חדשות התרבות ואמנות 3/2021

ענפי התרבות והאמנות נשארו עם הבטחות אבל יש סימנים לפתיחת המוזיאונים ועוד קצת ||| מרתון תל אביב בעיצומו ובמתכונת מהפכנית ||| אירועי תרבות מכוונים ||| אירועים במתכונת קצת שונה ממה שהורגלנו ||| קולנוע לא חוזר אבל יש הרבה מסכים עם טלוויזיה והרבה Zoom ||| פורים בפתח וגם הפעם קצת או הרבה אחרת ||| להמשך הידיעות וההצעות ….

פורים

פריחת התורמוסים בגן הבוטני ירושלים (צילום תום עמית)

פורים 2021 במרחב הפתוח ו- OnLine

לקראת חג פורים המתקרב ועם החזרה המסתמנת לשגרה ריכזנו עבורכם כמה המלצות ייחודיות, מותאמות לילדים ולמבוגרים, לבילוי פורימי עם כל המשפחה. אז…מוזמנים להתחבר למרחבי הזום והיוטיוב, או לצאת למרחב הפתוח בגן הבוטני, בגן הפעמון או בסמטאות ימין משה וליהנות מפעילויות איכותיות.

צמחים מתחפשים בגן הבוטני בירושלים: במהלך פורים מוזמנים ההורים והילדים עם כל המשפחה, לצאת מהבית אל טבע קסום בגן הבוטני הגדול בישראל המשתרע על פני 120 דונם של מרחב פתוח, ירוק ונקי. בפנינת טבע בלב העיר נהנים המבקרים מחוויית בילוי באווירה ירוקה, אטרקציה מצוינת למחפשים בילוי איכותי לילדים בטבע הפתוח גם בפורים.

מה בתכנית? סיור חוויתי בו יגלו המבקרים איך צמחים חוגגים את פורים ומתחפשים כל השנה כמו הדבורנית שמתחפשת לנקבת דבורה כדי למשוך דבורים זכרים או ציפור גן העדן, פרח מופלא שנראה כמו ציפור ועוד. סדנת יצירה להכנת תחפושות בהשראת צמחים, תחרות תחפושות נושאת פרסים, סיור בחממה הטרופית במהלכו מוזמן הקהל לגעת, להריח ולפעמים אפילו לטעום את הצמחים ופירותיהם. סיור ברכבת הגן בין מגוון עצום של פרחים, עצים ועוד 6600 מינים וזנים של צמחים שונים מהעולם הקיימים בגן ועוד ועוד.

מתי? חמישי – ראשון  25-28/2/21, בין השעות 09:00-14:00. כלל הפעילות מתאימה לגילאי  3 ומעלה ולכל המשפחה. לפרטים נוספים טל': 02-6794012  באתר ובעמוד הפייסבוק של הגן

חגיגת פורים עם תיאטרון הקרון: תיאטרון הקרון יוצא אל המרחב הפתוח לפעילות תיאטרלית לצד הצגות וסדנאות באון ליין ומזמין את ההורים והילדים להשתתף בסדרת סדנאות יצירה שיכללו 3 מפגשים במהלכם ילמדו הילדים איך לעצב תחפושות ייחודיות לידיים וישתתפו בסדנת הסיום בנשף תחפושות ידיים נושא פרסים, יצפו בהצגות מצולמות ולאחריהן מפגשי יצירה און ליין כמו 'טוטו וחברים' ו-מעשה בעולם.  במרחב הפתוח מוזמנים להצטרף לסיורים תיאטרליים בשכונת ימין משה עם ההצגה 'איפה גב' גבאי' ובגן הפעמון סיור משחק תיאטרלי לכל המשפחה 'המסע אל ממלכת פעמון' המשלב אמצעים חזותיים, הקלטות קו ומשחק שטח בליווי מדריכים. (תלוי מזג אוויר). איפה? בדף הפייסבוק ובמרחב הפתוח (גן הפעמון, ימין משה). מתי? רביעי עד ראשון 24-28.2.2021 (שכונת ימין משה, גן הפעמון ובזום). גילאים: 3 עד 11. לפרטים נוספים טל': 050-3352525 ובאתר

מסיבת פורים מקפיצה לכל המשפחה: קונצרט מיוחד קליל ומלא קצב בו יארח גיא פדר את אנסמבל כלי ההקשה טרמולו לקונצרט קצבי לכבוד פורים. בקונצרט יצאו הצופים למסע בעקבות כלי ההקשה, הצליל הקדום שפועם גם בחיינו. מוסיקה שהטבע מחולל, דרך הSMS  הראשון. נהיה עדים לדו קרב נקשנים ושרביטיהם – עד הצליל האחרון!. בקונצרט יבוצעו יצירות של בטהובן, ברטוק, ויוולדי, שטראוס… ועוד הפתעות! איפה?  בדף הפייסבוק וביוטיוב של התזמורת הסימפונית ירושלים. מתי? רביעי 24.2. בשעה 17:00. גילאים? לכל המשפחה. פרטים נוספים באתר התזמורת…

מיקי גבע עם מופע סטנד-אפ חד פעמי לפורים

מיקי גבע (צילום סטודיו תומס)

יוצר הסדרות "מלבי אקספרס" ו"נפלת חזק". הסטנדאפיסט היחידי שמביא איתו לבמה את מיטב אמני ישראל! איך נשמע "חברות שלך" של עומר אדם בגרסת אחרי החתונה? למה זה נשמע כאילו ישי לוי מתקמצן על הסלסולים? ומה קורה כשנותנים ליובל המבולבל לשיר את "מתנות קטנות" של רמי קליינשטיין? מיקי גבע זה לא עוד סטנדאפ.
אחרי 20 שנות במה מעניק מיקי לצופים חוויה מעט שונה משל מופע סטנדאפ רגיל, במין ז'אנר ששמור רק לו.

Eventerו Screenz- השיקו השנה מערכת מתקדמת וחדשנית פרי פיתוח ישראלי, לשידור אינטראקטיבי הכוללת זירת מסחר לתוכן וידאו בשם Screenz Live -המערכת מחברת בין פלטפורמה המתמחה בשידור דיגיטלי ואינטראקטיבי עם מיליוני משתמשים ברחבי העולם לבין פלטפורמה מתקדמת למכירת כרטיסים. המערכת מאפשרת שידור למספר צופים בלתי מוגבל, צ’אט קבוצתי מתקדם וצ’אט צופים פרטי, סוגים שונים של כרטיסים למכירה ומנויים למכירה.

Screenz Liveהוקמה במהלך משבר הקורונה, במטרה לספק פרנסה לכל אחד מבלי לצאת מהבית. המערכת מאפשרת לכל אדם, יוצר ומפיק להפוך לגוף שידור דיגיטלי מתקדם דרך יצירה ובנייה של הרצאות, קורסים, כנסים, אירועים, הופעות, סטנדאפ, אירועי ספורט מגוונים, ועוד, וכך להפוך לגוף שידור דיגיטלי עם הכנסות מיידיות. הפלטפורמה מאפשרת שידור וידאו למחשב ולנייד באמצעות ממשק ידידותי ופשוט, הכולל שידורים חיים באמצעות מצלמת רשת, או ציוד מקצועי (RTMP) שידורים מוקלטים מתוזמנים מראש, ו- VOD.

בנוסף, הפלטפורמה מציעה מגוון אפשרויות לשיווק וקידום באמצעות כלי הפצה מתקדמים, מערכת כרטוס וסליקה, מכירת כרטיסים ומנויים, יצירת קהילות צופים נאמנים לתכנים, מעקב אחר דוחות וסטטיסטיקות ומגוון שירותים נוספים.

מיקי גבע במופע סטנד אפ לפורים יום חמישי, 25 לפברואר בשעה 22:00. פרטים נוספים וכרטיסים באתר Screenz.live

הסינפונייטה הישראלית באר שבע עם הצרצר והנמלה

הצרצר והנמלה (צילם מיכאל דימשטיין)

לכבוד חג הפורים, הסינפונייטה הישראלית באר שבע מציעה לילדים ולכל המשפחה להתחפש בסלון ולהצטרף לפנטזיה מוסיקלית ססגונית ומלאת הומור המבוססת על שלושת משלי לה-פונטיין: הצרצר והנמלה, עכבר העיר ועכבר הכפר והארנבת והצב. היצירה מלאה בהומור, צבע, מתח ודמויות ססגוניות המשלבים גם פן חינוכי – מוסר השכל המלמד אותנו על התנהגותם של בני האדם. לכל חיה יש מוטיב משלה והיא מתוארת בעזרת מבנה או מושג מוסיקלי.

הקונצרט משלב מוסיקה מקורית פרי עטה של המנצחת והמלחינה עידית שכטמן, ומבוסס על מחזה מאת הסופרת לאה נאור. קטעי המשחק בביצוע השחקניות הגר הירש ותמרה קובלסקי, בהפקתה  של לבנת קייט ("מיוזיקייט").

הקונצרט משודר במסגרת הסדרה המקוונת של הסינפונייטה הישראלית באר שבע "מייד אין ב"ש" המשלבת מוסיקה במגוון סגנונות, אנקדוטות היסטוריות וקטעי משחק. בימי חמישי בשעה 19:00 בערב יתקיים שידור של קונצרט באורך של כ- 30 דקות בשילוב קליפים מרתקים שצולמו ברחבי העיר, בהשתתפות שחקני "גודמן" בית הספר למשחק בנגב, נגני ועובדי התזמורת, סולנים אורחים ודמויות מוכרות שיש להן השפעה גדולה על העיר. לצפייה בתכנית הקונצרטים ורישום ללא עלות…

תיאטרון הקרון עם 4 ימי חג פורים הכי צבעוני ושמח במדינה

אז מה מחכה לכם? מפגשים עם אמנים ויוצרים, סדנאות יצירה מסקרנות ביוטיוב ובזום, הצגות תיאטרון לילדים באון ליין וסיורים תיאטרליים בשכונת ימין משה ובגן הפעמון בירושלים.

נשף תחפושות לכפות ידיים: סדנת יצירה לעיצוב תחפושות ייחודיות לידיים עם האמנית ליאת שבתאי. רביעי 24.2.21 – 16:00 / שישי 26.2.21 – 12:00  /  ראשון 28.2.21 – 12:30 . אירוע סיום – נשף תחפושות חגיגי נושא פרסים! מתחו אצבעות, חממו יד ביד ומחאו כפיים –  כי בפורים תורן של כפות הידיים להתחפש!  בכל סדנה ילמדו הילדים ליצור ולהכין תחפושת מקורית אחרת לידיים ובנשף הסיום יציג כל משתתף את התחפושת החגיגית שיצר בנשף תחפושות חגיגי נושא פרסים. מגיל 4 ומעלה (גם הגדולים ייהנו)

הצגות ומפגשים און ליין:

טוטו וחברים: הצגה מצולמת + מפגש ויצירה בזום בעקבות ההצגה עם רותם גולדנברג

המפגש יתקיים ביום שישי 26.2 ב- 11.00 (הקישור לצפייה בהצגה יפתח ביום חמישי 25.2.21 בשעה  11:00 למשך 24 שעות). המקום בספר צר ולדמויות אין תמיד מקום, כי לה לה הציפור וטוטו הפילון אוהבים להשתולל, מיכאל החילזון אף פעם לא מגיע בזמן, לה לה מתחפשת לנמרה ומפחידה את כולם וטוטו מרחף על גלידה מעופפת. איזה ב-ל-ג-ן! מזל שרותם, השחקנית, היא חברה של כולם, עוזרת, מסדרת, מצחיקה ומספרת ואפילו חוגגת יומולדת! הצגה מלאת דמיון ולב, לשחקנית וירטואוזית אחת עם המון ידיים והמון בובות! ההצגה מבוססת על הדמויות מהספר "שלי מהבית" של הסופרת והמאיירת אורית ברגמן.

גילאי  7-3. הצגה + מפגש 20 שקלים למשתתף. למפגש מומלץ להצטייד במספריים, דפים, צבעים, סלוטייפ, מקל/שיפוד עץ/עיפרון.

מעשה בעולם: הצגה מצולמת + מפגש ויצירה בעקבות ההצגה בזום עם אביב הורוביץ

המפגש יתקיים ביום ראשון 28.2.21 שושן פורים בשעה 11.00. (הקישור לצפייה בהצגה יפתח ביום שבת 27.2 בשעה 16.00 למשך 24 שעות). פינגווין קטן, אמיץ ושובב מאנטרקטיקה הרחוקה עובר יחד עם הצופים מסעות סביב העולם בדרכו הביתה. מסעות בהם יתגלה כמה רב הדמיון בין בני האדם ליצורים המופלאים החיים על כדור הארץ.

רקדנית, רקדן ובעלי חיים שונים המגולמים בגופם, מחברים אותנו מחדש אל האדמה והטבע בריקוד, הומור ואהבה לעולם. גילאי 9-4.  הצגה + מפגש 20 שקלים למשתתף. במפגש יכינו המשתתפים בובות פלמינגו ייחודיות ויתנסו בהפעלה תנועתית של בובת גוף. מומלץ להצטייד בגרב 3/4 או ארוכה (שאפשר להלביש על היד) בצבע ורוד/שחור/לבן בעדיפות. וכל צבע אחר יתקבל בשמחה! גלילי נייר טואלט, מספריים, מסקינטייפ לבן, עיפרון, צבעי פנדה או טושים בצבעים שחור, ורוד ולבן.

