כל מה שרציתם לדעת על דלעת ||| לכבוד חג הדלעת הוא לילי כל הקדושים Haloween ||| מהם סוגי הדלעת שמוכרים אצלנו ובכלל ||| סיפורים ואגדות שנכרך שמה של הדלעת בהם ||| מה בין דלעת לדלורית, בין דלעת טריפוליטאית לדלעת ספגטי ||| 8 מתכונים מהמטבח ההודי, אמריקאי וגם הישראלי ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
הדלעת היא צמח במשפחת הדלועיים, הבת דודה של המלון, הקישוא והמלפפון. הדלעת הנפוצה ביותר היא בעלת צבע כתום. אפויה, קלויה, מאודה, מבושלת, מעוכה, מוקפצת, ובליל כל הקדושים Haloween שחל ב-31 לאוקטובר, היא הופכת להיות פני מסכה עם נר דולק בתוכה בצפון אמריקה, אירלנד, סקוטלנד ועוד. עוד על ליל כל הקדושים כאן…
מקור הדלעת במרכז אמריקה (היום מקסיקו ודרום ארה"ב) ונמצאו עדויות לשימוש קבוע בגידולי דלעת כבר לפני 8000 שנים באזור זה. הכובשים הספרדים הביאו את הדלעת לאירופה בכלל וצרפת בפרט, ומשם הדלעת הגיע לאנגליה.
הדלעת גדלה בכל מקום על פני כדור הארץ (למעט הקוטב הצפוני ואנטרקטיקה). את הדלעת נהוג לשתול ביולי וכבר באוקטובר היא מוכנה לקטיף. הדלעת מאד מבוקשת בארה"ב בחודשים אוקטובר נובמבר. באוקטובר היא משמשת כמסכה בליל כל הקדושים ובנובמבר היא עולה על שולחן חג ההודיה בצורת פשטידה מלוחה או מתוקה או שתיהן גם יחד. אין שולחן חג ההודיה שמכבד את עצמו ללא מאכל דלעת.
באגן הים התיכון ובהודו מכינים ממנה ממתק. בסין משתמשים בעלי הדלעת למרק. בתאילנד נוהגים למלא דְּלוּעִים קטנים בתערובת לפודינג, מאדים אותן ומגישים כקינוח.
מגרעיני הדלעת מכינים שמן סמיך בעל ארומה חזקה ושתלטנית.
הדלעת מכילה אשלגן, וויטמין A, B, C והיא עשירה בבטא קרוטן (שתורם גם לצבעה הכתום), מינרלים כמו סידן, מגנזיום וברזל. הדלעת בעלת ערך קלורי נמוך. גם את פרחי הדלעת ניתן לאכול והם טעימים להפליא.
דלורית או דְּלַעַת הַגִּנָּה Butternut squash
צמח ממשפחת הדלועיים אבל בעל מרקם מעט שונה מהדלעת. בשנות ה-80 של המאה שעברה הגיע הדלורית לישראל מארה"ב, תחילה תחת הכינוי מיני דלעת או דילעית. רק בהמשך ניתן לצמח השם המקובל היום – דלורית ויש המכנים אותה דלעת צרפתית.
דלעת טריפוליטאית Tripoli squash
כינוי בישראל לדלעת הוותיקה שקונים בחתיכות ארוזות. משקל דלעת שלמה יכול להגיע גם ל-20 ק”ג.
קישוא פטיסון Pattypan squash
אמנם שמה העיברי קישוא אבל היא באמת דלעת שנקראת גם מיני-פאם. היא האחות הקטנה של הדלעת הטריפוליטאית והדלעת הצרפתית. יכולה להגיע עד 2.5 ק"ג ומומלצת למילוי ואפייה.
דלעת ספגטי Spaghetti squash
דלעת הספגטי מכונה גם ירק הספגטי Vegetable spaghettiוהיא נדירה יותר מהדלעת הרגילה. יש לה טעם עדין, כמעט ניטרלי, ולכן היא מקבלת באהבה כל טעם שמצמידים לה. מצוינת לאפייה ופחות לבישול במים כי לאחר התחממותה (בבישול או אפייה) היא מקבלת מרקם חוטי ומכאן שמה. פיתוח ישראלי של דלעת ספגטי נקרא אורנג'טי על שום צבעה הכתום עז.
דלעת ערמונים או דלעת הבלוט Acorn squash
דלעת נוספת שהיא פרי פיתוח ישראלי ונקראת גם Pepper squashוגם Des Moines squash. היא מתוקה יותר וקטנה מאד (פחות מ-1/2 ק"ג) עם קליפה בצבע ירוק כהה עד שחור.
דלעת בליל כל הקדושים
מהגרים אירים הביאו עימם לאמריקה את מנהג ליל כל הקדושים הוא ה- Haloween . המנהג מבוסס על חג הסמהין Samhain ואגדה עתיקה מהתרבות האירית הקלטית. בלילה זה, שהיה סוף השנה חקלאית הקלטית, היו מרוקנים את תוכן הדלעת ומגלפים פתחים של פנים – עיניים, פה ואף, ומציבים בתוך חלל הדלעת נר שבלילה מאיר פרצוף שנועד להפחיד ולהבריח רוחות רעות בכלל ואת ג'ק הקמצן שכונה ג'ק הפָּנָס או ג'ק-או-לנטרן Jack-o'-lantern. עוד על החג כאן…
טריק או טיפול Trick-or-Treat הוא מנהג של לילי כל הקדושים בצפון אמריקה. המנהג הוזכר לראשונה בשנת 1927, אך נראה שהיה כבר זמן רב לפני כן. בכתבה בעיתון קנדי מאותה שנה מתוארת התחבולה של ילדי השכנים שמגיעים לחזית הבית ודורשים פינוק כמו ממתק או שהם יעשו מעשה תחבולה שובב שהוא הטריק.
ספורים ואגדות
- הספר השוודי: הדלעת המופלאה של לנרט הלסינג Den underbara pumpan by Lennart Hellsing
- הספר האנגלי: מרק דלעת של הלן קופר (אנגליה) Pumpkin Soup by Helen Cooper
- החתול דלעת משנה את הדעת של יונתן יבין
- באגדת סינדרלה, הנסיך האגדי הופך דלעת לכרכרה שתישא את סינדרלה אך בחצות היא חוזרת לדלעת.
- במחזה השייקספירי נשות וינדזור העליזות The Merry Wives of Windsor מוזכרת הדלעת כמאכר טוב
- הארי פוטר Harry Potter העמיד פנים שהוא מכניס את השיקוי פליקס פליסיס Felix Felicis למיץ הדלעת של רון וויזלי Ron Weasley בארוחת הבוקר כדי לתת לו ביטחון לקראת משחק קווידיץ'Quidditch עם סלית'רין Slytherin בשנה השישית, וזה הצליח. בסופו של דבר הם ניצחו את המשחק עבור גריפינדור Gryffindor.
ג'ק הפנס Jack O' Lantern
מנהג הדלועים המגולפים עם נר בתוכן קיים כבר כ-200 שנים. האגדה מספרת על ג´ק הקמצן Stingy Jack שהזמין את השטן בכבודו ובעצמו לערב שתיה בפאב. כאשר הגיע רגע התשלום ג´ק החליט לא להיפרד מהכסף שבכיסו והוא שכנע בחלקלקות לשון את השטן להפוך למטבע איתה התכוון לשלם עבור המשקאות. ברגע שהשטן הפנה ראשו ולא ראה, ג´ק לא עמד בפיתוי והכניס את המטבע לכיסו, בצמוד לצלב כסף קטן. עניין ידוע ומוכר לכל אירי, שצלב לא עושה טוב לשטן. השטן לא הצליח לקבל המטבע או אז ג´ק הקמצן החליט להיכנע לתחנוני השטן והחזיר לו המטבע בתנאי שלא ינקום בו על כך שלא שילם עבור המשקה. השטן הבטיח לו שבבוא יומו לפרוש מן העולם הוא לא ייקח אותו אל ממלכתו וייתן לו להגיע לגן עדן. ואכן כאשר הגיע יומו של ג´ק הקמצן הוא עלה השמיימה וכמו שהובטח לא קיבלו אותו לממלכת השטן, אבל – גם בגן עדן הדלת לא נפתחה לפניו, כי הוא לא היה איש טוב וישר בשביל להכנס לגן עדן. לכן, ציידו את ג'ק בעששית בצורת גולגולת ושלחו אותו לחפש לעצמו מקום אחר. ומאז רוחו נעה ונדה בעולם עם אותה עששית. מאז באירלנד סקוטלנד וארה"ב הופכים את הדלעת לפני מסכה עם נר דולק בתוכה וקוראים לו ג'ק הפנס Lantern .Jack O'
פשטידת פאי דלעת
פאי דלעת הוא קינוח עם מילוי פודינג מתובל על בסיס דלעת. הדלעת היא סמל לזמן הקציר, ופשטידת דלעת נאכלת בדרך כלל במהלך הסתיו ותחילת החורף. בארצות הברית ובקנדה, בדרך כלל מכינים אותה לחג ההודיה Thanksgiving, ולאירועים ופסטיבלים עונתיים. מתכון בהמשך.
