת הלאדינו הישראלית היא תזמורת צעירה ועכשווית המהדהדת מסורות עתיקות, חלקן נשכחות, שצמחו בספרד של תור הזהב. התזמורת מורכבת מפסיפס של מוסיקאים צעירים מצטיינים המנגנים במגוון של כלים, בוגרי מוסדות אקדמיים שונים, המשלבים כוחות עם מבצעים מקצועיים ברמה בינלאומית, ותיקים בתחום הלאדינו והפיוט וכן בקלאסיקה וג'ז.
את התזמורת שפעילה במסגרת "מכון רננות" מנהל ד"ר אריאל לזרוס מלחין, גיטריסט וחוקר בתחום המוסיקה היהודית בספרדית הממזג בשפתו המוסיקלית פורצת הדרך בין מזרח ומערב.
עבודת הדוקטורט של לזרוס בקומפוזיציה כוללת גם מחקר אתנו מוסיקולוגי על יהדות גיברלטר. במופע ייחודי זה יבוצעו שני פיוטים חדשים שהלחין לזרוס לאור התקופה, את אחד מהם כתב מיכאל ביטון לזכרו של גל אייזנקוט, שנהרג במלחמת "חרבות ברזל".
ד"ר לזרוס זוכה פרס נבון ליוצרים לשנת 2021 על תרומתו המשמעותית לטיפוח מסורות ישראל, מופיע בפסטיבלים ברחבי העולם, הוציא לאור ארבעה תקליטים מקוריים ויצירותיו בוצעו על ידי התזמורת האנדלוסית הישראלית, התזמורת הערבית-יהודית ותזמורת סימפונט רעננה. מרצה במוסדות השכלה גבוהה רבים בתחום התמחותו.
סולנית הקונצרט היא שיר יפרח פייטנית במתמחה במסורת המרוקאית, האנדלוסית והצפון אפריקאית. יפרח מופיעה בארץ ובעולם עם תזמורות והרכבים שונים. יפרח השתתפה כסולנית בטקס פרס ישראל, במופע הסליחות המרכזי בכנסת ומלמדת במסגרות שונות בארץ .
אריאל לזרוס ניהול מוסיקלי וגיטרות | שיר יפרח שירה | סהר דוד נאי וכלי הקשה | מרינה טושיץ עוד | טניה בלצר, אוה יפרמוב כינור | סופי קרן ויולה | יאנה דוניצ'ב צ'לו
יגל הסירנה
יום שלישי, 28.5.24 18:30 אנסמבל אקוט – מעשים קטנים: המופע החדש של אנסמבל ״אקוט״, Ecoute (הקשב בצרפתית) הוא יצירה שהיא תפילה אחרת. מחרוזת שירים של משוררים ומשוררות מקומיים, רובם ירושלמים, המעובדים בחופשיות וברגישות השירים הם בקשות, סליחות וייחולים המעסיקים אותנו כאן ועכשיו. אקוט שואבים מעולם התפילה ומטעינים את הטקסטים במשמעויות אקטואליות.
השיר הפותח את המחרוזת הוא לחן חדש לשיר הידוע "גשר צר מאוד" מאת ר' נחמן מברסלב, לאחריו שירו של יוסף עוזר- שלום עליכם", שבו מתכתב המשורר עם הפיוט הידוע ובבת אחת מתרחק ממנו מאוד: " אני ואהובתי ממלך מלכי המלכים… " מילות השיר של אלמוג בהר- "אדם פודה נפשו", מתייחסות לכל המעשים הקטנים והיום יומיים שהאדם עומל עליהם כדי לכפר על חסרונותיו. בשירה של תרצה אתר היא מבקשת מהגשם להקשיב לנשים, מתארת לנו את תפילותיהן, איך הן מצפות בכיליון עיניים לצמיחה, להצלה, למשהו פורח. השיר החותם את היצירה מהווה את שיאה במובנים רבים- גבריאלה אלישע מבקשת תורה שתקל עלינו, תתאים לנו, תורה יותר פשוטה, שנוכל לקיים: ״תן לי תורה חדשה״!
הסגנון המוזיקלי, כמו המילים, אינו מסורתי וקלאסי, אך כמובן שואב השראה מעולמות אלו.
הלחנים מושפעים מאוד מהמוזיקה הערבית הקלאסית, מוזיקה צפון אפריקאית ומהז'אנר של יצירה רחבה כגון נובא/ וסלה, והם מנסים ליצור רצף מוזיקלי שמתפתח משיר לשיר.
אנסמבל אקוט הירושלמי עוסק כבר למעלה מעשור במוזיקה מזרחית עכשווית. הוציא שישה אלבומים, ומופיע ברחבי הארץ על במות שונות.
ענבל ג'משיד שירה | גלעד ואקנין עוד ומנדול | טל אברהם חצוצרה | עדן ג'משיד צ'לו |
יוהנה ריטמולר כינור | אביתר חרמש קונטרבס | אביב עזרא כלי הקשה | עמית שרון כלי הקשה
גשר צר מאוד מעשים קטנים, יום שלישי, 28.5.24 שעה 20:30 – אנסמבל מרכז חיבה – חיבת הפיוט : מופע המציג את פרויקט הפיוט הגדול "חיבת הפיוט" ואת סיפורו במגוון פיוטים ממסורות יהדות המזרח השונות. אנסמבל חיבה מביאה לקדמת הבמה את היצירה הישראלית-יהודית המקורית, ואת המוסיקה השורשית ממגוון עדות ישראל. התפתחות המוסיקה האמנותית ושירת הפיוטים בישראל הולידה קשת רחבה של יוצרים, מלחינים יהודים מארצות המזרח ומוסיקאים ישראלים בני זמננו. חלקם מוסיקאים יהודים שעלו ארצה מארצות המזרח וחלקם אמנים ישראלים בני דורות חדשים שנטמעו במוסיקה האותנטית ויצרו בה יצירות מופלאות. יחד יצרו מגוון עצום של רפרטואר ישראלי-יהודי איכותי שיסודותיו נטועים במוסיקה המזרחית האותנטית ויצרו ז'אנר שכולו מוסיקה אמנותית ישראלית-שורשית. זו התזמורת הראשונה בישראל המוקדשת ליצירה ישראלית מזרחית אמנותית.
התזמורת הוקמה ומנוהלת על ידי המוסיקאי, הפייטן ונגן הקאנון והעוד, אלעד גבאי: מוסיקאי ירושלמי, גדל על ברכי הפיוט היהודי-מזרחי, פייטן ונגן עוד וקאנון. בוגר המחלקה למוזיקה באוניברסיטת בר אילן, מומחה למוסיקה ערבית, טורקית ומוסיקה יהודית מזרחית. מרצה בכיר בתחומי הפיוט והמוסיקה הישראלית האומנותית במוסדות אקדמאיים ובמרכזים למוסיקה. חברי ההרכב: אלעד גבאי – שירה, קאנון וניהול מוסיקלי | עמית שרון – שירה וכלי הקשה | יהודה אשש – בס | גילי שפירא – גיטרות ושירה | יערה בארי – קמנצ'ה | שוהם גבאי – גיטרות ושירה
יָהּ רִבּון עָלַם אֵל מְאוֹד נַעֲלָה מַה נָּאווּ עֲלֵי יום רביעי, 29.5.2024 שעה 18:30 : ִדיַגאֵסן טריו – "חגיגת כלייזמרים: מהבלקן ועד לכאן" – הטעמים של הבלקן, מזרח אירופה, מזרח תיכון ופולקלור ארצישראלי. די גאסן טריו- ביידיש שלישיית הרחובות, הרכב שהוא בעצם רביעייה.
הרכב עממי ושמח שמביא יצירה ארץ ישראלית מקורית וחדשה המשלבת את סגנונות הכליזמר, הבלקן והפולקלור הישראלי. הכוח העומד מאחורי המופע הוא תשוקתם הגדולה למוסיקה עממית כנה ואמיתית. ההרכב נוסד כטריו בשנת ,2012 בזמן שגל קליין וינוש הורויץ למדו באקדמיה למוסיקה בירושלים. החל משנת 2017 הטריו הוא למעשה..רביעיה. די גאסן טריו הופיעו בפסטיבלים בינלאומיים בשוויץ, גרמניה וקזחסטן וייצגו את ישראל בטאייואן ובסין. בישראל התארחו אצל ד"ר אורית וולף ועידן רייכל. חברי ההרכב: גל קליין – קלרינט ו זֵמר | ינוש הורויץ – אקורדיון | אסף רבי – קונטרה בס | נור בר גורן – כלי הקשה
מוזיקה: מברלין ללובלין | צ׳ומפולון
יום רביעי, 29.5.2024 שעה 20:30 – אנסמבל רוזמרין- נגני הסימפונית ירושלים . נאיביות ישראלית-צרפתית. כולל ביצוע נדיר לרביעייה לכינור, ויולה, צ׳לו ונבל מאת מרק לברי לרגל 120 שנה להולדתו. היצירה הפותחת של קונצרט זה, הסוויטה קונצ'רטנטה, היא מיצירותיו האחרונות של מרק לברי, וכתובה להרכב של חליל, ויולה ונבל. פרקה האמצעי של יצירה זו קרוי "תפילה" והוא מתואר כדיאלוג בין תפילה גלותית לתפילה "צברית" ישראלית. כמו בכל יצירה להרכב הכלי הייחודי הזה, יש בכתיבתה התייחסות למסורת המוסיקלית הצרפתית שיצרה את ההרכב הזה ביצירותיהם של דובואה ודביסי. תכנית הערב ממשיכה ומתבוננת באינטראקציה בין מלחינים מהמסורת המוסיקלית הצרפתית של המאה ה-20, לבין המוסיקה היהודית. יצירתו של המלחין היהודי-צרפתי דריוס מיו על בסיס נושאים ליתורגיים של יהדות פרובנס מבוצעת לראשונה בישראל, ומבטאת את הקשר של המלחין אל המוסיקה של מחוזות ילדותו בדרום צרפת. המלחין זוכה פרס ישראל אנדרה היידו, תלמידו של מיו, ממשיך את היחס החופשי והיצירתי לחומרים של המוסיקה היהודית, ומצליח ליצור דיאלוג מפתיע ורב פנים איתם. הן המורה והן התלמיד מתארים את יצירתם כסדרה של "אטיודים", כחומר לימודי שמצריך חזרה ושינון. לסיום חלק זה של התכנית, נשמע את גרסאותיו המופתיות של מוריס ראוול, מגדולי המלחינים הצרפתים, לשלוש מנגינות יהודיות. לסיום הקונצרט תנוגן יצירתו המוקדמת של מרק לברי, רביעייה לנבל, כינור, ויולה וצ'לו. היצירה הוקדשה ב-1939 לנבלאית קלרי סרבש שעלתה לארץ שנה לפני כן, ושהיתה נגנית הנבל הראשונה בתזמורת הפילהרמונית הישראלית. זהו כנראה הביצוע הראשון ליצירה מאז קונצרטי הבכורה לפני 85 שנים. פרקה האמצעי של היצירה קרוי "שיר השירים" והוא מכיל מוטיבים רבים של תפילה יהודית וטעמי מקרא.
אנו נמצאים בשלהי שנת ה- 120 למלחין מרק לברי (1903-1967), מחשובי המלחינים הישראלים. לברי כתב מעל 400 יצירות מאופרות, סימפוניות מוסיקה קאמרית ועד שירים עממיים. לברי יליד ריגה, שלמד מוזיקה בגרמניה , מונה כמנצח הראשי באופרה של ריגה והתחיל להצליח כמלחין ומנצח באירופה. הוא הגיע לביקור בישראל ב- 1935 עם רעייתו, התאהב בה מיידית ונשאר. לברי היה "המלחין" של מדינת ישראל הצעירה וליווה את אירועי הקמתה ביצירות מוזיקליות. הוא כתב את סימפוניית הנגב, כשבן גוריון ירד לנגד את סימפוניית הקוממיות בתקופת מלחמת השחרור. האופרה שלו "דן השומר" אף היא הסטורית. מאז הגיע לארץ לא ביצע את יצירותיו "האירופיות"
מרק לברי: סוויטה קונצ׳רטנטה לחליל, ויולה ונבל
דריוס מיו: אטיודים על נושאים ליטורגיים של יהדות פרובנס
אנדרה היידו (תלמידו של דריוס מיו): אטיודים על נושאים יהודיים
מוריס ראוול: שלוש מנגינות יהודיות
מרק לברי: רביעייה לכינור, ויולה, צ׳לו ונבל
אנסמבל רוזמרין: רותם ברטן, חלילנית ראשית, התזמורת הסימפונית ירושלים | איתמר רינגל, ויולן ראשי, התזמורת הסימפונית ירושלים | מרינה פרדין, נבלאית ראשית, התזמורת הסימפונית ירושלים. נגנים אורחים: ז'אנה גנדלמן, כנרת ראשית, התזמורת הסימפונית ירושלים | איריס יורטנר, צ'לנית ראשית, התזמורת הסימפונית ירושלים
תיאטרון מחול ומוזיקה
פסטרמה (פוסט טראומה) מאת הדר גלרון
מה קורה לחלק מקורבנות תקיפה מינית שהן לא מצליחות לאהוב את ילדיהן? אחרי עשר שנים של טיפולים, תמר יולדת בן בריא ושלם… נס! אז למה היא סולדת מהתינוק, בן שלוש שעות, כאילו הוא אויב שלה? למה היא לא מסוגלת לנשק או לחבק אותו? אפילו להביט בו – עושה לה בחילה. תמר, שקיוותה שהאימהות תיתן לה את החותמת הסופית שהיא 'כמו כולן', מבוהלת מעצמה וממצבה. שנים שהיא נלחמת בתחושה שהיא לא נורמלית, שמשהו אצלה דפוק. האחות במחלקת יולדות מנסה להרגיע אותה. היא מבטיחה לה שזה טבעי, תוך יום-יומיים זה יעבור והאהבה האימהית המובטחת תציף אותה. תמר רוצה להאמין לה, אלא שאז מגיעות שלוש אורחות לבקר את היולדת הטרייה.
זהו תקציר ההצגה "פסטרמה" (פוסט טראומה) מאת הדר גלרון שרצה בהצלחה בארץ וברחבי אירופה!
ההשלכות ארוכות הטווח מפגיעה מינית בילדות, פוגעות בכל חלקה טובה בחיים. בזוגיות, בהורות, בעבודה וביחסים חברתיים. הצגה "פסטרמה" נולדה מליווי קרובת משפחה של הדר, שעברה פגיעה מינית חמורה ומתמשכת בתוך המשפחה. במשך עשור הדר חקרה את הנושא ואת ההשלכות ארוכות הטווח בעקבות פגיעה מינית. ההצגה היא קצת 'מיינדפאק' , צלילה עמוקה לתוך ראש של יולדת, מהרגע שהיא מבינה שהיא לא מסוגלת להביט בבנה התינוק ועד לרגע שהיא מושיטה אליו את זרועותיה. פעולה טבעית, לכאורה, ומובנת מאליה לכל אשה 'רגילה' , אך לא למי שחוותה פגיעה מינית בילדותה… תמר תבין את מה שנפשה לא רצתה לדעת… אך האם הידיעה תציל או תהרוס אותה?
מאת ובבימוי: הדר גלרון. עיצוב תנועה: רן בן דרור. בהשתתפות: אלכסנדרה צ'רנבסקי (סשה), מעין קילצ'בסקי, נטע עמנואל, יעל שרייבר, הדר גלרון.
יום רביעי, ה-5 ביוני, תיאטרון הבימה, בשעה: 20:00 | יום שני, ה-15 ביולי, תיאטרון הבימה, בשעה: 20:00. מחיר כרטיס: 100 שקלים לרכישה בקישור… או טל': 03-6295555
תיאטרון הבית עם Everything must go של דנה רוטנברג
Everything Must Go של דנה רוטנברג בשיתוף אנדראה מרטיני והלל קוגן היא הומאז' ל-letting go: לשחרר, להשתחרר, להוציא לחופשי, להרפות, להיפטר. כמו בגראז' סייל, אנחנו מוציאים את הקרביים של הבית אל החצר. חפצים וזכרונות אישיים, אוצרות (וגם ג'אנק!). השיר שליווה את הנשיקה הראשונה, ואת הנשימה האחרונה. נחגוג את ההתאבלות, ואולי, רק אולי, נמשיך להיאחז במה שאינו למכירה.
״השיא של העומק, כלומר, הרגע שבו כל לחלוחית של בוסר הצעירות נמוגה, כל מה שחיצוני מרהיב ביופיו קמל, ונותר היובש התמציתי. רק מה הכרחי. על זה היצירה המצוינת הזאת…הם מגלים אפשרויות מוזרות, נועזות, מצחיקות. כייף לרקדנים וכייף לצופים.. תענוג צרוף לראותם.״ – רות אשל
דנה רוטנברג, יוצרת ואוצרת מחול בינתחומית. בוגרת ביה"ס למחול "בת-דור" והתיכון לאמנויות ע"ש תלמה ילין. בעלת תואר ראשון במחול מאוניברסיטת קולומביה ותואר שני במחול מאוניברסיטת הולינס , ארה”ב. יוצרת יצירות מחול בימתיות וקולנועיות בפורמטים משתנים וחדשניים.
דנה ייסדה ומנהלת אמנותית את פרויקט 48 מחול שנכנס עכשיו לשנתו השתים עשרה, ומנהלת אמנותית שותפה של ״הרמת מסך״ זו השנה הרביעית. היא מרצה בפקולטה למחול בסמינר הקיבוצים ובסדנא להכשרת רקדנים בגעתון. כלת פרס רוזנבלום ליוצרת בתחום המחול, וזוכת פרס שרת התרבות לכוריאוגרפית צעירה.
קרדיטים: מאת: דנה רוטנברג | מבצעים יוצרים: אנדראה מרטיני, הלל קוגן, דנה רוטנברג | 29.5.24, יום רביעי | בשעה 20:00 . תיאטרון הבית, נועם 5, יפו. מחיר כרטיס: 80 שקלים | לרכישת כרטיסים בקישור…
אוריין שוקרון עם שיר למען עומר שם טוב החטוף בעזה
הזמר והיוצר אוריין שוקרון הוציא שיר חדש למען עומר שם טוב, תושב הרצליה, שנחטף לעזה ב-7 באוקטובר מהמסיבה ברעים, ומאז הוא מוחזק בשבי חמאס. אוריין כתב את השיר לאחר שפגש את שלי שם טוב, אמו של עומר, ושוחח איתה עליו. במהלך השיחה נוכח אוריין לדעת שבין עומר לבינו ישנם קווי דמיון והרבה מן המשותף. השיחה יצרה חיבור רגשי עמוק שהוביל לכתיבת השיר המרגש למען עומר.
הקליפ, שנעשה בסיוע עיריית הרצליה, משלב צילומי וידאו מחיי היומיום של שלי שם טוב, והוא חושף את החדר של עומר, שנשאר בדיוק כפי שעזב אותו, עם הבלגן והאור הדולק. כשעומר יחזור, הוא זה שיסדר את החדר ויכבה את האור.
אוריין שוקרון מספר על תהליך היצירה של השיר: "לפני כחודש, הלכתי בשוק מחנה יהודה בירושלים. פתאום פגשו בי שתי בחורות ממטה החטופים והביאו לי גבעול ופרח חמנייה. הן אמרו לי שבהמשך השוק אוכל לדבר עם אימהות של כמה מהחטופים. הלכתי לשם, ודיברתי עם כמה מהן. בסוף הקשבתי לשיחה של שלי עם העוברים בשוק. והיא הותירה בי רושם רב. היא לא הייתה מוכנה שיכניסו פוליטיקה זולה ורק דרשה בכך שאנחנו צריכים להתאחד, ושהיא רוצה את הבן שלה בחזרה הביתה. אמת בסיסית נורא שאי אפשר לעמוד בפניה. אמא ובן שרוצים להתאחד.
אחרי שהיא סיימה לדבר עם כמה מהאנשים, ניגשתי אליה וביקשתי לשמוע קצת יותר על עומר. אז היא סיפרה לי שהוא אוהב את החיים, ואוהב אדם. אוהב מוזיקה וצחוקים והראתה לי כמה סרטונים שלא יכולתי להוריד את החיוך מהפנים תוך כדי שאני בוכה דמעות בלי הפסקה.
היא סיפרה לי שהוא אסתמטי ורגיש לגלוטן. כל הפרטים הקטנים האלו חיברו אותי אליו ממש. הזדהיתי נורא והרגשתי כמה אנחנו דומים – גם אני אוהב מוזיקה ואנשים, אסתמטי ורגיש לגלוטן. חזרתי הביתה עם גלויה שלו ולא הפסקתי לחשוב עליו ועל שלי.
התחלתי לכתוב שיר מתוך כל הסיפורים שסיפרה לי עליו, שהמילים הראשונות שיצאו לי הן: ילד שמש שלי.
כך היא קוראת לו. לעומר. ילד שמש. ומשם כבר הלחנתי ונסעתי כבר באותו השבוע להקליט באולפן את השיר.
מחכה יחד עם כל העם שלנו באהבה ובאמונה לראות את עומר ואת כל החטופים וחטופות חוגגים איתנו את חג שני בעזרת השם."
