חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הכול על חג ההודיה Thanksgiving

על מה מודים בחג ההודיה ||| מהו חג ההודיה Thanksgiving ||| מה לתרנגול הודו ממולא Stuffed turkey ולתורכיה ||| מתי חוגגים את החג האמריקאי כל כך ||| מה אוכלים בחג ההודיה ||| כל הפרטים ומתכונים בהמשך…

חוף פליימות' מסצ'וסטס בו נחתו בשנת 1620 ראשוני המתיישבים בצפון אמריקה (צילום דני בר)

על מה מודים בחג ההודיה

בתרבויות רבות ברחבי תבל יש חגים ומועדים בהם מודים על הטוב והשפע שסביבנו תוך חגיגה של אוכל ועוד סממני שמחה. ביהדות גם חוגגים את חג השבועות ומודים על מתן התורה והקציר של יבולי הקיץ, סוכות הוא חג האסיף בו מודים על היבולים של הסתיו וכו'. ואילו האמריקאים נוהגים לחגוג בסוף נובמבר את חג ההודיה.

מהו חג ההודיה Thanksgiving

כך הכול התחיל: בדצמבר שנת 1620 מגיעים 102 מהגרים אנגלים על אוניית המייפלאואר Mayflower לאזור פלימות´ Plymouth מַסָּצ'וּסֵטְס  Massachusetts, ארה"ב, הישר לתוך זרועותיו של חורף נוראי וקשה. כבר בימים הראשונים יותר ממחצית המהגרים מתו מרעב וממחלות החורף הקשות. עם בוא האביב, סקוונטו Squanto, אינדאני מקומי משבט הפטוקסט Patuxet שראה את עמידתם בקשיים הרבים של המתיישבים הלבנים, וכוח הרצון והנחישות של המהגרים להישאר במקום, למרות שהמוות היכה בהם, גייס את בני השבט והם מחליטים לעזור לשכניהם החדשים והאומללים.

ציור מסיבת ההודיה הראשונה בשנת 1621

האינדיאניים מלמדים את האירופאים הלבנים, לגדל תירס ודלעת במקום אפונה וחיטה, להם האנגלים היו מורגלים מארץ מוצאם, ולא התאימו לתנאי הקרקע והקור של מסצ'וסטס. האינדיאנים גם מלמדים את המתיישבים לצוד עופות שונים ביניהם את התרנגול הודו Turkey עליו נספר בהמשך, וכך הם לומדים לחיות זה בצד זה, בני השבטים האינדיאנים והמהגרים האנגלים.

בסתיו שנת 1621 היבול היה בשפע, והיה ברור שבחורף אף אחד לא יהיה רעב. לאות תודה, אירגן המושל המקומי מר וילאם ברדפורד William Bredford מסיבת ענק בה השתתפו כולם, המהגרים ואינדיאנים כאחד. המסיבה נמשכה 3 ימים רצופים והיו אות לשותפות והוקרה אבל לא חזרה המסיבה בשנים הבאות.

במסיבה זו שהיתה חג ההודיה הראשון, אכלו יחד שורדי האבות המייסדים Pilgrims והאידאנים המקומיים בני שבט הוונפנואג Wampanoag במושבת פלימות' Plymouth Colony את התפריט המגוון שכלל עופות מים, לובסטר, איילי בר, צדפות, פירות יער, ושני סוגי דלעת Pumpkin וגם Squash. לא היה כלל תרנגול הודו !!!

תרנגול הודו ממולא בחג ההודיה (צילום Pixabay)

מתי התחילו לחגוג

כאמור, האירוע הזה היה חד פעמי, והיה מסופר מאב לבן של אותם אבות מייסדים המכונים המהגרים The Pilgrims עד שנת 1789 עת הכריז הנשיא האמריקאי הראשון ג´ורג´ וושינגטון על חג ההודיה כחג לאומי אמריקאי….והשאר כבר היסטוריה ויש אומרים היסטריה. היום החג בעיקרו חג משפחתי בו כולם נאספים סביב שולחן עמוס מטעמים מסורתיים בהם תרנגול הודו ומאכלים המבוססים על דלעת ותירס. לרב המשפחות יש מערכת כלי אוכל חגיגית במיוחד ומפת שולחן אשר משתמשים בה אך ורק בחג ההודיה. לקראת מועד החג, כל ערוצי הטלוויזיה בארה"ב עסוקים אך ורק בדבר אחד – ארוחת חג ההודיה שבה חייבים להגיש: תרנגול הודו ממולא, צ´אטני חמוציות, עשרות גרסאות של עוגת דלעת, לחם תירס, ואפילו נותנים הוראות להכנת פירה תפוחי אדמה, ופאי תפוחי עץ מסורתי.