בארצות הברית של אחרי מלחמת האזרחים, פאי הדלעת נחשבה בעיני מדינות הדרום כסמל לתרבות היאנקים של מדינות הצפון וכך הפכה לפחות מקובלת במדינות הדרום. הפאי החגיגי החליפי היה פשטידת בטטה, שלה הוסיפו בורבון ואגוזי פקאן כדי לתת טאץ' דרומי. היום פאי דלעת מקובל כבר בכל צפון אמריקה, ויש כבר מאכלים תעשייתיים שמחכים את טעם פשטידת הדלעת הכול כך אהובה – תוכלו למצוא ממתקים, גלידה, וופלים ואפילו בירה בטעמי פאי הדלעת.
פשטידת הדלעת הגדולה בעולם נעשתה בפסטיבל הדלעת של ניו ברמן, אוהיו ארה"ב, ב- 25 בספטמבר 2010. העוגה נעשתה מ- 550 ק"ג דלעת משומרת, 410 ליטר חלב מרוכז, 2,796 ביצים, 3.2 ק"ג מלח, 6.6 ק"ג קינמון ו- 238 ק"ג סוכר. משקל העוגה הסופית היה 1,678 ק"ג וקוטרה הגיע ל-6 מטרים.
פסטיבלים וחגיגות
- פסטיבל האמנות והדלעת Art and Pumpkin Festival של מפרץ הלף-מון, קליפורניה Half Moon Bay, California נערך כל שנה באוקטובר ובו גם תחרות הדלעת הגדולה של הפסטיבל.
- בסירקלוויל Circleville אוהיו, ארה"ב, מתקיים בכל שנה פסטיבל דלעת מוכר וגדול הכולל תחרות בין המגדלים מי הצליח לגדל את הדלעת הגדולה ביותר.
- תוכלו למצוא פסטיבלי דלעת במדינות כמו ארגנטינה, אוסטריה, בוליביה, בריטניה, קנדה, קרואטיה, צרפת, גרמניה, הודו, איטליה, יפן, פרו, פורטוגל, ספרד, שוויץ וארצות הברית.ארגנטינה עורכת פסטיבל דלעת ארציFiesta Nacional del Zapallo כל שנה בקרס Ceres, סנטה פה Santa Fe, ביום האחרון גם בוחרים את מלכת הדלעת הלאומית Reina Nacional del Zapallo.
- בפורטוגל מתקיים פסטיבל הדלעת של בלורינאה ואטאליה Festival da Abóbora de Lourinhã e Atalaia בעיר לורינהLourinhã שנחשבת לבירה הלאומית של הדלעתCapital Nacional da Abóbora .
- בעיר הגרמנית לודוויגסבורגLudwigsburg , שמדרום לשטוטגרט, מתקיים כל שנה פסטיבל הדלעת Ludwigsburg Pumpkin Festival שנחשב לפסטיבל הדלעת הגדול בעולם.
- בארה"ב מתקיימת אליפות העולם של הטלת דלעת למרחק הרב ביותר בעזרת בליסטראות ורוגטקות שכל קבוצה מכינה. התחרויות נקראות Punkin Chunkin.
- פסטיבל הקין דלעת מתקיים מדי שנה בניו המפשייר; בשנת 2013 היא החזיקה בשיא העולמי של הכי הרבה פנסי ג'ון או מוארים במקום אחד, 30,581 ב- 19 באוקטובר 2013.
