כל מה שרצית לדעת על תה סיני ||| ממטעי התה ועד כוס התה בבית ||| אילו סוגי תה מתאים לכם ||| דוכן Te יתאים לכם את התה שיהיה לטעמכם ||| תה לבן, שחור, אולונג, ירוק ועוד ||| כל הפרטים ועוד בהמשך …
המשקה הפופולארי ביותר בעולם
תה הוא המשקה המוכן הנפוץ ביותר בעולם, יותר מקפה, יין, בירה וכו'. רק מים שותים יותר מאשר תה וזאת תודות לסגולות המשקה – משקה בריא קל להכנה ונפוץ במדינות מרובות אוכלוסין כמו סין, הודו ועוד. יש הרבה מדינות בהן גדל צמח התה Camellia Sinensis, אולם בהתאם לכך שלצמח הקמיליה סינסיס יש 2 זנים עקריים: סיני והודי (עם מאות סוגים מכל זן), יצרניות ומגדלות התה הגדולות בעולם הן סין והודו והרבה יותר קטנות אחריהן הן קניה, ויאטנם וסרי-לנקה.
צרכניות התה הגדולות לנפש הן דווקא מדינות מערביות בהן יש מסורת הקשורה לתה. בראש הצריכה לנפש של תה היא תורכיה עם יותר מ-3 ק"ג עלי תה בשנה. אחריה אירלנד עם יותר מ-2 ק"ג לנפש ובריטניה עם מעט בפחות מ-2 ק"ג תה לנפש בשנה. בסין הצריכה נעמדת בכ-600 גרם לנפש בשנה ואילו בישראל רק כ-200 גרם עלי תה לנפש בשנה.
התה הומצא בסין והינו אחד מהמרכיבים המשמעותיים בתחום הרפואה העממית במזרח הרחוק. בשל חשיבותו ואורך חיי המדף שלו, הוא שימש כמטבע עובר לסוחר, בסחר חליפין במדינות האזור כמו מונגוליה וטיבט. בעקבות הכיבושים הקולוניאליסטים התה הגיע לאירופה: צרפת, הולנד וכמובן בריטניה שבה התה הוא טקס יומיומי קבוע.
תה וסין שלי
בביקורים הרבים שלי כמדריך טיולים בסין, למדתי להכיר ולהוקיר את סגולות המשקה ולהתחיל את היום עם כוס תה. למדתי שתה הכי טוב להכין במים בטמפרטורה של כ-70 מעלות ( כוס מלאה 80% במים רתוחים ומעט מים קרים עושים את העבודה מבחינתי) – כך נשמרות התכונות הבריאות של עלי התה מבלי לפספס אותם.
בכל ביקור בסין דאגתי לבקר במטע תה ולשמוע על תהליך הפיכת העלים הצעירים משיח התה לתערובת עלים יבשים מסוגים שונים, המוגשים ככוס תה מקווה ובריא. ממליץ לכל אחד.
Farm to Table
המגמה העולמית של קיצור שרשרת האספקה – Farm to Table בה מוצרים חקלאיים עושים דרכם מהחווה לצרכן בלי יותר מידי מתווכים והפוגעים האיכות וכמובן משפיעים על המחיר. היזם שמעון שרבף משיק את Te""- יצרנית תה הפרמיום הישראלית הראשונה ומביא לישראל, ובהמשך למדינות נוספות, את אמנות, תרבות וחווית התה הסינית. ישראל, שהפכה למדינה ששמה דגש על איכות שמן זית, יין וגם קפה, ועכשיו לדברי שרבף, הישראלים הגיעו לבשלות ויוכלו להכיר ולהכיל את עולמו המופלא של התה שחליטות ותה ירוק הם רק קצה קצהו וכולל נדבכים תרבותיים רבים של רפואה טבעית, פילוסופיה, אמנות ועוד. מצעעון שמעון שרבף: "עוד משחר ההיסטוריה, כוחו של הגוף לרפא את עצמו נקשר בפלאי צמח התה. התה, המשקה המבוקש והנפוץ בעולם, הומצא בסין והתפשט לעולם כולו. שתיית תה היא אומנות של ממש, המזמנת חוויה המענגת את הגוף והנפש ומהווה חיבור חובק עולם דרך הרמוניה מושלמת של טעמים, ניחוחות וצבעים."
From Field to Cup
לפני עשור החל שמעון, שמכיר את סין כמו את כף ידו, תהליך של- From field to the cup- כנגזרת מהמושג: Farm to Table שראשיתו בעשרות מסעות לאיתור מטעי התה המתאימים לו באזור יונאן, ג׳יג׳יאנג, פוג׳יאן והונאן ועבודה צמודה עם מגדלי התה המקומיים, מראשית תהליך הגידול: החל מבחירת סוגי התה השונים שיגודלו בשנים הקרובות; פיקוח על היבול והקטיף הידני; העברתו לבתי יישון, התססה ואריזה בצמוד למטעים. מיותר לציין כי מלבד שרבף, מעטים בעולם יודעים לעשות תהליך מסוג זה הדורש בניית אופרציה ומעורבות בכל פרט- כולל ליהוק, גיוס ויכולת עבודה צמודה עם המגדלים המומחים הסינים.
Te בקונספט אחר
שמעון שרבף ומנהלת התוכן עינת הלוי-לוין, הכירו במשלחת הסברה של סטודנטים בשנת 2002 והתאהבו בסין ובמזרח הרחוק כל אחד בדרכו. שרבף החל לפתח את עסקיו בסין לפני 20 שנה, ובהמלצתו טסה עינת אל המזרח ובמהלך הטיול התאהבה באומנות תרבות התה ועברה להתגורר במזרח אסיה. בשנת 2009 החליט שמעון להביא את תרבות התה לישראל וכל השאר היסטוריה. בכדי להשיג תה איכותי, חשוב מאד להקפיד על זמן ואופן הגידול והקטיף ובהמשך, לעבד אותו בהתאם, למשל, תה שחור מותסס, תה ירוק לא ותה צהוב מיושן בתנאים מיוחדים, כמו יין ולכן הוא נדיר ביותר. לאחר מכן יש לארוז את התה נכון, להעניק לו תנאי אחסון נאותים ועוד. TE יכולה להתחייב לכך, זהו חלק מהתהליך המוקפד המהווה את ה- DNA שלה ואת המהפכה שהיא מציעה היום לישראל בתחום התה.
תה בישראל
הצרכן הישראלי צורך כ- 2 ספלי תה בממוצע ליום. שוק התה נחשב לאחד מהשווקים מהירי הצמיחה בענף המזון בארץ, וגדל ב- 10%-15% מדי שנה. שוק התה בישראל מגלגל, נכון לשנת ,2018 כ-460 מיליון שקלים, בשנה עם מכירות של כ-15 מליון אריזות תה. מסקר שנערך בקרב האוכלוסייה בישראל עולה, כי בהשוואה לעבר קיים גידול בשיעור צריכת התה ב- 37%. דו"ח נילסן מראה עלייה של 3.5% בצריכת התה הירוק ועלייה של 50% בצריכת התה הבריאותי, בהשוואה לשנה הקודמת.
יחד עם זאת, תרבות התה בישראל עדיין בחיתוליה והמוצרים המוצעים לציבור אינם איכותיים מספיק בכדי להעביר את חווית התה האמיתית וליהנות מיתרונותיו הבריאותיים של התה. בשנים האחרונות מתפתחת נישה גדולה, שרק הולכת ומתרחבת, וביקוש משמעותי למוצרי מזון בריאים, מזינים וטעימים, במחירים הוגנים. בין היתר יש חיפוש אחר תחליפים לקפה ומוצרים נלווים.
ביתני Te בקניונים
בתהליך הדרגתי ומבוקר, ינגישו ב- Te את חווית התה הסיני לציבור הישראלי – תה באיכות הגבוהה ביותר, באופן נגיש ומפוקח כולל כשרות, בקניונים ברחבי הארץ באמצעות "ביתני תה בוטיק בהתאמה אישית" בהם יותאמו למבקרים ולקוחות סוגי תה ספציפיים לאחר תשאול ואבחון מקצועי קצר. ביתן התה הראשון יפתח בקניון הזהב בראשון לציון. גודלו של הביתן כ-15 מ"ר ויציע טעימות של סוגי התה השונים והתאמת תה אישית ללקוח ( טעם, בריאות (לחץ דם גבוה, הרזיה, עיכול, ניקוי גוף ועוד).
