קרמבו, כושי, נשיקת שוקולד ועוד שמות לאותו מעדן ||| מקור המעדן וכמה אוכלים בישראל ובדנמרק ||| קרמבו באמנות עם טלי בן משה ||| הכל בהמשך וגם שני מתכונים מצולמים <<<
קרמבו, כושי Flødebolle או Negerbolle
תחילת הסיפור בדנמרק, לפני כ-200 שנה לערך, שם הומצא הקרמבו לראשונה ונקרא תחת השם "נשיקת הכושי" Negerbolle בשל צורתו וצבע השוקולד. הממתק התפשט ברחבי אירופה, והשם הגזעני לא נעצר כאן, הקרמבו זכה לשלל כינויים גזעניים לא פחות ברחבי אירופה כגון: ראש העבד בגרמניה Mohrenkopf, שד הכושית בבלגיה Negerinnetetten, נשיקת הכושי בפינלנד Negerzoenen והולנד Neekerinsuukot וראס אל עבד בלבנון.
גם לארצנו הקטנטונת הקרמבו הגיע בשנות ה- 40 ונקרא תחת השם "כושי". ניתן לראות בפרסומות משנות ה- 60 שהממתק כבר קרוי קרמבו, איך הדימוי בפרסומת הוא עדיין של איש שחור. רק בשנות ה-60 של המאהשעברה חדלה המילה "כושי" או ניגרו להיות מקובלת והוחלפה בשחור בכל המדינות ושם המוצר שונה. גם בישראל החל משנת 1966 שונה השם לקרמבו שמשמעותו היא "קרם בתוכו".
מהו קרמבו
קרמבו הוא מעדן מתוק פופולרי המורכב מבסיס עוגיית חמאה, מעליו גבעה מזולפת עשויה מקצף חלבונים ממותק, וציפוי שוקולד העוטף את הכל הנקרא צימקאו שהוא תחליף שוקולד תעשייתי.
הקרמבו הוא גם ישראלי וגם לא, ממתק פשוט אך מאוד נחשק, לרובנו יש זיכרון ילדות או הווה שקשור בו, והוא מאפשר חוויות וצורות שונות לאכילתו בזכות כך שניתן לפרק אותו מבסיס העוגיה.
קרמבו בישראל
מאז שנת 1966 ועד היום, הפכה ישראל למעצמת קרמבו ויצרנית הקרמבו מס' 2 בעולם, אחרי דנמרק. השאלה הנשאלת ביותר סביב הקרמבו בישראל היא איך אתה אוכל את הקרמבו שלך ? התשובות נחלקות למחנות שונים:
- 69% אוכלים את הקרמבו מלמעלה, אל העוגיה
- 12% אוכלים את הקרמבו הפוך – מהעוגיה אל הקצפת
- 10% אוכלים את הכל ביחד
- 4% אוכלים כל פעם בדרך שונה, או בדרכים פחות שגרתיות כמו לאכול את הקצפת בכפית, או לקלף את השוקולד סביב הקצפת
הקרמבו בישראל משווק בעונת החורף בלבד (אוקטובר עד פברואר). כל חורף מיוצרים בישראל כ-53 מליון יחידות קרמב. ישראלי ממוצע אוכל כ-9 קרמבואים לעונה ( כלומר ב-4-5 חודשי החורף, בעוד דני ממוצע צורך 45 קרמבואים בשנה). יש מבין חובבי הקרמבו שמגדילים לעשות ואף מקפיאים את הקרמבו כדי להנות ממנו גם בעונת הקיץ.
מידע תזונתי
יחידת קרמבו שוקלת 25 גרם ומכילה 115 קלוריות ( 460 קלוריות ל- 100 גרם !!!). 54% סוכר ו- 16% שומן (רובו שומן רווי).
קרמבו באמנות
טל בן משה עשתה את פרויקט הגמר שלה על קרמבו. מספרת טלי:"למה דווקא קרמבו אתם ודאי תוהים. בתחילת הדרך, ידעתי שארצה לעסוק באוכל, בשינוי צורתו וחווית האכילה שלו, ולהעלות חיוך. בחנתי מספר קינוחים והתעסקתי רבות בשאלה "למה?" כשהגעתי לקרמבו, הבנתי שהוא עונה לי על כל שאלותיי.
כתגובה לשמו הטעון של המעדן, בחרתי לעצב וריאציה עדכנית לביטוי "ראש הכושי" המחזירה לו את כבודו האבוד, ומתייחסת אליו כאחד האדם, כשווה בין כולם. כשם שיש מגוון טעמים לשוקולד כך גם מגוון האנשים והמינים היוצרים את החברה סביבנו. מבפנים, אגב, כולנו אותו דבר…"
ממשיכה בן משה לספר:"הפרשנויות השונות לאכילתו הבהירו לי שהקרמבו הוא יותר מעוד ממתק, ושיש סביבו נושאים רבים הנוגעים לו כמו היסטוריה ותרבות, חוויית אכילה, ממשק משתמש, והעדפה אישית. הבנתי שאני רוצה בפרויקט שלי, בדומה למחקר ארכיטיפ לחקור את הקרמבו משלל היבטיו ולהגיב אליהם דרך וריאציות חדשות לקרמבו, המתייחסות בכל פעם לנושא אחר, ועל הדרך לנסות להבין, מה יש בו בקרמבו ?"
- מעדן קרמבו – וריאציה המדייקת את חוויית האכילה הכוללת ומדמה אותה לאכילת מעדן בכפית. הקרמבו הפך להיות המיכל, והעוגיה למכסה. העוגיה מתפקדת גם כ-2 כפיות המתקבלות משבירה של מכסה העוגיה באמצע. אוכלים באמצעות הרמת המכסה, שבירתו ל-2 כפיות, ואכילה של הקצפת בעזרתן.
- קרמבו לקיץ – בגלל הביקוש הרב והגעגוע לקרמבו, החליטה טלי בן משה ליצור וריאציה מיוחדת לקיץ – ארטיק קרמבו. העוגיה וציפוי השוקולד נשארו אותו דבר, ובמקום הקצפת, יש גלידת שמנת באותו הטעם המדוייק, שתקל על הגעגוע לקרמבו בקיץ החם. העוגיה מתפקדת גם כמקל הארטיק, וגם כתחתית הקרמבו. הצורה הינה הכלאה בין ארכיטיפ הקרמבו לארכיטיפ הארטיק. אגב, החברה שנתנה לקרמבו בישראל את שמו נקראה "ארטיק".
- אריזת הקרמבו – מרכיב אינטגרלי בקרמבו הוא האריזה שלו. אריזת פלסטיק קטנה או קרטון גדול, ובתוכם עטיפות אלומיניום דקיקות השומרות על טריות כל קרמבו בנפרד. אנקדוטה מעניינת, בשל עדינותו הרבה של הקרמבו עד היום עוטפים אותו ידנית אחד אחד. אריזה יכולה לספר הרבה אודות המוצר אותו היא מוכרת. מספרת טלי בן משה: "הקרמבו נחשב לממתק פשוט ועממי, ועניין אותי לגלות איך האריזה יכולה לשנות את התפיסה שלנו לגבי מה זה מוצר פשוט, ומה זה מוצר יוקרתי. בוריאציה זו השתמשתי באותם חומרי גלם של אריזות הקרמבו המקוריות, פלסטיק, קרטון, ועטיפות אלומיניום. בשינוי פרופורציה הקרמבו הפך לפרלין, אריזת הקרטון הפכה למארז פרלינים, והפלסטיק לתחתית המחזיקה אותם. כך הפך הקרמבו הפשוט והרגיל, למהודר ואקסקלוסיבי. גם פרלינים אגב, מיוצרים בעבודת יד ונעטפים אחד אחד,דבר שהופך אותם ליוקרתיים".
מתכון מצולם לקרמבו קל להכנה
מתכון מתולם לגרסה מושקעת
הפרויקט "Krembolution האבולוציה של הקרמבו " של טל בן משה יוצג בתערוכת הבוגרים "חדשות טובות" של HIT מכון טכנולוגי חולון בתאריכים 27 ליולי עד 9 לאוגוסט 2017.