סיורים תיאטרליים:

איפה גברת גבאי: תיאטרון סמטאות בשכונת ימין משה, ירושלים. שישי 26.2.21 ב- 10:00 וב- 12:30. שכונת ילדותו של ג'ק שוילי היא התפאורה להצגה ברמזים המתרחשת בסמטאות ימין משה. משחקים שהיו פעם, שירים של פעם, ניגונים שעדיין עולים מבתי הכנסת. העלילה בהצגה מתחקה אחר עקבותיה של גברת גבאי. דמות מיוחדת שידעה לשלוט בעונות השנה ולשנות את מצבי הרוח. תיאטרון המשלב משחק נפלא וחם, הפעלת בובות, שירים, סיפורים ופרפראות בנופים רבי יופי. גילאי 4 ומעלה עם כל המשפחה

כ-75 דק'. המופע מתקיים בשכונת ימין משה בירושלים, הסיור יוגבל לכמות המשתתפים בהתאם להנחיות. הפעילות אינה מתאימה לעגלות. מומלץ להצטייד בכובע ומים. כמו כן תלויה בתנאי מזג אויר. מומלץ להתעדכן באתר הקרון ובדף הפייסבוק של התיאטרון.

נקודת מפגש: מול הקונסוליה הצרפתית רח' אמיל בוטה 5 ירושלים. יש להגיע כ-15 דק' לפני תחילת המופע.

המסע אל ממלכת פעמון: סיור משחק תיאטרלי בשילוב אמצעים חזותיים, הקלטות קול ומשחק שטח בליווי מדריכים, בגן הפעמון, ירושלים. ראשון 28.2.21 – שושן פורים, ב- 10:00 וב- 12:00. ממלכת פעמון הייתה ממלכה שלווה, בה לתושבים הייתה אפשרות להסתובב חופשיים בשבילי הממלכה, לחוות דעה, לבחור מה לאכול ואת מי לבקר. אך יום אחד השתלט על הממלכה הרודן האכזר, הירונימוס, ולקח את כל זכויותיהם של תושבי הממלכה (ואפילו חטף את יולה המלכה! ) אבל אל דאגה, ילדה אחת החליטה למרוד ושלחה שדר מוצפן מחוץ לגבולות הממלכה, המבקש את עזרת המשתתפים בסיור, בשחרור הממלכה. האם תבואו ותושיטו יד? גילאי 10-6 (השתתפות עם מלווה מבוגר בלבד). אורך הפעילות כ-90 דק'. נקודת מפגש – בכניסה לאולם תיאטרון הקרון בגן הפעמון, כמות המשתתפים מוגבלת בהתאם להנחיות, ילד בליווי מבוגר מלווה בלבד, הפעילות תלוית מזג אוויר, מומלץ להתעדכן באתר ובפייסבוק של תיאטרון הקרון, יש להגיע 15 דקות לפני מועד הסיור, לא תותר הצטרפות מאחרים.

לפרטים נוספים ורכישת כרטיסים און-ליין ובטל': 050-3352525

המלצות מד"א לפורים בצל המסכות

בשבוע הבא יחול חג פורים וזו השנה השנייה שאזרחי ישראל יחגגו בצל הקורונה, ללא מסיבות וחגיגות מרובות משתתפים וללא תהלוכות העד-דלא-ידע הססגוניות ברחובות הערים. מגן דוד אדום מפרסם מדריך מיוחד לחג בטוח, בריא ומוגן – בצל הקורונה ולצד מסכות הבד והתחפושות. מדי שנה מטפלים צוותי מד"א בילדים, בני נוער ומבוגרים שנפצעים כתוצאה מעיסוק במשחקים מסוכנים, חומרי נפץ, לבישת תחפושות שאינן עומדות בתקני הבטיחות הנדרשים ושתיית אלכוהול. בשנה האחרונה צוותי מד"א העניקו טיפול רפואי למספר נערים בגילאי 13-16 שנפצעו בפנים ובגפיים כתוצאה ממשחק בנפצים.

מנכ"ל מד"א, אלי בין: "בשל משבר הקורונה, אנו חוגגים בשנית את חג הפורים במתכונת מסכות בד ומרחק חברתי. השנה, כמו חגים נוספים, הסכנה כפולה – מצד אחד ישנו צורך לנקוט במקדמי זהירות בקרב ילדים עם תחפושות ומצד שני, עלינו להמשיך ולהיאבק בנגיף הקורונה ע"י שמירת מרחק, מניעת התקהלות ועטיית מסכות בד. אני קורא להורים למנוע מילדיהם לשחק עם נפצים וללבוש תחפושות מאולתרות. מדי שנה, אנו מטפלים במקרים של ילדים ובני נוער שפציעתם יכולה הייתה להימנע, לו רק היו שומרים על אמצעי הזהירות. מד"א מאחל לכל בית ישראל חג פורים בטוח ושמח".

במד"א מגישים לציבור את המלצות הבטיחות לפורים:

תחפושות ביתיות: בזמן הכנת תחפושות ביתיות יש להקפיד על שימוש בחומרים שאינם דליקים. צמר גפן, נוצות טבעיות ויריעות מפלסטיק הם דוגמה לחומרים דליקים, העלולים לסכן את המתחפש באמצעותם.

** יש להקפיד לרכוש תחפושות שעליהן מופיעה תווית המעידה על עמידות באש.

** יש לוודא כי התחפושות נבדקות במכון התקנים הישראלי ועומדת בתקן ת"י 562 (בטיחות בצעצועים).

** יש לשים לב כי התחפושת אינה לוחצת על הגוף, וכי ניתן לנוע בה בחופשיות, ללא חשש של הסתבכות, נפילה או מעידה.

** יש להימנע מתחפושות הכוללות שרוכים, חבלים וחוטים שאורכם עולה על 20 ס"מ, אשר עלולים להיכרך סביב הצוואר ולגרום לחנק.

** בתחפושות לפעוטות, יש להקפיד שהתחפושת איננה כוללת אביזרים קטנים, אשר עלולים להיתלש ולהגיע לפיהם של המתחפשים.

** אין להתקרב למקור אש כלשהו עם תחפושת, מחשש להתלקחות. שמרו מרחק מתנורים, כיריים דולקות, סיגריות בוערות ועוד.

** יש לנהוג בזהירות רבה בקרבת תרסיסים שונים. ספריי לשיער וספריי שלג, לדוגמא, הינם דליקים ביותר, ויש להימנע מלרסס אותם על הפנים, על הגוף או בקרבת מקור אש, מחשש להתלקחות מהירה ופגיעה בלתי הפיכה. שימו לב כי מומלץ לרכוש אך ורק תרסיסים שעליהם מוטבע תו תקן של מכון התקנים הישראלי.

** אביזרי תחפושות, כמו חרבות או סכינים, יהיו מחומרים רכים, שאינם עלולים לפצוע את המשתמשים בהם ואת הסובבים.

** יש לכבס תחפושות ע"פ הוראות היצרן בלבד. כביסה שאינה על פי הנחיות היצרן עלולה לפגום במידת העמידות של התחפושת לאש.

** יש לוודא כי משתמשים אך ורק באיפור לחג הפורים המאושר ע"י משרד הבריאות.

** יש להימנע משימוש במסכות ללא פתחי אוורור נאותים, העלולות לגרום לחנק.

** אין לחצות כבישים כאשר מסכה מונחת על הפנים, שכן מסכות מצמצמות באופן משמעותי את שדה הראייה.

** יש לוודא כי רעשנים העשויים פלסטיק הינם שלמים ואינם סדוקים או שבורים, וזאת כדי למנוע את פציעת הילדים. על מנת למנוע מקרי חנק יש לשים לב במיוחד לרעשנים המכילים רכיבים קטנים, היוצרים את הרעש.

קפצונים, פיקות ונפצים: כל סוגי הנפצים אסורים באופן מוחלט לשימוש!! נפצי רקטות, זיקוקים גדולים ונפצי "נחש נפץ", לדוגמא, עלולים לגרום לכוויות קשות, לפגיעות בעיניים ואף לקטיעת איברים.

** אסור לשימוש אקדח צעצוע היורה כדורי פלסטיק, העלולים לגרום לחבלות חמורות ובלתי הפיכות כאשר הם פוגעים באיברי גוף שונים.

** את קפצוני הנייר ואת הפיקות לסוגיהן יש להפעיל באמצעות אקדח צעצוע המיועד לכך בלבד. אין 'להשתיל' את הקפצונים והפיקות באקדחים מסוג אחר או בכל כלי אחר, מחשש לגרימת שריפה ונזק רב.

** בעת רכישת אקדח פיקות, יש לוודא כי על הקנה מותקן פקק בטיחות בצבע בולט.

** אין להשתמש באבקות שרפה מכל סוג שהוא.

** אין לשמור פיקות וקפצונים בכיס, מחשש להתפוצצותם.

** אין לירות פיקות ודומיהן בקרבת האוזניים והעיניים – דבר שעלול לגרום נזק רב, ולעיתים בלתי הפיך.

משלוחי מנות: במשלוח מנות המיועד לילדים עד גיל 5, אין לשים צעצועים קטנטנים ומאכלים העלולים לגרום לחנק, ביניהם: סוכריות, מסטיקים עגולים ואוזני המן במילוי אגוזים, בוטנים או שקדים.

** מומלץ לעטוף את הצעצוע לפני ששמים אותו במשלוח המנות, על מנת שלא שיבוא במגע עם דברי מזון.

ומה צריך לעשות במקרה של פגיעה?

** במקרה של התלקחות אש, יש להשכיב את הנפגע ולגלגלו בחול או בעפר, ולכבות את האש בכמות גדולה של מים או באמצעות שמיכה רטובה. את ראש הנפגע יש להקפיד שלא לכסות, מחשש לחנק. כמו כן, אין להסיר בגדים חרוכים ואין למרוח משחות שומניות על הכוויות. את הכוויות יש לקרר באמצעות מים פושרים וזורמים בלבד, ולחייג מיד למד"א בטלפון החירום 101 או באמצעות יישומון מד"א שלי, שמזהה באופן אוטומטי את מיקומכם המדויק.

** במקרה של חדירת ספרי שלג לעיניים יש לשטוף בהרבה מים זורמים, ולא לשפשף.

** במקרה של פגיעה בשמיעה, יש לפנות לרופא.

** במקרה של תגובה אלרגית, יש להסיר את החומר הזר (איפור לדוגמא). במידה ומתפתחת רגישות מוגברת המאופיינת בקשיי נשימה, גרד או נפיחת, יש להושיב את הנפגע במנוחה, ולהזעיק את כוחות מד"א.

** יש להקפיד על הימצאות תיק עזרה ראשונה תקני של מגן דוד אדום בכל מסיבת פורים ובכל אירוע המוני.

במסכת מגילה נאמר: "מצווה גדולה להשתכר בפורים 'עד-דלא-ידע'", אולם יש הלוקחים את הכתוב ברצינות מרובה מדי, ומגיעים למצב של אובדן הכרה והרעלת אלכוהול. בכל  שנה, צוותי מד"א מטפלים בנפגעים כתוצאה מצריכת יתר של אלכוהול. על רקע העלייה בצריכת האלכוהול, מקרים של אלימות קשה המבוצעת תחת השפעת אלכוהול וחוסר המודעות להשלכות של נהיגה תחת השפעת אלכוהול, במגן דוד אדום מבקשים להזהיר את הציבור, במיוחד לקראת חג פורים – אלכוהול מותר אך עלול להיות מסוכן. שתייה נכונה נעשית במידה ובאופן מושכל, וכמובן – אם שותים, לא נוהגים. הורים לילדים? שימו לב: במד"א מבקשים מכם לשים לב כי ילדים ובני נוער מתחת לגיל 18 אינם צורכים אלכוהול בפורים

במד"א מזכירים כי הסיכונים הפיזיולוגיים הכרוכים בשתיית אלכוהול, כוללים: השתטות, בלבול, אובדן זיכרון, פגיעה חמורה בקואורדינציה ועייפות מוגברת. במקרים חמורים, עלול המשתכר להיכנס למצב של תרדמת, עד לדום נשימה ומוות. אלכוהול עלול לגרום לכך שאנשים נרדמים ברחוב ובימי החורף הקרים עלולים לסבול מפגיעות קור (היפותרמיה) מסכנות חיים. במצב חירום כתוצאה משתייה מופרזת של אלכוהול, יש להרחיק את הנפגע ממקומות מסוכנים, כמו כביש, מרפסת, מכונות חשמליות וכלי רכב. אם הנפגע מקיא, הטו אותו על צדו. אין לתת לנפגע לשתות קפה, או כל נוזל אחר, מכיוון שבשל אובדן הרפלקסים, הוא עלול לשאוף כל נוזל אל ריאותיו, ולהיחנק. אם הנפגע מחוסר הכרה ואינו נושם, התחילו מיד בפעולות החייאה, והזעיקו את כוחות מד"א באמצעות חיוג למוקד החירום בטלפון 101, או באמצעות יישומון "מד"א שלי".

אזהרה והצהרה: בשום אופן אין בהנחיות המפורטות אלו להקנות סמכויות טיפול או אבחון מעבר לידיעותיך בהגשת עזרה ראשונה. הנחיות אלו אינן באות להחליף את פעולות ההצלה באופן מקצועי. בכל מקרה מומלץ לפנות לייעוץ רפואי מקצועי.