קולקציית התה לאביב-קיץ 2019
- תה לבן Te: עפ"י המסורת, זה סוג התה שהיה התה המועדף על ידי משפחת הקיסר הסיני. במשך שנים רק הקיסר ומלוויו היו שותים תה לבן, מפני שהיה נדיר ויקר מאד. התה שלנו הוא תה לבן מוקפד ורענן הגדל ונקצר, כמעט באופן בלעדי, בסין, בעיקר במחוז פוג'יין. עלי התה נקטפים אך ורק בעונת האביב בצאת הניצנים העדינים של צמח הקמליה הסינית, כאשר הם עוד מכוסים בפלומה לבנה, ומכאן שמו. בתהליך הפיכתם לעלים מוכנים, מאפשרים לניצני ועלי הצמח לקמול לאור שמש טבעי מהלך המעניק את טעמו העדין והנקי של התה הלבן. את עלי התה הלבן שלנו אנו מגדלים באופן מוקפד ואורגני בשדות פרטיים שנבחרו על ידנו. מהעלים הנקטפים בקטיף ידני אנו מכינים את חליטות התה הלבן של Te, המאופיינות בצבע צהוב /אדום בהיר ובטעם מתקתק ייחודי. התכונות הבולטות של התה הלבן של Te הן כמות הקפאין הנמוכה שהוא מכיל והעובדה שהוא עשיר בוויטמין C החיוני לבריאות. מחקרים עדכניים מצביעים על כך התה הלבן הוא בעל הפוטנציאל הגבוה ביותר מכל סוגי התה להילחם בסרטן, במיוחד בסרטן המעי. בשל ערכיו התזונתיים הייחודיים התה הלבן מתאים במיוחד לנשים ונקרא בסינית "התה של הנשים".
- תה ירוק Te: התה הירוק ידוע כמשקה מרפא והכרחי לתזונה מאוזנת. הוא נפוץ במיוחד בסין ויש לו בסיס היסטורי ותרבותי נרחב בתרבות של ארצות מזרח אסיה – כולל עריכת טקסי תה והענקת עלי התה כתשורה לקיסר, כל זאת, בשל ערכיו החשובים לקיום האנושי. התה הירוק של Te נבחר בקפידה מהשדות המובחרים ביותר בעולם וגדל בגידול האיכותי ביותר, ללא כל תוספים בשום שלב של התהליך. הוא מכיל רמות גבוהות של נוגדני חמצון, ויטמינים, מינרלים ופנולים המחזקים את מערכת החיסון ומסייעים הן במניעת מחלות רבות והן בהאטת תהליכי ההזדקנות בגוף. התה הירוק שלנו עשיר גם ב EGCG המסייע בהגברת קצב שריפת השומן בגוף ובאיזון רמות הסוכר בדם.
- תה שחור Te: במערב הוא ידוע כ"תה אנגלי", בסינית התה השחור ידוע בשם "תה אדום" (במנדרינית הונגצ'ה) וזהו תיאור מדויק יותר של צבע הנוזל. התה השחור של Te אורגני, נקטף בשיא טריותו ונארז בטכניקה מיוחדת השומרת על טעמו החזק והארומה האופיינית לו. ב-TE מגדלים את התה השחור בשדות שנבחרו בקפידה, קוטפים את העלים באופן ידני ודואגים לשמור על טריותם ועל תכונותיהם הבריאותיות כל הדרך מהשדה ועד לספל התה שלכם. התה השחור של Te מעניק חוויה מענגת של טעמים וניחוחות ואף יכול לסייע בצמצום השומנים בדם, הפחתה במשקל ובעיות עיכול. תה שחור ייחודי בכך שהוא שומר על הארומה שלו שנים רבות., מסיבה זו הוא נסחר רבות בעולם הישן, ולבני תה מיובש אפילו שימשו כמטבע במונגוליה, בטיבט ובסיביר במאה ה-19. תה שחור הוא התה המסורתי המוכר בתרבות המערבית, והוא מהווה 90% מהתה הנמכר במערב.
- תה פוא'ר Te: תה פוא'ר של Te נחשב לתה משובח שצבעו נע בין אדמדם לשחור והוא מאופיין בעלים גדולים הנקטפים בכל עונות השנה בקטיפה ידנית מבוקרת. תה פוא'ר ייחודי בכך שהוא עובר יישון, ממש כמו יין. היישון נעשה באוויר הפתוח בחדרים עם לחות גבוהה ורוח, מה שיוצר שינויים בריח התה ובטעמיו. זן יוקרתי מאד של תה שחור סיני אותו מגדלים במטעים פרטיים שנבחרו בקפידה במחוז יונאן. בזכות תהליך גידול מוקפד ואיכותי וללא כל תוספים בשום שלב, תה הפוא'ר של Te הוא בעל טעם מיוחד שאינו קיים בשום סוג תה אחר.
- תה אולונג Te: תה סיני מסורתי (,דרקון שחור" בסינית) שמשלב את התכונות הטובות ביותר של תה ירוק ושל תה שחור. עליו נחתכים לאחר הקטיף ומושארים להתחמצן בשמש, למשך זמן ארוך יותר מזה של התה הירוק וזמן קצר יותר מעלי תה המיועדים לתה שחור. הרבגוניות המיוחדת של תה האולונג של Te מאופיינת בניחוחות וטעמים הנעים בין פירותי לפרחוני המתאימה לאניני טעם ולאחר שתייתו ניתן לחוש בארומה הטבעית שלו לאורך זמן. תה אולונג של Te גדל בשדות התה הפרטיים המובחרים ביותר הקיימים כיום, הוא טבעי לחלוטין ללא שום תוספים.
- תה פרחים Te: פרחים טבעיים ותה פרחים הם בדרך כלל בעלי רמות נמוכות של קפאין או נטולי קפאין לחלוטין ולפיכך הם מהווים משקאות מרגיעים מצוינים. ב TE שקדו על הכנת מינים רבים של תה פרחים, ממיני תה בעלי ניחוח טבעי של יסמין ועד לפרחים טבעיים כמו ורדים ואוסמנטוס. את מגוון שילובי תה הפרחים של Te ניתן לשתות כמשקה קר או חם והם מומלצים גם בקיץ שכן הם יכולים לסייע בהורדת חום הגוף.
- תערובות צמחים Te: ב- Te מאמינים שהטבע הוא המרפא הטוב ביותר לגוף ולנפש ולכן פיתחו מגוון חליטות, טבעיות לחלוטין, ללא תוספים וחומרים אחרים, רבות מהן אורגניות, המשלבות צמחי מרפא, פרחים, צמחי תבלין, ירקות ופירות. כל אחד מהמרכיבים תורם את טעמו ואת תכונותיו הבריאותיות.
לבריאות
התה מעניק הנאה המרגיעה את הגוף והנפש. מאחר ו- 70% מגוף האדם הוא נוזל, התה הינו משקה מרגיע מאוד בעל רמת בסיסיות טובה עבור אורך החיים הלחוץ בישראל. ניסויים רבים מוכיחים ששתיית תה איכותי הינה בעלת סגולות ריפוי המסוגלות להפחית את רמת הכולסטרול , למנוע לחץ דם גבוה ולהקל על העיכול. נשים רבות משתמשות בתה למען מטרות יופי וטיפוח, מאחר ויש הטוענים כי הוא מעכב את תהליך ההזדקנות ואף מרזה. שימוש נוסף שנעשה בתה הוא בבישול. רבים משלבים את תטעמי התה בקולינריה, הן בקונדיטוריה והן בבישול היום יומי.