ראש העיר הרצליה, יריב פישר, אמר: "השיר המרגש "ילד שמש שלי" פותח צוהר לעולמו הפנימי של עומר וגורם לנו להכיר יותר טוב את עלם החמודות הזה, שכל כך אוהב לשמוח, ליהנות ולחגוג. אנו בעיריית הרצליה, נמשיך לתמוך ולסייע למשפחת שם טוב, ולקחת חלק בכל יוזמה ורעיון שמעלים את המודעות לנושא החטופות והחטופים. זה לא נתפס שלמעלה מ-130 תושבות ותושבים ישראליים נמצאים בשבי כל כך הרבה זמן! הזמן שלהם אוזל. ממשלת ישראל חייבת לעשות הכל כדי להחזיר אותם הביתה עכשיו!"
ילד שמש שלי – ביצוע: אוריין שוקרון
ילד שמש שלי | סופרת שעות ימים ולילות | זוכר שהיום יום שישי
ילד שמש שלי | כל רגע קטן שעוצרת לנשום | אני נושמת בשבילך | בשבילי
ילד שמש | מתי תחזור להאיר | הלב שלי כאן | שבור מדמם | בלילות לא נרדם | למען השם
ילד שמש | רוצה שתחייך לי תשיר | שים עליי את ראשך | אלטף שערך | ילד שמש שלי | אוהבת
ילד שמש שלי | זוכר שהחדר נשאר מבולגן | מחכה שתבוא לסדר
ילד שמש | מתי תחזור להאיר | הלב שלי כאן | שבור מדמם | בלילות לא נרדם | למען השם
ילד שמש | רוצה שתחייך לי תשיר | שים עליי את ראשך | אלטף שערך
ילד שמש שלי | אוהבת אותך
מילים ולחן: אוריין שוקרון | עיבוד: אוריין שוקרון ומושיק לנדאו | הפקה מוזיקלית: מושיק לנדאו | בימוי, צילום ועריכת הקליפ: דניאל דהאן
תיאטרון אחד העם וביה"ס לאמנויות הבמה סמינר הקיבוצים עם המחזמר גריז
אהבות ראשונות, אכזבות כואבות, מעמדות חברתיים ומרד נעורים. סיפורם של דני, סנדי וחבריהם בשנה האחרונה בתיכון ריידל של שנות ה-50. לראשונה בסמינר הקיבוצים – הפקת מחזמר 'גריז'
דבר היוצרים: ז׳אנר המחזמר דורש ממשתתפיו מיומנות במשחק שירה וריקוד. שילוש קדוש המזמין למסע מרתק הן כצופה והן כמבצע, להתפעם ולהתרגש ו״גריז״ הוא המחזמר המושלם לכך. מחזמר אייקוני שחודר ללב כולנו ומעניק אופטימיות ורוח נעורים. סיפור שליווה, מלווה ועוד ילווה דורות שלמים. בימוי וכוריאוגרפיה: שחר פרץ, בהשתתפות (לפי סדר א"ב): רועי אבירם, דפנה אגמון, מור אלוש, מיה אשל, אביב בן, אדיר בקשי, ירדן בר-אל, יאן דורפמן, עידן דיין, שירה זוהר, מיקה זק, נועה כהן, נועה כרם, נועה כרמי, יובל נעים, טל פרלמן, גיא שלום, יונתן שמעוני, ליאור שרעבי, אורי תלמי, זיו תשובה.
16.5, 19:00 ו-21:30; 17.5, 11:00 ו-13:30 | 18.5, 21:00; 19.5, 19:00 ו-21:30 | 20.5, 19:00 ו-21:30; 21-22.5, 20:30 | 23.5, 19:00 ו-21:30; 24.5, 11:00 ו-13:30
25.5, 21:00.
תיאטרון אחד העם – ביה"ס לאמנויות הבמה של סמינר הקיבוצים, בקמפוס אמנויות החדש – רח' אחד העם 9 תל-אביב.
הזמנת כרטיסים בקישור… או במייל: [email protected] או טל': 03-6905463
מחיר כרטיס: 70 שקלים (גמלאים / סטודנטים: 40 שקלים). כל ההכנסות מהפקה זו יועברו לטובת קרן מלגות לנפגעי ה-7.10 ואנשי ונשות המילואים מקרב קהילת סמינר הקיבוצים
מרכז כלים לכוריאוגרפיה עם בקרבנו של איריס ארז יום שלישי 21.5 | בשעה 20:30
אָדָם, שֶׁרִשְׁמִי הַקְּרָב עֲדַיִן מְהַדְהֲדִים בּוֹ וּבַת זוּגוֹ הַכּוֹרֵיאוֹגְרָפִית נִפְגָּשִׁים עַל הַבָּמָה.
יַחַד הֵם מְנַסִּים לָתֵת מָקוֹם לַתְּחוּשׁוֹת וְלִרְשָׁמִים הַקַּיָּמִים בּוֹ יוֹם יוֹם כְּבָר 30 שָׁנָה וּבָהּ, מֵאָז שֶׁהִיא אִתּוֹ.
לְבַטֵּא מַשֶּׁהוּ, לְעַבֵּד מַשֶּׁהוּ, לְרַפֵּא מַשֶּׁהוּ, לְהִתְנַגֵּד, לְהַרְגִּישׁ, שֶׁיָּבִינוּ..
אוּלַי כָּךְ, תִּהְיֶה קְצָת פָּחוֹת מִלְחָמָה בַּחוּץ וּבִפְנִים.
כוריאוגרפיה וביצוע: איריס ארז ואלעד וזאנה. היצירה עלתה בבכורה בפסטיבל כלים 2024 ונתמכה על ידי מועצת הפיס לתרבות ואמנות. איריס ארז יוצרת, רוקדת ומלמדת גוף ותנועה. חברת עמותת הכוריאוגרפים ושותפה בקבוצת האימפרוביזציה אוקטט. בעבודותיה היא מחפשת לגעת בספירות הפוליטיות והציבוריות דרך הגוף הפרטי ולחקור את ההשפעות ההדדיות ביניהן. זכתה בפרס שר התרבות לרקדנית מבצעת לשנת 2001 ו 2018. כיום מנהלת את סדרת המחול "עבודות לאור יום" בישוב נטף בשיתוף עם רות ולנסי. מלמדת טכניקה ואימפרוביזציה ומלווה תהליכי יצירה בבית הספר לתאטרון חזותי ובמסגרות פרטיות ובינלאומיות. בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ואמנויות ותעודה בתראפיה בתנועה. אמא לשני בנים.
מרכז כלים לכוריאוגרפיה, יצחק נפחא 2, בת ים. מחיר כרטיס: 90 שקלים | קישור לכרטיסים
גרזן רקורדס בהיכל התרבות יום רביעי, 22.05 | בשעה 19:00
Garzen Records, הלייבל שנוסד על ידי הצמד רד אקסס במטרה להוות בית חם ואוהב ליוצרים מקומיים בסצנת האנדרגראונד בעיר תל אביב, מתוך כוונה לאפשר חופש אמנותי מלא בפלטפורמה שלה, לקדם את יוצא הדופן על פני המוכר ולתת תקווה והכרה ליוצרים ההולכים על הקצה. הפעם אנחנו מתאחדים לערב יחידי במינו בהיכל התרבות! במטרה ליצור חיבור ייחודי ולהביא לקדמה את האמנים שלנו באירוע שכולו באוצרות גרזן.
בתכנית האמנותית: המופע מורכב מ-7 הופעות קצרות עם הפסקה ביניהם טעימה אמנותית מכל אחד מהיקרים לנו בלב יקחו חלק במסע: שאקטי סאונדסיסטם | Shakti Soundsistem
שאקטי זה אנרגיה בפירוש. השאקטי סאונדסיסטם הוא רעיון שהתחיל מתוך רצון לשתף אנרגיה מוזיקלית זו עם זה וזה עם זו. המטרה הייתה לשזור היבטים מוזיקליים זה בזה לאורך זמן רב בעזרת אימפרוביזציה אינטראקטיבית, אימפרוביזציה אנרגטית שמובילה למעין יצירה משותפת חסרת פשרות, גבולות ודוגמאות מוזיקליות. שדה כזה שאין לו איזה אופי או גוון חד משמעי. זה חופש, אנרגטי, מוזיקלי, לבטא כל פרט ואדם בסשן את תחושותיו המוזיקליות. בקיצור ג’אם.
טואלט | Tualet – טואלט (TUALET) הוא דואו אלקטרוני חושני, חשוף וחסר מעצורים של יויו ברויד ועדן אקשוטי. הצמד התחילו ליצור מוסיקה יחד בשנת 2019 בדירת שותפים מתפרקת בחיפה ומשם עברו בין אולפנים ביתיים, מייצרים לעצמם סאונד עצמאי ורענן המאפיין אותם בנוף הישראלי של שנת 2023. טואלט הוא פרויקט שנוצר מתוך הצורך הריחמי ליצור, ליהנות ולגעת בנקודות הרגישות שבחזה ובראש. בשנת 2022 יצאו הצמד מקונכיית החדר והחלו להופיע. בשנה החולפת טואלט הופיעו במועדונים ובברים המעניינים של סצנת האינדי כמו התדר, המזקקה, הלבונטין, הפרגמון ועוד. בחודש יוני 2023 השתחרר EP בכורה חרוט על תקליט תחת השם "בלילה" בלייבל התל אביבי – Garzen Records. בנוסף לכך, בחודש מאי יצא הקליפ/סינגל מתוך הEP – "לקחת תזמן".
רייסקינדר | Ryskinder – אסף עדן, או בשם הבמה שלו רייסקינדר, הוא מלחין, כותב ומפיק מוזיקלי הפעיל בעיקר באירופה, ובסצנה האלטרנטיבית בישראל ושנחשב לאחד המשפיעים והמעצבים הגדולים שלה. באמתחתו שבעה אלבומים, מיני אלבום אחד, סינגלים והפקות שיתופיות עם אמנים כגון רם אוריון, הילה רוח, זאב טנא, המסך הלבן, גלעד כהנא, אבישג כהן רודריגז ועמיר לב. רייסקינדר יוצר מוזיקה אלקטרונית פאנקיסטית, הכוללת ביטים של היפ הופ ורוק פסיכדלי, באמצעות עבודת סאמפלר, שירה מרווחת ותיפוף אקספרסיבי המערב ז'אנרים שונים.
אוטרקי | Autarkic – אוטרקי הוא פרויקט הסולו של נדב שפיגל . נדב פעל עד היום במרחבי האלקטרוניקה האלטרנטיבית והטביע חותם כיוצר ורסטילי איכותי ואמיץ עם תקלוטים ומופע לייב מעורר שבחים. בימים כתיקונם נדב מתקלט ומופיע בארץ ובעיקר בחול במועדונים ופסטיבלים נחשבים ובתדירות גבוה. נדב שיחרר עד היום 5 אלבומים מלאים ומעל לעשרה EP's וסינגלים שונים בלייבלים בינלאומיים. האלבום הכסוף שיצא ב arzen Records הוא אלבומו הראשון בעברית. האורגניק לייקס: אלון ירקוני- תופים, תום מקינה – בס, נימי כהן – גיטרה
קסן | Xen – קסן כבר תפסה לעצמה מוניטין עם שלושה ריליסים יפים ומבוקשים בלייבלים מלכה טוטי וגרזן. בשנים האחרונות הקליטה והפיקה מספר פרוייקטים עם מוזיקאים בארץ ובעולם, וכעת מקליטה אלבום בכורה. הפעם היא בהופעת סולו כשפים מינימליסטית מהחלל החיצון לחלל הלב בהשראת הפוסט פאנק, מינימל וויב עם טאצ׳ של מזרח תיכון
שן | SHEN – תופעת הארט-רוקנרול הקולעת מירושלים המורכבת מיויו ברויד, מייקי חורש, אלון ירקוני, יערה חיים, ערן צמית ואיתמר קציר תגיח אלינו מההר כשהיא משוכללת מתמיד, בהרכב מורחב וחם ואחרי אלבום חדש ושני במספר העונה לשם הנכון מאין כמוהו ״תיע-תוע״ – בו הם גולשים עם הגיטרה, הבס והתופים הרועמים אל מחוזות הטריפ ההופ, האסיד והערפילי פינת הערטילאי.
Very Very special guests! – הופעה סודית ושווה במיוחד של אורחים שאנחנו לא יכולים לספר לכם מי הם אבל שווה לכם מאוד להגיע ולגלות! יהיו עוד המון אורחים נוספים!
בפואייה יחכה לכם פופ אפ של אוטו יין, החל משעה לפני פתיחת דלתות (17:00). מוזמנים להגיע מוקדם להיכנס לאווירה עם דרינק ונשנוש חד פעמי. המופע מתקיים בשיתוף צוות ׳דבק׳ של עיריית תל אביב-יפו הפועל לפיתוח קהל צעיר למוסדות התרבות בעיר.
קישור לאירוע: www.facebook.com/events/1580675682789621?ref=newsfeed
לרכישת כרטיסים בקישור…. היכל התרבות, אולם צוקר, היכל התרבות ת״א
מחיר כרטיס במכירה מוקדמת: 90 שקלים, מחיר כרטיס במכירה במקום: 110 שקלים
בהשתתפות: שאקטי סאונדסיסטם | Shakti Soundsistem, טואלט | Tualet, רייסקינדר | Ryskinder אוטרקי | Autarkic, קסן | Xen , שן | SHEN וגם עוד הפתעות ו- Very Very special guests!
להקת בלט ירושלים עם הודיני – על המאבק לחופש
להקת "בלט ירושלים" מעלה מופע מקורי חדש "הודיני" על חייו של הקוסם המפורסם בהיסטוריה. הבלט היה אמור לעלות בבכורה בדצמבר, ונדחה. העבודה על המופע התארכה בתקופה שלאחר ה – 7 באוקטובר כשמוטיבים של המאבק לחופש ושחרור – בהשראת המאבק לשחרור החטופים- השתלבו ביצירה העוסקת בחייו של אמן הבריחות.
הארי הודיני נולד בשנת 1874 בשם אריך וייס, גדל בבית של רב בהונגריה וממנה היגר לארצות הברית. דמותו המיוחדת של האיש, שידע לנתק שלשלאות ולצאת אל החופש, שאיחז עיניים, אך לעג למאמינים ב"על טבעי", שצחק למוות, אך נכנע לו בטרם עת, ריתקה את נדיה טימופייבה. ביצירתה החדשה היא נוגעת בהשפעת ילדותו של הודיני, על אישיותו הצבעונית והשאפתנית ועל הצלחתו הפנומנלית. לקשריו ההדוקים של הודיני עם משפחתו היה מקום חשוב בחייו ובקריירה שלו. לאחר מות אביו הבטיח הודיני הצעיר לאימו שהוא ידאג לה כל חייה. גם לאחר נישואיו הוא המשיך לשלוח לה מחצית מהכנסתו.
טימופייבה, שיוצרת מופעי בלט מקוריים ללהקת בלט ירושלים משתמשת בשלשלאות כמוטיב מרכזי בבלט. הודיני, שהצליח להשתחרר ממנעולים, אזיקים ורצועות שונים ומשונים, נותר כבול מבחינה נפשית לעברו ולמשפחתו, ולמעשה מעולם לא השתחרר מהם.
להקת בלט ירושלים מעלה מופעי בלט מקוריים עכשוויים עדיין "על קצות האצבעות".
"המטרה שלנו היא לרגש את הקהל, לעורר מחשבה, להצחיק ולהשפיע", אומרת טימופייבה. הלהקה הפיקה עיבודים ליצירות קלאסיות (שייקספיר, דנטה, לופה דה וגה, ביירון), וגם מופעי ילדים על-פי אגדות ה"כ אנדרסן.
בשנים האחרונות העלו יצירות בעלות זווית יהודית ו/או ישראלית כגוון: "כנר על הגג" (2018) על-פי הסיפור "טוביה החולב" מאת שלום עליכם, ו"הוא הלך בשדות" (2022)בהשראת הרומן מאת משה שמיר . כוריאוגרף של שני המופעים – יגור מנשיקוב.
מיצבה את עצמה כגוף בולט בפסיפס התרבותי של ירושלים – גוף צעיר ואיכותי בתחום הבלט. ב־2008 נוסדה הלקה על ידי המנכ״לית מרינה נאמן ונדיה טימופייבה- המנהלת האומנותית. היא מתבססת על רקדנים בוגרי ביה״ס לבלט ירושלים ע״ש נינה טימופייבה. הלהקה מוכרת כגוף מקצועי ונתמכת על ידי משרד התרבות והספורט ואגף התרבות של עיריית ירושלים.
בשש עשרה שנות קיומה העלתה להקת בלט ירושלים 22 מופעים בתכניות מגוונות ועשירות. מופעי להקת בלט ירושלים הועלו בפסטיבלים שונים: במרכז סוזן דלל בתל אביב, בפסטיבל מחול כרמיאל ועוד בחו"ל. בין המופעים האלה הועלו גם עבודות של יוצרים ישראלים צעירים בתחום הבלט העכשווי. הופעות הלהקה זכו לתהודה ארצית רחבה ולביקורות מחמיאות בעיתונות הכתובה ובאינטרנט כגון: הארץ, פורטל הבמה, Post Jerusalem ,The וסטי ואחרים.
בשנים האחרונות התגלו בלהקת בלט ירושלים כמה רקדנים צעירים ומוכשרים ובתוך זמן קצר זכו בתחרויות ארציות ובין-לאומיות.
ב 2017 אירח בלט ירושלים בבנייני האומה בירושלים ערב גאלה חגיגי בהשתתפות 10 כוכבי הבלט העולמי, לזכרה של נינה טימופייבה, מייסדת ביה״ס לבלט ירושלים, שהייתה פרימה בלרינה של תיאטרון בולשוי. המופע ואירוח אמני הבלט המובילים בעולם התאפשרו בזכות תמיכת הרל״י, הרשות לפיתוח ירושלים.
נדיה טימופייבה – המנהלת האומנותית של להקת בלט ירושלים ואת בית הספר לבלט שלצידו. בוגרת האקדמיה לבלט של הבולשוי במוסקבה. בתום לימודיה הוזמנה להצטרף כסולנית ראשית לתיאטרון הקרמלין, שם החלה את דרכה בתפקיד ליידי מקבת. בשנת 1992, שנה לאחר עלייתה לישראל, זכתה נדיה טימופייבה בפרס הראשון בתחרות מיה ארבטובה לבלט. בין השנים 2004 – 2006 רקדה כסולנית בלהקתו של ואלרי פאנוב באשדוד. בשנת 2004 ייסדה בשיתוף עם אמה- נינה טימופייה את בית הספר לבלט ירושלים בו לימדה ובמסגרתו גם הופיעה. משנת 2007 עם פרישתה של גב' נינה טימופייבה, קיבלה על עצמה את הניהול האומנותי של בית הספר לצד ההוראה. בשנת 2008 יסדה בשיתוף עם המנכ"לית מרינה נאמן את להקת בלט ירושלים בה רקדה כפרימה בלרינה עד שנת. 2012 כיום היא המנהלת האמנותית הן של להקת בלט ירושלים ושל בית הספר לבלט. מאז 2010 יצרה טימופייה כוריאוגרפיות ומופעים בתחום הבלט הניאו-קלאסי והעכשווי: "מנפרד" על פי פואמה מאת לורד ביירון; "אלגוריה" על פי פואמה מאת דנטה אליגיירי; "רועת הצאן ומנקה הארובות" על פי אגדת אנדרסן,לבני נוער וילדים; בשנת 2014 הוענק לנדיה טימופייבה פרס שרת העלייה והקליטה ע"ש יורי שטרן על הצטיינות והישגים בתחום התרבות שיש בהם תרומה מיוחדת לחברה ולתרבות הישראלית. ב2019 הועלתה היצירה Memento – ממנטו – בלט באורך מלא. הריקוד האחרון באושוויץ של פרנצ'סקה מאן, סיפורה של הבלרינה היהודייה הנודעת מפולין. AMORE הוא הבלט השני באורך מלא, שיצרה. הבכורה העולמית התקיימה ב־ 15.9.2020 בהפוגה שבין שני סגרי קורונה במרכז סוזן דלל. הבכורה נערכה ללא קהל, ובנוכחות מבקרי מחול ונציגי המדור למחול במשרד התרבות והספור בלבד. המופע צולם בשלוש מצלמות וערוך כתיעוד של הבכורה.
בתקופת מגפת הקורונה ב- 2020 יצרה וביימה גם את "אגדה על בלרינה" סרט תיעודי עם קטעי מחול בהשתתפות רקדני בלט ירושלים. המופע החדש "המסע המופלא בעולם האגדות" על -פי אגדת האנס כריסטיאן אנדרסן נוצרה בתקופת מגפת הקורונה ב-2021. עם פתיחת אולמות התרבות ב- 2021 המופע Amor הועלה בהצלחה ברחבי הארץ. רקדנים: אורין יוחנן, ענאל זטייקין, אנסטסיה קורנייב, מיכאל בוטוק, אלכסנדר שבצוב, דמטרי שבצוב. כוריאוגרפיה: נדיה טיימופייבה
תיאטרון ירושלים אולם רבקה קראון, שלישי 4.6 בשעה 20:30 – מחיר 99-129 שקלים. בטל': 02-5605755 ובקישור…
מרכז סוזן דלל, שלישי 18.6 כרטיסים בשעה 20:30 – כרטיסים 119-159 שקלים. בטל': 03-5105656 ובקישור…
להקת המחול קמע חוזרת לבמה עם כרמינה בורנה
להקת המחול קמע מחזירה לבמה את היצירה המצליחה "כרמינה בורנה" שנוצרה בשנת 2007 על ידי המנהל האמנותי וכוריאוגרף הבית תמיר גינץ בהזמנת פסטיבל קיפריה בקפריסין. "כרמינה בורנה" הפכה לסיפור הצלחה בינלאומי ומאז הועלתה בכל רחבי העולם, ובכלל זה באירועי התרבות של האולימפיאדה בביג'ינג (2008). לקראת ההעלאה המחודשת באביב 24, לבקשת פסטיבלים בחו"ל, גינץ עדכן את הכוריאוגרפיה, עיצוב תלבושות מרהיב של אביעד הרמן ועיצוב תאורה חדש של שי יהודאי מפיחים רעננות ביצירה.
כרמינה בורנה היא קנטטה עלילתית שחיבר קרל אורף בשנים 1935-6. הקנטטה מבוססת על 24 שירים מתוך קובץ של דברי שירה מימי הביניים בשם זה. הפרוש המילולי של השם הוא "שירי בוירן", שם זה מתייחס למנזר בנדיקטבויירן, שם נמצא כתב העת המקורי. הליברית, בלטינית וגרמנית, עוסקת בקשת רחבה של נושאים: הפכפכות הגורל והעושר, טבעם החמקמק, המתעתע של החיים, השמחה על שוב האביב ותענוגות השתייה, הזלילה, ההימורים והתאווה.
ביצירה של גינץ, פרשנות תוססת ועכשווית ליצירה המוזיקלית של קרל אורף: הוא מניע את רקדניו הווירטואוזיים בהתאם להתפתחות המוזיקלית להתהוללות במשחקי חיזור, תשוקה וארוטיקה. מתוך הנשף עטור החשקים נחשפות מגוון דמויות על זהותן הייחודית.
היצירה מגיעה בשיאה לפורקן של חופש, אהבה רוחנית וגשמית.
כוריאוגרפיה: תמיר גינץ | מוזיקה: קרל אורף – המופע מבוצע לצלילי מוזיקה מוקלטת.
המופע יועלה בבלעדיות העונה בהיכל אומנויות הבמה בהרצליה 22-25.5.24.
יום ד' 22.05.24 בשעה 20:30 | יום ה' 23.05.24 בשעה 20:30 | יום ו' 24.05.24 בשעה 13:00 | יום שבת 25.05.24 בשעה 16:00 | יום שבת 25.05.24 בשעה 21:00
אורך המופע: 75 דקות. מחירי כרטיסים: 175 שקלים. לכרטיסים:
מגדלה עם בין קודש לחול בביצוע זמרי המדריגל בניצוחו של דור מגן
במהלך חוה"מ פסח, על שפת הכנרת, במלון מגדלה, הושקה סדרת הקונצרטים החדשה בקונצרט בכורה הג'אז שברומנטיקה. המרכז הרוחני שצופה לכנרת, המה בקהל רב חובב מוסיקה קלאסית, שבחר ליהנות מהפוגה מוסיקלית משובחת.
מלון 'מגדלה' חרט על דגלו שילוב בין מלונאות משובחת, תרבות ומוסיקה, שלושה ערכים שלא הופרו גם בתקופה מאתגרת זו. האביב שמסמל התחדשות ופריחה נבחר כעיתוי מושלם לפתיחת סדרת הקונצרטים לשנת 2024, עם הג'אז שברומנטיקה – בביצוע רביעיית פינאלה וקלרינט עם גלי כנעני,. ההרכב ביצע יצירות סוחפות –'חמישיות הקלרינט הגדולות', מאת בראהמס ופראנסה, אנסמבל פינאלה וליאור יואכמיק בקלרינט. כ-130 משתתפים מרחבי הארץ והצפון נהנו מקונצרט משובח ומרומם נפש. סדרת הקונצרטים החדשה במגדלה, מורכבת מאחד עשר קונצרטים, בהשתתפות שבעה הרכבים שונים ביניהם. הקונצרט הבא 'בין קודש לחול' בביצוע זמרי המדריגל בניצוחו של דור מגן.
זמרי המדריגל שרים אקפלה עברית. טקסטים מהמקורות ושירים עבריים. מיחזקאל בראון ועד נעמי שמר. (25.5, יום שבת בשעה 12:00)
מחיר כרטיס: 80 שקלים, מחיר גמלאי: 60 שקלים (בהצגת תעודה), מחיר מיוחד למפונים: 50 שקלים. המחירים לרכישה מוקדמת באתר מגדלה. רכישה ביום המופע תתאפשר בדסק הקבלה במלון בתוספת 10 שקלים. קיימת אפשרות להזמנת ארוחת צוהריים במלון בתיאום והזמנה מראש בלבד: 04-6209900. לתכנית הקונצרטים השנתית ולהזמנת כרטיסים: מלון מגדלה או בטלפון: 052-3784586
שיר קביליס עם שמע קולי
מילים, לחן, שירה ואקורדיאון: שיר קביליס. עיבוד והפקה מוזיקלית: עמית שמואל- Mitsh
עוגת יומולדת מוכנה במטבח – ובממ"ד משפחה חבוקה לנצח. זאת התמונה שראתה היוצרת שיר קביליס כששמעה את עדותו של סגן מפקד זק"א שמחה גריינמן על מראה בו נתקל באחת מזירות הטבח של ה 7.10.2023. היא קפאה ולא מצאה מילים.
זה היה יותר מדי – חברים מהדרום שפונו מהבית, בעל הדירה שבה היא גרה היום נרצח.
שיר הרגישה צורך פנימי להנציח את המשפחה הזאת. לאט לאט המילים חזרו, ביחד עם הלחן ונולד השיר "שמע קולי" המושר כמו מפיו של החוגג האלמוני. קחו נשימה והאזינו לשיר עד סופו.
שיר קביליס, בוגרת קונסבטוריון באר-שבע היא נגנית אקורדאון, זמרת-יוצרת ושחקנית.
זה הסינגל השני שהיא מוציאה אחרי "כשאת הלכת", לזכר סבתה ז"ל.
לזכר חוגג אלמוני 7.10.23: "קירות הבית היו מפוייחים. בחדר עמד שולחן ובמרכזו עוגת יום הולדת שלמה. סכין המטבח שכבה שם מיותמת, ומסביב על הרצפה שלוליות של דם. אני מעיף מבט למקרר, העיניים חולפות על גבי התמונות המשפחתיות. אני רואה את הילד עם החיוך הכובש, כנראה זה שהיה אמור לחגוג היום יום הולדת, משני צידיו אני רואה את הוריו עם מבטים מחוייכים הנשקפים מן התמונה. אך הזוועות בין קירות הבית החזירו אותי מהר מאוד למציאות העגומה. יום הולדת רצו לחגוג כאן, אך דמים כמים נשפכו כאן. כמה כאב, כמה יגון. כמה צער, כמה אובדן". סגן מפקד זק"א, שמחה גריינמן.
'אנסמבל פספורט' בבכורה חגיגית: נופל מחוץ לזמן עפ"י ספרו של דויד גרוסמן
אנסמבל פספורט בבכורה חגיגית למופע "נופל מחוץ לזמן" ב4 וב25 ביוני. המופע נופל מחוץ לזמן הוא עיבוד לספר של דויד גרוסמן למסע בחללי מוזיאון תל אביב. שילוב של משחק, שירת א-קפלה, ודימויים חזותיים הנארגים אחד לתוך השני, הנגזרים מתוך המרחב הקיומי שלנו, כדי להצליח להגביה עוף מתוך הכאב.
אלו ימים, שהכתיבה של דויד גרוסמן, שבה ומהדהדת כמו קרן אור בעלטה. הדמויות היוצאות למסע עם הקהל, הן דמויות שניטלה מהן הזהות של הורה, ומאידך זו מתקיימת בתוכן ביתר שאת של הנוכח הנעדר. כולן נעות לכיוון הילדים האבודים בכדי להגיע לרגע הנכסף, בו הן מקבלות הזדמנות אחרונה להיפרד מהם, כי הלוא לא נפרדו. זהו מסע פרידה של הורה מילדו שאיננו. זה מסע שבו משחרר ההורה את הילד שאיננו, כשהוא עצמו מתבקש, על ידי החיים שחזקים ממנו, להמשיך ולחיות.
"החזרות החלו באמצע אוגוסט והמופע אמור היה לצאת באמצע נובמבר. ואז, ב7.10.23 נפלנו כולנו מחוץ לזמן". אומרת הבמאית ומנהלת האנסמבל יעל קרמסקי "עורנו השתנה והפך להיות פרום, מכווץ ומקומט מכאב כמו הבדים שמהם נתפרו התלבושות. את הדימויים הוויזואליים החלטנו, איריס מועלם, שותפתי ליצירה ואני, להשאיר כפי שהיו לפני ה7.10.23"
בימוי ועיבוד: יעל קרמסקי | תאורה ווידאו: איריס מועלם | תלבושות: לירון ספיר | מוזיקה מקורית: רונן שפירא | ייעוץ תנועתי: תמר בורר | הדרכה קולית: שי בן יעקב
שחקנים: ערן בוהם, דינה בליי-שור, אליזבט וייסמן, אייל זוסמן, אילן זכרוב, רונן יפרח
"נופל מחוץ לזמן"- אנסמבל פספורט
יום שלישי, 4 ביוני בשעה: 20:00
יום שלישי, 25 ביוני בשעה: 20:00
המופע הינו מופע שוטטות ומתקיים בחללי מוזיאון תל אביב לאמנות.
עלות כרטיס 130 שקלים. הנחת ידיד פספורט – קוד קופון "פספורט" 80 שקלים. סטודנט /גימלאי 50 שקלים–כרטיס להצגה מקנה כניסה חינם למוזיאון תל אביב לאמנות בשעות הפעילות– לינק לרכישה: https://www.eventer.co.il/user/passport
פייסבוק https://he-il.facebook.com/PassportEnsemble/
אינסטגרם www.instagram.com/passportensemble/
אתר https://www.passport-ensemble.com/
בית היוצר עם בנגורה בת 20 מאת: רחל בנגורה
מופע חגיגי לציון 20 שנות תיפוף ומחול אפריקאי של להקת בנגורה. סבולה בנגורה מנהיג הלהקה מארח מוסיקאים שניגנו עם הלהקה בשיתופי פעולה מרתקים. שירים מערב אפריקאיים- חדשים ומסורתיים בעיבודים חדשים. עם כלים אותנטיים כמו דג'מבה , דונדון, חליל, נגוני, באלאפון. חלאם. פואטרי מוסיקלי, קטעי ריקוד נבחרים מיצירות המחול של רחל בנגורה עם צוות הרקדניות ואורחות נוספות. קונצרט תופים טרנס טטיבי סוחף.
נגנים: סבולה בנגורה, רחל בנגורה, שירן אגיסון , איתמר אהרוני, שחף לויכטר רקדניות: מיכל ישראלסתם, יובל רזון, שיר אמסלם, לי אור | אמנים אורחים: בן איילון, יעל שרוני, רינת לנגלי, שירה גיל ועוד
רחל בנגורה, יוצרת רב תחומית, כוריאוגרפית , מעצבת, כותבת, מורה לתיפוף וריקוד מערב אפריקאי, רחל בנגורה נולדה בתל אביב , בצעירותה למדה בלט קלסי אצל מיה ארבטובה, ובהמשך בבית הידידות ביפו, המשיכה למחול מודרני- בסטודיו B בתל אביב ומועדון הסמטה ביפו העתיקה, הפכה למתופפת ב- 1988, למדה תיפוף וריקוד אפריקאי בלונדון, בבית ספר אודזידו ובארגון "שנים עשר השבטים של ישראל". בתקופה זו הופיעה בריקוד אפריקאי במופעים של מוסיקאים ממערב אפריקה כמו איוב אוגדה, אס אי רוג'י, דויד אולאדוני , רגי פארמר. שהתה ולמדה שנים רבות בגמביה שבמערב אפריקה במתחם להקת הבלט האפריקאי פאטאלה, שם הכירה את בן זוגה המאסטר האפריקאי. בשנת 2000 עברו השניים לארץ והתיישבו בפרדס חנה – כרכור כאן הקימו את להקת בנגורה. הלהקה החלה להעלות את יצירות המחול של רחל ב- 2004 , עד היום יצרה רחל כ-12 עבודות מחול שונות בנושא הבלט האפריקאי, יצירות שהועלו על במות כמו ענבל, סוזן דלל והיכלי תרבות ברחבי הארץ, היצירות מבטאות את אהבתה לאפריקה וניזונות מהידע הרחב שלה ושל בן זוגה-סבולה בנגורה. הלהקה פועלת בישראל מזה 20 שנה, יצירת המחול של רחל "תוף לאינסוף " זכתה בפרס קרן היוצרים העצמאיים לשנת 2022
כוריאוגרפיה: רחל בנגורה | רקדניות: מיכל ישראלסתם, יובל רזון, לי אור, שיר אמסלם | תלבושות: רחל בנגורה | תאורה: גידי כהן | ניהול הצגה: שירלי אושר | מוזיקה: סבולה בנגורה.
כתובת: בית היוצר, האנגר 19 נמל תל אביב | מחיר כרטיס: 100 שקלים
5.6.24, יום רביעי | בשעה 20:00 | לרכישת כרטיסים
יוליאן רחלין והסימפונית ירושלים בבאר שבע מוצ"ש 11.5.24 בשעה 21:00
הסינפונייטה הישראלית באר שבע, התזמורת הקלאסית היחידה בדרום הפועלת גם בימי המלחמה ממשיכה את שיתופי הפעולה ובמוצאי שבת הקרובה תתארח תזמורת הסימפונית ירושלים באולם הקונצרטים הבאר-שבעי. תחת שרביט ניצוחו של הכנר, ויולן ומנצח האוסטרי יהודי מהמובילים בעולם- יוליאן רחלין, הנחשב לאחד הכנרים והמנצחים התזמורתיים הבכירים של דורנו. בקונצרט תשתתף הצ'לנית הישראלית דניאל אקטע עם ביצוע לקונצ'רטו לצ'לו מאת היידן. עוד בתכנית- ביצוע בכורה ישראלית לסימפוניה מספר 1 מאת ויינברג, והסימפוניה הראשונה של ברהמס.
האירוע מתקיים במסגרת "קונצרט אורח" בה התארחה התזמורת הבארשבעית בירושלים וכעת מגיעה התזמורת הירושלמית לבירת הנגב לערב מיוחד עבור תושבי באר שבע והסביבה.
משתתפים: יוליאן רחלין, מנצח | דניאל אקטע, צ’לו, בתוכנית: ויינברג – סינפונייטה מס’ 1, בכורה ישראלית | היידן – קונצ’רטו מס’ 1 לצ’לו | ברהמס – סימפוניה מס’ 1.
כרטיסים בטל': 08-6266422 או בקישור…
המשכן לאומנויות הבמה ב"ש עם מוצרט ושוברט שישי, 17.5.24 שעה 11:00
יצירות המופת של שניים מגדולי המלחינים בכל הזמנים מגיעות לאולם הקונצרטים הבאר-שבעי בהובלתו של המנצח המוערך יליד העיר- גיא פדר. סדרת "מקלאסי ועד קל" של הסינפונייטה הישראלית באר שבע, המגישה קשת של אירועים מוסיקליים בשיתופי פעולה עם מיטב האומנים והסולנים הישראליים, מביאה אל בימת המשכן לאומנויות הבמה שתי יצירות מופת: קונצ'רטו לפסנתר מס' 26 של מוצרט, המכונה גם "ההכתרה" שיבוצע לראשונה בסינפונייטה בידי הפסנתרן הצעיר והמבטיח- ליאור ליפשיץ, ובחלקו השני של הקונצרט- הסימפוניה מס' 9 בדו מז'ור של שוברט, האחרונה שהשלים המלחין, הידועה גם בשם "הגדולה". יצירה מונומנטלית זו, פסגה אמיתית ביצירותיו של המלחין, בוצעה פעם אחת בלבד בכל שנות פעילות הסינפונייטה הישראלית ב"ש, וזאת לפני 30 שנה! המנצח המוערך, יליד באר שבע גיא פדר, שמופיע עם תזמורות רבות בארץ ובעולם. יוביל את הקונצרט. הסינפונייטה הישראלית באר שבע היא התזמורת הקלאסית היחידה בדרום ופועלת גם בימי המלחמה עם נגניות ונגנים תושבי האזור שחווים על בשרם את ימי המלחמה. בהובלת מנהלה האומנותי של התזמורת- מאסטרו רני קלדרון, ומתוך מחויבות לקידום התרבות והיצירה הישראלית, כל האומנים האורחים הם ישראליים מוכשרים שנבחרו בקפידה בהתאם לתוכנית האמנותית ולוקחים חלק בעונת ה-51 לפעילות התזמורת.
משתתפים: גיא פדר, מנצח | ליאור ליפשיץ, פסנתר. בתוכנית: מוצרט: קונצ'רטו לפסנתר מס' 26 ברה מז'ור, ק' 537, "ההכתרה" | שוברט: סימפוניה מס' 9 בדו מז'ור, "הגדולה"
כרטיסים בטל': 08-6266422 או בקישור…
מוזיאון בית ראובן עם מקרה של יומיום | אנסמבל המנסרה 28.5, שלישי, שעה 19:00
"מקרה של יומיום" הוא מופע בינתחומי של ארבעה אמנים המשלב מוזיקה, סיפור, תנועה ורישום ומבוסס על עיבוד לסיפור קצר של קפקא באותו שם. המופע עוסק בחוסר היכולת ליצור קשר אותנטי בין אנשים במסגרות חברתיות, פוליטיות ואפילו במשפחה. העיבוד לסיפור הסימבולי של קפקא עוסק במצבי חיים שבהם נעדרת תקשורת כנה ביחסים בין אנשים גם כתוצאה מהתפתחות הרשתות החברתיות. העבודה נעה על רצף שבין מפגש לאי-מפגש ובוחנת האם יכולה להיווצר על הבמה אינטראקציה בין אמנים מדיסציפלינות שונות שתתכנס לכדי יצירה אחת. האם זה אפשרי?
הפרויקט נתמך על ידי קרן יהושע רבינוביץ' והקרן ליוצרים עצמאיים משרד התרבות. כתיבה בימוי ומשחק: אסתי קונטס || פרפורמנס: אביגיל ארנהיים || רישום: מרב צור || מוזיקה: פז מגן || ליווי אמנותי ותנועתי: מור לידור || ליווי אמנותי: מרט פרחומובסקי, גיל אלון || ייעוץ בעיבוד טקסט: ג'וזף שפרינצק, רגב קונטס || סאונד וניהול הצגה: אלון שרגאי || תודה מיוחדת: טלי קרק.
מוזיאון בית ראובן הוא בית-אמן שהפך למוזיאון ברחוב ביאליק בתל אביב. ציוריו של ראובן, בן הדור הראשון של אמני הארץ, מפגישים את המבקר עם נופיה ועם הפסיפס של תושביה. אוסף המוזיאון מאפשר למבקר לעקוב אחר התפתחותו האמנותית של ראובן ושינויי הסגנון בהתאם לתקופות חייו, ומעבר לכך לחוות את ההיסטוריה הציונית מתקופתה המכוננת. התערוכות האורחות במוזיאון מתמקדות באמנות הישראלית לדורותיה, ונותנות ביטוי לשיח הבין-דורי המתקיים בה.
מוזיאון בית ראובן , רחוב ביאליק 14, ת״א. מחיר כרטיס: 50 שקלים | לרכישת כרטיסים.
תיאטרון הבית עם זינוק – שלושה סיפורים של אנשים אמיתיים שהפכו למיתוסים
תיאטרון הבית גאה להציג בבכורה את ההצגה "זינוק" יצירתם של סאבא סבלייב (מוסקבה)
ומרינה בלטוב גראס. ההצגה תעלה בבכורה ב 15 וב16 במאי בתיאטרון הבית. מה גורם לאדם לזנק אל הלא נודע? לקפוץ ולדעת שמרגע הזינוק לא יישאר דבר כפי שהיה?
שלושה סיפורים של אנשים אמיתיים שהפכו למיתוסים:
סיפורו של מהגר רוסי הבורח מהמשטר ומזנק לים אל עבר עתיד שלא מחכה לו,
סיפורו של אמריקאי שמאס בחיי השפע המזנק לאש הבוערת כאות מחאה.
וסיפורה של אישה ישראלית תל אביבית, צמאה לאהבה ומזנקת לאדמה מתוך ייאוש, רק כדי
לגלות שהאהבה תתגלה אליה דווקא במקום הכי לא צפוי .
ההצגה "זינוק", עוסקת בהשתחררות, בהפנמה, בקבלה, בחופש.