פסטיבלים ואירועים

מרתון סמסונג תל-אביב 2021 יצא לדרך

רצים מרתון סמסונג תל אביב 2021 (צילום רונן טופלברג כפיים ומרתון סמסונג תל אביב)

בבוקר שישי ה- 19 בפברואר, הוזנק מרתון סמסונג תל-אביב במתכונת דיגיטלית עם למעלה מ-20,000 רצים. בשונה משנים קודמות ובמתכונת ייעודית לתקופת הקורונה, הזנקת הרצים על ידי ראש עיריית תל אביב – יפו, רון חולדאי וסמנכ"ל השיווק של סמסונג, רונן סלם, התקיימה דרך אפליקציה ייעודית של המרתון. אירוע המרתון מתקיים השנה על אף מגבלות מגפת הקורונה בהובלת עיריית תל אביב – יפו וחברת ההפקה "כפיים". האפליקציה תהיה פתוחה לרשות הרצים בין התאריכים ה-19 עד ה-28 בפברואר. המתכונת המיוחדת המותאמת לרוח התקופה מאפשרת לראשונה השתתפות של רצים לא רק בעיר תל אביב-יפו, אלה בכל מקום אחר ברחבי המדינה והגלובוס.

ראש עיריית תל-אביב-יפו, רון חולדאי, "אני שמח שגם בשנה המאתגרת שעברנו אתם לא מוותרים על ריצה. כי בעיר בלי הפסקה גם המרתון לא מפסיק. אז קחו נשימה עמוקה, שיהיה בהצלחה לכל הרצות והרצים שמצטרפים אלינו מכל רחבי הארץ, ממטולה ומאילת, מקריית טבעון ומקריית עקרון, מבאר שבע ומירושלים. מוכנים? צאו לדרך!".

רונן סלם, סמנכ"ל שיווק סמסונג ישראל מסר "גם השנה הוכחנו כולנו שהכל אפשרי ולא ויתרנו. סמסונג מאפשרת לכולם לקיים את אורח החיים הנורמלי החדש. מרתון סמסונג תל אביב 2021, כולנו רצים, כל אחד בנפרד אבל הכי ביחד שאפשר".

המרתון ה- 13 במספר התקיים השנה במתכונת המותאמת לרוח התקופה, תחת הסיסמה "כולנו רצים יחד וכל אחת ואחד לחוד" ועל פי המקצים הבאים: מרתון (42.195 ק"מ), חצי מרתון (21.1 ק"מ), מרוץ 10 ק"מ ומרוץ 5 ק"מ.

טקס ההזנקה המסורתי שודר דרך אפליקציה ייעודית שפותחה במיוחד עבור המרתון. האפליקציה מאפשרת מדידה אינטראקטיבית של המסלול וזמן הריצה, משלבת מסרים מעודדים במהלך המרוץ ובונה פלייליסט מותאם לריצה. על מנת לאפשר ריצה נוחה לכלל המשתתפים, ההשתתפות במרתון תתאפשר במשך עשרה ימים, עד יום ראשון, ה-28.02, במטרה לאפשר לכל משתתף להחליט על מועד ריצתו.

בשנה זו, המשתתפים במרתון בחרו את מקום ריצתם ואת מסלולם. בפעם הראשונה, מרתון סמסונג תל-אביב התקיים ב-33 מדינות שונות ברחבי העולם ונשלחו ערכות המרתון למדינות השונות וביניהן: הולנד, שבדיה, הודו, איחוד האמירויות, ארה"ב, אנגליה, צ'ילה, פולין, גרמניה, אירלנד, פורטוגל, מקסיקו, צרפת, בולגריה, רוסיה, טורקיה וברזיל. במסגרת המרתון, בשיתוף משרד התיירות ומנהלת עיר עולם ותיירות, מתקיים אתגר בין המשתתפים ממדינות העולם, תחת הכותרת "לרוץ בתל אביב- מכל מקום בעולם". באתגר כל משתתף שלח תמונה או קטע וידאו, יצירתי ומקורי ממקום מגוריו במהלך הריצה. הזוכה הוא זה ששלח את הוידאו או התמונה הכי מקורית ויזכה בכרטיס טיסה זוגי לתל-אביב וכניסה למרוץ בשנת 2022.

כמו בכל בשנה, העיר תל-אביב – יפו התקשטה לקראת המרתון, השנה הוקמו ארבעה שערים בלוקיישנים מרכזיים ברחבי העיר הממוקמים בפארק גני יהושע, נמל תל-אביב, פארק צ'ארלס קלור ושדרות רוטשילד פינת כיכר הבימה, כדי לחגוג את האירוע. פרטים נוספים אודות המרתון…

Booking.com כם שותפת הנסיעות הרשמית של אירוויזיון 2021

Booking.com, הודיעה שבמסגרת שותפות חדשה עם איגוד השידור האירופי, היא הפכה לשותפת הנסיעות הרשמית של תחרות האירוויזיון לשנת 2021. כחלק מהמשימה של Booking.com לעזור לכולם ולכולן לחוות את העולם, היא מציעה יותר מ-28 מיליון מקומות אירוח ביותר מ-153,000 יעדים ברחבי העולם. Booking.com מחויבת לעזור למעריצי ולמעריצות האירוויזיון בכל מקום להפיק את המקסימום מהנסיעות והטיולים שלהם בהשראת המוזיקה. בין אם המטרה היא להגשים משאלה ולבקר באחד המופעים החיים האגדיים של האירוויזיון, ובין אם המטרה היא לחוות את המדינה, התרבות והמסורת של זמר אהוב או זמרת אהובה כששוב נוכל לנסוע ולטייל – Booking.com שואפת לעזור לאנשים לגלות מקומות חדשים ולהרחיב אופקים, ברגע שיהיה בטוח לעשות את זה.

בדיוק כמו שהאירוויזיון מעורר השראה ושובר מחסומים בזכות כוח המוזיקה כבר 65 שנים, כך גם ענף התיירות עוזר לאנשים להתקרב, להכיר ולקבל אחד את השני. זו הסיבה ש-Booking.com שמחה למלא את חלקה ולעזור ליותר מ-180 מיליון מעריצים ומעריצות מאירופה ומשאר העולם להתאחד כדי לחגוג את אחד מאירועי הבידור הטלוויזיוניים החיים הפופולריים ביותר בעולם, שמקדם מסרים של אחדות ושוויון, פנים מול פנים או מהנוחות של הבית.

"כחברה שמתגאה בשורשיה ההולנדיים ושואפת לעזור לאנשים לגלות את המגוון המדהים שהעולם מציע, אנחנו מאוד מתרגשים להצטרף למסע כשותפי הנסיעות הרשמיים של אירוויזיון 2021", אמר אריין דייק, סגן נשיא בכיר ומנהל שיווק ראשי ב-Booking.com. "בתקופה של פירוד, גבולות סגורים והגבלות, הסלוגן של השנה –Open Up (להיפתח) – רלוונטי יותר מתמיד ומתאים בצורה מושלמת לערכים ולנקודת המבט האופטימית שלנו כמותג שפונה לכולם ולכולן. אנחנו שמחים לקחת חלק ולקבל בברכה את מעריצי ומעריצות האירוויזיון במדינה שלנו ובעיר התוססת רוטרדם, ולא משנה אם זה יהיה פנים מול פנים או דרך מסך הסמארטפון. אנחנו מקווים לעודד קהלים חדשים להמשיך ולחקור את האנשים והמקומות המדהימים שהופכים את חוויית האירוויזיון למיוחדת כל כך – לא רק במהלך שבוע האירוויזיון בחודש מאי, אלא לאורך כל השנה".

"אנחנו שמחים ש-Booking.com היא שותפת הנסיעות הרשמית של אירוויזיון 2021", הוסיף מרטין אוסטרדהל, המפקח על תחרות האירוויזיון. "זו שותפות מושלמת בין אירוע המוזיקה החיה הגדול בעולם לבין אחת מחברות הנסיעות הדיגיטליות המובילות בעולם. האירוויזיון מעניק למיליוני צופים וצופות מדי שנה את ההזדמנות לחוות את המגוון של אירופה היישר מהבית. כשבסופו של דבר העולם ייפתח, ברוח הסלוגן Open Up, השותפה החדשה שלנו תוכל לעזור לצופים ולצופות האלה לחוות מקרוב את השפות, המוזיקה והתרבות שהם מגלים באמצעות האירוויזיון".

בנוסף לשילוב הנוכחות של המותג במהלך ההופעות החיות ב-18 במאי, ב-20 במאי וב-22 במאי, כשותפת הנסיעות הרשמית של האירוויזיון Booking.com תעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם איגוד השידור האירופי על פעילויות ומבצעים נוספים בתחום השידור, הדיגיטל והרשתות החברתיות לקראת אירוויזיון 2021 ובמהלכו. המטרה היא ליצור מעורבות אצל מיליוני המעריצים והמעריצות של האירוויזיון באירופה ובעולם, בעזרת חוויות דיגיטליות ותכנים בלעדיים שמשלבים בין תיירות לאירוויזיון.

מה היה אילו. אהוד ברק על מלחמה ושלום

האם מנהיג יכול להשפיע על המציאות? או שהוא כמו כל בן אנוש נזרק אל גלי ההיסטוריה ללא יכולת להשפיע עליה באופן מהותי. טולסטוי עסק בשאלה הזו בהרחבה ב"מלחמה ושלום". אהוד ברק ראש ממשלה שנוי במחלוקת ומבכירי בניה של התנועה הציונית עוסק בשאלה הזו בסרט  התיעודי החדש של הבמאי רן טל: "מה היה אילו? אהוד ברק על מלחמה ושלום".

עשרים שנה לאחר שהפסיד את ראשות הממשלה בעקבות כישלון ועידת קמפ דיוויד 2000, כשהוא בן 78, מביט אהוד ברק על ההיסטוריה של ישראל  ושואל – מה היה קורה אילו?

על רקע הבחירות המתקרבות בישראל נדמה כי שאלות אלו על עידן אחר של מנהיגות, רלוונטיות מתמיד. סרטו התיעודי החדש של רן טל (ילדי השמש, גן עדן, המוזיאון), "מה היה אילו? אהוד ברק על מלחמה ושלום", יוצא לסיבוב הקרנות המלוות במפגשים ושיחות אונליין פתוחות לקהל עם פוליטיקאים ואנשי ציבור.

את הסרט "מה היה קורה אילו? אהוד ברק על מלחמה ושלום", מפיקים חברת "למה הפקות", בתמיכת המועצה הישראלית לקולנוע , קרן רבינוביץ' לאמנויות ומשרד התרבות והספורט. הסרט הוקרן בטרום בכורה בפסטיבל הקולנוע ירושלים 2020 וישודר במהלך 2021 בקשת 12.

הקרנת בכורה של הסרט ומפגש אונליין פתוח לקהל בהשתתפות אהוד ברק והבמאי רן טל, הספרייה ומרכז ההנצחה בקרית טבעון. הסרט זמין לצפייה עד יום ראשון 21.2. מפגש אונליין פתוח לקהל עם אהוד ברק והבמאי רן טל  – יום ראשון  21.2 – בשעה 20:00. לרכישת כרטיסים באתר…

מה היה אילו. אהוד ברק על מלחמה ושלום. 85 דקות, ישראל 2020 , כתוביות עברית. בימוי ותסריט: רן טל. מפיקים:  אמיר הראל, איילת קייט, רן טל.

אוניברסיטת בר-אילן ומרכז דהאן עם פסטיבל ימי מוזיקה יהודית ה- 9

פסטיבל "ימי מוזיקה יהודית" בניהולו המוזיקלי של ד"ר יובל רבין, מוזיקולוג ונגן עוגב בינלאומי, בשיתוף המחלקה למוזיקה ומרכז דהאן באוניברסיטת בר-אילן יתקיים השנה במדיה דיגיטלית. ד"ר רבין יצר את הפסטיבל המשלב בין צלילים לסובלנות במטרה לתת במה איכותית למוסיקה יהודית איכותית באשר היא, תוך הקפדה על האיכות אך ללא משוא פנים של סגנון אחד על פני האחר. ימי מוזיקה יהודית בונים גשרים בין מזרח ומערב, בין ישן וחדש ובין העממי והאקדמי.
הפסטיבל השנה עומד בסימן מידת הדין ומידת החמלה, הכה מתאימים לימים אלו ובמרכזו עומדים שני פיוטים מרכזיים של הימים הנוראים: "ונתנה תוקף" מקהילות אשכנז ו"עת שערי רצון להיפתח" מקהילות עדות המזרח והספרדים. שני הפיוטים שונים מאוד, אך יש בינהם קווי דמיון. "ונתנה תוקף" עוסק בבית דין של מעלה, ו"עת שערי רצון להיפתח" עוסק בעקדת יצחק. אך שניהם מדברים היותינו בשר ודם. שניהם עוסקים במידת הדין מול מידת הרחמים שאנו כה זקוקים לה.

הפסטיבל כולל הרצאות וקונצרטים המביאים נוסחים שונים של הפיוטים. בעדות אשכנז מדובר בנוסחים מסורתיים לצד יצירות מאת מלחינים מוכרים יותר ופחות ונעים מלבנדובסקי ונאומבורג מן המאה ה- 19 ועד ליאיר רוזנבלום בסוף המאה העשרים. בעדות המזרח הפיוטים הם עממיים והתכנית תכלול שלל לחנים ממרוקו שבמערב ועד לפרס ותימן שבמזרח.

כמו כן שולבו בפסטיבל קונצרטים של מוזיקה מרוקאית מסורתית, של מוזיקת לאדינו מתורכיה וקונצרט המשלב כליזמר וג'אז.

ראשון כ"ג אדר, 7.3.21  וּמִי בַּמַּגֵפָה- ונתנה תוקף

17:00-18:30 הרצאות ואפשרות לשאלות: פרופ' אליהו שלייפר – "הנה יום הדין": חזנות ומוסיקה אמנותית לפיוט "ונתנה תוקף", ד"ר אבי בר איתן –  "ונתנה תוקף של יאיר רוזנבלום", 19:00 בכורה לקונצרט "ונתנה תוקף", גרסאות שונות לפיוט "ונתנה תוקף"
חזן בליווי סולני האנסמבל הקולי החדש והרמוניום.

