ירושלים של שנה חדשה

ביקור מפנק בירושלים ערב חג המולד והשנה החדשה 2022 ||| אירוח במלון לאונרדו פלאזה המפנק עם סוויטה בנוף ואוויר הרים צלול כיין ||| קפה שלוה עם מנות מפנקות ופסלו של דוד גרשטיין במרכז שלווה ||| מוזיאון אמנות האסלם עם שעונים ועם קפה ||| בין מגדל דוד והשער החדש על החומות, מנהרת הר ציון וטחנת הרוח במשכנות שאננים ||| סיום במרכז המבקרים של יקבי ירושלים עם יין ונוף ||| כל הפרטים והחוויות בהמשך…

דוד גרשטיין David Gerstein

אני ודוד גרשטיין על רקע עבודותין בסטודיו בהר טוב (צילום דני בר)

בדרכנו לירושלים החלטנו לעצור בהר טוב, לביקור בסדנת האמנות והיצירה של האמן הבינלאומי – דוד (דודו) גרשטיין. דודו הוא צייר, פסל, שרטט ועוד שלל מיומנויות אמנותיות, שחי ופועל מירושלים או בשנים האחרונות, בסדנת היצירה והיצור של פועלו, בבניין שאזור התעשייה הר טוב.

גרשטיין בסוף שנות ה-70 ביקש להרחיב את גבולות הציור הדו-מימדי, לציור בתלת מימד. הוא החל לגזור את הנושאים העיקריים של כל ציור ולבטל את הרקע, ויצר תמונות חיתוך ייחודיות ואייקוניות, עומדות חופשיות בחלל, ללא המסגרת הריבועית הסטנדרטית והמסורתית. זה הוביל אותו לעבוד בפיסול בעיקר בעץ ולהשתמש בצבע תעשייתי כציפוי. באמצעות שימוש בצבעי יסוד ובנושאים מחיי היום-יום שלנו, הוא יצר וריאציה של סגנון פופ-ארט אישי, אותו הגדיר כפופ-ארט מהדור השני. בעקבות ואולי בהשראת דרכם האמנותית של רוי ליכטנשטיין, טום וסלמן ודיוויד הוקני, פיתח גרשטיין את סגנון הפוסט-פופ-ארט האישי שלו, עם צבעוניות מרעננת ושימוש בחומרים שונים וטכניקות וטכנולוגיות חדשניות כמו חיתוך לייזר שהוא היה מחלוצי השימוש בחיתוך לייזר באמנות, והיה האמן הראשון שהשתמש בפסלי קירות פלדה חתוכים רב-שכבתיים.

בתחילת הסיור שלנו בסטודיו של גרשטיין פגשנו את תמר שסיפרה והובילה אותנו בין 3 הקומות והגג של הסטודיו. במהלך הפגישה והסיור פגשנו גם את דודו שעובד כל יום בסטודיו אליו הוא מגיע מביתו ברמת גן, לאחר שעזב את עיר הולדתו ירושלים, שהפכה לצפופה ורועשת מידי עבורו. בסטודיו עובדים כ-15 אומנים שמכינים את עבודותיו של גרשטיין למוצרים ומשלוחים לקהל הלקוחות ברחבי העולם. במהלך הסיור שמענו על יותר מ- 40 פסלים שמוצבים בכיכרות ציבוריות וברחבות רק בישראל ועוד עשרות רבות אחרים שמוצבים באנגליה, צרפת, שוודיה, איטליה, סין, דרום קוריאה ועוד מדינות. פסלי רוכבי האופניים של גרשטיין נרכשו על ידי רוכב האופניים השנוי במחלוקת לאנס ארמסטרונג, והוזכרו בכתביו של סטיבן קינג. פסל הרחוב מומנטום Momentum נחשב לפסל הציבורי הגבוה ביותר בסינגפור (18.5 מטרים עם 175 דמויות אדם). במהלך הביקור שמענו על פסלו המיוחד שמוצב במרכז שלוה ירושלים ושמחנו לספר שזו גם תחנתנו הבאה בטיול הירושלמי שלנו לסיום שנת 2021.

סטודיו גרשטיין, המלאכה 17, אזה"ת הר טוב א'. פרטים ותיאום ביקור באתר… ובטל': 02-6781899

קפה שלוה

קפה שלוה ירושלים (צילום דני בר)

יצאנו מהסטודיו הצבעוני והאופטימי של גרשטיין לאפרוריות של אזור התעשייה ומשם עלינו לירושלים, למרכז שלוה שנמצא בקצה רחוב…..שלוה שבשכונת בית וגן. נכנסנו לחניון שפתוח לבאי המרכז ובית הקפה ללא תשלום, ועלינו לקפה שלוה.

בית הקפה המיוחד הזה בירושלים הוקם לפני כארבע שנים במסגרת מרכז שלוה שהוא ארגון מוביל לקידום ושילוב חברתי של אנשים עם מוגבלויות, מינקות ודרך כל שלבי החיים והתפרסם מאד בזכות להקת שלוה. מדובר בבית קפה חברתי אמיתי ועובדים בו אנשים עם מוגבלויות, בעיקר מוגבלויות קוגניטיביות כמו תסמונת דאון ואחרות. פגשנו במקום את שחר שמנהל את בית הקפה המיוחד, שנמצא בקומה השנייה של מרכז שלוה. אי אפשר שלא להתרשם מיד בכניסה למרכז שלוה בעבודת הענקית התלויה מהתקרה במבואה –  יצירתו הססגונית של דודו גרינשטיין. התחלנו עם המנות החדשות של השף נדב אלבז שהוגשו לנו ע"י הצוות של קפה שלוה.

גוז'גיז'ה פטריות וקממבר בוכרי – קפה שלוה (צילום דני בר)

ראשונות: 3 המנות הראשונות היו מפתיעות ומרעננות – שילוב של פעם עם טוויסט עכשווי. גוז'גיז'ה פטריות וקממבר (46 שקלים) – 3 יחידות מאפה בוכרי עם קצח במילוי פטריות וגבינת קממבר, בליווי סלט עלים, ממרח כוסברה ואיולי חלפיניו. כמה קטנות ככה טעימות יותר. כרוב צלוי (42 שקלים) – בליווי ביצה רכה, סחוג, שמן זעתר, טחינה גולמית, עגבניות וגבינת פטה היא מנת ירקות מרעננת ואחרת. המנה האחרונה בראשונות היתה לחמג'ון דג ים (56 שקלים) – מאפה דג ים קצוץ ומתובל, צנוברים, פלפל חריף, בצל, כוסברה ועגבניות בליווי טחינה ירוקה שכבר קשה היה לסיימו אבל טעים משהו משהו..

לחמג'ון דג ים – קפה שלוה (צילום דני בר)

בנוסף הוגשה לנו מנה מעניינת של טוסט טרטר (56 שקלים) – טרטר דג ים, כוסברה, צ'ילי, ובצל סגול על טוסטוני צ'דר וחמאה לצד סלט עלים – בהחלט מרעננת גם במראה שלה וביחוד בטעמה העסיסי.

בורגר טונה – קפה שלוה ירושלים (צילום דני בר)

עיקריות: סלט 'שלוה' (68 שקלים) המפורסם העשוי מפטריות ושעועית ירוקה מוקפצים במחבת ברוטב טריאקי על לבבות חסה מתובלות באיולי יוזו, גבינת עזים, קשיו, שומשום, בוטנים, רוקט, מלפפון, אבוקדו, בצל סגול, ופרמז'ן. סלט עשיר, גדול ומלא בטעמים ורוטב עסיסי נהדר. Tuna Tunkatsu (89 שקלים) – 2 יחידות מיני בורגר טונה קריספי בלחמנייה, אצת נורי פריכה, חסה, בצל ורוטב חלפיניו לצד מטבלי חמוצים אסיאתיים וספייסי מיונז. איך אפשר להפוך טונה למשהו אחר וטעים כל כך. כל הכבוד. לסיכום – תגיעו למקום כי גם תתפאלו מהמרכז המדהים הזה שעושה כל כך טוב לילדים ובוגרים עם צרכים מיוחדים, וגם תאכלו אוכל טעים ובאווירה טובה. קפה שלוה, דרך שלוה 1, ירושלים. כשר. פרטים והזמנות באתר… ובטל': 073-2822200

סלט שלוה (צילום דני בר)

המוזיאון לאמנות האסלם The Museum for Islamic Art معهد ل أ مئير للفن الإسلامي

פרסומות קפה משנות ה-60 – תערוכת הקפה במוזיאון לאמנות האסלם (צילום דני בר)

בתום הארוחה והסיור שעשינו במרכז שלוה, יצאנו לשכונת טלביה שם נמצא המוזיאון לאמנות האסלאם שנפתח בשנת 1974. המוזיאון מציג אוסף גדול של כלי חרס אסלאמיים, טקסטיל, תכשיטים, חפצי טקס וחפצי תרבות אסלאמיים וגולת הכותרת היא אוסף השעונים היוקרתי. באנו בעיקר לראות את תערוכת קפה – מזרח ומערב. תערוכה שמציגה את תרבות הקפה מהרי אתיופיה, לארצות ערב ולרחבי העולם. זו תערוכה לא על פולי הקפה או איכויות וטעם המשקה אלה בוחנת באמצעות עולם העיצוב את הקפה כתופעה תרבותית, חומרית, דתית וכלכלית. התחלנו את הביקור עם אוסף איטלקי גדול של עשרות כלי קפה אייקונים של מעצבים ואדריכלים בינלאומיים המבטאים את התפתחות עולם הקפה והשפעתו על זירת העיצוב העכשווי. התרשמנו גם מאוסף מכונות אספרסו בתקופות וטכנולוגיות שונות מהמאה ה-20 ודגם של מכונת האספרסו הראשונה בעולם משנת 1884, אבל הפתעה היתה אוסף ישראליאנה המונה מאות כלים להגשת קפה של מיטב מפעלי הקרמיקה שפעלו בארץ במאה שעברה; בין הפריטים – כוס הקפה של דוד בן גוריון  מערכת קפה הנשיא שנוצרה עבור בית הנשיא ושגרירויות ישראל בחו"ל בזמן כהונתו של יצחק בן ­­-צבי.

מקום חשוב בתערוכה מוקדש לאוסף גדול וחשוב של כלי קפה מהתקופה העות'מאנית שהייתה מעצמת קפה והאחראית על הפצת הקפה ברחבי יבשת אירופה (כפי שכבר סיפרנו כאן). בין המוצגים ספל קפה המיועד לבעלי זקן, ספל קפה עם מסתור לאופיום, מערכת קפה מיניאטורית לנסיכים בארמון הסולטן ועוד. קיר בתערוכה מוקדש לכרזות של פרסומות לקפה משנות ה- 50, קופסאות קפה של חברות הקפה הישראליות של פעם, פרסומות קוליות לקפה, סרטונים, קריקטורות (של פרידל שטרן) ועוד. התערוכה תנעל במאי 2022 – שווה לאוהבי הקפה, ולא רק להם.

אוסף השעונים האגדי

באפריל שנת 1983 נגנבו מהמוזיאון הצעיר כ-200 פריטים, מתוכם 106 שעונים רובם נדירים ויקרי ערך רב. בין השעונים הגנובים היה השעון המכונה מארי אנטואנט, שמכונה גם המונה ליזה של השעונים, ותכשיט הכתר של אוסף השעונים. השעון נבנה על ידי השען הצרפתי-שוויצרי, אבי השענות המודרנית, ברגה Breguet עבור מלכת צרפת מארי אנטואנט, ושוויו מוערך ב- 30 מיליון דולר. זה היה חלק מאוסף ייחודי של 57 שעוני Breguet שכולל שעון Sympathique יקר ערך ועוד, שכולם נתרמו למוזיאון על ידי בתו של סר דיוויד ליונל סלומונס, אחד המומחים המובילים בנושא Breguet ורעייתו ייסדה את המוזיאון. לאחר יותר מ- 20 שנים 96 שעונים נמצאו והושבו למוזיאון והאוסף מוצג היום תחת אמצעי אבטחה נאותים.

פרטים באתר www.islamicart.co.il ובטל': 02-5661291. סגור בראשון.

מלון לאונרדו פלאזה ירושלים

תחנתנו הבאה היא מלון לאונרדו פלאזה ירושלים, מרשת מלונות פתאל שנמצא במרכז העיר, בין מזרח למערב, ובמרחק קצר מכיכר צרפת ובלפור האייקוני. התקבלנו בסבר פנים וכבוד כשבקבלה הוסברו לנו כל מה שהמלון מציע לזוג נופש בעיר, ורוצה להתפנק וליהנות.

מלון לאונרדו פלאזה ירושלים (צילום דני בר)

עלינו לחדרינו בקומה ה-12 והופתענו מגודלה של הסוויטה שנתנה לנו ושלל הפינוקים שחיכו לנו בכל פינה בחדר. כמו שנאמר….לפנק, לפנק, לפנק. יצאנו למרפסת הגדולה הצופה לעבר גן העצמאות, חומת העיר העתיקה, הר הצופים, הר הזיתים, ימק"א ועוד.

לאחר מנוחה קצרה ירדנו לחדר אוכל קטן ואינטימי בו הוגשה ארוחת ערב מתפריט המלון הכוללת מרק היום חם ועשיר, סלטים, מנות בשר או דג סלמון, יין הבית וכמובן קינוח. אהבתי את האינטימיות וכמובן האוכל שהיה קלסה עם שירות נהדר של צוות המלון. לאחר הארוחה, יצאנו לסיור של קדם חג המולד.

ערב חג המולד

עץ חג המולד מואר על פסגת הר הצופים ירושלים (צילום דני בר)

שמעתי על עץ חג מולד ענק שהוצב בהר הצופים, שצופה מואר על כל רחבי העיר. נסענו להר הצופים ואמנם ניגלה לנו המבנה המואר בצורת עץ חג מולד, שהוצב ברחוב ע"ש בנימין מזר שנחשב לאבי הארכאולוגיה המקראית והראשון לחפור את דרום הר הבית בירושלים. מראה של עץ הכריסטמס המואר וצבעוני מיד הכניס אותנו לאווירת חו"ל, יחד עם הקור של ערב ירושלמי, חזרנו לזיכרונות חו"ל בימי חג המולד. אחרי התרגשות וצילומים נסענו לתצפית המסורתית מהר הזיתים על העיר העתיקה המוארת ומשם ירדנו ושמנו פעמינו לשוק חג המולד של השער החדש.

מצאנו חנייה והלכנו לשער החדש שהיה מואר כולו ומעל השוק הקטן בכניסה התנוסס עץ חג מולד מואר ויפה. בשוק היו דוכני ערמונים, צעצועי חג המולד, דוכני אוכל ועוד ושמחתי לראות את החנויות ומקומות הבילוי שנפתחו בקטע רחוב זה – בר יין, פטיסרי ועוד. חצינו את הרחוב ונכנסנו למתחם מלון נוטרדאם דה ז’רוזלם Notre Dame de Jérusalem שנפתח בשנת 1904 כאכסנייה לצליינים צרפתים תחת השם נוטרדאם דה פראנס Notre Dame de France והיום הוא מלון בבעלות הוותיקן שדגלו הצהוב לבן מתנוסס מעל המלון.

מתחם המלון היה כולו מואר בנורות חגיגיות, עץ חג מולד ענק מואר בחזיתו ןהכל באווירה חגיגית של ערב חג המולד.

 
- פרסומת -

 

חזרנו שמחים וטובי לב לחדרנו רק להביט מבט אחרון על העיר המוארת שלמרגלותינו, עם מגדל ימק"א ומלון דוד המלך, הקונסוליה האמריקאית, בית הכנסת הגדול ועוד.

בוקר טוב בלאונרדו פלאזה ירושלים

אחד היתרונות של בוקר חורפי עם מרפסת ונוף כמו שניתן לנו, הוא הזריחה המאוחרת. קמנו לזריחה מפנקת שלמחרת היום הקצר בשנה היא רק בשעה 06:40 לערך, ועם ענני החורף קיבלנו זריחה מהסרטים עם אוויר הרים צלול כיין כדברי נעמי שמר בשירה ירושלים של זהב.

לאחר שנרגענו מהזריחה והריגוש שבחוויה, ירדנו לארוחת הבוקר כיד המלך. מזנון ארוך, מגוון ועשיר כמו שמלונות ישראל ידעו פעם להציג ולהציע טרום ימי הקורונה, ובלאונרדו פלאזה דואגים להמשיך ולפנק שנוכל להתחיל את היום עם חיוך וכיף. כעשרים סוגי גבינות קשות ורכות, מספר סוגי ביצים כולל ביציה טרייה שנעשית במקום למי שאוהב ומבקש, שלל דברי מאפה, כעשרים סלטים וירקות חתוכים והכל טרי ומוקפד גם בדרך וצורת ההגשה.

ארוחת בוקר עשירה במלון לאונרדו פלאזה ירושלים – מזנון הביציות (צילום דני בר)

לסיכום השהות שלנו במלון, אם אתם מחפשים חופשה מפנקת בסטייל בירושלים במיקום נפלא, מלון לאונרדו פלאזה ירושלים נועד בדיוק בשבילכם.

ברצוני רק להוסיף שגם למשפחות יש כאן שלל הצעות במלון, כמו חדר משחקים מאובזר כולל פליישטיישן וווי, חדר תיבת נוח ועוד ואם יש לכם תינוק בקשו את שירות Welcome Baby שכולל את כל מה שצריך עבור התינוק גם בחופשה (סטרילייזר, מחמם בקבוקים, מיטת תינוק, אמבטיה לתינוק) ולאוהבי הספורט מחכה חדר כושר מתוקתק.

פרטים והזמנות באתר… ובטל: 02-6298666 או מרכז ההזמנות 03-5110000

מגדל דוד Tower of Daviv

מגדל דוד וחומות העיר העתיקה בירושלים (צילום דני בר)

יצאנו לבוקר חדש בירושלים שהפעם בחרנו להתחיל באייקון הירושלמי מגדל דוד. חנינו בחניון ממילא הסמוך למרות שיכולנו להשאיר הרכב בחניון המלון שלנו ולהגיע רגלית מהמלון למגדל דוד אבל הנוחות הכריעה.

מגדל דוד הוא אתר היסטורי יוצא דופן בירושלים ובכלל והוא אחד מסמליה של העיר. מגדל דוד מספר סיפור בן למעלה מ-3,000 שנה מאז תקופת בית ראשון ומלכי יהודה, דרך החשמונאים, התקופה ההרודיינית ובית שני, התקופה הרומית, הביזנטית, המוסלמית, הצלבנית והממלוכית ועד ימינו – כולם השאירו חותמם במצודה שקיבלה את הכינוי מגדל דוד. מוזיאון מגדל דוד עובר בימים אלה שיפוץ משמעותי שישדרג את הביקור והחוויה אבל גם במגבלות השיפוץ המקום מרשים ומעשיר.

התחלנו בסיור עצמאי עם מערכת שמע אישית לקבלת הסברים בנקודות המסומנות לאורך מסלול תעלומת ארמון הורדוס והקישלה. עלינו במדרגות הלולייניות עד לכניסה לקישלה, ולתצפית מגג הקישלה לעבר גגות העיר העתיקה ממזרח וירושלים המערבית. הקישלה הוא מתחם מרשים בגודלו שהיה בית מעצר עתיק ושימש גם לכליאת מתנגדי המנדט הבריטי וחיילי המחתרות היהודיות של לפני קום המדינה.

חזרנו לכניסה ועברנו למסלול ירושלים ממעוף הציפור, שלאחר לא מעט מדרגות, הגענו למגדל פצאל, ממנו ניתן לראות את רחבי העיר מכל עבר, עם שלטי הסבר על נקודות העניין שמקיפים אותנו מסביב.

פרטים וכרטיסים באתר https://www.tod.org.il/ או בטל': *2884

טיילת החומות

טיילת החומות (צילום יעל הרמן)

חצינו את שער יפו ועלינו לחומת העיר בקטע קצר ויפה, משער יפו לשער החדש. הליכה לאורך ועל חומת העיר העתיקה היא חוויה מומלצת כי לרוב רואים היסטוריה ומצלמים היסטוריה ופחות הולכים על ההיסטוריה. חומת ירושלים העות'מאנית נבנתה במשך 4.5 שנים החל משנת 1538, בימי סולימאן הראשון, כאשר החומה גידרה 1 קמ"ר של עיר צפופה ושמרה על תושבי העיר וכלכלת העיר מהעזובה או הרוע שמסביב. יש לציין שניתן גם לעלות וללכת על הקטע הארוך יותר (ויש אומרים שמרשים יותר) משער יפו ועד שער האשפות בואך הכותל המערבי. ירדנו מהחומה ליד השער החדש.

השער החדש ושוק חג המולד בירושלים (צילום דני בר)

השער החדש  الباب الجديد אלבאב אלג'דיד

השער החדש, כשמו כן הוא, לא תוכנן ולא נבנה בעת הקמת החומה לפני 480 שנים. השער נפרץ רק בשנת 1889 על מנת לחבר בין הרובע הנוצרי לבין מתחם נוטרדאם שמעבר לכביש ולמסילת הרכבת הקלה של ימינו. השנה שודרג אזור השער החדש עם פתיחת חנויות המתאימות לתיירות ובילוי כמו גם קיום יריד חג המולד ועוד, שהפכו אותו לאטרקטיבי כל כך.

יצאנו מהרובע הנוצרי והלכנו לאורך גן לאומי סובב חומות ירושלים, לרגלי החומה שאך זה הלכנו עליה. ירדנו עד לבריכת הסולטאן ושם נמצאת האטרקציה הבאה שלנו.

מנהרת הר ציון

פתחה של מנהרת הר ציון בירושלים (צילום דני בר)

מנהרת הר ציון היא אתר תיירותי חדש שנחנך רק לפני חצי שנה ביום ירושלים. סיפורה של המנהרה הוא סיפור של תחבולות, יזמה ונחישות על מנת לשמור על הר ציון בידיים ישראליות לאחר מלחמת השחרור והמצאות הלגיון הירדני על חומת ובתוך העיר העתיקה ירושלים עד שנת 1967. בחתימת הסכמי שביתת הנשק בין ירדן לישראל, נובמבר 1948, הוסכם שעל הר ציון תישאר מובלעת ישראלית שתחזיק בקבר דוד, חדר הסעודה האחרונה, כנסיית דורמיציון ושאר המבנים על פסגת הר ציון. הבעיה היתה שההגעה להר היתה מסוכנת כי היה צריך לחצות את גיא בן הינום – בריכת הסולטן, שהיה שטח הפקר ולטפס בעליה התלולה עד לפסגת הר ציון שם היו החיילים שבמובלעת. הפתרון היה תעלת קשר צרה, תלולה וקשה למעבר. התעלה הייתה בנויה עם דפנות בטון אבל רק חלק ממנה היה מוסתר עם תקרת פח מחורר מירי כדורים ומכוסה בשכבת אדמה דקה, אשר חיברה בין תחתית גרם המדרגות שבין משכנות שאננים לימין משה ועד המורדות המערביים של הר ציון, בכניסה לבית הספר גובאט Gobat. התעלה שימשה לחיילים ולאספקת ציוד או פינוי פצועים. המעבר בתעלה היה קשה כי היא לא הייתה עמוקה מספיק והמעבר נמשך מהכניסה ועד להר מיון יותר משעה לאדם. התחיל לתעלה הייתה מערכת הרכבל שכונתה דרך אבשלום.

ברבות השנים נהרס חלקה הראשון של התעלה ממשכנות שאננים ועד צומת הרחובות חטיבת ירושלים-דרך חברון-מעלה השלום. וכאמור, ממש לאחרונה הסתיים שיקום החלק האחרון של התעלה מהצומת ועד להר ציון. התעלה מחופה בפח ופלדה המדמים את חיפוי הפח המקורי, כאשר את חורי הכדורי שרידי הקרבות שהיו, מחליפות כתובות שנחתכו בפח החיפוי עם עשרות שמות וכינויים שניתנו לעיר ירושלים. השמש חודרת דרך החורים הכתובים ונשקפת על הדפנות והרצפה.

התעלה פתוחה כל יום בשעות 8:00-20:00. הכניסה חופשית.

טחנת הרוח של מונטיפיורי ויקב ירושלים

טחנת הרוח ומשכנות שאננים של מונטיפיורי (צילום דני בר)

טחנת הרוח של מונטיפיורי היא טחנת הרוח האייקונית שבולטת מעל למשכנות שאננים בירושלים. טחנת הקמח הוקמה בשנת 1857 באחוזת כרם-משה-יהודית או כפי שכונתה פרדס משה ויהודית, לשימוש בכוח הרוח על מנת להניע את אבני הריחיים שטחנו את גרגרי החיטה לקמח. רק כעבור שלוש שנים הוקמה השכונה היהודית החדשה משכנות שאננים, בזכות חזונו והונו של הבנקאי היהודי הבריטי משה מונטיפיורי ועזבונו של היהודי האמריקאי יהודה טורו. הטחנה הייתה כישלון כלכלי כי התברר שבירושלים יש רק כ-20 ימי רוח מספקת להנעת הטחנה….בשנה. בנוסף, מכונות הטחינה שנשלחו מאירופה התאימו לסוג חיטה אירופאי רך בעוד החיטה המקומית הייתה קשה ונדרש כוח רב יותר על מנת לטחון אותה.

הטחנה פעלה פחות מ- 20 שנים וננטשה עד שהאתר שופץ בשנות ה- 30 של המאה ה-20 ע"י שלטונות המנדט כמחווה למונטיפיורי. באפריל 1948 השתמשו לוחמי ההגנה בראש מגדל התחנה שעמדת תצפית לדיווח למפקדה על מה שקורה מסביב. הבריטים, בפעולה שכונתה מבצע דון קישוט, פקדו על מחלקת חיילי הנדסה לפוצץ את מבנה הטחנה ועמדת התצפית. רצה המקרה שהחיילים הגיעו מהעיירה רמסגייט Ramsgate בה חיי מונטיפיורי, וכשהבינו שזה מבנה שמונטיפיורי בנה, הסתפקו בפיצוץ עמדת התצפית בראש המבנה וכך נצלה טחנת הרוח והעניקה למבצע של הבריטים את הכינוי המלגלג – מבצע דון קישוט. רק בשנת 2012 שוחזרה הטחנה לחלוטין למצב תקין מלא תוך שימוש בתוכניות המקוריות. בצמוד לטחנה, בחדר עם דופן זכוכית שצמוד לטחנת הרוח, מוצג העתק של הכרכרה המפורסמת שסר משה מונטיפיורי השתמש בה במסעותיו במחוזותינו. הקרון המקורי הובא לפלשתינה ע"י בוריס שץ, מייסד האקדמיה לאמנות של בצלאל, אך הכרכרה נשרפה עד עפר עקב הצתתה באתר בשנת 1986.

מרכז הטעימות של יקבי ירושלים בטחנת הרוח

גבינות ויין במרכז המבקרים של יקבי ירושלים בטחנת הרוח מונטיפיורי (צילום דני בר)

שמעו של מרכז הטעימות במיקום הכל כך מיוחד הגיע לאזני זה מכבר, אבל הפעם זו הייתה הזדמנות מצוינת לבקר במקום בסיומם של יומיים בירושלים עם גבינות ובעיקר יין, בנוף מרהיב ולמרגלות מונומנט היסטורי חשוב ויפה זה. מרכז הטעימות הוקם מתוך רצון לקדם את תרבות היין המתפתחת בארץ תוך שהוא מספר את סיפור המקום ומשמר את המורשת. יקב ירושלים, הוא היחיד אשר נותר בירושלים מאז הקמתו לפני יותר ממאה שנים. לפני כשלש שנים הוקם מרכז המבקרים שמציע טעימות יין עם נוף משגע ובאווירה נינוחה ממש בלב ירושלים. המקום מציע גם סדנאות יין לחברות וארגון ערבי חברה בהתאמה אישית, ולפי צרכי הלקוח, אירועים פרטיים בטראסה המרהיבה (בר.ת מצווה, ימי הולדת ועוד). לכבוד הפתיחה הושקה סדרת יינות Windmill שניתן לרכוש אותה רק במקום.

פגשנו את רויטל גואטה שסיפרה לנו על הפעילות במקום, שלהפתעתנו, למרות היום הקר כל כך, היה מלא במבקרים שישבו סביב השולחנות המחוממים ונהנו כמותנו מהיין ומפלטת גבינות ולחם שמלווה את היין. להזמנות ליחידים וקבוצות טל': 052-5459422

כתיבת תגובה

אולי יעניין אותך: