עוגת אגוזים שמקורה במזרח שוויץ ותמצאו בכל מקום ||| יש לעוגה שורשים צרפתיים אבל המתכון המוכר היום הוא ללא ספק משוויץ ||| תערובת האגוזים היא הסוד של טעמי העוגה שלא כדאי לפספס ||| העוגה נקראת גם Bündner Nusstorte ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
עוגת אגוזים שוויצרית
עוגת האגוזים שנקרא גם Bündner Nusstorte הוא עוגת אגוזים מקורמלים שמקורה הוא בקנטון גראובינדן Graubünden – הקנטון המזרחי ביותר של שוויץ. המתכון המוכר ופופולארי בימינו כבר היה מוכר לפני 100 שנים בשוויץ אבל התפרש לרחבי תבל לפני כ- 50 שנים בלבד.
עוגות אגוזים היו ידועות עוד במאה ה-19 אולם הן היו עוגות שבהן האגוזים היו חלק מהבצק. עוגת האגוזים החדשה הומצאה ע"י האופה של הכפר אנגדין Engiadina בקנטון גראובינדן. פאוסטו פולט Fausto Pult הגה את המתכון כבר בשנת 1926 והעוגה הפכה לפופולארית באזור חיש מהר. בשנת 1934 יצא האופה פולט לתערוכה Mustermesse בבאזל, שהציג אותם לעולם הרחב. אחד מסודותיו של פולט היה מקור האגוזים כי אזור מגוריו לא היה אזור ידוע באיכות האגוזים שלו וההשערה ואולי השמועה היתה שהאופה שמקורו מצרפת, נהג להביא עימו מביקוריו בבית משפחתו בצרפת, אגוזים לטובת העוגה.
כמו לכל סיפור הצלחה, גם כאן יש כמובן תאוריות נוספות על מקור העוגה בגראובינדן כמו סיפור על אופים שנהגו להגר מגראובינדן לאזור וונציה עוד מהמאה ה-17 ובשנת 1766 ידוע שרובם ככולם גורשו חזרה לשוויץ. כשחזרו לכפר הולדתם כבר היה להם הידע והניסיון עם עוגות שונות ואז עלה הרעיון לשלב אגוזים בעוגת מילוי פרי.
מעריכים שעוגות האגוזים Bündner Nusstorte מהוות כשליש ממכירת דברי המאפה השונים של הקנטון וזאת תודות לחיי המדף הארוכים של עוגת האגוזים השוויצרית.
מצרכים (תבנית קפיצית 24)
למלית
לציפוי
- 1 חלמון ביצה טרוף
לבצק
- 200 גרם חמאה
- 2/3 כוס סוכר
- 2 כוסות קמח
- 1 ביצה XL
- קורט מלח
אופן הכנה
- מערבבים את מצרכי הבצק עד לקבלת בצק אחיד וחלק
- עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומאחסנים במקרר לשעה
- מחלקים את הבצק ל- 2/3 ול- 1/3
- מרדדים את הנתח בצק הגדול (2/3 מהבצק) לעיגול בקוטר 30 ס"מ (גודל התבנית + 5 ס"מ)
- מרפדים התבנית עם עיגול הבצק כך שייצמד היטב לתחתית והדפנות
- ממיסים את הסוכר במחבת על להבה נמוכה תוך שמערבבים
- ממשיכים לחמם ללא ערבוב עד לקבלת קרמל בהיר
- מוסיפים בזהירות ותוך כדי ערבוב, את השמנת לקרמל
- מוסיפים את הדבש והאגוזים תוך ערבוב ומביאים לרתיחה
- מסירים התערובת מהכיריים ומצננים מעט
- יוצקים את תערובת האגוזים על תחתית הבצק בתבנית
- מרדדים את יתרת הבצק לעיגול בקוטר התבנית
- מניחים את עגול הבצק על המלית אגוזים
- מהדקים את השוליים לבצק התחתית
- מורחים בחלמון הטרוף מעל הבצק הסוגר
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- אופים העוגה כ- 50 דקות או עד להשחמה קלה
- מוציאים ומצננים לפני החיתוך
בתיאבון Guten Appetit