מדוע כיפורים אחרי פורים ? למרות הקרבה לפורים והרצון לשמוח בתקופה קשה זאת, רבין אומר כי מצא זאת טבעי ביותר לעסוק השנה ב'ימי מוזיקה יהודית' בפיוטים האלה, כיוון שעם כל הקושי שהם מציגים, הם מובילים לסיום אופטימי. גם אם אנחנו נמצאים בתקופה קשה. שני הפיוטים נותנים אופטימיות.  ב"ונתנה תוקף " ותפילה ותשובה וצדקה מעבירין את רוע הגזירה". וב"עת שערי רצון להיפתח"- הקב"ה שומר לנו זכות אבות ומקבל אותנו ואת תפילותינו. רבין עצמו אוהב מאוד את יום הכיפורים, כיום של רחמים והיטהרות. היפה והמיוחד בפסטיבל הוא הבאת מסורות שונות, זו בצד זו: לחנים שונים לאותו הטקסט. הלחנים השונים מטפלים בטקסטים בצורות שונות ובכך נותנים להם פרשנויות שונות.
באשכנז – החל מאמצע המאה ה-19 היו מלחינים שכתבו יצירות לבתי-כנסת. ישנם גם לחנים שנחשבים כיום כעממיים, אך אנו יודעים מתי וע"י מי הם נכתבו. מדובר במסורת של כ-200 שנה.

הלחנים של בני עדות המזרח הם עממיים. במקומות שונים ישנו יותר מלחן אחד מוכר לפיוט. במרוקו לבדה ישנם מספר לחנים שונים וישנן ארצות נוספות… ישנם בתי כנסת שבהם שרים את הפיוט כמה פעמים ברצף בכמה מנגינות כדי לרצות את כלל המתפללים.

וּנְתַנֶּה תֹּקֶף קְדֻשַּׁת הַיּוֹם כִּי הוּא נוֹרָא וְאָיֹם
וּבוֹ תִּנָּשֵׂא מַלְכוּתֶךָ וְיִכּוֹן בְּחֶסֶד כִּסְאֶךָ
וְתֵשֵׁב עָלָיו בְּאֱמֶת
אֱמֶת כִּי אַתָּה הוּא דַּיָּן וּמוֹכִיחַ וְיוֹדֵעַ וָעֵד
וְכוֹתֵב וְחוֹתֵם וְסוֹפֵר וּמוֹנֶה
וְתִזְכֹּר כָּל הַנִּשְׁכָּחוֹת וְתִפְתַּח אֶת סֵפֶר הַזִּכְרוֹנוֹת
וּמֵאֵלָיו יִקָּרֵא וְחוֹתָם יַד כָּל אָדָם בּוֹ
וּבְשׁוֹפָר גָּדוֹל יִתָּקַע וְקוֹל דְּמָמָה דַקָּה יִשָׁמַע
וּמַלְאָכִים יֵחָפֵזוּן וְחִיל וּרְעָדָה יֹאחֵזוּן
וְיֹאמְרוּ הִנֵּה יוֹם הַדִּין לִפְקֹד עַל צְבָא מָרוֹם בַּדִּין
כִּי לֹא יִזְכּוּ בְּעֵינֶיךָ בַּדִּין
וְכָל בָּאֵי עוֹלָם יַעַבְרוּן לְפָנֶיךָ כִּבְנֵי מָרוֹן
כְּבַקָּרַת רוֹעֶה עֶדְרוֹ מַעֲבִיר צֹאנוֹ תַּחַת שִׁבְטוֹ
כֵּן תַּעֲבִיר וְתִסְפֹּר וְתִמְנֶה וְתִפְקֹד נֶפֶשׁ כָּל חָי
וְתַחְתֹּךְ קִצְבָה לְכָל בְּרִיָּה וְתִכְתֹּב אֶת גְּזַר דִּינָם
בְּרֹאשׁ הַשָּׁנָה יִכָּתֵבוּן וּבְיוֹם צוֹם כִּפּוּר יֵחָתֵמוּן
כַּמָּה יַעַבְרוּן וְכַמָּה יִבָּרֵאוּן
מִי יִחְיֶה וּמִי יָמוּת
מִי בְקִצּוֹ וּמִי לֹא בְּקִצּוֹ
מִי בַמַּיִם וּמִי בָאֵשׁ
מִי בַחֶרֶב וּמִי בַחַיָּה
מִי בָרָעָב וּמִי בַצָּמָא
מִי בָרַעַשׁ וּמִי בַמַּגֵּפָה
מִי בַחֲנִיקָה וּמִי בַסְּקִילָה
מִי יָנוּחַ וּמִי יָנוּעַ
מִי יִשָּׁקֵט וּמִי יְטֹּרֵף
מִי יִשָּׁלֵו וּמִי יִתְיַסָּר
מִי יַעֲנִי וּמִי יַעֲשִׁיר
מִי יֻשְׁפַּל וּמִי יָרוּם
וּתְשׁוּבָה וּתְפִלָּה וּצְדָקָה
מַעֲבִירִין אֶת רֹעַ הַגְּזֵרָה
כִּי כְּשִׁמְךָ כֵּן תְּהִלָּתֶךָ קָשֶׁה לִכְעוֹס וְנוֹחַ לִרְצוֹת
כִּי לֹא תַחְפֹּץ בְּמוֹת הַמֵּת כִּי אִם בְּשׁוּבוֹ מִדַּרְכּוֹ וְחָיָה
וְעַד יוֹם מוֹתוֹ תְּחַכֶּה לוֹ אִם יָשׁוּב מִיַּד תְּקַבְּלוֹ
אֱמֶת כִּי אַתָּה הוּא יוֹצְרָם וְיוֹדֵעַ יִצְרָם
כִּי הֵם בָּשָׂר וָדָם
אָדָם יְסוֹדוֹ מֵעָפָר וְסוֹפוֹ לֶעָפָר
בְּנַפְשׁוֹ יָבִיא לַחְמוֹ מָשׁוּל כְּחֶרֶס הַנִּשְׁבָּר
כְּחָצִיר יָבֵשׁ וּכְצִיץ נוֹבֵל כְּצֵל עוֹבֵר וּכְעָנָן כָּלָה
וּכְרוּחַ נוֹשָׁבֶת וּכְאָבָק פּוֹרֵחַ וְכַחֲלוֹם יָעוּף
וְאַתָּה הוּא מֶלֶךְ אֵל חַי וְקַיָּם
אֵין קִצְבָּה לִשְׁנוֹתֶיךָ וְאֵין קֵץ לְאוֹרֶךְ יָמֶיךָ
וְאֵין לְשַׁעֵר מַרְכְּבוֹת כְּבוֹדֶךָ וְאֵין לְפָרֵשׁ עֵילוֹם שְׁמֶךָ
שִׁמְךָ נָאֶה לְךָ וְאַתָּה נָאֶה לִשְׁמֶךָ
וּשְׁמֵנוּ קָרָאתָ בִּשְׁמֶךָ
עֲשֵׂה לְמַעַן שְׁמֶךָ וְקַדֵּשׁ אֶת שִׁמְךָ עַל מַקְדִּישֵׁי שְמֶךָ
בַּעֲבוּר כְּבוֹד שִׁמְךָ הַנַּעֲרָץ וְהַנִּקְדָּשׁ
כְּסוֹד שִׂיחַ שַׂרְפֵי קֹדֶשׁ הַמַּקְדִּישִׁים שִׁמְךָ בַּקֹּדֶשׁ
דָּרֵי מַעְלָה עִם דָּרֵי מַטָּה קוֹרְאִים וּמְשַׁלְּשִׁים בְּשִׁלּוּשׁ קְדֻשָּׁה בַּקֹּדֶשׁ.
עֵת שַׁעֲרֵי רָצוֹן לְהִפָּתֵחַ
יוֹם אֶהְיֶה כַפַּי לְאֵל שׁוֹטֵחַ
אָנָּא זְכֹר נָא לִי בְּיוֹם הוֹכֵחַ
עוֹקֵד וְהַנֶּעֱקָד וְהַמִּזְבֵּחַ.
בָּאַחֲרִית נֻסָּה בְּסוֹף הַעְשָׂרָה
הַבֵּן אֲשֶׁר נוֹלַד לְךָ מִשָּׂרָה
אִם נַפְשְׁךָ בוֹ עַד מְאֹד נִקְשָׁרָה
קוּם הַעֲלֵהוּ לִי לְעוֹלָה בָרָה
עַל הַר אֲשֶׁר כָּבוֹד לְךָ זוֹרֵחַ
עוֹקֵד וְהַנֶּעֱקָד וְהַמִּזְבֵּחַ.
אָמַר לְשָׂרָה כִּי חֲמוּדֵךְ יִצְחָק
גָּדַל וְלֹא לָמַד עֲבוֹדַת שַׁחַק
אֵלֵךְ וְאוֹרֵהוּ אֲשֶׁר לוֹ אֵל חַָק
אָמְרָה לְכָה אָדוֹן אֲבָל אַל תִּרְחַק
עָנָהּ יְהִי לִבֵּךְ בְּאֵל בּוֹטֵח
עוֹקֵד וְהַנֶּעֱקָד וְהַמִּזְבֵּחַ.
שַׁחַר וְהִשְׁכִּים לַהֲלֹךְ בַּבֹּקֶר
וּשְׁנֵי נְעָרָיו מִמְּתֵי הַשֶּׁקֶר
יוֹם הַשְּׁלִישִׁי נָגְעוּ אֶל חֵקֶר
וַיַּרְא דְּמוּת כָּבוֹד וְהוֹד וָיֶקֶר
עָמַד וְהִתְבּוֹנֵָן לְהִמָּשֵׁחַ
עוֹקֵד וְהַנֶּעֱקָד וְהַמִּזְבֵּחַ.
יָדְעוּ נְעָרָיו כִּי קְרָאָם לֵאמֹר
אוֹר הֲרְאִיתֶם צָץ בְּרֹאשׁ הַר הַמֹּר
וַיֹּאמְרוּ לֹא נֶחֱזֶה רַק מַהְמוֹר
עָנָה שְׁבוּ פֹה עַם מְשׁוּלִים לַחְֲמוֹר
וַאֲנִי וְהַנַּעַר לְהִשְׁתַּטֵּחַ
עוֹקֵד וְהַנֶּעֱקָד וְהַמִּזְבֵּחַ.
הָלְכוּ שְׁנֵיהֶם לַעֲשׂוֹת בִּמְלָאכָה
וְיַעֲנֶה יִצְחָק לְאָבִיו כָּכָה
אָבִי רְאֵה אֵשׁ וַעֲצֵי מַעֲרָכָה
אַיֵּה אֲדֹנִי שֶׂה אֲשֶׁר כַּהֲלָכָה
הַאַתְּ בְּיוֹם זֶה דָּתְךָ שׁוֹכֵחַ
עוֹקֵד וְהַנֶּעֱקָד וְהַמִּזְבֵּחַ.
וְיַעֲנֶה אָבִיו בְּאֵל חַי מַחְסֶה
כִּי הוּא אֲשֶׁר יִרְאֶה לְעוֹלָה הַשֶּׂה
דַּע כָּל אֲשֶׁר יַחְפֹּץ אֱלֹהִים יַעֲשֶׂה
נִבְנֶה בְנִי הַיּוֹם לְפָנָיו כִּסֵּא
אָז יַאֲמִיר זֶבַח וְהַזּוֹבֵחַ
עוֹקֵד וְהַנֶּעֱקָד וְהַמִּזְבֵּחַ.
דָּפְקוּ בְּשַׁעְרֵי רַחֲמִים לִפְתֹּחַ
הַבֵּן לְהִזָּבַח וְאָב לִזְבֹּחַ
קֹוִים לְָאֵל וּבְרַחֲמָיו לִבְטֹחַ
וְקֹוֵי ה' יַחֲלִיפוּ כֹחַ
דָּרְשׁוּ בְּנַחֲלַת אֵל לְהִסְתַּפֵּחַ
עוֹקֵד וְהַנֶּעֱקָד וְהַמִּזְבֵּחַ.
הֵכִין עֲצֵי עוֹלָה בְּאוֹן וָחַיִל
וַיַּעֲקֹד יִצְחָק כְּעָקְדוֹ אַיִל
וַיְהִי מְאוֹר יוֹמָם בְּעֵינָם לַיִל
וַהֲמוֹן דְּמָעָיו נוֹזְלִים בְּחַיִל
עַיִן בְּמַר בּוֹכָה וְלֵב שָׂמֵחַ
עוֹקֵד וְהַנֶּעֱקָד וְהַמִּזְבֵּחַ.
שִׂיחוּ לְאִמִּי כִּי שְׂשׂוֹנָהּ פָּנָה
הַבֵּן אֲשֶׁר יָלְדָה לְתִשְׁעִים שָׁנָה
הָיָה לְאֵשׁ וּלְמַאֲכֶלֶת מָנָה
אָנָה אֲבַקֵּשׁ לָהּ מְנַחֵם אָנָה
צַר לִי לְאֵם תִּבְכֶּה וְתִתְיַפֵּחַ
עוֹקֵד וְהַנֶּעֱקָד וְהַמִּזְבֵּחַ.
מִמַּאֲכֶלֶת יֶהֱמֶה מִדְבָּרִי
נָא חַדְּדָהּ אָבִי וְאֶת מַאֲסָרִי
חַזֵּק וְעֵת יְקַד יְקוֹד בִּבְשָׂרִי
קַח עִמְּךָ הַנִּשְׁאָר מֵאֲפָרִי
וְאְמֹר לְשָׂרָה זֶה לְיִצְחָק רֵיחַ
עוֹקֵד וְהַנֶּעְקָד וְהַמִּזְבֵּחַ.
וַיֶהֱמוּ כָּל מַלְאֲכֵי מֶרְכָּבָה
אוֹפַן וְשָׂרָף שׁוֹאֲלִים בִּנְדָבָה
מִתְחַנְּנִים לָאֵל בְּעַד שַׂר צָבָא
אָנָּא תְּנָה פִדְיוֹם וְכֹפֶר הָבָה
אַל נָא יְהִי עוֹלָם בְּלִי יָרֵחַ
עוֹקֵד וְהַנֶּעֱקָד וְהַמִּזְבֵּחַ.
אָמַר לְאַבְרָהָם אֲדוֹן שָׁמַיִם
אַל תִּשְׁלְחָה יָד אֶל שְׁלִישׁ אוּרַיִם
שׁוּבוּ לְשָׁלוֹם מַלְאֲכֵי מַחֲנַיִם
יוֹם זֶה זְכוּת לִבְנֵי יְרוּשָׁלַיִם
בּוֹ שַׁעֲרֵי רַחֲמִים אֲנִי פּוֹתֵחַ
עוֹקֵד וְהַנֶּעֱקָד וְהַמִּזְבֵּחַ.
לִבְרִיתְךָ שׁוֹכֵן זְבוּל וּשְׁבֻעָה
זָכְרָה לְעֵדָה סוֹעֲרָה וּנְגוּעָה
וּשְׁמַע תְּקִיעָה תּוֹקְעָה וּתְרוּעָה
(כשראש השנה חל בשבת:
וּשְׁמַע תְּפִלָּה זָכְרָה לִתְרועָה(
וֶאֱמֹר לְצִיּוֹן בָּא זְמַן הַיְשׁוּעָה
יִנּוֹן וְאֵלִיָּה אֲנִי שׁוֹלֵחַ
עוֹקֵד וְהַנֶּעֱקָד וְהַמִּזְבֵּחַ.

פרופ' אמר' אליהו שלייפר: "ונתנה תוקף", ה-Dies Irae היהודי, הוא הפיוט המרכזי בתפילות מוסף של ראש השנה ויום כיפור בעדות האשכנזיות. לכן מפליא שבחזנות האשכנזית לא נוצרה מסורת של "נוסח" מחייב לפיוט זה. אולם העדר ה"נוסח" הפך להיות יתרון בכך שאיפשר מרחב יצירה לחזנים, ויותר מאוחר גם למלחינים, והם ניצלו אותו כדי לבנות רצ'יטטיבים ויצירות אמנותיות על חלקים שונים של הפיוט.

הפיוט נחלק לשלושה חלקים עיקריים: "ונתנה תוקף",  "בראש השנה יכתבון", ו"כי כשמך" ובחזנות נהוג לחלק אותו לחלקי משנה שכל אחד מהם מקבל טיפול מוסיקלי משלו. כך נוצרו קונבנציות, או דרכי יצירה מסורתיות לכל חלק. דרכים אלה היו שונות במסורות חזניות שונות. בהרצאה נעמוד על חלקן ונשווה מסורות שונות של הלחנה לחלקים נבחרים. כמו כן נראה כיצד התבטאו במוסיקה של בתי הכנסת המקהלתיים באירופה ובאמריקה במאה ה-19 וראשית המאה העשרים.

עיון בלחנו של יאיר רוזנבלום לפיוט "ונתנה תוקף" – ד"ר אבי בר איתן: כמלחין חילוני הניצב במרכז הקונצנזוס הישראלי, שיריו של רוזנבלום פרצו גבולות ונפוצו ברחבי המרחב היהודי והישראלי. בהרצאה אנתח את הלחן של יאיר רוזנבלום לפיוט "ונתנה תוקף" ואדגים כיצד קושר רוזנבלום בין נוסח תפילה מסורתי לשיר ישראלי וכיצד הוא מגשר על המתח שבין שני המוקדים – 'ישראליות' ו'יהדות', אשר התווה את תהליך יצירתה של התרבות הישראלית. אעמוד על תפקידה של יצירה זו בזיכרון הקולקטיבי ובאבל הלאומי לחללי מלחמת יום הכיפורים, ואציג את הסיבות להתקבלותו של הלחן בציבור הישראלי ובבתי הכנסת בעלי הגדרות הזהות השונות.
קונצרט בבכורה "ונתנה תוקף", תבוצענה זו לצד זו גרסאות של מלחינים שונים (מתקופות שונות), רובן בשילוב של מקהלה וחזן, כולל גרסאות שאינן מוכרות לקהל הרחב. הטקסט של הפיוט מאוד דרמטי, ומלחינים שונים נתנו פרשנויות מוזיקליות שונות למילותיו. האזנה לפיוט בגרסותיו המוזיקליות השונות, בזו אחר זו מחדדת את האזן לדקויות המשמעויות השונות של הלחנים השונים.
יום שני כ"ד אדר 8.3.21  זָכְרָה לְעֵדָה סוֹעֲרָה וּנְגוּעָה – עת שערי רצון להיפתח

17:00 עושר מרוקו – קונצרט מוזיקה יהודית מרוקאית אותנטית עם חי קורקוס וטאראב ירושלים. 18:30 בכורה לקונצרט-הרצאה אנסמבל אלעד גבאי עם המרצה פרופ' אדוין סרוסי, גרסאות שונות של הפיוט "עת שערי רצון להיפתח" .

'עת שערי רצון להיפתח' הוא פיוט מכונן בתפילת ראש השנה בפזורה היהודית בארצות האסלאם, ממרוקו שבמערב ועד איראן שבמזרח ואף באיטליה. הפייטן בין המאה ה-12, יליד פאס שבמרוקו, ר' יהודה בן שמואל עבאס, חיבר אפוס פיוטי רב עוצמה המספר את הדרמה של עקידת יצחק תוך אריגה מופלאה של מדרשים רבים שהוסיפו פרטים לסיפור העקידה היכן שהמקרא שתק. הפיוט זכה לחיקויים, לתרגומים ללשונות היהודים וללחנים שונים אשר העצימו את נוכחותו בתרבות היהודית ואף את מקומו בתרבות הישראלית העכשווית.

המופע עת שערי רצון להיפתח ממזרח וממערב מתחקה אחרי הגלגולים המוזיקליים של פיוט מרהיב זה בבתי הכנסת של קהילות שונות. הוא מבוסס על ידע רב אודות הפיוט הזה אשר הצטבר במשך הזמן במחקר ובארכיונים. יישמעו במופע גרסאות של לחנים שונים בצורתם המסורתית על פי הקלטות היסטוריות וכן בעיבודים חדשים שנערכו במיוחד למופע זה. המופע מלווה על ידי דברי הסבר והמחשות ויזואליות המשלימים את הביצועים המוזיקליים.

יום שלישי כ"ה אדר 9.3.21  אֱמֹר לְצִיּוֹן בָּא זְמַן הַיְשׁוּעָהמעבירין את רוע הגזירה

17:30 בכורה לקונצרט "הלאדינו חוזר ללבנט" – הדס פל-ירדן ואנסמבל. 19:00 "מעבירין את רוע הגזירה" – קונצרט כליזמר מחווה לדייב טאראס עם גלעד הראל, קובי סלומון ואנסמבל נגני ג'אז.
הלאדינו חוזר ללבנט: הדס פל-ירדן במופע לאדינו מהמרחב העותומאני הצבעוני. הדס פל-ירדן מגישה במופע שמח במיוחד חוויות והשפעות מוסיקליות שנכנסו לחייה מן העיר איסטנבול בה חיה ומאהבתה לעיר מגוריה ירושלים. המופע מעוטר בכלי נגינה מסורתיים תורכיים יחד עם חברים יקרים החולקים עימה את החוויה הספרדית- ירושלמית-תורכית במופע שכולו תמהיל אותנטי אופטימי של ההשפעות ההדדיות בין תרבויות המקום לקהילה היהודית הספרדית.

מחווה לענק הכליזמר דייב טאראס- גלעד הראל והניו אורלינס פאנקשן. דייב טאראס, מגדולי נגני הכליזמר בארה"ב של תחילת המאה הקודמת, היה הראשון ששילב סווינג עם מוזיקת הכליזמר. להקת הניו אורלינס פאנקשן חוברת לקלרניטן הבינלאומי גלעד הראל וביחד מלבישים את השירים המיוחדים של טאראס בלבוש מקצבי הדיקסילנד מניו אורלינס! תוצאת ההיתוך בין שני הסגנונות ושיתוף הפעולה בין המוסיקאים הם חגיגה גדולה של שמחה ווירטואוזיות שתשאיר את המאזינים מחויכים ודורשים עוד.

קולנוע, רדיו וטלוויזיה

תחרות פרסי הטלוויזיה של האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה יוצאת לדרך

כמעט שנה עברה מן הטקס הקודם, והאקדמיה הישראלית מתכוננת לחלוקת פרסי הטלוויזיה לשנת  2020. משדר חלוקת הפרסים יתקיים בחודש אפריל ועל פרטיו ומתכונתו נודיע שיסגרו כל הפרטים, אך כעת לתחרות עצמה.

לקראת התחרות  השנה ערכה הנהלת האקדמיה כמה שינויים. השינוי הבולט והחשוב הוא הפרדה של עולם התוכן העשיר והמגוון של הילדים והנוער. עולם יצירה פורח זה יזכה לאירוע מיוחד משלו שיתקיים בקיץ וכך עולם גדול של יצירה לא יבלע בין כל הקטגוריות השונות ויקבל את הכבוד הראוי לו. שינויים נוספים שערכה הנהלת האקדמיה הם הוספה של כמה קטגוריות, בקטגוריות הראשיות נערכה חלוקה בין דרמה קומית לקומדיית מצבים. ובתחום הקטגוריות האישיות נוספו פרסים לשחקני ושחקניות משנה גם בדרמה וגם בקומדיה.

רשימת המועמדויות בקטגוריות השונות באתר האקדמיה. 16 קטגוריות ראשיות ועוד 29 קטגוריות אישיות. כל גופי השידור, כאן 11, קשת 12, רשת 13, הוט ויס העמידו לבחירה את מיטב תוכניות וסדרות הטלוויזיה שלהם. בשנה בה אחוזי הצפייה הגיעו לשיאים בעקבות מגפת הקורונה. והקהל הרחב נחשף ליצירה ישראלית משובחת בכל הסגנונות.

למרות שנה קשה לכל עולם התרבות, וגם מכה לעולם הטלוויזיה, כשהוכתבו תנאים קשים להפקה, והפקות נעצרו מדי פעם עקב הקורונה, הצליחו יוצרי הטלוויזיה בישראל לצור יצירה משובחת שבסיכומה ניתן לומר שהייתה זו שנה מוצלחת לתעשיית הטלוויזיה הישראלית למרות כל הקשיים. הצלחה זו הייתה גם בינלאומית, סדרות רבות נמכרו לשידור בערוצים ושרותי סטרימינג בולטים.

ההצבעה תתקיים בין 15-17 למרץ וב -21 למרץ יוכרזו המועמדים הסופיים בכל קטגוריה. במהלך חודש אפריל, יתקיים משדר חלוקת הפרסים החגיגי. עשרות מועמדים ומועמדות הוגשו, מיטב היוצרים, שחקנים ושחקניות, ומיטב התכוניות שיצרו את שנת הטלוויזיה המסעירה שעברה עלינו. האקדמיה לקולנוע וטלוויזיה – יו"ר אסף אמיר, מנכ"לית דנה לרנר. אתר האקדמיה…

סרט העלילתי זאב זאב מהערבה התיכונה עם מקום ראשון בתחרות יצירה צעירה

הסרט העלילתי "זאב, זאב" שהופק על ידי תלמידי מגמת קולנוע בביה"ס "שיטים דרכא", מהערבה התיכונה, זכה במקום ראשון בתחרות 'יצירה צעירה' והופק ביוני 2020 בעיצומה של תקופת הקורונה. הזכייה במקום הראשון בתחרות מעניקה תעודת הערכה לבית הספר ולתלמידים. בימים כתיקונם, נערך הטקס השנתי "יצירה צעירה", במרכז הצעירים בבאר שבע בהשתתפות 35 כיתות י"ב מבתי ספר תיכונים בארץ, אך השנה בשל הקורונה, נערך הטקס באופן מקוון, בזום, בהשתתפות עשרות יצירות של תלמידי י"ב מרחבי הארץ, בנושאים עלילתיים או תיעודיים, באורך של 8-12 דקות. השופטים בתחרות הם מורים מכמה בתי ספר והמפמ"ר (מפקד המגמה הראשי), כאשר הקריטריונים לזכייה, הינם התייחסות מספקת למבנה הסיפורי של הסרט והאם הצילום עוזר לבטא את עולמו הפנימי של הגיבור או רק מתאר סיטואציות.

הסרט הזוכה "זאב זאב" הופק במסגרת פרויקט גמר 5 יחידות לימוד, במגמת קולנוע וטלוויזיה, על ידי ליסה שפירא, תמר דהן ואורי אורן (תלמידי י"ב), בהנחיה והדרכה של המורים מומי קריף ומירב אידלסון-גולדנברג, אשר מנחים במגמת קולנוע וטלוויזיה בביה"ס 'שיטים דרכא', המדריכים את התלמידים כיצד ליצור תוכן, הן ברמת ההפקה והן ברמת הבימוי ואף מעמידים לרשותם של התלמידים מגוון רחב של ציוד יקר, כגון: מצלמות, חצובות, תוכנות עריכה, רמקולים ועוד, על מנת שהתלמיד או הוריו לא יצטרכו לשאת בעלויות הכלכליות.

