דן גבור מספר לנו על הנוזל הממריץ ואיטליה ||| מספר אנקדוטות על הנוזל השחור ||| איך הגיע הקפה לאיטליה ולאירופה ||| סיפורים קטנים על הקפה בהמשך <<<
שמות רבים למשקה אחד
במהלך נדידתו של הנוזל השחור הוא נקראה בשמות שונים. Qahwa בערבית שפירוש השם הוא ממריץ או מעורר. בטורקית Kahve. באיטלקית מכונה Vino d'arabia כלומר יין מערב. שמות נוספים הם Caffe del Diavolo אוBevanda del Diavolo שפרוש הביטוי קפה השטן או משקה השטן. כינוי נוסף ודומה הוא: המצאת השטן Un’invenzione di Satana.
קפה באפריקה
הראשונים שהשתמשו במשקה המעורר חיו באתיופיה או סומלייה ורק לאחר מכן בתימן. היו אלה מיסטיקנים אשר שתו אותו כדי לשמור על עירנותם בלילות או רופאים, שהמשקה עזר להם בשעות פעילותם הרבות.
קפה ערבי
הערבים שמרו בקנאות על הצמח ומנעו את זליגתו למערב אולם מהר מאוד המשקה הגיע לערים מכה ומדינה ושם נאלצו להתמודד עם השאלה ההילכתית – מותר או אסור ? האם המשקה מסוכן לבריאות או לא מסוכן ?
בשנת 1511 שליט מכה, אסר על שתיית קפה ובתי הקפה נסגרו. עבריין שנתפס בדבר עברה של שתיית או הגשת קפה, היה מוכה ומועמס על חמור העובר ברחבי העיר. היה זה הסולטן של מצרים אשר "פתח את הדלת", למשקה השחור וביטל את ההגבלות. וכך הגיע "המשקה הערבי" עד למצרים ומשם לשערי וונציה. בתחילה שימש לצרכים רפואיים כתרופה.
לפי האגדה, המשקה הוצע למוחמד ע'י המלאך גבריאל, כאשר זה שכב חולה. מוחמד, עפ"י האגדה, החלים והתחזק והצליח "להעיף" 40 רוכבים מסוסיהם "והפך" 40 נשים "שמחות" יותר…..במיטה.
קפה במצרים
המצרים היו טוחנים את הזרעים ויצרו את המשקה, לשתייה במקום וכתחליף ליין שהיה אסור למוסלמים. אלפיני תאר את המשקה כנוזל שניתן לבליעה וכך מקל על כאבי מחזור. לכל מקום אליו הגיע הקפה, הוא נחשב למשקה מהפכני אך מסוכן. שיקוי מאגי.
קפה ראשון באירופה
האירופאי הראשון שנתקל בצמח הקפה ואת שימושיו היה רופא איטלקי בשם Prospero Alpini עוד בשנת 1590 כאשר ראה לראשונה את הצמח, בקהיר, בחצר של טורקים. אלפיני היה במצרים 3 שנים. בשליחותו במצריים הוא היה רופאו האישי של הקונסול הוונציאני Giorgio Emo. בזמן זה למד אלפיני וחקר את צימחי האזור (בראשם התמר) ואף פרסם 2 ספרים (1592-3) על הצמחים ושימושיהם הרפואיים. פרוספרו אלפיני חזר לפדואה, איטליה שם התמנה לראש הפקולטה לבוטאניקה (1603).
האפיפיור של הקפה il Papa del Caffè
תכונותיו הממריצות והמעוררות לא עשו לו שם טוב בעיני הכנסייה שמבחינתה, שתית קפה מביאה לחטא ומשום כך נקרא "משקה השטן".
רוצים למצוא מלון, צימר או דירה באיטליה לחצו כאן <<<
הכנסייה ניסתה להגביל את השימוש בקפה אך האפיפיור קלמנט השמיני (Clemens VIII 1592 – 1604) אהב את המשקה ולא נכנע ללחץ יועציו שביקשו להכריז על המשקה כ"משקה השטן" בגלל הפופולריות שלו בקרב הכופרים המוסלמים. קלמנט השמיני התריס והכריז: "משקה השטן הזה כל כך טוב, שלא נוכל להשאירו לשטן. לכן נטביל אותו" (באיטלקית זה נשמע טוב יותר Il caffè è così buono che non va lasciato a Satana. Quindi battezziamolo)
כך ניתנה ברכת הדרך להפצת משקה הקפה בכל היבשת האירופאית והשאר היסטוריה או היסטריה. בין אם האגדה נכונה או לא נכונה מכונה האפיפיור קלמנט השמיני, האפיפיור של הקפה il Papa del Caffè.
12 עובדות על קפה, איטלקים ובכלל
- איטליה במקום ה-9 בצריכת הקפה עם 5.9 ק"ג לנפש בשנה (פינלנד ראשונה עם 12 ק"ג לנפש בשנה)
- 49% מהאיטלקים שותים לפחות 2 כוסות קפה ביום. 3% לא שותים קפה בכלל
- הקפה הטוב ביותר לדעת האיטלקים, מוגש במחוז קאמפנייה. אבל במחוז פימונטה ולומברדייה צריכת הקפה הגבוה ביותר באיטליה
- 54% מצריכת הקפה באיטליה היא של גברים מבוגרים
- ששה מיליארד כוסות קפה (כולל קפוצ'ינו) צורכים האיטלקים בשנה
- לבדיקת איכות הקפה 2 דרכים: כאשר הוא טחון, לשים כפית אבקה בכוס מים – אם צף הקפה איכותי. הדרך השנייה, בשלב הפולים – להטיל חופן פולי קפה לרצפה. אם אחד מהם יקפוץ, הקפה איכותי (לפולים תכונות אלסטיות)
- ספל קפה מכיל 11% מהצריכה היומית של ויטמין B2, 6% של B5
- אומרים שכמויות קטנות של קאפאין מעלות את הביצועים (חוש ההומור עולה, העירנות עולה, אנרגטים יותר וגם זמן התגובה מתקצר)
- הקאפאין מכתים את השיניים אך נמצא כמגן יחסי ממחלות חניכיים
- בעבר, בתורכיה, כאשר גבר אסר על אישתו לשתות קפה, היתה לה עילה מוצדקת לגירושין
- לאלה שחייבים על הבוקר לשתות כוס קפה, כדאי לדעת שאין צורך. הורמון הקורטיזון מופרש באופן טיבעי וגורם להתעוררות. לאחר כשעה, הפרשתו יורדת ואז כוס קפה טוב יעזור
- בנאפולי היתה בעבר נהוגה שיטה של "Caffe Sospeso" – קפה מושהה. כוס קפה שהלקוחות האמידים היו משאירים לאלה שידם אינה משגת לשלם על קפה