תרנגול הודו ממולא Stuffed turkey

בשנת 1889 התפרסם רומן היסטורי בשם Standish of Standish שסיפר על ראשית ההתיישבות של האבות המייסדים. בספר מדובר על 4 ציידים שיצאו לצוד תרנגולי הודו פראיים לכבוד ארוחת ההודיה וכשחזרו טעם העוף לא היה כמו בבית – כמו טעם תרנגול ההודו של אפריקה. או אז מסופר שצץ הרעיון למלא את העוף ולהשיר את טעמה של המנה החגיגית.

יש לציין שקיימים באמריקה 2 זנים של תרנגול הודו בר – אחד של צפון אמריקה ששמו המדעי הוא מליגריס אמריקנה וזן מרכז אמריקני ששמו המדעי – מליגריס מקסיקנה, שהוא גדול יותר ובשרו טעים יותר. הזן המקסיקנה הגיע לאירופה ע"י הספרדים ולאחר שהמתיישבים הלבנים בצפון אמריקה התאכזבו מטעמו של עוף הבר המקומי, הם הביאו את הזן המקסיקני מאירפה חזרה לצפון אמריקה, כך שהיום מגדלים ואוכלים על שולחן החג האמריקאי, עוף שמקורו בכלל אצטקי ולא ינקי.

מתי חוגגים את חג ההודיה

סעודת חג ההודיה נחגגת בכל שנה בארה"ב ביום החמישי הרביעי של חודש נובמבר, אבל לא תמיד כך היה. בשנת 1789 קבע הנשיא האמריקאי וושינגטון את חג ההודיה כחג לאומי Day of Public Thanksgivin שיהיה ביום חמישי האחרון של נובמבר. אחריו כל נשיא הכריז על החג במועד אחר בנובמבר. רק בשנת 1863 קבע הנשיא האמריקאי לינקולן, שהחג יהיה חג לאומי אמריקאי שיחגגו באופן קבוע ביום חמישי האחרון של נובמבר.

בנובמבר שנת 1933 היו 5 ימי חמישי ואיגודי המסחר האמריקאים התחילו להפעיל לחץ על הנשיא ובית הנבחרים, להקדים את חג ההודיה כי כך לא נשארו הרבה ימים לחגיגות הקניות של חג המולד. רצה הגורל ובשש השנים הבאות 5 פעמים היה יום חמישי האחרון סמוך לסוף נובמבר והלחץ המתמיד על רוזוולט הלך וגבר עד שבשנת 1941 נקבע החג בחוק, כיום חמישי הרביעי של נובמבר ובכך השאיר מספיק ימי מסחר לחגיגות חג המולד.

תרנגולי הודו בר בארה"ב (צילום דני בר)

עצם המשאלות Wishbone

בילדותי זכור לי המנהג של עצם המשאלות, היא עצם הבריח של התרנגולת שעלתה על שולחן האוכל בביתנו. המנהג הפך לנפוץ בערב חג ההודיה כי אז עולה על שולחן החג, תרנגול הודו שלם ובו כמובן יש את עצם הבריח היא ה- Wishbone. אבל מקורות המנהג נטועים עמוק עוד בתרבויות אירופה, האבות המייסדים של ארה"ב.

העצם הקטנה שנמצאת במרכז חזה העופות (ויש שטוענים כי אותה עצם היתה גם בחזה הדינוזאורים) העצם בצורת האות V. העצם הזאת היא שמאפשרת להם את תנועת הכנפיים ובעצם את היכולת לעוף.

המנהג העתיק מאוד התחיל למעשה אצל האֶטְרוּסְקִים  Etruscanשקדמו לרומאים. האטרוסקים שהאמינו כי לעופות יש תכונות מאגיות ונבואיות. הם נהגו לשרטט על האדמה מתחם ובו אותיות האלף בית האטרוסקי, ופזרו גרעינים בשטח המתחם הזה. הם עקבו אחר העוף ששמו על אותו משטח אדמה. האות שממנה ליקט העוף את הגרעינים נרשמה וכך אות אחר אות עד שהרכיבו מכל האותיות משפטים שהם האמינו הם הנבואה. לאחר הטקס הזה, העוף הוקרב ועצם הבריח של העוף הנבואי נשמרה לחוד, כי לעצם ייחסו סגולות מאגיות מיוחדות תחילה ייבשו אותה היטב בשמש ואז נבחרו שניים שאחזו בעצם כדי לשבור אותה לשניים. מי שאצלו נותר החלק הארוך הביע משאלה שלפי האמונה עתידה להתגשם.

האמונה והמנהג עברו אל ממשיכיהם הרומאים, ואלה הפיצו אותה ברחבי האימפריה שלהם. במאה ה-16 הגיע המנהג עם הרומאים לאנגליה ושם העצם קיבלה את הכינוי עצם המשאלות Wishbone.

עצם המשאלות wishbone (עפ"י סעיף 27א')

המנהג הזה הגיע לאמריקה עם המתיישבים האנגלים שבאו לעולם החדש, בו הם מצאו בעיקר תרנגולי הודו שעליהם השיתו את המנהג. כיוון שעל שולחן החג יש תרנגול אחד עם עצם המשאלות אחת בלבד, ולרוב סביב השולחן יש יותר מזוג אחד שמחפש להגשים משאלה (בעצם, מי לא?), האמריקאים מצאו לכך פתרון. האמריקאים קונים עצמות משאלות מפלסטיק לקראת החג כדי לספק את הביקוש. בנוסף, מוכרים תכשיטים בצורת עצם המשאלות – תליון העשוי זהב או כסף, המסמל מזל כי מאמינים שמי שעונדת את התליון, משאלותיה תתממשנה.

הקשר בין תרנגול-הודו לטורקיה

כל אומה, מסתבר, מתעקשת לתת שם אחר לעוף בעל הראש הכל כך מוזר (יש אומרים אפילו מגעיל) שנקרא במחוזותינו תרנגול ההודו. המוצא של העוף המשונה הזה מיבשת אמריקה, שם כנראה בייתו אותה לראשונה האצטקים לפני כאלף שנים אבל הם כינו את העוף הזה פיוו Pivo או קוטס Kuts אבל השם שלו השתנה לאחר גילוי אמריקה והכיבושים של הספרדים.

כידוע, קולומבוס יצא למסע ימי למצוא דרך חדשה וקצרה יותר להגיע להודו. קולומבוס חשב שאם הוא יפליג מערבה הוא ימצא קיצור-דרך למזרח-הרחוק. אנשים חכמים בסביבה ניסו להסביר לו שהוא טועה, ושכדור-הארץ גדול מדי, ושאם הוא יפליג מערבה ויתרחק מהחוף ייגמר לו האוכל והוא ימות יחד עם הצוות שלו, אבל קולומבוס לא הקשיב והוביל את אנשיו למה שנראה כמו מוות וודאי. לאחר מסע של 6 שבועות לערך הגיע קולומבוס ליבשה הוא חשב שזאת הודו India ולילידים שפגש ביבשה קרא אינדיאנים – כלומר בני הודו (רק כעבור כעשור הינו שזו לא הודו והיבשת נקראה אמריקה ע"ש אמריקו וספוצ'י Amerigo Vespucci שטען הראשון שזו יבשת חדשה ולא הודו). באחד ממסעות הים המאחרים יותר של קולומבוס הוא הגיע להונדורס ושם ניתקל לראשונה בתרנגול המוזר וקרא לו גאלינה דה לה טיירה Gallina de la Tierra, כלומר תרנגולת הארץ.

כשהביא קולומבוס את התרנגולת הזו לספרד היא זכתה להצלחה אבל כאן התחיל הבלבול עם זן עוף אחר, דומה בגודלו וצורתו, שהגיע ע"י סוחרים טורקים ופורטוגזים שחזרו ממסעות במערב אפריקה. העוף הזה נקרא עופות גינאה  Guineafowlאו פניניתיים בימינו. העוף הזה קיבל את הכינוי טורקי ע"י מגדלי העוף באנגליה. כשהגיעו האבות המייסדים לפליימות' ופגשו את העוף האמריקאי, הוא הזכיר להם את העוף הטורקי שהכירו בעולם הישן.

למה בעברית תרנגול הודו

יש מי שחושב שתרנגול הודו נקרא כך בעברית משום שנהוג לאכול אותו בחג-ההודיה האמריקני. הסבר אחר הוא שהיהודים בארץ לא רצו להעליב את התורכים ולכנות התרנגול המכוער טורקי כמו אצל האנגלים והאמריקאים, אבל נראה שהשם מגיע דווקא מהאידיש והלדינו – באידיש הוא נקרא אינדיק ובלדינו אינדיאנו. בשפות רבות נוספות שם העוף מקושר להודו כמו ברוסית אינדיוק индюк, בטורקית הינדי Hindi, בצרפתית קוק ד'אינדה Coq d'Inde כך שהשם העברי תרנגול הודו נמצא בחברה טובה לעומת השם האנגלי-אמריקאי.

אבל לבלבול השמות אפשר להוסיף עוד שפות ושמות משונים נוספים שהוצמדו לעוף המכוער הזה. בערבית קוראים לו החבשי الحَبَش ככל הנראה גם מבלבול עם עוף-גינאה. בגרמניה הוא תרנגול טרוטTruthühner  על שום קולות התרנגול הודו שנשמעים כמו טרוט-טרוט.

בפורטוגזית הוא נקרא פרו Peru ככול הנראה משום שהוא הפך נפוץ בשווקים קצת אחרי כיבוש פרו ולעומת זאת בספרד זה פבו Pavo כמו הטווס הדומה לו בקולו ומניפת הזנב של הזכרים.

ומה בהודו? שם תמצאו את העוף הזה תחת השם ההינדי פרו בהשפעת הפורטוגזית, ציפור זרה אצל הטאמילים.

טרוויה

*** כ-45 מיליון תרנגולי הודו נאכלים בארצות הברית בסוף השבוע של חג ההודיה

*** הנשיא תומס ג'פרסון Thomas Jefferson היה הנשיא היחיד שתאב את מנהג אכילת תרנגול ההודו ולא חגג את חג ההודיה

*** בקנדה לעומת זאת הוחלט בשנת 1957 שיחגגו את חג ההודיה, ביום השני השני של חודש אוקטובר.

*** בסעודת חג ההודיה מככבים לבד מהתרנגול הודו גם תירס, דלעת, בטטה ותפוחי אדמה

*** החג מציין גם את הסתיו ולכן המאכלים כתומים כצבע הסתיו

*** ג'ון קנדי JFK החליט ראשון לתת חנינה לתרנגול הודו שהובא לבית הלבן לקראת החג. איגוד מגדלי ההודים מגיש לבית הלבן 2 תרנגולי הודו כל שנה

מתכון: עוגת דלעת

מצרכים (תבנית אינגליש קייק)

  • 2 ביצים XL
  • 50 גרם סוכר
  • 80 סמ"ק שמן זית עדין
  • 150 גרם דלעת מגורדת בפומפיה דקה, עם הנוזלים
  • 3 כפות מים
  • 140 גרם קמח לבן (או חצי קמח כוסמין מלא + חצי קמח לבן)
  • 1 כפית אבקת אפיה
  • 1/3 כפית שטוחה סודה לשתייה
  • 1/2 כפית קינמון
  • 1/3 כפית ג'ינג'ר טחון (לא חובה)
  • 35 גרם אגוזי מלך קצוצים

אופן הכנה

  1. מחממים תנור מראש ל-180 מעלות
  2. משמנים תבנית אינגליש קייק
  3. מערבבים בקערה את הקמח לבן, אבקת אפיה, סודה לשתייה, אבקת קינמון וג'ינג'ר טחון
  4. בקערה נפרדת מערבבים את הביצים עם הסוכר
  5. מוסיפים, שמן, דלעת, 3 כפות מים ומערבבים
  6. מוסיפים את תערובת הקמח ומערבבים עד לאיחוד חומרים (אין לערבב יותר מידי אחרת המרקם ייצא דחוס)
  7. מוסיפים את האגוזים ומערבבים ערבוב קל
  8. יוצקים לתבנית
  9. אופים במשך כ- 30 דקות, עד שקיסם יוצא יבש
מרק דלעת ותפוחי אדמה (צילום דני בר)

מתכון: לחם תירס

מצרכים (12-10 מנות)

  • 75 כוס משקה רוויון
  • 5 ביצים XL
  • 2 כפות סוכר
  • 5 כפיות מלח
  • 5 כפיות אבקת אפייה
  • 3/4 כפית סודה לשתייה
  • 25 כוסות קמח תירס (דק ו/או גס)
  • 35 גרם שמן זית (או 50 גרם חמאה מומסת, בטמפרטורת החדר

אופן הכנה

  1. מחממים תנור לחום של 200 מעלות
  2. משמנים תבנית מרובעת 20X20 ס"מ
  3. מערבבים בקערה גדולה את הרוויון, ביצים, סוכר, מלח, אבקת האפייה והסודה לשתייה, עד קבלת תערובת אחידה
  4. מוסיפים את קמח התירס ושמן הזית (או חמאה המומסת) ומערבבים שוב
  5. מעבירים את הבלילה לתבנית המשומנת
  6. אופים 20-30 דקות, עד שהחלק העליון של הלחם מזהיב וקיסם המוחדר למרכז התבנית יוצא יבש.

מתכון: פאי תפוחי עץ מסורתי

מצרכים (תבנית 20-22 ס"מ)

למילוי

  • 1 ק"ג תפוחי עץ ירוקים
  • 140 גרם אבקת סוכר או סוכר חום
  • 1/2 כפית קינמון
  • 3 כפות קמח

לבצק

  • 150 גרם שמן זית עדין (או 225 גרם חמאה בטמפרטורת החדר)
  • 50 גרם אבקת סוכר ועוד קצת לפיזור
  • 2 ביצים
  • 350 גרם קמח
  • שמנת (לקצפת או חמוצה)
פאי תפוחים ובנופי פאי בקפה לביא (צילום דני בר)

אופן הכנה

  1. מגלענים את התפוחים, חותכים לרבעים ופורסים לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ
  2. מייבשים הפרוסות על מגבות נייר או מגבת מטבח
  3. בקערה מערבבים את אבקת הסוכר, 3 כפות קמח וקינמון
  4. הכנת הבצק: במיקסר, טורפים את שמן הזית (או החמאה) ואבקת הסוכר לקבלת בלילה אחידה ובהירה
  5. מוסיפים ביצה אחת + חלמון (שומרים את החלבון בצד) ומערבבים פנימה
  6. מוסיפים את הקמח, שליש בכל פעם, ומקפלים בכף עץ לקבלת מרקם גושי
  7. כשכל הקמח בפנים, מעבדים בידיים לקבלת מאסה אחידה
  8. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומקררים למשך 45 דקות
  9. מחממים תנור ל- 170 מעלות
  10. משמנים תבנית 20-22 ס"מ ומפזרים מעט סוכר בתחתית
  11. לוקחים 2/3 מהבצק ומרדדים לעיגול שיספיק לכיסוי כל התבנית ועוד מעט עבור השוליים
  12. מניחים את הבצק בתבנית ומהדקים מעט
  13. את שליש הבצק הנותר מרדדים למכסה בקוטר של 28 ס"מ
  14. לוקחים את התפוחים, מייבשים אותם ומערבבים בתכולת קערת תערובת הסוכר והקינמון
  15. מעבירים לתבנית האפייה, ומהדקים את המילוי
  16. מברישים את שולי הבצק במעט מים
  17. מניחים את מכסה הבצק ומהדקים סביב שולי הפאי
  18. חותכים שאריות מסביב ויוצרים 4-5 חתכים לשחרור אדים בזמן באפייה
  19. הערה: בשלב הזה ניתן להקפיא ולשמור לאפייה מאוחרת יותר
  20. מקציפים את חלבון הביצה
  21. מברישים את הכול בחלבון הביצה המוקצף
  22. אופים 45 דקות
  23. מחכים 10-15 דקות לפני שחותכים

הגשה

מגישים עם קצפת או שמנת חמוצה או כדור גלידה וניל

חג שמח ובתיאבון

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *