חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הליכה לקיסריה עם זכוכית, גן לאומי וחנה סנש

דור וליאם יצאו לטיול בקיסריה וחזרו עם שלל חוויות ||| סדנת ניפוח זכוכית שהיא הזדמנות מושלמת להתנסות ביצירה מזכוכית ממוחזרת ||| טיול עם נוף מדהים בגן לאומי קיסריה לצד חוויית יצירה מהנה והיסטוריה מרתקת ||| גן הלאומי קיסריה, הוא אחד מאתרי הטבע והיסטוריה המרשימים בארץ, ולכן גם עם מספר המבקרים הגבוה ביותר כל שנה ||| כניסה לאזור היסטורי, בין מבנים עתיקים ומרשימים בני אלפיים שנים מעוררת בנו התרגשות ||| כל הפרטים והחוויות בהמשך…

ניפוח זכוכית Glassblowing בסטודיו ספקולו Speculo לניפוח זכוכית (צילום ליאם מזל)

ניפוח זכוכית Glassblowing

זו מלאכת יד עתיקה, ומוכרת כבר מהמאה הראשונה לפני הספירה. ניפוח זכוכית בטכניקה שמוכר היום הומצא על ידי אומנים סורים מחמה וחאלב לפני כאלפיים שנים. הרומאים הקדמונים העתיקו את הטכניקה המורכבת מנשיפת אוויר לתוך זכוכית מותכת עם צינור נשיפה שהופך אותו לבועה. יש גם עדויות לניפוח זכוכית בתת היבשת ההודית בצורה של חרוזים המתוארכים ליותר מ-2500 לפני הספירה. בנוסף, אומני זכוכית ברחבי העולם, ובעיקר במקומות כמו ונציה שבאיטליה, פיתחו טכניקות מורכבות ויצירתיות להכנת כלים דקורטיביים, תכשיטים, פיסוליים, ואף כלי שימוש. כיום אמני זכוכית מציגים את יצירותיהם במיטב המוזיאונים בעולם והמוכר מבניהם הוא כמובן דייל צ'יהולי Dale Chihuly.

ספקולו Speculo – סדנה לניפוח זכוכית
סְפֶּקוּלוֹ הוקם בשנת 2019 על ידי יחדו גילבר וגרישה זילבר עם החזון להיות הבית הישראלי לזכוכית, תוך קיום של מגוון סדנאות לכל גיל, קורסי זכוכית מקצועיים ויצירות אמנות. יחדו וגרישה נפגשו בלימודי אמנות הזכוכית בבצלאל, ירושלים, והחליטו לייסד סטודיו שיאפשר להם ליצור בזכוכית ולהנגיש את הזכוכית הקסומה לקהל הרחב.
בסטודיו ספקולו, החוויה מתחילה בהסבר כללי על תהליך ניפוח הזכוכית. המדריך המנוסה לא רק מסביר את התהליך, אלא גם דואג להדריך את המשתתפים ולהכין אותם להתנסות עצמאית. לפני שמתחילים ליצור את היצירה האישית, המדריך מבצע הדגמה ומאפשר לכל אחד להתנסות בכמה שלבים ראשוניים, על מנת להבין את המהלכים השונים של ניפוח הזכוכית. לאחר שלב ההדגמה, בחרנו מה נרצה בשעה הראשונה ליצור והבחירה הייתה קנקן.

קנקן זכוכית אישי

העיצוב שבחרנו עשוי מזכוכית ממוחזרת, מה שנותן אפקט וטקסטורה מיוחדים על הכלי, ובעינינו, הופכים אותו אפילו למיוחד יותר פרט לזה שהוא עשוי מחלקי זכוכית ממוחזרים.

עבדנו עם תנור בחום גבוה של יותר מ-1,000 מעלות, שבתוכו היה חול וזכוכית ממוחזרת שבטמפרטורות גבוהות כמו שיש בתוך התנור, נוצר חומר נוזלי שאיתו עובדים ואותו מעצבים. התחלקנו בתפקידים, בעוד שהמדריך מוציא בתור התחלה את הכמות של הנוזל המתאימה, כמובן שצריך לסובב בלי הפסקה אחרת נוזל הזכוכית הלוהט ייזל לרצפה.

בעודנו מסובבים כאשר האחד מנפח והשנייה עוסקת במלאכת העיצוב של הכלי, כלומר, כמה ארוך, עמוק, עגול וכדומה, יהיה הקנקן שלנו. תהליך הניפוח עצמו נעשה על ידי נשיפה מדויקת לתוך כלי ארוך שבקצהו השני הזכוכית. החום של הזכוכית גורם לה להיות רכה מאוד ולהתנפח בעת נשיפת אוויר, וכך מתאפשר לכדור הזכוכית להתפשט ולהתארך לכדור או צורת חצי-כדור, תלוי בסוג היצירה. אחד האמצעים שעוזר בעיצוב הצורה הרצויה, הוא השימוש באמצעות עיתונים מרוכזים ומים. את הזכוכית ניתן לעוות, לדפוק, למרוט או לרדד בעזרת כלים מיוחדים (כמו פטישים, רולרים, או כלים ממתכת) בהתאם לאפקטים ולצורת היצירה המבוקשת, ניתן גם להוסיף צבעים מיוחדים של זכוכית, וכך גם אנחנו עשינו, באמצעות חלקים קטנים יותר של זכוכית.

בנוסף לקנקן שהכנו, שקדנו ועבדנו גם על הכנת אגרטל זכוכית, גם הוא עשוי מזכוכית ממוחזרת, ולקח שלו כשעה של עבודה בניפוח ועיצוב הצורה, לכל כלי זכוכית מעשה ידינו.

ספקולו Speculo – סטודיו לניפוח זכוכית (צילום ליאם מזל)

שלב הרפיה ארוך

בסוף ההכנות, הכנסנו את היצירות שלנו לתנור הרפיה. תנור הרפיה, הוא תנור מיוחד שבו מתבצע שלב חשוב בתהליך יצירת הזכוכית. זהו תנור שבו מחממים את יצירות הזכוכית המוכנות לאחר עיצובן, לטמפרטורה של 500 מעלות, במטרה לאפשר להן להתקרר בצורה איטית ומבוקרת מספר ימים, דבר שמפחית את הסיכון לשבירה או לעיוותים עקב שינויי טמפרטורה חדים שגורמים לזכוכית שוק תרמי. לאחר הקירור, משייפים את תחתית יצירות הזכוכית ולאחר מכן אורזים אותן למשלוח לבית היוצר.ת (לא לדאוג, זה כלול במחיר הסדנה!), כל התהליך אורך עד שלושה שבועות, והיצירות אצלכם בבית!

סיכום החוויה

סדנת ניפוח זכוכית היא חוויה מרתקת, שמשלבת אומנות, יצירתיות והבנה טכנית, וביחד עם אנשים שאנחנו אוהבים- זה השילוב המושלם לחוויה כיפית ומגבשת.

טיפ חשוב: לא משנה כמה קר בחוץ, בפנים- רותח! תבואו עם בגדים נוחים, מכנסיים ארוכים ונעליים סגורות ומומלץ חולצה קצרה עם בגדים להחלפה. פרטים והזמנת סדנה באתר https://speculo.life/ או טל': 053-8205475

גן לאומי קיסריה

שרידי כלי זכוכית שנמצאו בקיסריה, גן לאומי קיסריה (צילום דור בר)

בסיום סדנת הזכוכית, שנמצאת בתוך מתחם קיסריה העתיקה, המשכנו לטייל בעתיקות הגן הלאומי. הצטיידנו במפה של רשות הטבע והגנים – ויצאנו לדרך!

הגן הלאומי קיסריה, כולל שלל עתיקות ונוף מהמם, משתרע בין התיאטרון שנמצא בקצהו הדרומי לבין העיר הצלבנית בצפונה. הוא כולל את הרחבה הביזנטית, ארמון השונית, מבנה המושבים, מערכת הרחובות, בית המרחץ ועוד.

התחלנו את המסלול בהליכה דרומה הכוללת בין היתר את התיאטרון. זהו תיאטרון יווני עתיק שנבנה על ידי הורדוס בו התקיימו מופעי תיאטרון ודרמות יווניות, והוא שוכן על חוף הים. התיאטרון, שהיה יכול להכיל עד 4,000 צופים, משלב אדריכלות יוונית-רומית מסורתית. בשלהי התקופה הביזנטית הפך המקום למצודה וניטש לאחר הכיבוש הערבי.

המשכנו משם לתחנות הבאות: ארמון השונית, שם ראינו שרידים של ארמון מפואר לדעת חוקרים, הבריכה שימשה שוק דגים עירוני, ולאמפיתיאטרון של הורדוס, אחד מה אמפיתיאטראות השמורים בעולם. המבנה שימש למופעי גלדיאטורים, מרוצי סוסים ומופעי בידור אחרים.

מתחם התיאטרון הרומי, שהוא אחד מהגדולים והמפוארים שהתגלו בארץ, ובשיאו כלל 6,000 מקומות ישיבה, ומרחבת המופעים ששימשה להעלאת מחזות והופעות, ובתקופות מסוימות אף הוסבה לבריכה לצורך אירוח משחקים ותחרויות מים.

גן לאומי קיסריה (צילום ליאם מזל)

בית המרחץ

בית המרחץ היה אחד מהמרחצאות הציבוריים המרשימים ביותר בעיר. בבית המרחץ מהתקופה הביזנטית, נהגו המבקרים ליהנות מחדר חם שנקרא קלאדריום שבו הרוחצים נהנו מפתיחת נקבוביות העור בהזעה כמו סאונה, וכך לנקות את הגוף. משם עברו לחדר קר שנקרא פריג’ידריום ופָלָאֶסְטְרָה בה היו המתרחצים נהנים מעיסויים וטיפולי יופי למיניהם. השימוש במרחצאות היה נפוץ לא רק כמתחם לניקוי הגוף אלא גם כמקום חשוב לפגישות חברתיות.

החפיר סביב קיסריה העתיקה (צילום דור בר)

מרכז מבקרים קיסריה

המשכנו לעוד מספר תחנות מרתקות, ביניהן, מרכז המבקרים של נמל קיסריה שנמצא בתוך הגן הלאומי. במרכז המבקרים ניתן להתרשם מההיסטוריה המפוארת של העיר קיסריה ושל המלך הורדוס, הדמות המרתקת שהשפיעה רבות על פיתוחה של העיר והנמל. מרכז המבקרים ממוקם בארבעה חללים היסטוריים בני כ-2,000 שנה, ומציע תצוגה מרהיבה של ממצאים ארכיאולוגיים נדירים שהתגלו במהלך חפירות קרקעיות וימיות.

בפנים, כל כמה דקות מוקרן סרטון המציג את דמותו של הורדוס, למדנו על הרקע שלו בכמה דקות שהוקרן הסרטון ועל החזון שלו להקמת עיר נמל.

לסיכום, טיול בגן לאומי קיסריה הוא לא רק חוויה היסטורית, אלא גם מקום אידיאלי להירגע ולהתמזג עם נופי החוף הים-תיכוני היפה. זהו אתר ששומר על האווירה הקלאסית אך גם מתאים לכל המשפחה, עם פעילויות שמספקות גם עניין למבוגרים וגם חוויות מהנות לילדים.

לפרטים וכרטיסים בקישור…

בית חנה סנש, קיבוץ שדות ים

בית חנה סנש – שדות ים (צילום דני בר)

לסיום הטיול פנינו למוזיאון המנציח את פועלה וחייה של חנה סנש, הצנחנית והמשוררת ששירה הליכה לקיסריה (אלי, אלי) מוכר לכל. סנש נולדה בהונגריה בשנת 1921, וכציונית נלהבת עלתה לארץ ישראל, למדה שנתיים בבית הספר החקלאי בנהלל ובשנת 1941 הצטרפה כחברה לקיבוץ שדות ים. בעיצומה של השואה יצאה בשליחות הצלה כאחת מחברי וחברות משלחת צנחני היישוב, שפעלו תחת צבא המנדט הבריטי. בחצותה את הגבול להונגריה נתפסה, עונתה והוצאה להורג. בת 23 שנים הייתה במותה. בעיזבונה יומן מרתק, מכתבים רבים, מחזה וכ-40 שירים ביניהם “אלי, שלא יגמר לעולם”, “אשרי הגפרור”, “קול קרא והלכתי” ועוד. לזכרה הקימו חברי קיבוץ שדות ים את מרכז ההנצחה הקרוי על שמה – בית חנה סנש.

במקום ששוכן על שפת חוף שדות ים, תערוכה הכוללת ציטוטים מתוך היומן, שירים מייצגים וגם את תמונותיהם וסיפור חייהם של ששת הצנחנים האחרים שנרצחו בשליחות, וכן אנדרטה שהובאה מבית העלמין בבודפשט. מקום קטן עם מורשת גדולה מה עוד שסבא שלי, גדליה בר (אז אוטו ברגר) ז"ל היה בגרעין צופים א' בפרדס חנה, שחבריו עבדו גם עם חברי שדות ים אי שם בתחילת שנות ה-40 של המאה ה-20. פרטים באתר hannahsenesh.org.il

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *