מה מקור מנת הלחם ועגבניות שנפוצה ברחבי המזרח התיכון ||| מה בין ברוסקטה, לחם שום ופיתה עם שמן זית ||| מה בין Pa amb tomàquet, פמבולי Pamboli וברוסקטה ||| כל הפרטים וגם מתכונים בהמשך…
מהי ברוסקטה
מנת אנטיפסטי איטלקית, שבמקור היא לחם שום, שמן זית ומלח. מייחסים את המקור עוד לימי הרומאים, שנהגו לטבול לחם בשמן זית בעת בחינת טיב השמן לאחר המסיק ועצירת השמן או בעת מסחר בשמן זית (בדומה לפיתה בשמן זית וזעתר המקובל אצלנו לטעימות שמן זית). בימינו יש שלל וריאציות עם תוספות של עגבנייה, ירקות, שעועית, גבינה ואפילו בשר. במחוז אברוצו Abruzzo שממזרח לרומא נהוג לאכול ברוסקטה בשרית עם נקניק בשר חזיר שנקרא ונטריצ'ינה Ventricina ואילו בטוסקנה Tuscany הברוסקטה עם לחם טבול בשמן זית, בעיקר בעת במסיק בחודש נובמבר והמנה נקראת פטונטה Fettunta.
ברוסקטה עם עגבנייה
הגרסה הפופולאריות ביותר של ברוסקטה היא עם עגבניות. בכל בית באיטליה תמצאו מכשיר ברוסטולינה Brustolina בו קולים על להבת הכיריים את הלחם הישן ומנצלים אותו למנה מיוחדת זו.
איך הגיע העגבנייה לברוסקטה
כבר סיפרנו לכם על העגבנייה כאן… ידוע שכבר במאה ה-18 נהוג היה לאכול באזור קָטָלוּנְיָה Catalunya לחם עם עגבניות שנקרא פאמב טומקט Pa amb tomàquet ומנה דומה בשם אחר נהוג לאכול במיורקה Mallorca שם היא נקראת לחם עם שמן Pamboli או Pa amb oli למרות שיש בה לחם ועגבנייה ואילו במלטה Malta מנה דומה נקראת חובז ביז זית Ħobż biż-Żejt ובאי כרתים מוכרת מנה דומה שנקראת דקוס Dakos או טקוס Ntakos ולעיתים נקראת גם Koukouvayia וביוונית κουκουβάγια. כך הגיע העגבנייה על הלחם גם למטבח האיטלקי והשאר כבר היסטוריה.
מתכון: ברוסקטה Bruschetta
מצרכים (12 יחידות)
- 12 פרוסות צַ'בַּאטה Ciabatta (המכונה גֶ'בֶּטה במחוזותינו)
- 3 עגבניות רכות, חתוכות לקוביות קטנות
- 2 שיני שום כתושות דק
- 6 עלי בזיליקום קצוצים דק
- 1/2 כוס שמן זית
- מלח
אופן הכנה
- קולים את פרוסות הלחם בטוסטר או על אש פתוחה בגריל
- מערבבים את העגבניות עם השום הקצוץ והבזיליקום ומניחים בצד ל-10 דקות
- מניחים על כל פרוסה קלויה, כף מתערובת העגבניות
מתכון: ברוסקטה עגבניות
מצרכים
- 1 באגט קנוי
- 6 שיני שום
- 3 עגבניות בשלות
- צרור עלי בזיליקום
- חומץ בלסמי
- שמן זית
- מלח
- פלפל
אופן הכנה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- חותכים את הבאגט לפרוסות אלכסוניות
- מכניסים לתנור למשך כ- 8 דקות או עד שהבאגט נהיה זהוב
- הערה: אפשר לקלות את פרוסות הבאגט גם בטוסטר
- מוציאים ומורחים את הבאגט בשיני שום
- חותכים את העגבניות לקוביות קטנות ומעבירים לקערה
- מוסיפים את הבזיליקום, שום, ומתבלים בשמן זית, מעט חומץ בלסמי, מלח ופלפל
- מערבבים קלות
- מניחים את תערובת העגבניות מעל הבאגט ומגישים
בתיאבון