שקשוקה, פפרונטה או לצ'ו וכל מה שביניהם

שקשוקה הפכה למאכל לאומי אבל מה מקורו של המאכל ||| מאכלים דומים כמו לצ'ו Lecsó ההונגרי או פפרונטה peperonata האיטלקי ||| מה דומה ומה שונה ||| טיפים וסודות של מומחי שקשוקה ולצ'ו ||| כל הפרטים וגם חמש מתכונים בהמשך…

שקשוקה עם ביצים (צילום דני בר)

שַׁקְשׁוּקָה شكشوكة

המאכל שנראה שהפך למאכל הלאומי (מחליף את הפלפל ואולי אף את החומוס) ואף הפך לסמל המטבח הישראלי בחו"ל, תודות לכמה שפים ותוכניות טלוויזיה, שהפיצו את שמעו של המאכל לרחבי תבל.

השקשוקה הגיע לארצנו עם עליית יהודי צפון אפריקה לישראל בשנות ה-60 של המאה שעברה. בקהילות צפון אפריקה המאכל היה נפוץ בגרסאות מגוונות ובשמות שונים אבל דומים., כאשר תמיד השקשוקה מורכבת מעגבניות, פלפל, שמן זית, בצל ולרוב גם ביצים. בלוב ותוניס המאכל נקרא צ'קצ'וקה, באלג'יר תוקתוקה וכו'.

מנמן Menemen

הגרסה הטורקית מורכבת כמובן מעגבניות, בצל וביצים ולהם מוסיפים תיבול של אורגנו ונענע. שקשוקה בלקנית היא גרסה שהתפתחה בישראל ולא בבלקן. זו אותה שקשוקה בתוספת גבינת פטה ועשבי תיבול או בתוספת תרד.

לצ'ו Lecsó Lečo Leczo או Letscho

תבשיל ירקות שמאד דומה לשקשוקה המזרח תיכונית, ונפוץ במטבח המרכז אירופאי. תמצאו אותו בהונגריה, סלובקיה, צ'כיה, פולין, אוסטריה ואף חלקים בגרמניה ורומניה. ההבדל הגדול הוא שלצ'ו מכינים בסיר ואילו שקשוקה במחבת או סיר רחב ושטוח מאד. בגרסת הלצ'ו עם ביצה לא נראה עין של ביצים כי הביצים יהיו מקושקשות בלבד.

פפרונטה Pepperonata

גם המטבח האיטלקי מתהדר במנה הדומה לשקשוקה.

10 טיפים לשדרוג השקשוקה

  • יותר חלמון, פחות חלבון (עודף חלבונים יגרום לכך שהחלבון יספוג את כל הטעמים)
  • חשוב שהביצים יהיו הכי טריות שאפשר ומומלץ להשתמש בביצי חופש אורגניות
  • יש להוציא מהמקרר ביצים שמיועדות לשקשוקה כחצי שעה-שעה לפני הבישול (ביצים קרות לא יתבשלו טוב והחלמון יתקשה לפני החלבון)
  • עגבניות בשלות הן ערובה להצלחה. במידה ואין בנמצא יש להשתמש בעגבניות משומרות איטלקיות
  • להתחיל את בישול העגבניות על להבה נמוכה וללא תוספת מלח, אחרת הן לא יתרככו כמו שצריך
  • אחרי שמוסיפים את הביצים, ממש לקראת הסוף, מומלץ להגביר את הלהבה כדי שתיווצר חריכה קלה בתחתית המחבת
  • בלי בצל ועם שום
  • רק שמן זית איכותי וישראלי
  • רק פפריקה טרייה מאיכות טובה, כזו שטחונה בלי הגרעינים או רסק פלפלים יבשים (עריסה טוניסאית, פלפלצ'ומה טריפוליטאית או סחקה מרוקאית)
  • אם אוהבים לטבול לחם – רק לחם טרי ישר מהתנור

שקשוקה עם ביצים (צילום דני בר)

מתכון: שקשוקה עגבניות

מצרכים (6-4 מנות)

  • 6 עגבניות בשלות קלופות, חתוכות לקוביות ומסוננות
  • 4-5 פלפלים ירוקים חריפים, מטוגנים או שרופים על אש גלויה, נקיים מגרעינים וחתוכים גס
  • 6-8 ביצים טריות
  • 8 שיני שום קצוצות גס או שרופות על אש גלויה
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 1 כפית פלפל שחור
  • 2 כפות פפריקה מרוקאית או רסק פלפל יבש

אופן הכנה

  1. מפרידים חצי מכמות הביצים לחלמונים וחלבונים
  2. שומרים את החלבונים לשימוש אחר אם רוצים
  3. מחממים שמן זית במחבת רחבה, מוסיפים את השום עד הזהבה
  4. מוסיפים את הפפריקה ומערבבים בכדי ש"תפתח" בשמן החם
  5. מוסיפים את העגבניות, פלפל שחור ומכסים
  6. מנמיכים להבה ומבשלים כ-20 דקות
  7. מוסיפים את הפלפלים החריפים והמלח מערבבים וממשיכים לבשל כ-10 דקות נוספות
  8. מוסיפים את הביצים והחלמונים
  9. מפזרים מעט פלפל שחור נוסף ומלח
  10. ממשיכים לבשל כ-5 דקות נוספות ומגישים

מתכון: שקשוקה של ירקות שרופים באש

מצרכים

  • 4-6 ביצים
  • 4 עגבניות בשלות
  • 4 בצלים קטנים
  • 1-2 פלפל אדום מתוק (גמבה)
  • 2-3 פלפל ירוק חריף
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 1 כפית זרעי כמון גרוסים
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס

אופן הכנה

  1. שורפים על גבי להבה גלויה את כל הירקות עד אשר קליפתם שחורה כפחם
  2. מקלפים בעזרת כפות הידיים את הקליפה (לא שוטפים מים) חשוב שתישאר מעט קליפה שרופה בשביל הטעם
  3. קוצצים גס בעזרת סכין כבדה את כל הירקות השרופים
  4. מחממים במחבת רחבה את שמן הזית
  5. מוסיפים את הירקות שרופים קצוצים
  6. מוסיפים את הכמון, פלפל שחור והמלח ומערבבים היטב
  7. מנמיכים את הלהבה
  8. מוסיפים את הביצים עם מחצית מכמות החלבונים
  9. מפזרים מעל מלח ופלפל
  10. מכסים במכסה וממשיכים לבשל על להבה נמוכה כ-5 דקות נוספות

טיפ חשוב: יש לשרוף את הירקות על להבה גלויה ובשום פנים ואופן לא לשטוף אותם במים אחר כך כי המים ישטפו את כל הטעם השרוף שאנחנו רוצים שיורגש בשקשוקה.

מתכון: שקשוקה ירוקה של תרד

מצרכים

  • 6 ביצים טריות
  • 3 בצלים בינוניים, קלופים וקצוצים דק
  • 1/2 ק"ג עלי תרד שטופים היטב וחתוכים גס
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 1/4 כוס מים
  • 2 כפות מיץ לימון
  • 1.5 כפיות פלפל שחור גרוס
  • מלח
  • 1 פלפל סודני גרוס

אופן הכנה

  1. מחממים שמן זית במחבת עמוקה ורחבה
  2. מוסיפים את הבצל ומאדים כ-5 דקות עד לקבלת גוון זהוב
  3. מוסיפים את התרד, המים, מיץ הלימון, 1 כפית פלפל שחור ומלח (לפי הטעם)
  4. מנמיכיםt, v להבה, מכסים ומבשלים כ-20 דקות
  5. מגלים את המחבת ומוסיפים את הביצים עם מחצית מכמות החלבונים
  6. מפזרים 1/2 כפית פלפל שחור גרוס ומעט מלח
  7. מכסים ומבשלים כ-5-7 דקות

שקשוקה אישית (צלום דני בר)

מתכון: שקשוקה של חצילים שרופים וכוסברה

מצרכים

  • 4-5 ביצים טריות
  • 3-4 חצילים בינוניים שרופים על גבי להבה גלויה וקלופים
  • 2-3 פלפלים ירוקים חריפים חצויים לאורכם ונקיים מגרעינים
  • 1 עגבנייה בשלה, קלופה וחתוכה לקוביות גסות
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 1 כפית פלפל לבן גרוס
  • 1/2 כוס עלי כוסברה קצוצים
  • 3 שיני שום קצוצות גס
  • מלח

אופן הכנה

  1. מחממים במחבת רחבה מחצית מכמות שמן הזית ומוסיפים את הפלפלים הירוקים
  2. צורבים כ-2 דקות ומוסיפים את בשר החצילים, השום, העגבנייה, פלפל לבן ומלח
  3. ממשיכים לאדות כ-2 דקות נוספות
  4. מוסיפים את הביצים עם מחצית מכמות החלבונים
  5. מפזרים מלח ופלפל ומכסים
  6. מבשלים כ-5 דקות על להבה נמוכה
  7. מפזרים את הכוסברה הקצוצה ואת יתרת שמן הזית ומגישים

מתכון: שקשוקה הפוכה בחמש דקות

מצרכים (1-2 מנות)

  • 1 עגבנייה אדומה ובשלה קצוצה (אפשר קלופה)
  • 2-3 ביצים
  • 1 שן שום קצוצה
  • 1 פלפל ירוק חריף נקי מגרעינים וקצוץ (אפשר לא חריף)
  • 1/4 כוס שמן זית
  • מלח
  • פלפל שחור

אופן הכנה

  1. מחממים מחבת עם מחצית מכמות שמן הזית
  2. מוסיפים את כל הביצים ומטגנים כדקה
  3. מערבבים בקערה את העגבניות, השום, הפלפל חריף, מלח ופלפל שחור עם יתרת כמות שמן הזית
  4. ומוסיפים למחבת על גבי הביצים את תכולת הקערה
  5. מכסים את המחבת ומבשלים כ-2 דקות נוספות או עד שהחלמון מבושל למחצה
  6. מגישים ואוכלים ישר מהמחבת

בתיאבון

הוספת תגובה