רבים וטובים חוששים לפני ובעת כל טיסה בין אם זה טיסה קצרה או טיסה טרנסאטלנטית ||| לפעמים זה פחד לא רציונלי ולא נשלט ולעיתים זה חשש במודעות גבוה ||| ריכזנו עבורכם 13 טיפים ועצות של מיטב יודעי דבר מעולם התעופה והטיפול בחרדות ||| מומלץ לפעול בכמה דרכים על מנת לעבור את משבר הטיסות שלכם ולהצליח להגיע לחו"ל בכיף ובלי טראומה ||| כל הפרטים והטיפים בהמשך…
פחד טיסה – אביופוביה Aviophobia או אארופוביה Aerophobia
מי לא שמע את האמרה: "יש לך סיכוי גבוה יותר למות בתאונת דרכים מאשר בתאונת מטוס". אבל זו נחמה קטנה למי שמוטרד ומפחד גם מטיסה קצרה של שעה בתוך מטוס באוויר, בגובה 10 ק"מ. אין ספק שיש יותר נפגעים מתאונות דרכים מאשר מטיסות, הן אבסולוטית, והן בהשוואה למרחקי הנסיעה/טיסה.
כששואלים א.נשים שחוששים מטיסה, הם קרוב לוודאי יגידו שהם יודעים שטיסה היא צורה בטוחה של נסיעה וזה ברור והגיוני גם עבורם, אבל הבעיה היא שהגוף שלהם עלול ליצור דפוס תגובה שבו מטוס = חרדה ופחד.
בעוד שאבחנה קלינית של אביופוביה – פחד מטיסה – היא די נדירה, ומשפיעה רק על 2.5% מהאוכלוסייה אבל לפי הערכות מסוימות, חרדה כללית מפני טיסה נפוצה הרבה יותר, ויכולה להגיע לעד 10-30% מהטסים (ברמות נמוכות של פחד וחשש).
סיבות רבות לפחד מפני טיסות
חלק מהטסים שחווים פחד מפני טיסות, מודאגים מהיותם זמן רב מדי בחלל סגור, אחרים לא אוהבים גבהים, וקבוצה נבחרת חוששת שהם עלולים לפתוח בטעות דלת מטוס באמצע הטיסה. יתר על כן, חלק מהטסים מודאגים מחיידקים ווירוסים ואחרים פשוט מודאגים מכך שהם עלולים להיכנס להתקף חרדה בזמן טיסה.
לא משנה מה הגורם לפחד שלכם מטיסה, להלן 13 טיפים שיעזרו לכם להתגבר על הפחד שלכם מטיסות.
עשה ואל תעשה לפני ובזמן טיסה
- חקרו את שורש הפחד שלכם: לא פעם, זה לא פחד מהטיסה עצמה, לכן חשוב לנתח את החרדה שלכם לפני שאתם מנסים להתגבר עליה. המטפל ז'ול ז'אן-פייר מהקליניקהGrow Therapy אומר שהפחדים הנפוצים יותר הקשורים לטיסה הם למעשה פחד ממוות, פחד מחללים קטנים כלומר קלסטרופוביה, סוג של מחלת תנועה Movement disorders ועוד. ברגע שתבינו מה מעורר את החרדה שלכם מפני טיסה, תוכלו להתמקד בהתגברות על הגורם הספציפי הזה.
- הפכו את הסערות למנוצחות: מערבולות אוויר הן לא יותר מזרמי אוויר בלתי נראים שגורמים למטוסים להיטלטל ולקפוץ קצת, בכלל לא כמו נסיעה בכביש משובש או שייט בים סוער. אבל ברצינות, אין צורך לדאוג: מטוסים תוכננו במיוחד כדי להתמודד ולהפחית את הטלטול במעבר דרך מערבולות אוויר. "כשאתה מסתכל מהחלון שלך ורואה את הכנף מתנדנדת למעלה ולמטה כשהמטוס חווה מערבולות, אל תפחד שהמטוס עומד להתפרק", אומר טייס וותיק ומנוסה. "במקום זאת, היו אסירי תודה, כי הכנפיים המתכופפות הללו הן כמו בולמי זעזועים הפועלים להחליק את הנסיעה המשובשת על דרך עפר". בנוסף, בימינו, נעשה שימוש בטכנולוגיה של חיזוי על מנת למפות את האזורים שבהם מתחוללת מערבולת אוויר, כך שהטייסים יוכלו להימנע מהן ולעקוף אותן על מנת לספק את הטיסה החלקה ביותר האפשרית.
- למדו על תכונות בטיחות מובנות: "מטוסים הם מכונות עם הילה אבל הם מכונות רגילות. מטוסים משמיעים רעשים מוזרים ומספקים תחושות ייחודיות. מטוסים הם מכונה מורכבת שפועלת במערכת, עם מעט דברים דומים למה שאנשים יודעים ומבינים בחיי היום יום" אומר קברניט וותיק ומנוסה. נחמו את עצמכם על ידי לימוד כיצד מטוסים מתוכננים לעמוד במצבי חירום. מוכנות היא המפתח בכל מצב חירום, כך שהידיעה שאתה מצויד להתמודד עם תרחישים שונים עשויה לעזור להקל על כל דאגה.
- למדו את היסטוריית התאונות האוויריות של סוג המטוס של הטיסה שלכם: זה אולי נשמע מנוגד לאינטואיציה, אבל העמקת הידע על תקריות תעופה בעבר עשוי לעזור לכם להרגיש בנוח יותר בטיסה. נסו לצפות בתוכנית "תעופה בחקירה", שמלמדת את הצופים על תאונות אוויריות, ומספרת לכם מה השתבש, למה זה השתבש, ואיך התעשייה השתנתה כדי למנוע מאירוע כזה לקרות שוב. כמו כן, ניתן לצפות בסרטונים ביוטיוב, על כל הבדיקות שמטוסים צריכים לעבור לפני אישור הטיסה, החל ממבחני מאמץ שמראים עד כמה כנפיים יכולות להתכופף ועד מבחני טיסה קיצוניים שדוחפים את גבולות המטוס. מטוסים הם ממש אגוז קשיח.
- דברו עם צוות הדיילים: דיילות ודיילים, תמיד שם בשבילך. מספרת דיילת מנוסה ואמפטית: "אנחנו ההגנה הטובה ביותר שלכם. אנחנו נמשיך לבדוק אותכם ולראות איך אתם מרגישים במהלך הטיסה. אנחנו מאומנים להתמודד עם התעלפויות, נשימת יתר Hyperventilationורשימה ארוכה של אירועים בריאותיים שונים שאתם עלולים להיקלע אליהם בזמן הטיסה". צוות הדיילים והדיילות מומחי גם לאירועי בטיחות באוויר. דיילות נדרשות על ידי חברות תעופה לבצע הכשרה וריענון אישית שנתי כדי להבטיח שהם מעודכנים בנהלי חירום.
- קחו שיעור טיסה: "אני באמת מאמין שאנשים בדרך כלל לא מפחדים מטיסות. הם פשוט מפחדים ממה שהם לא יודעים, או שהם מפחדים לצאת משליטה", אומר טייס ותיק. להסרת אי הוודאות שווה לקחת שיעור טיסה – אם לא במטוס אמיתי, אז לפחות בסימולטור. כך, כשאתם עולים לטיסה הבאה שלכם כנוסעים תמימים, תהיה לכם הבנה הרבה יותר מעמיקה של איך מטוס פועל.
- בחרו מושב נוח ואפילו מפנק: אחד הדברים הבודדים שיש לנוסעים שליטה עליהם בטיסה, הוא בחירת המושב במטוס. אם לא נוח לכם בטיסה, בוודאי שווה להשקיע מעט יותר כסף ולבחור את המושב שלכם. לאחר שהחלטתם ממה בדיוק אתם מפחדים בטיסה, השתמשו בבחירת המושב שלכם כדי שיעזור לכם להימנע מהפחדים והחששות שלכם. אם אתם מפחדים מגבהים, בחרו מושב פנימי ולא ליד החלון. אבל אם אתם מאלה שצריכים לדעת מה קורה בחוץ כל הזמן, אז בחרו לעצמכם מושב חלון. מצד שני, מושבי מעבר יכולים להיות מועילים יותר למי שמרגיש קלסטרופובי או חסר מנוחה וצריך להסתובב, בעת הטיסה, מתי שמותר – שדרוג למחלקת עסקים או מחלקה ראשונה יכול להיות מועיל גם כן.
- דמיינו את הטיול לפני שאתם יוצאים מהבית: דמיון מודרך הוא טכניקה מועילה גם הפעם, על מנת לעזור לכם להפחית את הפחדים שלכם על ידי כך שיעזור לכם ליצור תוכנית. אולי תתחילו בעיסוק דמיוני פעיל, פשוט עברו במחשבתכם, את השלבים מהיציאה מהבית, נסיעה לשדה התעופה ומדמיינים את עצמכם מחכים לטיסה, מקבלים את פניכם בעלייה למטוס, ואפילו איך באמת תוכלו ליהנות מהטיסה. אם זו טיסתכם הראשונה ואינכם מכירים את התהליך, היעזרו בחבר או בן משפחה שטס באופן קבוע – ייתכן שהם יוכלו להדריך אתכם לאורך השלבים.
- פנו למטפל מקצועי: אם הפחד שלכם באמת משתק, כנראה שעדיף לכם לפנות לעזרה מקצועית. אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש יכולים לעזור לאנשים להתגבר על פחד טיסה באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT ומניעת חשיפה ותגובה. רופא יכול גם לרשום מרשם לתרופות נוגדות חרדה, שבהחלט יכולות לעזור לבעלי פחד מטיסות.
- מצאו הסחת דעת שעובדת לכם: יש אנשים שיכולים ללכת לאיבוד בסרט או בפודקאסט טוב, מה שעלול להסיח את דעתם מהעובדה שהם טסים, אבל זה לא כל כך פשוט לכולם. למשל למצוא פעילות מרתקת שתרחיק את תשומת הלב שלכם מהחרדה. תרגיל לדוגמא: אם אני עיטר יד שמאל, ובטיסה המטוס מתחיל לרעוד עקב סערה כלשהי (הקברניט ידרוש להדק החגורות כמובן), אפשר להוציא פיסת נייר ולנסות לכתוב ביד ימין את השם שלכם שוב ושוב. זה יעזור לכם לשמור על חדות המחשבה ומיקוד במה שיש מולכם כדי להסיח את דעתכם מהרעידות והפחד.
- השתמשו בטכניקות נשימה במטוס: כאשר אתם מתרכזים בנשימות בקצב אחיד של שאיפות ונשיפות אוויר, אתם בקלות תוכלו לחשוב על סביבתכן ולא לעסוק במחשבות ופחדים, כי כאשר אתם נושמים עמוק אתם הופכים להיות מודעים לחמשת החושים שלכם בהתייחס לסביבה. למשל, מה אתם שומעים סביבכם, תתרכזו ונסו להרגיש את אצבעות הרגליים שלכם בתוך הנעליים, את כפות הידיים שלכם על הברכיים והמכנסיים. מה אתם מריחים, מה טעמי המזון שאכלתם, מה המראות סביבכם במטוס ועוד. כשאתם מתמקדים רק בחושים, זה עוזר להפחית את המחשבות המטרידות וגורם לכם להישאר מודעים לזמן ולחויית הטיסה.
- טוסו בכל מקרה: טיפול בחשיפה ממושכתProlonged exposure therapyהוא באמת דרך מבוססת להתעמת עם פוביה, לדברי מומחים. החשיפה לפחדים בטכניקה זו מאפשרת לאדם לבוא במגע עם הגירוי המפחיד (טיסה) ולהפריך את החוויות המוגזמות והאי-רציונליות שלו סביב הפחד. הימנעות, לעומת זאת, רק מחמירה את הפחדים. לכן, אם אתם באמת רוצים להתגבר על פחד טיסה, הדבר הטוב ביותר שאתם יכולים לעשות עבור עצמכם הוא לעלות על מטוס. התחילו בקטן עם טיסה לאילת או לקפריסין, ובהמשך תתקדמו בהדרגה לטיסות ארוכות יותר.
- טוסו עם בן לוויה שאתם סומכים עליו: אם אתם מתכוונים להתמודד חזיתית עם הפחדים שלכם מטיסה, קצת תמיכה אישית יכולה לעזור מאד. ביחרו שותף נאמן לטיסה וסמכו עליהם בכל שלבי תהליך הטיסה.