קרדיטים: סאבא סבלייב, בימוי: סאבא סבלייב ומרינה בלטוב גראס, תנועה: מרינה בלטוב גראס. משחק: בני אלדר, דניאל מיוני, מיכל שפירא, בן זאב רביאן, תומר דורון, ג'קי תמרי
זינוק. רביעי, 15 במאי בשעה: 20:00 | חמישי, 16 במאי בשעה: 20:00.
תיאטרון הבית, רחוב נועם 5, תל אביב יפו. מחיר כרטיס: 80 שקלים. לרכישה ופרטים נוספים: https://www.habait-theatre.org.il/he/879
קולנוע, רדיו, פודקסט ו-TV
המנצחת Divertimento של מארי-קסטי מנסיון-שר Marie-Castille Mention-Schaar
מבוסס על סיפור אמיתי. חלומה של זאיה זאוני בת ה-17 הוא להפוך למנצחת על תזמורת סימפונית אחותה התאומה פטומה היא צ'לנית מוכשרת . כבר מגיל צעיר הן גדלו על בירכיה של המוסיקה הקלאסית וכל חלומן הוא להביא אותה לקהל רחב ככל האפשר.
אך האפשרות להגשים חלום אמביציוזי כזה בשנת 1995 כשאת נערה צעירה ממוצא אלג'יראי ומתגוררת בפרבר המרוחק סן דני היא כמעט בלתי אפשרית. .אבל עם נחישות, תשוקה, כישרון, אומץ ומעל לכל הפרויקט המיוחד שהניע אות שתי האחיות, הקמתה של התזמורת המיוחדת "דיברטימנטו". הסרט מלווה בפסקול עשיר של מבחר קטעי מוסיקה קלאסית אהובים. בימוי מארי קסטי מנסיון -שר. שחקנים ראשיים זאיה: אוליה אמאמרה | פטומה: לינה אל ערבי | סרג'יו צ'ילבידקה נילס ארסטרטפ | האב: זינדין סואלים | האם: נדיה קאצ'י. צרפת 2023 , 114 דקות, צרפתית תרגום לעברית. הפצה בישראל עדן סינימה. בבתי הקולנוע.
תיאודור | מלחין: יונתן כנען כותב ליברית ובמאי: עידו ריקלין
מתזמר: ערן זהבי מנצח: נמרוד דוד פפר. אופרה ישראלית חדשה על חייו של חוזה המדינה, רגע לפני שהפך לאגדה. תאודור הצעיר, סטודנט בוינה, מתקבל ל"אלביה", אגודת סטודנטים לאומנית פרו-גרמנית יחד עם חברו היהודי פאול. הרצל הבוגר מסקר בפריז את משפט דרייפוס בזמן שנישואיו האומללים לז'ולי עולים על שרטון. שניהם מתמודדים עם גילויי אנטישמיות שמטלטלים את עולמם ומחפשים פתרונות, עד שבסופו של דבר מתמלא הרצל הבוגר בחזון חדש – הקמת מדינה לעם היהודי.
Hot עם בכורות החודש בערוצי הסרטים
- אלופים – Champions (ארה"ב, 2023) בכורה. מאמן כדורסל לשעבר מקבל צו מבית משפט שעליו לאמן קבוצה של בעלי מוגבלויות. עד מהרה, הוא מבין שלמרות הספקות שלו, הקבוצה יכולה להגיע רחוק משאי פעם דמיין. משחק: וודי הרלסון, קייטלין אולסון, ארני הדסון. בימוי: בובי פארלי. 10.05 שישי בשעה 22:00, 3 HOT Cinema.
- אימה במצולות 2: התהום – Meg 2: The Trench (ארה"ב, 2023) בכורה. צוות מחקר שאותו מלווה הצוללן ג'ונאס טיילור, יוצא למעמקי האוקיינוס, שם הוא נאלץ להתמודד עם כרישים פרה-היסטוריים אדירי ממדים וסכנות בלתי צפויות נוספות. משחק: ג'ייסון סטיית'ם, קליף קרטיס, סקיילר סמואס. בימוי: בן וויטלי. 13.05 שני בשעה 22:00, 1 HOT Cinema.
- צמא דם – Blood – the Movie (ארה"ב, 2022) בכורה. ג'ס, אם חד הורית ואחות, עוברת עם ילדיה לבית חווה ישן. לאחר שבנה ננשך על ידי כלב, הנשיכה הופכת לזיהום מסתורי והתרופה היחידה מעמידה במבחן את כל מה שג'ס מאמינה בו. משחק: מישל מונאהן, סקיט אולריק. בימוי: בראד אנדרסון. 16.05 חמישי בשעה 22:00, HOT Cinema 2.
- דוגי סטייל – Strays (ארה"ב, 2023) בכורה. לאחר שננטש, רג'י הכלב חובר לחבורת כלבי רחוב בהנהגתו של טרייר עם פה גדול, ויחד הם מחליטים לנקום בבעלים שעזב אותו. משחק: וויל פארל, ג'יימי פוקס, וויל פורטה, ברט גלמן ואיילה פישר. בימוי: ג'וש גרינבאום. 17.05 שישי בשעה 22:00, HOT Cinema 3.
- אופנהיימר- Oppenheimer (ארה"ב, 2023) בכורה. זוכה 7 פרסי אוסקר. סיפורו של המדען היהודי-אמריקאי ג'יי. רוברט אופנהיימר, ותפקידו המרכזי בפיתוחה של פצצת האטום. משחק: קיליאן מרפי, אמילי בלאנט, מאט דיימון, רוברט דאוני ג'וניור, ג'וש הארטנט. בימוי: כריסטופר נולאן. 20.05 שני בשעה 22:00, HOT Cinema 1.
- חבר במתנה – The New Toy (צרפת, 2022) בכורה. האיש העשיר ביותר בצרפת פותח את חנות הצעצועים שלו ומזמין את בנו המפונק אלכסנדר, לבחור איזה צעצוע שירצה. הוא בוחר בסמי, עובד בחנות, ושום דבר לא ישנה את דעתו. משחק: דניאל אוטיי, ג'מאל דבוז, סימון פליו. בימוי: ג'יימס הות'. 23.05 חמישי בשעה 22:00, HOT Cinema 3.
- בלתי נשכחים 4 – Expend4bles (ארה"ב, 2023) בכורה. קבוצה של שכירי חרב צעירים מצטרפים לצוות החיילים הוותיקים של ברני רוס ויחד הם יוצאים להילחם בסוחר כלי נשק המחזיק צבא משלו. משחק: ג'ייסון סטיית'ם, סילבסטר סטאלון, מייגן פוקס, טוני ג'א, אייקו איווס ואנדי גרסיה. בימוי: סקוט וו. 24.05 שישי בשעה 22:00, HOT Cinema 1.
- נקמה קטלנית – Dead Shot (בריטניה, 2023) בכורה. בשנות ה-70, לוחם לשעבר בצבא האירי רואה כיצד חייל כוחות מיוחדים בריטי יורה למוות באשתו ההרה. הוא מצליח לברוח ומגיע ללונדון כדי לנקום. משחק: אמל אמין, קולין מורגן, מארק סטרונג, פליסיטי ג'ונס. בימוי: צ'רלס גארד ותומאס גארד. 30.05 חמישי בשעה 22:00, HOT Cinema 2.
- בלו ביטל – Blue Beetle (ארה"ב, 2023) בכורה. לאחר שחיימה רייס נבחר על ידי חרפושית חייזרית להיות המארח שלה, הוא זוכה בחליפת שריון בעלת כוחות יוצאי דופן המשנה את גורלו. משחק: שולו מרידואניה, ברונה מרקזין, ג'ורג' לופז, אדריאנה בראזה. בימוי: אנחל מנואל סוטו. 31.05 שישי בשעה 22:00, HOT Cinema 1.
סוד החיים הפשוטים Les Choses Simples של אריק בנארד Eric Besnard
מהבמאי של "דלישס" מגיע סרט חדש שופע בצחוק, רגש ונופים מרהיבים, שמספר סיפור קסום על חברות מפתיעה, על רקע האלפים הצרפתיים.
ונסן הוא יזם מצליח ומפורסם מאד – אך לא מאושר בעליל. יום אחד במהלך נסיעה בדרך הררית מתפתלת, מכוניתו מתקלקלת, והוא פוגש במקרה בפייר.
פייר הרחיק את עצמו מן העולם המודרני, והוא חי לבדו בליבו של נוף עוצר נשימה. הוא מציע לונסן מקום לשהות, בזמן שהוא מחכה שמכוניתו תתוקן. אך מה שהחל כעצירה רגעית, מתפתח לחברות מפתיעה – ומהר מאוד מגלים שני הגברים הכל כך שונים זה מזה, שאולי הם גם דומים זה לזה בהרבה מובנים. לפתע שניהם מוצאים את עצמם שואלים שאלה הרת גורל שנוגעת לכולנו: האם כל אחד מאיתנו חי את החיים שהוא באמת רוצה לחיות? צפו בסרט המקסים ומעורר ההשראה הזה, ותגלו את "סוד החיים הפשוטים".
בימוי ותסריט: אריק בנארד. שחקנים – ונסן: למברט וילסון, פייר: גרגרוי גדבאוה, קמיי: מארי ג'ילאן, זואי: בטי פירוצ'י ברטהוד, סטלה: מגלי בונה, מונסו: אנטון גואי, העיתונאית: דבורה לאמי. צרפת 2023. 95 דקות צרפתית תרגום לעברית ואנגלית. הפצה בישראל קולנוע חדש ב"מ. בבתי הקולנוע.
העוקץ הג'נטלמני בבימויו של אלן אונגר
מבוסס על ספר הלהיט The Flying Bandit פרי עטם של אד ארנולד ורוברט נאקלס. לאחר שנמלט מהכלא במישיגן, עבריין מוכשר ומקסים מקבל זהות חדשה בקנדה בעזרתה הוא ממשיך במסעו לשדוד מספר שיא של 59 בנקים וחנויות תכשיטים תוך שהוא ניצוד על ידי שוטרים מיומנים. כעת ולאור ההצלחה המטאורית של הרומן שובה הלב של אד ארנולד ורוברט נאקלס שיצא אי אז ב1996 ורק מרקיע שחקים בשיאי מכירות, הוחלט באולפני הוליווד להפיק סרט חדש ובלתי נשכח על בסיס הספר.
בשנת 1985, גילברט גלבן ג'וניור (ג'וש דוהאמל), עבריין צמרת, בורח מבית הכלא האמריקאי במישיגן וחוצה את הגבול לקנדה, שם הוא מקבל את זהות חדשה – רוברט.
תחת זהותו החדשה הוא מתאהב באנדריאה (אלישה קאתברט), עובדת סוציאלית אכפתית ומקסימה. כשהוא מבין שאין ביכולתו לפרנס את אנדריאה, הוא פונה לשדוד בנקים ומגלה שהוא טוב בזה בצורה יוצאת דופן. במסווה של עובד מן המניין, רוברט מתחיל לטוס ברחבי קנדה ולשדוד בנקים וחנויות בשלל ערים. בסופו של דבר, מלאכת הגניבה מושכת את תשומת לבם של כלי חדשות לאומיים המכנית את הגנב המסתורי, הלוא הוא רוברט, "השודד המעופף".
מכור לאקשן ולכסף המהיר שהפשיעה מספקת, רוברט פונה בסופו של דבר loanshark והגנגסטר הנחשב טומי קיי (מל גיבסון) להזדמנויות גדולות יותר. אבל עם ידועתו של רוברט הולכת וגדלה בזמן שיא, הוא מוכנס למראות הישירים של בלש חסר רחמים (נסטור קרבונל) שלא יעצור בכלום כדי להפיל אותו.הסרט יופץ על ידי רד קייפ הפצה בכל רחבי הארץ החל מה 16.5
תכנים חדשים בדיסני+ חודש מאי 2024
- שארדלייק | 1 במאי SHARDLAKE – סדרה מקורית, כל הפרקים עולים יחד
- השנה היא 1536. חייו של עורך הדין מתיו שארדלייק מתהפכים כשתומס קרומוול שולח אותו לחקור מקרה מוות חשוד במנזר סקרנסי המרוחק. תרמית, הונאה ושחיתות מתעוררים כשמתברר שזה אינו מקרה הרצח הראשון במקום. שארדלייק נשאב לרשת של שקרים שמאיימים לא רק על היושרה שלו אלא גם על חייו. סיפור מתח בלשי המבוסס על ספרי תעלומות הרצח מתקופת טיודור של סי.ג'יי סנסום, האהובים בכל העולם.
- הביטלס LET IT BE | 8 במאי סרט מקורי. סרטו התיעודי מ-1970 של הבימאי מייקל לינדזי-הוג על להקת הביטלס, זמין לראשונה לצפייה לאחר יותר מחמישים שנה. הסרט, אשר יצא לראשונה במאי 1970, בזמן הסערה סביב התפרקות הלהקה, זוכה כעת לקבל מקום של כבוד בהיסטוריה של הלהקה. הסרט מקבל כיום משמעות חדשה לאחר שנחשפנו לגילויים חדשים בסדרה התיעודית זוכת פרסי האמי של פיטר ג'קסון, "הביטלס: Get Back". הסדרה, שעלתה בדיסני פלוס ב-2021, מציגה את החברות החמה והאחווה ההדדית בין חברי הרביעייה האיקונית, בנקודת זמן מכרעת בהיסטוריה של המוזיקה.
- הקרדשיאנס, עונה 5 | 23 במאי THE KARDASHIANS S5. סדרה מקורית, פרק חדש כל שבוע. ברגע שחשבתם שהחיים במשפחת קרדשיאן-ג'נר לא יכולים להיות יותר סוערים, הם מעלים הילוך! מהמסך הגדול ועד לבשורות משמחות, המשפחה ממשיכה לנפץ ציפיות בכל תחום. המצלמות מתעדות את קורטני, קים,קלואי קנדל וקיילי מתמודדות עם מערכות יחסים מורכבות בין אחיות, תחת העין הבוחנת של אמא האהובה על כולנו, קריס.
- שקרים מהעבר | 10 במאי PAST LIES (Las Largas Sombras). סדרה מקורית, כל הפרקים עולים יחד. שרידי גופת אדם מתגלים במערה במיורקה ומובילים את מפקחת משנה פאולה ריוס מתחנת המשטרה באלדה אל האי. השרידים שייכים לאחותה הגדולה מאטי, שנעלמה במהלך טיול שמיניסטים 25 שנים קודם לכן. בינתיים, קבוצת החברות של מאטי מהשנה האחרונה שלה בתיכון מתכנסת למפגש לרגל חזרתה של ריטה. זה 25 שנים שריטה היא במאית קולנוע מצליחה בלונדון. האווירה הנוסטלגית מתפוגגת כאשר המפקחת ריוס מופיעה ומודיעה להם על הגילוי. חלפו 25 שנים, אבל אף אחת מהן לא הצליחה לשכוח את ההיעלמות המסתורית ההיא.
- מלחמת הכוכבים: סיפורה של אימפריה | 4 במאי STAR WARS: TALES OF THE EMPIRE . סדרה מקורית , כל הפרקים עולים יחד
מסע אל תוך האימפריה הגלקטית האימתנית מבעד לעיניהן של שתי לוחמות בדרכים מסתעפות.
- בית הספר היסודי אבוט, עונה 3 חלק ראשון | 8 במאי ABBOTT ELEMENTARY S3 PART 1 סדרה מקורית, כל הפרקים עולים יחד. קומדיית מקום עבודה העוקבת אחר קבוצה של מורים נלהבים ומסורים ומנהלת קצת חסרת הרגישות, בעודם צולחים את החיים בבית ספר ציבורי בפילדלפיה. למרות שהסיכויים נגדם, הם נחושים בדעתם לעזור לתלמידים שלהם להצליח בחיים, ועל אף שמשרתי הציבור האלה דלים הן במספר והן בתקציב, הם אוהבים את מה שהם עושים, גם אם הם לא אוהבים את היחס המאוד לא מזהיר של ועד ההוראה המחוזי כלפי חינוך ילדים.
- דוקטור הו | 11 במאי DOCTOR WHO S1. עונה חדשה, שני פרקים בבכורה ולאחר מכן פרק חדש כל שבוע. הדוקטור והמלווה שלו רובי סאנדיי נוסעים בזמן ובחלל, ועוברים הרפתקאות לאורך כל הדרך מאנגליה בתקופת העוצרות ועד עולמות עתידיים שסועי קרבות. במהלך הרפתקאותיהם עם הטארדיס, חללית ומכונת זמן בצורת תא משטרה בריטי, הם פוגשים חברים ויריבים מדהימים, ביניהם מפלצת מבעיתה, והאויב החזק ביותר של הדוקטור עד כה.
- דייט לפרום | 3 במאי PROM DATES סרט מקורי רק בדיסני+
לאחר שנפרדו מחבריהם בלילה שלפני נשף הסיום, שתי חברות הכי טובות מבלות את כל הלילה בחיפוש אחר דייטים חדשים.
- הביץ בויז | 24 במאי THE BEACH BOYS. סיפורה המרגש של הלהקה האגדית שחוללה מהפכה במוזיקת הפופ, והצליל ההרמוני המוכר שיצרה גילם את החלום הקליפורני וכבש את ליבם של דורות של מעריצים. הסרט התיעודי עוקב אחרי הלהקה מההתחלה המשפחתית הצנועה ומציג צילומים שלא נראו מעולם, וראיונות חדשים עם חברי הלהקה ועמודי תווך אחרים בתעשיית המוזיקה.
- היינו בני המזל We Were the Lucky Ones. הסדרה המקורית המוגבלת, שמבוססת על סיפור אמיתי, הוקדמה לרגל יום השואה ועלתה בבכורה לשירות דיסני+ עם שלושה פרקים. מדי שבוע ישודרו פרקים חדשים.
תקציר: העיבוד הטלוויזיוני של "היינו בני המזל" מבוסס על ספרה של ג'ורגי'ה האנטר, אשר נכנס לרשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס. מדובר בסדרה מוגבלת, אשר שואבת את השראתה מסיפורה הבלתי ייאמן של משפחה יהודית אחת, שבניה הופרדו עם פרוץ מלחמת העולם ה-II, אך היו נחושים לשרוד ולהתאחד מחדש. "היינו בני המזל" ממחישה כיצד גם בשעותיה האפלות ביותר של המאה העשרים, הרוח האנושית הצליחה לשרוד ואף לנצח. הסדרה היא הצדעה לנצחון התקווה והאהבה כנגד כל הסיכויים.
שחקנים: בסדרה מככבים ג'ואי קינג, לוגאן לרמן, הדס ירון, הנרי-לויד היוז, עמית רהב, סאם וולף, מיכאל אלוני, מורן רוזנבלט, אווה פיילר, ליאור אשכנזי ורובין וויגרט.
כוכב הקופים: ממלכה חדשה Kingdom of the Planet of the Apes
מאות שנים לאחר שלטונו של סיזר, קוף צעיר ייגרר למסע שיוביל אותו להטיל ספק בכל מה שלמד אודות העבר ולקבל החלטות אשר יגדירו את עתיד הקופים לצד בני האנוש כאחד.
במאי: ווס בול ('הרץ במבוך'). שחקנים: קווין דורנד, פרייה אלן. ארה"ב, 2024. אורך הסרט: 145 דקות. בבתי הקולנוע.
HOT8 עם קווין ספייסי נחשף Spacey Unmasked
עלייתו ונפילתו של שחקן הקולנוע עטור הפרסים, קווין ספייסי, על רקע האשמות הנוגעות להתנהגות מינית בלתי הולמת. בשני חלקי הסדרה, מספר גברים מדברים על ההטרדות והתקיפות המיניות שעברו לכאורה בלוס אנג'לס, ניו יורק ולונדון, כמו גם על סט הסדרה "בית הקלפים". ארה"ב 2024. ימי רביעי וחמישי, 08-09.05 בשעה 22:05 ב- HOT8 וב- HOTVOD
גארפילד: הסרט Garfield: The Movie
גארפילד (בקולו של כריס פראט), חתול הבית המפורסם בעולם בזכות שנאתו לימי שני ואהבתו הבלתי נדלית ללזניות עומד לצאת להרפתקה פרועה בטבע!
לאחר איחוד לא צפוי עם אביו האובד – חתול הרחוב המוזנח ויק (בקולו של סמואל ל. ג'קסון) – גארפילד וידידו הכלב אודי נאלצים להיפרד מחיי הנוחות ויחד עם ויק, להשתתף בשוד קורע ומצחיק עד יללות!!!! ארה"ב, 2024. אורך הסרט: 100 דקות.
במאי: מארק דינדלץ שחקנים: כריס פראט, סמואל ל. ג'קסון, כריס מלוני, ג'ורג' קלוני, אמילי בלאנט, ג'ון קרזינסקי. הסרט מופץ ע"י פורום פילם ויגיע לבתי הקולנוע ב-14.5. הקרנות טרום בכורה בימים שישי שבת ה-10-11.5. הסרט יוקרן מדובב עם כתוביות בעברית ובאנגלית עם תרגום לעברית.
HOT8 עם סטורמי STORMY
האישה שיכולה להפיל את טראמפ: הצצה אינטימית ובלעדית אל חייה של שחקנית הפורנו, סטורמי דניאלס, והאירועים שהפכו לחלק מההיסטוריה האמריקאית. סטורמי חולקת את סיפורה בעודה מנסה להמציא את עצמה מחדש תוך התמודדות עם מה שהתרחש בחייה 5 שנים קודם לכן. ארה"ב 2024. ראשון, 26.05 בשעה 21:15 ב- HOT8 וב- HOTVOD
אמנות ותערוכות
בית ביאליק עם אור וערגה של סיגלית לנדאו ושיר סניור, עופר ללוש, חנאן אבו חוסיין, מעיין אליקים
יום חמישי, 16.5 | בשעה 19:30 | בית ביאליק | האירוע בכניסה חופשית | להרשמה
"מִגּוּפוֹ שֶׁל עוֹלָם אֶל אוֹרוֹ עָרַגְתִּי" כותב ביאליק ב"זהר", אחד משירי הטבע היפים בעברית. "אור" ו"ערגה", מונחים חמקמקים ובהירים גם יחד. כשם שהם בלתי מפוענחים, כך הם פתוחים. תערוכה חדשה שתוצג בבית ביאליק יוצאת משורת השיר הזו של ביאליק ומבקשת להגיב אליה בדרכים שונות. הצבת עבודות האמנות בתוך הבית ההיסטורי, מהיפים בבתי העיר, יוצרת אלטרנטיבה לציר הזמן הכרונולוגי הלינארי בו אמנות עכשווית מוצגת בדרך כלל. בתוך חלל בית ביאליק האמנות מתייחסת לעבר והווה, מטשטשת גבולות והופכת מפגשים בלתי אפשריים למציאות.
סיגלית לנדאו ושיר סניור הציבו בחדר האוכל שורשי פרדס שנעקר. הגופים הגדולים הללו, שנדמה תנועתם קפאה הם כאין היבריד בין חי וצומח ודומם. נוכחותם כמעט מתריסה, כואבת כאילו החומר, העץ, שרוסן בתצורת הרהיטים הכבדים, הכהים של חדר האוכל התפרץ ומספר את סיפורו. הטבע תובע בעלות. שורשי עץ על שולחן עץ משתקפים במראה, מצמצמים את הפער העצום בין הטבעי למעובד לקו המפגש, המגע שביניהם.
פסלי דיוקן של עופר ללוש הם חלק מהחקירה המתמשכת והאינטנסיבית שלו ב"אני". פני השטח של הדיוקן, של הפנים, גבשושיים, לוכדים אור וצל מתחלפים שמחיים אותם והופכים את האלם שלהם למהות, לצליל.
"זהר" מיצב של מעיין אליקים ממוקם על גג הבית, במעין קפלה קטנטנה, כחדר התבודדות המצוי תחת הכיפה. בחלונות ציורים העשויים הטכניקה הידועה כ marbling , דגם צבעוני שמשמש בכריכות ודפי פתיחה של ספרים. העבודה תראה למרחוק ואף שהאסוציאציה היא לחלונות וויטרז, הרי המיצב פועל על עקרון הפוך : לא אור חיצוני מאיר את החלונות כלפי פנים אלא תאוה פנימית חזקה מאירה מתוך המבנה החוצה. "זהר" על התאורה הפנימית החזקה הופכת את המגדל והכיפה למגדלור ממשי ומטפורי.
חנאן אבו חוסיין יצרה את מיצב הרצפה "רְקוּמָה בִנְגֹהוֹת" משיבולים וצבע זהב. כמו עבודתו של מעיין אליקים גם עבודה זו לוקחת את שמה מהשיר "זהר". הצופים יוזמנו להיכנס ולהלך לשדה שאינו שדה אך עורג למהות שדה רחב שאבדה בין כתלי חדר קטן. ההליכה בו יוצרת מעגל זמן פנימי, שאינו זמן טבע אלא זמן חלום. אוצרת: ד"ר סמדר שפי
לאורך הערב ינגנו : Perpetuum Mobile חיים ויטלי כהן ומקס גרצן | ויקראו: ריטה קוגן ועמנואל יצחק לוי
אמנות. ביאליק.
עורכת: ד”ר סמדר שפי
במהלך הפתיחה יושק הספר "אמנות. ביאליק." בעריכת ד"ר סמדר שפי. הספר מקבץ טקסטים ותיעוד חזותי מסדרת תערוכות האמנות העכשווית שנאצרו על ידי שפי במוזיאון בית ביאליק מאז 2013, לצד אנתולוגיה של כתבי ח.נ. ביאליק ששימשו להן כהשראה. הספר ראה אור במסגרת חגיגות ה-150 להולדת ביאליק בהוצאת מוזיאון בית ביאליק ועיריית תל אביב. בתערוכות השתתפו עשרות אמנים בהם ציבי גבע, דנה יואלי, תומר ספיר, מיקי קרצמן, רוני חג'ג', אליהו אריק בוקובזה, אסתר כהן, יערה צח, יאנה רוטנר ורבים נוספים. הספר ראה אור במסגרת חגיגות ה 150 להולדת ביאליק בהוצאת מוזיאון בית ביאליק ועיריית תל אביב. מעצבים: מגן חלוץ, אדם חלוץ.
כתובת: ביאליק 22 תל אביב. שעות פתיחה: שני, רביעי- 09:00-17:00 | שלישי, חמישי- 09:00-19:00 | שישי, שבת- 10:00-14:00 www.bialikmuseum.org.il/
אלפרד-מכון שיתופי לתרבות ולאמנות עם פסטיבל פועלות באלפרד – פועלות מכאן
מכון אלפרד יוזם, זו השנה השנייה, אירוע תרבות רב תחומי הכולל יותר מ-20 יוצרות.ים מתחומים שונים, ביניהם: מחול, תיאטרון, מוסיקה, קול, סאונד ופרפורמנס המתייחסים לתמה של שנת התערוכות 2024-25, כמו גם לחללים ולמרחבים ספציפיים, במטרה להעמיק את הדיאלוג עם האזור הייחודי של קרית המלאכה על שלל מאפייניו.
הפסטיבל יתקיים במהלך שלושה סופי שבוע, בחללים שונים בקריית המלאכה; חללי האטלייה, ת"א תרבות, גלריה אלפרד וסטודיו בועז אהרונוביץ, בתאריכים: 9-25.5.24.
הפסטיבל מבקש להרחיב ולהעשיר את הפעילות באלפרד ולייצר פלטפורמה ייחודית המאפשרת לאמנים.יות מתחומים שונים ליצור ולהציג במכון השיתופי. הפסטיבל הוא נדבך נוסף בשנת התערוכות ״בין השמשות: סוף-סף -מוסף״, ומטרתו להרחיב את ההתייחסות לתמה השנתית ולתת לה ביטויים מגוונים ופרפורמטיביים, בדגש על נקודת מוצא חדשה שממנה ניתן להמשיך לחלום, ליצור, לבטא ולהיות.
הפסטיבל יתקיים השנה תחת הכותרת ״פועלות מכאן״, ״כאן״ הוא המקום שבו אנו מתבוננים.ות, מהרהרים.ות, מעבדים.ות, מתאבלים.ות וגדלים.ות. ״כאן״ הוא המקום שממנו אנו ממשיכים.ות, המרחב הרגשי, הרעיוני, הערכי והאמנותי שאנו כמהים.ות להגיע אליו.
פירוט המופעים והאירועים:
- פועלות 1: יום חמישי 9 למאי מקבץ אחד| שני מופעים| שני סבבים 19:30 21:00 אורי הולבן| דיר פארק, מעיין כהן מרציאנו| עבודה בתהליך
- פועלות 2: יום שישי 10 למאי מקבץ אחד| שלושה מופעים| שלושה סבבים 12:00, 14:00, 16:00. הקבוצה| אותי , תמי יצחקי| מטא -תמי, ירדן אלקיים| דבורת קוטב
- פועלות 3: יום שבת 11 למאי מקבץ אחד| שלושה מופעים| שלושה סבבים 12:00, 14:00, 16:00. אור סעדי| כותרת, עירית אילת | תלויות, קולקטיב החברות| בשעה חמש
- פועלות 4: יום חמישי 16 מקבץ אחד| שני מופעים| שני סבבים 19:30 21:00. פולינה ליאחוביצקי| הקלות הבלתי נסבלת של הקיום, נורית איזק| White Diamonds, מיכל גיל עם מאיה פליקסברוט| ארץ פלאות קשוחה וסוף העולם, דן אלון| אל תתערב בעניינים של אחרים
- פועלות 5: יום שישי 17 למאי מקבץ אחד| שלושה מופעים| שלושה סבבים 12:00, 14:00, 16:00. מעין ליבמן שרון| שם זמני, אליק ניב| גרה , אהרונה ישראל ועינת רווה |פרידה. היזכרות
- פועלות 6: יום שבת, 18 למאי מקבץ אחד| שלושה מופעים| שלושה סבבים 12:00 , 14:00, 16:00. מעין דנוך| כל הזמן, יוליה פריידין| בוכה על חלב שנשפך, עידן כהן| סוויטות לצ׳לו סולו
- פועלות 7: סוף שבוע 23-25 למאי. מרב סודאי | נערה וכד |יצירה רב תחומית הכוללת תערוכה ומופעים.
23.5 בין 16:00 – 20:00 הופעה ראשונה: 20:00 הופעה שנייה: 21:00
24.5 בין 10:00 – 14:00 הופעה ראשונה: 14:00 הופעה שנייה: 15:00
25.5 בין 10:00 – 14:00 הופעה אחרונה: 14:00
נורית איזק, עירית אילת, דן אלון, ירדן אלקיים, מיכל גיל, מעין דנוך, אורי הולבן, הקבוצה, קולקטיב החברות, עידן כהן, מעיין כהן – מרציאנו, תמי יצחקי, אהרונה ישראל, מעין ליבמן שרון, פולינה ליאחוביצקי, אליק ניב, מרב סודאי, יוליה פריידין, מאיה פליקסברוט ועינת רווה
ניהול אמנותי: רויטל משעלי ואפרת רובין.
בגלריה אלפרד, באטלייה, בתא תרבות ובסטודיו בעז אהרונוביץ. כרטיסים לפסטיבל ניתן לרכוש דרך האתר: www.alfredinstitute.org
בית ביאליק | מאי 2024
בית ביאליק, ביתו היפה של המשורר הגדול, השוכן בלב העיר העברית הראשונה, נפתח!
בתוך כך מתקיימים הרצאות, סיורים, סדנאות, השקות ספרים, פעילות ארכיון – בשפע של אירועים ויצירה לילדים, לנוער ולמבוגרים – המעניקים הזדמנות להיחשף למלוא יופייה של השירה וליצירתו של ביאליק בפרט.
״בית ביאליק מארח״ היא סדרת אירועי הספרות של בית ביאליק, והיא ספינת הדגל של פעילות הבית בשדה הספרות. מדי חמישי ב20:00 אנו עורכים אירועים מגוונים, המוקדשים להשקת ספרים חדשים, כמו גם מחוות ספרותיות ליוצרים ויוצרות חשובים ומשפיעים. הסדרה נועדה לתווך את אוצרות הספרות העברית לקהל הרחב וליצור מעגל המקשר בין כותבים, קוראים ושוחרי תרבות ורוח.
עורכים: שני פוקר, עמר אושיה.
מנהל בית ביאליק ועורך אמנותי: יקיר בן-משה
- סיורי שישי- ״גשר של מילים״ – סיור למבוגרים: הסיורים יתקיימו בימי שישי בשעה 11:00 | להרשמה: 10.5/ 31.5. סיורי שבת- פגישה עם משורר – סיור לילדים (לגילי 5+) הסיורים יתקיימו בשעות 10:30 / 12:00 | להרשמה: 11.5 / 25.5
- עם דמדומי החמה – מועדון קריאה בשירי חיים נחמן ביאליק: ימי שלישי | בשעה 17:30 | להרשמה לחצ\י כאן. 21.5/ 28.5. מידי יום שלישי בערב, בספרית בית ביאליק, נפגש לקרוא יחד בשירי ביאליק. בכל מפגש נקרא כמה שירים מיצירתו – החל משירו הראשון, ׳אל הציפור׳, שפורסם ב-1891, ועד לשירו האחרון, ׳פרדה׳, שנכתב ב-1933, חודשים ספורים לפני מותו. נביט יחד בעיניים רעננות על מכלול יצירת המשורר הלאומי, נדון במשמעותם של השירים על רצף יצירתו, בהשפעות יוצרים אחרים על כתיבתו, בהשפעתו שלו על יוצרים אחרים וכן נשאל אילו משמעויות יש לשירי ביאליק עבורנו במאה ה-21. בחודש מאי, נמשיך בצלילה בשירת ביאליק המוקדמת עם שיריו שנכתבו בתקופת שהותו בעיירה סוסנוביץ בפולין, בין השנים 1897-1900, ובינהם ממיטב שירתו המוקדמת כגון: ׳רזי לילה׳, ׳על לבבכם ששמם׳, ׳שירה יתומה׳ ונפגוש בפואמה הראשונה שלו ׳המתמיד׳. בחודש מאי, נמשיך בצלילה בשירת ביאליק המוקדמת עם שיריו שנכתבו בתקופת שהותו בעיירה סוסנוביץ בפולין, בין השנים 1897-1900, וביניהם ממיטב שירתו המוקדמת כגון: ׳רזי לילה׳, ׳על לבבכם ששמם׳, ׳שירה יתומה׳ ונפגוש בפואמה הראשונה שלו ׳המתמיד׳. בהנחיית: עמוס אורן
- הומניזם ומוסר בתנ"ך – ארבע הרצאות על הפרוזה התנ"כית בהנחיית ד"ר אריק גלסנר. שלישי אחת לשבועיים | בשעה 19:30 | להרשמה: 21.5/ 4.6/ 18.6: מבקר הספרות ד"ר אריק גלסנר מגיע לבית ביאליק לסדרה של ארבע הרצאות על הפרוזה התנ"כית מנקודת מבט ספרותית והגותית. המפגשים ידונו בהומניזם ומוסר בתנ"ך וביחס של המקרא לטבע ולכוח. שני המפגשים הראשונים יעסקו בסיפור הבריאה העברי והשלכותיו המטפיזיות והמוסריות וכפי שהן מתבטאות בנקודות מפתח לאורך המקרא ושני המפגשים האחרים יעסקו במוסר, שיטת משטר, אחדות ומלחמות אחים בספר שופטים. סיורי שישי- ״גשר של מילים״ – סיור למבוגרים. הסיורים יתקיימו בימי שישי בשעה 11:00 | להרשמה: 31.5. סיורי שבת- פגישה עם משורר – סיור לילדים (לגילי 5+). הסיורים יתקיימו בשעות 10:30 / 12:00 | להרשמה: 11.5 / 25.5
- "אור וערגה": פתיחת תערוכה בבית ביאליק – יום חמישי, 16.5 | בשעה 19:30 | בית ביאליק | האירוע בכניסה חופשית | להרשמה. "מִגּוּפוֹ שֶׁל עוֹלָם אֶל אוֹרוֹ עָרַגְתִּי" כותב ביאליק ב"זהר", אחד משירי הטבע היפים בעברית. "אור" ו"ערגה", מונחים חמקמקים ובהירים גם יחד. כשם שהם בלתי מפוענחים, כך הם פתוחים. תערוכה חדשה שתוצג בבית ביאליק יוצאת משורת השיר הזו של ביאליק ומבקשת להגיב אליה בדרכים שונות. הצבת עבודות האמנות בתוך הבית ההיסטורי, מהיפים בבתי העיר, יוצרת אלטרנטיבה לציר הזמן הכרונולוגי הלינארי בו אמנות עכשווית מוצגת בדרך כלל. בתוך חלל בית ביאליק האמנות מתייחסת לעבר והווה, מטשטשת גבולות והופכת מפגשים בלתי אפשריים למציאות. במהלך הפתיחה יושק הספר "אמנות. ביאליק." בעריכת ד"ר סמדר שפי. הספר מקבץ טקסטים ותיעוד חזותי מסדרת תערוכות האמנות העכשווית שנאצרו על ידי שפי במוזיאון בית ביאליק מאז 2013, לצד אנתולוגיה של כתבי ח.נ. ביאליק ששימשו להן כהשראה. הספר ראה אור במסגרת חגיגות ה-150 להולדת ביאליק בהוצאת מוזיאון בית ביאליק ועיריית תל אביב. האמנים המציגים: סיגלית לנדאו, עופר ללוש, מעין אליקים, חנאן אבו חוסיין | אוצרת: סמדר שפי | מוזיקה: Perpetuum Mobile חיים ויטלי כהן ומקס גרצן | משוררים קוראים ביאליק: ריטה קוגן ועמנואל יצחק לוי
- עם דמדומי החמה – מועדון קריאה בשירי חיים נחמן ביאליק – ימי שלישי | בשעה 17:30 | להרשמה לחצ\י כאן. 21.5/ 28.5. הומניזם ומוסר בתנ"ך- ארבע הרצאות על הפרוזה התנ"כית בהנחיית ד"ר אריק גלסנר. שלישי אחת לשבועיים | בשעה 19:30 | להרשמה: 21.5/ 4.6/ 18.6. מבקר הספרות ד"ר אריק גלסנר מגיע לבית ביאליק לסדרה של ארבע הרצאות על הפרוזה התנ"כית מנקודת מבט ספרותית והגותית. המפגשים ידונו בהומניזם ומוסר בתנ"ך וביחס של המקרא לטבע ולכוח.
שני המפגשים הראשונים יעסקו בסיפור הבריאה העברי והשלכותיו המטפיזיות והמוסריות וכפי שהן מתבטאות בנקודות מפתח לאורך המקרא ושני המפגשים האחרים יעסקו במוסר, שיטת משטר, אחדות ומלחמות אחים בספר שופטים. - סוטים יקרים: 30 למותו של חזי לסקלי – יום חמישי, 23.5 | בשעה 20:00 | בית ביאליק | דמי כניסה: 25 שקלים | להרשמה. 30 שנה למותו של המשורר חזי לסקלי, מהקולות האנינים, המסעירים והמאתגרים בשירה העברית בשנות השבעים והשמונים. לסקלי כתב מגיל 14, אך ספר שיריו הראשון, "האצבע", פורסם רק כשהיה בן 34: צרור שירים מלוטשים קרים, שאת חלקם ניתן לתאר כפיגומים נטושים או בלוני ניסוי בשמי ערב. שירתו של לסקלי מדובבת יאוש מר, ובלי שמבינים זאת יופיה עוצר הנשימה מאבד את פשרו. זוהי שירה דתית במובנים רבים, אבל האלוהים-לא אלוהים שלה הם שיבוש, בדידות, אימה ומוות. בערב ישתתפו חוקרים ומשוררים: אילאור פורת, עוזי וייל, יעל גלוברמן, אפרת מישורי, לריסה מילר | מוזיקה: דורי פרנס | מנחה: אלון רג'ואן. סיורי שבת- פגישה עם משורר – סיור לילדים (לגילי 5+). הסיורים יתקיימו בשעות 10:30 / 12:00 | להרשמה: 11.5 / 25.5
- דמדומי החמה – מועדון קריאה בשירי חיים נחמן ביאליק – ימי שלישי | בשעה 17:30 | להרשמה לחצ\י כאן. 21.5/ 28.5. 20 שנה לכתב העת "חדרים": מחווה לראיונות של הלית ישורון. יום חמישי, 30.5 | בשעה 20:00 | בית ביאליק | דמי כניסה: 25 שקלים | להרשמה. הראיונות שערכה הלית ישורון בין 1981 ל-2004 בחוברות כתב-העת 'חדרים' עם רוב גדולי השירה העברית באותן שנים כבר הפכו למיתולוגיים. במשך השנים התברר לרבים מאיתנו עד כמה הם חיוניים. בְּשיחות הכוללות מידות נכונות של התקרבות וזרות, אמפתיה ונעיצת-סיכות, היכרות וגילוי-מופתע, מצליחה הלית ישורון לא רק לפתוח הרבה דלתות, אלא גם להוליך את מרואייניה לכֵנות לא-מצויה ולהפיק שוב ושוב רגעים מגעישי-לב. בציון 20 שנים לגיליון האחרון של "חדרים", בית ביאליק עורך מחווה לכתב העת ולראיונות שכונסו בו. משתתפים: דרור בורשטיין, מיטל זהר, דרור משעני, שאול סתר, חביבה פדיה | מנחה: עינת יקיר
- סיורי שישי- ״גשר של מילים״ – סיור למבוגרים. הסיורים יתקיימו בימי שישי בשעה 11:00 | להרשמה: 10.5/ 31.5
מוזיאון תל אביב לאמנות עם אחוז בכל היקר – יצירות מופת על נייר
שם התערוכה "אחוז בכל היקר" מציע מבט חדש על האוסף המשקף את הצורך להיאחז ב"שרידים" יקרי ערך, הנושאים עימם תקווה. התערוכה "אחוז בכל היקר" במוזיאון תל אביב לאמנות, נפתחת לציבור הרחב בצל אירועי השעה. המפגש עם יצירות האמנות בימי המלחמה משליך אל מראות מהשבת של השבעה באוקטובר, אלה התלכדו לתמונה בלתי נתפסת, שהדהדה מראות מן העבר של פוגרומים. יצירות האמנות הן בחזקת הניצולים והעדים, המגיבים למראות הטראומתיים – לעיתים במבט ישיר ולעיתים באמצעות בריחה למרחבי חלימה או הפשטה.
עבודות רבות בתערוכה מספרות את סיפורם של אמנים שנרדפו בידי השלטונות הנאציים ויצירתם הייתה "עלבון לרגשות הגרמניים". בין הידועות שבהן היא סדרת "הרישומים הקולקטיביים", שנוצרו בעבודה משותפת של אמנים ואמניות מהתנועה הסוריאליסטית ב-1940. בתערוכה מוצגות גם עבודות מסדרת המופת של מארק שאגאל, "איורים לתנ"ך", עליה החל לעבוד בתחילת שנות ה-30. עבודתו נקטעה בעקבות אירועי מלחמת העולם השנייה, והיצירה הושלמה רק ב-1956. שנה לאחר מכן, כאשר ביקר שאגאל בישראל לכבוד תערוכתו במוזיאון תל אביב, שהציגה את הסדרה הכוללת 105 הדפסים, בשלמותה, הוא העניק אותה במתנה לאוסף המוזיאון. לצד אלו, מוצגות עבודות של אמניות ואמנים ישראלים בני זמננו, בהן סדרת העבודות האדומות של האמנית מאיה אטון (2022-1974) שנוצרה בשנתיים האחרונות לחייה.
אוסף הרישום וההדפס של מוזיאון תל אביב לאמנות, החל מתרומת האוסף הפרטי של מנהלו הראשון, קארל שוורץ (1962-1885) היסטוריון אמנות ואספן יליד מינכן. בזכות קשריו, ניאותו אספנים רבים לתרום למוזיאון יצירות יקרות ערך, ביניהם אריך גריץ, תעשיין טקסטיל ואספן אמנות, שנמלט מגרמניה לאנגליה ערב המלחמה. מאוחר יותר, פגי גוגנהיים, צ'ארלס ואוולין קרמר, אברהם הורודיש ואחרים העשירו את האוסף בעבודות מודרניות. האוסף המונה כ-25,000 עבודות, שוכן כיום במחסני המוזיאון המשמשים מקלט בימי מלחמה.
שם התערוכה לקוח מכותרת ספרו של ג'ון ברג'ר: אחוז בכל היקר: איגרות על הישרדות ומרי (מאנגלית: אסתר דותן, הוצאת פיתום, 2008).
אוצרת: ענת דנון סיון. עוזרות אוצרת: נעמה בר-אור, ענת פלד. נעילה 4.1.25
אירועים ותערוכות בבית ליבלינג מאי 2024
- עדכון ציבור: תוכנית צפון פלורנטין – 26.5, יום ראשון | בשעה 19:30 | השתתפות חופשית. תושבות ותושבי פלורנטין? בואו לשמוע על הנעשה בשכונה. תוכנית צפון פלורנטין מגדירה חזון לאזור זה בשכונה ועוסקת בארבעה נושאים מרכזיים: שימור, התחדשות, תנועה ונוף, וקיימות. במסגרת התהליך הציבורי הוצגה התוכנית לתושבים באוגוסט 2021 בשלבי התכנון המוקדמים, וכעת היא מוצגת שוב כחלק מתהליך הפקדתה. בערב זה תוצג התוכנית הסופית, וכן תהליך העבודה עליה של צוותי התכנון. האירוע יתקיים בקאנטרי העליה ברחוב העליה 28, תל אביב-יפו. זהו האירוע החמישי בסדרת המפגשים "השכבות של פלורנטין" – שיתוף פעולה בין בית ליבלינג, מחלקת השימור העירונית, צוות תכנון יפו והדרום, ומנהל קהילה אגף דרום.
- טאי דאי – צביעת טקסטיל בצבעים טבעיים – 17.5, יום שישי | 10:00-13:00 | 200 שקלים, 25% הנחה לתושבי תל אביב-יפו | להרשמה. בסדנה של צביעת בדים נלמד גם את תהליך הכנת הצבעים: מבחירת המקור הטבעי, דיוק הגוון על ידי ערבוב החומרים השונים והפיכת הצבע לקבוע ושימושי.
- סדנת "מיחדוש טקסטיל" – ימי ראשון | 18:30-21:00 | 60 שקלים, 25% הנחה לתושבי תל אביב-יפו, בהרשמה מראש באתר. נעניק חיים חדשים לטקסטיל ישן באמצעות טכניקות מגוונות. בהנחיית: יולי מרוז, בוגרת המחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל, יוצרת המותג O peel.
- סיורי הבית – ימי שבת | 12:00-13:00 | 30 שקלים, בהרשמה מראש באתר. רופא הנשים שטיפל באשתו של השאה הפרסי, השטרודל של גברת שויער ועוד סודות שהקירות מספרים:
- סיור בבית ליבלינג בעקבות הבאוהאוס והמשפחות שבנו את "העיר הלבנה". סטודיו פתוח. ימי רביעי | 18:00-20:00 | 40 שקלים, בהרשמה מראש באתר. ימי חמישי | 10:00-12:00 | 40 שקלים, בהרשמה מראש באתר
- מעבדת המחקר – הרצאות מקוונות: מעבדת המחקר של בית ליבלינג בוחנת את העיר תל-אביב-יפו על רבדיה השונים. מוזמנות ומוזמנים להאזין להרצאות ולדיונים מקוונים מאת מומחים מהארץ ומהעולם בנושאים מגוונים, משימור והיסטוריה ועד סוגיות אקטואליות, תכנון וחוסן עירוני לטווח הארוך. לכל ההרצאות: archive
אירועי ילדים:
- סטודיו רדיו לילדים – ימי שני | 16:30-18:00 | 40 שקלים, 25% הנחה לתושבי תל אביב-יפו, בהרשמה מראש באתר . ילדים משדרים חי מדי יום שני בין השעות 16:30-18:00. התוכניות יהיו בנושאים אותם יבחרו ועליהם יספרו הילדים. בין ראיון לשיחה יבחרו הילדים שירים להשמעה.
- סטודיו פתוח לילדים – ימי שבת- 10:00-12:00 | 40 שקלים, בהרשמה מראש באתר
תערוכות המוצגות בבית ליבלינג: https://www.lieblinghaus.org/exhibitions
- הסדק – 9.05.2024-14.09.2024
- תערוכות שהות: הבלוק – 25.1.2024-1.6.2024
- תוכנית המתאר מתעדכנת -14.9.23-14.9.24
- מטבח פרנקפורט – הצעת הגשה – תערוכת קבע
- יוצאת מהכלל: העיר הלבנה – מורשת יומיומית – תערוכת קבע
כתובת: אידלסון 29, תל־אביב–יפו
שעות פעילות: א עד ה בשעות 8:00–19:00 | שישי 8:00–14:00 | שבת 9:00–14:00
בית ליבלינג עם הסדק של עברי באומגרטן
התערוכה מציגה סיפור של בניין אחד – בית קלמרו, ברחוב ראש פינה 26 בדרום תל אביב, סיפור שחושף קונפליקטים, אינטרסים ואירועים החקוקים בקירות המתפוררים, וממחיש את הפער בין הדימוי והחזון של העיר הלבנה כאוטופיה אדריכלית, לבין המציאוּת החומרית, חברתית, תרבותית וכלכלית שהבניין נתון בה. בלב התערוכה, סדק בבניין שהוכרז לשימור בהגבלות מחמירות; בניין שבו, עברי באומגרטן, יוצר ואקטיביסט חברתי החי ופועל בשכונת נווה שאנן, רכש דירה לפני כמעט 20 שנה. באומגרטן ניסה לשפר את תנאי החיים בבניין שנבנה ב-1935, לתקן נזקים ומפגעים ולקדם שיפוץ במבנה, שהוכרז בסופו של דבר כמבנה מסוכן. ההכרזה אילצה את הדיירים, ברובם קשי יום, מהגרים ופליטים, להתפנות. במסגרת מאמציו גילה באומגרטן בגנזך מחלקת ההנדסה של עיריית תל אביב, כי לסדק בקיר המבנה יש היסטוריה ארוכה וסבוכה שמלווה את הבניין ודייריו. הסדק בעל הפוטנציאל ההרסני, מרחף מעל ראשי הדיירים כמעט מיום הקמת הבניין, ונוכח בכ-80 שנות תכתובות שבהן נזכרות המילים הצלה בנס, מזל ורגע לפני שיקרה אסון… במיצב בחדר הפרויקטים, מוצג סיפור שנע בין זמנים: מהעבר הרחוק של הבניין אל העתיד המדומיין שלו כבניין מושלם, נכס בעל ערך, חלק מההיגיון הנדל"ני של העיר; ונע בין ממדים: מהממד המוחשי והחומרי של המבנה – העוקב אחר טקסטורות, קילופים, סימני רטיבות ופיח – לממד הלא מוחשי בסיפור של דייריו, של השכונה ושל תהליך השיפוץ שפורץ מבעד לסדקים. באומגרטן, בתיעוד שערך במקביל לשימור המבנה, מנסה לגשר על הפער בין הרעיון של שימור כפי שהוא מבין אותו, כזיכרון של חיים אנושיים והיסטוריה של מקום והשכבות שהוא נושא בו, לבין תהליך השימור בפועל, שמתגלה כתהליך של החלפה, החלקה, שדרוג ומחיקה, המרוקן את הבניין מדייריו, ומההיסטוריה שלו.
התערוכה מעלה שאלות על מהות השימור בכלל, ובפרט בשכונה שהיא פריפריה חברתית; על העתיד "המולבן", כדבריו, שאליו מכוונים הבניין והשכונה, לעומת היומיום של תושביה; על פערים כלכליים וחברתיים; על הישרדות; על הפגיעות והשבריריות של החומר – האנושי והפיזי. התערוכה חושפת את הכמיהה לישועה והצלה מהזנחה, עליבות ועוני, ושואלת האם ניתן היה להותיר את הבניין בקונטקסט החברתי תרבותי שלו, לשמור עליו כבית לכול דייריו; לשקם את המבנה ולשגשג בלי להשתעבד לכלכלת ההון המניעה את שוק הנדל"ן, הפיתוח העירוני והשימור. התערוכה מעלה תהיות גם על הרלוונטיות של נרטיב העיר הלבנה למתגוררים בה; ומציעה אפשרות לנרטיב הכולל את הסדקים, ומבקש לייצר מבעדם דבר חדש. זהו סיפור אישי ורפלקסיבי החושף עמדה אנושית אמביוולנטית מול כלכלת ההון והנדל"ניציה של המרחב, כזו הנעה בין שותפות, אחריות והישרדות, לבין ההכרח לאיחוי הסדק הפעור.
עברי באומגרטן, יוצר, מנהל אמנותי ואוצר אמנות המתמחה בפרויקטים רחבי היקף בדגש על קהילה ועל מרחב ציבורי, עוסק באמנות מבוססת מקום, המחברת בין אמנות, תרבות וקהילה בחללים ציבוריים. פעיל עירוני סביבתי בדרום העיר תל אביב יפו ומייסד וחבר ועד שכונת נווה שאנן. משנת 2021 מדריך סיורי אמנות בארץ ובעולם במסגרת חברת TALKINGART. בעל תואר שני במדיניות ותאוריה במסלול אוצרות מהאקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל (2021), בעל תואר ראשון באמנות וצילום סטילס מאוניברסיטת קונקורדיה במונטריאול בהצטיינות (2005), ובוגר מסלול הפקה של בית הספר לקולנוע סם שפיגל בירושלים (2010).
התערוכה "הסדק" היא השמינית המוצגת בחדר הפרויקטים בבית ליבלינג, מרחב שמזמין יוצרות ויוצרים לקחת חלק פעיל בחקירה ביקורתית של השאלה "מהי העיר הלבנה?" כחלק ממחקר רבתחומי, אלטרנטיבי, שיתופי ומתמשך, שמתייחס אל העיר הלבנה כאל פלטפורמה לדיון עכשווי בשימור, עירוניות, זהות ותרבות בעיר. חדר הפרויקטים הוא הקצה הפתוח של תערוכת הקבע בבית ליבלינג, המגוללת את סיפורה של העיר הלבנה, אחד מיני רבים, כנקודת מוצא לסיפור מתהווה. חלל זה מזמין את הציבור היוצר והחוקר להתיחס לסוגיות ואתגרים עכשוויים מקומיים ועולמיים, להציג נקודות מבט שונות ונרטיבים חלופיים. העבודות המוצגות בחדר הפרויקטים נבחרות בהליך של "קול קורא".
התערוכה מוצגת במסגרת חדר הפרויקטים העוסק בשאלה מהיא העיר הלבנה?
צילום וידאו: זוהר קניאל ועברי באומגרטן | עריכת וידאו: אורי גרג'י | מודל: רניי מזור | הדמיה: דוד גרבה | הפקת גרפיקה למוצגים: יאשה רוזוב | אוצרת חדר הפרויקטים: אדר' סברינה צגלה | ע' אוצרת: מיכל ליכטנשטיין | עיצוב גרפי: רן מלול וטלי ליברמן | הפקה והקמה: איה צייגר, ליאב לוי | ציוד הקרנה: דורון הקרנות | עריכה: ציפה קמפינסקי | תרגום לאנגלית: סיון רווה | צילומים: עברי באומגרטן. נעילת התערוכה: 14.09.2024
כתובת: אידלסון 29, תל-אביב-יפו. שעות פעילות: א עד ה בשעות 8:00–19:00 | שישי 8:00–14:00 | שבת 9:00–16:00
גלריה לאומנות חן וינקלר תל אביב עם טל קלמן | צליל בצבע
טל קלמן ציירת ומוזיקאית יוצרת פותחת תערוכת יחיד ראשונה "צליל בצבע" בגלריה חן וינקלר ביפו. טל קלמן גדלה במשפחה דתית לאומית בפתח תקווה, ושברה את המסגרות כבר בתיכון, כשהצטרפה לקבוצת זמר בעירה. אחרי הצבא השתתפה עם הרכב הפופ "יוניסקס" בפסטיגל עם מיכל ינאי, סנדי בר, יעל בר-זהר, עודד מנשה, טל מוסרי, איתי שגב, צביקה הדר ועוד.
כשההרכב התפרק, היא פנתה לדרך של רוחניות והתפתחות אישית, ואחרי שנים, כשהיא אמא לשלושה, חזרה אל עולם היצירה, כשהיא לומדת באופן אוטודידקטי ומשלבת בין שני העולמות: הצבע והצליל. קלמן בונה את הדימויים שלה בעזרת אפליקציה של אינטליגנציה מלאכותית ומשם מעבירה אותם אל הבד.
אוצרת התערוכה גלית צימבליסט: "הציירת טל קלמן נגשת אל הבד הריק בהתלהבות מתוך רצון לכבוש אותו, להכניע את האימג' שבדמיונה ולאלף אותו להישמע לרצונה, עבודותיה מגיעות מעולמות הצליל והדימוי החזותי. ביצירותיה טל מציגה את ההקשר שבין הצליל הפנימי האופטימי המהדהד בה לבין האובייקט המוצג. הדימוי המוביל את התערוכה, פורטרט של זוג דמויות ססגוניות, הוא נגן רחוב ,הפורט על הגיטרה, היא אוחזת בידו כשותפה ליצירה ואולי עוד רגע תפרוץ בשיר. הציור חושני, בפלטה צבעונית מזמין את הצופים לקחת חלק ולהצטרף לרגע האינטימי שבין השניים, בכך מאפשר להם ליצור עולם טוב ואופטימי . ציור זה מאפיין את יצירתה של טל אשר נולדת בדימיונה ונסמכת אף על טכניקת הדימוי הווירטואלי כנקודת התחלה לרעיון אשר מכנן בה. העולמות המשלימים הללו מסמלים את הקו העובר כחוט השני ביצירתה של טל. נראה כאילו צלילים מתנגנים ושוטפים אותה כל אימת שהיא יושבת לצייר. אין כמו החיבור של הצבע לצליל. צבע עבורה הוא אקורד. הפלטה הצבעונית שלה, האור והצל הם בשבילה מנגינה ושיר".
אירוע פתיחה חגיגי 24.5.24 יום שישי שעה 11:30. שיח גלריה רביעי 19.6 בשעה 19:00
התערוכה פתוחה למבקרים – 24.5.24 – 22.6.24, ימים א'-ה' 10:00-19:00, שישי 10:00-16:00, שבת 10:00-19:00. גלריה לאומנות חן וינקלר רציף העלייה השנייה 18 תל-אביב-יפו. לעמוד האינסטגרם של האמנית www.instagram.com/talkalmanart
תערוכות חדשות במרכז לאמנות עכשווית בערד
קרן רוסו | תהומונים וגם מרסל תהילה ביטון | השמלה הגדולה. אוצרת: לאה אביר. פתיחה: יום חמישי, 16 במאי 2023, בשעה 19:00 נעילה (31/08/24)
המרכז לאמנות עכשווית בערד שמח לבשר על פתיחת שתי תערוכות חדשות בגלריה: תערוכת יחיד של קרן רוסו, "תהומונים" ותערוכת יחיד של מרסל תהילה ביטון, "השמלה הגדולה". תערוכתה של קרן רוסו מציגה לראשונה עבודת וידאו חדשה, סרט קצר שצילמה האמנית (במצלמת 16 מ"מ) במהלך השנתיים האחרונות באזור ים המלח. המצלמה של רוסו נעה בין חופים נטושים לחורבות אדריכליות ולהריסות טבעיות. הנוף המדברי המוכר הופך בסרט לייצוג של עולם דיסטופי, באמצעות התערובת הייחודית בין תיעוד ובדייה שרוסו רוקחת בכל עבודה מחדש.
הסרט מתרחש עשר שנים אחרי אסון סביבתי תעשייתי ענק, שהוביל לייבוש הים. בעקבותיו, התמוטטה ומתה גם רוב החברה שסבבה את מקור המים. השורדים, כמו "חיות מיובשות", פועלים לזקק מים מן הים, ומותירים אחריהם מישורי מלח ענקיים. המספר, לורנס רונסון, קורא בפנינו מיומנו את מחשבות ימיו האחרונים. הדים של אלימות ומחסור, רחשים של סביבה מתמוטטת – כל אלה מסומנים כאן כגורל בלתי נמנע שנוכח במלוא הדרו. קשה לחשוב על עבודה מדויקת יותר לזמננו ולמקומנו, כאשר כולנו חווים את תחושת היעדר הזמן של האסון, את ממדיו ההיסטוריים והמיתיים גם יחד. כשהמחשבות מפוזרות בין הריסות, כשהתרבות מתפוררת.
- התערוכה "השמלה הגדולה" של מרסל תהילה ביטון מציגה אף היא עבודות חדשות לצד עבודות מן השנים האחרונות. ביטון גדלה במשפחה רבנית ספרדית בעולם החרדי, והיתה שותפה לגל יוצרות הקולנוע החרדי הנשי. התערוכה שלה פונה אל כל החושים ומציבה אפשרויות שונות של זהות ושל התחפשות, של גמישות מחשבה ותנועה בין עולמות. במרכזה המיצב Maison (בית), שמשלב בין עולם האופנה לעולם הדתי במסורת הצפון-אפריקאית: בשמי עילית הופכים לבשמי הבדלה, ומתקן התצוגה למתקן הסבה ואירוח. ריחות הערק של Maison מתערבבים בריחות הרוזמרין, צמח ההבדלה והטיהור, שהופך לחומר בעבודה חדשה אחרת. ולצידם, העבודה "השמלה הגדולה" (׳אלכסווא אלכבירה״) המבוססת על בגדי הכלולות המרוקאים החגיגיים.
- קרן רוסו (נ' ישראל 1974, חיה ועובדת בלונדון) היא אחת מהאמניות ילידות הארץ החשובות והבולטות כיום. היא משתמשת בעבודותיה במוסכמות של תיעוד ושל נרטיב, ובוחנת כיצד ידע, תפיסה ותרבות משלבים בין הרציונלי למסתורי והעלום. עבודותיה הוצגו ברחבי העולם במוסדות כמו גלריית וויטצ'אפל, ברביקן והטייט מודרן בלונדון, הביאנלה באתונה, הביאנלה בבוזן, HKW בברלין, מוזיאון קרפלד, מוזיאון ישראל בירושלים ומוזיאון תל אביב. סרטיה הוצגו בפסטיבלים רבים, ביניהם פסטיבל אן ארבור, אוברהאוזן ו-EMAF. בשנת 2023 היתה מועמדת לפרס ג'רמן לקולנוע. היא זכתה בפרסים בפסטיבל סוודנבורג, פסטיבל אוברהאוזן, פסטיבל הקולנוע בירושלים, פרס אמן וידאו בכיר של משרד התרבות, פרס שרת התרבות ועוד.
- מרסל תהילה ביטון (נ' 1993 במונטריאול, קנדה. חיה ויוצרת בירושלים) היא אמנית הפועלת במיצב, ווידאו, רישום, כתיבה ויזמות חברתית. היא עוסקת במערכות של סמלים, זוהר וערך, דרכן באות לידי ביטוי תרבות יהודית, זהות, ייחוס ושייכות. ביטון היא בוגרת מצטיינת של התואר הראשון באמנות של בצלאל ולמדה בסמינר בית יעקב למורות. בשנה האחרונה נבחרה ביטון לייצג את ישראל בביאנלה בטורקיה, ובימים אלה היא כותבת את ספרה הראשון.
המרכז לאמנות עכשווית בערד – בן יאיר 28, מתנ"ס ערד, קומה א' | שעות פתיחה: ד', ה', 9:00-13:00 16:00-20:00, שבת 11:00-14:00
מוזיאון ארצות המקרא ירושלים עם קוּמּא – יצירותיו של איתן רוזנצווייג
איתן רוזנצווייג (2002–2023) היה אמן ישראלי צעיר ומבטיח, שנפל בעת הלחימה ברצועת עזה בנובמבר 2023. בתערוכה זו מוצגת יצירתו הנקראת "קומא, מי עפצים וקנקנתום" – שמשמעותה בארמית – רכיבי הדיו אשר שימש סופרי סת"ם לכתיבת טקסטים מקודשים ביהדות.
מוזיאון ארצות המקרא ירושלים מציג את "קוּמּא" יצירתו האחרונה של איתן רוזנצווייג ז"ל, לוחם שנפל בעזה במלחמת "חרבות ברזל". ד"ר ריסה לויט, מנכ"לית המוזיאון, נחשפה לסיפור האישי של רוזנצווייג וליצירת המופת "קוּמּא" והציעה להקים לה תערוכה במוזיאון. לדבריה: "הרגשתי שעבודתו חיה ופועמת, ונכון להציגה במוזיאון שמחבר חפצי אומנות מהמזרח הקדום ומשקף עמים ותרבויות של תקופת המקרא".
"קוּמּא" המגילה המרשימה, שאורכה כשלושה מטרים, מעוצבת בקפידה בטכניקה המורכבת והתובענית של רישום בדיו באמצעות ציפורן על בד. בחירת אופן הביצוע ושם היצירה שניתן על ידי האמן מבטאים את שאיפתו ליצור מעין ספר תורה חזותי ולערער בכך על התפיסה שליהדות חסר מימד ויזואלי. המגילה, שעליה עבד רוזנצוויג במהלך מגפת הקורונה, היא עדות למסירותו, לחזונו היצירתי ולרוחב אופקיו כאמן וכתלמיד חכם. היצירה טווה רשת מורכבת ומסועפת של ציטוטים אמנותיים המַפנים את הצופה אל מספר מקורות כגון המקרא, התלמוד, ספרות הקבלה, השירה העברית לדורותיה, עולם המחשבה של תרבויות המזרח הרחוק, תולדות האמנות והממצא הארכיאולוגי. אלפי פרטים ממלאים את הבד במלאכת שילוב עדינה ומוקפדת, המתארת דמויות מקראיות, יסודות אדריכליים, מבני קודש, בעלי חיים, תשמישי קדושה וציטוטים ממקורות כתובים. הסגנון הקולח, מעין זרם תודעה מתמשך, יוצר רצף מהפנט בשחור-לבן, המלא בדמויות ובדגמים חזותיים משתלבים. היצירה גדולת הממדים שובה את עין הצופה כבר במבט מרחוק ומזמינה התבוננות בפרטים על מנת לפענח את אוצר הדימויים העשיר והמורכב שבה.
על תהליך העיצוב, שיתפה יעל בוברמן-אטאס, מעצבת התערוכה: "איתן הצליח לגעת כמעט בכל תחום באומנות שלו, החל מדת, תרבות, ישראליות וחייו האישיים – זה היה מאוד מיוחד להיכנס לראש שלו. הנוכחות שלו הייתה חזקה וליוותה אותי המחשבה איך הוא היה מקבל את הבחירות וההחלטות שעשינו. את התערוכה החלטנו להגיש גם במוצגים פיזיים וגם במוצג מולטימדיה, כך שיהיה ניתן לחוות את האומנות של איתן בכמה דרכים, ואני מקווה שנצליח להציג אותו בדרך הראויה ביותר”.
אוצר התערוכה פורת סולומון "איתן היה תלמיד של פעם בחיים, שילוב של חכמה, סקרנות וכישרון. תמיד הייתה תחושה שבראש שלו רצות אלף מחשבות, ונוצרים הקשרים חדשים ומפתיעים. כאשר התבשרתי על נפילתו של איתן, זו הייתה צביטה אכזרית של החמצה, הפסדנו כולנו. קומא היא יצירת חייו, והיא חורגת מעבר לקנה מידה של יצירת אמנות של תלמיד תיכון, וזו ההזדמנות לתת ליצירה שלו חיים ארוכים, וגם לאיתן עצמו, במה כאמן, בתקווה שיהפוך למודל לחיקוי לאמנים צעירים נוספים".
חגית ועוזי רוזנצווייג, הוריו של איתן: "איתן, הבן הבכור שלנו, בלט בכישוריו כבר מגיל צעיר, והתעניין בתחומים רבים ומגוונים. באמצעות אישיותו יוצאת הדופן, הוא הצליח לבטא רבדים עמוקים ועושר רב בציורים ובשירה. איתן, שירת בגדוד שקד בגבעתי ונלחם בעוז וגבורה במלחמת חרבות ברזל. הוא היה בן 21 בנופלו בקרבות בצפון רצועת עזה. לאחר מותו, החלטנו לשתף פעולה עם מוזיאון ארצות המקרא, על מנת לחשוף את יצירותיו לעולם. אנו מקווים שבאמצעות התערוכה של איתן, רוחו תמשיך לחיות בתוכנו, ותשפיע על העם היהודי לעוד שנים רבות".
עבור עלויות הקמת התערוכה, שימור יצירותיו של איתן, ויצירת המחווה עבורו, פתח מוזיאון ארצות המקרא בקמפיין גיוס המונים, זאת בכדי להבטיח שאומנותו תמשיך לגעת בחייהם של אחרים לדורות הבאים. לקמפיין: https://eitanrosenzweig.co.il/
מוזיאון ארצות המקרא ירושלים – שמואל סטפן וייז 21, קרית המוזיאונים. www.blmj.org
או טל': 02-5611066 . הפתיחה 16.5.24 19:00
בית האמנים תל אביב תערוכת צילום של יהודית שרייבר – אנטומיה של אי-ודאות
תערוכת הצילום של האמנית יהודית שרייבר אנטומיה של אי-ודאות, מעלה את מושג האי-ודאות המלווה אותה מאז היעלמותה של הצוללת דקר ועימה אחיה אמנון. התערוכה נפתחת בתחילת מאי 2024, תקופה של אי-ודאות גדולה עבור כולנו.
התמונות המציאותיות של שרייבר מעוררות רתיעה ומושכות אותנו אל סביבה מטרידה ומטילת אימה, המעלה שאלות על קיומו של האדם בתווך שבין החיים והמוות. היא צילמה את מנהרות הכרמל בעת כרייתן בין השנים 2010-2009 ושהתה בהן בכל פעם לאורך זמן. היא צילמה במעבדה לחקר שורשים של המחלקה הבוטנית באוניברסיטת תל אביב. שורשים חשופים, רטובים ונוטפי מים, משתרכים בחלל, תלויים כאילו מהאוויר ושרויים בחלל אפלולי ונשגב. חלל זה על האדריכלות האפלה והאווירה הלחה והתת-קרקעית שלהם, מאפשרים לה להרגיש משוחררת ממגבלות המציאות. כך גם התמונות בתערוכה, שנופיהן ממשיים אך הן חושפות עולמות נסתרים, משחררות את עין התודעה שלנו לנדוד במרחבי הקצוות של החוויה האנושית.
לראשונה בתערוכה הנוכחית גם היא עצמה מופיעה בתצלומיה, תצלומים אלה ממחישים את הסף, מצב דמדומים שבו 'העצמי' נע על קו התפר שבין העולמות. עיסוקה במוות, כמסע וחציית גבולות, קשור לא במעט למותו של אחיה, אמנון רינגוולד ז״ל, שהיה אלחוטן ראשי בצוללת דקר שנעלמה במצולות הים ב-1968 ושרידיה התגלו רק ב-1999. הטראומה והתעלומה שליוו את ההיעלמות לאורך שלושה עשורים הפכו לעובדת חיים, והן מוצאות את ביטוין בעבודותיה, שלדבריה מסמנות את חלוף הזמן.
בית האמנים אלחריזי 9, תל אביב artistshouse.org.il
שעות פתיחה: שני-חמישי 10:00 – 18:00 | שישי 10:00 – 13:00 | שבת 11:00 – 14:00
סטודיו הפלך 6 תל אביב עם בתיה שני / ג'יבריש אני מדברת אליך
התערוכה "ג'יבריש אני מדברת אליך" של האמנית בתיה שני, הייתה אמורה להיפתח באוקטובר 2023. שני עמלה עליה במשך למעלה משנה, העבודות הנבחרות כבר הגיעו לסטודיו ממוסגרות וממוקמות, מוכנות לתלייה בחלל התצוגה. ואז הגיע שביעי באוקטובר וכל שהיה לפניו, נאלם ונדם. לדברי האמנית שמוקד יצירתה בתערוכה הנוכחית עוסק בשפה, היא חשה שהמילים נעתקו וניתקו ממנה, כאילו אין בהן יותר את היכולת לבטא תחושות ומחשבות. סימנים אחרים מביעים את מה שהמילים כבר לא מצליחות ויוצרים מעין שפת ג׳יבריש חלופית לשפה המוכרת.
באין מילים מלוות, שני שקעה במלאכת רקמה סיזיפית ואובססיבית שהייתה לה כמלמולי תפילה מחזקת ושומרת נפש. העיסוק השייטתי החוזר והנשנה בבדים ישנים ומשומשים שהמחט הפוצעת והחוטים החודרים, מפיחים בם חיים חדשים, הפך למרחב מוגן למחשבה ולמגן ללב. מבחר מהעבודות החדשות האלו התווסף לתערוכה הנוכחית שנפתחת כעת לציבור בין שני ימי זיכרון לאומיים. הבדים הפרטיים שסופגים הכל, מצליחים כאן להיוולד מחדש, לנשום שוב ולהתעורר לחיים במציאות אחרת.
הקשר בין השפה למלאכת האריגה הוא עתיק יומין. כבר בתרבות הקלאסית מלאכת האריגה הוקבלה למלאכת מארג המילים של המשורר השט במרחבי השפה ותופר מילים ליצירת שיר. קשר זה עולה באופן מקורי מהעבודות של בתיה שני. במעשה הרקמה שלה, היא מקנה משמעויות לשפת ג'יבריש בה צפים זכרונות ועולות מחשבות המתגלות באותיות, הברות, מספרים ומילים. גם המצע של בדים ישנים עליו היא בוחרת במכוון לרקום, רווי רבדים רבים הנטענים במשמעויות. אלו הם בדי ריפוד , סדינים , שמיכות מפות וקרעי בגדים ששימשו אותה ואת משפחתה במשך שנים, ובהם מוטבעים החיים עצמם – הרצונות, והתשוקות, החלומות, האכזבות, הפציעות, ימי החולי והאבל, רגעי האושר, השמחה והעצב.
ביצירתה של שני, הרקמה, המחשבה והמילים נלכדות יחד לחבר שפה אחת. רקמה אנושית הופכת לרקמת חוטים בעבודה שבמרכזה המילה connect מוקפת רשת חלקיקים המזכירים צורה של תא ומתפשטים כרקמה של מחשבות במוח האנושי. בכותרת העבודה "לי כל תך נושא מזכרת" הנקראת כפרפרזה על מילות השיר "לי כל גל נושא מזכרת" (רותי מאת חיים חפר), כל תך רקמה שחוזר על עצמו במהלך האריגה, מייצג תא המכיל זיכרון וגעגוע. בעבודה "פריחה מילולית", דימוי המוח הופך לפרח שפורח בין שפע של רעיונות הצומחים מסביבו. התנועה מתגברת בעבודה all over ('קוּלית'), בה דימויים מעוגלים של רעיונות שונים מרחפים באופן חופשי במעין מרחב קוסמי, כאשר כל רעיון הוא עולם בפני עצמו. בעבודה "מאחד עד מאה", הדימויים נעשים צפופים יותר ויותר, כך שנוצרת זרימה מחשבתית בה מילים מוחלפות במספרים, כאילו אין כבר בכוחן לתאר את המחשבות הנרקמות. בכמה עבודות נעדרות כיתובים, מבטו של הצופה אינו מכוון יותר על ידי מילים ומספרים. הדימויים המופשטים נדמים בהן כסימנים מזוהים, אך לא ניתן לקרוא אותם באמצעות השפה המוכרת. סימנים אלו, שאינם זקוקים למילים, שכן הם המילים עצמן, מתגבשים לכדי קומפוזיציות הרמוניות ויוצרים מעין שפה חדשה וחד פעמית, אשר עבור המתבונן היא ג'יבריש המשתייך לעולם המציאות, אולם מקורו אבד והוא בלתי ניתן לפענוח.
בתיה שני עוסקת במהות השפה ורקמת המחשבה, ככותרת עבודתה "רוקמת את עצמי לדעת", פעולת היצירה האובססיבית והשיטתית שלה מבוססת על ידיעה ועל חופש. אלו יחד מאפשרים לה מחשבה פואטית המעוגנת בכללים ממסגרים. החוטים שנטווים בידה לוכדים רעיונות וזיכרונות הנארגים לכדי יקום חדש אשר מגן על קיומם.
בתיה שני היא אמנית רב תחומית, מלאכת הרקמה היא מרכיב מוביל ודומיננטי ביצירותיה. היא נולדה בחיפה וכיום חיה ויוצרת במילאנו, לונדון, ניו-יורק ותל אביב. שני גדלה במשפחה בה תפירה הייתה מקצוע. סבה היה חייט ודודתה תופרת תלבושות לתיאטרון. היא למדה במדרשה לאמנות, בית ברל, בוגרת האקדמיה המלכותית לרקמה בלונדון, בוגרת ביה"ס לעבודה סוציאלית אוניברסיטת חיפה ועבדה שנים רבות כעובדת שיקום וטיפול במשפחות שכולות. בעבודותיה שני מתמקדת בטכניקות של מלאכות יד עמלניות בהן התמקצעה, כמו תפירה, סריגה ורקמה. עבודותיה של בתיה שני מוצגות בתערוכות יחיד וקבוצתיות בארץ ובעולם, בין השאר במוזיאון חיפה לאמנות, צבע טרי, ירידי אמנות בבאזל, ניו-יורק ולונדון (אוצרת: תמר דרזדנר). בגלריה M2 טוקיו, גלריהSaatchi בלונדון ועוד. ביוני 2024 תיפתח רטרוספקטיבה של יצירתה באוניברסיטת חיפה (אוצרת: שרון פוליאקין).
בתיה שני / ג'יבריש אני מדברת אליך
סטודיו, רחוב הפלך 6 תל אביב. שעות פתיחה: חמישי, שישי, שבת 10:00-14:00. שאר הימים וסיורי קבוצות – בתיאום מראש במייל : [email protected]. הכניסה חופשית. התערוכה תוצג עד 31 באוגוסט 2024
מקום לאמנות בקרית המלאכה עם יהודה גרניט והמלחמה מתרגשת
המלחמה מתרגשת היא תערוכת יחיד של הפסל יהודה גרניט המציגה עבודות פיסול, אובייקטים, תבליטים והדפסים עשויים ברזל ומתכות שונות. העבודות מציגות רגעים מהאירועים הפוליטיים האחרונים, במיוחד אלה הקשורים במלחמה הנוכחית. בשפה מתומצתת ומיידית, גרניט מציג את המציאות המורכבת. הקו הרישומי פועל כמחווה של חיתוך בחומר, כרישום, אך גם כאות, כטקסט ועדות.
האמן יהודה גרניט מציג עבודות מהשנתיים האחרונות, עבודות שהן מחאה שיוצאת מתוך הסטודיו. החומרים שהוא עובד אתם, כמו ברזל ומתכות שונות, הם נוקשים ודורשים הפעלת כח רב דרך מחוות פיסוליות ישירות. זהו כח שמדבר על התנגדות, על פעולה של מחאה, לפני ובמיוחד אחרי השביעי באוקטובר. גרניט משלב שפה של רישום עם פיסול, שימוש ברדימייד וקו קומיקס, אולם הפשטות והתימצות שהוא מביא לעבודות עומדים באופן מפתיע ומסקרן בניגוד למציאות המורכבת מולה הוא פועל. מתוך העבודות משתקפים רגעים המוכרים לנו, לצד רגעים מיצירות אמנות איקוניות והסטוריות שנקשרו במאבק ובמופעים שונים של התנגדות למלחמה. השיטוט בתערוכה והמעבר בין האובייקטים השונים מזמן מפגש עם סימנים וסמלי תרבות מוכרים.
העבודה ״המלחמה מתרגשת״, מזכירה מעין עמוד טוטם המתנשא לגובה של 2.70 מטר. הטוטם נקשר בטקסים דתיים קדומים, אליו פונים בבקשה להנהגה, להובלה ולבקשה. בטוטם של גרניט נערמים זה על גבי זה מעין ראשים עשויים מיכלי גז מזגנים שמזכירים דמויות קומיקס. ביניהם ניתן לזהות את ראשו החבוש של ״החייל הלבן״ של ג‘וזף הלר (מילכוד 22), את מסיכת הגז משירו של נתן אלתרמן ״אל תתנו להם רובים״ ואת דמותו של קילוגר מהסרט ״אפוקליפסה עכשיו״.
העבודה ״הצעקה״, כצעקתו של מונק, היא דיוקן עצמי ישיר מאוד: זעקתו של האמן אותה הוא חרט ימים ארוכים לתוך משטחי אלומיניום וברזל. ״הצעקה״ מוצגת לצד פורטרט של אישה פלסטינית. שני האובייקטים עשויים חריטת ברזל המדמה הדפס חיתוך עץ, כמו מנסה בכל כוחו הקו של ההדפס להתקיים בברזל. הנזילות המדיומלית בין ברזל לחיתוך עץ מעצימה את הנזילות וההתקה בין שני הסובייקטים, חלקיה המנותקים של המציאות הפרדוקסלית. האובייקטים השונים בגלריה והמעבר ביניהם פועלים על התודעה שלנו כמקהלה: הם יוצרים ריבוי קולות של מאבק אל-זמני בו הווה ועבר משתקפים זה בזה ללא הרף. העבר וההווה נקשרים בחזרתיות גם בעבודה ״צבע אדום בעוטף עזה״.
הדמויות הספונות יחד בשחור לבן נדמות כאילו שייכות כבר לעבר והן צפות על גבי רקע אדום בוהק המציף אותן וגם אותנו, הצופים.
דמות נוספת בתערוכה היא של החייל האלמוני והאלמותי (המוכר מצילום מלחמה איקוני של רוברט קאפה), אותה מציג גרניט כהד, כקו מתאר מרוקן הממסגר את נפילתו הקפואה ברישום מהיר. לצידה דמותה של אישה שזרועותיה פרוסות לצדדים, במהלך חיפוש במחסום קרוס, כמגזרת שקפאה.
בעבודה ״למה אתה לא יורה כבר?״ הקו פועל כמחווה של חיתוך בחומר, כרישום, אך גם כאות, כטקסט וכעדות: הקו הוא הכותב את המאורעות. הפיסול בברזל ובמתכות מבקש פעולות כוחניות, נוקשות ומדויקות בחומר, על מנת לברוא מהן דימוי. פעולות החיתוך, כיפוף הברזל, הריקוע וההלחמה נערמות בו, הן שוברות את הצורות הטבעיות של החומר, משחיתות ומפרקות אותו כמו מתוך אקט של הפרת סדר. כך, לא רק הדימויים בהם עוסק גרניט קשורים במאבק, אלא גם הפעולות הפיסוליות עצמן: זהו מאבק שמגולם בחומר ומאבק למול המציאות אליה הוא עד.
מקום לאמנות בקרית המלאכה, המרץ 6, תל אביב www.artspacetlv.org ב'-ה' 18:00 – 11:00 / שישי שבת 14:00 – 10:00
ספרות ושירה
תל אביב שלי מאת אילן שחורי
בימים אלו משיק העיתונאי וההיסטוריון אילן שחורי את ספרו "תל אביב שלי" כיליד תל אביב וכמי שלעולם לא חדל להתגורר ולהתפתח בתחומה, הוא מגיש את סיפור התפתחותה של העיר בהיבטים שונים ובעין מחקרית על פני יותר מ 100 שנה.
אילן שחורי, נשוי ואב ל-2 ילדים וסב ל 6 נכדים הינו עיתונאי והיסטוריון של תל אביב. שחורי, יליד העיר שחי את כל חייו בתל אביב. חוקר את תולדות תל אביב כבר כמעט יובל שנים, כ"מפעל חיים", ועומד להגיש בימים אלו עבודת דוקטורט בהיסטוריה של תל אביב בתקופת המנדט באוניברסיטת חיפה ומפעיל אתר אינטרנט גדול לתולדות העיר בשם תל אביב שליwww.mytelaviv.co.il . אילן שחורי הוא בעל רישיון מורה דרך מוסמך, שכמובן מרבה להדריך ישראלים ותיירים ברחובות תל אביב.
זהו ספרו הרביעי של אילן שחורי על העיר תל אביב ותולדותיה. הוא יליד תל אביב, וכל חייו היו בעיר. ״אני אוהב את תל אביב עד טירוף״, הוא מעיד על עצמו. ״הספר הזה הוא חלק ממסע ארוך שלי לחקר תולדות תל אביב שהתחיל לפני 45 שנה ככתב עיתון הארץ בתל אביב, וחקר תולדות העיר הוא מפעל חיים שלי״. הספר "תל אביב שלי" הוא בן 435 עמודים וכולל 32 פרקים מההיסטוריה של תל אביב בארבע חטיבות: גיבושה של עיר – ראשית המוסדות והשירותים; דיזנגוף – לא רק שם של רחוב; התרבות העירונית התל אביבית; וסיפורי עיר – מאבקים ומלחמות בראשית הדרך.
שחורי מסכם: "על הספר עבדתי כעשר שנים, הוא כולל מאמרים מההיסטוריה של תל אביב שחלקם פורסמו בכתבי עת שונים ועברו עיבוד מחדש לצורך הספר, ולצידם מאמרים חדשים שנכתבו במיוחד".
בספרו החדש "תל אביב שלי" מביא שחורי את סיפור תולדות העיר בעין אקדמית, חוקרת ועיתונאית, המהווה מעין סיכום חלקי של ארבעים וחמש שנות מחקר, ומביא את הסיפור התל אביבי במגוון רחב של מאמרים חדשים וכאלו שהתפרסמו בשנים האחרונות בכתבי עת אקדמאים ופופולאריים. את כל אלו מהדהדים זיכרונות הילדות הראשונים של שחורי ואשר גם אותם הוא משתף בספרו כמו הטיול עם הוריו בעגלת ילדים בכיכר דיזנגוף הראשונה ועשרות התצלומים שנוצרו מאז ממקום זה. מגן הילדים הראשון, זכורה לו החגיגה הגדולה שבה השתתף במלאת חמישים שנה לתל אביב. והנה חלפו למעלה מחמישים שנה וגם את הקריירה העיתונאית שלו, מרגיש שחורי כי חב לעיר כשאת התפקיד המשמעותי הראשון שלו קיבל במערכת עיתון "הארץ" בתקופה שבה שלמה להט (צ'יצ') היה ראש העיר.
כך למשל תמצאו מידע על ראשית התגבשות הבוהמה התל אביבית וסיפורם של חבר'ה טראסק" בתל אביב הקטנה, על דמותו הססגונית של מאיר דיזנגוף שהיה מאין שריף תל אביבי, כיצד התפתחה מערכת התחבורה הציבורית בתל אביב ומי זכה להיות ראש עיר בתל אביב במשך ימים ספורים בלבד ועוד היד נטויה.
אנקדוטה נוספת, הזכורה לשחורי היטב, עת ביקר במסגרת תפקידו כעיתונאי בבניין עיריית תל אביב, נתקל בוקר אחד בפקיד עירוני ששורף כמה מסמכים במגרש החנייה הסמוך לבית העירייה. כששאל לפשר מעשיו, השיב לו הנ"ל כי נתבקש לפנות מס' חדרים מהארכיון העירוני ומה שנחשב כמיותר, הוחלט להשמידו. שחורי ביקש את רשותו לקבל חלק מהחומר שנועד להשמדה ומשנעתר בשמחה, גילה בביתו אוצר של יסולא בפז בדמות מסמכים עירוניים הסטורים, כתבי עת עירוניים, מכתבים של דיזנגוף ועוד.
אילן שחורי הוא חתן פרס התקשורת (1986), כחלק מפרסי השלטון המקומי של משרד הפנים. זכה בפרס נפתלי היוקרתי מטעם מועצת עיריית תל אביב ב 1993, וחתן פרס בינלאומי לעיתונות מצטיינת Order of Merit (2005) מטעם ארגון התיירות הבינלאומי Skal International.
בין ספריו המגוונים של שחורי המוקדשים לעיר האהובה שלו, תמצאו את "חלום שהפך לכרך" סיפור הולדתה והקמתה של תל-אביב", "אבנך ונבנית" סיפור ראשית הבנייה בתל-אביב, "בנייה בתל אביב", תולדות הבנייה הקבלנית בעיר העברית הראשונה, ספורה של חברת האוטובוסים "דן", הולדתה של העיר הרצליה ועוד.
לרכישה בקישור https://nfc-cards.co.il/ilan-shchori-mytlv/
יריד ספרי אמן בארטפורט! 5-8.6.2024
בתקופה בה לרגעים נראה שהעולם החיצוני חונק וסוגר עלינו, יריד ספרי האמן בארטפורט חוזר בתקווה שהספרים בו ישמשו כמקום מפלט וכעוגן, ויעניקו למבקרים בו מרחב נשימה ואפשרות להרחבת אופקים ולב.
בשנה שעברה ביקרו ביריד הספרים של ארטפורט למעלה מ 5000 איש.ה לפסטיבל ענק של ספרים ואמנות. השנה חוזר היריד בפעם השישית עם למעלה מ 400 ספרים של יותר מ 200 אמנים, ועם אירועים ייחודיים ליריד, הכוללים הפעלות אמנות, שיחות, פאנלים והשקות לספרי אמן חדשים, לצד עבודות ומיצגי אמנות שנוצרו במיוחד לאירוע, מתחם הכנת פנזינים למבוגרים וילדים ועוד, בסוף שבוע שמוקדש כולו לספרים ואמנות.
יריד ספרי האמן הראשון בישראל נערך בארטפורט ב 2015 ומשך אליו מיד אלפי מבקרים וקונים לסוף שבוע של ספרים ואמנות. היריד עורר עניין רב והוביל לפריחה בתחום ספרי היריד בארץ. לאחר הפוגה של מספר שנים עקב מעבר לבניין חדש ומגבלות הקורונה הוא חזר לפני שנתיים עם אלפי מבקרים ומכירות ספרי אמן בלמעלה ממאה ועשרים אלף שקל, שהלכו במלואם לאמנים המשתתפים.
ספרי האמן שיוצגו ביריד הם אובייקטים אמנותיים ייחודיים שעומדים בפני עצמם ומרחיבים את פעילותו של האמן. חלקם מלווים תערוכות, חלקם מסכמים תקופה וכולם יוצרים עולם חדש שמתחבא בין הדפים. צילום, ציור, הדפס ואיור, כריכות קשות לצד דפים שחוברו במהדק סיכות, מילים שנשזרות בדימויים, דימויים שהופכים לסיפור, דפדוף שהופך למסע – יריד ספרי האמן הוא חוויה מסעירה ומעוררת חושים. מבחר הספרים ביריד נע בין ספרים שצוירו ונכרכו ביד לכאלו שהודפסו בבית דפוס, בין מהדורות של אלף ספרים למהדורה של ספר אחד יחיד ומיוחד.
אירועים מיוחדים במהלך היריד:
סדנת הפנזינים של "תחנת נייר" תציע לקהל התנסות ביצירת פנזינים בעזרת זירוקס, מכבש, נייר ומספריים.
עבודות אמנות בנושא ספרים יוצגו ברחבי הבניין.
סדנאות אינטימיות בנושאי ספרים וייצורם, על ידי אמנים.
במהלך סוף השבוע ייערכו פאנלים בנושאי ספרי אמן ומגזיני אמנות בהשתתפות אמנים, מעצבים ומוציאים לאור.
אירועי פרפורמנס אישיים וייחודיים לאורך כל היריד.
יום צילום של ספרי אמן לארכיון ספרי האמן "מדף"
היריד נערך בשיתוף פעולה עם חנות הספרים מגזין 3 ספרים יפו.
בשנתו האחת עשרה, מרכז האמנות ארטפורט, מיסודה של הקרן המשפחתית על שם תד אריסון, ממשיך לפעול ללא מטרות רווח לקידום וטיפוח האמנות העכשווית בישראל. דרך כנסים, תערוכות, סדנאות מקצועיות לאמנים ותכנית הרזידנסי הבולטת בישראל, ארטפורט פועל להשמעת קולם של אמנים במרחב הציבורי ולקידום הקשרים בין אמנות וחברה. במסגרת תוכנית הרזידנסי, משתתפים שישה אמנים ישראלים בתוכנית משכן אמן כבת שנה, במסגרתה הם מקבלים סטודיו, מלגה חודשית ותמיכה וליווי בהפקת פרויקט. לצידם עובדים אמנים ואוצרים בינלאומיים המגיעים לתקופות קצרות יותר. עד כה השתתפו בתוכנית כ 70 אמנים ישראליים וכ 60 אמנים בינלאומיים.
רביעי 22:00 – 18:00 | חמישי 12:00-22:00 | שישי 10:00-16:00 | שבת 10:00-18:00
ארטפורט, רחוב העמל 8, תל אביב. www.artport.art
פרסים ואותות
קול קורא – פרס סאסא סטון לספרות ילדים על שם פיליפ ז"ל והילדה סטון
בצל המצב הבטחוני ובמטרה לשמור על החוסן החברתי ועל עולם התרבות בתקופה המאתגרת, יעניק גם השנה ארגון סאסא סטון את "פרס סאסא סטון לספרות ילדים ע"ש פיליפ ז"ל והילדה סטון" לסופרים ומאיירים מובילים בישראל, זו השנה הרביעית. מטרות הפרס הינן תמיכה בספרות הארצית וקידום היצירה הישראלית בספרות הילדים. הפרס יחולק לסופר/ת והמאייר/ת אשר השפיעו לטובה על התרבות הישראלית.
הסופר/ת והמאייר/ת של הספר הזוכה ב"פרס סאסא סטון לספרות ילדים" יזכו כל אחד בסכום של 35,000 שקלים. בנוסף, יחולק פרס מפעל חיים על סך 25,000 שקלים לסופר/ת ילדים שיצירתם השפיעה רבות על התרבות הישראלית.
"פרס סאסא סטון לספרות ילדים" על שם פיליפ ז"ל והילדה סטון, נשיאי הכבוד ומייסדי ארגון סאסא סטון (SASA Setton), המקדם את תחום החינוך לילדים מאושפזים ב-41 בתי ספר הממוקמים בתוך בתי החולים ברחבי הארץ, מזה 15 שנים. פרס סאסא סטון לספרות ילדים בישראל הוקם על ידי הגב' הילדה סטון לזכרו של בעלה פיליפ סטון ז"ל, ואותו מובילה נציגת משפחת סטון בישראל הגב' סוניה גומס דה מסקיטה.
סוניה גומס דה מסקיטה, נציגת משפחת התורמים: "דווקא בימים לא פשוטים אלו, יש חשיבות רבה לקידום המיזם החשוב והמשמעותי של פרס סאסא סטון לספרות ילדים ע"ש פיליפ ז"ל והילדה סטון, להגברת החוסן הישראלי וקידום תחום התרבות. ארגון סאסא סטון מתכבד לשים זרקור על סופרים ומאיירים מובילים בתחום ספרות הילדים שאנו מקווים שיכנסו לרשימה המכובדת של הספרים עליהם יגדל דור העתיד. לאחר היענות מרשימה בשנים הקודמות אני מזמינה סופרים ומאיירים שהוציאו ספר בשנה האחרונה לקחת חלק במיזם מיוחד זה."
לפרטים נוספים וקריאת התקנון המלא – הכנסו לאתר סאסא סטון www.sasasetton.org.il
קרן אמנות עם שחר עם מענקים למוסדות אמנות בקו האש ולאמניות ואמנים מפונים
קרן אמנות עם שחר גאה לעדכן כי במסגרת עבודתה חולקו 13 מענקים למוסדות אמנות בקו האש בסך כולל של 298,000 שקלים. זאת ועוד – בשיתוף פעולה עם קרן פלומס ואיגוד האמנים הפלסטיים חולקו 33 מענקים לאמניות ואמנים מפונים בסך 12,000 שקלים כל אחד.
בין האמנים והאמניות אשר קיבלו את המענקים ניתן למצוא אמנים ואמניות המתגוררים בצפון ובדרום הארץ. להלן חלק מ-13 המוסדות אשר קיבלו מענקים בשלוש מדרגות תמיכה: גלריה בארי, גלריה גבול, כברי-גלריה שיתופית יהודית ערבית בגליל, דנה גלריה לאמנות, בית הספר לאמנות חברה ותרבות, מכללת ספיר, מכון בר-דוד לאמנות ויודאיקה, אטליה שמי, בית אום קולטור, מרכז גוטסמן לתחריט, הבית הלבן – ח'ירבת מעין (גן פסלים וגלריה), מרכז קהילתי בוסטון שדרות, גלריית המכון – קיבוץ נירים.
בכך מגיע לסיומו סבב התרומות הראשון של קרן אמנות עם שחר – קרן חירום ושיקום, אשר החל במכירת ההתרמה של אמנות ישראלית עכשווית שהתקיימה בנובמבר 2023. למכירה התגייסו מאות אמנים ואמניות ישראליות שתרמו עבודות באופן כמעט מלא, וצוות שלם של אנשי מקצוע משדה האמנות הישראלי, והיא הצליחה לגייס מעל 1,000,000 שקליםאשר נועדו לשמש את הקרן בפעילותה בקרב קהילת האמנות בישראל.
חלוקת המענקים נעשתה בידי ועדות מסודרות מטעם הקרן: חברי ועדת מענקים למוסדות אמנות של קרן אמנות עם שחר – שרי גולן, לילך הניג שמול, עידו כהן, נטע מייזלס, מיטל מנור, הילה נבו, הדס רפאל;
חברות ועדת מענקים לאמניות/ים של קרן אמנות עם שחר בשיתוף קרן פלומס ואיגוד האמנים הפלסטיים – שלומית אורן, רויטל בן אשר פרץ, שחר בן נון, ורדה גבעולי, מיכל גבע, ד״ר עירית כרמון פופר, מיכל ניב.
הפעולה הבאה של קבוצת אמנות עם שחר תהיה הפצת קול קורא ליוזמות אמנות אשר יפיחו רוח אמנותית חדשה באזורים שנפגעו מהמלחמה, כאשר תושביהם יחזרו להתגורר בהם כשגרה. מטרת הקול הקורא העתידי תהיה שיקום דרך אמנות, והענקת ערך לקהילות המקום לצד יצירת הזדמנויות לכלל קהילת האמנות בארץ (שגם היא נפגעה מהמצב). צוות הקרן פועל כעת לגיוס תרומות נוספות לטובת הקול הקורא.
קרן אמנות עם שחר הינה יוזמה אזרחית עצמאית אשר מופעלת בהתנדבות והוקמה ביוזמתה של האמנית מיכל גבע כתגובה לאירועי ה-7 באוקטובר והמלחמה שבאה בעקבותיהם.
חברי וחברות צוות קרן אמנות עם שחר: שלומית אורן, מיכל גבע, שרי גולן, מילנה גיצין אדירם, מנור גרא, מיקי דהב, לילך הניג שמול, גלי זנדר, צוות יריד צבע טרי לאמנות ועיצוב, ענת לידרור, עידו כהן, עירית כרמון פופר, נטע מייזלס, מיטל מנור, ליאב מזרחי, הילה נבו, ניר נמיר, עדנה פסט, הדס רפאל.
Biennale ArtNeuroVerse וגלריית המקרר עם קול קורא DiverCITY
DiverCITY הוא פרויקט אמנות על הבן אדם בעיר גדולה ArtNeuroVerse Biennale בשיתוף עם גלריית "המקרר" (ת"א), המזמין אמנים עם אוטיזם ומגוון נוירולוגי, וכן אמנים המעוניינים לעבוד על נושא האורבניזם, לקחת חלק במחקר במעבדת אמנות ותערוכה כתוצותיה. האמנים יוכלו להציג את אמירה אמנותית שלהם בנושא העיר המודרנית ומערכת היחסים המורכבת איתה, על נקודות של אי הנוחות בסביבה העירונית, על השראה מהסביבה העירונית, על תצפית שלנו, היסטוריה, על ההצלילים, צורות, התהליכים שמתרחשים ועל החלומות שלנו על עיר טובה יותר לעתיד. המבט המיוחד של האמן על העולם וחופש הדמיון שלו יכולים לעזור לראות את מה שנשאר בצל ולגלות דרכים בלתי צפויות לאבולוציה של המטרופולין המודרני.
הפרויקט נוצר בהשראת עבודתה של האמנית על הרצף האוטיסטי דיאנה וסרסטורם מאשקלון. דיאנה חולמת על חשמלית/מטרו בעיר שלה ויוצרת סיפורים גרפיים על רחובות בפקקים בעיר שלה, וגם מציירת חשמליות ורכבת קלה של ערים אחרות.
המארגנים מזמינים גם מומחים, יוזמ ים חברתיים וארגונים העוסקים בהיבטים שונים של חיי העיר לשתף פעולה. אם אתם מעוניינים להרצות בפני אמני הפרויקט, להזמין את המשתתפים להכיר את הארגון שלכם, לשתף פעולה עם אחד האמנים, או להיות פרטנר של הפרויקט ולתמוך ביצירת יצירות אמנות ותערוכה, נשמח מאוד עם תצרו קשר איתנו.
כיצד הפרויקט יתבצע:
שלב א' עד 20 למאי 2024: קול קורא – הזמנה לאמנים לשלוח בקשות להשתתפות, בחירת משתתפים.
שלב ב' 25.05-20.06 : חקר הסביבה העירונית – משתתפי הפרויקט יקחו חלק בהרצאות בנושאים אורבניות, אדריכלות (און ליין), סדנאות על שיטות אמנותיות ללימוד הסביבה העירונית – כל מה שעוזר להבין טוב יותר את החיי של עיר מודרנית, מפגשים עם תושבי השכונות הקרובות לגלריה, יחקרו את העיר דרך הפריזמה של אזור אחד של תל אביב והמערכת האקולוגית שלה. במקביל, מספר משתתפים שאינם יכולים להיות נוכחים פיזית בשלב המעבדה יעבדו עם המרחב העירוני העומד לרשותם.
תוכנית של פגישות מקוונות ולא מקוונות וכל הפרטים הנוספים יישלחו לכל המשתתפים בפרויקט מראש. שפה עיקרית של הפרויקט: אנגלית.
שלב ג' 20.06-20.07: יצירת עבודות בתמיכת צוות אוצרים של הפרויקט. התערוכה עשויה לכלול הן עבודות שנוצרו במהלך הפרויקט והן עבודות מוגמרות הרלוונטיות לנושא. במקרה של השתתפות מרחוק, תינתן הזדמנות לדון עם האוצרים בפורמט המתאים ליצירה והצגת עבודות.
שלב ד' 22.07.08-25.08: תערוכה בגלריה המקרר ובשטח הסובב בליווי אירועים הקשורים לנושא התערוכה. כולל יריד האמנות של אמני הפרויקט, מפגשים וכו'. התקנת תערוכה: 22.07-29.07. פתיחת תערוכה 30.07. אירוע סיום 22.08. פירוק 23-25.08
שלב ה': פרסום קטלוג על הפרויקט.
תנאי ההשתתפות וכיצד להגיש בקשה:
אמצעים. – אמנים העובדים באמצעים שונים של אמנות עכשווית יכולים לקחת חלק בפרויקט: מיצג, ציור, גרפיקה, פיסול, אמנות דיגיטלית, fluxus, אמנות רחוב וכו'.
ברשתות החברתיות של הפרויקט נשתף עבודות עיון להשראה בנושא הקול קורא.
כדי להשתתף, עליך למלא את טופס הבקשה + לשלוח מייל לכתובת [email protected] עם מכתב המאשר את מילוי הטופס, המכיל את שמו המלא של היוצר (כמו בבקשה שהוגשה).
טופס לאמנים חדשים: https://forms.gle/qTbPtgappnp1zsb27
טופס למי שמילא בעבר את הטופס הכללי להשתתפות ב ArtNeuroVerse Biennale: https://forms.gle/VyShLxDXKZMgiB2B7
אם לא ניתן לבקר פיזית בתל אביב במהלך הפרויקט, עליך לציין בפנייתך את חזונך ואת אפשרויות הצגת העבודה במסגרת הזמן של התערוכה.
ההשתתפות בפרויקט היא ללא תשלום.
צוות הפרויקט יעניק סיוע מירבי בהפקה והובלה של העבודה לתערוכה וחזרה, עם זאת, אנו מבקשים מכם להיות ערוכים להבטיח באופן עצמאי את היצירה והובלה של העבודה לתערוכה.
יצירת קשר: לשאלות בנוגע להשתתפות בפרויקט: [email protected], 055-6660634.
רשתות חברתיות של הפרויקט https://www.instagram.com/artneuroversebiennale/ https://www.anvbiennale.com/
אוצרת ראשית של DiverCITY: קייט פינקלשטיין. עוזר האוצרת: גריגורי צרקובסקי. מפיקות הפרויקט: יוליה גולנד, קייט פראסובה. אוצרות פרויקטים אמנותיים: ורה גייליס, מרינה פדורובסקאיה, לריסה טליס, אווה גלזר ועוד.