הסרט  מגולל שלושה אירועים, שלכאורה אין בניהם קשר וללא רצף כרונולוגי, המתחברים כולם לפחד מהזאב, אך בהקשר שונה. תחילה ילדים קטנים שיצאו לטייל בערבה, נחשפים למנהרה חשוכה ומתלבטים האם להיכנס מהפחד שיפגשו זאב, חבורת נערים בקמפינג בשעת לילה, שומעים את יללות הזאב והחקלאי שניזוק מהשחתת היבול והציוד שבשדה בגלל הזאב הטורף.

אורי אורן, בן 18, ממושב עין יהב, צלם ועורך הסרט: "התלבטנו קרוב לחצי שנה על נושא הסרט, לבסוף החלטנו לעשות דווקא את הסרט הזה, שנוגע בכולנו בחיים בערבה, אבי החקלאי שניזוק לא מעט מהזאבים, האזהרות הרבות לפני שהאחים הקטנים שלי יוצאים לטייל שמא יתקלו בזאב והזהירות שצריך לנהוג עם החיה הזאת כשאתה מתגורר בערבה ובכלל. בכוונה הבאנו כמה דוגמאות לפחד והזאב הוא רק דמות שכל צופה אחר יכול לנתב למקום שנכון לגבי הפחדים שלו".

HOT וסלקום TV עם אלן נגד פארו / Allen V. Farrow

סדרת תעודה בת ארבעה פרקים שמנסה לגלות מה קרה באמת באחד הסקנדלים הציבוריים והידועים ביותר לשמצה בתולדות הוליווד – האשמות, לפיהן הבמאי המוערך וודי אלן ניצל מינית את דילן, בתו בת השבע. הטענות הושמעו על ידי אשתו של וודי אלן, שכיכבה ברבים מסרטיו, מיה פארו. הסדרה תעסוק במשפט המשמורת שהתקיים לאחר מכן ואת החשיפה של מערכת היחסים שניהל אלן עם סון-יי, בתה של פארו.

סדרת הדוקו המרתקת בוחנת את הטענות שהושמעו כנגד וודי אלן על-ידי בתו דילן פארו בנוגע להתעללות המינית שעברה לכאורה כשהייתה בת שבע. הסדרה עוקבת אחר מאבקי המשמורת בין אלן לבת זוגו לשעבר מיה פארו ואירועי השנים שהתרחשו לאחר מכן.

באמצעות מסמכי בית משפט, ראיות משטרה, קטעי וידאו ביתיים והקלטות חשאיות של שיחות שהתקיימו בין פארו לבין אלן שטרם ראו אור, "אלן נגד פארו" שופכת אור חדש על הסיפור המתוקשר והשערורייתי. כמו כן, בסדרה משולבים ראיונות עומק בלעדיים בנושא עם מיה, דילן ורונאן פארו לצד עדים, מומחים, תובעים וחוקרים אשר רבים מהם מדברים בפומבי לראשונה.
אלן נגד פארו מספקת מבט אינטימי לתוך חיי הזוגיות של פארו ואלן כאחד מהזוגות המובילים של הוליווד, שעשו שלושה עשר סרטים משפיעים יחד במשך עשור, אך גם לצדדים האפלים שהגיחו לצד ההצלחה האדירה. הסדרה בוחנת את  ההשפעות המשמעותיות של טראומה על חיי המשפחה ומשקפת כיצד גילויים פומביים על חייהם האישיים של אמנים יכולים להוביל להערכה מחודשת של עבודתם.

הסדרה המרתקת שוזרת בין תוצרי עבודת התחקיר של היוצרים, שהושגו בעבודה שנמשכה שלוש שנים – סרטים ביתיים, מסמכי בית המשפט, עדויות משטרתיות והקלטות אודיו שנשמעות בפעם הראשונה. הסדרה מביאה גם ראיונות עם מיה פארו, דילן פארו, רונאן פארו, התובע פרנק מקו, קרובי משפחה, חוקרים, מומחים ועדים ישירים.

הסדרה צולמה בחשאיות מוחלטת ונשמרה מתחת לרדאר במשך מספר שנים. רק בראשית השבוע האחרון חשפה HBO – גם בפני שותפי השידור שלה – את דבר קיום הסדרה. עד אותו רגע, הסדרה הופיעה בתכנון השנתי תחת שם הקוד "Eliza" ללא שום פרטים נוספים.

מאחורי הסדרה עומדים קירבי דיק, איימי זירינג ואיימי הרדי, יוצרים המתמחים בתחקירים מסוג זה. הסרטים פורצי הדרך שיצרו השפיעו על מוסדות ארה"ב ותרבותה, ויצרו שינויי מדיניות לצד שינויים חברתיים. הוכרו על ידי כל ארגוני הפרסים המשמעותיים וזכו בפרסי אמי, פיבודי, ובמועמדויות לאוסקר. בין סרטיהם הבולטים ניתן למנות את המלחמה הבלתי נראית The Invisible War שעסקה בתקיפות מיניות בצבא ארה"ב ואת זעם Outrage שעסקה בצביעותם של פוליטיקאים שקידמו חקיקה אנטי להט"בית, כשהם בעצמם להט"בים בארון. החל מיום שני ה-22.2 בשעה 22:00 ב-HOT HBO וב-HOT8 והחל משעות הבוקר ב-HOT VOD וכן סלקום TV.

תיאטרון במה ומוסיקה

תיאטרון גשר עם 25 שנים להצגה כפר

תיאטרון גשר ביפו, מזמין את הקהל הרחב לצפות אונליין בהצגה הייחודית "כפר", מאת יהושע סובול ובבימוי יבגני אריה, וזאת לרגל ציון 25 שנים להעלאת ההצגה בפעם הראשונה על בימת התיאטרון הרפרטוארי גשר. "כפר" הינה אחת ההצגות המצליחות והאהובות של התיאטרון. ההצגה הנוסטלגית, הופיעה ב- 12 מדינות ברחבי העולם וזכתה בפרס שרת התרבות והספורט ליצירה בתחום הציונות לשנת 2014.

ההצגה מציגה את סיפורם של תושבי כפר, בארץ ישראל של שנות ה- 40, כפי שחווה אותם יוסי, נער תם שלא התבגר, ילד נצחי. חיי היום-יום והפרט מעסיקים את הנפשות, כשברקע חולפים אירועי מלחמת העולם השנייה, סכנת הפלישה הגרמנית, השואה, הכרזת המדינה ומלחמת השחרור. סיפור ההצגה מתגלגל בחום ובחיבה, בהומור ובעצב, בארץ ישראל שבה האדם, למרות גורלו, יוצא מנצח.

בין המשתתפים בהצגה המקורית, ניתן למנות את השחקנים ישראל (סשה) דמידוב, מיקי לאון, הנרי דוד, לאוניד קנייבסקי, נטשה מנור, מריה בלקין, אלכסנדר סנדרוביץ', גלעד קלטר, נטע שפיגלמן, אורי יניב, בר שדה, יבגני טרלצקי, ויטלי פוקס, יובל ינאי, סבטלנה דמידוב, עדי עציון- זק, בוריס אחנוב, רות רסיוק, אלון פרידמן, ודים איליין.

לאורך השנה, תיאטרון גשר, המשיך לשמור על קשר עם הקהל בבית והעלה מגוון הצגות לצפייה אונליין, לכל המשפחה ולמבוגרים. כמו כן, התקיימו שיחות ומפגשי אונליין עם יוצרים בתיאטרון וזו מתוך כוונה לשמור על הקשר עם הקהל האהוב ולהמשיך לספק תכני תרבות איכותיים גם בשנה מאתגרת זו.

תיאטרון גשר, הינו תיאטרון רפרטוארי השם דגש על איכות והינו אחד מארבעת התיאטראות המובילים בארץ, הפונה לקהל איכותי של צרכני תרבות המחפשים תיאטרון ברמה בינלאומית. התיאטרון מייצג את ישראל בפסטיבלים רבים בכל רחבי העולם וזכה בפרסים נחשקים ולביקורות חסרות תקדים הן מצד המבקרים והן מצד הקהל, בארץ ובעולם.

לצפייה חופשית בהצגה "כפר"- בערוץ היוטיוב של תיאטרון גשר

התזמורת הקאמרית הישראלית עם דיברטימנטו DIVERTIMENTO בתאריך 3 למרץ

לאחר תקופה לא קלה לכולנו, בתזמורת הקאמרית הישראלית שמחים ומתרגשים לחזור לאולמות הקונצרטים ולנגן בפני קהל. הקונצרט הראשון שיבצעו הוא יצירתו של וולפגנג אמדאוס מוצרט  דיברטימנטו בסי במול מז'ור ק' 132 DIVERTIMENTO .

מצפים ונרגשים לראותכם ! האזנה וצפייה נעימה ! 3.3.21 יום ד' בשעה 20:00. מוזיאון ת"א לאמנות, אולם רקאנטי. כרטיסים באתר התזמורת…טיקט מאסטר 9964* (החל מיום א')

תיאטרון אורנה פורת לילדים ולנוער עם פסטיבל פורים און ליין עד 7 למרץ

תיאטרון אורנה פורת, התיאטרון הוותיק והמוביל בישראל לילדים ולנוער מזמין אתכם לראשונה להצטרף ל"פסטיבל פורים און ליין". חגיגה תיאטרלית דיגיטלית משובחת לילדים ולכל המשפחה עם מיטב הצגות התיאטרון ועם פעילות חדשנית, חוויתית ועשירה לפני ואחריי הצפייה בהצגות שנרקמה במיוחד לכבוד הפסטיבל!
במסגרת הפסטיבל שיתקיים בין 21 בפברואר – 7 במרץ יעלו ההצגות: שרלוק הולמס, זהבה ושלושת הדובים, בגן של ביאליק, מולאן, אי המטמון, מלך סיאם, רובין הוד והודיני.
בין הפעילויות: סרטוני DIY ליצירת תיאטרון בבית, טיפים מאחורי הקלעים, סרטוני הדרכה, מחזות ועוד פעילויות סביב העולם הקסום של התיאטרון. הפסטיבל מתאים לכל מי שרוצה להעניק לילדים חוויה תרבותית מהנה ואיכותית. הצגות הפסטיבל מופקות על ידי טובי הכותבים, הבמאים והיוצרים בארץ.
אז תפנו מקום בבית, תקראו לחברים ולמשפחה, ובואו להתרגש וליהנות אתנו בפסטיבל פורים און ליין של תיאטרון אורנה פורת! המכירה להצגות ולפעילויות באתר התיאטרון תיפתח במהלך חודש פברואר. מחיר כרטיס להצגה 19 שקלים בלבד !מצ"ב קישור לכל הצגות התיאטרון…
תיאטרון אספקלריא עם מנכ"ל חדש יזהר פלורסהיים

21 שנים לאחר שייסד את תיאטרון אספקלריא הודיע חגי לובר כי הוא מפנה את כיסא המנכ"ל ויתרכז מעתה בניהול האמנותי של התיאטרון. לובר, ייסד את התיאטרון לפני 21 שנים ובמשך השנים כתב ביים ושיחק באינספור הצגות שהפיק והציג התיאטרון. תחת ניהולו עברו מאות שחקנים מכל המגזרים והוא נחשב לאוטוריטה בתחום. את התיאטרון מלווה קהל רב מכל הארץ ומכל המגזרים. קהל שרכש מנויים גם בימי הקורונה.

חגי לובר: "לאחר שנה של דממה כפויה, התיאטרון עומד מול משימות מופלאות, גדולות ומרתקות. כדי לעשות הכי טוב בשביל קהל התיאטרון הרחב, החלטתי לפצל את התפקיד שלי ולוותר על המנכ"לות. אמשיך להיות על התכנים ועל ההצגות, אחזור להופיע ואתמקד ביצירה. כמנכ"ל יתמנה יזהר פלורסהיים. יזהר, אמן בעצמו, איש מנוסה, יוזם ומלא תשוקת עשיה, בניסיונו המקצועי ניהול תיאטרון, מרכז למוזיקה ומחול ועוד הרבה מיזמים יפים".

פלורסהיים שהיה עד לאחרונה מנכל תיאטרון הקרון בירושלים ולפני כן מנהל מרכז המוזיקה והמחול גוננים הוא מוזיקאי, מלחין ומפיק מוזיקאלי אמר כי: "לאחר כעשור שנים של ניהול מוסדות תרבות בתחומי המוזיקה, המחול והתיאטרון אני שמח להגיע לתיאטרון אספקלריא ולסייע אל מול האתגרים העומדים בפני התיאטרון במיוחד בימים אלו.

תיאטרון אספקלריא הינו תיאטרון פורץ דרך בהנגשת תרבות וזהות יהודית לכלל המגזרים ומטרתנו להגיע לקהלים רחבים. משימתנו הראשונה עם חזרת המשק לפעילות היא לפתוח את תחום התרבות שלרבים הוא כאוויר לנשימה. אני רוצה להודות לחגי לובר מייסד התיאטרון ומנהלו עד כה ולצוות ההנהלה שבחרו בי ואעשה כמיטב יכולתי להגשים את מטרותינו"

ספרות ושירה

רוני קובן עם איך הופכים רעיון לסיפור

רוני קובן (צילום משה נחמוביץ)

איך הופכים רעיון לסיפור? איך לספר את הסיפור שלך בצורה הכי יעילה והכי מרגשת? רוני קובן בסדנה על דיאלוג, הקשבה וסיפורים שמשנים מציאות.