מנות דלעת ברחבי העולם
- קינוח דלעת טורקי Kabak tatlısı : מוכן על ידי בישול דלעת קלופה וחתוכה שעליה בוזקו סוכר (דלעת מסוכרת). ניתן להשתמש בחלב. מעל המנה מפזרים אגוזי מלך קצוצים, טחינה וגבינת קיימק Kaymak. זהו קינוח עונתי לחורף.
- קאדו בוראני Kadu bouranee: מנת דלעת אפגנית וטורקית המיוצרת על ידי טיגון דלעת בתבלינים שונים. מעליה מוזגים שמנת חמוצה ונענע יבשה. קאדו בורנאי נאכל עם לחם או אורז.
- לחם דלעת Pumpkin bread: לחם שמכינים ממחית דלעת טרייה או משימורים (בארה"ב מוצר מאד פופולארי). לרוב מוסיפים צימוקים, אגוזים ועוד. נוח להכנת לחם ללא גלוטין (מתכון בהמשך)
- ספגטי נרנו Spaghetti alla Nerano: מנת פסטה איטלקית שהומצאה בכפר נרנו Nerano, בחצי האי סורנטו Sorrento. המרכיבים העיקריים הם פסטה, דלעת מטוגנת וגבינת פרובולון דל מונקו provolone del Monaco המקומית או גבינת קשקבל caciocavallo מקומית.
- גאפמה ארמני Ghapama : גאפמה ղափամա היא מנה ארמנית של דלעת ממולאת פופולארית בחג המולד. מכינים אותו על ידי הסרת תכולת הדלעת ומילויו באורז מבושל ופירות יבשים כמו שקדים קצוצים, תפוח, קורנל, משמש, שזיפים, תמרים, שזיפים מיובשים וצימוקים. מקובל גם למזוג על דבש ולערבב קינמון טחון או סוכר. לאחר מכן אופים את הדלעת עד שהיא הופכת רכה, ואז מביאים אותה לשולחן שם חותכים אותה ומגישים אותה.
- בונדווארה Bundevara: מאפה סרבי או פשטידה מתוקה עשויה בצק פילו מגולגל או דומה לשטרודל, ממולאת בעיסת דלעת מגורדת ממותקת ואפויה בתנור. לעיתים ניתן להוסיף למילוי קצת מוסקט, קינמון או תבלינים דומים, כמו גם צימוקים או קליפות לימון מגורדת. בדרך כלל הוא מאובק בציפוי אבקת סוכר ו / או סוכר וניל, ויכול להיות מוגש חם או קר.
- פיקרונס Picarones: קינוח פרואני שמקורו בלימה Lima במאה ה-17. דומה לבוניואלוס Boñuelos, סוג של סופגנייה שהובאו לדרום אמריקה על ידי הכובשים הספרדים. מרכיביו העיקריים הם דלעת ובטטה. הוא מוגש בצורת סופגניית דונט טבעתית ומכוסה בסירופ מתוק.
- פודינג דלעת-קוקוס Sankhya lapov: תבשיל קינוח המורכב מאפיית קוקוס אפויה בקיטור בדלעת או קבוצ'ה Kabocha.ופופולארי בתאילנד בשם Sangkhaya fak thong ובלאוס וקמבודיה בשם סנקיה-לאפוב.
- קוויבבה Quibebé: תבשיל קדרה דרום אמריקאי נקרא גם Kivevé ובברזיל הוא נקרא Quibebe. מבוסס על דלעת חורף מקומית חצי מתוקה Zapallo anco שמוגשת כתבשיל או גם פירה.
- בירה דלעת Pumpkin ale: בירה טרנדית שמאפשרת גם לרגישים לגלוטן לשתות בירה ללא גלוטן המופקת מהתססת דלעת. ידוע שבארה"ב עשו בירת דלעת כבר בשנת 1771.
טריוויה
- גרעינים לבנים שכל כך פופולאריים במחוזותינו הם גרעיני דלעת קלויים
- דלעת מגיעה למשקל 18-36 ק"ג
- הדלעת הגדולה בארה"ב נשקלה באוקטובר 2018 הגיע ביריד הדלעת של Deerfield Fair ארה"ב, למשקל של 1147 ק"ג.
- הדלעת הגדולה בעולם נשקלה בבלגיה בשנת 2016. משקלה היה 1190 ק"ג
- הדלעת הגדולה בארה"ב נשקלה באוקטובר 2018 הגיע ביריד הדלעת של Deerfield Fair ארה"ב, למשקל של 1147 ק"ג.
- בדרום קוריאה ובאזורים אחדים בהודו, עלי דלעת נחשבים לחלק מהירקות לבישול
- סין מגדלת וצורכת 30% מהשוק העולמי, הודו מגדלת וצורכת 18% מהשוק העולמי ואילו ארה"ב, רוסיה ואוקראינה מגדלות 5% כל אחת כשחלק מהיצור מופנה ליצוא ולמוצרי לווי אותם מייצאים.
- מגדלת הדלעת הגדולה בעולם עם יותר מ-5 מיליון דלעות בשנה, היא שרה פריי Sarah Frey מאילינוי, ארה"ב ונחשבת למלכת הדלעת האמריקאית The Pumpkin Queen of America
- האינדיאנים נהגו לחתוך את הדלעת לרצועות דקות, ליבש אותן וליצור מהן מחצלות.
- המהגרים הראשונים שהגיעו לאמריקה השתמשו בדלעת להכנת בצק. ואילו היום הדלעת משמשת בעיקר למילוי.
מתכון: ריזוטו דלעת
מצרכים (מנה אחת)
- 3 כפות שמן זית
- 1/2 בצל קצוץ דק
- 1/2 כוס דלעת חתוכה לקוביות קטנות
- 1/2 כוס אורז עגול
- 3 כוסות ציר מרק ירקות
- מלח לפי הטעם
- פלפל לבן לפי הטעם
- 50 גרם פרמז´ן מגורד
- שבבי פרמז´ן לפי הטעם
אופן הכנה
- יוצקים שמן זית למחבת ומזהיבים את הבצל
- מוסיפים את קוביות הדלעת ומאדים מעט
- מוסיפים את האורז ומערבבים קלות
- יוצקים מעט מציר מרק הירקות.
- הערה: אפשר גם להוסיף כוס יין לבן במקום כוס מרק
- ממליחים בזהירות, בוזקים גם פלפל לבן ומערבבים
- שוב יוצקים מעט ציר ירקות ומבשלים עד לאידוי הנוזלים, תוך כדי ערבוב. חוזרים על התהליך, עד שלא תישאר אף טיפת ציר
- מוסיפים את הפרמז'ן תוך כדי ערבוב עד שהגבינה משתלבת בתוך האורז
- הערה: בסך הכול מבשלים את המנה כמעט 20 דקות
- מסדרים את ריזוטו בצלחת הגשה ומפזרים פתיתי גבינת פרמז'ן
מתכון: מרק דלעת
מצרכים
- 40 גרם שמן זית (60 גרם חמאה)
- 2 כפות שמן זית
- 2 בצל קצוץ
- 4 בטטה חתוכה לקוביות
- 1/2 ק"ג דלעת חתוך לקוביות
- 2 גזר
- 2 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות
- 2 כפות קמח
- מלח
- פלפל לבן לפי הטעם
אופן הכנה
- לחמם את שמן הזית (או להמיס החמאה ולהוסיף 2 כפות שמן זית)
- להוסיף את הבצל ולטגן עד הזהבה
- להוסיף את שאר הירקות ולערבב היטב
- להוסיף את הקמח ולערבב כדקה
- להוסיף 6-7 כוסות מים או מרק צח
- לתבל
- להרתיח על להבה נמוכה כשעה או עד שהירקות רכים
- לטחון את המרק בעזרת מוט בלנדר
- לטעום ולתקן את התיבול
- שדרוג: אפשר להוסיף שמנת מתוקה
מתכון: לחם דלעת ופרג ללא גלוטן
מצרכים
- 800 גרם דלעת טרייה
- 5 ביצים XL
- 1/2 כפית מלח
- 75 גרם טחינה גולמית
- 75 גרם סילאן
- 60 סמ"ק שמן זית
- 3 כפות מים
- 120 גרם קמח קינואה
- 30 גרם קמח קוקוס
- 20 גרם פרג טחון טרי
- 1 כפית סודה לשתייה
- 1/2 כפית מלח
- 100 גרם אגוזי מלך קצוצים
- 80 גרם צימוקים שחורים קטנים
לקישוט
- לזריה מעל הלחם: פרג לא טחון או שומשום
אופן הכנה
- קולפים את הדלעת וחותכים לקובית גדולות ומקבלים כ-1/2 ק"ג
- שמים אותן בסיר בינוני, מכסים במים ומבשלים עד התרככות (10-20 דקות)
- מסננים ומועכים במסננת עם מזלג לקבלת מחית חלקה
- מצננים ומוודאים שכל הנוזלים נטפו
- מחממים תנור ל- 200 מעלות
- בקערת המערבל החשמלי מקציפים הביצים עם קורט מלח על המהירות הכי גבוה 6-8 דקות עד קבלת תערובת תפוחה ובהירה (הערה: הקציפה תגיע מעט פחות משפת הקערה)
- מערבבים בקערה בינונית דלעת מסוננת, טחינה, סילאן, שמן ומים עד קבלת תערובת אחידה
- מוסיפים כף אחרי כף את התערובת לקערת המערבל עם קציפת הביצים תוך כדי ערבול בינוני
- מנפים לצלחת את קמח הקינואה וקמח הקוקוס
- מוסיפים לקמח את הפרג, סודה לשתייה, מלח, אגוזי מלך וצימוקים ומערבבים
- מורידים את מהירות המערבל למהירות איטית ומוסיפים את היבשים, מערבלים מעט עד קבלת בצק אחיד שירד מעט מנפחו.
- משהים לעשר דקות לספיגת הנוזלים, מערבבים מידי פעם
- מרפדים תבנית לחם או אינגליש קייק (לא חד פעמית) או סיר ברזל בינוני בנייר אפייה ויוצקים לתבנית.
- זורים פרג
- אופים 30 דקות
- מורידים את הטמפרטורה ל- 160 מעלות וממשיכים באפיה עוד 30 דקות.
- מכבים את תנור האפיה ומשאירים בתנור לעוד 15 דקות
- מוציאים את הלחם מהתבנית ומחזירים (עם הנייר) לתנור המכובה לעוד עשר דקות
- מצננים לפני הפריסה
מתכון: דלעת וחלתית אפויה Hing Roasted Pumpkin
מצרכים (ל-2 מנות)
- 1/2 ק"ג דלעת
למרינדה
- 1 ענף תימין (קורנית)
- 1 כפית חרדל דגנים
- 2 כפות שמן זית
- 1/2 כפית פפריקה מעושנת
- 1/2 כפית סוכר חום
- מלח לפי הטעם
- 1/3 כפית אבקת קינמון
- 1/2 כפית פלפל לבן
- קורט של חלתית (אֶסְפטִידֵה או הִינְג)
רוטב יוגורט
- 2 כפות יוגורט עיזים
- 2 שיני שום קלויות
- קורט אבקת זרעי כמון קלויים
- 2 כפיות אבקת הל
- 1 כפית מלח שחור
- 1 כפית אבקת סומאק
לקישוט
- 4-5 עלי בזיליקום
אופן הכנה
- חותכים את הדלעת עם הקליפה, לריבועים גדולים יחסית 5X5 ס"מ
- מערבבים את כל מצרכי המרינדה לקבלת בלילה אחידה
- בתבנית אפייה מניחים את ריבועי הדלעת ויוצקים את המרינדה על כל החלקים תוך עיסוי וערבוב כך שכל צידי הריבועים יספגו המרינדה
- עטפו את שיני השום במלח ומעט שמן זית ונייר כסף
- הכניסו שיני השום העטופות לתנור עם תבנית הדלעת
- מחממים תנור ל-180 מעלות
- אופים למשך 30 דקות
- ערבבו את מצרכי רוטב היוגורט לבלילה אחידה
- נותנים לדלעת להתקרר ומקלפים את הקליפה
- חותכים לגודל שאוהבים
הגשה
- מצלחתים ושופכים את הרוטב על הדלעת
- שן שום אפויה ו2-3 עלי בזיליקום לסיום
מתכון: מאפינס דלעת וגבינת פטה
מצרכים (10-12 יחידות)
- 3 כפות שמן זית
- 2 כוסות קוביות דלעת
- מלח ופלפל לפי הטעם
- 1 חופן תרד קצוץ
- 2 כפות כוסברה קצוצה
- 3 כפות גרעיני זרעי חמניות
- 3/4 כוס פרמז'ן מגורד
- 100 גרם פטה חתוך לקוביות
- 2 כפיות חרדל דיז'ון
- 4 כפות חלב מרוכז
- 3/4 כוס חלב
- 2 כוסות קמח
- 2 כפיות אבקת אפייה
- 2 כפיות סודה לשתייה
- 1 כף חומץ בן יין (לבן או אדום) או בלסמי
- 1 כפית מלח
אופן הכנה
- מחממים תנור ל- 200 מעלות
- פזרו הדלעת בתבנית ובזקו מעל שמן זית ומלח פלפל לפי הטעם
- הכניסו הדלעת לתנור בחלק העליון, למשך 15-25 דקות
- העבירו 2/3 מהדלעת האפויה (שהתקררה בינתיים) לקערה גדולה והוסיפו התרד, פטרוזיליה, חמניות, פרמז'ן, 2/3 מהפטה וכל החרדל וערבבו ביד
- הוסיפו את החלב בקערה וערבבו הכול לקבלת מסה אחידה
- הוסיפו את אבקת האפייה ואת הסודה לשתייה לתערובת הדלעת ותקנו תיבול
- ערבבו בקיפולים לקבלת בלילה אחידה (הזהרו לא לערבב יתר על המידה)
- שמנו תבנית כוסיות או כוסיות קפ-קייק ושימו כף מהתערובת לתוך התבנית המוכנה לגובה 3/4 מהכוסית
- פזרו מעל כל אחת מהפטה ומהדלעת שנשארו בצד
- הכניסו לתנור לאפיה של 30-35 דקות, או עד הזהבה
להגיש בטמפרטורת החדר.
מתכון: עוגת דלעת ושבולת שועל
מצרכים (תבנית עגולה 26)
- 250 גרם דלעת קלופה ומגורדת
- 1/3 כוס סוכר חום
- 1/2 כוס קמח
- 2 כפות סולת
- 2 כפות שיבולת שועל
- 1 כף חלב
- 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורד
- קורט מלח
- 1/2 כפית אבקת אפייה
- 1 כפית סודה לשתייה
- 3 כפיות שמן זית עדין
לקישוט
- 1 כף שבבי שקדים
- 1 דובדבן ממותק
אופן הכנה
- קלפו ואחר כך גרדו את הדלעת לקערה
- שלבו את הדלעת המגורדת עם השמן זית וחממו 2 דקות במיקרוגל
- מוסיפים הסוכר החום ומערבבים יחד
- מחממים במיקרוגל למשך 20 שניות
- מוסיפים לתערובת הדלעת קמח, סולת, שיבולת שועל, חלב, אגוז מוסקט, מלח, סודה לשתייה, אבקת אפייה ומערבבים היטב
- תנו למסה לנוח למשך 10 דקות
- מחממים תנור ל-200 מעלות
- משמנים תבנית ושופכים המסה אחרי שנחה
- אופים למשך 20 דקות ומוציאים מהתנור
- הופכים העוגה לתבנית חדשה
- מפזרים על הצד שעכשיו למעלה, את שבבי השקדים
- אופים שוב במשך 20 דקות (כ- 200 מעלות)
הגשה
מקררים העודה ומקשטים כל פרוסה עם דובדבן
הערה: מאכל זה דומה למאכל מהראסטרי הודי אותנטי הנקרא לאל בופליאצ'יה פוריה Lal bhopalyachya puryaאו גם גרג' Gharge
מתכון: פאי דלעת ותרד Pumpkin and Spinach Pie
מצרכים
לקלתית
- 250 גרם קמח
- 90 גרם שמן זית (או 125 גרם חמאה)
- 20 גרם גבינת פרמז'ן
- 5 גרם פלפל שחור
- 1/2 כפית עלי רוזמרין קצוצים
- 2-3 כפות מים קרים
- 2 גרם מלח
למילוי
- 1 כף בצל קצוץ דק
- 20 גרם שמן זית
- 1 כפית כרישה קצוצה
- 1 כפית סלרי קצוץ
- 1 כפית שום
- 200 גרם עלי תרד קצוצים
- 400 גרם דלעת (קלוף / חתוך לקוביות), קלוי
- 90 גרם פלפל אדום, קלוי
- 1/2 כפית פתיתי צ'ילי
- קורט פלפל שחור
- קורט אגוז מוסקט
- 5-10 עלי אורגנו
- 30 גרם גבינת קוטג'
- 30 גרם גבינת צ'דר מגורדת
- קורט מלח
- 20 סמ"ק יין לבן (אופציונלי)
- קורט אבקת כמון
- 1/2 פלפל אדום קצוץ
אופן הכנה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- שימו בקערת נירוסטה את הקמח והוסיפו השמן זית (או חמאה)
- ערבבו עד קבלת בצק פירורי
- מוסיפים את גבינת הפרמז'ן, הפלפל שחור, קורט המלח והרוזמרין.
- מערבבים פנימה את המים הקרים ויוצרים בצק חצי נוקשה
- עוטפים בניילון נצמד ומניחים 30-40 דקות במקרר
- הכנת המילוי: מתבלים את הדלעת במלח ופלפל וכפית שמן זית
- מכניסים וצולים בתנור 20-30 דקות עד לריכוך
- באותו מגש מתבלים את הפלפל האדום וצולים במשך 15 דקות (אחרי 10 דקות שהדלעת בתנור מוסיפים הפלפל לתבנית)
- לאחר סיום האפייה צננו לטמפרטורת החדר
- קלפן את הדלעת וקצצו את הפלפלים ואת הדלעת
- ערבבו בקערה גדולה את הבצל, הכרישה, הסלרי, השום, הצ'ילי הירוק במעט שמן זית.
- מוסיפים לקערה את הפלפלים ודלעת הקצוצים, התבלינים, עשבי התיבול וגבינת הקוטג' ומערבבים 2-3 דקות
- מתבלים את התערובת במלח ופלפל
- לאחר הערבוב, מוסיפים פנימה את גבינת הצ'דר ומערבבים
- מצננים את המילוי שבקערה ומביאים אותו לטמפרטורת החדר
- מחממים התנור ל- 170 מעלות
- על משטח מקומח מחלקים את הבצק לשני חלקים
- גלגלו את הבצק לעובי של 2 ס"מ והניחו בתבנית הפאי
- אופים את בצק הפאי למשך 10 דקות
- מצננים את הבסיס האפוי ואז מוסיפים את המילוי ומשטחים לעובי אחיד
- שטחו את החלק השני של הבצק לעובי 3 ס"מ וכסו את הפשטידה
- הנמיכו חום התנור ל- 165 מעלות
- אפו את הפשטידה במשך 20 דקות עד הזהבה ושהמילוי יציב ולא נוזלי
- צננו את הפשטידה למשך 20 דקות וחתכו לפרוסות
הגשה
מגישים עם מעט סלט.
מתכון: אריזרי הודי Kerala Erissery
מצרכים (2 מנות)
- 1 כוס פרוסות דלעת
- 1/2 כפית כורכום
- מלח לפי הטעם
- מים
- 1/2 כוס קוקוס מגורד
- 1/2 כפית אבקת כורכום
- 2 שיני שום
- 1/2 כפית זרעי כמון
- 3-4 צ'ילי ירוק
- 1/4 כפית אבקת פלפל
לרוטב
- 1/4 כוס קוקוס, מגורד
- 2 כפיות שמן זית
- 1/2 כפית זרעי חרדל
- 4 צ'ילי אדום
- 1 ענף עלי קארי
אופן הכנה
- מערבבים קוקוס מגורד יחד עם שום, זרעי כמון, צ'ילי ירוק, אבקת כורכום ואבקת פלפל לעיסה אחידה
- חותכים דלעת לקוביות קטנות הוסיפו אבקת כורכום ומלח וערבבו
- הרתיחו את הדלעת
- מועכים את הדלעת המבושלות בעזרת מרית לפירה.
- טיפ: אפשר גם להשאיר מעט קוביות במקום למעוך את כל התערובת
- הוסיפו את רסק הקוקוס המעורבב למחית הדלעת והניחו לו להתבשל על להבה בינונית
- במחבת אחרת מחממים שתי כפיות שמן ומוסיפים זרעי חרדל עד שמתחילים ללחוש ולקפוץ
- הוסיפו צ'ילי אדום ועלי קארי וערבבו
- עכשיו סוף סוף מוסיפים את הקוקוס המגורד ומטגנים אותו עד שהקוקוס הופך צבעו לחום
- מערבבים את בכל למסה אחידה ומגישים.
בתיאבון