תרבות התה הסינית – להתבונן, להריח, לטעום, למשש
לאור הכוונה להביא לישראל את תרבות התה הסינית, גייס שרבף את עינת הלוי-לוין, אשת תוכן ומעריצה מושבעת של תרבות התה, בעקבות חמש שנות מגוריה במזרח הרחוק, כדי לשמש כסמנכ"ל התוכן של המותג.עינת למדה את הנושא התה בתרבות המזרח אסייתית לעומק- והעבירה שעות רבות מספור בבתי תה בסין, יפן, ויטנאם וקוריאה, שוחחה עם אנשים, דגמה מאות סוגים שונים והתנסתה בהיבטים שונים של התרבות, כגון: חגיגת ראש השנה הסיני, טקסי תה מסורתיים לכל מדינה, התקשרות עם מומחים עולמיים בתחום והיכרות עם הרפואה הסינית שהיא המקור לתרבות התה הסינית. לדבריה: "יצירת תה זו אמנות ודרך חיים, ובכדי ליצור אותה, עלינו להיערך למספר שלבים: להתבונן, להריח, לטעום ולגעת. בשלב הראשון, יש להתבונן בצורה ובצבע של עלי התה והחליטה. בשלב השני יש להריח את התה לפני ואחרי החליטה. בשלב השלישי לחוש את עלי התה, ובשלב הרביעי העריכו כמה מים יש להוסיף וטעמו את תערובת התה".
בית תה סיני
טעמם של המים הוא אחד המרכיבים החשובים ביותר באמנות יצירת כוס התה, מאחר והם יכולים לשנות את הטעם ואף לפגוע באיכות הטוהר ורעננות התה. סיפור בתי התה מתחיל בשנים 713-741 בקירוב, בעת שהנזירים והתלמידים ישבו שעות ארוכות במדיטציה, הם נטו לנמנם ולאכול. הנזירים הזקנים חשבו על פתרון לבעיה , לשמור על ערנותם באמצעות שתיית תה, ומאז נפוצה השיטה הזו ברחבי סין. באותה עת, הקימו משפחות עשירות משושלת טַאנְג חדרים שנועדו לחליטת תה, טעימת תה וקריאה. חדרים אלה זכו לכינוי "חדרי תה". בסין הפך התה לתופעה תרבותית ייחודית, ובעיני הסינים חליטת התה וטעימתו הן סוג של אמנות. כיום ניתן לראות בתי תה במגוון צורות בכל רחבי סין- בהשפעתם במקומות נוספים במזרח הרחוק.
לכל אזור בסין מנהגים ייחודיים לשתיית תה, וסוגי התה המועדפים שונים מאזור לאזור:
- התה החביב על תושבי בייג'ין הוא תה יסמין
- תושבי שנחאי יעדיפו תה ירוק
- תושבי מחוז פוּגְ'יֵין שבדרום מזרח סין אוהבים דווקא לשתות תה שחור
- במחוז הוּנַאן נהוג לכבד אורחים בתה עם זנגוויל ומלח. מלבד עלי תה, מוסיפים לכוס גם מלח, זנגוויל, פולי סויה מטוגנים וסומסום. תוך כדי שתיית התה מנערים קלות את הספל ולבסוף נוטלים את עלי התה, פולי הסויה, הסומסום והזנגוויל, מכניסים אותם לפה ולועסים באיטיות כדי להתענג על שלל הטעמים.
טיפים לתה המושלם
- השתמשו במים איכותיים
- הגיעו לטמפרטורה של 70-80 מעלות סלציוס
- הקפידו על כמות התה שחולטים בין 2-5 גרם בהתאם לחליטה ולמיכל (כוס או קנקן)
- זמן החליטה בין 2-10 דקות תלוי בסוג החליטה (ככל שהתה יותר מורכב זמן החליטה ארוך יותר) וזה גם תלוי בחוזק שאתה אוהב
- לשתות ברוגע, תה לא שותים כשלחוצים בזמן
- לא מומלץ להמתיק. זה הורס את המרקם ואת הסגולות. ואם מוכרחים טיפה מתוק, אז בדבש וגם זה בכל חליטה בכמות קטנה ומתאימה
דוכן Te בקניון הזהב
Te- ניתן להשיג בקניון הזהב שער רומא, שם נפתח דוכן Teהראשון מרשת שתפתח בהמשך. התה מגיע במגוון גדלים: 20 גרם, 30 גרם, 60 גרם, 100 גרם. טווח המחיר בין 25 שקלים ל- 125 שקלים. מחיר מנת תה/תיון 2.5 גרם הוא 1.8 שקלים בלבד. ניתן להשתמש בתיון/תה בין 2 ל-5 פעמים. כשר לפסח.