בסדנה, שמלווה בקטעים מראיונות שניהל עם האנשים המעניינים במדינה ובאימפרוביזציות משעשעות ומחכימות ביחד עם התלמידים בקבוצה, קובן מסביר איך לדבר עם בני אדם, לא רק בטלוויזיה אלא גם בחיים. איך יוצרים אינטימיות? מה המתכון לשיחה מרתקת? איך מפתחים טכניקת 'דיבוב', מתגברים על הבושה ומתחילים לשאול את השאלות הקשות.
בחלק השני של הסדנא, ננסה להבין מהו סיפור, איך מזהים סיפור, איך תספר את הסיפור שלך לקהל גדול או בפורום אינטימי של אחד על אחד ואיך אפשר לשלב את נקודת המבט של המספר (הקול הייחודי של כל תלמיד בסדנה) בתוך מלאכת הסטוריטלינג.

הסדנה מתפרשת על פני 5 מפגשים: 4 מפגשים בני שעה ומפגש סופי כפול מעשי של שעתיים.

העיתונאי רוני קובן ('עובדה', 'יוצאים מהכלל', 'פגישה' בכאן 11) ראיין בעשרים השנים האחרונות את דמויות המפתח בתרבות, בכלכלה ובפוליטיקה הישראלית. תוכנית הראיונות שלו 'פגישה' אף זכתה כבר 3 שנים ברציפות בתואר תוכנית הראיונות הטובה של השנה.
קובן הוא הראשון ששכנע את יצחק תשובה להתייצב מול מצלמות הטלוויזיה, התלווה לשמעון פרס במרוץ הפוליטי האחרון שלו והצטרף במשך חודשים ארוכים לסגדייצ'ונאד, המנהיג הניאו נאצי המוביל באירופה שגילה בוקר אחד כי הוא יהודי, בכתבה שזכתה לביקורות משבחות ופרסים.

סדרת כתבותיו סביב סיפורם של שרון בלוך שנאלצה להפרד מרם, התינוק הסודני שאימצה, לטובת סבתו הביולוגית, שברה את כל שיאי הרייטינג ונגעה בלבבות של כולנו.

Eventer ו Screenz- השיקו השנה מערכת מתקדמת וחדשנית פרי פיתוח ישראלי, לשידור אינטראקטיבי הכוללת זירת מסחר לתוכן וידאו בשם Screenz Live -המערכת מחברת בין פלטפורמה המתמחה בשידור דיגיטלי ואינטראקטיבי עם מיליוני משתמשים ברחבי העולם לבין פלטפורמה מתקדמת למכירת כרטיסים. המערכת מאפשרת שידור למספר צופים בלתי מוגבל, צ’אט קבוצתי מתקדם וצ’אט צופים פרטי, סוגים שונים של כרטיסים למכירה ומנויים למכירה.

Screenz Liveהוקמה במהלך משבר הקורונה, במטרה לספק פרנסה לכל אחד מבלי לצאת מהבית. המערכת מאפשרת לכל אדם, יוצר ומפיק להפוך לגוף שידור דיגיטלי מתקדם דרך יצירה ובנייה של הרצאות, קורסים, כנסים, אירועים, הופעות, סטנדאפ, אירועי ספורט מגוונים, ועוד, וכך להפוך לגוף שידור דיגיטלי עם הכנסות מיידיות. הפלטפורמה מאפשרת שידור וידאו למחשב ולנייד באמצעות ממשק ידידותי ופשוט, הכולל שידורים חיים באמצעות מצלמת רשת, או ציוד מקצועי (RTMP) שידורים מוקלטים מתוזמנים מראש, ו- VOD.

בנוסף, הפלטפורמה מציעה מגוון אפשרויות לשיווק וקידום באמצעות כלי הפצה מתקדמים, מערכת כרטוס וסליקה, מכירת כרטיסים ומנויים, יצירת קהילות צופים נאמנים לתכנים, מעקב אחר דוחות וסטטיסטיקות ומגוון שירותים נוספים.

מחיר – 550 שקלים ל- 5 מפגשים

מפגש 1 – מדיאלוג בטלוויזיה לדיאלוג בחיים ובזום – 21.2.2021 בשעה 19:00

מפגש 2 – אומנות הסיפור – 28.2.2021 – בשעה 19:00

מפגש 3 – משימת "הרגע ששינה את חיי" – 7.3.2021 – בשעה 19:00

מפגש 4 – כל אחד הוא גיבור – הסיפור ככלי חברתי – 14.3.2021 – בשעה 19:00

מפגש 5 – מפגש מעשי כפול מסכם – אירוע הפיצ'ינג – 21.3.2021 בשעה – 18:30

להזמנת כרטיסים ופרטים נוספים…

אמנות ותערוכות

מוזיאון תל אביב לאמנות עם תערוכת יחיד של אלכסנדר קאלדר

מוזיאון תל אביב לאמנות מציג תערוכת יחיד של אלכסנדר קאלדר (1898- 1976), אמן אמריקאי פורץ דרך בפיסול המודרני, מהאמנים הייחודיים והמשפיעים במאה העשרים. התערוכה חושפת את מגוון יצירתו של קאלדר לאורך חמישה עשורים – מרישומי עיפרון מוקדמים, שיצר ב-1925, ועד אחד המוביילים האחרונים, שיצר ב-1976, שנת פטירתו. לצד עבודות פיסול איקוניות של האמן, התערוכה מתמקדת בחלק פחות מוכר ביצירתו: ציורי הגואש. מוצגים בה למעלה משמונים ציורים שיצר במהלך חייו.

קאלדר מפורסם בעולם בעיקר בזכות המצאת המובייל, שהיה נקודת מפנה חשובה באמנות המודרנית. במובייל – מונח שטבע מרסל דושאן בעת ביקור בסטודיו של קאלדר בפריז – הוא ניסח מחדש את עקרונות הפיסול ופתח אפשרויות מלהיבות וחדשות לדינמיות שלו במרחב. במקום אובייקט בעל מאסה מוצקה, יציבה וקבועה, הוא יצר גוף חי, המרחף בקלילות באוויר, מגיב לסביבה ומשתנה בחלל. הודות לתפיסה מקורית וחדשנית זו היה קאלדר לאחד האמנים הפופולריים ופורצי הדרך במאה העשרים.

לצד המוביילים, יצר קאלדר פסלי מתכת יציבים (שכונו "סטאבילים"), פסלי חוט-תיל, ציורים, רישומים, הדפסים ותכשיטים. במרכז התערוכה במוזיאון תל אביב לאמנות מוצגים ציורי הגואש שלו, המתאפיינים בצבעוניות עזה וטהורה ובקומפוזיציות אינטנסיביות. באמצעות אוצר דימויים בסיסי, של סמלים ומוטיבים מהטבע, ומשחק חופשי אינסופי בצורה ובצבע, קאלדר חוזר בציוריו לפשטות של היסודות, להוויה של תמימות ראשונית שטרם עוצבה על ידי ידע, תרבות ומודעות עצמית.

כותרת התערוכה, השאובה משמו של אחד מציורי הגואש של קאלדר, משקפת שלושה אלמנטים מהותיים ביצירתו: קנה מידה, צבע וצורה. היא אף מצביעה על אפשרות קריאה מסקרנת נוספת של יצירתו – כחקירה של כוחות האנרגיה ביקום המשלבת אסתטיקה, רוחניות וידע מדעי בתחומי הפיזיקה, המתמטיקה והמכניקה.

התערוכה התאפשרה בנדיבות אוסף משפחת מיקי תירוש. היא מתקיימת במסגרת ציון שנת היובל לחנוכת הבניין המרכזי של המוזיאון, פרי חזונו של מנהלו באותה עת, ד"ר חיים גמזו, ובסיוע הקרן לקידום האמנויות הנושאת את שמו ובסיוע נוסף לתערוכה משגרירות צרפת בישראל – המכון הצרפתי בישראל. הכניסה למוזיאון תל אביב לאמנות ע"פ תקנות התו הסגול. רכישת כרטיסים מראש בלבד באתר…

מוזיאון תל אביב לאמנות עם פתיחה מחדש ביום שלישי 23 בפברואר 2021  

קאלדר: שמש גדולה צהובה

מוזיאון תל אביב לאמנות שמח להזמין את הקהל הישראלי – ילדים ומבוגרים, בני כל הגילאים  לחוויית ביקור מהנה ובטוחה במגוון תערוכות חדשות ומרתקות של אמנות בינלאומית וישראלית. במרכז החווייתי למשפחה ע”ש יונס וסוריאה נזריאן, בקפה סטודיו ובגן הפסלים. המוזיאון גאה לפתוח תערוכה מרהיבה שטרם נחשפה לציבור.

מוזיאון תל אביב לאמנות מציע חווית ביקור מהנה במרחב בטוח בשלל התערוכות המתחלפות, באוספים ובגן הפסלים.

מוזיאון תל אביב ייפתח עם התערוכה "שמש גדולה צהובה" שטרם נחשפה לקהל הרחב. תערוכת יחיד מרהיבה של אלכסנדר קאלדר (1898- 1976), אמן אמריקאי פורץ דרך בפיסול המודרני, ממציא המובייל, מהדמויות הייחודיות והמשפיעות ביותר במאה ה-20.

עקב הביקוש הרב של הקהל, הצליח המוזיאון להאריך את התערוכה "ג'ף קונס: ערך מוחלט-עבודות מאוסף מרי וחוזה מוגרבי",  תערוכת היחיד הראשונה בישראל של האמן האמריקאי המפורסם בעולם, שמשכה כבר עשרות אלפי מבקרים . התערוכה הוארכה ותישאר פתוחה למבקרים עד 6 במרץ 2021.

המוזיאון גאה להציג אמנות ישראלית מגוונת ומרתקת בתערוכות קיימות וחדשות, בהן תערוכת צילום המתמקדת באדריכלות מודרנית במרחב העירוני, של האמן אלי סינגלובסקי, זוכה פרס פרסר לצלם ישראלי צעיר ותערוכה מוזיאלית ראשונה למלך ברגר, אמן בן 94, אידיאליסט אמיתי, יוצר אקולוגי, שפעל  שנים רבות, מחוץ למעגלים המרכזיים של עולם האמנות.

המוזיאון המהווה מרחב בטוח לבילוי למשפחות ולילדים משיק מגוון פעילויות מותאמות למצב:

ערכות יצירה אישיות בעקבות תערוכות המוזיאון

מגוון ערכות יצירה אישיות לילדים בעקבות תערוכות מובילות במוזיאון – פעילות חוויתית בשילוב חומרים

סודי ביותר: משימת ריגול במוזיאון / ‎כתב חידה בלשי לכל המשפחה

משימה משפחתית ברחבי המוזיאון – משחק מאתגר ומסתורי, המשלב רמזים שונים בין יצירות האמנות‎

הכניסה למוזיאון תל אביב לאמנות תתאפשר ע"פ תקנות התו הסגול – בהרשמה מראש

הכרטיסים יימכרו למבקרים באופן מקוון, הכניסה לילדים ונוער עד גיל 18 ולחיילים – חינם

המוזיאון ייפתח למבקרים חמישה ימים בשבוע: שלישי ורביעי  12:00-18:00, חמישי  12:00-21:00, שישי  10:00-14:00, שבת 10:00- 18:00. רכישת כרטיסים ומידע מתעדכן לציבור באתר המוזיאון…

מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית עם פתיחה מחדש ביום שלישי, 23 בפברואר

מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית (צילום לנה גומון)

הביקור במוזיאון ע"פ תקנות התו הסגול וברכישת כרטיסים מראש דרך אתר המוזיאון בלבד. מוזיאון הרצליה מציג 7 תערוכות יחיד של אמניות ואמנים ישראלים:

  • החלום השלישי – דגנית בן אדמון, אוזיאש הופשטטר, פני הס יסעור, מיכאל ליאני, אבי סבח, פסח סלבוסקי, דינה שנהב. אוצרת ראשית: ד"ר איה לוריא. אוצרים: יונה פישר, מיטל אבירם, טלי בן-נון, לילך עובדיה. הכותרת "החלום השלישי", המקיפה אנסמבל של שבע תערוכות יחיד, שאובה מכותרת ציור של פסח סלבוסקי המוצג בחלל הכניסה למוזיאון. במרכז ציורו כתב האמן באותיות מרובעות, "זה החלום השלישי שאני זוכר", כמנהגו לכלול בעבודותיו קטעי משפטים שקלט באקראי בסביבתו. המציאות חודרת בלי משים אל מישורי התודעה הפנימיים של האמן, וחוזרת ומגיחה מתוכם אל היצירה ואל חללי המוזיאון. תערוכות "החלום השלישי" מזמינות את הצופים לממד שבו מציאות היא חלום שהופך לסיוט ומבעד לו, משקפת היצירה נכוחה את מציאות חיינו. בתערוכות השונות, נכרכים מאורעות וחפצי יומיום בזיכרונות ובטראומות מן העבר הביוגרפי של האמנים. רגעים של אפלה קיומית, דימויים היברידיים מסקרנים במוזרותם המפתה וחזיונות של אימה מוצגים לצד ניסיונות מכמירי לב למילוט ולריכוך המכה או הנפילה של היקיצה. במיצב של דינה שנהב מנוטרלות תכונות ההגנה והמסתור של המנהרה החשופה הניצבת במרכז החלל, העשויה ספוג רך – חומר שבנוסף ליכולתו לבודד ולאטום מעלה זיכרון אינטימי של מזרון המיטה ומהדהד גם את זכר הישרדותו של אבי האמנית במלחמת העולם השנייה. יצורים מסויטים מבקשים איחוי ביצירתו של האמן ניצול השואה אוזיאש הופשטטר. המיצב של דגנית בן אדמון מציף מצב מאיים שבו נתונים חוץ ופנים, עבר והווה בסכנת קריסה בעקבות רעידת אדמה עתידית, ומבקש לרכך אותו. אבי סבח מפגיש בציוריו שגרה יומיומית עם עוולות, זוועות וסיוטים מתקופת השמירות בצבא, במצבים שבין דריכות לעייפות, בין חלימה לערות. בתערוכתו של מיכאל ליאני מוצגת הבריחה לחופשה האולטימטיבית באילת, המוכרת לו מנעוריו, כרגעים של שפע מרהיב אך גם של סיוט נוגע ללב, שבו אסקפיזם הוא אופציית מילוט בלתי אפשרית. עבודתה של פני הס יסעור מתבססת על תצפיות שערכו חוקרים במעבדה על אופני הניווט של עטלפים בחשיכה, ומציעה מתוך כך חוויה של מפה מנטלית המוטמעת בזיכרון הגוף והחושים, מפה לא היררכית המבוססת על ניסיון אישי ואמונות, שפחדים קובעים בה גבולות ויצרים משרטטים בה מחילות.
  • פסח סלבוסקי: גלוי כנגד נסתר. אוצר: יונה פישר. תערוכתו של פסח סלבוסקי (1947–2019), שאצר לזכרו במחוות ידידות האוצר יונה פישר, מוצגת על קיר הבטון בחלל הכניסה למוזיאון. סלבוסקי נהג לבנות את עבודותיו מחפצים שמצא בסביבתו – שברי רהיטים, קרשים וחלקי אובייקטים ביתיים – עליהם מתח בדים ובגדים והוסיף שכבות עבות ומרפדות של צבע. בנוסף, שילב בציוריו קטעי משפטים שקלט בשיחות ששמע באקראי, דלה מזיכרונו או שלף מגזיר עיתון. הגיאומטריה האי-רגולרית של פני השטח והשכבות שהכביר היו לצורה בעלת נפח, הפועלת כאלטרנטיבה להיגיון של הציור העשוי על גבי מלבן לבן.
  • דגנית בן אדמון: מים עד נפש. אוצרות: איה לוריא, לילך עובדיה. טקסט מאת איה לוריא. התערוכה "מים עד נפש" יוצרת דגנית בן אדמון (נ' 1979) היא מיצב פיסולי שבמכרזו האיום ברעידת אדמה שתתחולל באזורנו. דרך עיסוקה בתוכנית תמ"א 38, שהבנייה בעקבותיו גודשת את סביבת מגוריה, היא מעלה באוב סיפור טראומה משפחתי, שראשיתו ברעידת אדמה שהתרחשה במרוקו ב-1960. דומה שהסדיניות הסופגות שמרפדות את קירות החלל מנסות, לשווא, לרכך מצב קיומי מאיים שבו חוץ ופנים, עבר והווה, נתונים בסכנת קריסה בעקבות רעידת אדמה עתידית.
  • ציוריצור: הופשטטר, סלבוסקי, סבח. אוצרת: טלי בן-נון. אוזיאש הופשטטר (1905–1995) חזר שוב ושוב אל אימי מלחמת העולם השנייה בתיאורי דמויות היברידיות, רדופות. האוצרת טלי בן-נון בחרה מתוך אוסף מוזיאון הרצליה עבודות על נייר שלו, שהיצורים המסויטים המתוארים בהן חוסים בתבוסה זה בצילו של זה, מבקשים איחוי מתוך השחור. לצד ציוריו של הופשטטר, במפלס התחתון של המוזיאון, מוצג ציור משותף שיצרו אבי סבח ופסח סלבוסקי ז"ל (שתערוכה שלו מוצגת גם היא במוזיאון) – מעשה מרכבה בין הדימוי של האחד והמצע של רעהו. השניים קיימו קשרי חברות הדוקים, והיו חברים (יחד עם האמן גבי קריכלי) בהרכב המוזיקלי "שלישיית אותו עולם".
  • פני הס יסעור: החלל וכפילו – תצפיות. אוצרת: איה לוריא. טקסט מאת סיגל ברניר. תערוכתה של פני הס יסעור נוצרה בהשראת תצפיות שערכו חוקרים במעבדה על אופני הניווט של העטלפים בחשיכה. האמנית התוודעה אליהם במהלך פרויקט שהות-אמן, שהוזמנה אליו על ידי האוניברסיטה העברית ובוצע במכון וייצמן למדע. המיצב המבוכי מורכב כמערכת של מפות מנטליות, המשקפות תפיסה סובייקטיבית של המרחב. זוהי מפה לא היררכית המבוססת על ניסיון אישי ואמונות, שפחדים קובעים בה גבולות ויצרים משרטטים בה מחילות. בניגוד למפות אחרות, שמבקשות להציג "תרשים אובייקטיבי" ולשם כך מאחדות סיפורים ומרחבים מגוונים ומוחקות עקבות של ניסיון אנושי, המפה המנטלית מוטמעת בזיכרון הגוף ובחושים בעקבות מצבים של חוסר מוצא או פריצות דרך, ומשתנה תדיר. המיצב של יסעור הוצג בקיץ שעבר (מאי-יולי 2019), במתכונת רחבה יותר, בתערוכת יחיד שהוקדשה לעבודתה במוזיאון רקלינגהאוזן Recklinghausen Museum בגרמניה.
  • מיכאל ליאני: הכלכלול. אוצרת: מיטל אבירם. מיכאל ליאני (נ' 1987) מתמסר בתערוכתו לעיר הנופש האולטימטיבית אילת ומתבונן בה, מבעד לפילטר של פיקחון וערגה, כמציאות ומשאלת לב בלתי ממומשת. האמן נסמך על חוויותיו האישיות והמשפחתיות בעת חופשות בעיר לאורך השנים. הוא שב אל העיר בלוויית שותפתו, מאיה רובוביץ, ומגלה את חוויית המקום מפרספקטיבה חדשה. האוצרת מיטל אבירם מתארת את עבודת הווידיאו אילת ממי שבמרכז התערוכה, כ"סיפור נופש אילתי, המורכב מקטעים שונים שעשויים בטכניקות מגוונות של צילום ועריכה – מדוקומנטרי/מוקומנטרי ועד פנטזיה פסיכו-מאגית של צבעים, אורות, מסיבות, סאונד ודמויות אקסצנטריות". אילת ממי זכתה בפרס NEXT בפסטיבל דוקאביב 2019. בנוסף, מוצג בתערוכה, בהקרנה תלת-ממדית, דימוי של מתקן שעשועים מרכזי בטיילת של אילת, ה״פיירבול״, שהיושבים בו נוסקים לגובה רב. צרחות של פחד ועונג מלוות את מראה האורות המרצדים על רקע השמיים השחורים. החופשה האולטימטיבית מתוארת כרגעים של סיוט נוגע ללב, והאסקפיזם מוגש כאופציית מילוט בלתי אפשרית.
  • אבי סבח: אפיים ארצה. אוצרת: טלי בן-נון. אבי סבח (נ' 1977) מציג קורפוס של כ-80 ציורים, עליהם כותבת אוצרת תערוכתו, טלי בן-נון: " כל מה שעובר על האמן חודר לעבודות – רגע אלים שראה ברחוב, שיר ששמע, ספר שקרא, הבזק קונקרטי של חלום". היא רואה בציורים "לינץ' גרוטסקי של איברים מפרכסים, עצמים מכונפים, היברידים מונומנטליים, אנושיים-חייתיים, שבחיקם מקופלים אירועים או נופים מיניאטוריים". סבח מפגיש בין שגרה יומיומית לבין עוולות, זוועות או סיוטים. הכול מוחזק בין דריכות לעייפות, בין חלימה לערות – מצב מנטלי המזכיר לו שמירות בצבא, בלוקיישנים רגישים שחייבו אותו לערנות מלאה, או להבדיל, הבהובי זיכרון מלילות טרופי-שינה עם ילדיו, כשהיו תינוקות פעוטים, מחזיק בכוח את עיניו כדי לא להירדם ורושם רישום בחושך.
  • דינה שנהב: מנהרה. אוצרת: איה לוריא. במרכז תערוכתה של דינה שנהב (נ' 1968), באולם הגדול של המוזיאון, מיצב פיסולי מונומנטלי של מנהרה מספוג רך, ספק מנהרת בריחה, ספק מנהרת תקיפה, המגיבה לניסיונות החדירה לארץ מבעד לגבולותיה, מדרום ומצפון. איום קיומי אקטואלי זה מהדהד את סיפור ההישרדות של אביה בתקופת מלחמת העולם השנייה. תכונותיו החומריות של הספוג מעלות זיכרון אינטימי של גופנו המונח על מזרון המיטה עם ליל, כשהגוף והנפש מבקשים מזור מתלאות היום, ומעלות על הדעת גם את יכולתו של החומר – ולעתים אי יכולתו – לבודד, לאטום ולהשתיק קולות טורדניים ומעוררי פחד.

מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, הבנים 4, הרצליה. הביקור במוזיאון ע"פ תקנות התו הסגול וברכישת כרטיסים מראש באתר המוזיאון…

מוזיאון תל אביב לאמנות עם מירה לפידות שנבחרה לתפקיד האוצרת הראשית

מוזיאון תל אביב לאמנות הכריז כי מירה לפידות נבחרה לכהן כאוצרת הראשית של המוזיאון. היא תיכנס לתפקידה החדש בשבועות הקרובים. מירה לפידות (ילידת 1971), היא בעלת תואר מוסמך בתולדות האמנות ותואר בוגר במדעי הטבע ותולדות אמנות מהאוניברסיטה העברית. לפידות מגיעה למוזיאון תל אביב לאמנות, לאחר 22 שנים בהן שימשה בתפקידים שונים במוזיאון ישראל בירושלים. בתפקידה כאוצרת ראשית של האגף לאמנויות (2012-2020), לפידות הייתה אמונה על גיבוש תכנית התערוכות בתחום האמנויות, עמדה בראש 11 מחלקות שונות, ניהלה 30 אנשי צוות אוצרותי והייתה אחראית על למעלה מ-100 תערוכות ופרויקטים. היא עסקה בהעשרה ובהרחבת אוספי המוזיאון, פיתוח קשרים עם תורמים בארץ ובעולם, הובלת קבוצת רכישה לאמנות, ניהול תהליך הענקת פרסי המוזיאון, קידום יוזמות ושיתופי פעולה עם מוסדות תרבות, אקדמיה ומוזיאונים בינלאומיים. כאוצרת בפועל של המחלקה לאמנות עכשווית בינלאומית (2016-2020), היא אצרה תערוכות של אמנים מובילים, כמו התערוכה הראשונה בארץ של האמן הסיני איי וויי וויי, תערוכה רטרוספקטיבית לכריסטיאן בולטנסקי, ומיצב הוידאו החלוצי "מניפסטו" של יוליאן רוזפלדט.

טניה כהן עוזיאלי, מנכ"לית מוזיאון תל אביב לאמנות: "אני מברכת על בחירת הועדה למנות את מירה לפידות לאוצרת הראשית של מוזיאון תל אביב לאמנות  ומאחלת לה הצלחה רבה. זהו תפקיד מרכזי בשדה האמנות בישראל, שהוא מורכב ומאתגר במיוחד בזמנים אלו, על רקע משבר הקורונה העולמי. מירה מביאה איתה חזון אוצרותי מעורר השראה, ואני סמוכה ובטוחה שהיא תתרום רבות להגשמת סדר היום התרבותי של מוזיאון תל אביב כמוסד האמנות המוביל בישראל ולביסוס ולחיזוק מעמדו המרכזי בעולם".

מירה לפידות: "אני שמחה ונלהבת להצטרף לצוות מוזיאון תל אביב לאמנות. אני מודה על האמון שניתן בי, ועל ההזדמנות לעשות מעשים משמעותיים, מרחיבי לב ומעוררים למען קהל רב ומגוון. האמניות והאמנים הם שותפים לדרך – יצירתם היא סיבת הקיום של המוזיאון והרוח החיונית בזמנים כאלה".

חברי ועדת האיתור ציינו בנימוקיהם את חשיבות הניסיון של לפידות כאוצרת ראשית במוזיאון גדול, הבנתה הרחבה את המערכת המוזיאלית על כל מרכיביה, והכרה מעמיקה של שדה האמנות המקומי והבינלאומי. "מירה מביאה איתה ידע רב ויכולת ביצירת תכנית תערוכות מגוונת ומלהיבה, ניהול אוספים ועבודה משותפת עם צוות האוצרות והאוצרים".

חברי ועדת האיתור: טניה כהן- עוזיאלי, מנכ"לית מוזיאון תל אביב לאמנות, צלילית בן נבט, חברת דירקטוריון המוזיאון ומנהלת מחלקת אמנויות, מינהל קהילה תרבות וספורט, אגף תרבות ואמנויות- עיריית תל אביב- יפו, פרופ' עדי שטרן, נשיא בצלאל- אקדמיה לאמנות ועיצוב, ירושלים. עו"ד חיים סאמט, מ"מ יו"ר דירקטוריון המוזיאון וחבר הנאמנים, יו"ר ועדת כספים.  דורון סבג, חבר דירקטוריון וחבר הנאמנים, מוזיאון תל אביב לאמנות.

כתיבת תגובה